kos stad

Kos stad by night

Het is juli 2017. Ik ben op Kos. Ik slenter door de straten van het oude centrum van Kos stad. Ik geniet van Kos town. Kos town by night. Ik wandel en maak foto’s. Van leuke smalle straatjes. Van pleinen waar toeristen en Grieken tijdens een warme zomeravond drankjes drinken en kletsen. Van bar street ook, waar het over een paar uur feesten geblazen is. En andere leuke barretjes in Kos stad.

gezellige-straatjes-in-kos-stad

Wandelend door het gezellige oude centrum van Kos stad

Samen met twee deelnemers van deze bijzondere reis heb ik een yogasessie overgeslagen en ben naar Kos stad gegaan. We hebben bij een lokaal Grieks restaurantje gegeten en strijken even later neer op het toeristische Eleftherias Square, het plein met de opvallende moskee, de kleine overdekte markt en de Agia Paraskevi kerk met het zo typisch Griekse blauwe koepeltje vlakbij.

Er hangt een heerlijk loom, vrolijk en relaxed sfeertje.

plein-bij-moskee-kos-stad

Whatsappberichten over de aardbeving

Ik wist toen nog niet dat ik vlak erna, nog geen 3 weken later, wakker zou worden van appjes in de Kos whatsapp groep die we tijdens de reis aangemaakt hadden. Kos was getroffen door een aardbeving! Oh no!

Gelukkig kregen we al direct de bevestiging dat Mariëlla van Vakantie op Kos samen met de gasten die er nu waren oké was. Maar toch, jeetje, wat was dit schrikken! En er wonen uiteraard meer mensen op Kos.

Een gewone zomeravond op Kos

Zoveel mensen zullen net als ik die ene avond, zo vlak voor deze gebeurtenis, door Kos stad hebben gewandeld, nietsvermoedend op pleinen hebben gezeten, of zullen er zijn uitgegaan, want ook dat kan er goed. Of ze waren lekker naar bed gegaan, veilig onder hun klamboe, dromend over de plannen van de dag erop. Anderen draaiden zich misschien nog eens om in de warme nacht, in de armen van een partner of vakantieliefde en ineens schudt je kamer heen en weer.

Een aardbeving!

Verschrikkelijk voor de getroffen toeristen, maar zeker ook voor de Grieken zelf. Ze hebben al van die lastige jaren gehad –door de vluchtelingenproblematiek in 2015 en 2016 waar meer Griekse eilanden last van hadden- en het ging nu juist weer beter met Kos.

aardbeving-kos-stad

Beelden van de aardbeving op Kos

Ik checkte de beelden in het nieuws en vooral op social media. De minaret van de mooie moskee was naar beneden gekomen. Zo zonde! Ik zag de scheur in de kade waar ik pas nog overheen gewandeld en gefietst had. En uiteraard zag ik de beelden van bar street waar het grootste drama had plaatsgevonden. (De foto hierboven heb ik trouwens niet tijdens de aardbeving gemaakt, die was gewoon al bewogen…)

Hoe de Grieken het voor de toerist weer fijn willen maken

Ook las ik berichten van mensen die buiten hadden geslapen, van mensen die zich zorgen maakten, maar ook van mensen die positief waren, die niet naar huis gingen en die vertelden hoe de Grieken in hotels in Kos stad hun best deden om meteen het een en ander te repareren. En ik las over locals die het eerst voor de toerist allemaal weer op orde wilden hebben voordat ze naar hun eigen huis keken.

De berichtgeving over de aardbeving

Ik ergerde me aan de berichtgeving van de Telegraaf in het artikel ‘Toeristen schrikken van ravage’ dat deed voorkomen alsof Kos in een spookstad was veranderd en dat er nog niks was opgeruimd. Filmpjes van toeristen op Facebook toonden aan dat dat helemaal niet zo was en dat het leven ondanks de brokstukken die nog her en der lagen en de scheuren die er te zien zijn, gewoon weer door ging.

De terrassen zitten weer vol, er wordt weer geflaneerd en alles lijkt bijna normaal.

lounge-bar-kos-stad

Schrikken

Natuurlijk is het verschrikkelijk en vergeet je het niet snel als je het meegemaakt hebt. Dat geloof ik echt wel. Ik denk dat ik me ook lam zou zijn geschrokken als ik er zelf was en dat ik me ook erge zorgen zou maken als mijn kinderen (zoals ik bij iemand op twitter las) voor het eerst alleen op vakantie zouden zijn en dan net een aardbeving zouden meemaken. Dan wil je je kinderen alleen maar heel snel bij je hebben, dat snap ik heel goed. En als je je hotel niet meer in kunt is dat natuurlijk ook niet leuk.

Het blijft een fijn eiland

Maar laten we Kos nu niet met z’n allen links laten liggen. Het is en blijft een fijn eiland om vakantie te vieren. Dat wordt gewoon weer gedaan. Misschien nog niet overal, maar op de meeste plekken wel, ook in Kos stad. En zelf zou ik er ook zo weer naartoe durven. Als ik weer werd uitgenodigd zou ik weer gaan.

Dus je kunt gewoon naar Kos op vakantie?

Je kunt er ondanks de naschokken die er zijn geweest echt gewoon weer naartoe, en al helemaal naar andere delen van Kos. De geplande vluchten gaan gewoon en er geldt geen negatief reisadvies voor Kos.

Foto’s en filmpje van de situatie nu op Kos

Misschien wil je graag weten hoe het er nu, na de aardbeving uitziet, of wil je zelfs wat bewegende beelden zien. Dat kan. Hier zie je foto’s van de situatie in Kos stad op zondag 23 juli 2017. En hier zie je een filmpje van de sfeer in Kos stad van zaterdagavond 22 juli 2017, een dag na de aardbeving.

Reisadvies Kos

Het advies van de rijksoverheid is niet alleen voor Griekenland maar ook voor Kos gewoon groen en dus positief. Het is zelfs niet geel wat staat voor ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. Het enige wat er staat is: ‘In de buurt van het eiland Kos is op 21 juli 2017 een aardbeving geweest. Hierbij zijn enkele doden en tientallen gewonden gevallen. Ook is er schade aan gebouwen. Blijf bereikbaar in crisissituaties.’ Maar een vakantie naar Kos wordt niet afgeraden. Gelukkig maar!

Eerbetoon aan Kos

Als eerbetoon aan Kos laat ik Kos nu by night zien. Omdat het by night gebeurde. Hier dus de foto’s die ik onlangs nog maakte, ook in juli (deze maand nog!), op een doodgewone vrolijke zomeravond in Kos stad. Zoals afgelopen vrijdag, die bewuste 21e juli 2017, ook begon.

ijskoffie-koffie-met-likeur

moskee-Kos-stad

kos-stad-'s-avonds

terras-bij-markt-kos-stad

leuke-barretjes-kos-stad

Gewoon naar Kos gaan?

Ik kan alleen maar zeggen: laat je niet gek maken door sommige berichten en ga gewoon naar Kos. De Grieken verdienen het. Eenzelfde ‘oproep’ deed Mariëlla van Yoga op Kos (waarvoor ik naar Kos was) gisteren voor RTL. Waar zij zit, vlákbij Kos stad, is niks aan de hand. Uiteraard heeft ze de aardbeving meegemaakt, maar nu is het rustig.

kos-stad-juli-2017

De minaret van deze mooie moskee is helaas naar beneden gekomen. De Hadji Hassan moskee, ook wel Loggia Moskee genaamd, was niet meer in gebruik, maar viel wel erg op in het beeld van Kos. Hij stamt nog uit de tijd van de Turkse overheersing.

Bodrum

Voor het Turkse Bodrum, wat vlakbij Kos ligt, geldt trouwens hetzelfde. Ook de Turken in het toerisme hebben het al zo zwaar te verduren gekregen de afgelopen jaren. Terwijl Turkije ook echt een mooi vakantieland is. Vanuit Kos zie je Turkije gewoon liggen.

aardbeving-turkije

Aardbeving in de Egeïsche Zee

Onvoorstelbaar dat precies onder dat stukje Middellandse Zee, of Egeïsche Zee als je het zo wil noemen, dat ik juist nog op de foto had gezet, een aardbeving plaatsvond. Ook voor de Turken hoop ik op een spoedig herstel van wat kapot is en op en terugkeer van de toeristen.

haven-kos-stad-avond

Meer blogs over Kos

In augustus en september zul je op Follow my footprints nog meer blogs over Kos lezen. Ga je er naartoe? Zorg dan dat je Followmyfootprints op Facebook volgt en mis niks. En eh… heb je nog yogaliefhebbers in je omgeving? Tip ze dan deze reis.

6 gedachten over “Kos stad by night

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *