Weekend weg naar zeehonden Pieterburen

Weekend weg naar zeehonden Pieterburen

Een weekend naar de zeehondjes in Pieterburen! Met eigen ogen zeehonden zien. Welk kind wil dat nou niet? Ook zelf had ik ze nog nooit in het echt gezien! Dus toen ik een mooie deal naar hotel Waddengenot in Pieterburen (voorheen hotel Waddenweelde) voorbij zag komen boekte ik het. Op naar de zeehonden en het zeehondencentrum in Pieterburen!

Pieterburen

Het dorp Pieterburen ligt helemaal in het noorden van Nederland, nog ten noorden van Groningen, vlakbij het wad. Pieterburen staat niet alleen bekend om zeehondencentrum Pieterburen, maar ook vanwege het Pieterpad. Wandelaars weten het waarschijnlijk wel, maar Pieterburen is het officiële startpunt van het Pieterpad!

Pieterburen staat niet alleen bekend om Zeehondencentrum Pieterburen, maar is ook het officiële startpunt van het Pieterpad!

Naar Pieterburen

We verbleven drie dagen in Pieterburen. Via iets als Voordeeluitjes had ik een mooie aanbieding gezien naar hotel Waddenweelde in Pieterburen dat tegenwoordig hotel Waddengenot heet. De kinderen hadden al vroeg in het jaar twee studiedagen, dus dat kwam perfect uit. Dan is het én rustig, én goedkoper.

Vanuit Den Haag was het een best wel ‘verre reis’ in eigen land, zeker als je met het openbaar vervoer naar Pieterburen moet zien te komen, maar gelukkig konden we een deel van de reis met mijn moeder mee rijden, die ook wel mee wilde.

Hotel Waddengenot in Pieterburen

Niet alle kamers van hotel Waddenweelde (nu hotel Waddengenot) kwamen er in de reviews even goed vanaf, had mijn moeder gezegd. Sommige beoordelingen waren héél positief en andere vrij negatief. Tja, zeikerds heb je altijd, zeg ik altijd maar, zeker als het accommodaties betreft. Wij vonden het uiteindelijk prima en -update!- tegenwoordig zijn de reviews gewoon goed.

Het zeehondencentrum in Pieterburen

Het leuke was dat we bij ons verblijf onbeperkt toegang tot de zeehondencreche in Pieterburen hadden. Tegenwoordig heet dit het Zeehondencentrum. Ook hadden we onbeperkt entree tot het zwembad en de sauna én onbeperkt toegang tot de grote speeltuin (met o.a. skelters, trampolines en een klim- en springkussen). Ideaal dus. Bovendien kon je overal zo heen lopen, want Pieterburen is maar klein.

Let op: wij kregen destijds gratis entree via de deal die we boekten; via Voordeeluitjes geldt er nu een korting.

Zeehondje-Pieterburen

Zeehond

zeehond pieterburen

zeehondencreche

Pieterburen met kinderen

In de 48 uur dat we in Pieterburen waren zijn we niet alleen een aantal keer naar de speeltuin, maar ook maar liefst drie keer naar het zeehondencentrum geweest. De kinderen konden geen genoeg van de zeehondjes krijgen. Ze waren ook wel echt héél schattig. Die ogen, zo lief! Ik had ze zelf ook nog nooit in het echt gezien. Kijk je even mee?

Oog in oog met de zeehonden in Pieterburen. Zo mooi!

Het is ook echt grappig om te zien hoe ze zwemmen en zoals ze dan ineens voor zo’n raampje verschijnen: met hun koppie, hun hele lijf, ondersteboven, of vanuit een hoekje: kiekeboe!

Naar-de-zeehonden-kijken

Kiekeboe

Zeehonden onder water

Bo bij zeehond

Kinderen vinden zeehonden leuk

Oog in oog met een zeehond

Lieve zeehondjes

Naar de zeehondjes kijken

Zeehonden vrijlaten

Met de zeehonden in het bassin hieronder ging het al zo goed dat ze bijna weer terug naar zee konden. Dat kun je overigens ook doen. Mee met het vrijlaten van de zeehonden. Wij hebben dat niet gedaan, maar ook dat is natuurlijk een unieke belevenis.

zeehonden-vrijlaten-lauwersoog

Leerzaam weekendje Pieterburen

Sowieso is het niet alleen leuk, maar ook super leerzaam. Kinderen leren veel over de zeehonden zelf, het in quarantaine gaan, etc. Wist jij dat een zeehond 5 kilo haring per dag eet? En dat de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat? Of hoe ontzettend veel jaren afval in zee blijft rondzwerven, luiers bijvoorbeeld? En wist je dat je ook een zeehond kunt adopteren?

Verzorging zeehonden

Wat ziet een zeehond

Intensive care

Tekeningen zeehond

Op de foto in Pieterburen

visnetten

Kijken bij de bassins

Zeehondencentrum Pieterburen

Hoe is Pieterburen?

Pieterburen zelf is klein, en vooral op een doordeweekse dag erg rustig, maar wel leuk. Er is een maisdoolhof, een pannenkoekenboot, een botanische tuin en theeschenkerij, en uiteraard die grote speeltuin (en daarachter nog een houten speeltuin).

Het dorp Pieterburen - Beleef Pieterburen

Speeltuin Pieterburen

Houten speeltuin

Maisdoolhof

Theetuin Pieterburen

Leuke Groningse woorden: ‘Prut’ betekent ‘proost’. En condoom?

Prut proost

Omgeving Pieterburen

In de omgeving van Pieterburen ligt Nationaal Park Lauwersmeer. Ook tref je plaatsjes aan met leuke namen als Broek, Kleine Huisjes en Kloosterburen. En uiteraard kun je genieten van de Hollandse landschappen, een kijkje nemen bij de dijk of richting het wad gaan:

Mooie landschappen Nederland

Uitzicht Noord-Groningen

Op de dijk

Pieterburen uitzicht bij visnetten

Pieterburen natuur

Waddenmarkt Pieterburen

De Waddenmarkt met streekprodukten (zoals versgerookte vis) is in de zomer iedere zondag, in het voor- en najaar om de 2 weken. 

Waddenmarkt

Gerookte vis

Pieterpad

Wandelaars die het Pieterpad gaan lopen tref je er natuurlijk ook. Het Pieterpad is misschien wel de bekendste LAW (Langeafstandswandeling) van Nederland. Vanaf hier is het 490 kilometer naar de St. Pietersberg bij Maastricht!

Ook het Nederlands Kustpad (een LAW door 5 provincies, waaronder Groningen en Friesland) heeft een etappe die bij Pieterburen komt!

Tip: geef iemand die van wandelen houdt eens een Pieterpad cadeau arrangement voor een verjaardag, Sint of Kerst.

Pieterpad

Een après-wad bar. Dat is ook leuk toch?

Apres wad bar

Pieterburen-hotel

Lekker buiten eten op het terras.

Mosselen eten met kinderen

Het ontbijt van hotel Waddengenot, wat nu dus Waddenweelde heet.

Ontbijt-Waddengenot-hotel-Waddenweelde

Hotel in Pieterburen

Wil je dit hotel in Pieterburen ook boeken? Ik boekte deze minivakantie bij de zeehonden in Pieterburen gewoon zelf, via een leuke deal, maar het is ook via Booking te boeken: hotel Waddengenot. Kijk ook zeker even naar een arrangement via  Voordeeluitjes.

Je kunt ook zelf op Booking kijken voor overnachtingen in Pieterburen.

Pieterburen en andere richtingen

Waddeneilanden

Op de nabijgelegen Waddeneilanden kun je trouwens ook zeehonden spotten en zelfs vrijlaten. Ik ken zelf Texel, Ameland en Schiermonnikoog (en meerde met een boot een keer kort op Terschelling aan), maar Vlieland heb ik nog niet bezocht.

Op de een of andere manier zorgt een eiland altijd net nog iets meer voor dat speciale vakantiegevoel. Je hebt er zelfs speciale zeehondentochten. Lijkt jou dat leuk? Boek dan een leuk hotel op Vlieland en ga het wad op! Of ga naar één van de andere Waddeneilanden.

Blogs over Nederland

Ik schreef nog meer blogs met leuke tips voor een dagje of weekendje weg in Nederland. Je leest over leuke dagjes uit en originele plekken om te verblijven:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven