Lang weekend weg naar de zeehondjes

Lang weekend weg naar de zeehondjes

Met eigen ogen zeehonden zien. Welk kind wil dat nou niet? Zelf had ik ze ook nog nooit in het echt gezien! Dus toen ik een mooie deal naar de zeehonden in Pieterburen voorbij zag komen boekte ik het. De kinderen hadden al vroeg in het jaar twee studiedagen, dus dat kwam helemaal perfect uit. Dan is het én rustig, én goedkoper.

Pieterburen

Pieterburen ligt niet naast de deur. Het dorp ligt echt heel noordelijk, nog ten noorden van Groningen, vlakbij het wad. Een best wel ‘verre reis’ in eigen land dus, zeker als je het met treinen en bussen moet doen. Vanuit Den Haag legden we inderdaad een deel met de trein af, maar vanaf Flevoland stapten we in bij mijn moeder, die ook wel mee wilde.

Hotel Waddenweelde

Drie dagen gingen we. Naar hotel Waddenweelde in Pieterburen. Ik was er niet aan toegekomen maar mijn moeder had al even wat voorwerk verricht. Niet alle kamers komen er even goed vanaf, had ze al gezegd. Sommige beoordelingen waren héél positief en andere behoorlijk negatief. Tja, zeikerds heb je altijd, zeg ik altijd maar, zeker als het accommodaties betreft. Daar schreef ik voor Hip & Hot Magazine al eens de column ‘Paradijs’ over (die nog te lezen is bij de columns op denisemiltenburg.nl) Maar ach, als je zó goedkoop boekt, dan moet je ook niet te moeilijk doen.

Het zeehondencentrum

Hoe dan ook, we hadden onbeperkt toegang tot de zeehondencreche in Pieterburen, onbeperkt entree tot het zwembad en de sauna én onbeperkt toegang tot de grote speeltuin (met o.a. skelters, trampolines en een klim- en springkussen). Overal kon je zo heen lopen, want Pieterburen is klein.

In de 48 uur dat we in Pieterburen waren zijn we niet alleen een aantal keer naar de speeltuin, maar ook maar liefst drie keer naar de zeehondencrèche geweest. De kinderen konden geen genoeg van de zeehondjes krijgen. Ze waren ook wel echt héél schattig. Die ogen, zo lief! Ik had ze zelf ook nog nooit in het echt gezien. Kijk je even mee?

Zeehondje op de kant in Pieterburen

Zeehond met z'n koppie in de zon

Lekker zwemmen

Zeehondje in zeehondencreche

Oog in oog met de zeehonden in Pieterburen. Zo mooi! Ook echt grappig om te zien, zoals ze zwemmen en zoals ze dan ineens voor zo’n raampje verschijnen: met hun koppie, hun hele lijf, ondersteboven, of vanuit een hoekje: kiekeboe!

Naar de zeehonden kijken

Kiekeboe

Zeehonden onder water

Bo bij zeehond

Kinderen vinden zeehonden leuk

Oog in oog met een zeehond

Lieve zeehondjes

Naar de zeehondjes kijken

Met de zeehonden in het bassin hieronder ging het al zo goed dat ze bijna weer terug naar zee konden. Dat kun je overigens ook doen. Mee met het vrijlaten van de zeehonden. Wij hebben dat niet gedaan, maar ook dat is natuurlijk een unieke belevenis.

zeehonden-vrijlaten-lauwersoog

Sowieso is het niet alleen leuk, maar ook super leerzaam. Kinderen leren veel over de zeehonden zelf, het in quarantaine gaan, etc. Wist jij dat een zeehond 5 kilo haring per dag eet? En dat de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat? Of hoe ontzettend veel jaren afval in zee blijft rondzwerven, luiers bijvoorbeeld? En wist je dat je ook een zeehond kunt adopteren?

Verzorging zeehonden

Wat ziet een zeehond

Intensive care

Tekeningen zeehond

Op de foto in Pieterburen

visnetten

Kijken bij de bassins

Zeehondencentrum Pieterburen

Pieterburen zelf is klein, en vooral op een doordeweekse dag erg rustig, maar wel leuk. Er is een maisdoolhof, een pannenkoekenboot, een botanische tuin en theeschenkerij, en uiteraard die grote speeltuin (en daarachter nog een houten speeltuin).

Het dorp Pieterburen - Beleef Pieterburen

Speeltuin Pieterburen

Houten speeltuin

Maisdoolhof

Theetuin Pieterburen

Prut proost

In de omgeving van Pieterburen tref je plaatsjes aan met leuke namen als Broek, Kleine Huisjes en Kloosterburen. En uiteraard kun je genieten van de Hollandse landschappen, een kijkje nemen bij de dijk of richting het wad gaan:

Mooie landschappen Nederland

Uitzicht Noord-Groningen

Op de dijk

Pieterburen uitzicht bij visnetten

Pieterburen natuur

De Waddenmarkt met streekprodukten (zoals versgerookte vis) is in de zomer iedere zondag, in het voor- en najaar om de 2 weken. De eerstvolgende data zijn: 20 september 2015 (mosselfeest), 1 november 2015 (herfstfair met taartenbakwedstrijd) en 13 december 2015 (kerstfair met kerststukkenwedstrijd).

Waddenmarkt

Gerookte vis

Wandelaars die het Pieterpad doen tref je er natuurlijk ook.

Pieterpad

Apres wad bar

Goedemorgen vanuit Pieterburen

Mosselen eten met kinderen

Ontbijt Waddengenot hotel Waddenweelde

Ook boeken?

Ik boekte deze minivakantie bij de zeehonden in Pieterburen in 2015 gewoon zelf, bij Travelbird. Update 2018: helaas heeft Travelbird uitstel van betaling aangevraagd. Een vakantie via hen boeken is niet meer mogelijk. Je kunt ook op Booking kijken voor: overnachtingen in Pieterburen.

Pieterburen en andere richtingen

Waddeneilanden

Op de nabijgelegen Waddeneilanden kun je trouwens ook zeehonden spotten en zelfs vrijlaten. Ik ken zelf Texel, Ameland en Schiermonnikoog (en meerde met een boot een keer kort op Terschelling aan), maar Vlieland heb ik nog niet bezocht.

Op de een of andere manier zorgt een eiland altijd net nog iets meer voor dat speciale vakantiegevoel. Je hebt er zelfs speciale zeehondentochten. Lijkt jou dat leuk? Boek dan een leuk hotel op Vlieland en ga het wad op!

Overnachten in Pieterburen

Wil je liever op het vasteland verblijven? Hier zie je de mogelijkheden voor overnachtingen in Pieterburen.

Blogs over Nederland

Ik schreef nog meer blogs met leuke tips voor een dagje of weekendje weg in Nederland. Je leest over leuke dagjes uit en originele plekken om te verblijven:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *