Let op: dit zijn extra drukke dagen op Schiphol

Let op: dit zijn extra drukke dagen op Schiphol

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat het extreem druk was op Schiphol. Lange rijen voor de check-in en voor de security check. Fijn is anders. Als je het te krap genomen had en (bijna) je vliegtuig mist is het natuurlijk helemaal ellende. Maar ook vertragingen of aankomen en heel lang moeten wachten tot je je bagage weer terug ziet. Het zal deze zomer op bepaalde dagen ook ongetwijfeld weer zo zijn. Wat zijn de drukste vertrekdagen?

Let op: Dit is een oud blog en staat los van de huidige problemen op Schiphol. Zie je het in zomer 2022 niet zitten via Schiphol te vliegen en heb je nog niet geboekt? Boek dan een vakantie met vertrek vanaf Rotterdam of vanaf andere luchthavens. Vakanties met de mogelijkheid vanaf Rotterdam airport te vliegen vind je o.a. hier of hier. Ook bij TUI kun je deze optie aanvinken.

rij-security

Tip: lees hier hoe je het beste naar Schiphol kunt gaan.

Topdrukte Schiphol

Met name in juli en augustus wordt weer topdrukte verwacht. Maar hoe zit het op jouw vertrekdag? Wat zijn nou de állerdrukste dagen op Schiphol deze zomer? Wanneer worden er passagiersrecords verwacht? En wanneer is het zwarte maandag?

Verschillende sites voorspellen de drukte op de luchthaven deze zomer, maar ze zeggen niet allemaal hetzelfde! Lees hieronder wat de extra drukke dagen op Schiphol zijn, maar ook waar je de verwachte drukte op het laatste moment nog kunt checken.

Ga op tijd van huis. Je hebt geen zin om te moeten rennen!

lastminute-schiphol

Drukke dagen op Schiphol

De vrijdag en zaterdag zijn de populairste vertrekdagen op Schiphol. Dat is ook niet zo verwonderlijk natuurlijk; veel mensen willen al hun vakantiedagen benutten en meteen weg als het kan. Vakantievluchten gaan uiteraard ook op andere dagen, maar veel losse accommodaties worden nog steeds van zaterdag tot zaterdag verhuurd, dus dat speelt ook mee.

Op vrijdagen en zaterdagen in juli en augustus is het dus doorgaans het drukst. Je merkt dit met name bij de incheckbalies en de security check. Dit was de rij voor de security check in juni. De wachttijd (25-30 minuten) viel toen eigenlijk nog mee. Ik heb er ook wel eens gestaan dat er 55 minuten stond!

wachttijd-security

De drukste dagen volgens Cheaptickets.nl

Vliegticketsite Cheaptickets.nl deed een onderzoek en maakte aan de hand daarvan een kalender met de drukste dagen. In de kalender zie je normale dagen, drukke dagen en dagen waarop topdrukte verwacht wordt.

Hier zie je de kalender. De rode dagen geven topdrukte aan. Op oranje dagen is het waarschijnlijk drukker dan gebruikelijk en op groene dagen is de verwachte drukte zoals normaal op Schiphol.

Let op!

Let op: ik zag dat sommige grote sites dit klakkeloos overnamen, maar soms ook dat ze verkeerde data noemden op Facebook! Kijk dus zelf even goed naar de kalender. Lees daarnaast ook verderop in dit blog waar je de te verwachten drukke dagen nog meer kunt checken.

drukke-dagen-op-schiphol

Zwarte zaterdag op Schiphol

Zwarte zaterdag staat traditioneel voor een erg drukke reisdag, ook als je met de auto reist. Maar ook luchthavens kennen zwarte zaterdagen. In 2017 was maandag 31 juli de drukste dag. Eigenlijk een zwarte maandag dus in plaats van een zwarte zaterdag.

Maandag 30 juli 2018: zwarte maandag

De verwachting is dat ‘zwarte zaterdag’ voor Schiphol dit jaar ook een maandag is en wel maandag 30 juli 2018. Die dag verwachten ze meer dan 80.000 bezoekers en zullen er extra lange rijen bij de security en paspoortcontrole staan.

Passagiersrecord Schiphol

Eerder al las ik dat volgens de site Vakantiespreiding.eu met name maandag 30 juli 2018, vrijdag 10 augustus 2018 en vrijdag 17 augustus 2018 de drukste dagen op Schiphol zouden worden. Op die dagen zullen volgens hen -met meer dan 230.000 reizigers per dag- namelijk nieuwe passagiersrecords gebroken worden op Schiphol. Het betreft dan overigens naast vertrekkende passagiers wel ook aankomende passagiers en transit passagiers, mensen die overstappen op Schiphol dus.

Hieronder zie je mijn dochter Bo toen ik met haar terug kwam uit Spanje.

drukke-aankomstdagen-schiphol

Je reisdag checken op Schiphol.nl

Of je op een extra drukke dag vertrekt kun je overigens ook gewoon op de site van Schiphol controleren. Via Mijn reisdag kun je de dag checken waarop jij vertrekt. Voor de grap deed ik dat even voor een aantal vertrekdata, naar aanleiding van het onderzoek.

Tip: check het ook op de site van Schiphol zelf. Die hebben er natuurlijk zelf het best zicht op zou je denken. Je kunt ongeveer 2 weken vooruit kijken en er zijn steeds updates.

Als ik de dagen die Cheaptickets noemt check op de site van Schiphol zelf, dan zie ik dat vrijdag 6 juli inderdaad een drukke dag is, maar zaterdag 7 juli vooralsnog een normale dag. Wie er gelijk heeft? Ik weet het niet. Het is sowieso verstandig het in deze maanden ruim te nemen.

Schiphol app

Download ook de Schiphol app en blijf helemaal up to date. Je vindt er alle informatie over je vlucht in terug. De app wijst je de weg naar je check-in balie en gate, houdt je (als je de notificaties aan zet) op de hoogte voor het geval er belangrijke wijzigingen van je vlucht zijn en zelfs wat de wachttijd bij de security is.

Andere drukke maanden op Schiphol

Ook in april en mei, rond de meivakantie, zijn er altijd een paar drukke dagen op Schiphol, en ook in juni en september kan het druk zijn. Het zijn nou eenmaal de populaire maanden. Veel mensen boeken een zonvakantie of stedentrip. En ook in de herfstvakantie en kerstvakantie is het vaak weer extra druk.

Dit was de rij bij de check-in een keer in de meivakantie naar Zakynthos.

rij-incheckbalie

Vliegen met kinderen

Ga je vliegen met kinderen neem het dan extra ruim. Zeker met kleine kinderen kan er altijd iets kleins gebeuren wat toch weer meer tijd kost, van een poepluier waardoor alles onder zit, een ongelukje met plassen of wat dan ook. En je hebt vaak meer bij je, zoals een buggy of kinderwagen. Of allebei, zoals je op de foto hieronder ziet. (Ja, dat zijn mijn kinderen.)

Reis je alleen met kinderen houd er dan rekening mee dat de paspoortcontrole langer kan duren. Je mag dan namelijk niet door de zelfscan. Onderaan de blog Vakantie tips voor 1 ouder met kinderen lees je wat je allemaal bij je moet hebben als je als ouder alleen op vakantie gaat met je kinderen.

Ben je zwanger? Lees dan Vliegen tijdens zwangerschap.

vliegen-met-kleine-kinderen

Vlucht vertraagd

Mocht je in alle drukte onverhoopt ook nog te maken krijgen of hebben gekregen met urenlange vertraging lees dan de blog Geld terug bij vertraging.

Openbaar vervoer Schiphol op extra drukke dagen

Houd er rekening mee dat het ook in het openbaar vervoer drukker is op die dagen. Wil je dus met de trein naar Schiphol neem het dan ook ruimer dan normaal.

schiphol-zomer

Overnachten op Schiphol

Moet je heel vroeg vertrekken en vind je het fijn om de nacht ervoor al bij Schiphol te overnachten check dan hier de nog beschikbare kamers: overnachten bij Schiphol. Let op: sommige hotels liggen verder weg; zoek echt naar de hotels vlakbij. Tip: ga voor CitizenM, Sheraton, Hilton of Hotel Mercure. Goedkoop zijn ze niet, een relaxte start is het wel.

Vertrek vanaf andere luchthavens

In dit blog ging het om Schiphol, maar vertrek je vanaf een andere luchthaven check dan de site van jouw luchthaven van vertrek. Meestal is het op de kleinere luchthavens minder druk en ben je minder tijd kwijt met parkeren, inchecken, security, etc. Toch zal het ook hier op bepaalde dagen in de zomer erg druk zijn. Ook als je vanaf een ander airport dan Schiphol vertrekt kun je natuurlijk op of in de buurt van de luchthaven overnachten, bijvoorbeeld in Eindhoven, Rotterdam of Maastricht.

Vakantie boeken vanaf Schiphol

Heb je nog geen vakantie geboekt, maar wil je wel vanaf Schiphol vertrekken? Bekijk dan het aanbod op de site Vakantie vanaf Schiphol. De foto hieronder maakte ik toen ik in september naar Griekenland vloog.

Vliegvakantie 2019

Ben je al aan het oriënteren op een vliegvakantie in 2019? Ook in de zomervakantie 2019 zullen er weer extra drukke dagen zijn. Maar laat je daar niet door ontmoedigen. Gewoon op tijd weg gaan, dan komt alles goed. Boek lekker de vakantie die je wil en geniet van de voorpret. Hier vind je tips voor de zomervakantie.

schiphol-reisblog

Vlieg jij deze zomer op 1 van de drukke dagen op Schiphol?

2 gedachten over “Let op: dit zijn extra drukke dagen op Schiphol”

  1. Zo’n bizar aantal, 80.000 bezoekers….

    Ik heb regelmatig een uur of meer in de rij gestaan bij Schiphol. Een van de vele nadelen van vliegen in de schoolvakanties. Wat dat betreft is het een zegen dat ik dit jaar een keer weg kan wanneer ik zelf wil. Once in a life time 🙂

  2. Als voorbereiding van mijn eerste vliegreis met kinderen heb ik dit artikel gelezen. Erg interessant en nu weet ik wat ik kan verwachten. De Schiphol app ga ik ook gelijk downloaden. Bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven