Leuke vakantietips voor 1 ouder met kids

Leuke vakantietips voor 1 ouder met kids

Als ouder alleen op vakantie gaan met je kind of kinderen is net even anders dan als ‘gewoon gezin’. Misschien stel je de keuze wat het wordt wat langer uit of weet je gewoon niet wat je moet gaan doen.

Als je nog niet zo lang geleden gescheiden bent of uit elkaar bent gegaan weet je misschien niet eens wat er allemaal kan op het gebied van single parent vakanties. Daarom dit blog boordevol leuke vakantietips voor alleenstaande ouders met kinderen.

alleenstaande-ouder-vakantie

Wat voor soort vakanties voor alleenstaande ouders zijn er?

Er kan echt heel veel. Van dichterbij tot ver weg en van goedkoop tot luxe. Van verre rondreis tot lekker op één plek. Vakanties in Europa en naar de zon vooral, met de auto, de bus, de trein of het vliegtuig, met een verblijf in een hotel of een huisje, of juist een kampeervakantie, maar er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden.

In dit blog lees je niet alleen over georganiseerde eenoudervakanties, maar breng ik je ook op andere leuke ideeën, van all inclusive cruise tot local experience, en van huis met vrienden tot treintrip!

In aparte blogs zullen nog actieve, sportieve en avontuurlijke tips volgen alsmede rondreizen buiten Europa voor 1 ouder met kinderen, anders werd het te veel. Aanbiedingen naar de zon buiten Europa vind je hieronder al wel. Lees zeker ook de laatste alinea’s, dat is echt belangrijk!

vliegen-met-kinderen

Als alleenstaande ouder met kinderen op vakantie

Zelf ben ik inmiddels ook alweer 6,5 jaar single parent. Ik heb me vaak opgewonden over het feit dat als je als alleenstaande ouder gewoon zelf met je kinderen weg wil gaan (niet op een speciale eenoudervakantie) dat je dan voor één van de twee kinderen meestal de volle mep betaalt (enkele uitzonderingen daargelaten) terwijl ouders die gewoon samen zijn doorgaans wel korting krijgen voor beide kinderen, maar het is nou eenmaal vaak niet anders. Maar…

Goed zoeken kan soms toch lonen! En ja, dat kost tijd! Maar ik help je op weg.

vakantietips-voor-alleenstaande-ouders

In de meivakantie, de zomervakantie of de herfstvakantie weg

Een keer niet in de zomervakantie weg gaan maar in de meivakantie of de herfstvakantie scheelt soms ook, hoewel dat tegenwoordig ook al steeds duurder wordt. Het verschilt per bestemming. De focus van dit blog ligt op de zomervakantie, maar sommige voorbeelden kunnen ook in de meivakantie of herfstvakantie.

Leuke vakanties voor gescheiden ouders èn voor andere ouders die alleen reizen

Overigens gaat het niet alleen om gescheiden ouders, maar ook om vaders of moeders die om andere redenen alleen met hun kind reizen. Er zijn uiteraard meer situaties denkbaar: misschien voed je je kind al zijn of haar hele leven bewust alleen op, misschien kan je man, vrouw of vriend(in) gewoon niet mee in verband met werk of misschien is je partner overleden en ga je voor het eerst alleen met je kinderen op vakantie. Kortom, het gaat om elke ouder die als vader of moeder alleen met kinderen op vakantie gaat.

Alleenstaande ouders met schoolgaande kinderen

Er staan tips bij voor ouders met nog hele kleine kinderen (zoals de Benjaminvakanties), maar vooral ook veel tips voor ouders met schoolgaande kinderen. Of je kinderen nou tussen de 4 en de 8 jaar, de 8 en de 12 jaar, de 12 en de 16 jaar of 16 en ouder zijn, er staat altijd wel een tip bij. Of je nou als alleenstaande ouder met een peuter, kleuter, tiener of puber op vakantie wil. Sommige tips zijn vooral aantrekkelijk met 1 kind, andere met meer kinderen.

vakantie-single-parent

Wat willen kinderen zelf?

Sommige kinderen kun je makkelijk overal mee naartoe nemen zonder dat ze gaan piepen, andere kinderen willen vooral vermaakt wórden. Soms ligt het aan wat ze gewend zijn, en soms verschilt het ook gewoon per kind of per fase. Je kent je eigen kind waarschijnlijk het beste. Maar veel kinderen maak je toch nog steeds blij met een zwembad, liefst nog met glijbaan ook, en daarnaast wat andere kinderen in de buurt. Oudere kinderen, die al op de middelbare zitten, willen vooral ook goede wifi gok ik.

En wat wil jíj eigenlijk? Warmte en een beetje bijkomen? Genieten met de kinderen en wat gezelligheid? Lekker eten? Mooie dingen zien?

Vakantie met kinderen van dezelfde leeftijd

Bij de georganiseerde eenoudervakanties kun je soms zien wie er al geboekt hebben (leeftijden en geslacht) en zo actief zoeken naar een vakantie waar kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd mee gaan en zelfs of het jongens of meisjes zijn. Toch kunnen ze als je individueel boekt net zo goed leeftijdgenootjes tegenkomen. Vaak ook spelen juist op vakantie kinderen van allerlei leeftijden met elkaar.

Snel boeken

Ik had de blog eigenlijk veel eerder online willen hebben, omdat ik weet dat veel mensen al in december of januari alles geregeld willen hebben, maar er zijn ook nog genoeg mensen zoals jij die wat langer wachten. Boek je zoals nu pas in april dan zitten veel eenoudervakanties in groepsverband al vol, maar nog niet allemaal! Zeker in de eerste week (als je vroeg vakantie hebt) en de 2 laatste weken (als je juist bij de middelste en laatste groep hoort) kan er nog best veel. Daarnaast zijn er zat andere vakanties denkbaar. Zelf heb ik het ook altijd anders aangepakt. Je vindt heus nog wel íets. Ideeën vind je hieronder.

Leuke alleenstaande ouder vakanties vind je hier!

vakantietips-eenoudervakantie-kinderen

Vakantie tips 1 ouder met kinderen

Ik begin met reisorganisaties die echt gespecialiseerd zijn in alleenstaande oudervakanties naar de zon. Daarna volgen andere ideeën.

Alleenstaande oudervakanties naar de zon:

Op vakantie met Marislife

Maris Life is gespecialiseerd in 1-oudervakanties, met name vliegvakanties naar de zon. Nieuw in hun programma is dit jaar het schitterende Sardinië. Je ziet het op de foto hieronder. Bekijk mijn blog over de mooie stranden van Sardinië en je wil er meteen naartoe!

Of ga naar Griekenland. Bijvoorbeeld naar Samos. Met kidsanimatie en tieneranimatie. Of lekker naar Ibiza! Of wordt het Kos (leuke tips vind je hier), Sicilië of Mallorca? Of kies voor Marmaris, waar je met deze leuke piratenboot mee kunt! Succes gegarandeerd!

sardinie-kinderen

Marislife heeft 2 speciale Ukkiesweken voor single parents met een baby of peuter. Naar Ibiza!

Tip: Er zijn speciale Ukkiesweken voor single parents met een baby of peuter!

Op de foto hieronder waren mijn kinderen zelf nog ukkies. Ik maakte de foto in Turkije.

vakantie-met-kleine-kinderen

Weg met Estivant

Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat je Estivant niet kent, maar ik noem het toch. Estivant is al jaren een bekende aanbieder van vakanties voor alleenstaande ouders. Ze hebben vakanties voor single parents met kinderen vanaf 4 jaar, vakanties voor kinderen vanaf 6 jaar en vanaf 8 jaar. In de meeste gevallen slaap je in een bungalowtent, kamperen dus, wat vooral kinderen zelf vaak superleuk vinden.

Wil je naar Frankrijk of Italië dan zit je bij Estivant helemaal goed. Daar hebben ze veel aanbod naartoe. Kies je voor Viareggio dan zit je én in het geliefde Toscane én niet ver van de sprookjesachtige Cinque Terre. Hier lees je mijn Toscane tips met kinderen en hier over de mooie dorpen van de Cinque Terre.

Maar… in de Dolomieten of bij het Idromeer zit je natuurlijk ook schitterend! Of op het eiland Elba! Update: ik was in 2019 op eenoudervakantie naar Elba! Hier lees je wat er allemaal te doen is op Elba met kinderen. Lees ook zeker mijn andere blog: Help, ik ga voor het eerst op 1 ouder vakantie!

Kies voor Viareggio, dan zit je in Toscane én vlakbij sprookjesachtig Cinque Terre!

cinque-terre-eenoudervakantie

Estivant is leuk met kinderen die net op de basisschool zitten, maar zeker ook met wat oudere kinderen, zoals deze vakantie in Lacanau. En behalve kampeervakanties hebben ze ook vakanties met het vliegtuig waarbij je in een appartement verblijft, bijvoorbeeld op het heerlijke Kos. Zelf was ik vorig jaar voor een opdracht op Kos. Hier lees je wat er te doen is op Kos.

Daarnaast heeft Estivant enkele vakanties voor eenoudergezinnen met kinderen onder de 4 jaar. Wil jij ook met je baby of peuter op alleenstaande ouder vakantie check dan de Benjaminvakanties voor de allerkleinsten. Fijn toch als je samen met ándere ouders bent die ook druk zijn met luiers, dwarse buien en slaapjes? Met een groepje gelijkgestemden voelt het misschien net wat minder alleen en geniet je meer.

Op 1-oudervakantie met Cirkel

Net als Estivant biedt Cirkel vakanties alleenstaande ouder vakanties aan. Vakanties speciaal voor 1 ouder gezinnen. Als je op de link klikt kom je bij het aanbod. Ze hebben eenoudervakanties naar o.a. Kroatië, Slovenië, Spanje, Frankrijk, Italië en nog meer bestemmingen.

Tip: lees ook: Deze alleenstaande oudervakanties zijn nog beschikbaar!

All inclusive vakantie met kinderen

Zit jij niet echt op zo’n groep te wachten dan kun je uiteraard ook gewoon zelf iets boeken, net zoals ik dat eigenlijk altijd gedaan heb. Zelf ben ik met de kinderen een aantal keer met Sunweb Vakanties weggeweest, omdat ik daar elke keer de mooiste deals vond. De hoge vroegboekkortingen zijn inmiddels voorbij, maar je kunt zeker even kijken. Iedereen kan dit gewoon boeken, maar ik heb er altijd leuke vakanties geboekt met de kinderen. Hieronder zie je mijn kinderen in Turkije.

vakantietips-ouders

Wordt het Turkije? Egypte? De Canarische eilanden? Of Sardinië?

In Turkije vind je veel luxe resorts met zwembaden en allerlei faciliteiten voor gezinnen terwijl de prijs-kwaliteitverhouding erg goed is. Ook zijn er veel hotels met glijbanen, wat kinderen vaak erg leuk vinden. Kies je voor Bodrum dan kun je ook nog een dagje naar Kos! Of ga voor Side, aan de Turkse Rivièra. Check ook zeker deze deals: vakanties naar Turkije.

Ik vond Turkije altijd zo fijn met de kinderen! Lees hier waarom ik Turkije altijd een fijn vakantieland vond.

vakantietips-kinderen

Liever Spanje? Hét voordeel van de Canarische Eilanden is dat het er in elke schoolvakantie aangenaam is. Je kunt er ook in de kerstvakantie of voorjaarsvakantie naartoe. Hier lees je al mijn blogs over de Canarische Eilanden.

Tip: lees ook mijn blog over de mooiste eilanden van Europa!

Ook erg lekker is El Gouna in Egypte! Qua temperatuur is het daar bijna het hele jaar door goed toeven en het regent er vrijwel nooit! El Gouna is zeker ook ideaal in de meivakantie! Ik ben er zelf ook alleen met mijn kinderen geweest. Bekijk mijn blogs over Egypte en de foto’s van ons hotel in El Gouna. Let op: in de accommodatie waar ik zat was geen animatie voor kinderen, maar die van mij misten dat niet. Wel staan er nog andere populaire accommodatie tips en resorts in El Gouna bij.

Of ga voor Sardinië! Bij Stip Reizen vind je vaak voordelige reizen. Wil je in juli lekker een week all inclusive weg? Ga bijvoorbeeld voor dit hotel: Castelsardo Resort Village. Heb je die stranden daar wel eens gezien? Moet je zien wat mooi: De stranden van Sardinië.

Het zeewater rond Sardinië is echt net zo mooi als in de tropen!

Transfer en reisleiding/hostess

Bij pakketreizen zit de transfer er vrijwel altijd bij in, wat fijn is, en ter plekke kun je vaak met vragen bij de lokale vertegenwoordiging of hostess van je reisorganisatie terecht; soms zelfs Nederlandstalig. Zoek zelf wat je belangrijk vindt: of dat nou een kinderbad of speeltuin is, of een kinderclub met minidisco.

Waar je ook voor kiest, je kunt er een heerlijke relaxvakantie van maken, maar je kunt uiteraard ook excursies boeken of er lekker nog zelf op uit trekken, zoals ik ook vaak heb gedaan.

egypte-vakantietip-single-parent

Goedkope zonvakantie vanaf Brussel of Düsseldorf

Woon je niet zo ver van de Duitse of Belgische grens vandaan? Vertrek dan vanaf Weeze of Charleroi; dat scheelt vaak erg veel geld. Ook als je dichterbij Schiphol woont kan het toch interessant zijn dit eens te overwegen. Er staan niet alleen reizen van 8 dagen of 15 dagen bij, maar ook van 5 dagen. Boek hier je goedkope zonvakantie; bijvoorbeeld naar Malta, Fuerteventura of de Algarve. Check zelf even welke accommodatie jij voor jouw kinderen geschikt vindt.

Een huisje, bungalow of villa huren in het buitenland

Je hóeft natuurlijk niet te vliegen. Samen met (een) andere single parent(s) een fijn vakantiehuis huren (voor 6, 10 of voor mijn part 15 personen) en daar met elkaar (of allebei apart) naartoe rijden kan natuurlijk ook. Vraag eens rond. Er zijn vast nog wel meer alleenstaande ouders die nog steeds niet geboekt hebben.

Zie je het al voor je? Jij met je single vriend(en) of vriendin(nen) die ook kinderen hebben een groot huis huren op een mooie plek? Lekker met een grote tuin of zelfs een zwembadje. Gewoon lekker relaxen. Met z’n allen ontbijten in de tuin, overdag iets leuks doen (samen of apart) en in de namiddag lekker borrelen in de tuin terwijl de kinderen lekker spelen en daarna met z’n allen barbecueën. Supergezellig toch?

Een huis met een grote tuin of zwembad waar de kinderen heerlijk in kunnen spelen en jij met een andere single vriend of vriendin ’s avonds nog lekker kunt borrelen.

vakantie-tips-1-ouder-kind

Een huis in Toscane of bij de Cinque Terre

Kies bijvoorbeeld voor dit huis in Toscane, van een Nederlandse eigenaresse, vlakbij Lucca en Pisa. Of voor dit mooie en kindvriendelijke verblijf met zwembad (het lijkt wel een kasteeltje!) bij Volterra en Siena. Of deze kindvriendelijke bio agriturismo. Of verblijf samen met andere alleenstaande ouders met kinderen in een mooie grote villa met tuin en zwembad! Hier kun je lezen wat je allemaal in Toscane kunt doen: Doen met kinderen in Toscane.

Ook heel erg mooi is de regio Cinque Terre in Ligurië, net ten noorden van Toscane. Combineer een week daar met een week in Toscane of kies echt voor de Cinque Terre. In de 5 dorpen van de Cinque Terre verblijven is duur; er net buiten is beter. Bij voorbeeld in een bungalow van Resort La Francesca bij Bonassola en Levanto. Hier lees je meer over het vakantiepark dat ik zelf bezocht heb. Het ligt schitterend!

Een huis in Frankrijk, België of Duitsland

Liever iets dichterbij? In Frankrijk, zoals op de foto hieronder? Of bij onze buren in België of Duitsland? Check hier allemaal heerlijke huisjes in Frankrijk, België en Duitsland:

De leukste vakantiehuizen op heerlijkehuisjes.nl

huis-frankrijk-tips

Kamperen in Nederland

Blijf je eigenlijk het liefst in eigen land? Omdat de kinderen nog klein zijn, je niet te ver wil rijden of omdat je Nederland gewoon prima vindt? Zoek je een camping die echt geschikt is met kinderen? Een natuurcamping, natuurkampeerterrein of kleinschalige camping? Of juist een camping met vanalles erbij?

Wat dacht je van deze speciale eenoudervakantie op de Veluwe? Op het eenouderveld op camping De Boshoek sta je tussen andere ouder die alleen met hun kind(eren) op vakantie zijn.

Kamperen in een safaritent op een eenouderveld op camping De Boshoek!

En wat dacht je van het leuke campingpark de Bongerd? De reviews zijn goed! En ook camping De Kleine Wolf staat goed bekend. Kinderen vinden het er leuk! Liever een natuurcamping? Kies dan voor natuurcamping de Lemeler Esch.

Hou je meer van kleinere campings of charme campings? Hier zie je een overzicht van kleine campings. En wat dacht je van Camping De Helfterkamp? Blogger Kampeermeneer deelt op zijn blog nog meer leuke en mooie kindercampings in Nederland: De mooiste kindercampings van Nederland.

Update: Camping De Helfterkamp is uitgeroepen tot camping van het jaar 2019!

Autovakantie

Ga je voor een autovakantie dan kun je zowel naar een huisje als naar een camping. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van de Vakantiediscounter. Zij hebben zowel bungalowparken als campings. Vaak ook zijn het accommodaties waar wat meer bij zit voor de kinderen. Zorg wel dat je auto in orde is. Blogger Worldwife geeft 8 tips om goed voorbereid met de auto op vakantie te gaan.

Campings in het buitenland vind je overal, vooral in Frankrijk en Italië volop. Kijk hier eens:

Rij je liever niet of heb je geen auto? Kijk dan hieronder verder.

Nog meer vakantie tips voor 1 ouder met kids!

kos-zomervakantie-1-ouder

Alleenstaande ouder vakantie met bus of trein

In plaats van vliegtuig op auto is met de bus of trein natuurlijk ook een optie. Met de trein is het meest relaxed, met de bus het goedkoopst.

Goedkope busretours naar meer dan 1.700 bestemmingen

Het goedkoopst is Flixbus. Vanuit verschillende steden in Nederland kun je zowel overdag als ’s nachts met de bus naar jouw gewenste plek in Europa reizen. Het zijn luxe bussen met toiletten, stopcontacten, wifi, drankjes en snacks.

vakantietips-kinderen-bus

Betaalbare busreizen inclusief hotel of appartement

Wil je goedkoop naar de zon (inclusief hotel of appartement) en vind je het niet erg om een nacht in de bus te zitten? Met Solmar kun je voordelig naar Spanje. Vaak naar de bekende toeristenplaatsen als BenidormLloret, Malgrat en Playa d’Aro, maar ook naar het leuke Peñiscola dat je op de foto hieronder ziet! En behalve naar Spanje ook naar Kroatië.

Dit zijn geen speciale alleenstaande ouder vakanties, maar het is wel een manier om goedkoop naar de zon te gaan. Sommige mensen moeten er niet aan denken, maar misschien vind jij het toevallig wél leuk.

Peñiscola

Op vakantie met de trein of naar een leuke stad

Zie je er tegenop om in je eentje te gaan rijden? Of heb je geen rijbewijs of auto en zie je vliegen of met een bus niet zitten? Ga lekker met de trein! In de trein heb je alle aandacht voor elkaar. Ook leuk als je maar kort weg kunt of als de kinderen bijvoorbeeld al 2 of 3 weken weg gaan met je ex en je ook gewoon nog tijd thuis wil doorbrengen maar wel éven weg wil. Kies eens voor een leuke stad!

Wat dacht je van een paar dagen met de kinderen naar Parijs? Ik deed het ook. Hier zie je hoe leuk Parijs is met kinderen. Of kies voor Londen, Brussel of Berlijn. Of naar Keulen of Lille?

single-parent-parijs

Moeder en dochter trip of vader en zoon trip

Wat leuke vakantietips betreft (of weekendjes tussendoor): wist je trouwens dat je bij Pharos reizen een speciaal moeder en dochter arrangement naar Parijs kunt boeken? Of een vader en zoon trip naar Berlijn! Londen kan ook. Hier vind je alle ouder en kind vakanties van Pharos reizen.

Interrail met kinderen!

En dan nog een toptip: ga interrailen! Ook gezinnen kunnen dit doen! En het is ook nog eens heel eenoudervriendelijk, want als alleenstaande ouder mag je 2 kinderen gratis meenemen! Zijn jouw kinderen nog onder de 12, ook op het moment van vertrek en bij terugkomst? Dan is het zeker te overwegen. Ik deed het en had een geweldige tijd met de kinderen. We bezochten ontzettend veel mooie steden in Spanje, zoals Barcelona, Madrid, Valencia, Malaga en nog meer steden in het zuiden. In Spanje kómen vond ik niet makkelijk te regelen (lees: ‘Ik ga interrailen met kinderen, maar…’), maar eenmaal daar was het zo leuk! Hier lees je er meer over: Mijn interrailvakantie met de kids, zo was het!

Tip: ontdek Europa per trein!

Met de autotrein naar Zuid-Frankrijk

Wil je wel met de trein, maar op vakantie graag je eigen auto tot je beschikking hebben? Of zie je gewoon op tegen zo’n lang eind rijden in je eentje? Kies dan voor de autotrein! Geen tol, geen files en geen stress. Je rijdt rustig naar Parijs (dat is niet zo ver), slaapt een nachtje in Parijs en de volgende stap je met de kinderen op de TGV (je auto gaat mee) en kom je relaxed aan in Lyon, Nice (op de foto hieronder), Marseille, Narbonne, Toulouse, Avignon, Frejus, Briancon, Biarritz of Bordeaux. Ideaal toch? Ook als je gaat kamperen in Frankrijk. De Treinreiswinkel kan je verder helpen.

alleenstaande-ouder-vakantie-tips

Nog meer vakantietips voor single parents

En dan nog wat overige tips:

Overnachtingen single parent met kinderen

Losse accommodatie boeken kan natuurlijk ook. Of je voor een hotel, een appartement, een camping of een vakantiepark kiest hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur en budget. Een ruim aanbod vind je op Booking.com. Zelf boek en kijk ik daar regelmatig, zowel zakelijk als privé. Vink aan wat je belangrijk vindt (of dat nou een zwembad, een centrale ligging of iets anders is) en kijk wat er uit rolt. Reserveren kan vaak zonder annuleringskosten. Check het wel altijd even goed. Prijzen vergelijken kan ook via Trivago.

Maar… er zijn nog meer mogelijkheden. Wedden dat je onderstaande nog niet bedacht had?

Wat je nog niet bedacht had…

Homestay: slapen bij een gastfamilie

Vind je het leuk als er voor kinderen andere kinderen in de buurt zijn, maar wil je geen georganiseerde reis boeken en het liefst wat meer opgaan in de cultuur van een land? Denk dan eens aan een homestay. In veel landen kun je bij particulieren overnachten, zowel in Europa als ver weg. Homestays kun je vinden via de site Homestay.com, in Europa, maar ook verder weg. Ook via Betterplaces kun je bij mensen thuis overnachten.

Zoek een homestay uit waar kinderen welkom zijn, maar zorg er vooral ook voor dat bij de familie die je kiest ook zelf kinderen wonen. Ook al spreken kinderen een andere taal, ze spelen vaak toch wel samen.

Reisblogger Yvonne deed dit met haar gezin (wel met man erbij) in landen als Georgië en Peru, maar ook op het Canarische Eiland La Gomera. Zij schreef een blog waarom een homestay zo leuk is, juist ook met kinderen. Yvonne sliep vaak bij gezinnen met kinderen, vanwege de speelkameraadjes. ‘Het is ideaal dat je kinderen even lekker kunnen spelen als je zelf je bagage uit- of inpakt, als je thuis komt van een dag sightseeing en de foto’s even gauw wilt bekijken of als je eten staat te koken’, schrijft ze. Juist als ouder alleen is dit ook iets om te overwegen.

Tip: de wat meer actieve vakanties voor alleenstaande ouders, de vakantiemogelijkheden in Nederland en echte rondreizen voor eenoudergezinnen volgen apart.

vakantietips-1-ouder-kinderen

Wat heb ik zelf met de kinderen gedaan de afgelopen jaren?

Meestal ging ik 1 week goedkoop naar de zon en nog een keertje een midweek kamperen in Nederland (meestal glamping). Meer was financieel niet haalbaar, maar ik heb wel superleuke vakanties met de kinderen gehad. Ik speurde altijd lang naar mooie aanbiedingen en vroegboekkortingen en ging zo uiteindelijk naar Spanje, TunesiëEgypte, Turkije en Griekenland met de kinderen. Eigenlijk kan ik van al deze vakanties nog genoeg interessante blogs schrijven. Ik heb nog lang niet alles verteld.

Vorig jaar vloog ik voor het eerst niet met ze (ik vertel nog wel eens waarom) en ben ik uiteindelijk 3 keer een midweek met ze weggeweest in Nederland (zie nummer 9 en 14 van Bijzonder overnachten met kinderen). Dit jaar wordt het iets heel anders, maar ook daarover binnenkort meer.

eenoudervakantie-turkije

Verre zonvakanties

Vakanties verder weg zijn vaak iets duurder, zeker als je 2 of meer kinderen hebt, maar soms valt het mee! Zeker als je maar met 1 kind reist is het totaalbedrag voor sommige mensen nog best te doen, zeker als je het vergelijkt met de georganiseerde single parent vakanties gewoon naar Europa! Omdat je met 1 volwassene bent krijg je niet altijd kinderkorting, maar er zijn uitzonderingen.

Wil je geen specifieke eenoudervakantie, maar gewoon lekker naar de zon, naar een mooie verre bestemming, en dan liefst gewoon een pakketreis, dan kom je soms nog best leuke aanbiedingen tegen. Een paar maanden geleden was het ivm de vroegboekkortingen interessanter, maar ook nu nog wel.

Zelfs in het hoogseizoen kun je met z’n tweeën of drieën met een beetje zoeken makkelijk onder de 2.000 euro een verre zonvakantie boeken, inclusief hotel en verblijf. Soms goedkoper! Wat dacht je van Curaçao? Of Kaapverdië? Of Bali?

Speel een beetje met dagen, reisduur en accommodatie en hopelijk vind je nog iets!

Update: ik ging in augustus in mijn eentje (als moeder alleen zonder kinderen) naar Bali (lees hier mijn blog over Bali), maar ook heel veel (eenouder)gezinnen doen dat! Op 3 van de 4 vluchten die ik had (ik vloog via Hongkong) zat ik naast of achter een moeder met een dochter/zoon die allemaal naar Bali gingen of terugkwamen.

Zoek zelf verder naar (klik!) nog meer verre zonvakanties. Speel een beetje met dagen, reisduur en accommodatie en hopelijk vind je nog iets! Er zijn er nog een paar over! Let wel op dat je op tijd terug bent want zomaar een dag van school wegblijven mag niet.

vakantietips-single-parent

Cruise

Wat dacht je trouwens van een all inclusive cruise inclusief vliegretour? Een cruise?! Ja! Maak een cruise op de Middellandse Zee. Dat kan op all inclusive basis (dus inclusief al het eten én drinken!) en met een zwembad aan boord. Onderweg maak je meerdere stops in bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en Spanje. Een ideale manier dus om meerdere bestemmingen in 1 reis te zien èn lekker te genieten. Cruises vind je op de site van Cruise Reizen.

Vakanties van andere single parents

In mijn omgeving heb ik nog meer alleenstaande ouders en co-ouders. Ik heb een vriendin die samen met haar zoon naar Bali is geweest, maar die ook een keer is gaan kamperen in Italië. Een andere vriendin heeft ook meerdere keren zo’n eenoudervakantie geboekt samen met andere ouders (van de Ardennen tot Frankrijk) en gaat nu met 3 ouders met kinderen die ze nog van één van die reizen kent naar het Miracle Resort in Turkije. Dat hebben ze nu gewoon met z’n allen geboekt, zonder eenouderorganisatie.

Weer een andere moeder die ik ken ging kamperen op de Wadden en een keer met vrienden en kinderen naar een huis in Italië. Weer een ander ging een weekje naar Griekenland met haar dochter. En een vriend van me ging met zijn dochter naar Frankrijk om wat actievere dingen te doen. Net als mijn ex die vorig jaar voor het eerst met de kinderen naar het buitenland ging en met ze ging wandelen in de Franse Alpen (waar hij een eigen appartement heeft).

Twee lezeressen gingen in hun eentje met hun kind naar Thailand en blogger Michal die ik ken vloog in haar eentje met 4 kinderen naar New York. De allerliefste alleenstaande moeder die ik ken tot slot gaat al jaren elk jaar naar een mooi vakantiepark in Nederland waar genoeg te doen is voor de kinderen. Zo maakt iedereen zijn eigen keuzes.

In je eentje op vakantie met kinderen

In je eentje op vakantie met je kind of meerdere kinderen kan soms best een beetje vermoeiend zijn. Je staat er immers toch alleen voor. Maar accepteer dat gewoon en maak er het beste van. Uiteindelijk is -terugkijkend op een jaar- dat weekje vakantie (of meerder weken) toch één van de hoogtepunten. Ik kwam absoluut niet altijd uitgerust terug, maar ik heb er wel altijd ontzettend van genoten.

Ga gewoon lekker genieten met je kinderen!

single-parent-blog

Toestemming als alleenreizende ouder met kind

Er is één ding waar je van te voren wel een aan moet denken en dat zijn de juiste papieren. Als ouder alleen (ook als je niet gescheiden bent!) is dat wel even belangrijk. Behalve de paspoorten moet je namelijk een paar papieren meenemen als je met een minderjarige naar het buitenland gaat. Welke precies dat lees je op de site van de Rijksoverheid. Je vindt daar ook het toestemmingsformulier, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Heb je gezamenlijk gezag dan is het anders dan wanneer je het eenhoofdig gezag hebt. Bekijk hier welke situatie op jou van toepassing is.

Bij gezamenlijk gezag is het van belang dat je bewijs bij je hebt dat je toestemming hebt van de andere gezaghebbende ouder. Je moet dan het volgende meenemen:

 • Verklaring toestemming voor vakantie (voorbeeldformulier NL/ENG).
 • Kopie paspoort of identiteitskaart van de ouder met gezag of voogd die toestemming geeft ter verificatie van de handtekening.
 • Een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeld de oudergegevens of de (internationale) geboorteakte van het kind.

Heb je alleen het gezag (zoals in mijn geval) dan moet je kunnen aantonen dat dat zo is en moet je ook nog allerlei andere papieren meenemen:

 • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeld de oudergegevens ofde (internationale) geboorteakte van het kind;
 • Een uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van de moeder waarop de burgerlijke staat van de moeder vermeld is;
 • Een uittreksel uit het gezagsregister (hier staat dan op dat over het kind geen nadere informatie bekend is); je regelt dit bij de rechtbank die het dichtst bij jou in de buurt zit. Hier zie je een overzicht van de rechtbanken in Nederland.

Neem de juiste papieren mee!

Denk er niet te luchtig over: ik ben élke keer dat ik alleen ging vliegen met de kinderen gecontroleerd (zelfs bij terugkomst midden in de nacht op Schiphol, met twee oververmoeide kinderen waarvan ik er één nog moest tillen) en ik heb gisteren nog het verhaal gehoord van een vriendin die in februari is geweigerd op een vlucht vanwege 1 ontbrekend formuliertje. In haar geval ging het om Zuid-Afrika waar extra strenge regels voor gelden, maar check -afhankelijk van het land waar je naartoe gaat- dus ook de eventuele aanvullende eisen per land.

Vergeet dit dus niet als je als ouder alleen met je kind(eren) op vakantie gaat!

Het kan best zijn dat er bij jou nooit naar gevraagd is en dat je er dus makkelijk in bent geworden (en geen zin hebt in de tijd en kosten die het verkrijgen van die formulieren weer met zich meebrengt), maar je wil niet riskeren dat je echt niet mee mag. Regel het en je gaat een stuk geruster op vakantie.

1-ouder-turkije

Hopelijk heb je iets aan mijn vakantietips gehad en heb je nog een vakantie kunnen vinden. Laat het hieronder weten en alvast heel veel plezier!

Lees ook: Geboekt! Ik ga op eenoudervakantie!

Deze blog bevat affiliatelinks. Alle foto’s zijn van mij. 

6 gedachten over “Leuke vakantietips voor 1 ouder met kids”

 1. Jeetje wat een enorm uitgebreid en handig informatief artikel! Ik behoor niet tot de doelgroep, maar als ik een keertje alleen met mijn dochtertje weg zou gaan vind ik het ook heel nuttig om te lezen. Turkije deden we als stel zoooo vaak. Heerlijke vakantiebestemming. Jammer dat er nu zo’n ‘smet’ op ligt en veel mensen er niet meer naartoe durven / willen / gaan. 

 2. Wat een leuk artikel en wat een leuke foto’s! Ik ga altijd met mijn man en dochtertje kamperen in Friesland. Dit bevalt ons heel erg goed. Op de camping zijn genoeg leuke dingen te doen, dus wij vermaken ons wel 🙂

 3. Leuk artikel (ook al behoor ik niet tot de doelgroep)! Gaaf dat je zo veel hebt uitgezocht.

  Heb je toevallig ook tips voor vakantie met (kinderen met) voedselallergie?

 4. Bedankt voor dit mooi geïllustreerde blog met reistips. Nadat mijn zoon met zijn moeder op vakantie gaat, heb ik hem altijd een paar weken. Hij is allesbehalve blasé en nog altijd heel gelukkig met een vakantie op een Franse of Spaanse camping, als er maar zwemgelegenheid is. Hij maakt overal vriendjes, speelt voetbal en verveelt zich geen moment.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven