Luik-Guillemins, het fotogenieke treinstation van Luik (Liège-Guillemins)

Luik-Guillemins, het fotogenieke treinstation van Luik (Liège-Guillemins)

Hypermodern en bijna science fiction-achtig oogt het: station Luik-Guillemins, het station van Luik. Dit knap staaltje architectuur van Calatrava is sowieso al bezienswaardig en fotogeniek, maar door het kleurrijke artistieke project van de Franse kunstenaar Daniel Buren werd dit treinstation helemaal een eye catcher. Een geliefde fotospot in België, gaaf om te zien!  

Futuristisch gebouw 

Als je vanaf de busstop van Flixbus aan komt lopen lijkt het wel een space ship, maar, zo futuristisch als het station eruitziet, het bestaat toch alweer 15 jaar! Luik Guillemins is in 2009 gebouwd, naar een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava.  

Calatrava 

De wereldberoemde architect Calatrava ken je ongetwijfeld van zijn andere futuristische gebouwen, zoals Ciudad de las Artes y de la Ciencia in Valencia. Of van het Estaçao do Oriente, het moderne treinstation bij Parque das Naçöes in Lissabon, Stazione Mediopadana in het Italiaanse Reggio Emilia, de Zubizuri-brug in Bilbao of van de Torre Calatrava, de ‘naald’ op de Montjuïc in Barcelona, niet ver van dit coole zwembad in Barcelona.

Niet alleen in Spanje, Italië en Portugal, maar op nog veel meer plekken in de wereld vind je de architectuur van Calatrava terug; van de Oculus in New York tot Museu do Amanha in Rio. Of… de Calatravabruggen in Haarlemmermeer. Alleen de veelbesproken -gigahoge!- Dubai Creek Tower is er nog steeds niet. Nou ja, nu eerst even terug naar Luik.  

Luik Guillemins 

Luik-Guillemins is hét station van Luik, het ‘centraal station’ dus. Ook al ligt het station niet middenin het centrum, een bezoekje is een must. Toen ik afgelopen december Luik bezocht nam ik hier natuurlijk een kijkje; niet alleen vanwege het station op zich, maar ook vanwege een kleurrijk kunstproject van Daniel Buren dat al een geruime tijd loopt. 

Kleurenproject Luik-Guillemins  

Comme tombées du ciel, les couleurs in situ et en mouvement’ heet het tijdelijke monumentale kunstwerk dat verwerkt is in de sowieso al zeer opvallende glazen dakconstructie van het station.

De overkapping van Luik Guillemins is maarliefst 160 meter lang en 35 meter breed en voor dit project zijn daar gekleurde vlakken op aangebracht. Deze transparante filters zijn als een ruitpatroon te zien in zeven kleuren: roze, groen, blauw, wit en oranje op het glazen dak, en geel en rood op de uitstekende kap die je o.a. aan de voorkant van het station ziet. 

Leuk weetje: De kleuren rood en geel zijn een verwijzing naar de vlag van de provincie Luik.

Naar gelang het licht, het weer, het uur van de dag en het seizoen creëren de grote kleurenvlakken op het enorme glazen dak van het station een gigantisch kleurenspel dat voortdurend verandert.

Foto’s Luik Guillemins 

Hieronder zie je m’n foto’s van het station en dan met name van het bijzondere kleurenproject van Daniel Buren wat Luik Guillemins extra jeu geeft. Hou je van fotograferen experimenteer hier dan nog snel mee! De foto’s in dit blog maakte ik er zelf.  

luik guillemins
luik guillemins roltrappen
treinstation luik guillemins

De gekleurde vlakken bedekken de ramen van het station en worden door de zon en het veranderende daglicht geprojecteerd op perrons, trappen, treinen en mensen. 

mooi modern station luik

Ik wandelde er snel doorheen omdat ik op een bepaalde tijd met een vriendin in ons hotel in Luik had afgesproken, maar anders had ik nog wat meer creatievere foto’s gemaakt. Wel was ik er helaas net op een winterdag waarop de zon -ondanks de af en toe blauwe lucht- niet zo fel scheen waardoor je de weerkaatsing op de grond minder goed zag.

Daniel Buren 

Daniel Buren is een van de meest gerenommeerde Franse kunstenaars en ook internationaal is hij bekend. Al sinds de jaren negentig maakt Buren gebruik van dit soort gekleurde, transparante filters om glasoppervlakken van gebouwen te verfraaien. Ook station Luik-Guillemins heeft hij zo dus tot monumentale kunst omgetoverd.  

Waarom dit project?  

Het project is een initiatief van de Groep Uhoda en is tot stand gekomen in overleg met Calatrava. Luikenaar Stéphan Uhoda zegt: ‘Eén van mijn belangrijkste drijfveren bij dit project was een werk van een internationaal bekende kunstenaar zichtbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen via een populaire locatie en onze stad in de internationale schijnwerpers te plaatsen.’ 

Een drukbezochte plaats als een station was er de perfecte plek voor. Wekelijks passeren er honderdduizend mensen die niet verwachten iets bijzonders te zien, maar door dit kunstproject was er ineens iets opvallends te ontdekken en dat bleek gewaardeerd te worden.  

Onverwachte ervaringen en een nieuwe kijk op architectuur.  

station luik

Tot wanneer zijn de kleuren op station Luik te zien? 

Het station kun je altijd zien, maar het kleurrijke kunstproject van Daniel Buren is nog maar eventjes te bewonderen. In eerste instantie zou het project t/m oktober 2023 te zien zijn, maar ik fotografeerde het zelf in december en het is verlengd tot in juni 2024.

Ik heb het nagevraagd bij Caracascom, het bureau dat kunst en cultuur in de schijnwerpers zet en ook de promotie van dit monumentale project deed en het project loopt nog, in tegenstelling tot wat je her en der online leest. Aankomend weekend (8 en 9 juni 2024) is de ‘Color Experience’ sowieso nog te zien, dus doe eens gek en ga nog snel een dagje of nachtje naar Luik! Lukt het niet meer om op zo’n korte termijn naar Luik te gaan dan is het station ook daarna nog een bezienswaardigheid, maar met de kleuren in het dak is het extra mooi.  

Station Luik Guillemins 

Ga je met de trein of Flixbus naar Luik dan zie je het station sowieso. Kom je met de auto dan is het ook zeker de moeite hier te gaan kijken. Ook al ligt het het niet middenin het centrum maar er een behoorlijk stukje buiten, als je naar Luik gaat mag je dit station niet missen.  

Station Luik Guillemins is meer dan een station. Het is een bezienswaardigheid op zich! 

Luik 

Station Luik-Guillemins ziet er totaal anders uit dan de rest van de best wel rauwe stad, maar juist dat contrast maakt het des te interessanter om er eens te gaan kijken.  

De wijk waar station Luik-Guillemins ligt heet net als het station Guillemins, maar ga je een dagje of weekendje naar Luik dan zul je vooral het ten noorden van deze wijk gelegen historische centrum van Luik verkennen.

Wat doen in Luik?  

Luik is geen stad waar iedereen direct verliefd op is, maar het heeft zeker een aantal interessante plekken om te ontdekken. Wat mag je naast het historische centrum en station Luik Guillemins sowieso niet missen?

  1. Montagne de Bueren (en het Belvedère)  
  1. Marché de la Batte (elke zondagochtend, aan de Maas) 
  1. Outremeuse, de wijk aan de overkant van de Maas

Behalve dat is er uiteraard nog meer te zien, van Museum Boverie tot enkele hippe hotspots. Ook daar heb ik nog wel tips voor, maar die wil ik een andere keer nog delen. Ga het gewoon al eens ontdekken en bepaal zelf of je Luik leuk vindt! Ver weg is het niet. 

Waar ligt Luik? 

Luik ligt in Wallonië, dus in het Franstalige deel van België. Toch ligt het dichtbij Nederland. Slechts 20 kilometer! Vanaf Maastricht ben je er als alles mee zit in een half uur. Vanuit andere Nederlandse steden is het wat verder. Vanaf Amsterdam of Den Haag ben je 3 uur onderweg, als je met de auto gaat. Ook vanuit Amsterdam kun je in 3 uur tijd in Luik zijn. Met de trein naar Luik kan ook snel, omdat je tot Brussel gebruik kunt maken van de Eurostar. Neem je de Intercity direct dan doe je er ietsje langer over.  

Met de trein naar Luik 

De trein naar Luik boek je het voordeligst als je er enkele maanden van te voren op tijd bij bent, dus niet op het laatste moment. Boeken kan via NS International. Je komt dan aan op Luik Guillemins. Vanaf Luik Guillemins reis je gemakkelijk met bus 1 naar het centrum. Tijden en buslijnen kun je checken via de app van De Lijn.

Met de bus naar Luik  

Vind je de trein te duur? Al voor 15 euro heb je een enkeltje Luik! Je boekt dit bij Flixbus. In het weekend is het soms ietsje duurder, maar een aantal dagen, vertrektijden of vertrekplaatsen vergelijken loont. De halte van Flixbus is direct naast Luik Guillemins.  

Station Luik Guillemins lijkt (hierboven) wel een space ship!

Met de auto naar Luik  

Natuurlijk kun je ook met de auto naar Luik gaan. Ons hotel lag precies aan de andere kant van Luik, maar wel op loopafstand van het centrum, dus dat was handig. Er was parkeergelegenheid bij.  

Hotel in Luik 

Wij verbleven in hotel Mercure Liège City Centre dat, anders dan de naam doet vermoeden, niet echt middenin het centrum ligt, maar wij vonden het prima te belopen. Wil je zelf een fijn adres uitzoeken? Hier vind je nog meer hotels in Luik.  

Ik bezocht Luik afgelopen december privé, met een vriendin. Hoewel het station niet de hoofdreden van ons bezoek was wilde ik het graag laten zien. Alle foto’s zijn zoals altijd van mij.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven