Marsaxlokk: vissersdorp met kleurrijke bootjes

Marsaxlokk: vissersdorp met kleurrijke bootjes

Het op Malta gelegen Marsaxlokk is een authentiek vissersdorp met kleurrijke bootjes. In het mediterrane haventje van dit pittoreske plaatsje kun je tientallen traditionele vissersboten bewonderen. Tijdens een vakantie op Malta is Marsaxlokk echt een must see! Hieronder lees je meer over dit leuke plaatsje en de fotogenieke luzzu’s.

vissersdorp-malta

De haven van Marsaxlokk

Het is heerlijk rondwandelen in het haventje van Marsaxlokk. Gekleurde vissersbootjes en roeibootjes dobberen in het water, hier en daar zijn vissers met hun netten bezig en op de markt heerst een gezellige bedrijvigheid.

pittoresk-plaatsje-malta

Vissersdorp Marsaxlokk: een toeristisch maar authentiek plaatsje op Malta

Marsaxlokk is een sfeervol plaatsje aan de Middellandse Zee. Een beetje toeristisch, maar toch authentiek. Het is echt een plaatsje waar je vrolijk van wordt. De aanblik van al die mooie gekleurde bootjes in het blauwe water bezorgen je het ultieme vakantiegevoel. Wandel lekker rond, fotografeer, drink een kopje koffie of ga lekker ergens lunchen. Kortom: geniet!

local-life-malta

vissersdorp-marsaxlokk

Luzzu’s: de traditionele vissersbootjes

De mooie vissersbootjes in de haven van Marsaxlokk zijn natuurlijk echt een must see. Luzzu’s heten ze (luzzi in het Maltees), en ze zijn zo mooi kleurrijk! Volgens de traditie worden ze meestal blauw, geel en rood geschilderd, maar je ziet ze ook met andere kleuren.

kleurrijke-vissersbootjes-malta

Het is zo’n vrolijk gezicht al die kleurrijke bootjes!

vissersboot-malta

De betekenis van de kleuren van de bootjes

Leuk om te weten is dat de kleuren waarin de bootjes geschilderd zijn allemaal een betekenis hebben. Blauw is de kleur van het water, geel is de kleur van de zon, bruin de kleur van de aarde en groen de kleur van de hoop. Rood en wit tot slot zijn de officiële landskleuren die je ook weer terugziet in de vlag.

ogen-van-osiris

De ogen van Osiris

Als je goed kijkt zie je dat op sommige bootjes ook nog ogen geschilderd zijn. Dit zijn -volgens de overlevering- de ogen van Osiris. Deze ogen dienen ter bescherming van de vissers op zee. Ook zouden ze de duivel afschrikken. Lang geleden geloofde men daar al in en de traditie van het beschilderen van de bootjes is in stand gehouden.

Foto’s van de gekleurde vissersbootjes in Marsaxlokk

Hieronder zie je een reeks mooie foto’s die ik van de vissersbootjes in Marsaxlokk maakte. Word je er zo blij van dat je meteen een vakantie naar Malta wil boeken? Kijk dan verder naar onderen voor de mogelijkheden.

bootje-marsaxlokk

bootjes-marsaxlokk

gekleurd-bootje-malta

luzzu-malta

luzzu-marsaxlokk

marsaxlokk-reisblog

vissersbootjes-malta

vissersbootjes-marsaxlokk

vissersboot-marsaxlokk

roeibootjes-malta

pittoresk-plaatsje-marsaxlokk

Terug naar de tijd van de Feniciërs

De luzzu bestaan al sinds de tijd van de Feniciërs, al sinds zo’n 600 jaar voor Christus. Vroeger hadden de boten en zeil, tegenwoordig hebben de meeste een motor, maar nog altijd gekleurd. De luzzu zijn bijna net zo zeer een symbool voor Malta geworden als het Maltezer kruis dat is. Op bijna elke ansichtkaart zie je ze.

vissers-malta

visnetten-marsaxlokk

Verse vis

Veel luzzu’s worden nog steeds gebruikt om vis te vangen. Vis die rechtstreeks naar de vismarkt in de haven gaat. Wil je dus verse vis eten (of kopen) dan zit je hier goed!

marsaxlokk-markt

Rondwandelen, een boottochtje maken of naar de markt in Marsaxlokk

Behalve de bootjes bewonderen kun je in Marsaxlokk ook lekker rondstruinen op de zondagsmarkt. Op deze bekende Sunday Market wordt niet alleen vis verkocht, maar ook andere dingen. Je vindt de markt meteen aan het haventje. Van de markt zelf zal ik een andere keer iets meer laten zien.

haven-marsaxlokk

bootje-malta

marsaxlokk-bezienswaardigheid

toeristisch-authentiek-malta

Vakantie Malta boeken

Wil je op vakantie naar Malta? Je kunt o.a. met TUI naar Malta. Zoek hier zelf een mooi hotel of appartement op Malta. Kijk ook zeker bij dé Vakantiediscounter en check ook het aanbod van Sunweb. Liever kleinschalig? Van de accommodaties van Eliza was here op Malta word je heel blij!

Wauw, kijk hier, wat een fijne plekjes!

afrikaanse-verkoper-malta

Meer over Malta en Gozo

kleurrijke-vissersbootjes

Zou jij hier ook wel lekker willen rondwandelen? Boek dan nu een vakantie op Malta.

fotogeniek-malta

Ik bezocht Malta op uitnodiging van Visit Malta. Lees ook zeker mijn andere blogs over Malta

Zou jij Marsaxlokk ook wel eens willen bezoeken als je dit ziet? 

 

6 gedachten over “Marsaxlokk: vissersdorp met kleurrijke bootjes”

  1. Prachtige foto’s, Denise, ik moest even terugdromen naar onze reis verleden jaar. Ik vond Marsaxlokk ook heerlijk! Vanop een terrasje naar de kleurrijke bootjes staren, het warme zonnetje in het gezicht en terwijl van een bord kraakverse vis genieten… Dank je voor het zalige déjà-vugevoel! 😉

  2. Wauw wat veel foto’s, leuk! En wat leuk om te lezen over de kleuren en die ogen op de boten, dat wist ik nog helemaal niet. Ik vond Marsaxlokk ook erg leuk om te bezoeken. Het is alleen een beetje jammer dat je vanaf een bepaalde hoek in de stad uitzicht hebt op die verschrikkelijke steigers en werkzaamheden in zee 🙁

  3. Kwam ze van de week al op je Facebook of Instagram tegen en echt vind de kleuren zo tof om te zien. Zou er zeker ook wel een rondvaart in willen maken. Ook leuk om te weten dat de kleuren op de boot allemaal een betekenis hebben. 

  4. Wat een fijn plekje! Ik vind die kleurrijke vissersboten altijd zo heerlijk om te zien. Ik kan dan ook nooit stoppen met het maken van foto’s.

    1. Ja, precies, dat heb ik dus ook. Ik kan soms blíjven fotograferen. Daarom reis ik altijd het liefst alleen of met andere reisbloggers, want die snappen het tenminste. In m’n eentje kan ik helemaal ongegeneerd oneindig foto’s maken. Heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven