MC’s Mindgames in Museumkwartier Den Haag: beleef 6 aparte art installaties (gratis!) 

MC’s Mindgames in Museumkwartier Den Haag: beleef 6 aparte art installaties (gratis!) 

In Museumkwartier Den Haag is deze maand, tot en met zondag 29 oktober, weer wat leuks te doen: MC’s Mindgames, een belevenisroute langs 6 bijzondere art installaties.

Hier, op steenworp afstand van het Binnenhof en de binnenstad van Den Haag, zie je interactieve, bewegende en instagrammable kunst. Met een knipoog naar Escher. En… het is gratis!   

Woon je niet in Den Haag? Boek lekker eens een weekendje Den Haag. In Den Haag is altijd iets leuks te doen!  

MC’s Mindgames  

MC’s Mindgames is een tijdelijk kunstproject in het Museumkwartier in Den Haag, met Huize Voorhout, het Russenhuis, op Lange Voorhout 78, als hoofdlocatie. Hier, naast Escher in Het Paleis.

Opening MC’s Mindgames

Nadat de gloednieuwe kunst-installaties donderdagochtend al aan de pers onthuld werden, waren donderdagavond de Haagse content creators aan de beurt. Als blogger was ik erbij.

De opening vond plaats in de Louis XV balzaal in Pulchri, op het Lange Voorhout in Den Haag. Uiteraard mochten we ook daadwerkelijk bij de verschillende art installaties gaan kijken. Voordat ik je daar zo mijn foto’s van laat zien zal ik eerst even kort iets over MC’s Mindgames vertellen.  

Hoezo MC?  

De letters M en C in ‘MC’s Mindgames’ staan natuurlijk voor Maurits Cornelis, de voornamen van Escher! En als er iemand into ‘mind games’ was, was het Escher wel. Met zijn optische illusies en schier onmogelijke tekeningen van trappenhuizen, maar ook met zijn beroemde transformaties, zoals die van vogels naar vissen, verwonderde hij miljoenen mensen.

Escher  

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Escher geboren werd en dus is 2023 omgedoopt tot Escherjaar. Al het hele jaar worden er allerhande Escher-activiteiten in Den Haag georganiseerd.

Niet alleen bij Escher in Het Paleis zie je namelijk kunstwerken van Escher. In juni bezocht ik de tentoonstelling ESCHER, andere wereld al, in het Kunstmuseum, en ook elders in de stad kom je Escher-achtige kunst tegen, gewoon buiten, zoals hier op het Spui. Je komt Escher’s kunst zelfs op het shirt van ADO tegen!  

MC’s Mindgames in Den Haag 

Nieuw is MC’s Mindgames. De drijvende kracht achter dit tijdelijke project is curator Mary Hessing van BinnenhofBuiten. Mary’s bezoek aan een bekend Instagram museum in Amsterdam-Noord en haar bezoekjes aan de Salone del Mobile in Milaan inspireerden haar tot het organiseren van iets vergelijkbaars (en toch weer totaal anders) in Den Haag. Het werd MC’s Mindgames. 

Kunstenaars MC’s Mindgames  

Hessing selecteerde een zestal jonge kunstenaars en kunstenaarsduo’s om hun visie op Escheriaanse ‘mind games’ in hun eigen stijl vorm te geven en zo unieke art installaties te creëren.  

Het resultaat is vanaf nu ruim 3 weken te zien op 3 verschillende plekken in Den Haag. De deelnemende kunstenaars en vormgevers zijn Teun Zwets, Grietje Schepers, Iris Toonen, het duo Alissa & Nienke en het duo Leon de Bruijne & Willem van Doorn. 

Wat voor kunst zie je bij MC’s Mind Games? 

De kunstenaars die aan MC’s Mind Games meedoen reflecteren allen op het werk van Escher, maar het resultaat is heel divers. De ene installatie spreekt je misschien meer aan dan de andere, mij ook, maar dat mag. Van ‘ademend’ goud tot een gifgroene kamer. Van spiegels, weefsels en patronen tot een bewegende steiger, je ziet het allemaal.  

‘Een wolk in de Handelingenkamer?! Hoe dan?!’

Misschien wel het meest bijzondere of het meest ‘mind fucking’? Dat is een wolk in de Handelingenkamer. ‘Een wolk in de Handelingenkamer?! Hoe dan?!’ Wacht maar even; voordat je er meteen naartoe rent en voor een gesloten deur staat, daarover zo meer! 

mc-s-mind-games-the-hague

FOTO’S MC’s MINDGAMES 

Ik heb alle art installaties van MC’s Mindgames zo mooi mogelijk in beeld proberen te brengen, ook al was dat een uitdaging in de korte tijd die we hadden en met de vele andere content creators om me heen, maar het is gelukt!  

Hieronder zie je de foto’s die ik van de verschillende kunstwerken maakte. Soms zie je ook de kunstenaar of iemand van de genodigden in beeld.

Als kopfoto van dit blog zie je blogger Esmeralda van het blog On a Journey. We wonen in dezelfde buurt (vlakbij elkaar!) en kennen elkaar sinds onze trip naar Van Gogh Nationaal Park. Van Gogh was natuurlijk ook een héle grote, maar nu doken we in de wereld van Escher en de hedendaagse kunstenaars ‘van’ MC’s Mindgames.

Kamer in groen 

De knalgroene kamer van Teun Zwets verrast direct omdat hij zó contrasteert met het chique pand op het statige Lange Voorhout waarin hij gemaakt is.

De volledig groene kamer maakte een soort kinderlijke vrolijkheid in me los. Ik postte er al een story van op Instagram. Het liedje ‘Gi-ga-groen’ van Kinderen voor Kinderen paste daar wel mooi bij. Ook als het straks in de herfstvakantie weer regent, gooi je -net als in het liedje- die iPad aan de kant en gaat lekker naar buiten, de natuur in of… naar de gratis MC Mindgames natuurlijk. Of je nou jong bent, of oud.

Groot of klein, in zo’n groene kamer wil je zijn.  

mcs-mindgames-den-haag
groene-kamer

In de volledig groene kamer hing overigens een rode jas en zie je een rood kussentje. Wat zie je nog meer? Een tomaat? Bij ‘mindgames’ mag je best een beetje spelen vind ik, en dus toverde ik er in m’n insta-story 2 appels bij. Wil je ‘m terugzien? Check the THE HAGUE-stories.

Overigens is dit niet de eerste keer dat Teun een gekleurde kamer heeft gecreëerd. Voor de Dutch Design Week 2022 ontwierp hij de ‘Nachtwacht’, een volledig blauwe kamer. Wat mij betreft tovert hij in de toekomst nog wat gekleurde kamers tevoorschijn, want ik vind het leuk! 

Metamorphosis 

Kunstenaarsdup Alissa + Nienke stonden in 2022 al op de Salone del Mobile in Milaan waar ze het publiek verrasten met ‘een mix van etherisch futurisme en tactiele ambachtelijkheid’, zo las ik in het persbericht. Tactiel? Wat is dat? Tastbaar, voelbaar, door aanraking waarneembaar.  

‘De jonge ontwerpers zijn onderzoekende makers die technische oplossingen integreren in hun textiel- en interieuropdrachten.’ Zo ontwierpen ze al eens een zonwering die op zonlicht reageert en als een bloem open en dicht gaat. Dat klinkt mooi! Ook werken ze voor zorginstellingen en patiënten reageren daar positief op.  

Hoe dan ook, de zintuigelijke beleving speelt zeker een rol in hun kunst en kun je zelf ervaren als je net als ik hun ‘Metamorphosis’ bezoekt. Van deze installatie maakte ik de meeste foto’s.

Blaas je tegen het enigszins spiegelende paneel van kleine plaatjes die een beetje aan schubben doen denken dan ontstaat er een mooie beweging. Maak dus zeker ook filmpjes als je gaat! 

Sleeping Gold 2.0 

Ook opvallend is het bewegende goud van Grietje Schepers. Een statige zijkamer op de bovenetage van Lange Voorhout 78 vulde zij met gouden ‘wolken’ en noemde het ‘Sleeping Gold 2.0′. Het goud beweegt, alsof het ‘ademt’, en oogt dus steeds weer anders. Eén van de genodigden werd er onrustig van zei hij, ik eigenlijk juist best rustig. Ernaar kijken doet een beetje denken aan kijken naar golven of wolken. Mij ontspant dat wel.  

In het persbericht staat: ‘Grietje ontwikkelde een groot gevoel voor het omvormen van een kleine gedachte naar een groots gebaar. Met een scherp oog voor materiaal, kleur en experiment creëert ze monumentale installaties die de bezoeker met sterke kleuren en ruimtelijke werking bijna overweldigen.’ Eerdere varianten van dit ‘fictieve natuurverschijnsel’ exposeerde ze in Amerika, o.a. in New York en San Francisco.  

Op de foto’s zie je Grietje zelf ook, de lange dame met de gele broek. Ook ik ben op de foto’s terug te vinden, als spiegelbeeld, evenals blogger Esmeralda.   

Scaffolding 

Kunstenaars Leon de Bruijne en Willem van Doorn maakten iets totaal anders. In de tuin van het huis op het Lange Voorhout is hun ‘Scaffolding’ te zien, een steiger. Niet zomaar een steiger natuurlijk, maar een steiger die kan wat andere steigers niet kunnen, namelijk: heel ver opzij buigen.  

‘Elektromotoren, kettingen, stenen, pneumatische cilinders, tegels, tandwielen en elektronica; wat klinkt als de inventaris van een garage, is een lijst met alledaagse onderdelen en gereedschappen die Leon de Bruijne en Willem van Doorn (op de foto hieronder) nodig hebben om beweegbare kunst te maken. Hun Scaffolding valt dan ook onder het kopje ‘kinetische kunst’.  

Voor het maken van mooie foto’s was Scaffolding niet helemaal mijn ding, maar misschien wil ik gewoon te graag dat de dingen die ik zie mooi zijn. Iets hoeft echter niet mooi te zijn om kunst te zijn. Knap bedacht én gemaakt is het namelijk wél. 

Erop klimmen mag niet, er tegenaan hangen ook niet, maar de ‘performance’ in de tuin bekijken of de langzaam hellende steiger filmen of fotograferen kan natuurlijk wel. Hieronder zie je architectuurfotograaf en Instagrammer Marco(rama) in actie.

Drie Werelden 

Textielontwerpster en kunstenares Iris Toonen maakte de installatie ‘Drie Werelden’. Als een soort bewegende lamellen met spiegels en kleur verandert het kunstwerk steeds. Niet alleen langwerpige stroken maar ook het raster van touw valt op, als een soort weefsel. Hierin lijken een soort bakstenen te ontstaan, in kleur, afgewisseld met open stukken. Althans, dat is wat ik zie. Qua kleurgebruik is het rood, roze en paars. Lila of violet misschien, en een heel klein beetje lichtgroen.  

Op de wand staat: ‘Weefsels zijn zo oud als de wereld, maar blijken ook hoogst toekomstbestendig. Een schier oneindige rijkdom aan kleuren, materialen en patronen oefenen enorme aantrekkingskracht uit op innovatieve geesten zoals Iris Toonen. Als textielontwerper experimenteert Iris met de constructieve eigenschappen van weven en bouwen.’

‘Haar recente installaties ‘Woven Bricks’ presenteren een samensmelting van zachte en harde elementen: weefsels van wol en staal in combinatie met glazen bouwstenen. Het beeld is ongewoon én herkenbaar: een grid van draden draagt een metselverband van spiegelende bakstenen.’ 

In tegenstelling tot de eerder genoemde kunstwerken van MC’s Mind Games die allen op het Lange Voorhout 78 te vinden zijn, is het werk ‘Drie werelden’ van Iris Toonen te zien in de (nabijgelegen) Kazernestraat, op nummer 23A.  

En dan… de laatste nog! 

Wolk in de Handelingenkamer 

Tijdens de presentatie voorafgaand aan ons bezoek maakte mijn hart even een sprongetje toen ik over de Handelingenkamer hoorde. Wat?! Gingen we daar naartoe??! Dat wil ik al zo lang! Tijdens Open Monumentendag kon je deze ‘geheime plek’ voorheen wel eens bezoeken, maar nu al jaren niet. Helaas, ook tijdens deze speciale avond en tentoonstelling niet. Wel is één van de kunstwerken er gemaakt: Nimbus, verwijzend naar de wolk natuurlijk. Wauw, wat een geluksvogel die kunstenaar en de fotograaf dat ze die in de Handelingenkamer mochten maken!

Nimbus 

Nimbus heet het kunstwerk. Berndnaut Smilde is de kunstenaar. Hij vertelde er live in Pulchri over. ‘Normaal kun je natuurlijk niet met water en rook gaan experimenteren, maar nu de Handelingenkamer leeg was kon dat wel.’  

Vanwege de verbouwing van het Binnenhof (met de Tweede Kamer, waar ook de Handelingenkamer bij hoort) zijn alle boeken uit deze o zo bijzondere bibliotheek gehaald en dus greep hij zijn kans. Het bewegende kunstwerk is knap bedacht en op het beste moment gefotografeerd. 

Vanaf aanstaande maandag wordt het op de peperbus (reclamezuil) schuin voor bodega de Posthoorn vertoond, vlak naast het Thorbecke Monument, een kunstwerk dat je ongetwijfeld wel eens gezien hebt.  

Middels een filmpje werden wij deelgenoot gemaakt van de making of van de wolk in de Handelingenkamer. Als je niet beter weet zou je bijna denken dat er brand uitgebroken is of en ontploffing heeft plaatsgevonden. Automatisch maakt je mind dat ervan, maar dat is gelukkig niet zo. Surrealistisch is het wel.  

Tijdens de presentatie heb ik (van ver af) een filmpje gemaakt van ’the making of’ die vertoond werd. Daarna heb ik screenshots gemaakt van de totstandkoming van de wolk.

Het uiteindelijke kunstwerk ziet er veel gaver uit dan wat je hier op m’n foto’s ziet. Ga daar dus binnenkort zelf even naar kijken op het Lange Voorhout, vlakbij de Hofvijver.  

UPDATE 10/10: Het kunstwerk van Berndnaut Smilde is inmiddels op de reclamezuil te zien. Deze foto’s maakte ik er op 10 oktober 2023. Op de linkerfoto zie je het terras van de Posthoorn erbij en op de rechterfoto in de verte de Hofvijver en het Binnenhof:

Wanneer zijn MC’s Mind Games te bezoeken? 

De verschillende art installaties van MC’s Mind Games zijn van vrijdag 6 oktober tot en met zondag 29 oktober 2023 dagelijks van 11:00u tot 19:00u gratis te bewonderen in het Museumkwartier in Den Haag. Tijdens de Museumnacht op zaterdag 7 oktober (dit weekend!) zelfs tot 1 uur ’s nachts!  

Hoeveel tijd heb je nodig voor MC’s Mindgames? 

Je bent er geen uren zoet mee hoor, maar het is leuk om even te zien. Het ligt er een beetje aan hoe druk het is en hoeveel foto’s je wil maken. Als je alleen even komt kijken kost het niet veel tijd, hooguit een half uur. Combineer de gratis mind games eventueel met een bezoek aan Escher in Het Paleis of één van de andere mooie musea die het Museumkwartier rijk is. Of neem lekker ergens een drankje. Blijven eten in het centrum va Den Haag kan natuurlijk ook.  

mc-mindgames-route

Locatie Mindgames 

MC’s Mindgames concentreert zich rond het Lange Voorhout. Het vindt plaats op verschillende monumentale plekken in het Museumkwartier. De omgeving is bekend, maar de specifieke locaties zijn plekken waar je normaal niet komt. Speciaal voor de Mindgames zijn ze tot tijdelijke tentoonstellingsruimte omgetoverd.  

De meeste kunst installaties zijn te zien in Huize Voorhout, ook wel ‘Het Russenhuis’.  

russenhuis

Huize Voorhout  

Huize Voorhout, op Lange Voorhout 78, is de hoofdlocatie van MC’s Mindgames. Het pand ligt direct naast Escher in Het Paleis. Huize Voorhout werd eind negentiende eeuw gebouwd voor de hofhouding van Prins Hendrik, de broer van Koning Willem III. Het herenhuis beschikt over een rijk gedecoreerd interieur dat in goede stijl bewaard is gebleven. De huidige eigenaar stelt het pand tijdelijk open voor MC’s Mindgames. Pas nu viel mij voor het eerst ook het kleine huisje ernaast op, op nummer 80.

russenhuis-den-haag

Russenhuis

Huize Voorhout wordt ook wel Het Russenhuis genoemd en kent een bijzondere geschiedenis. De koninklijke familie ving er lang geleden vluchtelingen uit Wit-Rusland op. In een artikel van Omroep West lees ik over de hoge huurprijs van het huis en over deze ‘chicste vluchtelingenopvang ooit’. Koningin Wilhelmina stelde het in 1958 ter beschikking aan bejaarde alleenstaande stateloze vluchtelingen uit Wit-Rusland. Sindsdien staat het gebouw bekend als ‘het Russenhuis.’ Een uitgebreid verhaal hierover kun je ook lezen op de website Haagse Historie.  

Kazernestraat 23A 

De andere locatie van de Mindgames vind je op Kazernestraat 23A, waar je wandelend over het Lange Voorhout via de Kleine Kazernestraat, een smalle zijstraat, zo naartoe loopt. Het pand aan de Kazernestraat was vroeger een koetshuis.  

In de 19e eeuw lieten chique families aan het Lange Voorhout hun koets, berline, calèche of Achenbacher niet zomaar aan de straat staan. Daarom zie je in de Kazernestraat meerdere panden met grote garagedeuren; ooit dus gebouwd als koetshuis. 

Lange Voor Haute Couture  

Overigens was gisteren ook de officiële openingsshow van The Fashionweek The Hague, met mode geïnspireerd door Escher. Op het Lange Voorhout kun je Lange Voor Haute Couture zien, een gratis modetentoonstelling. Wat een topnaam!  

Tot en met zondag 8 oktober is opvallende haute couture van Nederlands modetalent gratis van dichtbij te bewonderen. Zeven talentvolle ontwerpers is gevraagd een koninklijke outfit te presenteren op deze koninklijke locatie. 

lange voor haute couture

Escher in Het Paleis 

Uiteraard móet je ook een keer bij Escher in Het Paleis geweest zijn. Zelf had ik het jaren uitgesteld en toen ik eindelijk ging besefte ik dat het veel leuker was dan ik dacht. Verrassend ook was dat Escher zo dol was op Italië en dat ook zo graag vast legde (kijk hier maar) èn dat er zulke bijzondere kroonluchters in het paleis hingen. Vanaf november is er weer een nieuwe tentoonstelling in het paleis te zien.

Ben JIJ al eens bij Escher in Het Paleis geweest? 

escher-mindgames

Net als Escher

Onmogelijke objecten, meesterlijke metamorfoses en absurdistische architectuur zijn enkele geliefde thema’s van M.C. Escher. Tot op de dag van vandaag zijn ze in onze huidige cultuur en hedendaagse kunst nog duidelijk aanwezig.

In de grote najaarstentoonstelling Net als Escher laat Escher in Het Paleis zien hoe deze thema’s in de kunst van vandaag vertegenwoordigd zijn, bijvoorbeeld in het werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers als Damien Hirst, Iris van Herpen, Chris Ofili en Carlijn Kingma. Stuk voor stuk d(r)agen ze het gedachtegoed van Escher uit. De tentoonstelling is te zien van 3 november 2023 t/m 24 maart 2024, vlak na de Mindgames dus.  

Escherjaar 

Het jaar 2023 mag dan wel het Escherjaar zijn, met bovenstaande kalender kun je van 2024 natuurlijk ook een Escherjaar maken. En een paraplu is natuurlijk ook altijd handig. Met deze paraplu met Escherprint loop je helemaal in stijl door de stad.

Tijdelijke kunstprojecten 

MC’s Mindgames dat tot en met de laatste zondag van oktober te zien is is één van de tijdelijke kunstprojecten die door Binnenhof Buiten georganiseerd worden in de buurt van het Binnenhof. Aangezien de renovatie van het Binnenhof jaren duurt en er daardoor minder toeristen en andere bezoekers deze kant op komen worden er met dit soort leuke initiatieven toch weer mensen aangetrokken, denk ook maar aan de Blow Up Art, waar ik eerder ook al over schreef. De eerste en de tweede editie. Ook de expositie Voorhout Monumentaal was mooi om te zien.  

Boek een nachtje of weekendje Den Haag en kom ook genieten van mijn mooie stad!

Den Haag bezoeken 

Een dagje Den Haag, een stedentrip Den Haag of lekker op vakantie in Den Haag of Scheveningen is altijd een goed idee. In Den Haag is altijd zo ontzettend veel te doen. Of je nou van kunst en musea houdt of juist van shoppen en lekker eten. Of je nou street art wil spotten of mooie natuurwandelingen wil maken. In Den Haag kan het allemaal. Boek een nachtje of weekendje Den Haag en kom ook genieten van mijn mooie stad! 

Lees hier meer blogs over Den Haag en Scheveningen. Meteen tickets voor musea en andere leuke activiteiten in Den Haag en Scheveningen bestellen kan ook. 

den-haag

MC’s Mindgames op Instagram 

Ook al is een bezoek aan MC’s Mindgames geen dagvullende activiteit het is leuk om even te gaan kijken. Maak wat verrassende foto’s en deel die op Instagram. Gebruik de hashtag #mcmindgames en zie ook wat anderen posten. Niet alleen op Instagram trouwens, op Twitter (nog steeds wel mijn favoriete kanaal) of Facebook kan natuurlijk ook.  

Welke van de art installaties die je hier zag is jouw favoriet?  

Ik bezocht MC’s Mindgames op uitnodiging van The Hague & Partners. Alle foto’s maakte ik zelf.  

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven