Nieuwe app van Google Analytics: help, de zoektermen zijn zoek!

Nieuwe app van Google Analytics: help, de zoektermen zijn zoek!

Dagelijks checkte ik het. De zoektermen waarmee mensen op mijn blog terecht kwamen. Via de app van Google Analytics keek ik niet één keer, nee, ik checkte het minstens drie keer per dag. Vaker dan ik mijn email checkte. Een beetje weird, dat geef ik toe. Maar het is ook zo léuk om te weten met welke woorden mensen je blog vinden.

Soms moest ik er echt om lachen:

zoektermen-google-analytics

Maar los van het feit dat kennis over zoekwoorden leuk is, is het ook nuttig. Het geeft inzicht, zij het maar gedeeltelijk, want het gros van de zoektermen wordt niet vermeld. Je ziet dan ‘not provided’. Maar de zoekwoorden die je wél ziet zijn soms handige informatiebronnen: Wat doet het goed op mijn blog? Waar vinden ze me op?

Gisteren keek ik voor de zoveelste keer op dezelfde dag wat de meest recente zoektermen waren. Ik had eerder op de dag cinque terre al zien staan (zo ongeveer de meest ingetoetste zoekterm waarmee mensen op mijn blog terecht komen) en ook valencia met kids en vluchtelingen santorini, maar nu was ik weer nieuwsgierig.

Maar, hé, wat was dat nou? Ineens zag de app waar ik het altijd mee checkte er anders uit. Ik had geen update gedaan maar het logo was ineens anders. Ik opende de app en… o nee, de hele app was veranderd! Wat was dit nou weer?

Ineens zag het er heel ingewikkeld uit, terwijl hij juist altijd zo fijn overzichtelijk was. Ik was er zo’n fan van en nu schrok ik een beetje. Eigenlijk zag het er nu meer uit zoals de Google Analytics er ook uit zien als ik ze op mijn pc bekijk, maar dat vond ik al nooit fijn. Juist die vereenvoudigde weergave op mijn telefoon vond ik ideaal. Overzichtelijk en duidelijk.

Geroutineerd checkte ik dagelijks op mijn mobiel hoeveel bezoekers ik had, welke blogs veel gelezen werden en wat de zoektermen waren (die gekke verslaving van mij). Ook was ik soms gewoon nieuwsgierig hoeveel mensen er tegelijk online waren en keek ik natuurlijk vaak of ik wel op ‘schema’ lag, of liefst er voorbij, zodat ik weer een nieuw maandrecord zou gaan halen. Ik weet het, het zijn maar cijfertjes, en eigenlijk hou ik helemaal niet zo van cijfertjes, maar dit vond ik stiekem juist heel leuk.

Maar nu dus niet meer, nóg niet althans, sinds de app vernieuwd is. Het is minder overzichtelijk geworden. Veel minder. En ik ben er dus niet blij mee. Misschien moet ik er gewoon aan wennen. Op twitter hadden we het er ook al over. Ik was niet de enige. Schreef ik eerst nog dat het leek alsof er meer duidelijkheid was qua zoektermen, dat was juist niet zo. Wel zie je in populaire blogs op welke keywords en links veel geklikt wordt. Dat is ook handig om te weten, maar dat zocht ik niet.

Er kan veel meer, of laat ik zeggen er kunnen ándere dingen, je kunt nu allerlei rapportages gemakkelijk delen en zo, maar ik vind het wennen. Ik vond het écht een hele fijne app zoals hij was, dus ik hoop dat het weer teruggaat naar het oude, maar dat gebeurt uiteraard niet. Vernieuwing is niet altijd fijn. Het zal wel een kwestie van gewoon vaak doen zijn, maar toch. Ik krijg nu eerder de neiging om er niet meer naar te kijken. Misschien ook wel gezond, maar toch jammer.

Via Google Analytics op mijn pc heb ik de zoektermen waarmee followmyfootprints.nl gevonden wordt wel weer teruggevonden, maar het is toch anders. Hoe dan ook, ik heb ze nog een keer doorgespit en de leukste voor je verzameld. En niet alleen de leukste trouwens… Ik deel ze nog keer in een aparte blogpost.

Update: je kunt een deel van de zoektermen gewoon weer in de app zien.

Heb je wel Google Analytics, maar had je de app sowieso nog niet op je telefoon? Voor de iPhone vind je de GA-app hier. Voor Android hier.

Wist je trouwens dat je kunt zien op welke termen dagelijks überhaupt het meest gezocht wordt in Google? Voor Nederland staan ze hier. Voor België hier.

 

zoektermen

En jij? Google jij vaak op bepaalde bestemmingen of een bepaald soort vakantie? Of, als je zelf blogger bent: kijk jij vaak naar de zoekwoorden waarmee mensen op je blog terechtkomen? En wat vind jij van de nieuwe app van Google Analytics? 

 

10 gedachten over “Nieuwe app van Google Analytics: help, de zoektermen zijn zoek!”

  1. Ik check ook regelmatig de zoekwoorden waarmee mensen Vink Academy vinden. Je komt de grappigste combinaties tegen, hilarisch! Ik heb de GA nu bewust niet meer op m’n telefoon staan, juist omdat ik ‘m te vaak checkte. Iets met producitiviteit-issues… 😉 Dus de veranderde app heb ik ook gemist. Wel jammer dat-ie volgens jou minder overzichtelijk is geworden, dat was inderdaad zo fijn aan de app.

  2. Ik publiceer al een half jaar met welk zoektermen mijn blog gevonden wordt, hilarisch soms! Maar die termen haal ik vooral uit Jetpack, omdat er via GA sowieso nog maar heel weinig zoektermen weergegeven worden. De app gebruik ik niet heel vaak verrassend genoeg, want de realtime functie van GA vind ik bijvoorbeeld weer verslavend 🙂

    1. Oké, ik wist niet dat Jetpack dat ook kon. Volgens mij heb ik dat niet aangevinkt staan. Ja, een beetje verslavend is het inderdaad wel. 😉

  3. Heel eerlijk? Ik ben niet zo van de apps… sterker nog: ik weet driekwart van de tijd niet eens waar mijn telefoon zich bevindt en kijk er soms een dag niet op. Ook op de pc kijk ik niet elke dag naar google analytics, maar als ik de zoekwoorden check lig ik soms echt in een deuk. Waar mensen al niet op zoeken… maar vooral dat IK daarop gevonden wordt, haha. 

  4. Probeer ook zo min mogelijk apps op mijn telefoon te hebben. Maar de zoektermen waarop je gevonden wordt, soms heb ik geen idee waarom juist ik dan gevonden word 😉

  5. Ik heb verschillende tellers op mijn site staan, voor de posts…voor kliks….en voor degenen die mijn site inladen binnen andere sites… Ik kijk het liefst naar degene die het hoogste cijfer aangeeft 😉
    Ik heb google analytics nu wel weer goed aangemeld op mijn site, hij deed het een tijd niet…. Soms wordt ik van cijfers vrolijk….maar meestal niet… Dus eigenlijk zou ik er gewoon niet naar moeten kijken 🙂

  6. Ik baal zo van de nieuwe app. Ik keek namelijk altijd op welke pagina’s mijn bezoekers keken, maar dat zijn er nu max iets van 10 per dag … het zijn vrijwel altijd dezelfde, echt zo jammer … 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven