Nieuwe speeltuin in De Verademing in Den Haag (met extra tip!)

Nieuwe speeltuin in De Verademing in Den Haag (met extra tip!)

Den Haag heeft er een nieuwe speeltuin bij! Een grote zandspeeltuin met mooie houten toestellen, rotsblokken, touwen en zand. De speeltuin zit in Wijkpark de Verademing, in het Energiekwartier, niet ver van de Haagse binnenstad.

Afgelopen woensdag ging de nieuwe speeltuin in de Verademing open. Omdat ik met de kinderen om de hoek woon nam ik alvast een kijkje. Hieronder krijg je een indruk van deze leuke speeltuin in Den Haag.

Tip: Meer Den Haag tips (met èn zonder kinderen) vind je hier: blogs over Den Haag.

speeltuin-verademing

Speeltuin in De Verademing

Jarenlang speelden mijn kinderen in de ‘oude’ speeltuin in de Verademing die aan de andere kant zat. Als dreumes, peuter en kleuter ging ik er met ze naartoe, maar ook daarna kwam ik er af en toe nog met ze. Ik heb er heel wat uren doorgebracht, lekker in het zonnetje, maar ook in de regen. En nu is deze nieuwe speeltuin er!

Een nieuwe speeltuin op 100 meter van huis!

Nu de kinderen 9 en 11 zijn willen ze in plaats van spelen vaak liever sporten, maar als er op 100 meter van je huis net een nieuwe speeltuin is gekomen (dichterbij dan de vorige speeltuin!) dan ga je natuurlijk even kijken.

zandspeeltuin-verademing

Speeltuin De Verademing!

mooie-speeltuin-den-haag

Nieuwe speeltuin Den Haag

Mijn buren met kinderen van 1 en 3 waren al meteen geweest en al direct enthousiast. Ik moest zeker ook met mijn kinderen gaan, benadrukte de buurman. Dat was ik uiteraard al van plan.

Nadat mijn kinderen dit weekend allebei hun kinderfeestje gevierd hadden ging ik ook even met ze. Zaterdagavond na het eten nog en zondagmiddag in de namiddag gingen we weer.

energiekwartier-denhaag

Voor wie is de speeltuin leuk?

Voor welke leeftijd is deze speeltuin geschikt? Was het nog wel leuk voor mijn soms al ietwat puberende dochter? Ja hoor, ze vermaakten zich nog uitstekend! De speeltuin is voor heel veel leeftijden geschikt: voor peuters en kleuters, maar vooral ook voor ietsje oudere kinderen vond ik. Voor 4 t/m 10 jaar is het ideaal, maar tot een jaar of 12 jaar kan het ook nog.

speeltuin-den-haag

den-haag-speeltuin

leuke-speeltuin-den-haag

nieuwe-speeltuin-verademing-den-haag

nieuwe-speeltuin-den-haag

Zandspeeltuin in wijkpark

De nieuwe speeltuin in de Verademing bestaat uit vele houten onderdelen en ligt op een zandvlakte te midden van de grasvelden van het wijkpark. Er is een gedeelte voor kleinere kinderen (o.a. een babyschommel) en er zijn uitdagender klimdingen voor oudere kinderen. Klimmen, balanceren op touwen, glijden, schommelen, op deze zandvlakte kan het allemaal. Bij de kabelbaan stond zelfs al een rij.

Klimmen, balanceren op touwen, glijden, schommelen, op deze zandvlakte kan het allemaal!

nieuwe-speeltuin-den-haag

Mensen uit aangrenzende wijken

De speeltuin is groter dan ik gedacht had. En wat was het druk! Het is overduidelijk een succes. Allerlei soorten mensen komen erop af, kinderen van verschillende leeftijden en culturen, mensen uit aangrenzende wijken. Een mooie mix. Moeders met hoofddoeken, vaders met bakfietsen, iedereen komt kijken en de kinderen kunnen lekker spelen.

nieuwe-speeltuin-den-haag

speeltuin-energiekwartier

speeltuin-wijkpark-verademing

klimpark-den-haag

kabelbaan-speeltuin-den-haag

Picknicktafels

Complete gezinnen kletsen urenlang aan de picknicktafels, ouders met baby’s zitten in het zand. Op de bankjes rondom de speeltuin zie ik wat vaders en moeders uit de buurt die ik van gezicht ken. Soms weet ik niet waarvan ik ze ken maar ik groet maar gewoon.

verademing-september-2018

picknicktafels-verademing

Herinrichting Verademing

De herinrichting van de Verademing heeft best wel een tijdje geduurd en toch ging het ook wel weer snel. Soms was ik verbaasd. Afgelopen winter wilde ik met de kinderen nog eens naar de speeltuin die er eerst was, maar ineens was die weg. Jammer, want het was juist zo’n leuke!

oude-speeltuin-verademing

Hekken

Vervolgens wilden de kinderen een keer gaan voetballen in de basketbalkooi vlakbij de boksschool en ook die was ineens weg. Graafmachines waren bezig en lange tijd stonden er hekken om het park heen. De kinderen speelden er nog wel, maar soms lag er glas en dan waren we snel weer weg. Dit kwam overigens niet door de renovatie, maar dat was al vaker zo. Hopelijk gebeurt dat niet meer.

Zandvlakte

Een paar maanden terug stonden de hekken open en namen we een kijkje. Wauw, het leek wel of we om de hoek een strand hadden gekregen! Ee heerlijke grote zandvlakte vlakbij huis! De kinderen hadden een vortex mee om lekker te gooien en voetbalden daarna nog even.

zandvlakte-den-haag

Nieuwe speeltuin aanwinst voor de buurt

Inmiddels staan alle toestellen er en is de nieuwe speeltuin officieel geopend. Zaterdag en zondag overdag was het een komen en gaan van ouders met kleine kinderen. De nieuwe speeltuin is een mooie aanwinst voor de buurt.

speeltuin-verademing-nieuw

Druk in het weekend, rustig onder schooltijd

Ik ging er vandaag nog even terug om wat extra foto’s van de verschillende speeltoestellen te maken. Huh, er was niemand aan het spelen! Oké, het was niet zulk mooi weer en de meeste kinderen zaten op school of waren net aan het lunchen, en voor kleinere kinderen was het net het uur waarop de meesten een middagslaapje doen, maar wil je dus nog rustig met je peuter of bijna-kleuter spelen kom dan onder schooltijd.

speeltuin-baby-peuter-kleuter-den-haag

zandspeeltuin-den-haag

nieuwe-speeltuin-verademing

natuurspeeltuin-den-haag

speeltuin-den-haag

leuke-speeltuin-verademing

Tip: Als je deze speeltuin leuk vindt dan vind je deze waarschijnlijk ook tof: het Apenbos in de Vogelwijk!

Laten we hopen dat we nog een mooie nazomer krijgen. Of gewoon heerlijke herfstdagen en een mooie winter. Lekker buiten spelen kan bijna altijd.

den-haag-natuur-in-de-stad

Wijkpark de Verademing

Wijkpark de Verademing is overigens niet nieuw. Behalve een speeltuin was het ook al een sportpark met voetbalvelden (waar je normaal volgens mij niet zomaar op mag, maar wij deden dat wel een keer), een tennisbaan meen ik en een kleine manege (Doe-stal Klep & Co).

Ook is er een voetbal alias basketbalveldje in de Verademing.

voetbalveld-verademing

Fietsen en skaten

Mijn kinderen spelen ook vaak op de autovrije stukken om de Verademing heen. Ik leerde ze er fietsen en rolschaatsen (op het gladde stuk) en ze rennen er graag. Er zijn speciale paden waar je kunt rennen.

verademing-vernieuwd

Het atletiekbaantje is er nog steeds:

kinderen-den-haag

Rolschaatsen bij de Verademing:

skaten-den-haag

Hieronder zie je nog wat oude foto’s van de vorige speeltuin in De Verademing. Dit was in 2010 (toen de kinderen 1 en 3 waren, baby en peuter):

verademing-den-haag-2010

En hier in 2012 (toen ze bijna 3 en 5 waren):

speeltuin-verademing-2012

glijbaan-verademing

Waar ligt De Verademing?

De Verademing bevindt zich in het Energiekwartier in Den Haag, tussen het Zeeheldenkwartier en het Regentessekwartier. Of je nou in Segbroek, Kortenbos, Duinoord, Valkenbos of Transvaal woont, het is leuk om een keer te komen kijken. Vanuit het centrum van Den Haag ben je er ook zo.

natuur-in-den-haag

Adres speeltuin Verademing

De ingang van sportpark de Verademing ligt aan de Asmansweg 102, 2571 DC Den Haag, maar de nieuwe speeltuin zit niet op dezelfde plek als de vorige. De speeltuin ligt nu dichter bij de Gaslaan en de Newtonstraat en is ook gewoon vanaf deze kant toegankelijk.

Kom met het openbaar vervoer, de fiets of lopend.

Er zijn slechts een paar parkeerplaatsen aan de zijkant bij de Newtonstraat, maar dat is al een drukke straat, dus kom met het openbaar vervoer (zie een stukje verder hieronder welke tram je moet hebben), op de fiets of lopend. Er zijn extra fietsenrekken (nietjes) geplaatst.

bo-bish

Ingang speeltuin Verademing

Vlakbij de Gaslaan en de Newtonstraat is een brede opening met trappen gekomen. Hieronder zie je hoe je er vanaf de kant van de Gaslaan naartoe loopt. Vanaf deze kant is de speeltuin gewoon altijd open. De entree is gratis. Je fietst kun je beneden bij de nietjes kwijt.

wijkpark-verademing

groen-den-haag

Met de tram naar de Verademing

Met tram 11 komen (halte Weimarstraat) is het handigst; dan stap je vlakbij de Verademing uit. Tram 2 en 4 (aan de andere kant, bij de Monstersestraat) kunnen ook. Vanaf de Grote Markt is het slechts 3 haltes. Tram 3 (Elandstraat) kan ook, dan moet je ietsje verder lopen, maar veel verder dan 300 meter is het niet.

tram-11-den-haag

Elektriciteitsfabriek

Als je de Elektriciteitsfabriek (ook wel De Energiecentrale genoemd) op de foto hieronder ziet ben je er bijna. De buurt hier heet ook ‘Rond de Energiecentrale’.

Bekende pleinen in de omgeving zijn het Koningsplein en het Regentesseplein. Op het Koningsplein zit ook een leuke speeltuin. En in de Newtonstraat grenzend aan het park zit ook nog een klein speeltuintje.

elektriciteitsfabriek-den-haag

Nieuwe speeltuin op Google Maps?

De nieuwe speeltuin in de Verademing is nog niet op Google Maps te zien. Op Google Maps zie je momenteel nog de oude speeltuin aan de andere kant van de Verademing en de opbouw van een festival.

buiten-spelen-den-haag

Festival Het Circus 8 en 9 september 2018

Wil je dit weekend een kijkje komen nemen in de speeltuin houd er dan rekening mee dat het dan extra druk is, want dan vindt Festival Het Circus plaats. Het Circus is een buurtfestival dat al enkele jaren georganiseerd wordt in de wijk en dat steeds populairder wordt. Het begon klein (onderstaande foto maakte ik een paar jaar geleden) maar inmiddels komen er een paar duizend bezoekers per jaar op af.

Leuk als je ook even komt kijken!

festival-het-circus-verademing-den-haag

Duurzaam festival

Bewoners, kunstenaars, verschillende organisaties en vele vrijwilligers uit het Regentessekwartier en het Valkenboskwartier maken er met zijn allen een bijzonder festival van. Woorden als duurzaamheid, participatie en plezier staan centraal. Het is een groen festival met veel leuke dingen voor kinderen, met activiteiten en acts, met veggie food, drank, muziek en meer. Dit is de Facebookpagina van Festival Het Circus.

festival-het-circus

Programma Festival Het Circus

Op vrijdagavond start het festival met een groot buurtdiner. Op zaterdag en zondag is er een heel uitgebreid programma met o.a. yoga, reiki, acrobatiek, drummen, schminken, een demonstratie solar cooking, een workshop straatfotografie, DIY-projectjes, DJ’s en nog veel meer! Hier lees je meer over tijden en activiteiten: programma Het Circus 2018.

het-circus-den-haag-festival

Buurtcamping De Verademing

Ter gelegenheid van Festival Het Circus is er ook een speciale Buurtcamping in Den Haag dit weekend. Op het terrein van de Verademing kun je met een tentje kamperen in het gras. Je leest er meer over op de site van De Buurtcamping. De camping die je hier op de foto ziet is door mijn kinderen gemaakt.

buurtcamping-den-haag

Meer leuks in Den Haag

Sowieso is er altijd veel leuks in Den Haag te doen. Hieronder lees je nog meer tips, zowel voor inwoners van Den Haag als voor bezoekers:

wijkpark-verademing-den-haag

1 gedachte over “Nieuwe speeltuin in De Verademing in Den Haag (met extra tip!)”

  1. Judith van Bommel

    Nog niet met kleinzoons geweest maar wel al “geïnspecteerd”.
    Fantastsch wat een leuke plek en….
    opa & oma wonen om de hoek !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven