Oman vanuit het vliegtuig

Oman vanuit het vliegtuig

Mijn adem stokt. Ongelofelijk, hier vlieg ik, eerst over de Arabische Zee en nu over de Golf van Oman. Ik zie de kust en een bergketen in de verte. De eerste contouren van een land dat ik ooit nog ontdekken wil. Nog een paar minuten dan vlieg ik er boven en vang ik een glimp op van Oman zonder dat ik er echt ben.

De route richting Oman

Ik kom aanvliegen vanaf de kant van India, nadat ik 3 dagen in Thailand ben geweest. Op het beeldscherm in de stoel voor me, in het fijne toestel van Emirates, volg ik de route richting het Midden-Oosten. Ik zie plaatsnamen die me niks zeggen maar die me nieuwsgierig maken. Alleen Muscat ken ik. Van Tiwi, Adam en Dank heb ik nog nooit gehoord.

Vliegen-naar-Dubai

Wadi Tiwi

Als ik later via Google Images een kijkje neem, denk ik: ‘Wauw!’ Tiwi blijkt een wadi te zijn. Een wadi waar ik heen wil. Ooit. Maar zo ver is het nog niet.

Vliegen-van-Thailand-naar-Dubai

Aanvliegen over de Golf van Oman

Via de Arabische Zee vlieg ik richting de Golf van Oman. Plotseling duikt boven de wolken een bergrug op. Dat moet het Hadjargebergte zijn, een immense bergketen. Het zicht op het Hadjargebergte is weergaloos gaaf. Op de foto’s is het lastig over te brengen, maar die combinatie van willen zien hoe iets eruit ziet en zo hoog in de lucht hangen, maakt het extra bijzonder. En misschien nog wel meer omdat ik alleen ben en mijn opgetogen gevoel niet kan delen noch onderdrukken.

Bergketen-Oman

Vliegen-Golf-van-Oman

Oman-bergen

Oman-view

Oman-from-the-sky

Hadjargebergte met de Jebal Shams

De Hadjar bergketen is zo’n 450 tot 600km lang (ik lees verschillende berichten) en loopt tot aan de grens met de Verenigde Arabische Emiraten. In dit Hadjargebergte (ook wel Al Hajar) ligt ook nog de Jebal Akhdar (Djabal Achdar), een bergmassief. Daar zijn de toppen het hoogst. Ook de hoogste berg, de Jebal Sjams (Jebel Shams) ligt daar, de ‘berg van de zon’. Die is ruim 3.000 meter hoog.

Oman-vliegtuig

Gebergte-Oman

Oman-mountains

Via-Oman-naar-Verenigde-Arabische-Emiraten

Landschap vanuit de lucht

Het ruige, steile en woeste landschap zo van bovenaf, ik vond het heel gaaf. Ik had het graag van nog dichterbij willen zien, want een beetje ver weg was het wel. Maar als je zelf in het toestel zit is het denk ik nog net wat gaver dan als je het zo op een foto ziet. Hopelijk kan ik toch iets van dat gevoel overbrengen.

Hieronder nog een filmpje van het laatst stukje boven Oman, boven Al Batinah. Daarna vloog het vliegtuig verder naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het zicht was niet zo bijzonder als boven Sharjah (klik!) en later ook boven Iran, maar toch zeker indrukwekkend als je zelf in het toestel zit.

Djabal, Jabal, Jebal, Jebel

Of het nou Djabal, Jebel of iets ertussenin is weet ik niet, ik zie steeds wat anders, dus het kan op verschillende manieren denk ik, maar mocht ik ooit écht naar Oman gaan (ja, het stond al op mijn lijstje, sinds een vriendin er -inmiddels alweer vele jaren geleden- geweest is) dan wil ik de omgeving van de Jebel Akhdar zeker verkennen. Dat lijkt me zo mooi!

Waanzinnig mooie accommodatie in de bergen van Oman

Mocht jij ook naar Oman willen en je budget het toelaten dan denk ik dat Alila Jabal Akhdar een absolute aanrader is. Ik zag het laatst bij The Boho Chica, een collega travel blogger uit Dubai (die ik op een bloggertrip van TBEX aan de Costa Brava ontmoet heb) voorbijkomen. Ze verbleef in een waanzinnig mooie accommodatie genaamd Alila Jabal Akhdar.

Droomplek

Foto’s staan ook op instagram, op het instagramaccount van de accommodatie. Mocht ik ooit in mijn leven nog eens trouwen (ik weet alleen nog niet met wie, haha), dan is dit wel een droomlocatie. Maar goed, er moet iets te dromen overblijven… In een eenvoudig guesthouse in Bangkok of als ik maar mooi uitzicht heb in Zuid-Europa ben ik ook heel blij. 😉

Desert camps

Behalve de bergen heeft Oman uiteraard ook woestijn (de Sharqiyah, ook wel Wahiba Sands) waar je kunt overnachten in desert camps. Ik heb dit wel eens in Marokko gedaan, in de Sahara, maar in Oman lijkt het me ook bijzonder.

Wauw, die wadi’s…

De wadi’s lijken me het allermooist. Het zijn een soort oases met turkooizen water. Wadi Shab is een hele bekende. Daarnaast kun je ook andere mooie wadi’s bezoeken, zoals Wadi Bani Khalid, Wadi as Sahtan, Wadi Al Arbeieen en Wadi Al Hawqayn. Jammer daar dat ik er daar niet een van bovenaf van heb kunnen zien.

Inwoners, verkeer en vervoer

Oman is ongeveer 7x zo groot als Nederland, maar er wonen nog geen 4 miljoen inwoners. Muscat is de hoofdstad. Nizwa is ook een grote stad.

De wegen zijn goed. Op een persevent heb al eens geïnformeerd hoe het met het openbaar vervoer zit, maar dat is er helaas vrijwel niet in Oman. Je hebt er echt een auto nodig.

Kust-Oman

Filmpje over Oman

Ben jij inmiddels wel nieuwsgierig naar Oman? Bekijk dan dit officiële promotiefilmpje, of zoek meer informatie op de site van Visit Oman.nl.

Vliegroute-naar-Dubai

Ik zag Oman vanuit de lucht tijdens mijn vlucht met Emirates van Bangkok naar Dubai (en verder door naar Amsterdam). Ook Ras al Khaimah en Sharjah waren erg mooi vanuit de lucht. Mooier nog zelfs!

7 gedachten over “Oman vanuit het vliegtuig”

  1. Leuk om dit nu te lezen. Ik ga eind dit naar met m’n mijn gezin, mijn moeder en mijn broer en zijn gezin een week naar Oman. Daar vieren we dan Oud & Nieuw.  We gaan ook 2 nachten naar de bergen. Inderdaad imposant alles wat ik zie nu tijdens de voorbereiding. Ben heel benieuwd straks!

  2. Ik ben er vorig jaar geweest en het is inderdaad de moeite. Ik vond het alleen heel erg duur (duurder dan Dubai). Prachtige rijke cultuur en blij dat ik het gezien heb, maar met hetzelfde budget kan je volgens mij nog veel mooiere reizen maken.

    1. Balen dat het zo duur is. Wat je zegt geloof ik zeker, maar ik blijf er toch wel nieuwsgierig naar. Nou ja, momenteel is het voor mij niet haalbaar, maar wie weet een keer in de toekomst.

  3. Mooie luchtfoto’s. Oman schijnt erg mooi te zijn, ik ben er ook wel benieuwd naar! Wie weet land je daar binnenkort en kan je ook het land zelf verkennen!

  4. Zo mooi hè, wat je soms uit het vliegtuig ziet! Ik zit helaas bijna nooit meer aan het raam, toch wel mijn favoriete plek in het vliegtuig, haha.. maar af en toe kan ik nog eens een tablet ruilen voor het raamplekje.. echt genieten is dat, zeker bij dit soort plekken. Ik ben heel benieuwd of Oman vanaf de grond ons kan bekoren. En of we daarna bankroet zijn, haha. Ik heb in elk geval zeer leuk geprijsde accommodatie gevonden en een betaalbare huurauto. En heb gehoord dat het eten goed betaalbaar is.. we zullen zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven