Op de fiets langs de highlights van Rome

Op de fiets langs de highlights van Rome

Wil je in korte tijd veel van Rome zien, een goede indruk van de stad krijgen, veel interessante informatie horen en vind je het leuk om dat op de fiets te doen, doe dan net als ik deed een fietstour langs de highlights van Rome. In 3 uur tijd kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten van ‘de Eeuwige Stad’.

Tip: ook als je de tour niet gaat doen of niet naar Rome gaat is het leuk om te lezen. Er staan een paar leuke weetjes over Rome in.

rome-fietstour

Fietstour in Rome

Vanaf het moment dat ik besloten had met mijn dochter naar Rome te gaan, wist ik: ik wil een fietstocht doen! Eerder fietste ik al in steden als ValenciaWenen en Istanbul. In elke stad waar ik het gedaan had vond ik het hartstikke leuk. Op een sportieve en leuke manier kun je in korte tijd veel van de stad zien!

En dus ging ik samen met mijn dochter van 11 mee met een fietstour van Baja Bikes in Rome. We kozen voor de ‘Rome met kinderen’-tour, die hetzelfde is als de Highlights Rome Tour. Overweeg je de Rome Fietstour ook te doen, lees dan zeker verder!

Highlights Tour Rome

Hieronder zie je wat we zoal zagen tijdens de tour. Tussendoor vertel ik enkele weetjes die we te horen kregen van onze gids, Lieke. Zij is één van de Nederlandse gidsen van Baja Bikes in Rome.

Ik verklap uiteraard niet álles wat ze verteld heeft, want het is natuurlijk leuk als je zelf ook nog wat nieuws hoort, maar je krijgt wel een beetje een idee zo. (O, en let niet op m’n rimpels en wallen.)

op-de-fiets-door-rome

Mocht je je afvragen of het wel veilig is om te fietsen in Rome, lees dan mijn andere blog: Fietsen in Rome, is dat niet gevaarlijk? En wil je juist iets ánders dan de highlights zien check dan de blog Act of Traveling: Rome off the beaten track.

rome-highlights

Het Colosseum

Maar… eerst de hoogtepunten van Rome! De highlights Rome fietstour begint met dé highlight van Rome: het Colosseum. We stoppen op een plek met uitzicht op het beroemde bouwwerk. Je ziet ‘m hierboven op een zonniger dag, 2 dagen eerder, en iets verder naar onderen in dit blog in de verte.

Het Colosseum is het grootste amfitheater uit de Romeinse tijd en een waar icoon. Wist je dat het in slechts 8 jaar gebouwd is?!

Vroeger werd het Colosseum voor vanalles gebruikt: er vonden gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren plaats. En, je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het amfitheater werd zelfs eens met water gevuld om zeeslagen na te spelen. We zien er tekeningen van.

Het Colosseum werd zelfs eens met water gevuld om zeeslagen na te spelen!

colosseum-vroeger

Ook stonden er in vroeger tijden standbeelden tussen alle bogen. Wat zonde dat die weg zijn!

fietstour-highlights-rome

De keizerlijke Fora

We vervolgen onze weg via de brede Via dei Fori Imperiali, langs de keizerlijke fora. We stoppen bij het Forum van Trajanus en de vroegere markten van Trajanus (hieronder, waar ik al een kijkje had genomen).

markt-van-trajanus-rome

fietstour-rome

keizerlijke-fora-rome

Zuil van Trajanus

Iets verderop staan we stil bij de Zuil van Trajanus, een overwinningszuil met meer dan 200 meter afbeeldingen erop! Je ziet ‘m hierboven, achter mijn dochter. De zuil van dichtbij zie je hieronder.

Bovenop de zuil staat Petrus (van Petrus en Paulus) met 2 sleutels. Paulus staat ergens anders in de stad. Als je dichtbij staat kun je het je bijna niet voorstellen, maar binnenin is zelfs nog een wenteltrap.

zuil-van-trajanus

Monument van Victor Emanuel II

De volgende stop is vlakbij, op de Piazza Venezia, bij het Monument van Victor Emanuel II, een enorm gebouw dat overal bovenuit torent. Het wordt ook wel het Altare della Patria genoemd, het Altaar van het Vaderland.

Waarom is het zo groot? Het moest het pausdom overtreffen. Dat is niet helemaal gelukt, maar opvallend is het wel.

Veel Italianen vinden het te protserig, zo’n groot gebouw in het mooie historische centrum van Rome. Vaak krijgt het bijnamen als suikertaart, typemachine of kunstgebit.

highlights-fietstour-rome

Tip: wil je een mooi uitzicht over Rome, ga hier dan zeker omhoog! Je kunt een stuk met de trappen (dat is gratis) of nog verder, met de lift (dan kost het je 10 euro). Veel Romeinen vinden het het mooiste uitzicht van Rome omdat het de enige plek is in Rome waar je niet op het gebouw zelf uitkijkt.

Op het gebouw staan ook een paar paarden. Van onderaf gezien lijken ze misschien niet zo groot, maar eentje is zelfs 13 meter lang en hoog! En, leuk weetje: er werd ooit zelfs een etentje ín het paard gegeven. Kijk maar.

altaar-vaderland-rome

Trevi fontein

We vervolgen onze weg via kleine straatjes en komen bij de Trevi Fontein. Vroeg in de ochtend voordat de tour begon was ik er al langsgelopen met mijn dochter en zag dat de fontein werd schoongemaakt. Onze gids vertelt ons dat dit elke maandag gebeurt.

Doe jij ook toevallig net op maandag de fietstour ga dan zeker nog een keer terug om de fontein in volle glorie te zien en er eventueel een muntje in te werpen. In een ander blog zal ik nog een keer iets meer over de Trevi fontein vertellen. Mis ‘m in elk geval niet, want als je het over highlights Rome hebt is de Trevi Fontein natuurlijk één van de meest bekende!

highlights-rome

Nasoni

Onze volgende stop is geen echte bezienswaardigheid, maar is een drinkfonteintje, een nasone. Nasone betekent grote neus, waar het soms een beetje aan doet denken. Als je goed oplet zie je meer fonteintjes in Rome (de zogenaamde nasoni) en het goede nieuws is: het is drinkwater. Neem dus je Dopper of een ander flesje of drinkfles mee en vul het tussendoor gewoon bij zo’n fonteintje. Een goedkope en milieuvriendelijke oplossing.

Budgettip!

De gids vertelt dat toeristen altijd onder de fontein hangen om eruit te drinken, maar een Romein doet dat anders: die houdt zijn vinger bij de straal en het water komt dan door een gaatje aan de bovenkant omhoog. Dat drinkt een stuk makkelijker.

Alleen als er ergens ‘non potabile’ staat kun je het niet drinken, maar anders wel. Ik heb het ook gedronken en het is betrouwbaar. Je wordt er niet ziek van. Er zijn er heel veel van in Rome, dus je komt er geheid een keer één tegen.

drinkwater-rome

Via Condotti

Via de dure winkelstraat Via Condotti vol met shops van luxe merken als Dolce & Gabbana, Burberry, Hermès, Louis Vuitton, Bulgari, Armani, Prada en Dior fietsen we naar de Piazza di Spagna. Mooi hoe je de trappen en vooral de kerk al in de verte ziet liggen.

fietsen-rome-highlights

De Spaanse Trappen

Onderaan de Spaanse Trappen vertelt de gids iets over de Scalinate de la Trinità dei Monti, zoals de Italianen de Spaanse Trappen zelf noemen, vernoemd naar de kerk bovenaan de trappen. Waarom noemen wij het dan Spaans? Dat is vanwege de Spaanse ambassade die hier ook zit, op de Piazza di Spagna.

De trappen zijn destijds aangelegd omdat de Trinità dei Monti, de kerk bovenaan, beter bereikbaar moest zijn. Onderaan de trappen zie je een fontein. Je ziet ‘m op de foto’s in mijn blog over de Spaanse Trappen.

De fontein heeft de vorm van een bootje. Vroeger overstroomde Rome wel eens. Eén keer, in de zestiende eeuw, kwam het water zelfs tot hier. Toen het water weer zakte bleef er één bootje liggen. Vandaar de vorm van de fontein.

Tip tussendoor: het is leuk om (net als wij) vlakbij de Spaanse Trappen te verblijven. Wij hadden een eenvoudig 2-sterrenhotel tussen de Spaanse Trappen en de Trevi Fontein, maar luxer kan ook.

highlights-rome-hoogtepunten

Via Margutta

We fietsen door leuke kleine straatjes, waaronder de Via Margutta, het kunstenaarsstraatje van Rome, richting onze volgende stop.

fietsen-rome-tour

Piazza del Popolo

We stoppen op de Piazza del Popolo, een bekend plein in Rome met een obelisk erop en meerdere kerken, met o.a. de ’tweelingkerk’ die je hieronder ziet: de Santa Maria di Montesanto en de Santa Maria dei Miracoli.

piazza-del-popolo

Leuk om te weten is dat de poort aan de andere kant van het plein vroeger de entree was van Rome. Als je Follow my footprints op Facebook volgt kon je ‘m hier al zien.

Ook kun je vanaf Piazza del Popolo de trappen naar de Pincioheuvel beklimmen. Dan sta je al bij Villa Borghese, het bekendste park van Rome. Tijdens de tour hebben we er helaas geen tijd voor en gaan verder.

highlights-rome-fietstour

Campo Marzio

Vanaf het Piazza del Popolo fietsen we weer door een mooi stukje van Rome. Het is de wijk Campo Marzio. Hier is het fijn en leuk fietsen.

mooie-straatjes-rome

Door rustige straatjes…

nederlandse-fietstour-rome

Langs verrassende pleintjes….

leuk-pleintje-rome

Pantheon

En dan zijn we ineens bij het Pantheon. Toen we er zondag waren stond er een erg lange rij en was er uiteindelijk net een mis (het Pantheon is een kerk geworden), maar nu kunnen we zo doorlopen. In slechts een paar minuten zijn we binnen!

rome-highlight

Leuk om te weten is dat de diameter van de koepel van het Pantheon maar liefst 43,3 meter is. Enorm groot dus. Hij is nog nooit ingestort, zelfs niet door aardbevingen. Zoals je uiteraard zult weten en anders zelf wel ziet zit er een gat in het dak, daardoor is de koepel sterker. Maar ook de muren zijn heel sterk: ze zijn op sommige plekken 6 meter dik.

Je zou het niet zeggen, maar het gat in het Pantheon is bijna 9 meter doorsnede!

Voor het gat in het Pantheon (de oculus) zit overigens geen glas. Als het dus regent regent het naar binnen. In de originele marmeren vloer zitten ongeveer 20 gaten om het water weg te kunnen laten stromen. Door het gat konden bovendien de goden naar binnen kijken dacht men.

hoogtepunten-rome

Uiteraard schijnt ook de zon erdoor naar binnen en dat is elke jaargetijde en moment van de dag anders. Op 21 april om 12 of 1 uur schijnt de zon precies op de ingang. Dit is ook precies de verjaardag van Rome. Rome werd immers op 21 april 753 voor Christus gesticht.

In het Pantheon liggen 4 mensen begraven, waaronder koning Victor Emanuel en koningin Margherita naar wie de Pizza Margherita vernoemd is.

highlights-rome

Pauze? Pizza!

Over pizza gesproken, we hebben even een korte pauze en mijn dochter en ik kopen snel een stukje pizza. Dat kost weinig en is bijna altijd lekker, hoewel deze een beetje vet is. Mijn dochter kiest voor de margherita, ik voor een pizza met fiori di zucca, oftwel zucchini flowers, courgettebloemen. Als ik afreken hoor ik: ‘Denise?’ Toevallig zit er net iemand die ik ken met haar zoon te lunchen!

pizza-met-courgettebloemen

Piazza Navona

We stappen weer op onze fiets voor het vervolg van de fietstour door Rome en zetten koers naar Piazza Navona. Piazza Navona is ook echt een must see als je het over de highlights van Rome hebt. Het is een enorm groot (langwerpig) plein met 3 fonteinen en veel terrasjes. Een toeristische, maar mooie plek in Rome. Stiekem vind ik het zo leuk dat wij hier gewoon fietsen!

rome-highlights-fietstour

Campo de’ Fiori: de bloemenmarkt

Nog geen 5 minuutjes fietsen verder zijn we op de Campo de’ Fiori, de bloemenmarkt. Er is markt en behalve bloemen wordt er nog meer verkocht. Ook zien we op het plein een standbeeld van een wetenschapper: Bruno. Hij was sterrenkundige en is op de brandstapel geëindigd.

bloemenmarkt-rome

Piazza Farnese en Palazzo Farnese

Vlakbij maken we een stop op Piazza Farnese met o.a. Palazzo Farnese. Dit kende ik nog niet. Ook wijst de gids ons op de ‘badkuip-fonteinen’.

fietstour-bajabikes-rome

Fontana delle Tartarughe: de schildpaddenfontein

Weer een paar minuten verderop stoppen we bij een fontein met schildpadjes erop: de Fontana delle Tartarughe, op de Piazza Mattei.

schildpaddenfontein-rome

De Ghetto: de Joodse wijk

De gids wijst ons op de Joodse wijk waar ik al met mijn dochter ben geweest: de Ghetto Ebraico di Roma. Vroeger stond er een muur omheen. In 1861 kwam er een eind aan, maar nog altijd staat het bekend als de joodse wijk. Je vindt er koosjer eten en de winkels in de wijk zijn op zaterdag dicht, in verband met de sabbath.

In de Ghetto kun je goedkoop en lekker eten. Ben je er in het juiste seizoen dan moet je zeker de artisjokken proberen! Die heb ik inderdaad ook al op! Ga dus zeker even zelf terug naar deze wijk.

joodse-wijk-rome

De tour zit er (bijna) op

We stoppen nog even een tweede keer bij het immense Altare della Patria of Il Vittoriano, het Monument van Victor Emanuel II.

monument-victor-emanuel-rome

En fietsen dan met het Forum Romanum aan onze rechterhand terug naar het startpunt.

highlights-tour-baja-bikes-rome

Exact om 13:00u zijn we weer terug bij het startpunt, een mooie ervaring rijker en veel minder eng dan ik van te voren gedacht had. Het was een erg leuke besteding van onze laatste dag in Rome. De tour juist aan het begin van je citytrip doen kan natuurlijk ook heel goed!

biking-rome

Er kan weer iets van onze bucketlist af: we hebben gefietst in Rome!

fietsen-in-rome-fietstour

Route Fietstour Rome

Mocht jij deze ‘Highlights Rome’-tour ook doen dan kan het zijn dat de route een klein beetje afwijkt of dat de volgorde net even anders is, maar in grote lijnen kom je langs dezelfde highlights. Goed te weten: Vaticaanstad zit er niet bij. Wil je daar ook naartoe? Lees dan mijn tips voor Vaticaanstad.

fietstour-rome-highlights

Twijfel je nog of je het aandurft (vooral ook als (eenouder)gezin met kinderen), lees dan zeker mijn andere blog over fietsen in Rome. Sowieso staan er nog wat handige tips in!

colosseum-fietstour

Baja Bikes of Bici & Baci?

De tours in Rome worden uitgevoerd door Bici & Baci. Via hen boeken is duurder, dus ik zou het als ik jou was via mij doen. Ben je met kinderen? Ga dan voor de Kids Tour: Naar Rome met kinderen. Deze is gelijk aan de Highlights Rome Fietstour. Wijzigen of annuleren is toegestaan, dus waarom niet? Boeken kan hier: Baja Bikes Tours in Rome.

bici-baci-rome

Ik deed de tour op uitnodiging van Baja Bikes. Mijn positieve ervaring is echter oprecht.

4 gedachten over “Op de fiets langs de highlights van Rome”

 1. Hoi Denise, leuk om de tour eens terug te lezen en zo te lezen hebben jullie het erg naar jullie zin gehad!Daar doen we het voor! Groetjes uit Rome van jullie gids Lieke 🙂 Arrivederci

  1. Ha Lieke, wat leuk dat je reageert! Ja, het was zeker leuk! Ik heb er zelfs TWEE blogs over geschreven. Dank je wel nogmaals en veel succes en plezier verder in Rome!

 2. Hai Denise, in welk hotel zaten jullie? Het klinkt heel centraal. 
  Ik hoor graag van je. Ben dol op tips?
  Groetjes,

  Maria

 3. Super leuk! Het is al heel wat jaartjes geleden dat ik in Rome was en ik zou heel graag nog een derde keer gaan. Fietsen heb ik nog niet gedaan, maar lijkt me zeker de moeite waard. Ik zal het onthouden voor de volgende keer 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven