Op vakantie als alleenstaande ouder

Op vakantie als alleenstaande ouder

Onlangs ging ik mijn eentje met de kinderen naar Turkije. Gewoon met zijn drietjes. Ook al ben ik inmiddels al weer bijna 4 jaar alleenstaande moeder (of single mama, het is maar hoe je het noemen wil), ik heb nog nooit een georganiseerde single parent reis geboekt, ik ga altijd gewoon zelf.

Update: in 2019 deed ik het wel. Lees: Voor het eerst op alleenstaande ouder vakantie.

Vakanties voor alleenstaande ouders met kinderen zullen vast heel leuk zijn, maar om nou ‘s avonds als de kinderen in bed liggen met z’n allen over je ex te gaan praten, daar heb ik dus geen zin in. Ik richt me liever op iets anders, op de mooie omgeving, op wat dan ook. Ik wil alle ellende juist even vergeten! En ik vind het leuk om met de kinderen lekker ons eigen plan te trekken.

Alleenstaande oudervakanties vind ik vaak ook nog eens erg duur (als je echt naar de zon of verder weg wil tenminste). Zelfs als je gaat kamperen in Zuid-Europa (en het nog niet ziet zitten daar helemaal met de bus naartoe te gaan) ben je meer geld kwijt dan wanneer je gewoon zelf een vakantie boekt –ja, zelfs een all inclusive. Naar een mooiere plek! Ik heb niet veel te besteden, maar het lukt me elke keer wel!

Vaak ook vind ik bij dat soort reizen de accommodatie niet zo mooi. Van sommige word ik echt doodongelukkig als ik het al zíe. Maar dat geldt eigenlijk nog meer voor de doorsnee reisaanbieders; op de sites van prijsvechters en gewone reisorganisaties staat heel veel verschrikkelijks. En toch boek ik er vaak, omdat ik goed zoek en dan tóch iets leuks vind. Er zijn uitzonderingen!

Maar goed, terugkomend op de single parent reizen. Natuurlijk, je krijgt er in dat geval, bijvoorbeeld als je via Maris Life boekt, ook wat voor terug: leuke activiteiten voor de kinderen, de zekerheid dat je gelijkgestemden ontmoet en niet alleen tussen de gewone gezinnen zitten waar je nooit echt bij zult horen. Maar dan nog, mijn ding is het niet helemaal. Ik wil het best eens uitproberen hoor, maar voor nu ben ik heel gelukkig in mijn eentje.

Dus ging ik gewoon weer met zijn drietjes. Naar de zon, want daar hou ik dan wel weer heel erg van. Ik wil 100% zeker warm weer hebben, anders blijf ik liever thuis en spaar ik liever door. En ik kan ook niet met de auto ergens naartoe, want die heb ik niet. ‘Dan huur je er toch een,’ zeggen mensen dan vaak, maar haha, daar zullen ze bij de verhuurorganisatie dan weer niet zo blij mee zijn. 😉

Hoe dan ook, na lang zoeken en prijzen vergelijken (als je met maar één volwassene bent betaal je namelijk bijna altijd voor één van de kinderen de volle mep) boekte ik een lastminute. Mocht je denken dat reisbloggers of reisjournalisten altijd gratis op vakantie kunnen, haha, nee dus. Wij boeken ook wel eens gewoon een reis zoals de meeste mensen. Last Minutes doorspitten dus, net als ieder ander.

Een vakantie van 6 dagen werd het maar, met slechts 4 volle dagen daar en flink wat reistijd, maar dat had ik er wel voor over. Het is altijd even aanpoten en hopen dat alles goed gaat, maar dat zou vast wel loslopen. Het onderweg zijn op zich vind ik sowieso altijd leuk, en dat probeer ik mijn kinderen ook mee te geven. Gelukkig genieten zij ook van het vliegen. (En ja, hoe graag ik zelf ook altijd bij het raampje zit, als ik met hen reis mogen zij uiteraard bij het raam zitten.)

Het was niet de eerste keer dat ik alleen met de kinderen op vliegvakantie ging. Vorig jaar ging ik in de meivakantie met ze naar Egypte, het jaar ervoor ging ik in de Pinkstervakantie (ja, die vakantie hadden we als een van de weinige scholen in Nederland een keer!) met ze naar Tunesië en het jaar daarvoor met Bo alleen naar Spanje. Als je goed zoekt kun je best een mooie deal vinden naar een niet al te erge bestemming of hotel.

single-eenouder-vakantie
Samen met mijn schatten genieten!

Ook met mijn ex deden we het elk jaar, toen het nog heerlijk buiten de schoolvakanties kon. Dat scheelt een geld! Drie weken gingen we altijd, en later in het jaar ook met de auto nog een keer. Ook al was ik het liefst een paar maanden ver weg gegaan met ze, toen het nog kon. Vanaf toen Bo nog een baby was vlogen we; ook toen ik zwanger was van Jippe, en daarna met Jippe als baby en Bo als peuter en kleuter. Het was niet altijd makkelijk, maar ik vond het altijd zo leuk!

Deze keer deden we in totaal maarliefst 12 uur over de heenreis. Met kinderen is dat toch best pittig, zeker als je in je eentje bent. Eerst de tram en de trein, dan de uren op Schiphol, dan de vlucht naar Turkije (3 en een half uur vliegen, een vliegtijd die op zich nog meevalt), en dan ook nog 2 uur met de bus! Tussen Marmaris en Icmeler zaten we, wat een behoorlijk eind van Dalaman vandaan was. Maar vrijwel de hele reis waren ze superlief.

Ik had me best een beetje zorgen gemaakt natuurlijk. Krijg ik de vervelende vragen bij de douane op Schiphol weer? (Heeft u toestemming van de vader? Nee, zucht, ik heb alleen het gezag.) Vergeet ik niks belangrijks? (Ik ben mijn –uhum- pinpas wel eens vergeten…) Heb ik voor ons alle drie het visum voor Turkije bij me? Krijgen ze geen ruzie wie er bij het raam mag zitten? (Afspraken over gemaakt.) Houden ze het vol? Worden ze niet lastig? Moeten ze niet plassen in de bus?

Worden ze niet misselijk? (Ik heb in Tunesië, tijdens een jeeptocht naar berberdorpjes, al eens in mijn eentje naast twee kotsende kinderen gezeten, je komt handen te kort!) Wat als ze ik ze weer niet wakker krijg en we de bus uit moeten? (Ook eerder gebeurd). Wat als ze hun bagage niet zelf willen dragen? (Nou ja, inmiddels draai ik voor 2 trolleys en 3 rugzakken in mijn eentje mijn hand niet meer om.) Worden ze niet ziek op vakantie? (Bo: ‘Waarom zouden we ziek worden?’) En wat als ik zelf ziek word?

Maar nee hoor, niks van dat alles. Het ging heel goed! Natuurlijk, in die donkere bus, laat als het al was, piepten ze echt wel een paar keer dat het zo lang duurde, maar ze deden even lekker hun ogen dicht en zo kwamen we er wel. ‘Morgen liggen jullie lekker in het zwembad!’ zei ik dan maar. Toen we er eenmaal waren, om 11 uur ’s avonds, en ik naast Jippe in het tweepersoonsbed kroop dacht ik:

Zo, dit hebben we toch maar weer gedaan met zijn drietjes!

Het hotel bleek heerlijk rustig onder de pijnbomen te liggen. Het was luxer dan ik gedacht had. En heel sfeervol, prachtig aan zee gelegen, met de bergen eromheen. De bungalowkamers vond ik geen bungalowkamers, dat viel dus een beetje tegen, maar verder was het super. Er waren vooral veel Turken en Engelsen, en vrijwel geen Nederlanders. Slechts twee keer heb ik Nederlands gehoord. Fijn. Nederlanders zijn leuk, maar op vakantie wil ik niet tussen hordes landgenoten zitten. En kinderen maken toch wel vriendjes.

Er waren een paar glijbanen; één hele lange, mooi tussen de bomen door. Daar had ik het voor de kinderen ook een beetje op uitgezocht. Maar geen megawaterpark gelukkig, want als ik ergens ongelukkig van word zijn het wel van die resorts met complete aquaparken. Brrr…! Nee, een mooie ligging en mooie omgeving zijn voor mij echt voorwaarden.

Maar goed, na een dag op pad zijn of non-stop twee kinderen zonder zwemdiploma in de gaten houden (en alle aandacht voor hen) zou het ’s avonds natuurlijk best leuk zijn een paar gezellige mensen te ontmoeten met wie je nog een wijntje kunt drinken en lekker kunt lachen, maar ach, dat doe ik dan thuis wel weer. Dus ja, de avonden zouden wat spectaculairder kunnen, maar als ik zag hoe blij Bo en Jippe van de minidisco werden, was dat even genoeg. En tegen de tijd dat dat afgelopen was was ik eerlijk gezegd ook uitgeteld.

travelblogger-met-kinderen
Met z’n drietjes op bed na een leuke dag!

Natuurlijk maak ik liever een rondreis. Maar in je eentje is dat toch anders. Zeker met meer kinderen. Bovendien, we hadden een heftige tijd achter de rug, dus het was wel even goed zo. Meer zien doe ik op andere reizen wel weer. Ik genoot nu vooral van het feit dat ik even niet hoefde te koken en niet op hoefde te ruimen. Heerlijk!

Ik genoot van het eten, de ruime keuze uit heel veel Turkse (en andere) gerechten, en ook van de gratis wijn natuurlijk. Ontbijt, lunch en diner waren mijn rustpunten. Oké, ‘rustpunt’ tussen aanhalingstekens dan wel, want ook dan loop je nog de benen uit je lijf naar die buffetten, maar gelukkig haalden ze ook steeds vaker zelf iets. Zo leuk was dat! Geef mij een koffie, een wijntje, een mooi uitzicht en twee kinderen die lekker zitten te eten of te spelen en ik ben gelukkig.

En ja, ook nu had ik zelf natuurlijk nog veel meer van de omgeving willen zien. ‘We gaan gewoon een klein stukje lopen, dat is leuk!’ Maar nee hoor, Bo en Jippe waren helaas niet te porren voor een wandeling langs de kust naar Icmeler en Marmaris.

Wel boekten we een dagtrip: een boottocht langs de kust, op een piratenboot. En wat denk je? Uiteindelijk vonden ze dat het allerleukst van de hele vakantie! Ik heb zoveel leuke foto’s, daar post ik dus nog over in een apart blog. Het mooie was dat Jippe nog gratis mee kon en Bo voor de helft van de prijs. Reizen met kleine kinderen is dus best aantrekkelijk!

En ach, ik was al vaker aan deze kust geweest, in het mooie Dalyan, in Akyaka en aan de Blue Lagoon bij Olüdeniz bijvoorbeeld, en op nog meer plekken aan de Lycische kust en aan andere Turkse kusten, dus ik had niet het idee dat ik weg ging zonder te weten waar ik geweest was. Het echte ontdekken haalde ik op andere reizen wel weer in. En de tijd dat ze zo klein waren dat je ze gewoon mee kon slepen (naar Efeze bijvoorbeeld, en het meer van Köycegiz, dat was ook bijzonder!) is wel een beetje voorbij. Ik krijg ze niet meer zomaar mee, of dat nou in Nederland of het buitenland is. Ze worden ouder en krijgen een mening.

Soms, als we dan na zo’n dag met zijn drietjes op vakantie aan tafel zitten, kijk ik rond en lijken de gezinnen om ons heen ideaal (ook al weet ik dat dat lang niet altijd zo is). Soms hebben ze het echt leuk (en voel ik toch een steek in mijn hart, voor mezelf, maar vooral voor mijn kinderen), maar soms ook zie ik stellen zitten waarvan ik denk: hmm, dat gaat niet echt gezellig. Dan ben ik blij dat ik alleen ben. Geen verwachtingen, geen irritaties, heerlijk!

Soms verwachten mensen automatisch dat er zo nog een man van het buffet komt lopen. Niet alleen de toeristen denken dat, ook de obers. De eerste ochtend bestelde ik koffie. Automatisch kwam de ober met twee koffie aan. ‘Just one, I’m alone,’ zei ik. Dan zie je die verwarring.

Dat je alleen bent vinden sommigen maar gek. Zelfs toeristen kijken je soms met een vreemde blik aan: soms licht geïnteresseerd, soms met bewondering, soms met medelijden, en soms zie je gewoon dat ze zich dingen afvragen. Is er geen man mee? Heeft ze die niet? Is hij overleden? Is ze gescheiden? Of hebben ze ruzie en zit hij nog in de hotelkamer?

Ik zei het voor de grap een keer aan tafel:

‘Zullen we een leuke meneer voor mama uitzoeken?’ ‘Nee,’ zei Bo, en ze keek erbij alsof ik gek geworden was. ‘Jaaaaaa!’ juichte Jippe. ‘Zou je dat willen?’ vroeg ik verbaasd. ‘Ja,’, zei hij, ‘als jíj het wil.’ Wat lief! ‘Maar dan wel een Nederlander,’ voegde hij eraan toe. Hahaha, zo schattig.

Halverwege de vakantie ontmoette ik de Ghanees-Engelse Rosemary. Ook zij was alleenstaande moeder. Bo en Jippe konden het goed met haar kinderen vinden. Dat was leuk. Ook al hadden zij een totaal ander ritme dan wij (zij kwam met haar 3 en 6-jarige vaak pas op het terras bij het buffet aan als het al ging sluiten), bij het zwembad keken we af en toe met een blik van herkenning naar elkaar.

‘It’s hard work,’ zei ze dan steeds. ‘It’s not a holiday, it’s haaaard work.’

‘It’s not a holiday, it’s haaaard work.’

In je eentje met twee kinderen ís het ook hard werken, maar toch ben ik zo blij dat ik het kon doen (en ja, daar laat ik heel veel andere dingen voor, ik vind vakantie namelijk belangrijk!). Ik voel me trots dat ik het toch maar weer gedaan heb! En stoer. Andere alleenstaande ouders (moeders denk ik vooral, maar wellicht vaders stiekem ook?) zullen dat herkennen. Dus ken je er een die dit ook gedaan heeft, of ken je alleenstaande ouders die met een auto vol kinderen en kampeerspullen op pad zijn gegaan, zeg even ‘Wauw, dat heb je toch maar even gedaan!’ Dat vinden we leuk.

Het lastigste (zowel thuis als op reis) vind ik het altijd als het ene kind iets wil en het andere niet. Ben je met zijn tweeën dan kan de ene ouder het doen of even mee, maar ben je alleen dan kan dat niet en moet je ook dat weer oplossen. Of ruzies. Zwaar vermoeiend!

En toch, elk jaar wordt het ietsje makkelijker. Ook al kun je zelf geen moment met je ogen dicht in de zon liggen, een boek of tijdschrift lezen en zelfs niet even naar de wc als er twee zonder zwemdiploma in het zwembad liggen, ik heb ervan genoten. De kinderen hebben een paar superleuke dagen gehad. Daar ben ik blij om!

Ik zeg niet dat ik het nooit zal doen hoor, zo’n vakantie voor single parents, misschien is het wel hartstikke leuk, en veel relaxter, maar met z’n drietjes vind ik het óók heel leuk. Misschien als ik ooit wel meer mensen om me heen wil, dat ik dan toch een eenoudervakantie van Estivant of Maris Life boek, maar voorlopig niet.

Wat me trouwens wél echt heel leuk lijkt is een familiereis of rondreis voor eenoudergezinnen met kinderen. Van Djoser, Sawadee of Koning Aap bijvoorbeeld. Superleuk allemaal, maar dat is helemáál kostbaar, zelfs als je maar een week gaat. Ik snap dat het wat moet kosten, maar ik kan het helaas niet betalen, en veel alleenstaande ouders met mij ook niet. Nou ja, er moet iets te dromen over blijven.

Voor nu genieten we hier nog even van na, want dit was ook al mooi. Op vakantie als alleenstaande ouder? Als je de kans hebt, moet je het zeker doen! We hebben het hartstikke leuk gehad!

En jij? Zou jij in je eentje met je kind(eren) zoiets doen als ik heb gedaan? Of zou jij wél liever met andere gelijkgestemden weg gaan? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Je kunt het ook onder deze nieuwe blogpost over vakanties voor eenoudergezinnen vermelden. 

Lukt het je om budgettechnische of andere redenen niet om weg te gaan? Ook in Nederland kun je ultiem genieten. Kijk maar. En dit zijn ook allemaal leuke accommodaties met kinderen.

 

78 gedachten over “Op vakantie als alleenstaande ouder”

 1. Knap hoor! Gewoon doen! Ik zou zo’n groepsgebeuren ook niet zien zitten maar kiezen voor zo’n enorm lange reisdag, dat weer niet zo snel denk ik. Ik heb er wel heel veel bewondering voor. Dat je doet wat je gelukkig maakt. Ondanks belerkt aantal dagen en budget. Petje af! 

 2. Goed dat je het gewoon gedaan hebt. Het lijkt me heel pittig om in je eentje met kinderen op reis te gaan. ‘Hard work’ inderdaad, maar ook heel fijn om quality time te hebben met je kinderen en er even helemaal uit te zijn. Mooie herinneringen voor later! 🙂

  1. Hé, ik was helemaal vergeten te reageren zie ik. Ja, pittig inderdaad, maar ook echt heel leuk. De mooie herinnering blijft altijd bij je. De kinderen hebben het ook nog vaak over vakanties van toen ze nog veel kleiner waren. 

 3. Hi lieve Denise,
  Erg herkenbaar je verhaal. ?k ben ook alleenstaande moeder en reis al jaren alleen met mijn zoon. We doen ook verte reizen en het gaat heel goed. Deze zomer gaan we voor drie weken naar Thailand! ?k heb er zo een zin in maar het blijft ook spannend. Je hebt geen vangnet als er iets gebeurd,dat maakt je als moeder erg kwetsbaar. Maar we kunnen ook niet bang blijven en onszelf beperken vind ik. Dat stukje dat je naar andere gezinnen kijkt en soms denkt “had ik dat maar” of juist “gelukkig ben ik alleen” vond ik zo grappig:) Dat gevoel heb ik ook altijd. Ten slotte; We zijn alleenstaande mama’s maar we zijn stoer en hartstikke sterk! Geniet van je prachtige kindjes.
  Ps: over de financiele kwestie. ?k heb ook geen vetpot maar ik regel altijd alles zelf en begin al maanden van tevoren. Dan betaal ik elke maand een stukje van de reis.De ene maand de vliegtickets,de volgende maand een hotel,daarna weer een excursie. Misschien ook een tip voor andere mama’s?

  1. Ha Ayse, ik zie dat ik helemaal niet meer op je reactie gereageerd had, terwijl je juist zo uitgebreid gereageerd hebt. Sorry! Wat leuk dat jij het ook gewoon doet (hartstikke stoer) en toch fijn dat je wat ik tegenkom ook herkent. Supertof dat je met je zoon naar Thailand gaat deze zomer! Waar ga je allemaal naartoe? Ik wens je hoe dan ook alvast heel veel plezier! 

  2. Hoi Ayse, 

   Wat maak jij mooie reizen met je zoon. Ik hou van reizen en gelukkig mijn 2 jongens ook! Mijn volgende trip is naar Amerika, een rondreis van 2, 5 wk..erg spannend..
   Ik vind het wel erg stoer wat jij doet, mijn roos liggen ook in Turkije! Helaas te weinig alleenstaande mama’s met Turkse roots die dit doen.

   Groetjes Selin

 4. Hallo!
  Hier een alleenstaande mama uit Antwerpen. In 2012 ben ik samen met mijn toen 14-jarige zoon naar Thailand gereisd. We hebben daar best wel wat afgereisd en het gaf geen enkel probleem. (Ik was al wel 2 maal in Thailand geweest daarvoor, waarvan één maal met de zoon en mijn toenmalige partner, dus ik was voorbereid)
  In 2014 ben ik met de zoon én mijn dochtertje van toen 4 naar Griekenland gereisd (Athene en daarna door naar het eiland Sifnos). Ik durfde toen nog niet alleen met de dochter. Wederom heel erg meegevallen, maar zoonlief zat volop te puberen en die wil nu voortaan zijn eigen ding doen. Dus ik afgelopen zomer 2015 met dochertje (inmiddels 5) rechtsreekse vlucht naar Kreta. Vermoeiend, maar fantastische reis!
  Dus nu overweeg ik om samen met haar (en dan zal ze 6 zijn) in de zomer naar Thailand te gaan!
  Ik heb geen rijbewijs, doe dus alles met openbaar vervoer en pak het steeds aan zonder touroperators, boek enkel vliegtickets. Logement vastleggen op voorhand, dat hangt ervan af. In Thailand ga ik dat enkel doen bij aankomst in Bangkok. De rest zal allemaal op het moment zelf bepaald worden, waar we naartoe trekken (ook afhankelijk van het weer… regenseizoen)… Thailand is perfect bereisbaar op die manier.
  Vind het echt wel spannend (heb vooral schrik dat ik zélf ziek zou worden en er niet voor haar kan zijn dan), maar ik denk toch dat ik één van de dagen de vliegtickets ga boeken! 
  Nog iemand die dergelijke ervaringen heeft? Ik hoor het graag…

  1. Ha Sophie, supergaaf en super stoer dat je het gewoon gaat doen! Als ik 1 kind had zou ik het ook doen, met 2 vind ik het nog net te ingewikkeld/vermoeiend en vooral te duur, door de vlucht, dat lukt nu gewoon niet. In m’n eentje eventueel wel, dus ik kijk steeds naar scherpe deals. Net als jij heb ik geen rijbewijs, maar ook dan kun je nog heel goed rondreizen, zeker in Thailand is dat heel goed te doen. De bussen zijn goed, de nachttreinen ook, je komt er wel! En ja, je zit in het hoogseizoen, maar desalniettemin reizen er in juli en augustus toch altijd nog heel veel Nederlanders (Duitsers, etc) naar Thailand, omdat de meeste mensen dan nou eenmaal wat langer vakantie hebben. Je gaat het ongetwijfeld gaaf hebben. Waar ben je allemaal al geweest en waar wil je nog naartoe? Ik wil nog steeds nog meer over Thailand posten (ik ben nu met Myanmar bezig), dus wellicht zit er iets leuks voor je bij binnenkort. O, je moet nog boeken zie ik nu. Doe het! Je angst kan ik me overigens wel heel goed voorstellen; dat heb ik ook altijd, zelfs naar Turkije of Egypte. Ik zou gewoon niet te strak plannen en overal een paar dagen sowieso zijn,zodat áls je ziek wordt dat niet het hele schema in het honderd loopt. En lieve mensen zijn er overal wel. 

   1. Dag Denise,

    ik heb gisteren mijn tickets geboekt! Rechtstreekse vlucht Brussel-Bangkok.
    Ik wil met mijn dochetrtje sowieso een aantal dagen in Bangkok blijven. Nadien naar Kanchanaburi misschien, het is er gezellig en het is niet ver weg van Bangkok.
    Dan een eiland als Koh Chang? Dat is ook redelijk dicht bij Bangkok.
    We zien wel als we daar zijn. Ik leg enkel logies vast voor in Bangkok. 
    Moest jij nog een tip hebben, graag…

    groetjes

 5. Hi Sophie en Denise,
  Een erg late reactie 😀 Ik zie jullie berichtjes namelijk nu pas. Denise, we beginnen in Bangkok, dan ChiangMai, dan Phuket en uiteindelijk weer een paar daagjes in Bangkok. Ik heb wel alles al geregeld (binnenlandse vluchten,hotels,sommige excursies zelfs). Sophie, ik heb precies hetzelfde. Stel je voor dat ik ziek word en er niet voor mijn kind kan zijn… Maar ik geloof niet in toeval en geloof er heilig in dat het moet zijn zoals het zal gaan. Het heeft geen enkele zin om je zorgen te maken over onderwerpen die misschien zouden kunnen gebeuren en waar je nu niks aan kan doen. Hartstikke leuk dat je hebt geboekt Sophie. Wij single mama’s zijn stoer en kunnen alles aan :))) Ik heb ondertussen ook al geboekt voor oud en nieuw 2016 😀 We gaan met mijn zoontje naar New Yoorrkkk. Dat vind ik helemaal niet spannend. Belachelijk eigenlijk,richting Oosten vinden we spannend richting Westen niet. Leuk om jullie berichten te lezen trouwens. Jammer dat ik het zo laat heb gezien :((( Denise, ga jij ergens heen dit jaar?

  1. Ja, gek is dat hè? Hoe dat werkt van binnen. Ik vond dit jaar Griekenland (daar was ik in de meivakantie met ze, zie de blogs daarover, neer volgen er nog) ook al veel minder spannend dan bijv Egypte en Tunesië, wat toch net een ander werelddeel is.
   Helaas ga ik niet naar Thailand, maar ik blijf erover dromen om terug te gaan. Als ik een mooie deal zie die net mooi uitkomt, dan ga ik zeker terug.

 6. Dag Ayse,

  23 juni vertrekken we, nog 4 daagjes dus! Jammer genoeg heb ik de laatste tijd last van kleine paniekjes. Ik maak me echt wel nerveus. Het helpt niet echt te vertrekken vanuit Zaventem (Brussel) na alles wat daar ondertussen gebeurd is. Ik hoop dat dat zal beteren als we eenmaal in Thailand zijn. Onze route wordt Bangkok, Kanchanaburi, Chiang Mai, Ko Phangan, nog eventjes Ko Samui en dan terug Bangkok. Ik ben in ieder geval blij te horen dat er nog single mama’s zijn die hetzelfde doen.
  Wanneer vertrekken jullie?

  1. Hi Sophie,
   Ik begrijp je angst, maar bedenk maar dat er in Zaventem iets vreselijks is gebeurd en dat de klans heel heel heeeeeel erg klein is dat het weer op dezelfde plaats gebeurd. Ik zou me daar echt geen zorgen om maken. Nog maar vier dagen,spannenndddd. Ik weet zeker dat je in Thailand alles zal vergeten en alleen maar zal genieten. Vooral genieten hoor! Het is hartstikke leuk om met je kind alleen verre reizen te maken. Je hebt echt tijd voor elkaar (zonder een man die ook van alles van je wilt en zeurt 🙂 ) , je kunt gaan en staan waar je wilt en de herinneringen waar je het achteraf nog heel vaak over zal hebben. Je kind heeft hartstikke geluk dat ze op jonge leeftijd zo iets bijzonders mee mag maken. Wij vertrekken 13 juli. Wij hebben nog even, maar wij zijn ook druk bezig met de voorbereidingen. De plaatsen waar jullie gaan, zijn hartstikke leuk. Ik ben er niet geweest, maar heb er veel over gelezen. Als ik je niet meer spreek, wens ik je alvast een prachtige vakantie met je dochtertje. 

   1. Haha, “zonder een man die ook van alles van je wilt en zeurt “. 🙂
    Ik zit hier hardop te lachen.
    Het lijkt me trouwens leuk -als jullie dat ook willen- om hier op Follow my footprints een ‘interview’ te plaatsen met jullie zodat andere alleenstaande moeders dat ook kunnen lezen. Dat zou gewoon via de mail kunnen; gewoon wat quotes met zinnen zoals jullie die hier in de reacties ook schrijven, of misschien iets uitgebreider antwoord op wat vragen. Dat had ik natuurlijk even eerder moeten bedenken, juist van te voren is het leuk, maar lijkt jullie dat wat? Als je het niet wil is het ook helemaal prima. Zijn jullie eventueel op twitter of instagram te volgen of gaan jullie lekker helemaal niks posten onderweg?

    1. Hi Denise,
     Hartstikke goed idee! Ik wil graag meedoen aan een interview. Ik heb zo vaak op google gezocht op ‘single moeder vakantie’ 🙂 Helaas kon ik niet veel vinden. Als ik er andere alleenstaande moeders mee help, dan doe ik het met alle liefde. Ik gebruik geen sociale media, dus helaas gaat dat hem niet worden. Laat maar weten wanneer ik antwoord moet geven op je vragen 🙂 Het is trouwens niet achteraf hoor, in december gaan we ook een verre reis maken. Daar kan ik ook over vertellen. 

     1. Leuk, dan benader ik je er over een tijdje over! Gek hè, dat er toch weinig te vinden is. Wel voor ‘gewone’ gezinnen, maar minder voor de eenoudergezinnen. Ik wil er nog meer aandacht aan gaan besteden. Ook in mijn meest recente blog heb ik een accommodatie genoemd waar geen eenoudertoeslag geldt. Weliswaar is dit geen verre of avontuurlijke reis, maar geen toeslag heven betalen of toch gewoon voor 2 kinderen kinderkorting krijgen bij maar 1 volbetalende is al heel wat.

    2. Hi Denise,
     Ik heb trouwens wel een reisblog. Ik ben er net mee begonnen, dus er staat nog niet veel op. De website is ardaenayseopreis.reislogger.nl. 

 7. Dankjewel Ayse.
  Ikzelf ben op al deze plaatsen al geweest, dus dat stelt me wel gerust. Vorig jaar ben ik om te oefenen met mijn dochtertje (6) naar Kreta geweest en dat was erg leuk.
  Mijn vorige Thailandreis was ook alleen, maar dan met mijn zoon. Die was toen al 14, dus dat voelde toch heel anders dan met een meisje van 6.
  Hoe oud is jouw kindje?

  Voor jou alvast ook een mooie vakantie!

 8. Hi Sophie,
  Je hebt al hartstikke veel ervaring, dus dat komt zeker goed. Maar met een meisje van 6 is het natuurlijk anders. Ik  zat er ook nog aan te denken om voor de zekerheid een briefje voor mijn zoontje te maken met wat belangrijke gegevens erop.Bv. met de nummers van de ambassade en een paar familieleden.Het zal vast niet nodig zijn maar voor mijn gemoedsrust.Mijn zoon is vandaag 10 geworden 🙂 Ik ben zo druk nog met werken,dingen afmaken en de voorbereidingen naar de 11 uur in het vliegtuig, zodat ik uit kan rusten 🙂 Nogmaals een heerlijke vakantie toegewenst en laat je weten hoe je het hebt gehad?

 9. Ha Sophie en Ayse, sorry dat ik jullie berichtjes gemist had, maar ik zie dat ik nog nét op tijd ben om je héél veel plezier te wensen Sophie! Blijf rustig in en uit ademen, het komt goed. Je kunt het! Het scheelt ook dat je er al geweest bent. Wees trots op jezelf en geniet ervan!
  Jij ook alvast heel veel plezier Ayse!

   1. Hi Sophie,
    Ik ben heel benieuwd hoe het met je gaat. Geniet je van je dochter en Thailand? Ik ga over 2 weken. Ik zou het hartstikke leuk vinden,als je hier iets achterlaat als je terug bent. Ik zal dat ook doen. 

 10. Hey Denise,

  Herkenbaar verhaal, als alleenstaande vader ga ik ook altijd met mijn dochter op vakantie lekker tussen de gezinnetjes 😉 – gewoon doen zou ik zeggen !

  Guus.

  1. Leuk dat je gereageerd hebt. Gelukkig doen een heleboel eenoudergezinnen dit inderdaad toch gewoon. In Turkije en Tunesië ben ik inderdaad ook alleenstaande vaders met kind tegengekomen. Sowieso kom ik overigens wel veel vaker alleenstaande ouders met 1 kind tegen dan met 2. Met 1 is het echt wel goed te doen. Ga je deze zomer nog? Zo ja, waar naartoe?

 11. Wat leuk om deze verhalen te lezen. Ik ben ook alleenstaande moeder en ga deze zomer alleen op reis met mijn zoontje. Het wordt Turkije. Mijn zoontje is nog een peuter, dus de erg verre reizen daar wachten we nog even mee. Ik vind het aan de ene kant best wel eng, maar aan de andere kant heb ik er ook super veel zin in. Ik ben wel toe aan vakantie!

  Ik ben vooral bang voor negatieve reacties ter plaatse of moeilijkheden bij Douane hier of daar. Geen idee of die angst reeel is, want ik ben nog niet eerder met mijn zoontje op vakantie geweest. Door het lezen hier zijn mijn grootste angsten in ieder geval al wat minder geworden 🙂 

  Een fijne vakantie allemaal! 

  1. Ha Suzan, wat leuk! Waar in Turkije ga je naartoe? Wat de douane betreft: zorg dat je (in het geval van gezamenlijk gezag) een briefje met goedkeuring van de vader hebt en in het geval van eenhoofdig gezag een uittreksel uit het gezagsregister. Ik kon dat gewoon bij de rechtbank halen. Als er in de brief staat ‘Komt niet in het gezagsregister voor’ dan betekent dat dat de moeder het gezag heeft. Een uittreksel uit het basisregister/GBA waaruit blijkt waar je kindje woont wordt ook wel eens gevraagd. Dat briefje met goedkeuring, daar is bij mij elke keer nog om gevraagd (ook al had ik dat niet nodig, en als ik het wel nodig had gehad had ik het niet gekregen van mijn ex). Heel vervelend, maar zo gaat het nou eenmaal vaak. Ik heb daar ooit eens voor een andere site over geschreven, maar omdat het niet meer online staat en ik het wel belangrijk vind, wil ik het nog steeds eens herschrijven en updaten.
   Maar los van dit ga je er gewoon lekker van genieten. Ook al is het soms best druk in je eentje, het is toch fijn even samen weg te zijn. Ik vind het altijd de leukste dagen van het jaar. Veel plezier!

  2. Hi Lola,
   Turkije is hartstikke leuk als alleenstaande moeder. Ik ben vaak met mijn zoontje naar Turkije geweest. Mijn roots liggen daar, en ik spreek de taal. Dat maakt het natuurlijk makkelijker, maar ook zonder de taal te spreken is het hartstikke leuk met je kind alleen.Maak je geen zorgen. Turken zijn over het algemeen dol op kinderen, en ze zullen je met respect behandelen als moeder. Tuurlijk heb je er altijd types zitten die je zullen proberen te versieren:) Geniet daar ook van, en neem het niet al te serieus:) Verder over de douane; Ik neem altijd de geboorteakte van mijn zoon mee(halen bij de gemeente) en je kunt via de website van de overheid een formulier printen dat de vader moet tekenen. Dat neem ik mee plus kopie van het paspoort van de vader van mijn kind. Mijn ervaring is dat ze er altijd naar vragen. Je hebt waarshijnlijk een andere achternaam, daarom zijn deze bewijzen belangrijk. De douaniers in Nederland stellen mijn zoontje ook altijd vragen,zoals : Is dat je moeder,waar gaan jullie heen,waar is je vader? Maar dit is heel onschuldig en is absoluut niet vervelend voor het kind.
   Geniet van je vakantie, en doe de groetjes aan Turkije van mij:)

   1. Hoi Ayse,

    Bedankt voor je reactie. 

    Ik ben al vaker naar Turkije geweest. Spreek ook een klein beetje turks. Het is een prachtig land! Mijn zoontje is ook half turks. Vandaar dat ik ook graag naar Turkije wil. Ik wil hem kennis laten maken met de cultuur etc. 

    Ik heb alleen het gezag. Dus hoef geen toestemming te vragen, gelukkig. Zoontje heeft ook mijn achternaam. Dat zal dus wel goedkomen. Ik zal inderdaad voor de zekerheid uittreksel uit gezagsregister en geboorteakte meenemen. 

    Heb jij nog tips welke plaatsen leuk zijn met een kleine of misschien weet jij zelfs een goed hotel? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel aanbod 🙂 

    Ik zie dat binnenkort naar Thailand gaat. Staat ook op mijn to do lijst. Heel veel plezier! 

    1. Ha Lola, ik ben ook heel vaak in Turkije geweest (Bodrum, Bitez, Side, Dalyan, Oludeniz, Akyaka, Kusadasi en Marmaris). Vorig jaar zat ik in Marmaris Palace, maar daar gold toen een speciale deal voor, want die is normaal wel duur.

     1. Hoi Denise,

      Bedankt voor je reacties. Het ziet er goed uit! Ik zal het zeker meenemen in mijn overweging. Ik ben paar keer in Fethiye, öludeniz en Antalya geweest. Verder meestal naar Istanbul.

    2. Hi Lola,
     Als jij alleen het gezag hebt, is het helemaal makkelijk. Ik ga vaak met mijn zoontje naar Istanbul,voor de musea en historie, maar vooraal voor de sfeer. Maar dat is niet wat je zoekt denk ik. Twee jaar geleden waren wij in Dalyan (Ege). Was ideaal met een kind. De sfeer is onbedwongen, de mensen zijn niet uit op het ‘vangen’ van toeristen en je kunt er leuke uitstapjes maken. Oei, het hotel weet ik niet meer Was kleinschalig, met een mooi zwembad en leuke personeelsleden. Ik zal het opzoeken vanavond. Ayvalik (ook in Ege) is ook heel mooi. Daar komen vaak Turkse toeristen. En vind je de eilanden in Istanbul niks? Ik weet niet hoe oud je kindje is, maar dat zou je misschien ook kunnen overwegen. Klopt, ik ga naar Thailand, maar ik mis Turkije zo erg, dat ik een heeeeel klein beetje spijt heb gekregen dat ik niet ‘gewoon’ naar Turkije ben gegaan. Als het financieel het toelaat, ga ik deze zomer ook nog naar Turkije.

     1. Ik ben zelf al meerdere keren in Istanbul geweest. Met mijn zoontje nog niet. Ik was het wel van plan, maar werd toch een beetje afgeschrikt door de recente aanslagen. Ik ga wel zeker nog een keer met hem daarheen.

      Ik ben in Dalyan geweest tijdens een dagtripje vanuit Fethiye. Dat was inderdaad een leuk, rustig plaatsje. Ik ga ook liever naar een rustiger plaatsje dan naar de grote plaatsen. En voorwaarde 1 is zo min mogelijk Russen 🙂

    3. Hi Lola,
     Als je zo min mogelijk Russen tegen wil komen, moet je sowieso niet naar Antalya. De naam van het hotel in Dalyan heb ik niet kunnen vinden. Het was iets met Melis of zo. Ik begrijp dat je schikt van de aanslagen. Ik zou willen zeggen dat je je niet gek moet laten maken, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Aan de andere kant, in Turkije zijn er al jaren aanslagen, maar kwamen ze nooit zo in het nieuws. Turkije weet eigenlijk niet beter dan dat er aanslagen worden gepleegd. Helaas… Vanwege de hitte, zou ik sowieso kijken naar Ege, en niet naar het zuiden. IK ben benieuwd waar je voor gaat kiezen.

    4. Ha Lola,
     Ik moest aan je denken nu met de vervelende gebeurtenissen in Turkije. Hebben jullie iets gemerkt van de onrust? Volgens mij heeft de regering het nu wel onder controle en kunnen mensen zich weer vrij bewegen. Ik hoop dat jullie toch nog genieten en plezier hebben in het prachtige maar ow zo ingewikkelde Turkije. 

     1. Ha Ayse, wat lief dat je dit berichtje aan Lola stuurt. Ik had er een niet aan gedacht, omdat ik niks meer over een concrete boeking had gehoord, maar ik ben inderdaad ook benieuwd of je nog geboekt had en gegaan was of hoe het er nu voor staat.

     2. Dag Ayse en Denise,

      Ik ben nog niet in Turkije. We gaan pas begin september, dus dat duurt nog wel eventjes. Tegen die tijd zal de rust wel zijn wedergekeerd.

      Ik heb inderdaad niets meer laten horen over een boeking. Ik had voorstress in plaats van voorpret haha. Ik kon maar geen keuze maken. Of ja, waarschijnlijk was ik gewoon te veeleisend. Ik wou geen lange transfertijd. Na 3.5 uur in een vliegtuig lijkt het me voor mijn zoontje van dan 15 maanden geen pretje om ook nog lang in de bus te zitten. Ik ben zelfs nog naar een ‘stenen’ reisbureau geweest. Volgens de medewerkster was er in Turkije bijna niets meer vrij, hetgeen mij nogal vreemd lijkt. Ik hoor namelijk alleen maar verhalen van leegstaande hotels en dat het er zo rustig is. Ze kwam uiteindelijk met 1 hotel als voorstel. Aan de Turkse Riviéra (Kemer), waarvan ik al had aangegeven dat ik daar juist niet heen wil. Geen succes dus. Dus dan toch maar weer gewoon via internet geboekt.

      Het is uiteindelijk Torba, bij Bodrum geworden. In Bodrum ben ik nog niet geweest, dus ik ben benieuwd. Nu langzaam gaan kijken welke uitstapjes we gaan maken.

 12. Ha Ayse en Lola, Dalyan is inderdaad een heel fijn plaatsje. Heel relaxt en heel anders qua sfeer dan de grotere toeristenplaatsen. Die zou ik ook zeker aanraden!! Misschien is Club alla Turca wat. Die lag zo mooi herinner ik me, meteen bij de rivier. En van Istanbul hou ik ook! Ik wil er zeker nog een keer terug, zowel met als zonder kinderen. Kijk: http://www.followmyfootprints.nl/weekendje-azie/

 13. Ondertussen is mijn reis in Thailand al goed gevorderd en alles gaat fantastisch! We zijn ook niet ziek geworden, buiten dan allebei een verkoudheid van de airco. Nena lijkt met haar blonde haren wel een plaatselijke beroemdheid. Iedereen wil met haar op de foto. Momenteel zitten we op het eiland Koh Phagnan bij een infinity pool en uitzicht op de zee… Zalig..
  groetjes, Sophie en Nena

  1. Wauwww, dat klinkt gaaf Sophie. Ik ben blij dat jullie zo genieten. Ging de vlucht ook goed? Over 5 dagen mogen wij ook. Als ik de mogelijkheid heb, zal ik in Thailand ook van me laten horen.

  2. Hi Sophie en Denise,
   Wij zijn inmiddels ook alweer bijna een week in het land van de glimlach.:) We zitten in Chiang Mai en hebben een geweldige tijd hier. We plannen voor elke dag een tour en zijn dus veel op stap. Over drie dagen vliegen we richting Phuket. Dan wordt het tijd om veel uit te rusten en lekker te zwemmen.
   Groetjes,
   Ayse 

   1. Oh, wat fijn zeg! Wat leuk dat jullie zoveel tours hebben gedaan. Ben je ook in Pai geweest? En dan over 3 dagen naar het zuiden, ook fijn. Ik weet niet hoe lang je in Phuket zit, maar je kunt ook van Phuket naar Koh Racha; daar ben ik heel lang geleden geweest. Toen was het nog heel rustig (het grote resort was er nog niet), maar wel heel mooi. Maar een niks doen en gewoon lekker relaxen aan het strand is ook lekker natuurlijk. Hopelijk zit je niet aan het drukste strand van Phuket, dat vond ik minder, ook qua sfeer. Veel plezier nog!

    1. Hi Lola,
     Tot september zal de rust wel terugkeren. Ik heb kennissen die daar waren tijdens de couppoging en die vertelden dat het net op oorlog leek. Maar er gaan nog genoeg mensen gewoon op vakantie naar Turkije hoor. En dan vooral Turkse-Nederlanders die zich niet tegen laten houden. Aan de kust hebben ze ook niks gemerkt van de onrust begreep ik uit hun verhalen. Alleen dat de sfeer somber was en dat de mensen verdrietig waren. Veel plezier alvast in Bodrum. Wat er ook gebeurd, Turkije blijft het fascinerendste en mooiste land op aarde 😉 

   2. Klinkt super! Ik ben nu 6 dagen terug in België en heb verschrikkelijk veel heimwee naar Thailand. Geniet er nog van en als je nog een tip nodig hebt…. groetjes

    1. Hi Sophie,
     Ik begrijp dat je heimwee hebt. Arda en ik zitten nu in Phuket en missen Chiang Mai verschrikkelijk. Phuket vind ik tegenvallen, veel te toeristisch. We rusten hier vooral uit, zwemmen,eten en uitrusten. Dat is moeilijk voor me, omdat ik altijd iets wil ondernemen. Verplicht uitrusten nu voor mij dus:) Thailand is echt prachtig. Ik heb me nog nooit ergens zo snel thuisgevoeld. Wij hebben nog tien dagen. Na Phuket gaan we naar Bangkok, daar heb ik ook heel erg zin in. Liefs, Ayse

     1. Hey! Kan je niet vroeger vertrekken uit Phuket? Nog eventjes Ko Phi Phi, Ko Lanta of Ko Yao of zo? Railey? Of Kanchanaburi, als je toch richting Bangkok gaat? In ieder geval, geniet ervan!

    2. Hi Sophie,
     Ik ben ondertussen ook terug en mis Thailand ook verschrikkelijk. Wat een prachtig land met mooie mensen is Thailand. Het heeft mijn hart echt gestolen. Groetjes

     1. Dag Ayse!
      Ik ben blij dat ook jullie een fantastische ervaring hebben gehad. Ik ben nu 2,5 week terug en blijf Thailand missen.
      Er gaat dus zeker nog een volgende keer komen 🙂

 14. Nee, dat gaat niet lukken. Ik had alles in Nederland al geboekt en betaald. Maar dit is ook prima hoor. Arda geniet hier met al die kinderen waarmee hij de hele dag speelt in het zwembad en ik geniet van de massages op het strand. Het liefst ben ik de hele dag nieuwe dingen aan het ontdekken, maar ik merk dat mijn lichaam ook moet rusten. Ennn mijn Gooddd, het eten in Thailand. Ik moet bijna huilen van geluk tijdens de maaltijden:)) Ik ben bang dat ik met een dubbele onderkin en een extra vetrol terugkom. Arda heeft al besloten dat hij wil emigreren:) Wel met de voorwaarde dat zijn vader ook in Thailand gaat wonen:) We zijn echt verliefd geworden op Thailand. En ben jij alweer een beetje gewend aan België? 

 15. Hi allemaal,
  Dat is lang geleden hé?:)) Hoe gaat het met jullie?
   Met Thailand vers in mijn geheugen, ben ik alweer begonnen met de voorbereiding voor mijn volgende zomervakantie. Het wordt Maleisië! Dus weer die richting op:)) Hebben jullie al plannen?
  In de winter gaan we eindelijkkk richting NYC. Ik heb er zooooo een zin in.

  1. Wat leuk dat je dat speciaal komt vertellen. Jullie zaten pas ook weer in mijn hoofd en ik voelde me direct schuldig dat ik nog op zoveel reacties moest reageren, dus dat moet ik binnenkort echt even doen. Wat super dat je alweer aan zo’n leuke reis aan het denken bent!

 16. Hi Denise en Ayse,

  als jullie graag mijn foto’s van Thailand zien, mogen jullie me gerust toevoegen op facebook. Ik sta erop onder mijn naam Sophie Tuyteleers.
  Voor volgend jaar heb ik waarschijnlijk verhuisplannen, dus ik weet niet of er een vakantie zal inzitten voor mij.

  groetjes!
  Sophie

  1. Hi Sophie,
   Superleuk, maar ik heb geen facebook. Ik heb wel instagram. Jullie ook misschien? Mijn naam op instagram is travelmama79.
   Hoop jullie daar te zien:)
   Verhuizen is ook heel leuk :)) 

   1. Ha Ayse, het duurde even, maar ik volg je nu op instagram. Ik had je berichtje niet meer gezien. Mocht je het leuk vinden om op mijn nieuwste blog over Thailand met kinderen te reageren, dan graag! Ik ben zelf overigens in januari heel kort terug geweest.

   2. Hallo allemaal!

    Ondanks de verhuisplannen, ga ik toch nog een kleinere reis maken met Nena dit jaar in augustus.
    Het worden 10 dagen Lissabon! 🙂
    Ben heel erg blij met dit vooruitzich en heb juist de vliegtickets geboekt al…

    groetjes
    Sophie

  2. Hoi, ik had niet meer gereageerd, maar nu dan toch nog. 😉 IK ben in januari heel kort in Bangkok geweest, maar heb net ook een andere post geschreven. Misschien vind je het leuk om deze blogpost over Thailand te zien? Wellicht heb je nog persoonlijke tips, omdat je er nu geweest bent.

   1. Hi Denise,
    Leuk! Ik ga er vanavond zeker naar kijken. En bedankt voor het doorgeven!
    Jaaaa, ik volg je nu ook op instagram 🙂

    Groetjes,
    Ayse

   2. Ziet er leuk uit, die post! Ik ga die straks een bekijken tussen mijn Portugalplannen door, want ik blijf Thailand-hooked en plan er één van de volgende jaren weer opnieuw naartoe te trekken met Nena 🙂

    groetjes

   3. Ziet er leuk uit, die post!
    Ga ik zeker straks nog lezen, tussen mijn Portugalplannen door, want zeker weten: ooit gaan Nena en ik er terug naartoe 🙂

 17. Hallo Denise,

  Super leuk om te lezen hoe je het heb gedaan. ik ben ook een single mama die graag met mijn kindje op vakantie wil. Dit is voor mij nog heel nieuw. Ik wil dit jaar voor het eerst gaan. Maar elk hotel dat ik probeer te boeken wordt aangegeven dat ze geen kamer hebben voor maar 1 volw. + 1 kind. heb je hier een tip voor??? ik wil niet te ver gaan en toch het liefst in EU gezien dit ons eerste reis is.

 18. Heel interessant om de ervaringen te lezen! Stoere dingen ver weg doen jullie, Leuk! Helaas voor mij ook een nieuwe periode in mijn leven. In Augustus ga ik met mijn twee knullen alleen naar Frankrijk. Ze zijn  tieners dus ik heb er geen volledige zorg meer aan, juist extra hulp met boodschappen etc. Maar ik gavoor het eerst, expres niet te ver weg, naar Normandie. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn, we zitten op een camping en hebben gewoon een stacaravan gehuurd bij een organisatie. Dus geen eenouder- vakantie. Ik denk eigenlijk net als Guus, ik wil op vakantie dus ik ga gewoon. Vooroordelen ben ik niet zo bang voor. Vorig jaar was ik nog samen met mijn ex, en hoeveel samengestelde gezinnen er alleen al in ons straatje stonden!!  Ik denk dat veel mensen de ervaring al hebben dat een scheiding nu eenmaal mensen overkomt en waarom zou je niet gewoon op een camping gaan zitten?  In mijn ogen echt niet anders of ik met mijn kinderen hier in de stad zit te lunchen of dat dat restaurant op ern camping staat…

 19. Vol twijfels was ik aan het zoeken naar een (1e) vakantie alleen met m’n tienjarige zoon tot ik je blog las.
  Normaal gesproken reageer ik niet op blogs maar wat een sprankelend en hoopvol verhaal. Ik herken je twijfels en angsten maar weet het nu zeker. .. Wij gaan met z’n tweetjes op reis en heerlijk genieten! Dankjewel

  1. Ha Anne, excuus voor de late reactie, maar wat fijn dat de blog je zo hoopvol stemde. Het ís ook gewoon heel leuk om zoiets alleen met je kind te doen. Heb je inmiddels al iets gevonden? Ik heb er nog een keer een ander blog ook over geschreven. Hoe dan ook, ik wens je een heel gelukkig nieuw jaar en alvast heel veel plezier met je zoon!

   1. Gaan hoor, Anne!! Het is mij achteraf gezien erg meegevallen. Ik heb de rit alleen prima doorstaan. En het gevoel van trots en tevredenheid op de camping…niet te beschrijven. Ik ben alweer aan het kijken voor de zomer…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven