Op vakantie naar Tunesië. Kan dat eigenlijk weer? Ja!
Update 2019: ik schreef dit blog in 2017. Inmiddels kun je weer prima naar Tunesië op vakantie! Ik heb er zelf ook superleuke vakanties gehad met de kinderen!
Tip: boek hier een luxe óf juist goedkope vakantie naar Tunesië!
Wel of niet naar Tunesië?
Je kunt weer naar de Tunesische kust. Maar wat is kunnen? Kan het omdat er weer reizen naar Tunesië aangeboden worden of kan het omdat het veilig is? Dat behoeft uitleg, net als het reisadvies. Feit is wel dat waar de één een vakantie naar Tunesië afraadt, de ander juist staat te juichen dat er eindelijk weer charters naartoe gaan. En ik? Ik eigenlijk ook. Want wat heb ik er een leuke vakantie met de kinderen gehad!
Welke touroperator biedt Tunesië aan?
Vanaf april 2017 kun je weer op vakantie naar de Tunesische kust. Ook in de meivakantie dus al. Niet alle Nederlandse reisorganisaties bieden weer vakanties naar Tunesië aan; Sunweb en TUI bijvoorbeeld nog niet (update: je kunt inmiddels weer met TUI naar Tunesië!), maar Corendon wel.
De accommodaties die momenteel door Corendon worden aangeboden in Hammamet, Port el Kantaoui en enkele andere plaatsen aan de Golf van Hammamet vind je hier: Vakantie Tunesië.
Rondreis Tunesië
Het aanbod hierboven betreft niet alleen zonvakanties trouwens, maar ook rondreizen. Boek je een rondreis naar Tunesië dan zie je o.a. El Djem, Gabès, Matmata, Douz, de woestijn, het zoutmeer Chott El Jerid, Tozeur, Gafsa, schitterende oases zoals Chébika, Tamerza en Mides, en tot slot Kairouan. Je eindigt meestal in een badplaats aan de kust.
Update: Sawadee gaat rondreizen naar het zuiden van Tunesië aanbieden. Meer informatie vind je hier: groepsreis naar Tunesië.
Hieronder zie je het uitzicht vanaf Zriba, een berberdorp dat ik in 2013 samen met mijn kinderen van (toen) 3 en 6 bezocht tijdens een jeeptour. Het uitzicht over de bergen was fenomenaal!
Is het negatief reisadvies ingetrokken?
Ik hoor je al denken: ‘Is het negatief reisadvies voor Tunesië ingetrokken dan?’ Nee, helaas niet. Vrijwel het hele land is nog oranje gekleurd en officieel betekent dat ‘Alleen noodzakelijke reizen’. Enkele delen van het land zijn zelfs roodgekleurd, maar dat zijn vooral de grensgebieden met Algerije en Libië en niet de plekken waar je als toerist komt.
Update eind juli 2017: het reisadvies voor Tunesië is gedeeltelijk versoepeld.
Wat vinden de reisorganisaties ervan?
Directeur Steven van der Heijden van Corendon prijst Tunesië aan als een spotgoedkoop vakantieland, waar straks weer veel animo voor zal zijn. Het geldende reisadvies vindt hij onzin. Zoals op de site van RTL Nieuws.nl te lezen is zei hij hier eerder al het volgende over:
‘Dat is onderbuikreisadvisering, waarbij de kans op een aanslag wordt meegewogen. Maar die kans is in Europa in feite even groot.’
Daar heeft hij wel een beetje gelijk in. Ook hier in West-Europa zijn de afgelopen jaren aardig wat aanslagen gepleegd. Opvallend is dat het advies voor Tunesië al sinds begin 2016 niet meer is aangepast. Gevolg is wel dat toeristen daardoor nog steeds massaal wegblijven.
Nu de rust voorlopig lijkt te zijn weergekeerd was dat echter reden genoeg voor Corendon om de chartervluchten naar Tunesië in 2017 te hervatten. Vanaf april 2017 gaan er dus weer gewoon toestellen van Corendon naar de Tunesische kust.
Het reisadvies van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft echter nog bij het advies van begin 2016: ‘Het is niet veilig genoeg in Tunesië. Oranje betekent beter niet gaan.’
Update eind juli 2017: het reisadvies is enigszins aangepast. De kustgebieden zijn nu geel ipv oranje.
Ter vergelijking zocht ik Turkije op. Het reisadvies voor Turkije is na de zeer recente diplomatieke rel met Turkije afgelopen weekend iets aangepast, maar niet veel. Er wordt nu expliciet verwezen naar de ‘diplomatieke spanningen’ met Nederland. Verder moeten reizigers in heel Turkije alert zijn en samenscholingen en drukke plaatsen mijden, maar dat werd voorheen ook al gezegd.
De kleur van het land (dat je ziet op het kaartje onder het reisadvies) is niet veranderd; het grootste deel van Turkije is nog geel gekleurd.
Het reisadvies dat België afgeeft vind je hier.
Moet de reiziger zelf beslissen?
Mag een reisorganisatie eigenlijk een land of bestemming aanbieden als er een negatief reisadvies voor geldt? Ja, kennelijk wel. De directeur van Corendon vindt het negatieve reisadvies voor Tunesië ‘betuttelend’ en is van mening dat het de keuze van de reiziger zelf is om wel of niet naar Tunesië te gaan. Dat staat ook bij het reisadvies van de rijksoverheid, zowel bij Tunesië als bij Turkije:
‘U blijft zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid en de beslissing om wel of niet te reizen.’
Potentiële vakantiegangers inlichten
Ja, het is een ieders eigen keuze, maar persoonlijk vind ik wel dat je potentiële boekers in moet lichten. Er zullen immers altijd mensen zijn die Tunesië als mogelijke vakantiebestemming zien langskomen, die niet nadenken en alleen maar denken: hé, dat ziet er wel aantrekkelijk uit, daar wil ik naartoe.
‘Moet je zien Henk, wat een heerlijk hotel. En helemaal niet duur.’
En dat Henk dan zegt: ‘Mij best Annie. Zit m’n bier erbij? Ja, doe maar dan.’
Niet iedereen bedenkt het om eerst het reisadvies van buitenlandse zaken te checken. Of ze denken: het wordt aangeboden, dus dat zal wel goed zijn. We kunnen weer!
Als reisblogger is het mijn taak en passie bestemmingen te promoten, maar zie ik het desondanks ook als mijn verantwoordelijkheid om bepaalde zaken wel even te belichten.
Aanslagen gebeuren overal
Veel mensen herinneren zich de aanslag op het strand bij Sousse in juni 2015 en die in het Bardo museum in Tunis (waar ik lang geleden ook geweest ben, alleen toen zónder de kinderen), waarbij in 2015 veel westerse toeristen om het leven kwamen. Vandaag, 18 maart, is dat precies 2 jaar geleden.
Het zijn uiteraard ver-schrik-ke-lij-ke aanslagen, maar zoals ik net al schreef: ook in andere landen vinden aanslagen plaats. En juist in Tunesië nu al een tijdje niet. Het kromme is bovendien (dat schreef ik hier ook al een keer) dat na de verschrikkelijke aanslag in Nice (met helaas nog veel meer dodelijke slachtoffers) het reisadvies voor Frankrijk gewoon groen bleef.
Reizen naar ‘enge’ landen
De afgelopen jaren bezocht ik best veel landen waarvan sommige mensen zeggen dat je er beter niet naartoe kunt gaan, of, misschien kan ik het beter zo verwoorden, bestemmingen waar sommige mensen zélf gewoon niet zo snel naartoe zouden gaan.
Ook al ben ik nooit ergens naartoe gegaan als het er echt gevaarlijk was, helemaal op groen stonden de betreffende landen niet allemaal. Maar de kans dat er iets zou gebeuren was echt minimaal. Zeker met kinderen ga ik natuurlijk niet actief gevaarlijke situaties of risico’s opzoeken. Bij twijfel had ik het niet gedaan. Het was geen Jemen, Syrië, Irak, Afghanistan of Zuid-Sudan of zo. De echte risicovolle landen. Daar is de veiligheidssituatie uiteraard totaal anders.
Als vrouw alleen naar Tunesië
Waar ik heen wilde, daar kon je (toen) gewoon naartoe. Ook als vrouw alleen, met kinderen. In 2013 was ik met de kinderen een week in Tunesië, in 2014 een week in Egypte, in 2015 een paar dagen in Turkije. Ieder jaar ging ik één keer met de kinderen naar de zon.
Heb ik problemen gehad, iets engs meegemaakt of me onveilig gevoeld? Nee, geen enkele keer. Zo ook in Tunesië niet.
Mijn persoonlijke visie
Ik denk dat het tijd wordt voor een wat positiever geluid uit Tunesië. Het zou namelijk mooi zijn als het toerisme in Tunesië weer opkrabbelt. Persoonlijk ben ik dus blij dat deze vakantiebestemming weer op kleine schaal aangeboden wordt.
In Tunesië kun je echt een heerlijke vakantie hebben.
Je eigen gevoel volgen
Mensen die een bezoek aan landen als Turkije, Tunesië en Egypte afraden zijn vaak de mensen die sowieso niet zo snel voor dit soort landen kiezen. Ik raad je dus aan vooral je eigen gevoel hierin te volgen. Wees niet dom of onverstandig, maar wees ook weer niet overdreven angstig.
Mensen die er nooit geweest zijn hebben er vaak een nogal uitgesproken mening over
Opvallend is wat mij betreft ook dat meestal de mensen die zelf nooit in Tunesië (of Turkije) zijn geweest er een nogal uitgesproken mening over hebben. Dit weekend viel me dat op twitter weer op naar aanleiding van de diplomatieke rel. Aan de toon van de tweets over ‘all inclusive’ en ‘lekker goedkoop weg’ zie je dat sommige mensen sowieso al een bepaald beeld hebben van een vakantie in Turkije (of Tunesië) en van de mensen die dat boeken. Alsof er alleen maar grote lelijke resorts bestaan en alleen maar hele simpele toeristen voor Turkije kiezen; toeristen die zich de hele dag volvreten bij het zwembad en niks hoeven te zien, wat absoluut niet zo is. Dat schreef ik hier al een keer: de mooiste kust van Turkije. Wie er de afgelopen jaren naartoe is gegaan zou niet nadenken of –als je het nu nog overwoog- ‘hartstikke gek’ zijn.
‘Sowieso moet je niet naar dat land gaan’
Oké, als er echt direct gevaar dreigt, snap ik het uiteraard. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn. Maar ik kan me ergeren aan opmerkingen als ‘Sowieso moet je nooit naar dat land gaan’ of ‘Een land waar de mensenrechten geschonden worden moet je niet bezoeken.’ Ja, dat klinkt dan wel interessant, en ik snap de redenering, maar helpt het? Want de mensen ter plekke? De lokale bevolking? Help je die ermee door weg te blijven? Nee.
Narcistische leiders
Dat je het niet eens bent met leiders uit bepaalde landen, prima. Vaak zíjn het ook enge narcistische mannen die alleen op macht uit zijn. Dat soort mensen regeert met harde hand, kan niet overleggen, duldt geen tegenspraak en zal nooit concessies doen. Echt, daar valt niks mee te beginnen. Als je die iets weigert of laat weten dat je iets niet pikt dan breekt de hel los en dat houdt nooit meer op. Ze zullen je eeuwig terugpakken, zichtbaar of juist op slinkse wijze, door continue verwarring te zaaien.
Dit soort berekenende, dictatoriale en desastreuze types vind je overal. Waar ze aan de ene kant kapot maken, proberen ze aan de andere kant zieltjes te winnen van onschuldige en niet-wetende omstanders, of, zoals in de politiek, volgelingen of kiezers. Zo kunnen ze in alle geledingen van de maatschappij, maar zeker ook als leider van een volk grote schade aanrichten. Probleem is dat er altijd mensen zijn die de charismatische uitstraling interessant vinden en in de praatjes trappen. Dat gebeurt overal.
Landen waar de mensenrechten geschonden worden
Van dergelijke regimes kun je zeker wat vinden, dat is niet onterecht. Maar gek genoeg gaan mensen met de mening dat je niet naar bepaalde landen moet gaan dan wel weer naar Zuid-Afrika, China, Nepal, het heerlijke Thailand, Myanmar (waar het gelukkig nu beter gaat), de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico of Amerika. Terwijl ook daar zaken niet kloppen of mensenrechten geschonden worden. Je kunt in het document The State of the World’s Human Rights van Amnesty International zelf lezen wat er in de betreffende landen gebeurt.
Ook daar gaan veel reizigers gewoon naartoe. Dus een bepaald regime of mensenrechten alleen zijn vaak helemaal de reden niet. De doorsnee vakantieganger, en ook de hoger opgeleide reiziger, maakt zich daar niet werkelijk druk om als het zijn of haar eigen vakantie betreft, lijkt het. Want vakantie, ja, ‘daar heb je recht op’ vindt menigeen.
Maar waarom geldt voor Tunesië niet wat voor Turkije, Egypte, Israël en Jordanië geldt?
Het allermooist zou het uiteraard zijn als al deze landen weer 100% (oké, 99%) veilig zouden zijn om naartoe te reizen. Toch is het opvallend dat een aantal andere landen in die regio er wat het reisadvies van de Nederlandse overheid betreft gunstiger vanaf komt dan andere, terwijl ook daar ongeregeldheden plaatsvinden.
Reisadvies: oranje, geel of groen
Risico op terroristische aanslagen geldt voor meer landen maar die zijn niet oranje gekleurd. Landen dichterbij huis al helemaal niet! Na de terreur in België en Frankrijk is er –zoals ik net al schreef- überhaupt nooit een negatief reisadvies geweest, niet in de specifieke stad (Brussel, Parijs of Nice) en ook niet geel in plaats van groen. Dat is toch best opmerkelijk.
Maar waarom is Turkije geel, net als Jordanië en de meeste badplaatsen aan de Rode Zee in Egypte, en zelfs Eilat, in Israël, waar onlangs nog raketten op afgevuurd zijn, maar blijft Tunesië oranje? (Update juli 2017: de kustgebieden zijn inmiddels geel.)
Premier Rutte in Tunesië
Enkele maanden geleden nog, begin december 2016, bezocht premier Rutte Tunesië. Ik vond het hoopvol. Doel van het bezoek was het verder versterken van de relatie met Tunesië als democratische partner in Noord-Afrika. Naast de economische en politieke betrekkingen was er tijdens deze Benelux-missie (Rutte was namelijk niet alleen, hij was ook met de minister-president Charles Michel van België en Xavier Bettel van Luxemburg) ook aandacht voor de sociaaleconomische situatie van Tunesië, het investeringsklimaat, migratie en veiligheid. Helaas heeft dit voor Nederland niet tot een ander reisadvies geleid.
Dus… wel of niet gaan?
Ik ga niet zeggen ‘Je moet het wel doen, want het kan makkelijk’. Ik kan namelijk niet garanderen dat er niks gebeurt en ik wil niks op mijn geweten hebben. Maar aan de andere kant, ik kan dat nooit garanderen, nergens. Ook als je naar Spanje of Italië gaat kan er iets gebeuren, ook al staan die landen er heel anders voor. En los van politieke instabiliteit of terreur kan er nog veel meer gebeuren: overstromingen, aardbevingen, ik noem maar wat. Je hebt gewoon niet alles in de hand.
De kans dat je om het leven komt bij een terroristische aanslag is echt vrijwel nihil.
Levensgevaarlijk?
Ik ga niet zeggen: ‘Het kan echt niet, het is levensgevaarlijk!’ Je kunt overal ter wereld pech hebben. De een zal zeggen: maar je gaat het toch niet opzoeken? Daar zit wat in, maar toch, in elk land kan iets gebeuren (zoals we naar aanleiding van gebeurtenissen in België en Frankrijk hebben gezien) en meestal gebeurt er juist helemaal niks.
Het aanbod Tunesië op de Nederlandse markt
Maak jij je dus niet zo druk en wil je echt heel graag gaan, dan is het fijn te weten dat er weer aanbod op de Nederlandse markt is. Het is je eigen verantwoordelijkheid en het is altijd slim toch te kijken of er nog iets gewijzigd of aangescherpt is in het reisadvies, maar ik wilde je wel graag laten weten dat het via www.corendon.nl dus weer kan. Goed nieuws dus voor de mensen die altijd heel graag naar Tunesië gingen of er eigenlijk al heel lang naartoe wilden.
Update: je kunt inmiddels ook weer met TUI naar Tunesië!
Positieve ontwikkelingen
Voor de mensen in Tunesië, de mensen die afhankelijk zijn van het toerisme, is het feit dat Corendon (en ook reisorganisaties uit andere landen) er weer op vliegt een positieve ontwikkeling. Zij kunnen er immers niks aan doen wat er gebeurd is en hebben er wel zwaar onder te lijden gehad. Na de klap die het toerisme in Tunesië heeft gehad zou het dus fijn zijn voor de Tunesiërs als het toerisme weer een beetje aantrekt.
Ook volgens de Tunesische ambassadeur in Londen (uit wiens land de meeste slachtoffers van de aanslag op het strand van Sousse kwamen) is de veiligheid in hotels en in het land zelf sinds de aanslag in Sousse verbeterd.
Via Parijs of Frankfurt naar Tunis
Natuurlijk waren er altijd wel manieren te bedenken om toch naar Tunesië toe te gaan. Er zijn immers meer vluchten dan vakantievluchten alleen. Met Air France kun je via Parijs gewoon naar Tunis vliegen (check het zelf maar op http://tix.nl of een andere vliegtarievensite), en met Lufthansa via Frankfurt. Vakantievluchten waren echter een ander verhaal. Waar boekingen voor vakanties naar Turkije en Egypte nog wél gemaakt werden, en de charters gewoon bleven gaan, lag het wat Tunesië betreft helemaal stil. En dat is zonde.
Vliegen naar Djerba
Ook kun je vanaf Parijs naar het zuidelijker gelegen Djerba vliegen. Een ticket Parijs-Djerba boek je o.a. via Transavia. Zie rechts aan de zijkant van mijn blog de mogelijkheid om Transavia te boeken. Vanaf Frankfurt naar Djerba kan ook.
Tunesië populair in België waar het reisadvies wèl versoepeld is
Misschien vraag je je af hoe populair Tunesië in de ons omringende landen is? Opvallend is dat het reisadvies voor Tunesië in België en Frankrijk wel versoepeld is, maar in Nederland niet. In België gebeurde dat in februari dit jaar. Onder Belgische reizigers is Tunesië dan ook ineens weer behoorlijk populair, zoals uit dit artikel blijkt.
Na Thomas Cook België en Neckermann België heeft ook TUI België aangegeven de vluchten naar Tunesië te hervatten. TUI zal twee keer per week vanaf Brussel vliegen.
Goed nieuws voor Tunesië
Mohamed Attia, de nieuwe directeur van het Tunesisch Verkeersbureau reageerde uiteraard enthousiast op het nieuws dat de Belgische overheid het reisadvies had versoepeld. Tegen TravelPro zei hij:
‘Dit is zeer goed nieuws voor Tunesië.’
Enige versoepeling van het Nederlandse reisadvies zou Attia dan ook toejuichen. Gedeeltelijke opheffing van het negatief reisadvies zou volgens hem een symbool van hoop zijn en het zou de Nederlandse toerist aanmoedigen om weer terug te keren naar Tunesië. Naast Franse en Belgische toeristen zou Tunesië immers graag ook de Nederlandse toerist weer willen verwelkomen.
Toch volgen TUI Nederland en Thomas Cook Nederland niet, lees ik in Trav Magazine.
Mijn rol als reisblogger
Ik heb getwijfeld of ik dit wel of niet moest posten. Ik wil de landen die ik noem graag promoten. Bestemmingen promoten is namelijk mijn werk en ja, ik vind het natuurlijk fijn als mensen de plekken die ik tip zelf ook willen bezoeken. Maar tegelijkertijd wil ik het niet op mijn geweten hebben dat er iets gebeurt. Het voelt dus alsof ik een dubbelrol heb: de reisbranche en het Verkeersbureau willen uiteraard vooral de mooie kant laten zien (dat wil ik ook!), maar de media doet iets anders. Ook al zijn blogs ook media, ik heb toch getracht een iets genuanceerder beeld te geven en het van verschillende kanten te belichten. Ik vind dat ik mensen moet waarschuwen, maar ik wil ze zeker niet bang maken. Ik ga dus niet zeggen ‘Je moet het niet doen’. Iedereen moet een eigen keuze maken, weloverwogen. En ik hoop echt dat het toerisme naar Tunesië weer aantrekt, of beter gezegd ‘opkrabbelt’.
Overal kan iets gebeuren
Natuurlijk voel ook ik de angst dat er toch ineens weer iets gebeurt. Bij elke aanslag in Istanbul, het Midden-Oosten of Noord-Afrika denk ik: o nee, daar gaan we weer. Ik weet het soms dus ook niet zo goed. Wat ik wel weet is dat het mooie en interessante vakantielanden zijn. Ik kan niet zeggen ‘Er gebeurt niks meer’, maar dat kan ik ook niet garanderen bij een vakantie in Europa; nee, zelfs niet hier in Den Haag.
Als je gaat wandelen in de Alpen kan er ook iets gebeuren, en als je je kinderen aan het strand van Spanje of Griekenland uit het oog verliest ook. De kans op een aanslag is toch echt kleiner.
Naar Tunesië in de toekomst
Zelf heb ik Tunesië bezocht en ik sluit zeker niet uit dat ik er in de toekomst weer een keer naartoe ga. Ik wil namelijk nog heel graag Djerba en vooral ook graag de woestijn, de oases, het zoutmeer en het binnenland meer in het zuiden zien.
Vakantie Tunesië
Zie jij een zonvakantie in Tunesië wel zitten en ben je nieuwsgierig naar het aanbod? Kijk hier: Vakantie Tunesië. Een reis naar Tunesië boeken kan ook via boekingssite de Vakantiediscounter. Je kunt dan vertrekken vanaf Amsterdam of Brussel. Update: je kunt inmiddels ook weer met TUI naar Tunesië!
Een losse vlucht naar Tunesië boeken
Wil je liever een losse vlucht naar Tunesië boeken? Met Transavia kun je vanaf Parijs naar Monastir of Djerba vliegen. Met Air France kun je via Parijs naar Tunis vliegen. Check de vluchtmogelijkheden op http://tix.nl.
Een los hotel in Tunesië boeken
Wil je een los hotel boeken dan kan dat ook. Hier vind je hotels in Tunis, Sousse, Hammamet en omgeving, Djerba, Mahdia en Monastir. Je kunt zelf doorklikken naar nog meer kustplaatsen.
Facebookpagina met Tunesiëfans
Ben je wel geïnteresseerd, maar toch nog wat terughoudend? Of wil je het nog even aankijken? Volg eventueel de Facebookpagina Tunesië reisadvies en meer. Als je daar regelmatig kijkt, krijg je er vanzelf meer vertrouwen in en twijfel je misschien niet meer. Je vindt daar allemaal enthousiaste Tunesiëfans bijelkaar. Hoteleigenaren en andere Tunesiërs in het toerisme verwelkomen maar wat graag weer meer toeristen in hun land. Like en volg ook zeker de Facebookpagina van het Tunesisch Verkeersbureau.
Ben je net terug uit Tunesië?
Ik ken iemand die er volgende week heen gaat. Mocht ik naar aanleiding daarvan nog iets bijzonders vernemen dan meld ik het hieronder.
Ga jij naar Tunesië de komende maanden, heb je geboekt voor de zomervakantie of ben je (als je dit leest) net terug en zeg je ‘Wat een heerlijke vakantie was dat!’ of ‘Wat een schitterende rondreis heb ik gemaakt!’, laat het even weten. Daar help je anderen zeker mee.
Volg op instagram de hashtag #SidiBouSaid en je krijgt meteen een heel ander beeld dan je wellicht nu van Tunesië hebt.
Wanneer was ik er zelf?
Zelf ben ik 2 x in Tunesië geweest: één keer heb ik er rondgereisd (in 2000, tijdens een studiereis toen ik in de reisindustrie werkte) en één keer was ik er als alleenstaande moeder met mijn kinderen. In 2012 hadden mijn kinderen Pinkstervakantie (wat haast geen enkele andere school had) en dus kon ik heel voordelig met ze weg. Ik zat met de kinderen aan de kust, maar we hebben ook mooie berberdorpjes ontdekt.
Ontdek Tunesië!
De leuke accommodatie waar ik met de kinderen verbleef (en die gelukkig ook weer aangeboden wordt) deel ik nog een keer apart in een blog over Tunesië met kinderen.
Een negatief reisadvies heeft ook gevolgen voor je verzekering. Voor veel mensen is dat doorslaggevend! Voor mij als reisjournalist ook wel een beetje…
Dat is inderdaad een goede aanvulling. Dat punt heb ik niet belicht. Dank je wel voor je reactie!
Ik ben een keer in Djerba geweest. Moet eerlijk zeggen dat ik er niet snel als vrouw alleen naar toe zou gaan. Ga liever naar Griekenland of Turkije 🙂
Daar wil ik nog graag eens naartoe juist.
Helemaal als vrouw alleen heb ik ook niet gedaan, maar juist als vrouw alleen met kinderen erbij is het alweer heel anders. Ik heb me echt geen moment onveilig gevoeld.
Turkije en Griekenland vind ik overigens ook heerlijke landen…
Ik snap je twijfel en toch zijn die twijfels juist de dingen die je moet opschrijven. Afgelopen maanden zijn we zowel in Zuid-Afrika (geel) en Israël (geel) geweest. In geen van beide landen hebben we ook maar iets gemerkt van het dreigingsniveau. Als je je daardoor laat leiden kun je eigenlijk nergens meer heen. Soms heb je geluk. Zoals wij tijdens onze terugreis vanuit Zuid-Afrika. We hadden een tussenlanding in Istanbul en besloten omdat het vliegtuig vertraging had, niet de stad in te gaan. Er zou dan te weinig tijd overblijven om de stad echt goed te bekijken. Toen we thuis waren gingen we meteen slapen, lange reis gehad. We werden de volgende dag wakker met het bericht van aanslagen in Istanbul. Waar we eigenlijk heen zouden zijn gegaan. Toch krabbel je dan even achter je hoofd maar het belet ons er niet van om niet te reizen. Tunesië zijn we nog niet geweest. Het lijkt ons een leuke bestemming en als ze weer reizen aanbieden komt het weer op onze shortlist. Aanslagen kunnen overal gebeuren. Ook volgende week bij de supermarkt om de hoek, als ik daardoor niet meer naar de supermarkt duf kom ik het huis niet meer uit. Terwijl reizen zo onwijs gaaf is. Soms moet je een gecontroleerd risico nemen en meestal pakt het goed uit. Je moet natuurlijk oorlogsgebieden mijden, maar sommige landen zijn nog prima te bereizen.
Tunesië lijkt me een mooi land om een keer te bezoeken. Toch zijn er andere landen in de regio die ik interessanter vind, bijvoorbeeld vanwege de rijke cultuur of om te duiken. Niet dat Tunesië geen cultuur heeft, maar het is anders dan bijvoorbeeld Egypte of Jordanië.
Ik ben wel eens op plekken geweest die code oranje waren volgens BuZa. Geloof ik.
We gaan van uit Duitsland na Tunesie 2 weken vakantie 01-07-2017 de laatste jaaren waren we ook da lekker vakantie gehad geen problemen Het land is zo mooi het is echt veilig. Ik kom da v/a 1979 het is mijn tweede thuis groetjes Peter Sjeiter
Wat een land is het toch. Zo mooi, de mensen zijn lief en hartelijk, heerlijk eten en ga zo maar door. Ik was in 2014 voor het eerst in Tunesië en ga sindsdien 2 a 3 keer per jaar. Heb daar ook mijn man ontmoet en zijn afgelopen april getrouwd.
Ik heb me daar nooit onveilig gevoeld. Op dit moment zijn de hotels heel blij dat je komt en doen dan ook alles voor je. Wij vliegen de laatste jaren met TunisAir vanaf Amsterdam (2x P.w) of Brussel (dagelijks). Hotel boeken we altijd los.
Ik hoop dat de toeristen snel weer gaan want dit land verdient het!
Hallo Ik zou graag volgend jaar naar Tunesie gaan maar is het veilig om daar naar toe te gaan ik heb daar mijn vriend wonen . maar ik wil niet graag alleen gaan .zijn er eiglijk van die reisgroepen
Groetjes
Marianna
Beste Marianna, ik heb even voor je gekeken. Tot enkele jaren geleden werden er door verschillende reisorganisaties groepsreizen aangeboden. Momenteel is dat minder. Wel denk ik dat het langzaamaan weer op gang komt. Momenteel vond ik alleen Sawadee. Je kunt je mailadres bij hen achterlaten als je op de hoogte wil worden gehouden wanneer deze reis plaats zal vinden of over een tijdje nog eens kijken. De link naar de juiste pagina heb ik in de 3e alinea gezet, onder het kopje ‘Rondreizen naar Tunesië’. Deze prachtige reis is echter met name naar het zuiden en met vertrek vanaf Brussel. Misschien wil je juist vanuit Nederland en je vriend woont wellicht meer in het noorden of westen vermoed ik. Ik denk dat daar in 2018 wel meer reizen naartoe aangeboden worden. Het toerisme naar Tunesië komt weer een beetje op gelukkig.
Hallo Denise
Mijn vriend woont dicht bij de stad tunis in de buurt
Maar ik zal daar eens kijken op Sawadee .ik ga volgend jaar voor de eerste keer naar Tunesië ik heb al veel gezien op video wat ik toe gestuurd krijg van mijn vriend het is daar heel mooi als ik dat zo zie . ik vertrek ook van uit brussel daar naar toe die gaat geloof ik rechtstreeks naar Tunis de vleugt
Hallo
Ik wil dit jaar naar Tunesie gaan .ik ga voor de eerste keer met een vliegtuig ik weet helemaal niet hoe het werkt op een vliegveld . .Ik geloof dat ik naar brussel moet voor een rechtstreekse vlucht
naar tunesie .Is er op het vliegveld ook beglieding voor messen die daar voor de eerst keer komen en met een vliegtuig vliegen ik weet iet eens hoe je een vliegtuigtickets boeken
Wie kan mi helpen ?
Marianna
Afrika blijft een prachtig continent! 🙂
Mooie foto’s hoor
Gave Foto’s 🙂
Ik kom al 45 jaar in dit heerlijke land. Ben net weer terug van een verblijf in Monastir. Tot mijn verbazing en ergernis blijft het behoorlijk negatieve reisadvies maar voortduren. Toeristen uit vele landen zijn weer terug in Tunesië,na een paar jaar absentie. Behalve Nederland. Terwijl de veiligheid overal zorg nummer één is bij de Tunesische autoriteiten. Overal zichtbare beveiliging van openbare plaatsen en hotels. Ik heb me geen ogenblik onveilig gevoeld. Het is alleen een ellende om er te komen vanuit Nederland.
BZ,asjeblieft,laat weer vliegtuigen vliegen op dit uiterst prettige vakantieland!
Beste Jan, dank je voor je reactie! Wat fijn en mooi dat je er al zo lang komt!
Er wordt wel weer op gevlogen hoor, naar Enfidha in elk geval, maar ik ben het helemaal met je eens dat het negatieve advies te lang heeft geduurd.