Op vakantie naar Tunesië: kan het weer?

Op vakantie naar Tunesië: kan het weer?

Op vakantie naar Tunesië. Kan dat eigenlijk weer? Ja. inmiddels kun je weer prima op vakantie naar Tunesië. Ik heb zelf ook een erg leuke vakantie in Tunesië gehad met de kinderen en eerder al een mooie rondreis door Tunesië gemaakt!

Tip: boek hier een luxe óf juist goedkope vakantie naar Tunesië!

Tunesie-met-kinderen

Op vakantie naar Tunesië

Welke reisorganisatie biedt Tunesië aan?

Vanaf 2017 kun je weer op vakantie naar de Tunesische kust. Tijdens de pandemie even niet, maar inmiddels kun je al lang weer op vakantie naar Tunesië. Ook in de meivakantie dus al. Je kunt met TUI naar Tunesië, maar ook met Sunweb.

IK SCHREEF DIT BLOG IN 2017. In APRIL 2023 heb ik het deels GEUPDATET.

Bekende badplaatsen in Tunesië

Bekende badplaatsen in Tunesië zijn Sousse, Hammamet en Port el Kantaoui. Op m’n foto’s hierboven was ik op vakantie in Hammamet, maar Sousse is ook mooi!

Een plaatsje dat je vaak op foto’s van reisgidsen en websites over Tunesië ziet is het super fotogenieke Sidi Bou Said. Ik was daar zelf in het jaar 2000 en ook toen was het al een schattig plaatsje.

Tours en excursies in Tunesië

Vanuit verschillende badplaatsen kun je excursies boeken en leuke tours in Tunesië doen, zowel van een halve dag als een hele dag en zelfs langer.

Djerba

Voor de mooiste stranden van Tunesië moet je naar het zuidelijker gelegen (schier)eiland Djerba. Ook kun je van hieruit enkele van de bekendste bezienswaardigheden in Tunesië bezoeken of… street art spotten in Djerbahood of Houmt Soukh. De meeste hotels en resorts liggen aan de kust bij Midoun.

Update: Lees hier mijn nieuwe blog over het Tunesische eiland Djerba!

Hoewel Nederlanders vaak voor de badplaatsen aan de Golf van Hammamet kiezen, met een zeer korte vliegduur vanuit Nederland, is Djerba is ook een aanrader. Het eiland Djerba wordt veel door Belgen, Fransen en Duitsers bezocht. De meeste vluchten er naartoe vind je vanuit België en Duitsland, maar tegenwoordig kun je ook vanuit Nederland rechtstreeks naar Djerba met TUI Fly. Bekijk hier de vakanties met TUI naar Djerba.

Vakantie Djerba

Ik raad je aan een pakketreis naar Djerba te boeken, want een losse vlucht naar Djerba is erg duur. Boeken kan bij TUI, daar vind je de beste hotels op Djerba, maar je kunt ook met met Sunweb naar Djerba.

Update: Wij zaten in Hotel Fiesta Beach in Midoun en dat is ons ontzettend goed bevallen. Verwacht geen superdeluxe hotel, maar wel echt een hotel met een hele fijne sfeer en prachtige tuin. En die zwembaden! Voor de animatie kwamen wij niet, maar hou je daarvan, dan is dat er ook volop. Ik laat binnenkort meer van het hotel zien, want veel foto’s op websites laten lang niet alles zien of tonen verouderde foto’s.

(Overigens betaalden wij de helft van wat je in de zomer betaalt, dus overweeg dit zeker ook eens voor april/mei volgend jaar. We hadden héérlijk weer! Je kunt het ook bij TUI of via de Vakantiediscounter boeken.)

Rondreis Tunesië

Een rondreis door Tunesië is ook zeker een aanrader. Ik heb dit zelf ook gedaan. Nadat het aanbod aan rondreizen naar Tunesië de laatste jaren vrijwel nihil was, worden er in de toekomst hopelijk weer meer rondreizen naar Tunesië aangeboden.

Boekte je in het verleden een rondreis Tunesië dan zag je doorgaans zowel het noorden als het zuidelijke binnenland, en zowel de hoofdstad als andere bezienswaardige plekken in Tunesië: Tunis, El Djem, Gabès, Matmata, Douz, de woestijn, Tataouine, het zoutmeer Chott El Jerid, Tozeur, Gafsa, schitterende oases zoals Chébika, Tamerza, Mides en Kairouan. Je eindigde een rondreis Tunesië meestal in een badplaats aan de kust.

Hieronder zie je het uitzicht vanaf Zriba, een berberdorp dat ik in 2013 samen met mijn kinderen van (toen) 3 en 6 bezocht tijdens een jeeptour. Het uitzicht over de bergen was fenomenaal!

Berberdorp-Tunesie

Update 2023

Hieronder stond een uitgebreid betoog over het destijds geldende negatieve reisadvies voor Tunesië vanuit Nederland, terwijl dat in andere landen (zoals België) niet gold, alsmede over de versoepeling eind juli 2017. Omdat niet meer alle informatie relevant is heb ik een deel verwijderd.

IN APRIL 2023 REIS IK OPNIEUW NAAR TUNESIË. IK ZAL DIT BLOG DUS ZSM VERDER UPDATEN.

Reisadvies Tunesië

Het reisadvies voor Tunesië in 2023 kun je hier lezen: Reisadvies Tunesië.

Dougga

Reizen naar Tunesië, Egypte en Turkije

De afgelopen jaren bezocht ik best veel landen waarvan sommige mensen zeggen dat je er beter niet naartoe kunt gaan, of, misschien kan ik het beter zo verwoorden, bestemmingen waar sommige mensen zélf gewoon niet zo snel naartoe zouden gaan.

Ook al ben ik nooit ergens naartoe gegaan waar het echt gevaarlijk was, helemaal op groen stonden de betreffende landen niet allemaal. Maar de kans dat er iets zou gebeuren was echt minimaal. Zeker met kinderen ga ik natuurlijk geen gevaarlijke situaties of risico’s opzoeken. Bij twijfel had ik het niet gedaan.

Als vrouw alleen naar Tunesië

De bestemmingen waar ik naartoe wilde kon je toen prima bezoeken. Ook als vrouw alleen, met kinderen. In 2013 was ik met de kinderen een week in Tunesië, in 2014 een week in Egypte, in 2015 een paar dagen in Turkije. Ieder jaar ging ik één keer met de kinderen naar de zon. Zwemmen (leuk voor de kinderen), maar ook lekker het een en ander zien (leuk voor mij).

Heb ik me onveilig gevoeld? Nee, geen enkele keer. Ook in Tunesië niet.

Tunesie-gekleurde-huisjes

Toerisme Tunesië

Ik denk dat het tijd wordt voor een wat positiever geluid uit Tunesië. Het zou namelijk mooi zijn als het toerisme in Tunesië weer opkrabbelt. Persoonlijk ben ik dus blij dat deze vakantiebestemming weer aangeboden wordt.

In Tunesië kun je echt een heerlijke vakantie hebben.

Je eigen gevoel volgen

Mensen die een bezoek aan landen als Turkije, Tunesië en Egypte afraden zijn vaak de mensen die sowieso niet zo snel voor dit soort landen kiezen. Ik raad je dus aan vooral je eigen gevoel hierin te volgen. Wees niet dom of onverstandig, maar wees ook weer niet overdreven angstig.

Mensen die er nooit geweest zijn

Opvallend is wat mij betreft ook dat meestal de mensen die zelf nooit in Tunesië (of Turkije) zijn geweest er een nogal uitgesproken mening over hebben. Aan de toon van de tweets die ik wel eens lees over ‘all inclusive’ en ‘lekker goedkoop weg’ zie je dat sommige mensen sowieso al een bepaald beeld hebben van een vakantie in Turkije (of Tunesië) en van de mensen die dat boeken. Alsof er alleen maar grote lelijke resorts bestaan en alleen maar hele simpele toeristen voor Turkije kiezen; toeristen die zich de hele dag volvreten bij het zwembad en niks hoeven te zien, wat absoluut niet zo is. Dat schreef ik hier al een keer: de mooiste kust van Turkije.

Oké, als er echt direct gevaar dreigt, snap ik het uiteraard. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn. Maar ik kan me ergeren aan opmerkingen als ‘Sowieso moet je nooit naar dat land gaan’ of ‘Een land waar de mensenrechten geschonden worden moet je niet bezoeken.’ Ja, dat klinkt dan wel interessant, en ik snap de redenering, maar helpt het? Want de mensen ter plekke? De lokale bevolking? Help je die ermee door weg te blijven? Nee.

Mensenrechten

Van dergelijke regimes kun je zeker wat vinden, dat is niet onterecht. Maar gek genoeg gaan mensen met de mening dat je niet naar bepaalde landen moet gaan dan wel weer naar Zuid-Afrika, China, Nepal, het heerlijke ThailandMyanmar (waar het gelukkig nu beter gaat), de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico of Amerika. Terwijl ook daar zaken niet kloppen of mensenrechten geschonden worden.

Ook daar gaan veel reizigers gewoon naartoe. Dus het regime of de mensenrechten alleen zijn vaak helemaal de reden niet. De doorsnee vakantieganger, en ook de hoger opgeleide reiziger, maakt zich daar niet werkelijk druk om als het zijn of haar eigen vakantie betreft, lijkt het.

Het allermooist zou het uiteraard zijn als al deze landen weer 100% (oké, 99%) veilig zouden zijn om naartoe te reizen. Toch is het opvallend dat een aantal andere landen in die regio er wat het reisadvies van de Nederlandse overheid betreft gunstiger vanaf komt dan andere, terwijl ook daar ongeregeldheden plaatsvinden.

tunesie-weer-vakantie

Dus… wel of niet gaan?

Ik ga niet zeggen ‘Je moet het wel doen, want het kan makkelijk’. Ik kan namelijk niet garanderen dat er niks gebeurt en ik wil niks op mijn geweten hebben. Maar aan de andere kant, ik kan dat nooit garanderen, nergens.

Overal kan iets gebeuren

Ook als je naar Spanje of Italië gaat kan er iets gebeuren, ook al staan die landen er heel anders voor. En los van politieke instabiliteit of terreur kan er nog veel meer gebeuren: overstromingen, aardbevingen, ik noem maar wat. Je hebt gewoon niet alles in de hand.

De kans dat je om het leven komt bij een terroristische aanslag is vrijwel nihil.

Als je over de snelweg naar Zuid-Europa crost of als je gaat wandelen in de Alpen kan er ook iets gebeuren, en als je je kinderen aan het strand van Spanje of Griekenland uit het oog verliest ook. De kans op een aanslag is toch echt kleiner.

Gevaarlijk?

Ik ga niet zeggen: ‘Het kan niet, het is te gevaarlijk!’ Je kunt overal ter wereld pech hebben. De een zal zeggen: maar je gaat het toch niet opzoeken? Daar zit wat in, maar toch, in elk land kan iets gebeuren (zoals we naar aanleiding van gebeurtenissen in België en Frankrijk hebben gezien) en meestal gebeurt er juist helemaal niks.

Voor de toeristische gebieden in Tunesië is het reisadvies geel, zoals voor zoveel landen.

Positieve ontwikkelingen

Voor de mensen in Tunesië, de mensen die afhankelijk zijn van het toerisme, is het feit dat er weer op gevlogen wordt een positieve ontwikkeling. Zij kunnen er immers niks aan doen wat er gebeurd is en hebben er wel zwaar onder te lijden gehad. Na de klap die het toerisme in Tunesië heeft gehad zou het dus fijn zijn voor de Tunesiërs als het toerisme weer een beetje aantrekt.

Ook volgens de Tunesische ambassadeur in Londen (uit wiens land de meeste slachtoffers van de aanslag op het strand van Sousse kwamen) is de veiligheid in hotels en in het land zelf sinds de aanslag in Sousse verbeterd.

Tunesië populair in België

Misschien vraag je je af hoe populair Tunesië in de ons omringende landen is? Onder Belgische reizigers is Tunesië behoorlijk populair!

Goed nieuws voor Tunesië

Mohamed Attia, de nieuwe directeur van het Tunesisch Verkeersbureau reageerde uiteraard enthousiast op het nieuws dat de Belgische overheid het reisadvies had versoepeld. Tegen TravelPro zei hij:

‘Dit is zeer goed nieuws voor Tunesië.’

Enige versoepeling van het Nederlandse reisadvies zou Attia dan ook toejuichen.  Gedeeltelijke opheffing van het negatief reisadvies zou volgens hem een symbool van hoop zijn en het zou de Nederlandse toerist aanmoedigen om weer terug te keren naar Tunesië. Naast Franse en Belgische toeristen zou Tunesië immers graag ook de Nederlandse toerist weer willen verwelkomen.

Ook als reisblogger hoop ik echt dat het toerisme naar Tunesië weer aantrekt. Update: inmiddels is het reisadvies voor Tunesië ook in Nederland versoepeld!

Tip: ga met Sunweb of met TUI naar Tunesië!

Naar Tunesië in de toekomst

Zelf heb ik Tunesië bezocht en ik sluit zeker niet uit dat ik er in de toekomst weer een keer naartoe ga. Ik wil namelijk nog heel graag Djerba en vooral ook graag de woestijn, de oases, het zoutmeer en het binnenland meer in het zuiden zien.

UPDATE 2023: Eind april ga ik weer, samen met mijn kinderen van inmiddels 13 en 15 jaar. Ik vind Tunesië met kinderen echt een aantrekkelijke bestemming. Budget technisch ook.

Vakantie Tunesië

Zie jij een zonvakantie in Tunesië wel zitten en ben je nieuwsgierig naar het aanbod? Een reis naar Tunesië boeken kan via boekingssite de Vakantiediscounter. Je kunt dan vertrekken vanaf Amsterdam of Brussel. Update: je kunt inmiddels ook weer met TUI naar Tunesië!

familytravelblogger-vliegen-Tunesie

Een losse vlucht naar Tunesië boeken

Wil je liever een losse vlucht naar Tunesië boeken? Met Transavia kun je vanaf Parijs naar Monastir of Djerba vliegen. Met Air France kun je via Parijs naar Tunis vliegen. Check de vluchtmogelijkheden op http://tix.nl.

Een los hotel in Tunesië boeken

Wil je een los hotel boeken dan kan dat ook. Hier vind je hotels in Tunis, Sousse, Hammamet en omgeving, Djerba, Mahdia en Monastir. Je kunt zelf doorklikken naar nog meer kustplaatsen.

Excursies in Tunesië boeken

Wil je wat leuke tours in Tunesië doen en bezienswaardigheden in Tunesië bezoeken, kijk dan hieronder:

Facebookpagina met Tunesiëfans

Ben je wel geïnteresseerd, maar toch nog wat terughoudend? Of wil je het nog even aankijken? Volg eventueel de Facebookpagina Tunesië reisadvies en meer. Als je daar regelmatig kijkt, krijg je er vanzelf meer vertrouwen in en twijfel je misschien niet meer. Je vindt daar allemaal enthousiaste Tunesiëfans bijelkaar. Hoteleigenaren en andere Tunesiërs in het toerisme verwelkomen maar wat graag weer meer toeristen in hun land. Like en volg ook zeker de Facebookpagina van het Tunesisch Verkeersbureau.

Ben je net terug uit Tunesië?

Ik ken iemand die er volgende week heen gaat. Mocht ik naar aanleiding daarvan nog iets bijzonders vernemen dan meld ik het hieronder.

Ga jij naar Tunesië de komende maanden, heb je geboekt voor de zomervakantie of ben je (als je dit leest) net terug en zeg je ‘Wat een heerlijke vakantie was dat!’ of ‘Wat een schitterende rondreis heb ik gemaakt!’, laat het even weten. Daar help je anderen zeker mee.

Sidi-Bou-Said-vroeger

Volg op instagram de hashtag #SidiBouSaid en je krijgt meteen een heel ander beeld dan je wellicht nu van Tunesië hebt.

Wanneer was ik er zelf?

Zelf ben ik 2 x in Tunesië geweest: één keer heb ik er rondgereisd (in 2000, tijdens een studiereis toen ik in de reisindustrie werkte) en één keer was ik er als alleenstaande moeder met mijn kinderen. In 2012 hadden mijn kinderen Pinkstervakantie (wat haast geen enkele andere school had) en dus kon ik heel voordelig met ze weg. Ik zat met de kinderen aan de kust, maar we hebben ook mooie berberdorpjes ontdekt.

Ontdek Tunesië!

De leuke accommodatie waar ik met de kinderen verbleef (en die gelukkig ook weer aangeboden wordt) deel ik nog een keer apart in een blog over Tunesië met kinderen.

deur-Tunesie

Lees ook:

15 gedachten over “Op vakantie naar Tunesië: kan het weer?”

  1. Daar wil ik nog graag eens naartoe juist.
   Helemaal als vrouw alleen heb ik ook niet gedaan, maar juist als vrouw alleen met kinderen erbij is het alweer heel anders. Ik heb me echt geen moment onveilig gevoeld.
   Turkije en Griekenland vind ik overigens ook heerlijke landen…

 1. Ik snap je twijfel en toch zijn die twijfels juist de dingen die je moet opschrijven. Afgelopen maanden zijn we zowel in Zuid-Afrika (geel) en Israël (geel) geweest. In geen van beide landen hebben we ook maar iets gemerkt van het dreigingsniveau. Als je je daardoor laat leiden kun je eigenlijk nergens meer heen. Soms heb je geluk. Zoals wij tijdens onze terugreis vanuit Zuid-Afrika. We hadden een tussenlanding in Istanbul en besloten omdat het vliegtuig vertraging had, niet de stad in te gaan. Er zou dan te weinig tijd overblijven om de stad echt goed te bekijken. Toen we thuis waren gingen we meteen slapen, lange reis gehad. We werden de volgende dag wakker met het bericht van aanslagen in Istanbul. Waar we eigenlijk heen zouden zijn gegaan. Toch krabbel je dan even achter je hoofd maar het belet ons er niet van om niet te reizen. Tunesië zijn we nog niet geweest. Het lijkt ons een leuke bestemming en als ze weer reizen aanbieden komt het weer op onze shortlist. Aanslagen kunnen overal gebeuren. Ook volgende week bij de supermarkt om de hoek, als ik daardoor niet meer naar de supermarkt duf kom ik het huis niet meer uit. Terwijl reizen zo onwijs gaaf is. Soms moet je een gecontroleerd risico nemen en meestal pakt het goed uit. Je moet natuurlijk oorlogsgebieden mijden, maar sommige landen zijn nog prima te bereizen.

 2. Tunesië lijkt me een mooi land om een keer te bezoeken. Toch zijn er andere landen in de regio die ik interessanter vind, bijvoorbeeld vanwege de rijke cultuur of om te duiken. Niet dat Tunesië geen cultuur heeft, maar het is anders dan bijvoorbeeld Egypte of Jordanië. 

  Ik ben wel eens op plekken geweest die code oranje waren volgens BuZa. Geloof ik. 

 3. We gaan van uit Duitsland na Tunesie 2 weken vakantie 01-07-2017 de laatste jaaren waren we ook da lekker vakantie gehad geen problemen Het land is zo mooi het is echt veilig. Ik kom da v/a 1979 het is mijn tweede thuis groetjes Peter Sjeiter

 4. Wat een land is het toch. Zo mooi, de mensen zijn lief en hartelijk, heerlijk eten en ga zo maar door. Ik was in 2014 voor het eerst in Tunesië en ga sindsdien 2 a 3 keer per jaar. Heb daar ook mijn man ontmoet en zijn afgelopen april getrouwd. 
  Ik heb me daar nooit onveilig gevoeld. Op dit moment zijn de hotels heel blij dat je komt en doen dan ook alles voor je. Wij vliegen de laatste jaren met TunisAir vanaf Amsterdam (2x P.w) of Brussel (dagelijks). Hotel boeken we altijd los. 
  Ik hoop dat de toeristen snel weer gaan want dit land verdient het! 

 5. Hallo Ik zou graag volgend jaar naar Tunesie gaan maar is het veilig om daar naar toe te gaan ik heb daar mijn vriend wonen . maar ik wil niet graag alleen gaan .zijn er eiglijk van die reisgroepen
  Groetjes
  Marianna

  1. Beste Marianna, ik heb even voor je gekeken. Tot enkele jaren geleden werden er door verschillende reisorganisaties groepsreizen aangeboden. Momenteel is dat minder. Wel denk ik dat het langzaamaan weer op gang komt. Momenteel vond ik alleen Sawadee. Je kunt je mailadres bij hen achterlaten als je op de hoogte wil worden gehouden wanneer deze reis plaats zal vinden of over een tijdje nog eens kijken. De link naar de juiste pagina heb ik in de 3e alinea gezet, onder het kopje ‘Rondreizen naar Tunesië’. Deze prachtige reis is echter met name naar het zuiden en met vertrek vanaf Brussel. Misschien wil je juist vanuit Nederland en je vriend woont wellicht meer in het noorden of westen vermoed ik. Ik denk dat daar in 2018 wel meer reizen naartoe aangeboden worden. Het toerisme naar Tunesië komt weer een beetje op gelukkig.

   1. Hallo Denise
    Mijn vriend woont dicht bij de stad tunis in de buurt
    Maar ik zal daar eens kijken op Sawadee .ik ga volgend jaar voor de eerste keer naar Tunesië ik heb al veel gezien op video wat ik toe gestuurd krijg van mijn vriend het is daar heel mooi als ik dat zo zie . ik vertrek ook van uit brussel daar naar toe die gaat geloof ik rechtstreeks naar Tunis de vleugt

 6. Hallo
  Ik wil dit jaar naar Tunesie gaan .ik ga voor de eerste keer met een vliegtuig ik weet helemaal niet hoe het werkt op een vliegveld . .Ik geloof dat ik naar brussel moet voor een rechtstreekse vlucht
  naar tunesie .Is er op het vliegveld ook beglieding voor messen die daar voor de eerst keer komen en met een vliegtuig vliegen ik weet iet eens hoe je een vliegtuigtickets boeken
  Wie kan mi helpen ?
  Marianna

 7. Ik kom al 45 jaar in dit heerlijke land. Ben net weer terug van een verblijf in Monastir. Tot mijn verbazing en ergernis blijft het behoorlijk negatieve reisadvies maar voortduren. Toeristen uit vele landen zijn weer terug in Tunesië,na een paar jaar absentie. Behalve Nederland. Terwijl de veiligheid overal zorg nummer één is bij de Tunesische autoriteiten. Overal zichtbare beveiliging van openbare plaatsen en hotels. Ik heb me geen ogenblik onveilig gevoeld. Het is alleen een ellende om er te komen vanuit Nederland.

  BZ,asjeblieft,laat weer vliegtuigen vliegen op dit uiterst prettige vakantieland!

  1. Beste Jan, dank je voor je reactie! Wat fijn en mooi dat je er al zo lang komt!
   Er wordt wel weer op gevlogen hoor, naar Enfidha in elk geval, maar ik ben het helemaal met je eens dat het negatieve advies te lang heeft geduurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven