Paleistuin: groene oase in de Haagse binnenstad

Paleistuin: groene oase in de Haagse binnenstad

De Paleistuin in Den Haag is een groene oase in de binnenstad. Een mooi park met speeltuin direct achter Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen. Een stukje natuur om even te relaxen, met of zonder kinderen, op steenworp afstand van de leuke boetiekjes en terrasjes in het Haagse Hofkwartier.

paleistuin-juli

Paleistuin Den Haag

Wie in Den Haag woont is er ongetwijfeld al vaak geweest, maar toeristen en dagjesmensen kennen het vaak niet. En dat terwijl de Paleistuin gewoon in het centrum van Den Haag ligt! De Paleistuin is de ideale plek om even te wandelen, aan yoga te doen, op een kleedje in het gras te liggen of kinderen te laten spelen.

Zoek je een mooie en rustige plek in het centrum van Den Haag? Dan moet je hier zijn.

rustige-plek-centrum-den-haag

Prinsessentuin

Vroeger heette de Paleistuin de ‘Prinsessentuin’. Aan het begin van de zeventiende eeuw heeft Frederik Hendrik, de zoon van Willem van Oranje, de tuin aan laten leggen voor zijn moeder, Louise de Coligny. Indertijd bestond het park uit romantische bloemperken, prieeltjes, koepeltjes, marmeren beelden, vijvers en fonteinen.

paleistuin

Fijn park midden in de stad

In de twintigste eeuw is de tuin aan de gemeente Den Haag geschonken en inmiddels is het een park dat voor iedereen toegankelijk is. Op zich is de Paleistuin niet zo heel groot, maar toch kun je er even een klein wandelingetje maken.

hond-paleistuin

Wat is er te zien en wanneer is het mooi in de Paleistuin?

Er zijn verschillende mooie bomen, en enkele bloemen en planten te zien. Vooral in april en mei is het er mooi en staat er veel in bloei, maar ook in andere seizoenen en zeker in de zomer is het een fijne plek om even rond te lopen of neer te strijken.

den-haag-paleistuin

paleistuin-april

groen-in-den-haag

paleistuin-park-den-haag

Paleistuin met kinderen

De Paleistuin is ook een geschikte plek om met kinderen naartoe te gaan. Heb je een baby dan kun je even rustig rondwandelen met de kinderwagen, even lekker in het gras zitten of iets oudere kinderen even lekker laten uitrazen.

speeltuin-denhaag-centrum

Speeltuin Paleistuin

Er is een speeltuintje dat vooral leuk is voor kleinere kinderen, met name voor peuters en kleuters. Er is een glijbaantje, wat ‘schommels’ en ze kunnen een beetje klimmen. Leuk voor kinderen tot een jaar of 6 a 8 jaar. Daarna vinden ze het waarschijnlijk een beetje saai worden.

Toen mijn kinderen kleiner waren ging ik er vaak naartoe, maar ook zonder kinderen is het een prettige plek om even tot rust te komen en midden in de stad van de natuur te genieten.

Een leuke plek om met kleine kinderen naartoe te gaan, maar ook als je zelf gewoon even rust wil.

paleistuin-in-den-haag

paleistuin-koninklijke-stallen

Picknicken en tai chi op het grasveld

Op mooie zomerse dagen zie je vaak mensen picknicken op het grote grasveld en op rustige dagen kun je er ongestoord je yoga of tai chi oefeningen doen, of rustig mediteren.

Gratis yoga in de Paleistuin

Vanaf eind mei organiseert yogastudio Balanzs het hele zomerseizoen elke zondag om 11:30 yoga in de Paleistuin. Balanzs wil yoga toegankelijk maken voor iedereen. ‘Vind je yoga eng of raar, zit je krap bij kas, dan is ‘Iedereen in Balanzs’ in de Paleistuin de manier om kennis te maken met verschillende vormen van yoga,’ staat op de Facebookpagina van Balanzs. Doe dus ook eens mee. Het is gratis!

paleistuin-bezoeken

Koninklijke Stallen

Links bij het water zie je het spitse torentje van de Koninklijke Stallen. De Koninklijke Stallen kun je verder niet bezoeken, maar leuk te weten is dat daar o.a. de Gouden Koets te vinden is.

paleistuin-mooie-plek-in-den haag

Kunst

Ook zie je als je goed oplet enkele kunstwerken in de Paleistuin (soms best wel verstopt) en een soort ‘labyrint’.

paleistuin-den-haag-bezoeken

kunst-paleistuin

labyrint-paleistuin

Monumentale bomen

Vroeger stonden hier mooie monumentale bomen. Sommige zijn vervangen door andere bomen.

monumentale-boom-paleistuin

monumentale-bomen

Wat voor mensen komen er in de Paleistuin?

In de Paleistuin zie je vanalles: van Haagse chic tot studenten, van gezinnen met kinderen tot oudere echtparen, van verliefde stelletjes tot rustzoekers. En soms zie je haast niemand, zoals op deze mooie woensdagmiddag in april!

gras-paleistuin

Festivals in de Paleistuin

Ook is er wel eens een evenement of festival in de Paleistuin, zoals Peace in the Park of onderstaande Picnique Royale, in het kader van Fête de la Nature.

festival-paleistuin

Picnique Royale

Op zondag 27 mei vindt tussen 14:00 en 18:00 voor de derde keer de Picnique Royale plaats. Een gratis kleinschalig cultureel evenement met muziek en dans van o.a. NewKlezCollectif en Skavenhage, met jazz kinderdans, klezmer, ska en toneel. Ook zal er o.a. een Espressokar zijn en hapjes en drankjes. Zelf iets meenemen mag ook.

Is de Paleistuin een must see?

Ik zou als ik jou was niet speciaal voor de Paleistuin naar Den Haag komen, daar is het te klein voor, maar ben je in de buurt of wilde je Den Haag toch al gaan verkennen dan is het leuk om er even een kijkje te nemen.

paleistuin

Paleistuin in voorjaar, zomer, herfst en winter

De meeste foto’s in deze blog maakte ik een paar weken geleden, in april, maar behalve in het voorjaar en de zomer is het er ook mooi in de herfst. Of als het sneeuwt! De foto hieronder nam ik in de herfst:

Paleistuin-den-haag

Wat mag niet in de Paleistuin?

Fietsen, barbecueën, troep achterlaten, veel lawaai maken of in de vijver zwemmen mag niet. Gewoon genieten, wandelen en lekker spelen wel.

paleistuin-met-kinderen

Openingstijden Paleistuin

De Paleistuin in Den Haag is dagelijks geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang en is vrij toegankelijk.

paleistuin

Ingang Paleistuin

Zoals ik al zei ligt de Paleistuin achter Paleis Noordeinde. De ingang is echter niet op het Noordeinde, maar aan de Prinsessewal, bij de Veenkade, de Noordwal en de Prinsestraat, een bekende Haagse winkelstraat. De ingang zit tegenover koffie en lunchadres Pistache, één van de leuke koffie & lunchadresjes in Den Haag die ik al eens tipte.

Dit is de voorkant van Paleis Noordeinde, dat beeld ken je ongetwijfeld van Prinsjesdag en de bordesscène na de kabinetsformatie. Tip: Ook jij kunt er eens een ceremonie bijwonen!

paleis-noordeinde-den-haag

En dit is de achterkant van Paleis Noordeinde, zoals je het vanaf de Paleistuin ziet:

paleis-noordeinde-achterkant

Met de tram naar de Paleistuin

Tram 16 komt er het dichtst in de buurt (halte Noordwal), maar je kunt ook andere trams naar het centrum nemen. Vanaf de Grote Markt is het ook maar 10 minuutjes lopen.

Noordeinde-den-haag

Overnachten bij de Paleistuin in Den Haag

Wil je vlakbij de Paleistuin in Den Haag overnachten en van daaruit nog meer Haagse highlights ontdekken? Dat kan. Je zit dan super centraal. Hier zie je wat mogelijkheden:

Update juni 2018: Bed & Breakfast Bacán (in de Molenstraat, direct om de hoek van de Paleistuin!) is uitgeroepen tot beste B&B van Nederland!

bloemen-paleistuin

Meer Den Haag-tips

Wil je binnenkort dus eens lekker een dagje naar Den Haag, of dat nou is om musea te bezoeken, te shoppen of gewoon lekker rond te wandelen en terrasjes te pakken, neem dan ook even een kijkje in de Paleistuin. Wil je met kinderen naar Den Haag lees dan ook: Doen met kinderen in Den Haag.

Hier vind je nog meer leuke tips in Den Haag (restaurants, koffiebars, strandtenten, uitjes en nog veel meer tips!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven