Rijden en overnachten rond zwarte zaterdag

Rijden en overnachten rond zwarte zaterdag

De zomervakantie is in een deel van Nederland begonnen en de beruchte zwarte zaterdag komt er weer aan. Goed te weten is dat de drukste dag op de Franse snelwegen zaterdag 29 juli is, maar er zijn meerdere zwarte zaterdagen in juli en augustus; en niet alleen in Frankrijk. Twijfel je nog over de vertrekdag, wil je onderweg ergens overnachten of ga je met kinderen op pad? Tips lees je hier.

Of je nou al lang iets geboekt hebt en met de auto op vakantie gaat naar Zuid-Frankrijk of de Spaanse costa’s, of nog niks gepland hebt, maar wel nog in juli of augustus op autovakantie wil naar Frankrijk of Spanje lees dan zeker even verder. Ook als je alleen een overnachtingsadres op de route zoekt.

Ga je met het vliegtuig? Lees dan: Zo kom je het beste op Schiphol.

Wat zijn de drukste zaterdagen in juli en augustus?

Voor Frankrijk geldt dat het eigenlijk elke zaterdag in juli en augustus druk is. Of je nou vroeg of laat zomervakantie hebt, en waar je ook naartoe gaat, je kunt er bijna niet aan ontkomen. Wel is er piekdrukte in de weken waarin iederéén vakantie heeft. Je zult ongetwijfeld een paar keer of langdurig in de file staan. De beroemde Route du Soleil en de route Parijs-Bordeaux zijn het drukst.

Zwarte zaterdagen in Frankrijk

Dit weekend is het eerste drukke weekend op de Franse wegen, maar ook volgend weekend, met name zaterdag 15 juli, en 22 juli, is het erg druk. De drukste dagen op de Franse snelwegen zijn echter zaterdag 29 juli, zaterdag 5 augustus en zaterdag 12 augustus 2017, met files in beide richtingen.

Drukte op andere dagen

Ook zondag 30 juli en zondag 6 augustus zal het druk zijn. Datzelfde geldt soms voor de vrijdagen, maar ook voor donderdag 13 juli in verband met ‘quatorze julliet’ in Frankrijk, de bekende Franse feestdag op vrijdag 14 juli.

De term Zwarte Zaterdag

De term ‘Zwarte Zaterdag’ is bedacht door Bison Futé, het verkeersorgaan van de Franse overheid. Jaarlijks publiceert Bison Futé een lijst met drukke dagen op de weg, oftewel dagen met circulation extrêmement difficile. Met behulp van kleuren geven ze op de kaart van Frankrijk aan hoe druk het op de weg wordt. Groen is normaal, oranje betekent druk, rood zeer druk en zwart eigenlijk te druk. Ook de Fransen zelf gebruiken steeds vaker de term samedi noir.

Ernstige verkeersongeluk

Overigens verwijst Zwarte Zaterdag volgens sommigen ook naar een heel ernstig verkeersongeluk dat 35 jaar geleden in Frankrijk plaatsvond. Bij Beaune, langs de Route du Soleil reed een bus met veel kinderen aan boord op enkele personenauto’s in. Als gevolg van de botsing brak brand uit en in totaal kwamen 53 mensen om, waaronder 44 kinderen. Een zwarte dag in de Franse geschiedenis.

Vermijd zwarte zaterdag

Nogal logisch: vermijd, als het maar even kan, de zwarte zaterdagen. Helaas worden nog steeds veel vakantiehuizen en andere accommodaties van zaterdag tot zaterdag aangeboden, dus soms is het niet anders. Gelukkig zie je hier tegenwoordig wel een kleine verandering in. Op sommige campings en parken kan een andere aankomst- of vertrekdag ook. In dat geval geldt: heb je geen zeen zin in lange files of wil je de kans erop zo klein mogelijk maken? Ga 1 of 2 dagen eerder of juist 2 dagen later weg. Uiteraard ben je niet de enige die dat tegenwoordig doet, dus ook dan kan het druk zijn, maar daar kom ik zo op terug.

Heen en terug

Het gaat overigens niet alleen om de heenweg, maar ook terug. In augustus zijn er zowel automobilisten onderweg richting hun vakantieadres, maar komen ook veel vakantiegangers alweer terug. Behalve op de genoemde zaterdagen kan het ook het weekend van 19 augustus nog erg druk zijn, omdat dat het laatste weekend van de vakantie is van Midden Nederland.

Drukte in Spanje

Reis je met de auto naar Spanje dan heb je uiteraard ook met de drukte in Frankrijk te maken, zowel op het traject tussen Lyon en Catalonië als op het traject Bordeaux richting Baskenland. Op de site van de ANWB kun je de verkeersdruktekalender voor Spanje bekijken. Ook in Spanje zijn met name 29 juli, 5 augustus en 12 augustus drukke dagen.

stop-onderweg-in-frankrijk-met-kinderen

Reizen in het weekend: op vrijdag, zaterdag of zondag weg?

De meeste mensen zullen op zaterdag naar Frankrijk vertrekken aangezien veel accommodaties van zaterdag tot zaterdag te huur zijn. Maar hoe zit het met de vrijdagen en zondagen? Is het dan ook zo druk? Op vrijdag (en soms op zondag) weg kan al iets schelen, maar wil je het echt rustiger, ga dan op donderdag al of op maandag pas, als je die mogelijkheid hebt.

Handige site om de drukte op de weg te checken

Heel handig is deze website waarop je precies kunt zien hoe druk het waarschijnlijk wordt op de Franse wegen. Je kunt jouw reisdag invoeren en je ziet meteen hoe druk het dan is, en ook exact waar in Frankrijk. Er is een schema voor départ (vertrek) en voor retour (de terugweg).

Handig!

Een dag eerder of later vertrekken?

Aan de hand van dit schema van Bison Futé zie je wat een dag eerder of later vertrekken kan opleveren. Weg op 29 juli? Of toch op 28 of 30? Je ziet meteen het verschil. Op 27 of 31 juli is nog slimmer. Datzelfde geldt voor andere data. Vergelijk de zaterdag met de dagen eromheen en beslis wanneer je wil gaan rijden, voor zo ver je dat nog niet gedaan had.

Een dagje (of meestal 2) eerder of later vertrekken kan heel veel uitmaken! Als je de drukte kunt omzeilen is dat wel zo fijn. Als je die mogelijkheid hebt tenminste…

Extra vroeg vertrekken of juist niet?

Vaak kiezen mensen ervoor om extra vroeg in de ochtend te gaan rijden omdat ze denken dat het dan rustiger is. Dit is echter niet altijd de slimste keuze. Juist later in de middag wordt het rustiger op de weg en kun je vaak weer makkelijker doorrijden.

Google Maps

Met de app van Google Maps (voor iPhone en Android) kun je onderweg live zien hoe druk het is op de weg waar je rijdt en op omringende wegen. Je kunt zien waar het vast staat of erg druk is (rood), waar een ongeluk gebeurd is of als het groen is) waar de doorstroming wel goed is. Als het ergens druk is is het soms slim een stukje van de Route Nationale te nemen. Actuele verkeersinformatie vind je ook op de site van de ANWB.

Rij je in één keer door of ga je onderweg overnachten?

Sommige mensen willen het liefst in één keer door karren, maar een nachtje ergens slapen ter onderbreking van de lange en vermoeiende reis is soms wel zo prettig. Afhankelijk van hoeveel kilometer je per dag wil rijden of hoeveel uur je per dag in de auto wil zitten kun je natuurlijk voor verschillende overnachtingsadressen kiezen.

Overnachten onderweg richting Zuid-Frankrijk

Relatief dichtbij, net onder Luxemburg, kan het bijvoorbeeld in Metz of Nancy. Of ga voor Dijon of, nog zuidelijker Lyon. Neem je een andere route dan kun je bij Clermont Ferrand overnachten of (nog een andere route) bij Limoges. Ga je richting Bordeaux dan kan het bijvoorbeeld bij Orléans of Tours.

Hotels die je nog kunt annuleren

Moet je nog boeken dan is het handig om te weten dat je niet altijd meteen hoeft te betalen en dat je sommige hotels nog kosteloos kunt annuleren. Let op: dit moet vaak wel minimaal 24 uur van te voren, dus het is niet zo dat je als je het niet haalt of eigenlijk net lekker aan het rijden bent, gewoon maar kunt annuleren. Het kan wel, maar dan heb je wel kosten. Check dus goed de voorwaarden.

Tip: wacht niet te lang, de prijzen stijgen rap!

met-kinderen-naar-frankrijk-rijden

Ga niet zoeken als je al moe bent

Van te voren goed inschatten en beslissen hoe ver je wil of denkt te gaan rijden is het verstandigst. Pas ter plekke gaan zoeken komt de vakantievreugde wellicht niet ten goede als het èn druk is èn je er al een flinke reisdag op hebt zitten. Je wil niet met huilende kinderen op de achterbank nog meer gedoe erbij. We willen het allemaal het liefst een beetje relaxed houden toch?

Rond zwarte zaterdag overnachten in Frankrijk

Wil je rond zwarte zaterdag overnachten in Frankrijk, van vrijdag 28 op zaterdag 29 juli of van zaterdag 29 juli op zondag 30 juli, of op de drukke dagen in augustus, dan is van te voren boeken wel slim.

Hotels ‘aan’ de snelweg

Er zijn uiteraard hotels ‘langs’ de snelweg, van bekende ketens als Formule 1 en Campanile. Vroeger had je ook ETAP, dat is nu Ibis Budget geworden. Het zijn vaak relatief goedkope opties waarbij de nadruk echt ligt op overnachten en weer door en niet op gezelligheid, sfeer of luxe. Maar je kunt ook iets verder kijken, naar misschien net iets leukere adresjes.

Hotels in verschillende plaatsen langs de route naar Frankrijk

Ga je (bijvoorbeeld met 2 volwassenen en 2 kinderen) meteen op vrijdagmiddag al rijden dan zijn dit -afhankelijk van je route en bestemming uiteraard- mogelijke hotels om te overnachten in:

Of waar jij maar wil.

Let op: check behalve de ligging altijd goed de datum, het aantal personen en de voorwaarden voordat je boekt!

Overnachtingsadressen met zwembad

Wil je het rustig aan doen, dan is een hotel met zwembad is natuurlijk helemaal fijn. Niet als je tot ’s avonds 10 uur door rijdt, maar wel als je al in de middag een hotel opzoekt. Kinderen vinden een zwembad áltijd leuk en je kunt zelf ook even opfrissen, bewegen en bijkomen. Zo’n keuze maakt ook de rit er naartoe al echt tot vakantie. De onderbreking naar je echte vakantieadres maakt alles dan een stuk relaxter. Bij het zoeken via Booking.com kun je dit aanvinken.

Tip: ga onderweg voor een hotel met zwembad, zeker als je met kinderen reist.

onderweg-naar-frankrijk

Overige tips voor een autovakantie naar Frankrijk en Spanje:

Tip: wacht met tanken niet tot het allerlaatste moment. Je wil echt niet zonder benzine komen te staan en juist als het warm is verbruikt je auto (o.a. door de airco) juist meer.

Verder kun je achter het stuur beter geen teenslippers dragen. In Frankrijk en Spanje kun je een boete krijgen en in het geval van een ongeluk aansprakelijk worden gesteld.

Drukte in België?

Uiteraard kom je eerst door België of misschien woon je zelf wel in België. Hier valt het relatief mee. Het zijn vooral de zaterdagen die wat drukker zijn. Hier zie je op welke dagen het drukker kan zijn in België.

zwarte-zaterdag-eten-mee

Eten en drinken voor onderweg

Nogal voor de hand liggend, maar toch: neem voldoende eten en drinken mee. Niet alleen voor als je vast staat, maar ook omdat het bij wegrestaurants en op parkeerplaatsen langs de Route du Soleil en langs andere drukke verkeersaders in Frankrijk ontzettend druk kan zijn.

spelen-onderweg-autoroute

Bewegen en spelen

Stop vaak genoeg om even te bewegen, de kinderen te laten spelen en uiteraard om naar het toilet te gaan. Neem een verschoning mee, niet alleen voor kinderen, maar wellicht vind je het zelf ook fijner. En, ook onnodig te zeggen mag ik hopen: laat slapende kinderen (of honden) nooit achter in een warme auto.

zwarte-zaterdag-kleine-kinderen

Spelletjes, filmpjes, muziek, etc.

Reis je met kinderen dan neem je uiteraard genoeg leuks mee om onderweg te doen. Of dat nou filmpjes zijn, muziek, leuke luisterboeken (bestel ze snel nog!), vakantieboeken voor kinderen, bingokaarten of andere leuke reisspelletjes voor onderweg (liefst iets waar ze niet misselijk van worden). Zelf ouderwets spelletjes verzinnen kan uiteraard ook.

Hoe zit het qua data eigenlijk precies met de zomervakanties in Nederland en België?

 • Regio midden: 8 juli t/m 20 augustus 2017
 • Regio zuid: 15 juli t/m 27 augustus 2017
 • Regio noord: 22 juli t/m 3 september 2017
 • Zomervakantie in België: 1 juli t/m 31 augustus 2017

Hoe valt de bouwvak?

 • Regio midden: 24 juli t/m 11 augustus 2017
 • Regio zuid: 31 juli t/m 18 augustus 2017
 • Regio noord: 7 augustus t/m 25 augustus 2017

En het bouwverlof in België?

 • Brussel: vanaf 3 juli 2017
 • Antwerpen, Sint-Niklaas, Oost-Vlaanderen en Limburg: vanaf 10 juli 2017
 • West-Vlaanderen: vanaf 17 juli 2017
 • Hamme en Lokeren: vanaf 24 juli 2017

Moet je je vakantie nog boeken?

Wil je nog een autovakantie naar Frankrijk of Spanje boeken en zit je niet vast aan de schoolvakanties? Dan zou ik eind augustus pas vertrekken of lekker in september gaan.

Volgend jaar de autotrein of vliegen?

Het kost vaak net wat meer, maar zie je op tegen de lange autorit dan is voor volgend jaar de autoslaaptrein wellicht een optie. Ik heb dit zelf terug wel eens gedaan (toen ik met iemand anders meereisde) en vond het ideaal. Of boek volgend jaar op tijd een betaalbaar ticket (de banners staan altijd rechts op mijn site), vlieg naar de zon en huur een auto via Sunnycars.

Vakantie met vlucht en autohuur inclusief

Of boek een reis van Eliza was here, dan zitten je vlucht en auto er al bij. Ideaal. Misschien toch al even kijken? Wie wet zie je nog iets leuks voor het najaar, de kerstvakantie of de voorjaarsvakantie…

met-de-auto-naar-frankrijk

Het is een lange rit, maar het komt vast allemaal goed. Maak er vooral een gezellige reis van. En lukt dat even niet, je bent echt de enige niet bij wie de rit niet helemaal soepel en stressvrij verloopt. Straks ben je er en ga je lekker van je vakantie genieten! 

Ga jij met de auto op vakantie? Zie jij op tegen de lange rit en de zomerdrukte op de wegen of heb je er geen last van?

Heb je zelf fijne ervaringen met een specifiek hotel onderweg op de route naar het zuiden van Frankrijk of richting Spanje, of gewoon nog een andere ultieme tip, laat het weten bij de reacties, daar help je anderen weer mee!

2 gedachten over “Rijden en overnachten rond zwarte zaterdag”

 1. Gelukkig kunnen wij nu nog om de schoolvakanties heen plannen. En als ik dit zo lees denk ik dat wij voorlopig maar met het vliegtuig met vakantie gaan 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven