Het scheepswrak op Navagio Beach – dé highlight van Zakynthos

Het scheepswrak op Navagio Beach – dé highlight van Zakynthos

Hét plaatje van Zakynthos is natuurlijk de foto van het scheepswrak op Navagio Beach. Te midden van steile kliffen en een baai met zeewater dat blauwer dan blauw is ligt het daar. Ik kan me niet voorstellen dat je deze beroemde foto van Navagio Bay nog nooit gezien hebt.

Navagio Beach

Navagio Bay of Navagio Beach, zoals de baai met het wrak op het strand genoemd wordt is hét symbool van Zakynthos en je komt deze highlight van Zakynthos dan ook in elk reisgids over Griekenland tegen en het strand van Navagio prijkt op de voorkant van vrijwel elke reisgids van Zakynthos.

Dat bijzonder mooie strand met scheepswrak wil je dus wel eens met eigen ogen zien, toch? En dan wil je er uiteraard –net als ik- ook zelf een foto van maken. Onderaan zie je waar je kunt boeken en ook waar ik het boekte!

Scheepswrak Zakynthos

Niet alleen het scheepswrak is overigens indrukwekkend, ook het strand zelf is een plaatje! Niet voor niets wordt het paradijselijk mooie strand van Navagio regelmatig genoemd in de lijstjes met de mooiste stranden van Griekenland.

Is Navagio Beach het mooiste strand van Griekenland?

Mooiste stranden van Europa

Skyscanner noemde Navagio Beach vorige week nog in de top 10 mooiste stranden van Europa, naast o.a. het bijzondere Portugese Algar de Benagil, in de Algarve, het Kroatische Braç, de Islas Cies in Galicië (wat hoog op mijn bucketlist staat!) en de eilanden Corsica, Menorca, Comino en Lampedusa. Niet gek, want het water in de baai van Navagio is zo ontzettend blauw (en vlakbij het strand turkoois) dat het gewoon bijna niet echt lijkt.

boot-zee-blauw

Mooiste strand ter wereld

In april plaatste Skyscanner dit strand op Zakynthos zelfs nog in een rijtje met de 12 mooiste stranden ter wereld, naast tropische bestemmingen als Aruba, Bora Bora, Brazilië, Palawan, Phi Phi, de Seychellen en Hawaï.

Navagio Beach, het mooiste strand

Touropia noemde het strand van Navagio in het lijstje awesome beaches around the world, Harpers Bazaar bestempelde het als ‘one of the worlds best beaches‘, en de Huffington Post (niet bepaald de minste) noemde het ’the prettiest beach in Greece’ en zelfs the prettiest beach in the world. Uiteraard staat het ook in de lijstjes met mooiste stranden op Zakynthos.

strand-navagio

Shipwreck Beach

Navagio Beach is hoe dan ook het meest bekende en meest gefotografeerde strand van Zakynthos. Het wordt ook wel Shipwreck Beach genoemd, wat niet gek is, navagio betekent namelijk scheepswrak in het Grieks en, je raadt het al, er ligt inderdaad een scheepswrak op het strand.

navagio-bay

Hoe kwam dat schip daar?

Het verhaal gaat, zo vertelde onze gids, dat het schip, met de naam Panagiotis, in 1980 illegale goederen had gehaald in Turkije. Door slecht weer raakte het echter in de problemen. De kapitein die van oorsprong van het buureiland Kefalonia kwam kon de boot niet langer besturen, het schip liep op de klippen en zonk. De bemanning had op tijd de boot kunnen verlaten, maar de vracht kon niet meer gered worden. Althans, de verboden waar die het schip aan boord had gehad dreef nu her en der in de Ionische zee.

Smokkelwaar

De lokale bevolking had snel door wat er gebeurd was en haalde met vissersbootjes de illegale sigaretten en whisky uit het water. Precieze aantallen zijn nooit bekendgemaakt, maar het feit dat de sigarettenverkoop op het eiland zeker een jaar flink kelderde gaf wel aan dat het om zeer grote aantallen ging. Vanwege de smokkelwaar wordt deze plek dan ook wel Smugglers Cove genoemd.

Wrak werd een attractie

Uit pure luiheid hebben de Grieken het aangespoelde wrak laten liggen. Maar ook vanwege geld, want wie moest het weghalen en –vooral- wie moest deze hele operatie gaan betalen? Al snel bleek echter dat het wrak juist toeristen aantrok en dus lieten ze het zo. Ook al was het van oorsprong dus niet zo bedoeld, het is een heuse toeristische attractie geworden.

Dé trekpleister van Zakynthos

Om de zoveel tijd wordt er weer over gesproken aangezien het roestige wrak in verval raakt en het strand langzaamaan lijkt te verdwijnen. Er zijn plannen geweest het schip alsnog weg te halen, maar dat zou het toerisme op Zakynthos geen goed doen. Naast het spotten van zeeschildpadden is een bezoek aan (het uitzichtpunt over) Navagio Beach immers dé trekpleister van Zakynthos.

Magisch blauw water

Het moge duidelijk zijn: dit strand van Navagio met zijn magisch blauwe water mag je niet missen. Ook mijn 6-jarige zoon wilde per se het scheepswrak zien, het liefst van dichtbij. ‘Mama, mag je er dan ook op spelen?’ Een goeie vraag, een typische vraag van een kind. Want natuurlijk wil je als kind óp zo’n wrak en ín zo’n wrak, dat snap ik maar al te goed. Ook zelf was ik wel benieuwd hoe dit roestige gevaarte er van dichtbij uit zou zien.

mooiste-strand-zakynthos

Navagio Beach per boot bezoeken

Je mag er inderdaad in en op. Als we een boottocht langs de noordkant van het eiland geboekt hadden (of een kort boottripje) had het gekund. Ware het niet dat ik gehoord had dat veel mensen de week ervoor ziek waren geworden en dat de boot vanwege het net wat mindere weer niet voor anker kon gaan. Dat is dan natuurlijk erg jammer!

Navagio vanaf zee of van bovenaf

Met supermooi weer is het natuurlijk heerlijk om lekker op het dek van een boot te zitten in plaats van in een bus of auto, maar is het instabiel weer (zoals wij op de dag van de eventuele boottocht hadden) en ben je gevoelig voor zeeziekte, kies dan voor het uitzicht van bovenaf. Heb je hoogtevrees dan zou ik daarentegen weer wel voor de boot kiezen. Het leukst is het natuurlijk om het allebei te doen.

shipwreck-viewpoint

Viewpoint Navagio Beach

Ik bekeek met de kinderen het scheepswrak van bovenaf, vanaf het viewpoint dus, vanaf 300 meter hoogte. Mensen krioelden als miertjes over het witte zand. Een bijzonder gezicht. Op zich heb je het snel gezien, maar o, wat was het mooi, die bootjes ook, in dat extreem helblauwe water van de Ionische Zee. Een onvergetelijk uitzicht.

kust-zakynthos

uitkijkpunt-navagio

De beroemde foto maken

Vanaf een klein omheind platform dat als uitkijkpunt dient kun je de beruchte foto maken. Het is echter zo klein dat je er maar met een man of twintig op kunt en er is eigenlijk maar één punt waarvandaan je het scheepswrak het beste in beeld krijgt: helemaal links vooraan. Het is dus even op je beurt wachten, ook omdat je vast niet de enige bent die dit wil.

zakynthos-kinderen

Het scheepswrak bekijken met kinderen

Het scheepswrak ligt aan de linkerkant, maar ook rechts is het al mooi. Tip: til je kind(eren) op (ook weer niet te hoog natuurlijk), zodat ze het beter kunnen zien. Door de spijlen heen is het voor hen net een beetje moeilijk te zien, juist omdat het wrak ietwat verscholen ligt. De mooiste foto maak je als je wat langer bent en ver genoeg naar voren kunt hangen. Je moet er echt flink overheen hellen. Een lange arm is dan ook handig. Pas wel op dat je je camera niet laat vallen.

rotswand-foto-navagio

Het beste punt voor de mooiste foto

Je kunt tussen kleine struikjes en rotsjes door eventueel een stuk langs de steile rotswand lopen om vanaf een verder maar beter punt de foto van Navagio Beach en het scheepswrak te maken, maar pas wel op. Het is geen echt pad en de rotsen waarop je staat kunnen poreus zijn. Er hoeft maar een stukje af te breken en het is einde verhaal. Onze gids waarschuwde ervoor. Stiekem had ik het wel willen doen, want ja, natuurlijk willen we allemaal wel het beste punt vinden om het scheepswrak op Navagio te fotograferen, maar waag je leven er niet voor, zeker niet als je met kinderen bent.

dromenvanger-souvenir

Wat is er verder te doen bij Navagio Beach?

Vlakbij het punt waarvandaan je het scheepswrak kunt bewonderen is er niet veel. Er is een parkeerplaats, maar geen terrassen of zo, of toiletten. Ik zag wel een gebouwtje maar daar was (nu) verder niks. Op Google Maps zie ik dat het een restaurant moet zijn, dus wellicht is dat in het hoogseizoen wel gewoon open. Toen wij er waren verkocht alleen een oude Griek in een kraampje wat streekproducten zoals gesuikerde noten.

verkoper-kraampje-zakynthos

Bereikbaarheid Navagio Beach

Voor mensen die slecht ter been zijn of een kinderwagen of buggy bij zich hebben is het nog net te doen. Er zijn een paar trapjes, maar je hoeft niet ver te lopen. Hooguit 25 meter vanaf de bus. Over land helemaal naar het wrak toe wandelen kan (helaas) sowieso niet.

Noordwestkust van Zakynthos

Het scheepswrak ligt in een baai aan de noordwestkust van Zakynthos. Zelfs vanuit Zakynthos-stad kun je er binnen een uur zijn. Het ligt niet ver van de plaatsjes Volimes en Anafonitria. Waar je ook verblijft op Zakynthos, als je een auto tot je beschikking hebt is het nooit ver, aangezien Zakynthos nou eenmaal niet zo’n heel groot eiland is.

Anafonitria

Kom je met de auto dan moet je om bij het Shipwreck Viewpoint te komen de weg door Anafonitria volgen. Anafonitria zelf is overigens ook een stop waard is, bijvoorbeeld om het klooster en het kerkje van de beschermheilige Dionysios te bezoeken of om wat souvenirs of lokale lekkernijen als honing of olijfolie te kopen.

Voorbij Anafonitria zie je een paar keer borden ‘Shipwreck’ staan, maar let op, die leiden naar boottochtjes vanaf verschillende punten. Dat kan ook uiteraard, maar wil je naar het uitzichtspunt toe, blijf dan de weg volgen totdat je een scherpe haarspeldbocht schuin naar links moet maken. Alleen dat weggetje leidt naar het viewpoint. Kom je vanuit Volimes dan moet je na een kleine 2 km de weg naar rechts aanhouden.

Boottrip naar Navagio

Wil je toch liever een boottripje maken dan kun je dat bijvoorbeeld vanuit Porto Vromi doen. Of huur zelf en boot en ga bijvoorbeeld vanaf Porto Limnionas de kust langs. Wil je meer zien dan kun je ook een georganiseerde boottour op een grotere cruiseboot boeken. Maar de bootjes vanaf boven bekijken is ook mooi. Het lijkt alsof ze zweven, zo helder is het water. En die kleuren blauw, wauw!

blauw-water

Eilandtour

Ik bezocht Navagio Beach –dé highlight van Zakynthos- tijdens een tour over het eiland. Deze eilandtour genaamd ‘Zakynthos Toen & Nu’ wordt o.a. aangeboden door Mayia Travel, de lokale agent van Corendon. De tour kost 30 euro voor een hele dag. Kinderen betalen maar 15 euro.

Lydia, de gids die ik trof, woont al sinds 2000 op het eiland, samen met haar Griekse partner en dochter, en weet dus veel te vertellen. In een aparte blog laat ik meer zien van deze leuke eilandtour waarbij je (ook met kinderen) op één dag veel van het eiland ziet. Over de olijffabriek die we bezochten en de vele olijfbomen op Zakynthos kun je al een aparte blogpost lezen. Ook over de boottrip langs de zuidkant van Zakynthos (grotten, eilandjes, schildpadden!) en over het droomplekje waar ik met de kinderen verbleef zal ik nog een aparte blog posten.

rotsen-zee-zakynthos

Ionische eilanden

Zakynthos –ook wel Zante genaamd- behoort overigens tot de Ionische eilanden. Deze Griekse eilanden liggen ten westen van het vasteland van Griekenland. Het zijn 7 grotere en een flink aantal kleinere eilandjes. Van oorsprong heten de Ionische eilanden dan ook Heptanisa of Eptanissa, wat Grieks is voor ‘zeven eilanden’. Het gaat dan om Corfu, Paxos, Lefkas, Kefalonia, Ithaki en Kythira. Over een aantal van deze eilanden schreef ik al in een blogpost over mooie plekjes om te verblijven in Griekenland.

Kleine Griekse eilandjes

De kleinere Ionische eilanden zijn o.a. Atokos, Othoni, Erikoussa, Kalamos, Kalogyros, Kalonisi, Kastos, Mathraki, Meganissi en Skorpios. Sommige eilandjes zijn bewoond, andere niet. Het lezen hierover maakte mij in elk geval al meteen nieuwsgierig naar meer!

Ook op deze site vind je de minder bekende Griekse eilanden.

mooi-zee-griekenland

Vakantie naar Zakynthos boeken

Kun je niet wachten en heb je nu al zin om een vakantie naar Zakynthos te boeken en zelf ook naar Navagio Beach te gaan?

Tip: lees ook dit reisblog met nog meer mooie plekjes in Griekenland. En heb je wel eens aan Kos gedacht? Ook dat is een heel relaxed eiland!

Dit blog bevat affiliate links. 

11 gedachten over “Het scheepswrak op Navagio Beach – dé highlight van Zakynthos”

 1. Mooie plaatjes! Zakynthos lijkt me echt de moeite waard en deze plek is echt een must-see. Gelukkig hebben jullie de vakantie kunnen afsluiten met zon en deze plek zo mooi van bovenaf kunnen zien!

 2. Wat een paradijsje! Ook al is het een toeristische attractie en moet je even in de rij staan voor de perfecte foto zou ik dit niet willen missen! Ik heb echt genoten van je foto’s! 🙂 

 3. Ik ben hier twee zomers geleden ook geweest, maar aangezien we op eigen houtje hierheen reden misten we de achtergrondinformatie. Leuk om dat alsnog terug te lezen! Mensen vroegen mij trouwens heel vaak of ik die foto van bovenaf bewerkt had, ze geloofden simpelweg niet dat dat water echt zo idioot blauw is!

 4. Van de week zag ik ‘m nog ergens voorbijkomen in de top 15 mooiste stranden ter wereld. Moest meteen aan jou denken. 🙂 Het blijft een schitterend plaatje die bovenste.

 5. Wat een blauw water! De onderste foto lijkt wel bijna een schilderij, de overgang van het blauwe water in het turquoise water, heel mooi!

 6. Ik kende het plaatje niet echt, maar ik heb Griekenland ook lang gezien als plek waar ik niet naartoe wilde omdat juist iedereen er heen ging vooral all inclusive, niks voor mij. Ik heb nu gezien dat Griekenland meer dan de moeite waard is, alhoewel ik de stranden drie keer niks vond (keien, rommelig), maar ik ben dan misschien niet bij de juiste stranden geweest? De Nederlandse stranden zijn gewoon veel mooier haha. Het water is wel heel mooi blauw, dat dan weer wel.

 7. Het heeft wel iets hé zo’n scheepswrak op een idyllisch strand…nice! 
  Zeer mooie foto trouwens die bovenste! Interessant ook om het verhaal over het aangespoelde ship te lezen hier. 
  Binnen 3 dagen vertrekken we ook naar Griekenland, we kijken er al naar uit! Groetjes 🙂  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven