Sri Lanka met kinderen: kindvriendelijke stranden

Sri Lanka met kinderen: kindvriendelijke stranden

Wil je Sri Lanka met kinderen bezoeken? In dit blog lees je over de meest kindvriendelijke stranden op Sri Lanka. Waar vind je de mooiste stranden van Sri Lanka en welke kustplaatsen in Sri Lanka zijn leuk om met kinderen naartoe te gaan tijdens een rondreis Sri Lanka? Ik noem er 15, uit eigen ervaring en met tips van andere ouders!

De 15 mooiste en meest kindvriendelijke stranden van Sri Lanka!

Sri Lanka met kinderen

Een reis naar Sri Lanka met kinderen is natuurlijk net even anders dan zonder kinderen, maar heel goed te doen. Zoek je informatie? Hieronder vind je de beste tips voor wie niet alleen mooie plekken en bezienswaardigheden in Sri Lanka wil bezoeken maar wie tussendoor ook eens naar het strand wil.

Je leest over onbekende, rustige en kleinschalige kustplaatsen maar ook iets toeristischer badplaatsen met leuke activiteiten voor kids. Kortom, wil jij naar Sri Lanka met kinderen? Hier lees je alle Sri Lanka met kids tips!

Tip: hier lees je nog veel meer blogs over Azië!

sri-lanka-kinderen
Sri Lanka met kinderen. Foto: Laura, Reisachtig.com

Mijn route langs de mooiste stranden van Sri Lanka

Zelf verbleef ik vrij lang in Negombo, wat niet het mooiste strand heeft maar waar wel ook veel te zien is. Vanuit Negombo reisde ik met de trein langs de kust richting zuiden, tot aan Kalutara in het zuidwesten, en daarna met een lokale bus nog verder naar het zuiden, o.a. langs Hikkaduwa en Unawatuna, waar ik een paar nachten bleef.

strand-sri-lanka-kinderen
Mooi strand om met kinderen naartoe te gaan in Sri Lanka. Foto: Gaby, Born to travel.

Het mooiste strand van Sri Lanka

Persoonlijk vond ik Unawatuna het mooiste strand van Sri Lanka (van de stranden die ik gezien heb), maar er zijn natuurlijk nog meer mooie stranden in Sri Lanka. In het zuiden vind je meerdere paradijselijke strandjes! Ook zoeken steeds meer gezinnen met kinderen de oostkust van Sri Lanka op. Hier vind je de nog wat meer ongerepte stranden en stranden waarover je nog nooit gehoord had!

Welke stranden op Sri Lanka zijn geschikt met kinderen?

Ben je een reis naar Azië of specifiek naar Sri Lanka aan het plannen dan is dat vaak nog een hele uitzoekerij. Welke stranden op Sri Lanka zijn het meest kindvriendelijk? Welke stranden zijn veilig voor kleine kinderen (en geschikt met een baby, peuter of kleuter?) en welke zijn leuk voor iets oudere kinderen? Kortom, in welke kustplaats moet je zijn met kinderen? Je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken, in het lijstje volgen zo tips van gezinnen die je voor gingen.

kindvriendelijke-stranden-sri-lanka
Kindvriendelijke stranden op Sri Lanka. Foto: Laura, Reisachtig.com

Kindvriendelijke stranden: tips van andere ouders

Ik noem stranden en kustplaatsen in Sri Lanka die ik zelf bezocht heb, maar omdat ik Sri Lanka zelf zonder mijn kinderen bezocht heb (ik wilde ze al wel, maar ze waren nog in de maak), heb ik ook tips gevraagd aan andere ouders die met kinderen naar Sri Lanka zijn geweest.

Zeer recent reisden zij met hun gezin rond en deden ook een paar dagen strand. Zij vertellen uit eigen ervaring wat in hun ogen kindvriendelijke stranden waren of waarom het leuke stranden waren om een paar dagen te verblijven als je Sri Lanka met kinderen bezoekt.

Strand: aan het begin, tussendoor of aan het eind van je reis

Sommige mensen vinden het fijn om na een lange vlucht eerst rustig aan het strand te beginnen, anderen willen juist eerst rondreizen en de vakantie aan het eind afsluiten met een paar dagen strand. Maar wat natuurlijk ook kan is het afwisselen, juist als je met kinderen reist. Stranden vind je niet maar op één plek op Sri Lanka, maar rond het hele eiland, waardoor er keuze genoeg is!

Welke kust van Sri Lanka is het mooist?

Stranden vind je op Sri Lanka zowel in het oosten als in het westen, en zowel in het noorden als in het zuiden. Van oudsher is de westkust het meest populair bij de pakketreizigers (ook bij gezinnen die naar Sri Lanka gaan) en de zuidkust meer bij individuele reizigers (ook met kinderen), maar de laatste jaren gaan ook steeds meer mensen naar de oostkust en de noordkust.

Westkust Sri Lanka met kinderen

Met kinderen is de westkust de beste keuze als je wil beginnen of afsluiten met strand zonder een lange transfertijd te hebben aangezien die het dichtst bij de internationale luchthaven ligt. De westkust is het meest ingesteld op vakanties met kinderen. De meest bekende badplaats hier is Negombo. Ik kom er zo op terug. Maar rustiger plaatsen vind je er ook.

mooiste-stranden-sri-lanka
Mooi rustig strand aan de westkust van Sri Lanka. Foto: Laura, Reisachtig.com

Zuidkust Sri Lanka met kinderen

Aan de zuid(west)kust vind je de wat paradijselijker plekken. Ben je sowieso van plan wat bezienswaardigheden in het zuiden te bezoeken (zoals Galle) dan kun je hier naar het strand gaan. Je vindt hier plaatsjes als Unawatuna, Mirissa en Tangalle.

Oostkust Sri Lanka met kinderen

De oostkust van Sri Lanka wordt langzaamaan steeds populairder. Ook veel gezinnen gaan er naartoe. Het is echt in opkomst! Ik ben er zelf niet geweest, daarom lees je tips van anderen, maar ik ben wel nieuwsgierig naar al die nog vrij onbekende stranden in Sri Lanka…

oostkust-sri-lanka
Rustige stranden aan de oostkust van Sri Lanka. Foto: Esther, Lifelicious.nl

Noordkust Sri Lanka met kinderen

De noordkust wordt het minst met kinderen bezocht. Dit is ook het verst reizen, dus op zich wel begrijpelijk. Toch zijn ook daar stranden en eilandjes te vinden voor wie het eens helemaal anders dan anderen wil doen. Verwacht hier echter geen aaneenschakeling van luxe hotels of resorts.

Met kinderen naar het strand in Sri Lanka

Als je met kinderen reist is het natuúrlijk leuk om een paar dagen of een dagje naar het strand te gaan in Sri Lanka. Doe dat ook echt! Een rondreis door Sri Lanka (of misschien wel door meer landen in Azië) is best vermoeiend voor kinderen (ook voor jezelf als je met kinderen reist), dus een dagje of aantal dagen rustig aan is best wel fijn. Gewoon een beetje zwemmen, in het zand spelen en relaxen. Toch kan er op strandbestemmingen vaak nog veel meer dan je van te voren bedacht had, dus blijf gerust een extra nacht.

Snorkelen op Sri Lanka

Wat een geliefde bezigheid is voor gezinnen met kinderen die al een zwemdiploma hebben is natuurlijk snorkelen. Soms kan het al op het strand zelf en op andere plekken is het leuk om een snorkeltripje te boeken. Let op: dit is meestal niet in het regenseizoen, dus hou daar rekening mee.

Gaby (van wie ook de kopfoto is) ging met haar kinderen van 8 en 11 snorkelen én duiken in Sri Lanka. Een bekende plek om dit te doen is Pigeon Island. Verderop in dit blog lees je meer over hun avontuur.

sri-lanka-met-kinderen
Snorkelen en duiken op Sri Lanka. Foto: Gaby, Born to travel.

Schildpadden spotten op Sri Lanka

Op verschillende plekken in Sri Lanka kun je schildpadden spotten wat natuurlijk ook erg leuk is om met kinderen te doen. Bij Hikkaduwa zit een opvangcentrum en vanuit Tangalle in het zuiden van Sri Lanka kun je naar Rekawa Beach waar Turtle Watch Rekawa zit en Turtle Point. Hier zie je de schildpadden gewoon op het strand. Laura deed dit ook. Haar tip lees je verderop.

Walvissen en dolfijnen spotten in Sri Lanka

Ook heel gaaf is het natuurlijk om met kinderen walvissen te gaan spotten op Sri Lanka. De beste kans hierop heb je in het zuiden, tussen november en april. Aan de oostkust is februari tot april de beste tijd en aan de westkust december tot maart. Soms zie je ook de blauwe vinvis, die ik ook tijdens het whale watchen op de Azoren zag.

Op verschillende plekken in Sri Lanka kun je een dolfijnen- of walvisexcursie regelen, o.a. in Galle en Mirissa in het zuiden en zuidwesten, maar ook in de omgeving van Trincomalee in het oosten en Kalpitiya in het noordwesten. De beste periode om ze te zien verschilt per bestemming.

Moesson Sri Lanka

Sri Lanka kent twee regenperiodes. Op zich is het niet zodat je in het regenseizoen niet naar Sri Lanka kunt gaan. Ik ging zelf ook in het regenseizoen naar Sri Lanka. Maar wil je behalve een rondreis maken ook lekker met de kinderen genieten op het strand of bij het zwembad, dan is droog weer natuurlijk wel fijn.

Bijkomend voordeel van reizen in het droge seizoen is dat de zee dan vaak ook rustiger is dan in het regenseizoen. Zeker als je met kinderen naar Sri Lanka gaat is dat wel zo’n fijn idee.

Welk strand kiezen met kinderen op Sri Lanka?

Laat de keuze van je strandbestemming in Azië dus niet alleen afhangen van wat je mooi lijkt, maar ook van het weer. Afhankelijk van het seizoen waar je in reist is soms het ene deel van Sri Lanka meer geschikt en soms het andere deel.

Wil je naar de westkust of de zuidkust dan is oktober tot en met januari beter. Wil je naar de oostkust dan is mei t/m september de beste periode. Kortom: ga je in de kerstvakantie naar Sri Lanka dan kun je prima naar de westkust en de zuidkust van Sri Lanka, en ga je juist in de zomervakantie dan is het oosten iets meer geschikt. Wil je in die periode echter toch naar het zuidwesten dan is augustus beter dan juli.

Sterke stroming: niet kindvriendelijk

Op zich heeft Sri Lanka best veel kindvriendelijke stranden, maar in het regenseizoen is het wel altijd oppassen geblazen. Door de sterke stroming is het dan niet altijd veilig. Ga dus altijd met je kinderen mee in zee, houd ook oudere kinderen in de gaten en ga zelf ook niet als het te wild is. Soms is het in die periode echt niet verstandig in zee te gaan. Kies in zo’n geval voor het zwembad. Boek dus met kinderen altijd een accommodatie met zwembad.

rustige-stranden-sri-lanka-reisachtig
Het strand voor jezelf in Bentota. Foto: Laura, Reisachtig.com

Kindvriendelijke stranden Sri Lanka

In het lijstje staan niet alleen de mooiste stranden van Sri Lanka, maar ook de leukste om met kinderen te bezoeken qua kindvriendelijke activiteiten die er te doen zijn (ook voor tieners en pubers), en daarnaast de meest kindvriendelijke stranden die geschikt zijn om met kleinere kinderen te bezoeken as het gaat om een langzaam aflopende zeebodem, etc.

Hieronder vind je de kustplaatsen die het meest geschikt zijn om met kinderen te bezoeken, met de meest kindvriendelijke stranden van Sri Lanka. Per plaatsje staat erbij wat het kindvriendelijk of bijzonder maakt en eventuele waar je kunt overnachten. Wat wordt het? Negombo met kinderen? Hikkaduwa met kinderen? Of toch Mirissa of Unawatuna met kinderen?

15 kindvriendelijke stranden in Sri Lanka

Ik beschrijf de stranden met het rondje mee, beginnend aan de westkust van Sri Lanka, ten noorden van Colombo en dan langs de westkust naar het zuiden en de bocht om naar het oosten. Een rondje tegen de klok in dus, langs de meest kindvriendelijke stranden van Sri Lanka.

1. Kalpitiya

Ik begin meteen met een bijzondere en vrij onbekende plek: Kalpitiya! In Kalpitiya kun je luxe kamperen. Glampen op Sri Lanka! Daar had je nog niet aan gedacht hè? Reisorganisatie Van Verre biedt het aan. Kijk wat leuk: Doplhin Beach Resort. Kalpitiya is bovendien een goede plek om walvissen en dolfijnen te spotten.

Glamping in Sri Lanka!

2. Negombo

Negombo is al jaren een bekende badplaats op Sri Lanka. Het is met name populair omdat het relatief dichtbij de luchthaven ligt en dus ideaal is om even te acclimatiseren (wat zeker met kinderen heel fijn is, na een lange vlucht!), maar ook omdat er naast het strand veel te doen en te zien is. Je kunt hier dus best een aantal dagen zoet zijn.

Je kunt de vismarkt bezoeken, varen door de kanalen en mangrovebossen, het Nederlandse Fort bezoeken en nog meer. Er zijn veel hotels in Negombo. De meeste liggen lekker aan het strand. Het strand van Negombo was niet het schoonste strand ooit, maar bij de hotels houden ze het strand goed schoon. Ik vond het juist leuk dat je ook een deel had waar veel locals kwamen.

negombo
Het strand van Negombo.

De zee kan vrij woest zijn, dus met kinderen is een zwembad bij je hotel is wel fijn. Er zijn schitterende 4- en 5-sterrenhotels, maar ook leuk 2- en 3-sterren accommodaties.

Negombo, de bekendste strandplaats van Sri Lanka.

Update: Beruwela

Update: een vriendin verbleef met haar gezin (met tiener en puber) afgelopen kerstvakantie kort in Beruwela en zegt dat dat ook een aanrader is. De stranden zijn er mooi. Het ligt tussen Kalutara en Bentota, onder Negombo dus. 

3. Bentota

Ook Bentota is een badplaats aan de westkust. Blogster en reizigster Laura verbleef hier een paar nachten met haar man en dochters van 5 en 7 toen ze een rondreis in Sri Lanka maakte. Op Reisachtig.com vind je haar Sri Lanka tips met kids. Laura schreef blogs over o.a. Sigiriya, Dambulla, Kandy en fietsen in Polonnaruwa. Over Bentota zegt Laura:

Bentota is een populaire badplaats aan de zuidwestkust van Sri Lanka. Het mooie strand is uitgerekt, schoon en heerlijk rustig. Je kunt hier lekker zwemmen en eindeloos kastelen bouwen. Let wel op de golfslag, die kan best heftig zijn.

Kindvriendelijk en rustig Bentota, Sri Lanka. Foto: Laura, Reisachtig.com
sri-lanka-gezin
Dagje strand tijdens een rondreis Sri Lanka met kinderen. Foto: Laura, Reisachtig.com
sri-lanka-stranden-kinderen
Kindvriendelijke stranden in Sri Lanka. Foto: Laura, Reisachtig.com
bentota-beach-reisachtig
Beachclub op het strand van Bentota. Foto: Laura, Reisachtig.com

Aan zee zijn leuke strandbarretjes, restaurants en accommodatie te vinden. Tip: Neem een kijkje bij de schildpaddenopvang: Turtle hatchery in Kosgoda, iets ten zuiden van Bentota.

schildpadden-sri-lanka
Naar de schildpaddenopvang in Sri Lanka. Foto: Laura, Reisachtig.com
strand-sri-lanka-kinderen
Fijne strandbestemming voor gezinnen. Foto: Laura, Reisachtig.com

Van Verre biedt in Bentota 6 accommodaties aan, van boetiekhotelachtige villa’s tot een resort met zwembad: hotels Bentota.

Bentota: een ideaal familiestrand!

4. Induruwa

Induruwa is een minder bekend plaatsje. Het is een visserdorpje net onder Bentota. Misschien is dit beach resort met spa iets voor jou? Let op: in werkelijkheid is het mooier dan op de foto’s.

5. Hikkaduwa

Hikkaduwa is een vrij toeristisch maar toch heel leuk plaatsje (vond ik) waar een gezellige backpackerssfeer hangt. Reis je met wat oudere kinderen (pubers en volwassen kinderen) dan zullen die het hier zeker leuk vinden. Er is in elk geval genoeg te doen.

Ook met een kleuter of kinderen op de basisschool is Hikkaduwa leuk. Je kunt naar de schildpaddenopvang en ook kun je schildpadden vrijlaten op het strand. Superleuk voor kinderen natuurlijk!

In Hikkaduwa heeft Van Verre enkele heerlijke beach hotels.

sri-lanka-met-kinderen
Hikkaduwa, een leuke strandbestemming in Sri Lanka.

6. Unawatuna

Unawatuna was mijn favoriete plaatsje. Ik vond het er heerlijk! We waren er in het regenseizoen en ook al was dat niet bepaald de beste tijd, het was er daardoor wel heerlijk rustig en heel relaxed. Het was nog net voordat dit paradijselijke plaatsje echt door de ‘massa’ ontdekt werd.

Ook voor kinderen is Unawatuna geschikt: de zeebodem loopt niet zo snel af en het wordt nog eens extra beschermd door het koraalrif voor de kust.

Unawatuna, een populair maar toch nog paradijselijk plaatsje in Sri Lanka!

Unawatuna, heel rustig in het regenseizoen.
sri lanka-met-kinderen-unawatuna
Unawatuna, een heerlijk plaatsje in Sri Lanka.
Unawatuna, ook geschikt om met kinderen te bezoeken.

7. Weligama

Weligama is ook echt zo’n droombestemming. Het ligt niet ver van Unawatuna vandaan. In Weligama biedt Van Verre helaas geen hotels aan het strand aan, maar wil je jezelf en je gezin eens verwennen ga dan voor het Elephant Stables Weligama Bay of bekijk dan andere mooie hotels, resorts en villa’s in Weligama.

8. Mirissa

Mirissa, het volgende plaatsje, staat bekend als één van de mooiste stranden van Sri Lanka. Ik koos voor Unawatuna en omgeving, maar Mirissa lijkt me ook heel mooi. Net als Unawatuna heeft het een strand met vele palmen. Ook hier kunnen kinderen veilig in zee. Ik las dat je hier zelfs staand kunt snorkelen!

In Mirissa biedt van Verre het Mandara resort aan met een direct aan het strand gelegen zwembad met een dieper en ondiep gedeelte.

Blogger Chital Travels zegt over deze badplaats (waar zij overigens zonder kinderen was): ‘Mirissa bruist! Dit gezellige dorp is misschien wel de meest ontwikkelde kustplaats die we tijdens onze reis zijn tegengekomen. Overal langs het strand vind je relaxte strandtentjes waar je gezellig een hapje of drankje kunt doen en waar ze strandbedjes en surfplanken hebben.’

9. Hiriketiya

Hiriketiya beach is een wat onbekender strand bij Dikwella, niet zo ver van Tangalle. In mijn zoektocht naar het ideale strand kwam ik het tegen. Het ligt aan een mooie baai, maar de zee is er niet echt rustig. Het is dus met name geschikt voor wat oudere kinderen die eventueel van surfen houden. Met kleine kinderen zou ik er niet naartoe gaan.

10. Tangalle

Tangalle is ook een optie. Ook dat heeft een mooi strand. Behalve stranden vind je hier een lagune en mangrove bossen waar je doorheen kunt kanoën. Leuk om met iets oudere kinderen te doen. Vanuit Tangalle kun je bovendien een excursie boeken naar Turtle Watch Rekawa wat ik eerder al noemde.

Voor het aanbod aan accommodaties in Tangalle, kun je op Booking.com kijken. Heb je geld genoeg dan kun je dit superdeluxe resort overwegen: het Anantara Tangalle Peace Heaven Resort.

Tangalle-met-kinderen
Met de kinderen naar Tangalle. Foto: Gaby, Born to travel.

11. Arugam Bay

Met oudere kinderen die van surfen houden is Arugam Bay in het zuidoosten van Sri Lanka een aanrader. Arugam Bay is dé surfgolf-hotspot van Sri Lanka. Het ligt vlakbij Pottuvil. Ben jij er met kinderen geweest en heb je een accommodatietip? Laat het weten bij de reactie.

Omdat Van Verre ook Arugam Bay niet aanbiedt kun je zelf op Booking.com kijken.

12. Passikudah

Passikuda ligt aan de oostkust van Sri Lanka en is zeer geschikt voor een relaxte strandvakantie of een paar dagen heerlijk relaxen tijdens of na een rondreis. Heb je dus zin om even lekker te chillen dan is dit een fijne plek in Sri Lanka met kinderen.

Van Verre biedt hier veel mooie accommodaties aan: hotels en resorts in Passikudah.

13. Trincomalee

Gaby van reisblog Borntotravel.nl verbleef tijdens een door haar zelf samengestelde individuele rondreis Sri Lanka met kinderen met haar man en kinderen (dochter van 12 en zoon van 9) een paar dagen in Trincomalee, ook aan de oostkust. De golven kunnen hier flink hoog zijn, vooral ’s avonds, wat met kleinere kinderen natuurlijk niet zo fijn is, maar iets oudere kinderen vinden dat vaak juist wel leuk en spannend. Hou ze in elk geval altijd in de gaten!

sri-lanka-kids
In de golven spelen op Sri Lanka. Foto: Gaby, Born to travel.
sri-lanka-kinderen-zee
De soms best wel woeste zee in Sri Lanka. Foto: Gaby, Born to travel.

In Trincomalee heb je mooie stranden en genoeg hotels. Ook bungalows. En je kunt er walvissen spotten! Van Verre biedt een beach hotel met beach chalets in Trincomalee aan. Direct bij Trincomalee ligt ook Uppuveli nog.

sri-lanka-met-kids
Met kinderen naar Trincomalee aan de oostkust van Sri Lanka. Foto: Gaby, Born to travel.

14. Nilaveli

Nilaveli is ook een geschikte plaats om met kinderen te verblijven, vooral als je van strand, snorkelen en watersporten houdt en eventueel om walvissen te spotten. Check hier de kindvriendelijke hotels en resorts in Nilaveli.

Gaby reisde hier vanaf Trincomalee naartoe (Nilaveli ligt maar 20 minuutjes van Trincomalee vandaan), om vervolgens naar Pigeon Island te gaan. Met haar gezin boekte ze speciaal een snorkeltripje. Ook van Verre biedt een excursie naar Pigeon Island aan.

sri-lanka-met-kinderen
Duikinstructie in het zwembad in Sri Lanka. Foto: Gaby, Born to travel.

* Pigeon Island

Pigeon Island is een eilandje voor de oostkust van Sri Lanka, bij Nilaveli. Het is slechts 10 minuten varen. Het is een Nationaal Park en beschermd gebied. Je kunt hier lekker snorkelen en duiken. Althans, als je aankomt vraag je je dat eerst nog af. Gaby schrijft: ‘Idyllisch was het niet echt. Je zag alleen maar strand met stenen en koraal, struiken en toeristen. Heel veel toeristen.’

Toch werd het een hele gave dag. Haar zoon mocht uiteindelijk zelfs duiken! Je leest er meer over in Duiken en snorkelen met kinderen in Sri Lanka. Op de foto hierboven zie je haar dochter tijdens de duikinstructie die haar dochter in het zwembad kreeg. Op de foto hieronder zie je Gaby’s zoon een echte duik maken bij Pigeon Island.

duiken-sri-lanka
Duiken met kinderen op Sri Lanka. Foto: Gaby, Born to Travel.

15. Kuchchaveli

Kuchchaveli ligt vlak boven Nilaveli, ook aan de oostkust van Sri Lanka. Esther van reisblog Lifelicious.nl bezocht Sri Lanka heel recent, afgelopen maand nog, in juni 2018. Ook zij kan je dus iets over Sri Lanka met kinderen vertellen. Met haar nog jonge kinderen bezocht ze meerdere stranden. Eén ervan is Kuchchaveli Beach. Esther heeft daar met haar gezin enkele dagen genoten in een hotel aan het strand. Zij schrijft:

Heb je zin om na alle activiteiten even helemaal tot rust te komen met het gezin, dan is Kuchchaveli Beach daarvoor de ideale plek. Het is een breed strand met goudkleurig zand. De zee is er gedurende een groot deel van het jaar goed bezwembaar en er is alle ruimte voor de kinderen om te spelen. 

Langs het strand vind je een aantal hotels. Mocht je hier verblijven, dan heb je in de meeste gevallen gratis zonnebedden, parasols en strandspeelgoed voor de kinderen tot je beschikking. Ook is het mogelijk om een jetski of bootje te huren op het strand.

kinderen-sri-lanka
Met kleine kinderen naar Sri Lanka. Al veel gezinnen gingen je voor! Foto: Esther, Lifelicious.nl
sri-lanka-met-peuter-kleuter
Op het strand van Kuchchaveli, bij Nilaveli, Sri Lanka. Foto: Esther, Lifelicious.nl

Familiereizen Sri Lanka van Van Verre

Wil jij ook naar Sri Lanka met kinderen? Een rondreis maken en een ook een beetje relaxen op kindvriendelijke stranden? Bij Kids Reizen (voorheen Van Verre Family)  kun je een kant en klare rondreis boeken maar ook je rondreis helemaal op maat laten samenstellen.

Of je nou een traditioneel gezin bent of een eenoudergezin (zoals ik), Kids Reizen kan je verder helpen. Ook als je tegelijk met een ander gezin wil reizen.

Reisorganisatie Kids Reizen biedt verschillende familiereizen naar Sri Lanka aan. Ze hebben familiereizen van 13 dagen, 14 dagen, 15 dagen en 18 dagen Sri Lanka, geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden.

Behalve rondreizen van 2 of 3 weken hebben ze ook kortere tours, de zogenaamde bouwstenen. Deze kun je makkelijk inpassen in de route die je wellicht zelf al in je hoofd had. Twijfel je of alles haalbaar is? Kids Reizen kan met je meedenken!

westkust-sri-lanka
Ook aan de westkust van Sri Lanka vind je nog rustige stranden. Foto: Laura, Reisachtig.com

Kindvriendelijke hotels Sri Lanka

Losse hotelovernachtingen kun je ook via hen boeken. In de meeste hotels zijn ze zelf geweest, dus kunnen ze je nog beter helpen. Overleg dus bij twijfel met Kids Reizen. Naast de meest kindvriendelijke stranden die ik genoemd heb kunnen zij je vertellen wat de meest kindvriendelijke hotels in Sri Lanka zijn.

Misschien wil je het net wat luxer dan toen je nog zonder kinderen op reis ging.

Hoe reis je rond in Sri Lanka?

Het fijne is dat je rondreist in een privé busje met Engelssprekende chauffeur. De chauffeur kent de weg goed en rijdt veilig. Je hoeft dat dus niet zelf te rijden in Sri Lanka als je daar tegenop ziet. Je kunt stoppen wanneer je wilt, dus ook dat is geen probleem.

Zelf reisde ik met de trein en bus rondt in Sri Lanka, maar met kinderen is een auto met chauffeur net wat relaxter.

Zelf reis ik altijd graag met het openbaar vervoer, ook met de kinderen. Lees dit blog over interrail met kinderen maar! Ook dan kun je een keer een jeeptour boeken, zoals ik in Tunesië met de kinderen deed.

unawatuna
Zeezicht vanaf onze eenvoudige accommodatie in Unawatuna.

Sri Lanka in de schoolvakantie

Heb je schoolgaande kinderen dan zit je vast aan de vakanties. In welke schoolvakantie kun je het beste naar Sri Lanka? Eigenlijk zijn er 3 mogelijkheden. Voor een week zul je niet zo snel helemaal naar Sri Lanka vliegen met de kinderen, maar heb je 2 weken of meer dan wel.

De vakanties die dus het meest geschikt zijn voor een vakantie in Sri Lanka zijn de meivakantie, de kerstvakantie en met name de zomervakantie. Je hebt echter ook met het weer te maken. Check dus ook de alinea aan het begin over het regenseizoen op Sri Lanka nog even.

Heb je maar 1 week de tijd? Dan zou ik het niet doen. In dat geval is een vakantie naar Egypte met kinderen een beter idee. Of Turkije met kinderen.

sri lanka-met-kinderen-negombo
Negombo in het regenseizoen.

Sri Lanka met een baby, peuter of kleuter

Bezoek je Sri Lanka met een baby, peuter of (bijna) kleuter dan heb je geluk. Je kunt misschien nog buiten de schoolvakanties gaan en kunt het iets rustiger aan doen.

Wil je niet te ver hoeven reizen vanaf de luchthaven dan is een hotel in Negombo ideaal. Zo hoef je aan het begin of eind van je reis (of überhaupt) geen hele lange afstanden af te leggen. De keuze aan mooie hotels is hier ruim. Check zelf even of er eventueel een kinderbad is, kinderstoelen, etc, en neem eventueel een opblaasbadje of opvouwbare kinderstoel mee.

Ik vond de lichtgewicht mini opvouwbare kinderstoel Sack ’n seat altijd heel handig. Hij weegt vrijwel niks. Ik heb ‘m zeker een jaar lang bijna altijd bij me gehad. Deze foto maakte ik toen ik met mijn ex en de kinderen in de Franse Alpen was. Soms kan een kussen eronder fijn zijn, liefst een wat stevigere dan deze.

sack-n-seat
‘Wanneer komt dat eten nou, ik zit al zó lang te wachten…’

Uitstapjes vanuit één hotel

In het hotel waar ik verbleef in Negombo was ook een (half) Nederlands stel met een nog héél klein baby’tje. Omdat wij toen druk bezig waren om zwanger te worden intrigeerde het me des te meer. Ze maakten geen uitgebreide rondreis maar genoten gewoon van een strandvakantie in Sri Lanka en deden af en toe een kort uitstapje. Ook dat kan natuurlijk!

Je kunt met oudere kinderen ook voor 2 of 3 verschillende strandbestemmingen kiezen, één in het westen en één in het zuiden of oosten.

sri-lanka-stranden
Boottocht langs strandjes en mangroven in Sri Lanka.

Inentingen Sri Lanka

Zowel voor jezelf als voor je baby, peuter, kleuter of oudere kinderen is het belangrijk van te voren te checken welke inentingen je nodig hebt voor Sri Lanka.

Vergeet de reisvaccinaties niet!

sri-lanka-met-kinderen
Ook met jonge kinderen kun je prima naar Sri Lanka. Foto: Esther, Lifelicious.nl

Reisgids Sri Lanka

Koop eventueel alvast een mooie reisgids Sri Lanka voor nóg meer inspiratie:

Ervaring Sri Lanka met kinderen

Twijfelde je nog of je met je gezin op reis wil naar Sri Lanka dan weet je nu in elk geval dat heel veel reislustige gezinnen je voor gingen. Om je laatste twijfels en vragen weg te nemen kun je nog de blog van Gaby lezen met Veel gestelde vragen over een rondreis met kinderen door Sri Lanka. Zij geeft antwoord op vragen als ‘Is het wel leuk voor kinderen?’, ‘Werden ze niet ziek?’, ‘Hoe doe je dat met eten?’ en ‘Zo lang vliegen, dat is toch niet leuk voor kinderen?’

Ben jij ook met je kinderen in Sri Lanka geweest? In een groep of individueel? Deel dan hieronder je ervaringen, zowel strand als eventuele andere tips. Daar help je andere gezinnen met plannen om naar Sri Lanka te gaan ook weer mee!

Rondreizen Sri Lanka

Ik schreef dit artikel in opdracht van Van Verre Family. Update 2021: dit heet nu KidsReizen. Normaalgesproken gebruik ik alleen eigen beeld (in dit blog staan ook foto’s van mij), maar deze keer staan er -in overleg met Van Verre- ook foto’s en tips van andere bloggers tussen. 

2 gedachten over “Sri Lanka met kinderen: kindvriendelijke stranden”

  1. Ondanks dat wij in Weligama sliepen, niet ver van Unawatuna, hebben we jouw lievelingsstrand niet meer bezocht. We hadden gewoon niet genoeg tijd meer en de fut was er ook wat uit, na bijna 4 weken rondreizen met 2 peuters. Ik vond het langzaam aflopende strand van Weligama ook wel heel fijn moet ik zeggen. Ook al is Mirissa fotogenieker.. dáár kan je met kinderen echt niet de zee in, tijdens onze zomermaanden..

  2. Helaas is de oostkust inmiddels al lang en breed ontdekt door de toeristen. Het was er aardig druk. Toen wij er waren was de zee overal erg woest en lijkt me een hele uitdaging om te zwemmen met kids. Wij hebben het oosten, zuiden en westen bezocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven