Street art in Belgrado: 70 mooie murals in Belgrade

Street art in Belgrado: 70 mooie murals in Belgrade

Street art in Belgrado! Als je je ogen open houdt en soms een beetje van de gebaande paden af gaat kun je in de Servische stad Belgrado heel veel street art spotten! Ik zag erg mooie muurschilderingen in Belgrado! Niet gewoon graffiti en politieke leuzen, maar echt schitterende street art.

Street art in Belgrado

In dit blog ontdek je waar je street art in Belgrado kunt zien. De beste plekken voor het spotten van street art in Belgrado zijn Savamala en Dorcol, maar dat is nog lang niet alles!

Naast mega murals ontdekte ik ook ‘geheime’ en meer verborgen plekjes met straatkunst. Je ziet straks waar, maar eerst nog even iets over Belgrado zelf.

street-art-in-belgrado-blog

De mooiste muurschilderingen in Belgrado!

mural-belgrade

Belgrado

Ondanks de naam Beograd, wat witte stad betekent, stond Belgrado lange tijd bekend als een best wel grauwe stad. En dat is het nog steeds een beetje. Je ziet en proeft er nog steeds de Oost-Europese sfeer en je ervaart af en toe echt nog een vleugje voormalig Joegoslavië. Van sommige gebouwen uit de communistische tijd word je gewoon echt niet blij. Zoals deze op de foto hieronder:

gebouwen-belgrado
street-art-savamala-belgrado
street-art-belgrado

Is Belgrado een leuke stad?

Maar niet getreurd, want ben je net als ik met heerlijk zonnig weer in Belgrado en ga je lekker op pad om street art te bewonderen, dan wordt het grauwe en grijze Belgrado zomaar ineens een best wel kleurrijke en toch echt ook leuke stad! En er ís ook echt wel kleur!

kleurrijk-belgrado

Hoe een grauwe stad kleur krijgt…

street-art-brug-belgrado

Belgrado ontdekken

Oké, ik vond Belgrado niet de mooiste Balkan-stad (Sarajevo, Dubrovnik en Kotor vond ik veel mooier!) maar het is absoluut de moeite waard om de hoofdstad van voormalig Joegoslavië, wat nu dus de hoofdstad van Servië is, te gaan ontdekken!

mural-skadarlija

Een weekendje Belgrado is best een goed idee!

mural-belgrado

Trendy Belgrado

Sterker nog, als je de Servische stad Belgrado maar ietsje beter leert kennen, kom je er al snel achter dat het eigenlijk een hele gezellige en trendy stad is! Niet voor niets wordt Belgrado steeds populairder als citytrip tussendoor. Zelfs als uitgaansstad! Ook onderen jongeren is Belgrado helemaal hot.

party-boten-belgrado

Jonge mensen, leuke barretjes en party’s op de splavs…

Je ziet er veel jonge mensen, er zijn terrassen tussen street art en straten met leuke barretjes. In de zomer zijn de splavs populair, de party boten op de Sava, die je hierboven ziet. Om nog maar te zwijgen over de vele street art! En Belgrado is nog goedkoop ook, zowel het overnachten als eten en drinken!

parkeerplaats-belgrado-street-art

Street art in Belgrado

En dan de street art… Belgrado is echt een walhalla voor street art fans. Je ziet het er nog niet zoveel als in een stad als Athene (tip: lees hier mijn blog over de leukste wijken van Athene!), maar als je weet waar je moet zijn dan wemelt het ineens van de mooie muurschilderingen in Belgrado!

Belgrado is een walhalla voor street art fans!

street-art-belgrado-cenovik

Waar vind je street art In Belgrado?

Street art vind je meestal niet op de mooiste plekken, maar juist in minder bekende buurten van rauwe steden, op industriële plekken of in grimmige buitenwijken. Ook in Belgrado vind je street art in verborgen hoeken, shabby straatjes, op oude vervallen gebouwen, in upcoming buurten, bij creatieve hotspots en in zijstraten die je anders niet zo gauw zou nemen, maar dat is in Belgrado nooit ver weg!

Om interessante murals in Belgrado te zien hoef je niet naar de buitenwijken!

savamala-street-art

Op zoek naar street art

Toen ik in augustus terug was in Belgrado (ik was er aan het begin én aan het eind van mijn rondreis over de Balkan) wilde ik behalve bekende bezienswaardigheden in Belgrado vooral ook nog wat leuke en alternatieve wijken in (en om) het centrum ontdekken. Eén van mijn doelen daarbij was het zoeken naar street art.

Denk je eerst dat er niet zo veel street art in Belgrado is, ineens zie je het overal!

new-in-savamala

Street art in het centrum van Belgrado

Vanaf mijn verblijf in Belgrado aan de Ulica Terazije, op slechts 5 minuutjes lopen van de Trg Republike (Republic Square), ben ik overal gewoon lopend naartoe gegaan. Soms moet je een heel klein beetje klimmen in Belgrado, maar het is niet zo steil als in delen van steden als Lissabon of Porto. Over het algemeen is het prima te doen.

Murals in Belgrado

Ik ging niet met een kaart, reisgids of plan op pad, maar wandelde gewoon zelf rond. Gewapend met mijn smartphone dwaalde ik in mijn eentje door Belgrado en ontdekte vele mooie murals; grote muurschilderingen, maar ook kleinere. Ook al liep ik die dag in Belgrado maar liefst 15 kilometer door de stad, je hoeft er absoluut niet zoveel voor te lopen als ik deed hoor.

must-see-belgrado

Waar vind je street art in Belgrado?

Wil je ook op zoek naar street art in Belgrado dan kun je in de Stari Grad (de oude stad) en net daar omheen al heel veel street art zien. Je hoeft er dus niet eens ver het centrum voor uit. Om de beste plekken voor street art in Belgrado te ontdekken raad ik je vooral aan door Savamala en Dorcol te dwalen. In deze wijken en buurten in Belgrado zie je het heel veel! En sla ook Skadarlija niet over, dat is sowieso heel leuk!

Savamala en Dorcol zijn dé street art wijken in Belgrado. Maar mis ook Skadarlija en Dorcolmala niet!

street-art-cenovik-belgrado

Foto’s street art Belgrado

Hieronder zie je welke murals je per wijk allemaal kunt zien. Alle 77(!) foto’s heb ik zelf gemaakt tijdens mijn bezoek aan Belgrado. Van sommige werken heb ik achteraf de maker of de betekenis opgezocht. Dit was ontzettend veel werk, ik heb er heel veel Engelstalige websites en afbeeldingen voor af moeten speuren, maar ik vind het zelf altijd wel interessant de betekenis ervan te weten. Een kunstwerk gaat dan nog meer leven.

Door het verhaal erachter te weten komt een muurschildering nog meer tot leven!

eddy-grant-belgrade

STREET ART IN SAVAMALA

Savamala is de wijk niet ver van de rivier, grofweg tussen de bruggen Brankov Most en de Stari Savski Most. Met name in de straat Brace Krsmanovica, waar ook het populaire Tranzit en KC Grad zitten, vind je street art, maar ook in de straten Ulica Karadordeva en Ulica Crnogorska.

savamala-belgrado
opkomende-wijk-savamala
savamala-belgrado
street-art-crnogorska-street
savamala-mural

De werken hieronder kun je terugvinden in Crnogorska Street:

street-art-savamala
street-art-in-savamala

Het nieuwste werk werd pal voor mijn neus op straat geschilderd:

nieuwe-street-art-in-belgrado

Het was bij het Portugese restaurant Miradouro met zelfs street art bínnen (de gele tram in Lissabon) die je hieronder ziet. In Lissabon zag ik vorige maand trouwens ook veel street art, maar dat komt een andere keer aan bod.

savamala

Sqon

De kat hieronder is gemaakt door Sqon, een Italiaanse street artist. Niet alleen in Belgrado, ook in andere landen heeft hij veel katten geschilderd, van Italië tot Vietnam.

savamala-cat

Velvet

Onderstaande werk werd gemaakt door Velvet, bij Kafe Supa in Savamala:

kafe-supa

Artez

De mural hieronder is van de Servische kunstenaar Artez. Hier zie je meer van zijn werk en hij komt zo nog een keer aan bod.

artez-belgrado

Wunste

Een werk dat mij ook qua titel aanspreekt is ‘Waiting for the sun’. En dan niet letterlijk (hoewel ik ook vaak op de zon wacht, haha!), maar figuurlijk. Ooit was deze wijk -Savamala- namelijk de mooiste van Belgrado en ze hopen dat het dat weer wordt. Dat de stad de oude ‘flair’ terugkrijgt. Ook op je eigen leven kun je dit natuurlijk toepassen.

De Servische kunstenaar Aleksandar Macasev liet zich inspireren door een reclame voor de film ‘Promised Land’ uit 1961, op een luciferdoosje uit Hongarije. Stevan Soln (Wunste) maakte daar op zijn beurt deze mural van:

street-art-in-savamala

Never Crew

Vlakbij nightclub Hype, een populaire club in Belgrado, boven de muur van Gastrobar Remiks, vind je een blauwe walvis of potvis. Het kunstwerk heet ‘Imitation of life’ en is gemaakt door Christian Rebecchi en Pablo Togni uit Zwitserland. Ze werken onder de naam Never Crew.

mooie-street-art-in-belgrado

Kraljica Vila

Onderstaande twee murals zijn gemaakt door Kraljica Vila. Ze heeft meerdere muurschilderingen in Belgrado gemaakt. Je kunt haar volgen op instagram. (O, en volg mij dan ook meteen even.) In haar bio staat: ‘Boys wanna be her’.

kraljica-vila
street-art-belgrado-savamala

BLU

Een andere grote en bekende mural in Belgrado is gemaakt door een Italiaan met het pseudoniem BLU. Het is een politiek getint kunstwerk. Hij toont hoe tanden in de vorm van grote gebouwen het groen op eten. Hij levert hiermee kritiek op de consumptiemaatschappij en toont de negatieve invloed van de mens op het milieu.

mural-in-belgrado

Street art met een boodschap.

consumptiemaatschappij
mural-belgrade

Street art op de oude brug in Belgrado

De mooiste murals vind je op de brede pilaar van de oude brug over de Sava, langs de Sava Promenade, bij Belgrade Riverfront (het grote controversiële project vlakbij het oude treinstation). Dit grote kunstwerk heet ‘Make a wish’ (‘Zamisli zelju’ in het Servisch) en is gemaakt door Marija Sholn en Stevan Soln, ook bekend als Wunste. Op het werk zelf staat Marg Wunste. Online kwam ik ook de naam Wuper Kec nog tegen.

Wat mij betreft de mooiste mural van Belgrado!

mural-in-belgrade

Sholn

Direct er tegenover zie je ‘Playing at the wind’, ook van Sholn (Wunste):

mural-in-belgrade
street-art-in-belgrado

Street art bij de Brankov brug en de Savski brug

Ben je op zoek naar deze mooie mural? Vraag naar ‘the old bridge’ of naar ‘stari savski most’. ‘Most’ betekent brug. De mural hierboven zit niet op de Brankov most, maar op de Savski most.

Wandel daarna over de Sava Promenada naar de Brankov Most (hieronder). Ik deed dit ook, maar ik wandelde ook nog even een stukje tussen werkzaamheden van het Belgrade Waterfront door. Daar zullen ze nu wel verder mee zijn.

belgrade-waterfront-project

La Santa de Beograd

Vlakbij de Brankov most zie je een zwart-witte muurschildering uit 2008. Het is geschilderd door de Franse street artist Remed en heet ‘La Santa de Beograd’.

Na enig speurwerk op diverse Engelstalige websites kwam ik erachter dat de Fransman gefascineerd was door Belgrado en door het feit dat de stad zo vaak verwoest is en weer is opgebouwd. Hij beeldde daarom een heilige af met een ei tussen haar benen, als symbool van het leven. Ze heeft meerdere armen en in haar mouw niet alleen wapens, maar ook een witte vlag als symbool voor vrede. Ook lijkt het alsof ze borstvoeding geeft waarmee bedoeld wordt dat ze de stad zou voeden.

la-santa-de-beograd

STREET ART IN SKADARLIJA EN DORCOLMALA

Skadarlija wordt ook wel het bohemien wijkje van Belgrado genoemd. Het is vooral een leuke plek om te lunchen, dineren of een drankje te doen (ik heb dat ook 2x gedaan), maar ook om street art te spotten! Enkele oude muurschilderingen vind je aan het eind van de straat Skadarska, maar nieuwere vind je net om de hoek, in de binnenplaatsen van de straat ietwat parallel aan de Skadarska.

Skadarska

De murals aan het eind van de Skadarska zijn al in de jaren 70 beschilderd toen er vooral nog oude kafana’s, traditionele koffiezaakjes, zaten.

muurschildering-skadarlija
street-art-fabriek-belgrado

Cetinjska 15

Mis vooral Cenovik niet, een met murals omringde parkeerplaats in de straat Cetinjska. Om precies te zijn bij Cetinsjka 15. Dit geheime stukje in Belgrado ligt bij de voormalige BIP-bierfabriek en wordt ook wel Dorcolmala genoemd. Het is een nieuw en upcoming place to be, met alternatieve bars en clubs.

street-art-belgrado-fiets
belgrado-street-art-blog
dorcolmala-belgrade-street-art
etta-james-belgrado

Artez

Hieronder zie je wederom het werk van muralist Artez. Op zijn instagramaccount noemt hij het zelf: ‘Hiawata?’ Elders las ik ‘Hiawata’s girlfriend’. Artez is overigens ook de maker van een grote mural genaamd ‘Above the clouds’, waar je hier een timelapse van ziet.

street-art-dorcolmala
pizzeria-belgrado

Blauwe gorilla

Verder wandelend bij Cetinsjka 15 zag ik ook deze blauwe gorilla. De tekst bij deze mural heb ik even in Google Translate gegooid: ‘Svet bez ljudi’ betekent ‘een wereld zonder mensen’. Verder googelend kwam ik erachter dat dit de slogan was van het Bitef Festival, een jaarlijks internationaal theaterfestival in Belgrado. Ook dit jaar is het weer, in September. Deze keer is de slogan ‘New Theatre Trends’.

cenovik-belgrado

STREET ART IN DORCOL

Ook een wijk vol street art is Dorcol. Dat is weer iets anders dan Dorcolmala dus. Dorcol is het oudste gedeelte van Belgrado en erg gezellig. Time Out noemde Dorcol vorig jaar nog als 1 van de 50 coolest neighbourhoods in the world. Zij zeggen: ‘It is a typically Belgrade phenomenon that one of the city’s oldest neighbourhoods remains its most exciting, creative and inventive spot.’

Op de kaart ziet Dorcol eruit als een rasterpatroon van straten. Het stuk waar ik de meeste street art zag ligt achter het Studentski park. Je loopt er soms in ietwat steile straten. Tussen het street art spotten door kun je hier op verschillende plekken iets drinken bij leuke barretjes.

street-art-belgrado-dorcol

Blaznavac

Per toeval ontdekte ik in de wijk Dorcol het leuke Blaznavac, een barretje met een vrolijke tuin vol gekke dingen en mooie muurschilderingen.

mural-art-belgrade
blaznavac-art
muurschildering-belgrado
street-art-dorcol

Sati

Dit hieronder zag er dan juist weer wat minder vrolijk uit. Met behulp van Google Translate ontdekte ik dat ‘sati’ uur betekent. Ook wel logisch, omdat eronder duidelijk minuten en seconden te herkennen zijn. En ‘posle podne’ betekent ‘in de middag’. Maar wat bedoelen ze?

betekenis-street-art-belgrado
graffiti-belgrado
belgrade-off-the-beaten-path
street-art-in-dorcol

Grupo JNA, GTR en PUNK PFC

De vele murals van Grupo JNA en GTR (Grobarski Trash Romantizam) zijn vaak ietwat beladen. Je ziet ze veel in Dorcol. Street art waar Grupo JNA bij staat is gemaakt door street art collectieven en aanhangers van de club Partizan. Daarom wordt deze street art ook wel ‘Partizan Art’ genoemd. JNA is de naam van het vroegere Partizan stadion, toen Belgrado nog de hoofdstad van Joegoslavië was.

De murals hebben te maken met de rivaliteit tussen 2 clubs uit Belgrado: Red Star Belgrado (de Rode Ster) en FK Partizan (Partizan). Deze strijd tussen twee van de grootste en meest populaire voetbalclubs in Servië wordt ook wel ‘De Eeuwige Derby’ genoemd. Toevallig spelen de rivalen 1 maart 2020 weer tegen elkaar.

De muurschilderingen van JNA, GTR en PUNK PFC zijn zwart-wit en vaak wat meer beladen. Helaas kan ik niet lezen wat er in het Servisch bij staat en het dus ook niet helemaal begrijpen.

grupa-jna-belgrade
GTR-punk-pfc
servische-zangeres

Beroemdheden

Soms ook is het een eerbetoon aan overleden beroemdheden en popsterren die Partizan-supporter waren, zoals Nada Kneževic, een bekende Servische jazz zangeres, die je hierboven ziet.

Ook kun je in Belgrado murals zien met Morrissey, Joe Strummer, George Orwell en Eddy Grant.

muurschildering-belgrado

Googelend op de naam Eddy Grant in Belgrado kwam ik deze video nog tegen. Hij zingt hier het nummer ‘Belgrade’, een nummer dat gewijd is aan Belgrado. De eerste zin is: ‘I wanna show you Belgrade’.

STREET ART IN KNEZ MIHAILOVA

De Knez Mihailova is dé winkelstraat van Belgrado. Wandel je door de straat richting het Kalemegdan fort, dan kom je de mural die je hieronder ziet op gegeven moment aan je linkerhand tegen, op de gevel van de voormalige Jugobanka en vlakbij de ingang van de nachtclub ‘Akademija’ die er destijds zat.

Het is één van de oudste murals van Belgrado. Al in 1984 is hij geschilderd door Cedomir Vasic en studenten van de kunstfaculteit, maar hij is recent overgeschilderd.

Eén van de oudste murals van Belgrado!

street-art-belgrado-centrum
beograd
street-art-skadarska

STREET ART IN VRACAR

Ook in de wijk Vracar kun je op verschillende plekken street art zien. Je kunt dit eventueel combineren met een bezoek aan de kathedraal van de Heilige Sava (de Sveti Sava), één van dé bezienswaardigheden in Belgrado. Deze beroemde kerk ligt ook in de wijk Vracar.

kathedraal-heilige-sava-belgrado

Op de foto hieronder die ik ook in Vracar nam zie je ook street art; je moet er alleen wel goed voor kijken. Waarschijnlijk word je net als ik afgeleid door de mooie oldtimer.

street-art-vracar

STREET ART IN CIGLANA

Ook schijnt er street art te zien te zijn in een oude verlaten fabriek van bakstenen. Deze ligt een stuk buiten het centrum van Belgrado. Ik ben hier niet geweest. Eén van de kunstenaars wiens werk je daar kunt zien is Dede Bandaid.

Dede is een Israelische kunstenaar en woont in Tel Aviv. Op zijn website staat: ‘Dede’s inspiration stems from the urban landscape, and from the social and the personal questions it evokes.’ In een interview zei hij: ‘I was seeking a way to express and heal my wounds.’ Street art maken hielp hem daarbij.

Op een andere plek in Belgrado zag ik dit werk van hem:

dede-bandaid

Aan de andere kant van het gebouw (dat je als je goed hebt opgelet al op 1 van mijn andere foto’s zag) staat: ‘The bed bakes my body like bread filling a handful of dreams’, daarna komt dit wat je hierboven ziet: ‘And when opening my eyes pity upon the walls. How vast the hunger.’ De tekst is geschreven door straatdichter Nican Minc waarmee Dede veel samenwerkt.

STREET ART IN NOVI BEOGRAD

Ben je wat langer in Belgrado dan kun je ook nog naar Novi Beograd. In Novi Beograd, letterlijk ‘nieuw’-Belgrado, aan de overkant van de rivier, kun je nog heel veel street art vinden las ik. Ik ben daar zelf niet geweest. Ik koos ervoor dichter bij het centrum te blijven.

Een bekend Servisch street art festival is het RUNAWAY International Street Art Festival in Bežanijska Kosa, een buitenwijk van Belgrado, in Novi Beograd.

Je kunt hier dus ook eens gaan kijken, maar ben je maar kort in Belgrado dan zou ik in het oude deel van Belgrado blijven als ik jou was.

scooter-belgrado

Street Art Festival Belgrado

Ik lees net dat in september het grootste Street Art Festival van Servië plaatsvond: Street Art Festival Rekonstrukcija. Dat was dus net nadat ik er in juli en augustus was. Op een aantal plekken in de stad zijn er dus nog weer nieuwe werken bijgekomen.

street-art-tour-belgrade

Street art tour in Belgrado

Als je erg geïnteresseerd bent in street kun je ook met een speciale street art tour Belgrado ontdekken. Street art tours in Belgrado worden aangeboden door:

Als jij deze tours boekt verdien ik niks. Ik noem ze niet uit ervaring, maar gewoon als tip. Het is een manier om net wat meer over bepaalde werken te horen dan wat je feitelijk ziet. Je hoort het verhaal achter een bepaalde mural en dat is vaak interessanter dan je denkt. Zoals dit verhaal dat ik hoorde over een mural in Athene. Zo komt een muurschildering wat meer tot leven.

Met een street art tour komen muurschilderingen wat meer tot leven en snap je de betekenis.

tekst-belgrado

De geschiedenis van street art in Belgrado

Doe je een tour dan hoor je vast ook meer over de geschiedenis van street art in Belgrado. Op de website Wide Walls las ik: ‘Aside from DIY graffiti, the city also saw the rise of commissioned muralism, which flourished until the 1990s when the civil war stopped the artistic production for a while.’

Naast graffiti werden er tot de jaren 90 ook al muurschilderingen in opdracht gemaakt, maar door de oorlog stopte dat. De laatste jaren is street art echter weer echt booming in Belgrado.

mural-belgrade

Wat maakt de street art in Belgrado anders dan andere street art?

Fotograaf Aleksandar Djordjevic van het boek Street Art Belgrade zegt: ‘Graffiti and street art is generally a very personal art form. Due to the Internet and globalization the styles themselves are not too specific for certain countries, but the subjects are. There is a lot of humor on the walls here – it’s a way of dealing with the present social and economic issues. And there is a lot of emotion.’ Volgens mij is dat wel vaker zo, maar ook in Belgrado kan ik me dat zeker voorstellen.

street-art-centrum-belgrado

Street art Belgrade hashtags

Wil je zelf op zoek naar de mooiste murals en nieuwe street art in Belgrado? Je kunt ook met behulp van Instagram checken waar mooie nieuwe murals te vinden zijn of kijken waar recent street art is gemaakt. Check bijvoorbeeld de hashtag #streetartbelgrade #belgrademural of zoek zelf op varianten met #wallart en dergelijke.

muurschildering-belgrado

Zelf street art zoeken met of zonder een street art map

Pas toen ik weer thuis was ontdekte ik deze handige website: Belgrado Street Art Cities. Althans, ik dacht dat dat handig was. Op een in te zoomen kaart zie je namelijk maarliefst 126 street art masterpieces in Belgrado, in verschillende wijken. Toen ik net echter eens goed keek, zag ik dat het overgrote deel van wat ik gezien heb er niet op staat. Vertrouw dus niet blind op een kaart of website, maar ga zelf op onderzoek uit. Er komt steeds meer bij!

Zelf naar street art speuren en verrast worden is het allerleukst!

Ook ontdekte ik net nog deze street art map van Belgrado: Belgrade Street Art Map. Wellicht vind je dat nog handig. Het geeft een indicatie van waar je veel street art in Belgrado kunt vinden.

street-art-map-belgrade

Maar soms kom je het toch weer op onverwachte plekken tegen:

street-art-beton-hala

Street Art boek

Ben je echt dol op street art bestel dan eens een boek over street art of vraag er 1 cadeau. Ook mooi als koffietafelboek, thuis of in een wachtkamer:

Het weer in Belgrado

Op zoek gaan naar street art is het leukst als het droog is. Hieronder had ik even een bui, maar de eerste 2 dagen was het prachtweer (en stikheet!) in Belgrado. De zomers zijn lekker warm in Belgrado, maar je kunt er uiteraard het hele jaar door naartoe.

Kijk, als je goed kijkt zie je zelfs op deze foto nog street art!

belgrado

Citytrip Belgrado

Ben je zo enthousiast geworden door alle street art dat je meteen een citytrip Belgrado wil boeken?

Een citytrip Belgrado kun je via mij boeken. Doe dit door op onderstaande linkje te klikken (jou kost het niks extra als je via deze link boekt!):

de Vakantiediscounter: 3 dagen Belgrado inclusief vlucht en hotel boekje al vanaf 250 euro.

Een week Belgrado inclusief vlucht en hotel boek je al vanaf 400 euro; je hebt dan alle tijd om de bezienswaardigheden en street art in Belgrado te ontdekken en ook nog te feesten en naar het stadsstrand te gaan.

Vlucht naar Belgrado

Boek je liever alles zelf los? Een vlucht naar Belgrado kun je boeken via je favoriete boekingssite voor tickets. Kijk ook eens bij Momondo. Soms vlieg je al voor 50 euro per enkele reis. Je vliegt er maar 2 uur en een kwartier over.

vlucht-naar-belgrado

Overnachten in Belgrado

Een los hotel of appartement in Belgrado boek je via Booking.com (klik!). Ik zou dan wel in het oude centrum gaan zitten als ik jou was, in de Stari Grad. Hoe dichter bij de Trg Republike, hoe centraler je zit. Uiteraard kun je ook voor Dorcol of Savamala kiezen.

Eén leuke tip: Mama Shelter. Dat is leuker dan het hotel waar ik zat. Helemaal hip en trendy en de ligging is ook nog eens heel gunstig.

Tip: leuke accommodatie in Belgrado!

Reis boeken via dit blog

Omdat een blog als deze echter heel veel werk is, niet alleen qua tekst, maar ook qua foto’s (waar nam ik ze, wat betekenen ze), zou ik het wel heel leuk vinden dat áls je dus door dit blog overweegt naar Belgrado te gaan dat je het dan via bovengenoemde linkjes in mijn blog boekt. Dank je wel alvast en vooral heel veel plezier!

3 dagen Belgrado

Zelf was ik 3 dagen in Belgrado: 21 en 22 juli en daarna 3 augustus weer, na een rondreis door 5 Balkanlanden. Ik sliep 3 nachten in Belgrado.

Wil je Belgrado combineren met mooie natuurgebieden in Servië? Lees dan mijn blog over de mooiste plekken van Servië!

Deel je foto!

Ga je naar Belgrado en kom je mooie nieuwe street art in Belgrado tegen? Deel je foto gerust hier onder mijn bericht op Facebook!

I discovered all these murals and street art works in Belgrade by myself. I didn’t do any tour, I just wandered around alone. If you are a street artist yourself and you see a piece of work you’ve made in this blog and I didn’t mention your name, let me know what work is yours and I’ll add your name.

8 gedachten over “Street art in Belgrado: 70 mooie murals in Belgrade”

  1. Dat doe ik het liefste: gewoon gaan lopen en zien wat ik tegenkom. Zo vind je de mooiste pareltjes. Dat overkwam jou dus ook met al die street art. Leuk dat je zoveel gezien hebt wat eigenlijk niet op de kaart staat.

  2. Wat te gek! Ik wist niet dat er zoooveel muurschilderingen te vinden waren in Belgrado! Die onder de brug (de foto die je ook als header hebt), vind ik echt super mooi!

  3. Ik wist niet dat er zo ontzettend veel street art is in Belgrado. Ik ben dol op muurschilderingen en wil meer ontdekken van de Balkan. Goede reden om een keer die kant op te gaan.

  4. Ik wist helemaal niet dat er zoveel street art in Belgrado te vinden is. Maar ik weet ook eigenlijk maar heel weinig over de stad, dus leuk om er eens iets over te zien. Ik ben gek op street art, dus ik denk dat Belgrado wel een stad voor mij is 🙂

  5. Wat is Belgrado gaaf he?

    Ik ben zelf ook bezig met een blog over street art in Belgrado – al ga ik echt niet zo veel foto’s plaatsen. Ik heb een aantal murals gezien die niet in deze blog staan, ik ben benieuwd of jij die ook gezien hebt.

  6. Wat een heerlijke foto’s, lekker veel ook!.. Ik houd echt van streetart en van mooie murals, dus het lijkt me een hele toffe bestemming om eens te bezoeken. 

  7. Heerlijk dat je zo’n lang artikel kan schrijven over street art in een bepaalde stad. Ik hou echt van street art spotten als ik op stedentrip ben. Soms zijn het echte kunstwerken. In Breda heb je ook een aantal mooie werken. Ik geniet er altijd weer van. 

  8. Waar zijn mijn koffers? Waar is mijn paspoort? Dan boek ik nu een trip naar Belgrado! Prachtig in beeld gebracht, mijn interesse is gewekt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven