Street art in Den Haag: doe de Binckhorst street art route

Street art in Den Haag: doe de Binckhorst street art route

Street art in Den Haag! Je vindt het op verschillende plekken, maar de street art route in de Binckhorst is nog niet zo bekend. Het is een deel van de stad waar toeristen, dagjesmensen en bewoners van Den Haag niet zo snel komen, terwijl het vlakbij Den Haag Centraal ligt. De hoogste tijd dus om toch eens street art te gaan spotten in de Binckhorst. Ik deed het. Hoe was het?

Update: lees ook mijn blog met street art in Den Haag per wijk!

street-art-binckhorst

Gaaf!

street-art-the-hague

Street art in Den Haag

Al een tijd was ik van plan een rondje street art in Den Haag te doen. Ook al is er in mijn eigen wijk al veel street art te vinden en kom ik street art dagelijks tegen als ik over de Regentesselaan fiets, ik wist dat er nog veel meer mooie street art in Den Haag moest zijn en dus wilde er een keer speciaal naar op zoek.

coole-street-art-den haag

binckhorst-street-art

Street art route Binckhorst

Toen ik eind vorig jaar over de street art route in de Binckhorst hoorde nam ik me dan ook voor echt eens te gaan kijken. Maar zoals dat gaat in een leven waarin het eigenlijk altijd druk is, het kwam er niet van. Tot afgelopen zondag.

Het was mooi nazomerweer, ik had al veel te lang binnen zitten werken en dus moest ik er even uit. Ik besloot een middagje street art in Den Haag te doen. Mooie murals bekijken! Ik stapte op mijn fiets. Op naar de Binckhorst!

street-art-route-binckhorst

Waar is de Binckhorst?

De Binckhorst is een wijk in Den Haag. Het hoort bij stadsdeel Laak en ligt tussen station Den Haag Centraal en (station) Voorburg in. Het is geen wijk met mooie oude huizen, leuke buurten, gezellige straten, romantische plekjes of levendige pleinen zoals in het Zeeheldenkwartier, Duinoord of het centrum, maar totaal anders.

Wat is de Binckhorst?

De Binckhorst is een bedrijfs- en industrieterrein met zowel oude als nieuwe bedrijven. Een industrieterrein waar het voor je gevoel altijd waait en er altijd aan de weg gewerkt wordt, en met weinig groen. Niet echt de gezelligste buurt van Den Haag dus en door de grote en lelijke panden verre van picture perfect.

De Binckhorst was lange tijd niet de plek waar je voor je lol naartoe ging.

Waarom gaat niemand naar de Binckhorst?

Tja, laten we eerlijk zijn, de Binckhorst is (of beter gezegd wás) nou niet de plek waar iedereen echt gelukkig van werd. Ook al is het dichtbij het voelt als een uithoek. Als je er niet hoeft te zijn ga je niet voor de lol vanuit het station linksaf in de richting langs het spoor. Vrijwel iedereen gaat richting centrum, via de Herengracht of de Turfmarkt.

Grof vuil en fietsdepot

Voor veel mensen is de Binckhorst dan ook vooral een plek waar je komt als je rotzooi moet wegbrengen bij de Haagse Milieu Services of als je verkeerd geparkeerde fiets door de gemeente is meegenomen en je ‘m tegen betaling van een boete bij het depot weer kunt ophalen. Dan ben je toch al niet in je beste humeur.

Wat is wél leuk aan de Binckhorst?

MAAR… nu is het genoeg met de negativiteit, er is namelijk ook veel wél leuk! En het is de bedoeling dat het alleen maar beter wordt. Er wordt letterlijk hard aan de weg getimmerd en er is veel nieuwe bedrijvigheid. De Binckhorst is een innovatieve wijk in ontwikkeling met nieuwe plannen, bedrijfjes, street art en een aantal hotspots.

den-haag-street-art-route

Bijzondere gebouwen en bedrijven in de Binckhorst

Als je rondfietst en goed kijkt zie je dat er een paar bijzondere, historische en memorabele gebouwen in de Binckhorst staan, zoals de oude Caballero fabriek, de Fokker terminal en het oude PTT-gebouw die een nieuwe bestemming hebben gekregen.

caballero-fabriek-den-haag

BINK en MOOOF

Daar en op een aantal andere plekken zijn de afgelopen jaren creatieve, hippe en bruisende bedrijven bijgekomen; denk maar aan BINK36, bedrijfsverzamelgebouw MOOOF en diverse start ups in de Binckhaven. En wat dacht je van de Surfpoel (24/7 waves!) die eraan komt? Wat gaaf!

Binckhorst hotspots

En je moet ze soms even zoeken, maar er zitten een paar leuke hotspots zoals Mama Kelly, Capriole, Glaswerk (op de foto hieronder, net als Capriole heerlijk aan de haven), het The Hague Teleport hotel en niet te vergeten BINK rooftop bar.

fokkerhaven

Waterfrontpark Binckhorst

Er zijn zelfs plannen voor een nieuw stadspark: het Waterfrontpark, lees ik op de site van OKRA Landschapsarchitecten. Kijk, dát maakt het stukken aantrekkelijker! Ook om er te wonen. Wat dat betreft is het echt een ‘upcoming’ wijk.

Festivals in de Binckhorst

Daarnaast zijn er regelmatig festivals. Dit weekend (zondag 29 september, vandaag!) kun je naar het Fokkerhaven Festival. De week erop naar Art The Hague en ook het Verre Reizen Event komt er eind oktober weer aan. Ook ik schreef daar eens een blog over: het Verre Reizen Event in Den Haag.

Street art in de Binckhorst

Maar dé reden om nu eens deze kant op te komen is street art. De afgelopen jaren is er op verschillende plekken op de Binckhorst street art gemaakt en dat is zeker het bekijken waard! Mooie muurschilderingen fleuren een wijk echt op. Zo is de Binckhorst niet meer alleen een bedrijventerrein maar ook een open lucht galerie.

street-art-den-haag

Wat voor street art zie je in de Binckhorst?

Naast werken die me minder aanspraken (ik heb niks met doodshoofden en ‘enge’ street art), ontdekte ik een paar echt supermooie murals in de Binckhorst! De grootste kunstwerken vond ik over het algemeen het mooist. Met name door die paar topwerken vind ik de street art in de Binckhorst echt een verrijking voor de buurt.

the-hague-street-art

streetart-the-hague

den-haag-street-art-haan

street-art-vliegtuig

street-art-tour

street-art-zesta-page33

street-art-darry-perier

bootje-binckhorst

street-art-bootje-binckhorst

streetart-binckhorst

lily-street-art

De allergaafste street art

Vooral het werk van het Nederlandse street art kunstenaarsduo Karski & Beyond vond ik echt heel gaaf! Karski is een veertiger uit Amsterdam en Beyond een dertiger uit Den Haag. Ze maakten een mega mural in de Binckhorst.

Maar ook het grote werk van de jonge Catalaanse Mireia Serra Bernadó alias Lily vond ik echt heel mooi! En dat van Collin van der Sluijs en Stephan Telen alias Super A. Zij maakten een erg mooie mural van Ellen Page.

bijzondere-street-art-den-haag

karski-beyond

Mooie street art is een verrijking voor de buurt!

street-art-den-haag-binckhorst

Street Art Binckhorst Route

Zoals ik al zei is er dus een speciale Binckhorst Street Art Route. De initiatiefnemer van de Binckhorst tour is Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer.

Op de Street Art route in de Binckhorst zijn zeer uiteenlopende muurschilderingen te zien, niet alleen van Haagse artiesten, maar ook van (graffiti) kunstenaars uit de rest van Nederland en daarbuiten. Je vindt de street art op muren van gebouwen, maar ook op andere plekken, zoals transformatorhuisjes en pilaren.

binckhorst-street-art-route

Street art artiesten

De foto’s die je in dit blog ziet heb ik gemaakt. De werken zijn van street art artiesten uit binnen- en buitenland. Enkele namen van wie je de werken hier ziet: Karski & Beyond, Lily Brik (die ik net ook al noemde), Collin van der Sluijs, Bier & Brood, Zesta & Page33, Ringo Mollinger, Erwin Verkade, Graphic Sense & Artdrenaline, Patrick de Leede, Darry Perier, Micha de Bie, Onno Barendrecht en Sogoshow. Hier zie je welke street art artiesten street art in Den Haag hebben gemaakt.

Street art van nationale én internationale artiesten.

street-art-route-den-haag

Waar in de Binckhorst is street art precies te zien?

Je ziet street art op de Binckhorstlaan, maar ook op de Saturnusstraat, de Maanweg, de Zonweg, de Mercuriusweg, de Fokkerhaven en de Sint Barbara weg, maar mis vooral de Wegastraat niet! Die vond ik het mooist!

Mis vooral de street art op de hoek van de Wegastraat niet! Die 2 vond ik het mooist!

gave-street-art-den-haag

Street art Teleport hotel

Er zijn ongeveer 30 kunstwerken, maar niet alles staat op de kaart. Je vindt de street art zelfs in de lobby, lift en kamers van het Teleport Hotel en in de bidkapel op begraafplaats St. Barbara op de plek waar je een kaarsje kunt branden.

teleport-hotel-den-haag

High tea table

Ook de high tea table op het vloerkunstwerk van Dario Goldbag vond ik grappig bedacht trouwens.

high-tea-table

Street art HMS

Bij de Haagse Milieu Services (HMS) zie je street art, van o.a. Nienke Lit, Thomas Klaui, Roelof Schierbeek, Sophia den Breems en Donzige Deef.

street-art-nienke-lit

street-art-roelof-schierbeek

street-art-thomas-klaui

street-art-den-haag-hms

sophia-den-breems

En bij het Leger des Heils een wat langgerekter kunstwerk, ook van Sophia:

leger-des-heils-binckhorst

leger-des-heils-street-art

leger-des-heils-den-haag

street-art-leger-des-heils

Nog meer street art in de Binckhorst

Hieronder nog een paar werken die je tegenkomt met street art spotten in de Binckhorst. Soms moet je goed kijken!

street-art-glaswerk-den-haag

street-art-caballero-fabriek

street-art-binckhorst-den-haag

graphic-sense-artdrenaline

caballerofabriek-street-art

Enge street art

Street art waar ik persoonlijk niet zoveel mee heb is ‘enge street art’ zoals ik het al noemde, zoals skeletten en doodshoofden en zo. Alleen deze bovenste vind ik nog wel mooi:

doodshoofd

graffiti-den-haag

binckhorst-street-art-den-haag

street art-mercuriusweg-den-haag

enge-street-art

Met jonge kinderen zou ik dit soort street art niet zo snel gaan bekijken.

street-art-donald-duck

graffiti-LRK

Street Art Binckhorst routekaart

Op de website The Hague Street Art zie je waar je street art kunt spotten in de Binckhorst. Op het kaartje zie je waar je welke street art kunt vinden en wie de maker is. Er staan nummertjes op de plattegrond. Ik heb er een paar gemist, maar ook andere gezien.

crook-street-art

Tip: hier zie je een plattegrond van de Binckhorst met de kunstwerken erbij.

street-art-binckhorst-zonweg

Niet alle art is metershoog, dus kijk goed!

street-art-transformatorhuisje

Hoe lang duurt het?

Ik heb over bovenstaande route iets meer dan 2 uur gedaan, inclusief een stop van een half uur voor een drankje bij Mama Kelly en vele fotostops. Ik heb meer dan 100 foto’s gemaakt! Van station tot station (weer terug naar centraal) duurde het van 14:00 tot 16:15u. Let op, ik deed het op de fiets! Lopend is het eigenlijk te ver. De werken liggen best ver uitelkaar en zo leuk loop je daar nou ook weer niet.

den-haag-street-art

Gratis street art tour (tip!)

Terwijl ik dit schrijf ontdek ik net dat er op 29 september 2019 een gratis street art tour door de Binckhorst wordt georganiseerd, tijdens het Fokkerhaven festival. Leuk! Ideaal als je niet zelf of alleen wil gaan, maar graag met een groep. Ze zullen er ongetwijfeld ook meer bij vertellen dan ik weet. Misschien wordt in de tour ook wel verteld of ze deze kippen (hierboven) expres bij de haan en de pauw hebben neergezet. Dat vroeg ik me nog af, haha.

Op instagram lees ik: ‘We are organising a free street art tour during the Fokkerhaven Festival next Sunday! The tour starts 14:00 at Fokkerhaven. Interested? Send us an email via info@thehaguestreetart.nl with subject: Street Art Tour Binck! The tour will be by bike, so make sure you bring one!’

Ik kreeg dit blog niet af voor het weekend en inmiddels is het slecht weer. Check dus wel even of het doorgaat als het regent.

Overzicht art works en artiesten

Hier kun je een groot deel van de art works en artiesten nog eens rustig bekijken als je weer thuis bent of uitgebreid van tevoren bekijken en een keuze maken welke je niet wil missen. Ook street art elders in Den Haag trouwens!

street-art-binckhorst-auto

Boekje street art route Binckhorst

Er is overigens ook een boekje van deze street art tour. Ik heb dit boekje helaas zelf niet (ik heb een andere van andere street art in Den Haag), maar je kunt de Binckhorst Street Art route online bekijken via deze link: Binckhorst Street Art Guide.

Tip: bekijk hier het leuke boekje met meer informatie over street art in de Binckhorst.

laak-den-haag

Tips als je street art in de Binckhorst wil spotten

  • Ga op zondag dan is het rustig qua verkeer.
  • Pak je fiets of huur een fiets.
  • Met de auto kan wel, maar doe het dan niet op een dag waarop de bedrijven open zijn. Steeds in en uitstappen is echter onhandig en fietsen is natuurlijk beter.
  • Lopend is het te ver. De meeste werken liggen toch wel een eindje uit elkaar. Het kán wel, maar ik raad het niet aan, ook omdat je eerst nog naar de Binckhorst toe moet lopen. Op de fiets is leuker.

fiets-binckhorst

Kom je van buiten Den Haag? Neem je fiets mee in de trein of huur een fiets in Den Haag.

street-art-den-haag-centraal

Kinderen, het weer en meer

  • Met (kleine) kinderen zou ik het (vooralsnog) niet doen. Niet overal langs de route zijn fietspaden en zeker op een doordeweekse dag is het te druk.
  • Op verschillende plekken wordt aan de weg gewerkt (Binckhorstlaan o.a.) en enkele stukken zijn afgezet met hekken.
  • Houd je telefoon niet in je hand tijdens het fietsen. Omdat je steeds op het kaartje moet kijken of een foto wil maken heb je de neiging dit te doen (ik had dat ook natuurlijk), maar pas op dat je niet gesnapt wordt! Sta anders elke keer even stil op de stoep en check het dan.
  • Doe de street art route bij voorkeur met mooi weer. Op een regenachtige herfstdag of ijzige winterdag met veel wind is het niet zo’n fijn terrein.

binckhorst

The Hague Street Art op social media

Geniet van de street art en deel je foto op social media. Op instagram kan dat met de hashtag #thehaguestreetart. Volg eventueel The Hague Street Art. O, en volg mij daar meteen ook even.

Sowieso is het leuk om de hashtag te volgen, dan zie je ook waar je wellicht nog nieuwe street art kunt vinden.

Update mei 2020: dit street art portret van beschermvrouw Sophia in de Bagijnestraat in het centrum van Den Haag is net nieuw!

Iets eten of drinken onderweg

Iets drinken onderweg kan ook. Er zit een handvol trendy adressen op de route. Heb je een zonnige nazomerdag zoals ik afgelopen zondag had, dan zijn bovendien enkele leuke terrassen aan het water open. Ik kom hier een keer apart op terug, maar deze krijg je alvast cadeau van me: Mama Kelly.

iets-drinken-bij-mama-kelly

Slapen in de Binckhorst

Wil je de Binckhorst wel eens ontdekken of meer van Den Haag zien, maar in een wat goedkopere buurt overnachten dan is het Teleport Hotel een aanrader.

Werkzaamheden Binckhorstlaan

Tot slot is het goed te weten dat er aan de Binckhorstlaan wegwerkzaamheden zijn. Dit heeft te maken met de Rotterdamsebaan die de nieuwe verbindingsweg wordt tussen knooppunt Ypenburg (A4/A13) en de Centrumring van Den Haag.

binckhorst-den-haag

THSA

The Hague Street Art (THSA) is het platform van Stichting Aight dat zich inzet voor alles op het gebied van Street Art in Den Haag en omstreken. THSA stimuleert beeldende kunst in de openbare ruimte, professionaliseert en etaleert jonge kunstenaars en voorkomt daarmee klad- en plakvandalisme. THSA bereikt dit door kunstenaars in te zetten voor workshops en educatietrajecten, ze te koppelen aan potentiële opdrachtgevers en ze deel te laten nemen aan exposities en evenementen.

den-haag-graffiti

Berichtje aan de street artists

Ben jij 1 van de street art artiesten van wie ik hier werk heb laten zien en heb je een website met meer werken waarnaar je graag een link wil hebben, laat het me gerust weten.

Ik heb een paar werken gemist, dus excuus als die van jou er net niet bij staat. Als je wel een werk van jou ziet en je naam wordt in dit blog niet genoemd laat het me dan ook weten!

Zelf street art aanbrengen?

Denk jij zelf iets moois te kunnen maken maak het dan niet zomaar ergens, dan is het illegale graffiti. Street art en graffiti mag alleen gemaakt worden op legale graffiti locaties. Zie je ergens street art waar het niet mag? Meld het dan bij Meldpunt Graffiti.

legale-graffiti-locatie

Meer street art in Den Haag

Wat ik trouwens pas nu ontdekte is dat je via de site The Hague Street Art Tour op basis van waar je je bevindt kunt kiezen om een tour in eigen omgeving te doen. Je kunt aangeven of je lopend of op de fiets bent, en ook als je niet zo lang de tijd hebt kan het. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 90 minuten, maar ook al voor 20 minuten!

Tip: Lees ook mijn blog met de nieuwste street art in Den Haag per wijk!

gave-street-art-binckhorst

Street art projecten Den Haag

Op de website van THSA vind je regelmatig informatie over nieuwe street art projecten in Den Haag.. Denk maar aan Piece on the Wall, de grote graffiti jam op de boulevard van Scheveningen vorig jaar. En volgens mij ook eerder al eens, want ik heb er ook wel eens foto’s van gemaakt. Ook zijn er speciale projecten geweest voor street art op stroomhuisjes!

Leestip: De mooiste muurschilderingen van Den Haag!

Street art in andere landen

Deze zomer genoot ik overigens ook van street art in Sarajevo (Bosnië), Pristina (Kosovo) en Belgrado (Servië). Je kon daar al een héél klein beetje van zien in mijn blog over de Balkan. Eerder al bekeek ik street art in ValenciaMalagaPalermo, Ibiza Stad, Rotterdam en vele andere steden. Overal ter wereld vind je het tegenwoordig, van Holbox in Mexico tot weer hele andere street art in Maleisië. Lees hier al mijn street art blogs.

Fietstour met street art

Via Baja Bikes boek je een fietstour waarbij je street art spot in bijvoorbeeld Keulen, Leipzig, Wenen, Riga, Bilbao of Bologna.

Tip: boek via Baja Bikes een fietstour waarbij je street art spot in Keulen, Leipzig, Wenen, Riga, Bilbao of Bologna.

binckhorst-streetart

In welke Nederlandse of buitenlandse stad zag jij de gaafste street art? En ben je al eens in de Binckhorst geweest?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven