Street art in het centrum van Malaga! Ook al staat de wijk Soho er al lange tijd bekend om en kun je in de wijken Lagunillas en La Merced ook goed street art spotten, aan de kust en hartje stad zag ik de mooiste murals! Wil je tijdens je vakantie of citytrip Malaga op zoek naar street art in Malaga? Alleen al in het ‘centro histórico‘, het historische centrum, kun je mooie muurschilderingen zien.
Alle foto’s maakte ik zelf. Ik bezocht Málaga meerdere keren. Het meest recent in 2024, maar ook al in 2018 en nog eerder.
Street art in het oude centrum van Malaga
In dit blog zie je de beste plekken voor street art in het oude centrum van Malaga, hét stukje stad wat je sowieso moet zien. De ‘route’ begint vlakbij de bekendste bezienswaardigheden van Málaga.
Ook als je maar een dagje of zelfs half dagje in Malaga bent kun je deze ‘murales’ (zoals muurschilderingen in het Spaans heten) makkelijk even meepakken, want onderstaande kunstwerken bevinden zich vrijwel allemaal middenin het historische centrum van Malaga.
Fijn dus ook als je niet zo ver of lang kunt lopen of als het erg warm is tijdens je bezoek aan de stad. Of als je al wat bekende hotspots en highlights op je lijstje had staan en niet zoveel tijd meer over hebt.
Street art bij bezienswaardigheden in Malaga
Je vindt de muurschilderingen vlakbij bekende bezienswaardigheden waar je er waarschijnlijk sowieso wel een paar van wil zien in Malaga, zoals de kathedraal van Malaga, het Picasso museum, museum Carmen Thijssen en het Alcazaba.
Waar is street art in het centrum van Malaga te zien?
Zwervend door het oude centrum van Malaga kom je sommige murals vanzelf tegen, maar er zijn er ook bij die een beetje verstopt zitten, dus vertel ik de locatie (de straat waar de straatkunst te vinden is) er steeds bij.
Handig: Bij elke mural vermeld ik de locatie en tip ik welke highlights er in de buurt zijn.
Lees dit blog en combineer eenvoudig je bezoek aan musea en bezienswaardigheden in Malaga met enkele mooie muurschilderingen. Kies je favorieten uit of volg de volledige ‘route’ en maak er een leuke street art wandeling van. Op onderstaande kaart zie je waar het ‘centro histórico’ te vinden is.
Hoe pak je het aan?
Na je bezoek aan de kathedraal of het Picassomuseum (twee van Malaga’s bekendste bezienswaardigheden) kun je even iets drinken of lekker lunchen in de Calle Granada en dan op Plaza de la Judería, net voorbij de beroemde bar El Pimpi, aan deze door mij zelf bedachte street art ’tour’ beginnen. Vanaf daar heb ik de murals zodanig geordend dat ze op een logische volgorde van elkaar liggen, maar vlakbij het station zie je ook de eerste muurschilderingen al.
Wie hebben de street art in Malaga gemaakt?
Veel street art in het centrum van Malaga is gemaakt door Jonathan Morillas, beter bekend als Doger, en Eduardo Luque Puertas, aka Lalone. Dit zijn enkele van Malaga’s bekendste muralists, maar ook kunstenaars als Nesui, Bohemio en TvBoy kom je hieronder tegen.
Street art in het oude centrum van Malaga
Hier zie je de niet te missen murals te midden van bezienswaardigheden in Malaga centro! Als je wil kun je meer lezen over de achtergrond van de verschillende kunstwerken, want in de meeste gevallen vertel ik er niet alleen de locatie maar ook wat interessante wetenswaardigheden bij.
Maak er een leuke street art wandeling van!
La Flamenca
Ik begin met de foto die ik als kopfoto van dit blog koos: ‘La Flamenca’, het portret van een flamencodanseres, van Doger. Wauw, wát een mooie! De mural oogde gloednieuw toen ik er in mei langsliep, maar zat er toch al een tijdje. Het werk is gemaakt als eerbetoon aan de Andalusische vrouw en de Andalusische tradities. Een Spaanse website over ‘arte urbano’ (street art) noemt het niet voor niets ‘un claro homenaje a la mujer andaluza y las tradiciones culturales de esas tierras.’
Street art wall met flamenco-taferelen
Behalve het mooie portret zag ik ook nog drie danseressen bij een regenboog, een Andalusische dame die gitaar speelt, bloemen, een paard en de handen van een danseres, allemaal op een aaneengesloten wand. Doger beschilderde de wand in twee weken tijd.
Waar is de flamenca en de street art wall in Malaga te vinden?
Je vindt het gezicht van de flamencodanseres en de andere murals op een wand bij Plaza de la Judería. Niet alleen op het kleine pleintje zelf, maar ook in het aangrenzende hoekige steegje met dezelfde naam. Ik belandde er per toeval via een zijstraatje van de gezellige Calle Granada. Net voorbij de beroemde bar El Pimpi spotte ik eerst één mural. Bijna was ik doorgelopen omdat er twee koks in het smalle steegje stonden te roken en ik moest vragen of ik er langs kon, maar mijn nieuwsgierigheid won het en gelukkig maar, want daarna zag ik er nog meer.
De murals staan op een muur die de bouw van het ‘centro cultural sefardí Málaga’ verhult. Dit sefardisch Joodse centrum met museum en synagoge was in aanbouw toen er tijdens de werkzaamheden ineens resten van Romeinse thermen en andere Romeinse overblijfselen gevonden werden waardoor de bouw gestaakt moest worden. Tot op heden is er niet verder gebouwd en lijkt het plan afgeblazen.
Wat is er in de buurt?
De street art muur staat op steenworp afstand van bar El Pimpi, Centro Ben Gabirol, het standbeeld van Gabirol, Museo Picasso en de kathedraal van Malaga. Ook het Alcazaba met het Romeins theater ervoor is vlakbij.
Portret vrouw
Direct om de hoek van bovenstaande wand en La Flamenca de El Pimpi is nog meer mooie street art te zien. Op de muur die richting een kleine overkapping of doorloop naar restaurant La Sole del Pimpi leidt is een kubistisch portret van een vrouw gemaakt. Deze intrigeert door de gedraaide neus en ogen.
De muurschildering is gemaakt door Belin, oftewel Miguel Angel Belinchón en verbeeldt zijn dochter Natalia. Hij noemt de stijl ‘post neo cubismo’ en liet zich inspireren door Picasso. Hier zie je hoe hij het portret 8 jaar geleden maakte.
Waar is Belin’s mural te zien?
Op Plaza de la Judería, net als de vorige in de oude Joodse wijk dus. Je ziet de mural vanzelf in het ’tunneltje’ tegenover de ingang van restaurant La Sole del Pimpi, hier, net iets verder dan bar El Pimpi. Vanaf het bijbehorende terras in Calle Zegrí kijk je uit op Calle Alcazabilla waar vandaan je het Alcazaba en het teatro romano ziet liggen.
Guernica
Vlakbij, in een zijstraat van het Picasso-museum vind je een mural waarop direct de Guernica te herkennen is, één van de beroemdste kunstwerken van Picasso waarmee hij zijn afschuw uitte over de oorlog.
De mural is gemaakt door de Italiaanse street art kunstenaar TvBoy, die zichzelf urban pop artist noemt. Als je het Instagram-account van TvBoy bekijkt snap je dat zijn murals niet altijd onbesproken blijven. Hij vraagt er vaak aandacht mee voor allerlei kwesties.
‘Stop the massacre’ staat bij de mural, waarmee TvBoy een zelfde doel heeft als Picasso ooit had. Dat er oorspronkelijk ook nog Gaza bij de mural stond is niet meer te zien.
Eind maart deelde Salvatore Benintende, zoals hij in het echt heet, de foto op Instagram en schreef erbij: ‘History teaches us that man learns nothing from history’ en noemde de oorlog ‘A new Guernika’.
Waar is de Guernica te zien?
De Guernica-variant van TvBoy is te zien in de calle San José, vlakbij de calle San Agustín waar het Picasso-museum zit.
Lunchtip vlakbij: Casa Lola in de Calle Granada.
De échte Guernica van Picasso is te zien in het Reina Sofia museum in Madrid. Wil je meer weten over dit beroemde schilderij dat als symbool tegen terreur en verdediging van de vrede staat lees dan Hartman’s boek Guernica.
Vlinder
Een vlinder, waar zie je die tegenwoordig níet. Ik fotografeerde al vele vlinders en vleugels waar je met gestrekte armen voor kunt gaan staan, van Aruba tot Djerba, maar in Malaga vind je er ook één. De mariposa, zoals een vlinder in het Spaans heet, vind je in de bekende winkelstraat Calle Larios, op de hoek met de calle Marín García.
De vlinder zit op de hoekgevel van Apodemia, een winkel waarvan de naam ook naar een vlonder verwijst. De zaak is gesloten is, maar de vlinder fleurt het op. De mural zit naast de Farmacia Mata, een apotheek uit de negentiende eeuw!
Zelfs als je alleen maar naar Malaga komt om te shoppen is het leuk om hier even een foto te maken. Mijn pubers wilden het niet en zelf voelde ik niet de behoefte, maar ga je gang!
Vincent van Gogh en Salvador Dalí in een auto
Zomaar zigzaggend door wat straatjes in het centrum van Malaga, spotte ik op een rolluik ineens Vincent van Gogh, Salvador Dalí en Frida Kahlo. Een grappige remake van een modern kunstwerk waarop een scène is te zien met Dalí en Van Gogh als filmsterren in een auto, met Van Gogh’s bekende Sterrennacht erachter.
De mural is gemaakt door de in Malaga geboren Juan María Rivero, alias Bohemio. Bohemio is niet zomaar een graffiti artist, maar heeft de Kunstacademie in Sevilla gedaan.
Waar is de mural met Van Gogh en Dalí te zien?
Op de rolluiken van Bakkano Drinks & Food, Calle Casapalma 4, Malaga. Niet ver van Cliché Selfie Gallery, Museo Interactivo de la Musica en het Flamenco-museum.
Tip: een nog toffere mural met Dalí en Van Gogh in de hoofdrol spotte ik in Torremolinos! De mural in Torremolinos is gemaakt door Nesui die ook één van de geweldige murals in Fuengirola maakte. Ga je daar naartoe dan mag je de Ruta de los Murales niet missen! Meer murals ‘van’ Van Gogh tipte ik al eens aan het eind van mijn blog over Van Gogh Nationaal Park, onder het kopje Van Gogh murals. En nu we het toch over Van Gogh hebben: slapen in een Van Gogh huisje kan ook.
Pachamama
Op de rolluiken van het Peruaanse restaurant Pachamama vind je een mural van een meisje met een toekan en een luipaard. Het is gemaakt door Cartelarte en brengt je meteen in Zuid-Amerika. Het heeft ook iets Caribisch.
Tijdens het schrijven van dit blog ontdekte ik dat er inmiddels een tweede filiaal van Pachamama geopend is met ook binnen een mooie meterslange muurschildering van Cartelarte, met exotische planten en vogels. Google op ‘nuevo restaurante peruano en Málaga’ en je vindt een artikel erover.
Waar zit Pachamama?
Calle Beatas 6, Malaga (en een nieuwe in Calle Olozaga 10, vlakbij Mercado Atarazanas)
Casa Invisible
Een mural die we tijdens onze eerdere bezoek aan Malaga al spotten was die bij ‘La Casa Invisible’, het onzichtbare huis, en zo heet het niet voor niets. Dwalend door leuke straatjes in het centrum van Malaga viel ons ineens een poort met street art en een terrasje op. La Invisible stond erboven, de onzichtbare, en het bleek een ‘Centro Social y Cultural’ te zijn, een sociaal en cultureel centrum.
Zowel de muur als de boog waren beschilderd en erachter ontdekten we een geheime tuin. Deze verstopte patio bleek een creatieve broedplaats en een beetje alternatieve hotspot te zijn. Een erg leuke verrassing! De muurschildering verbeeldt feminisme, collectivisme en eenheid.
Waar zit La Casa Invisible?
Het adres van La Casa Invisible is Calle Andrés Pérez 8. Het zit niet ver van de hamman (Hammam Al Ándalus Baños Árabes) en Museum Carmen Thijssen.
Tip: In de Calle Compañía vind je op nummer 17 nog een mooie mural.
Días de verano
Een ander street art kunstwerk hartje stad, met de mooie titel ‘Días de Verano’, zomerdagen, heb ik helaas gemist. Deze megamural van een vrouw in een blauwe jurk verwijst naar een gelijknamig negentiende-eeuws schilderij van Vicente Palmaroli, een werk dat in Museo Carmen Thijssen te zien is, dat er vrijwel direct naast is.
Het is gemaakt door Lalone (Lalo Luque) en tot standgekomen in samenwerking met het Carmen Thyssen museum, Larios gin en de gemeente. Hij maakte het in oktober 2023, samen met Nesui, die behalve in de stad ook veel kunst aan de kust maakt, en postte het op zijn Instagram-account.
Lalone werkt overigens niet alleen in Spanje, maar ook in het buitenland. Onlangs maakte hij samen met Nesui en Badi deze mooie mural in Honduras.
Waar is de mural van de vrouw te vinden?
Je vindt de mural op een zijgevel in de Calle Compañía, vlakbij het Carmen Thijssen Museum. Op de website Malaga Magazine kun je er in het Spaans meer over lezen.
Iglesia de San Juan
Hier vlakbij, in de Calle de San Juan, het straatje dat naar de Iglesia de San Juan leidt, spotten we ook weer street art. Het meest opvallend is hier echter de kerk waarvan de façade ook wel street art lijkt. De prachtige in oude roze aangebrachte geometrische vormen geven de kerk iets heel speciaals. Optisch doen de kubusachtige vormen meteen iets met je, zeker ook door het kleurgebruik.
Waar?
Iglesia de San Juan en Calle de San Juan, Malaga.
Tortuga marina
Dan één van mijn favoriete murals in Malaga: de ‘tortuga marina’, oftewel de zeeschildpad, met een zeemeermin erbij. Tijdens ons eerdere bezoek aan Malaga (mijn leuke interrailtrip met de kinderen naar Spanje) spotte ik deze prachtmural van Doger al en deelde ‘m destijds op Instagram.
De schildpad zat tijdens ons 2e bezoek (mei 2024) achter een bouwmuur, maar was er nog wel, dus hopelijk wordt de muur weer weggehaald, zodat deze prachtige ’turtle mural’ weer zichtbaar wordt. Ga je binnenkort naar Malaga? Laat dan even weten of hij alweer goed te zien is!
Waar vind je de zeeschildpad in Malaga?
De turtle mural zit direct links van het Museo de Artes y Costumbres Populares op Plaza Enrique García-Herrera, een pleintje op 10 minuten lopen van treinstation Centro Alameda, 3 minuten van het Carmen Thijssen museum, 3 minuten van Mercado Central de Atarazanes en 7 minuten van de Larios, de bekendste winkelstraat van Malaga.
Op dit pleintje vind je bovendien enkele koffiebarretjes en een speeltuintje, mocht je Malaga met jonge kinderen bezoeken.
Ook vind je aan dit plein de nog vrij ‘nieuwe’ hotspot La Tía Juana waar menig (wannabe) influencer de instaproof Mexicaanse hotspot die hier eind december 2022 opende al vastlegde. Behalve in Malaga is La Tía Juana inmiddels ook in diverse andere Spaanse steden te vinden. In de weerspiegeling van de ruit van La Tía Juana zie je dat de schildpad-mural er nog is.
Especias & Té
Bij een zaak die kruiden en thee verkoopt zagen we onderstaande street art op de rolluiken; of persianas, zoals de Spanjaarden het noemen. Leuk detail: het woord ‘persiana’ was één van de eerste nieuwe Spaanse woorden die ik leerde toen ik als 18-jarig meisje als au pair in Barcelona ging werken. Ik weet nog goed dat mij gevraagd werd de ‘persianas’ dicht te doen. De wat? De rolluiken dus.
Waar?
La Boutique del Té & La Tienda de las Especias, Pasillo Santa Isabel, 16, op de hoek met de Pasaje Marqués de Villafiel.
Naked & Sated
De murals van Naked & Sated zie je pas als je er naar binnen gaat. Dan valt ook direct op dat dit een leuke zaak is, ook al oogde het van buiten niet direct bijzonder, afgezien van de opvallende naam dan. We bestelden koffie en water op het terras en toen we naar het toilet gingen zagen we de beschilderde muren pas: o.a. een vrouw met rood haar en citroenen, maar ook tomaten, een kruik en een fontein. Naked & Saked verkoopt puur en eerlijk voedsel, glutenvrij en zonder toegevoegde suikers, vandaar de naam van de zaak ook. ‘Puro placer!’ zeggen ze zelf.
Waar zit Naked & Sated?
Naked & Sated, Alameda Principal 32, Malaga. (Tip: Ze zitten ook in andere Spaanse steden als Madrid, Bilbao en Valencia.)
Station Alameda
Vanaf de laatste locatie wandel je weer makkelijk terug richting station Alameda als je vanaf de Costa del Sol met de trein naar Malaga was gekomen. Je ziet het station linksonder op de kaart hieronder. Wandelend over de Puente de la Misericordia, de brug over de rivier, zul je sowieso het gigantische kunstwerk van D*Face en Obey sowieso nog spotten. Heb je nog tijd over? Duik dan eerst de wijk Soho nog in. Hieronder lees je waarom.
Street art Malaga
Naast het historische centrum van Malaga zijn er nog meer wijken in Malaga waar je street art kunt vinden. Dit zijn de beste plekken:
# Soho
Steek je na de laatste mural die je in dit blog zag de Alameda Principal over dan sta je al in de wijk Soho, waar nog meer street art te zien is. Sterker nog, de wijk werd er bekend om, dankzij street art project MAUS. Vorige keer verbleef ik met mijn kinderen in Soho en ook deze keer namen we er weer een kijkje.
Soho ligt op steenworp afstand van het historische centrum én vlakbij het grote groene park en de haven. Je kunt hier een fiets huren wat ideaal is als je ook het centrum uit wil. Of ga mee met een fietstour van Baja Bikes, want die brengen je ook langs enkele murals in Malaga.
# La Merced, Lagunillas en La Victoria
Wil je street art spotten in de wijk Lagunillas, dan kun je na het zien van de eerste murals in dit blog door de Calle Granada naar Plaza de la Merced wandelen (ook vlakbij het historische centrum) en vanaf daar verder de wijk in. Mis daar zeker Lalone’s megagrote mural van de aan leukemie overleden 20-jarige Pablo Ráez Martínez niet, op een grote gevel in de Calle Lagunillas. ‘Siempre fuerte’ staat erbij, altijd sterk.
La Merced is –op het plein na- een minder bekende buurt bij toeristen, zeker als je wat verder in noordwestelijke richting wandelt, maar ook hier spotte ik street art in een straat die door niemand online nog genoemd wordt en die ik er zelf ontdekte. Dat wil ik dus nog apart delen. Wil je het niet missen, volg me dan op Facebook.
# De stranden van Malaga!
Het meest verrassend was de street art langs de stranden van Malaga en in de voormalige visserswijken aan de oostkant van de stad. Enkele ervan zag je al in mijn blog met tips voor een bezoek aan Malaga met kinderen. Ga dus zeker eens richting Pedregalejo en spot ze zelf!
# In andere badplaatsen vlakbij Malaga
Ook in diverse badplaatsen vlakbij Malaga spotte ik street art, ook op plekken waar ik het helemaal niet verwacht had, zoals Torremolinos en vooral Fuengirola! Eén van de murals in Fuengirola’s mural walk in de wijk Boquetillo werd bekroond als de op 4 na beste mural ter wereld! Bekijk ‘El Paseo de los Murales’ hier en je mond valt open, want dit had je niet verwacht!
Arte urbano
Goed te weten: ‘street art’ wordt in het Spaans vaak ‘arte urbano’ genoemd, ‘urban art’. Ook kun je ‘graffiti’, arte callejero’ (straatkunst) of ‘murales’ zeggen, wat uiteraard hetzelfde is als het Engelse woord ‘murals’, muurschilderingen. De meeste kunstwerken worden overigens niet echt geschilderd maar met spray cans gemaakt.
Tip: Hier vind je meer street art blogs.
Malaga is meer dan street art
Los van de street art heeft Malaga nog veel meer moois te bieden. Je moet echt niet alleen voor de ‘arte urbano’ komen. Slenter lekker door het historische centrum, bezoek de kathedraal, het Picassomuseum en het Alcazaba. Bewonder het uitzicht vanaf het Castillo, ontdek het grote moderne havengebied of ga fietsen in Malaga, zoals wij deden.
Op onverwachte plekken kun je grappige kunst tegenkomen, zoals sculpturen die ik al in mijn blog over Malaga met kinderen liet zien. En zie je de flamencodanseres op deze foto? Het is pixel art in de calle de Santa María, vlakbij de kathedraal.
Lees voor je bezoek aan Malaga ook zeker mijn uitgebreide blog met Malaga-tips, helemaal als je Malaga met kinderen bezoekt. Het is het meest volledige en up to date blog voor een bezoek aan Malaga dat je kunt vinden. Daarnaast is er nog veel meer te doen en zien in Malaga en omgeving!
Boek eens een citytrip Malaga of een heerlijke vakantie aan de Costa del Sol en ga zelf ook op zoek!
Tip: Vergeet ook je reisgids Malaga niet!
Dit blog bevat affiliatelinks. Boek jij een reis via zo’n linkje dan krijg ik een klein beetje commissie zonder dat het jou iets extra kost. Zo bedank je me dus eigenlijk voor het vele werk dat ik altijd aan mijn grondige blogs heb. Iets naar een andere Spaanse stad boeken kan ook. Liggen alle opties nog open? Lees dan dit blog vol reissuggesties.
Vond je dit blog dus leuk, handig of heeft het je geïnspireerd voor een toekomstige trip? Boek iets, bewaar het of deel het!
Leuke blog! Ga ik onthouden voor de volgende keer. Ik was er laatst kort en heb toen vooral genoten van de Feria de Malaga.
Dat is natuurlijk ook super om mee te maken!