Street art in Palermo

Street art in Palermo

Zigzaggend door steegjes in de oude stad, de centro stórico van het Siciliaanse Palermo, kom je dingen tegen waar je niet naar op zoek was, maar die je wel even doen stil staan. Street art bijvoorbeeld.

Street art in Palermo!

Al dwalende door de zijstraten van de lange Via Vittorio Emanuele, duiken in donkere steegjes of juist op grote gevels en verborgen pleinen steeds weer mooie muurschilderingen op.

Opvallende afbeeldingen sieren oude façades.

street-art-via-dei-Cassari-Palermo

Street art in Palermo: in welke wijken vind je het?

Wandelend door wijken als Castellammare, Albergheria en La Kalsa in het oude centrum, en door leuke buurten als Ballarò en Vuccirìa, zie je het sowieso. Er zijn meer stadsdelen van Palermo waar je street art kunt tegenkomen, maar gewoon al tijdens een wandeling langs de leuke street markets en de belangrijkste bezienswaardigheden in de binnenstad ontdek je het vanzelf.

Je hoeft er niet speciaal naar op zoek. Je komt er vanzelf langs, mits je af en toe eens een zijstraatje in duikt. Ik deed het en dit kwam ik allemaal tegen:

street-art-palermo-via-francesco-matera

street-art-castellammare-palermo

street-art-centro-storico-palermo

street-art-Palermo

Rolluiken zijn omgetoverd tot ware kunstwerken.

streetart-Palermo

Gratis activiteit in Palermo, in de open lucht

Wil je op pad in Palermo maar niet te veel geld uit geven? Dan is zo’n zelfgemaakte tour langs de street art in de stad een slim idee. Het mooie ervan is: het is gratis èn lekker in de open lucht. Strijk tussendoor eens op een terrasje neer en sla het lokale leven gade. Voor de prijs van de koffie hoef je het niet te laten, want die kost in Palermo ook niet veel. Voor 1,50 heb je hier nog een goede cappuccino. Wat wil je nog meer?

zijstraat-Via-Vittorio-Emanuele

Wie heeft de kunstwerken gemaakt en waar gaat het over?

De street art in Palermo is zowel door Palermianen en andere Sicilianen als door internationale kunstenaars gemaakt. De thema’s en stijlen van de arte urbana in Palermo zijn heel divers. Het ene werk is wat duister of eng, het andere juist heel kleurrijk of grappig. Het meeste is figuratief of realistisch, maar soms ook neigt het naar abstract.

Wordt het allemaal ter plekke geschilderd of…

Eerlijk gezegd dacht ik dat street art ter plekke geschilderd werd, maar door dit filmpje waarin je Hopnn aan het werk ziet (de maker van de rood met witte street art, zoals de foto met de fietser en het hoofd met de octopus erop, verderop in deze reportage), weet ik dat het soms al eerder gemaakt is en dat het pas later op een muur geplakt wordt. De street art van Hopnn vind je ook in andere Italiaanse steden en zelfs in Amsterdam en Parijs.

Esplorazione Urbana in bicicletta con HOPNN (PALERMO) from Alessandro Riva on Vimeo.

Wil jij ook fietsen in Palermo? Dat kan. Boek hier je fietstour langs de highlights van Palermo.

street-art-andrea-casciu-via-dei-cassari-castellamare

Deze van Casciu werd wél ter plekke gemaakt.

Street-art-Bibbito-Ballarò

Street-art-bibbito-ballaro

En deze hierboven van Bibbito ook.

streetart-via-dei-cassari-palermo

En deze hierboven is van Julieta XLF.

street-art-fontana-del-garraffello-palermo

Dit vind ik zelf de mooiste die ik tegenkwam, door die indringende blik. Gemaakt bij Fontana del Garraffello in Vucciria. De maker heet Alexander Tadlock. Hij komt uit Californië en is opgegroeid in Mexico. Na heel lang googelen kwam ik erachter dat deze visual designer niet op Sicilië woont, maar in… Amsterdam!

street-art-vucciria

Waar precies zag ik street art in Palermo?

De street art die je op de foto’s in deze blogpost ziet kwam ik tegen vlakbij de Ballarò markt, maar ook vlakbij de Garraffello-fontein, in de Via dei Cassari, in de wijk Castellamare, en in de Via Francesco Matera en de Via Argentiera bij de Vuccirìa markt.

La Kalsa

Ook zag ik nog wat arte urbano in de wijk La Kalsa, de ongepolijste maar levendige Arabische wijk waar ik één overnachting had (in B&B Khalisah). Vroeger was het een vervallen wijk, maar nu is het juist een trendy wijk aan het worden. Hier begon de wederopstanding van Palermo. Antimaffiarechters als Falcone en Borsellino zijn er opgegroeid.

street-art-kalsa-palermo

street-art-hopnn-palermo

Vanaf La Kalsa en La Cala de oude stad in

Ook als je alleen maar vanaf La Kalsa op zoek bent naar een lekker eettentje of als je vanaf de haven (La Cala) het oude stadscentrum in loopt vind je het een en ander. Volg niet de grote straten maar juist de kleinere. Soms loopt een straatje dood, neem dan gewoon weer een andere. Er is nog veel meer street art dan wat ik gezien heb.

Via-Francesco-Matera-Palermo

Andere stadsdelen met arte urbana (urban art) in Palermo

Ook in Capo en Borgo Vecchio kom je street art tegen. Street art vind je eigenlijk overal in Palermo. De foto’s hieronder nam ik gewoon in het centro storico van Palermo.

street-art-castellammare-palermo

street-art-palermo

Street art project in Borgo Vecchio

In de wijk Borgo Vecchio (niet te verwarren met de oude stad waar de meeste bezienswaardigheden liggen) is een paar jaar geleden een mooi initiatief ontstaan. Door middel van crowd funding is meer dan 8.000 euro opgehaald voor het project Borgo Vecchio Factory om kinderen uit deze arme buurt van Palermo middels workshops te leren hoe ze mooie street art kunnen maken. Zo veranderde een deel van de stad in een ‘openlucht museum’ en bracht het de kinderen uiteraard veel plezier en meer eigenwaarde. Mooi om het filmpje ervan te zien:

Boek over street art in Sicilië

Ook kwam ik online een boek tegen over street art in heel Sicilië: Street art in Sicilia. In Italië is het net uit. Bij de nieuw verschenen boeken op Bol.com staat het nog niet. In het boek vind je vele street art kunstenaars en kunstwerken, en ook waar je ze kunt vinden. Het is een boek van architect en fotograaf Mauro Filippi, Marco Mondino en sociologe Luisa Tuttolomondo. Een alternatieve gids om op ontdekking te gaan langs alle kunstwerken en ook eens een ander Sicilië te ontdekken:

Street art in Sicilia, una guida alternativa per andare alla scoperta di un’altra Sicilia e della sua storia che si fa raccontare da artisti di fama internazionale, ma anche da artisti locali.

Een verzameling van 372 werken van 243 kunstenaars van 26 nationaliteiten, in één boek van 246 pagina’s met 33 plattegronden van meer dan 30 steden en plaatsen in Sicilië; niet alleen met street art in Palermo, maar ook in Catania, Trapani en andere kustplaatsen en zelfs street art in afgelegen dorpen in het binnenland van Sicilië. Zie ook de site van de Street Art Factory.

Facebookpagina over street art in Palermo

Nu ik terug ben van Sicilië en een beetje Google zie ik een speciale Facebookpagina met street art in Palermo. Wellicht is dat leuk om te bekijken als je er nog naartoe gaat. Misschien zie je er net een muurschildering die je graag met eigen ogen wil zien of die je zelf op de foto wil zetten.

street-art-palermo-sicilie

Mooie street art in Europa en de rest van de wereld

Mooie street art vind je tegenwoordig bijna overal. In Amsterdam, Den Haag en vele andere (grote en kleine) Nederlandse steden. In Valencia zag ik deze street art, maar ook elders in Europa vind je het; van Londen, Keulen, Berlijn en Parijs tot Porto (met een street art tour), Lissabon en Alicante (de street art is niet in deze blog te zien). Van Istanbul tot Marrakech, en van Bangkok tot Cuba en Zuid-Afrika. Van Oost- en West-Europa tot Zuid-Amerika.

Tip: Ook in Napoli vind je heel veel street art. Napels is nog net een tandje chaotischer dan Palermo, maar zo gaaf!

street-art-palermo

Street art boek van Lonely Planet

Tip: schaf het boek Street art van Lonely Planet aan. Hét boek voor wie meer over street art wil weten en zich in murals en urban art wereldwijd wil verdiepen:

An insider’s guide to discovering the world’s best urban art. From amazing wall murals to Banksy’s stencils and invader’s mosaics, we showcase 140 creative hotspots across 42 cities and tell you how to find them, as well as introduce pioneering artists and interview those who shaped the movement. 

streetart-via-argenteria-palermo

Meer reisblogs

Meer blogs over het prachtige Palermo en het schitterende Sicilië volgen nog. Wil je alvast een eerste indruk? Op de Facebookpagina van Follow My Footprints vind je al best veel foto’s! En ook enkele op instagram en twitter.

5 gedachten over “Street art in Palermo”

  1. Leuk artikel. Je ziet op steeds meer plekken fantastische straat art tegenwoordig. Ik was niet zo lang geleden in Valencia, ook daar vind je allerlei mooie werken. 

  2. Mooi zeg! Ik vind het vooral mooi, omdat het tegen zo’n rauwe ondergrond is gemaakt. Die foto met de auto Panda ervoor vind ik helemaal mooi!

  3. Je komt overal in Italië wel mooie street art tegen, maar zoveel als in Palermo zeker niet! Prachtig om rond te struinen door de wijken en op zoek te gaan naar de mooiste werken.

  4. Er zitten mooie werken tussen. De vrouw met de bloem in het haar vind ik de mooiste. Ik ben zowel liefhebber van Italië als van street art, maar in Palermo ben ik nog nooit geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven