Tekort aan toiletten in natuurgebieden en centrum van steden

Tekort aan toiletten in natuurgebieden en centrum van steden

Niks zo irritant als lekker ergens een paar uur willen gaan wandelen, maar dat je nergens naar het toilet kunt. In deze coronatijd is het vaker regel dan uitzondering. Veel toiletten in natuurgebieden of parken zijn voor de veiligheid gesloten en in stadscentra zijn de mogelijkheden ergens naar het toilet te kunnen ook ernstig beperkt nu restaurants en café’s gesloten zijn.

Natuurgebied met toilet (update!)

Update maart 2021: Zoek je tijdens de lockdown een natuurgebied met toilet? In Meijendel bij Wassenaar kun je wel naar het toilet (er staat een apart mobiel toiletgebouw vlakbij De Tapuit, naast het restaurant, waar bovendien take away mogelijk is), op Landgoed Clingendael is ook een wc (bij IJgenweis) en bij het Henschotermeer is inmiddels ook één van de toiletten open begreep ik. Weet jij meer natuurgebieden waar je in coronatijden gewoon naar het toilet kunt, meld het dan onderaan bij de reacties.

Lees ook: Toiletten wereldwijd, mijn toiletervaringen in Myanmar, Syrië, Sri Lanka, de Sahara en Venezuela.

Wereld Toilet Dag

Het is geen wereldramp, er zijn immers landen waar überhaupt geen goede toiletvoorzieningen aanwezig zijn (iets waar tijdens Wereld Toilet Dag waar ik hier al eens over schreef normaalgesproken jaarlijks bij stilgestaan wordt), dat is natuurlijk veel erger, maar dit jaar ligt de focus van Wereld Toilet Dag in Nederland toch op het gebrek aan openbare toiletten of openbaar toegankelijke toiletten tijdens de coronacrisis, lees ik op de website.

lockdown-den-haag

Deze foto maakte ik tijdens de lockdown in Den Haag, in april.

Te weinig toiletten tijdens de coronacrisis

Voor veel mensen die in deze lastige tijd toch even naar buiten willen is het tekort aan openbare toiletten best problematisch. Dat is het soms überhaupt al, maar nu helemaal. Veel toiletgebouwen zijn gesloten in verband met corona en dat houdt mensen binnen. Soms zelfs onnodig omdat je niet zeker weet of je ergens wel naar de wc kunt, maar dat risico niet kunt lopen.

Ook als reisblogger die veel op pad is heb ik ermee te maken, dus hierbij toch een kleine schreeuw om aandacht voor meer toiletten, zeker voor bepaalde groepen!

Ouders met jonge kinderen, ouderen, mensen met andere problemen

Met name mensen met maag-, lever- of darmproblemen, ouders met jonge kinderen, vrouwen die ongesteld zijn en even iets moeten verwisselen, mensen met diabetes die even rustig willen prikken, gehandicapten, ouderen en (andere) kwetsbare groepen hebben er echt last van. Terwijl even naar buiten gaan juist zo goed is (zolang je dat niet met z’n allen tegelijk doet op zondagmiddag).

Snel naar het toilet moeten

Als ik ’s ochtends een paar koppen koffie op heb moet ik sowieso altijd een paar keer plassen, dus toen ik laatst na een fietsritje naar het station, een treinreis naar Noord-Holland en nog een stukje met de bus om bij de Amsterdamse Waterleidingduinen aan te komen (waar ik herten ging spotten) moest ik eigenlijk al naar het toilet, terwijl de wandeling nog moest beginnen.

natuurgebied-met-toilet

Toilet gesloten

Toen ik het park in liep, ging ik daarom eerst even langs het bezoekerscentrum in de hoop naar het toilet te kunnen. Het was nog voor 10:00u, dus het was nog dicht (net als Uitspanning De Oase die later wel open zou zijn, ook voor take away), maar toen ik de boswachter vroeg of er überhaupt wel toiletten open waren bij het bezoekerscentrum zei hij dat ze i.v.m. de coronamaatregelen gesloten waren. Op zich begrijpelijk, maar wel lastig.

‘Een boompje opzoeken!’ zei hij.

toilet-amsterdamse-waterleidingduinen

Boompje opzoeken

Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar niet iedereen kan zomaar een boompje opzoeken. En dan nog: dat durft niet iedereen. Zelf ben ik wat dat betreft ook een ‘schijterd’ als ik moet plassen. Vooral omdat ik vaak in mijn eentje wandel. Dan kan er niet even iemand op wacht staan. En sommige natuurgebieden zijn niet zo boomrijk.

Toilet bij bezoekerscentrum

Ook toen ik in september naar de prachtige Posbank ging moest ik al naar de wc tegen de tijd dat ik er aan kwam. Op het kleine stationnetje van Rheden was geen toilet, maar gelukkig kon ik toen wel in het bezoekerscentrum. Dat was echter nog voordat de horeca weer dicht ging, dus ik weet niet hoe het er nu is. Ik was echter blij dat het kon!

posbank-corona

Toilet op het station

Voor mijn wandeling van afgelopen weekend op de Utrechtse Heuvelrug, ben ik tijdens mijn overstap eerst maar even op het station in Utrecht gegaan, want ook daar zou ik middenin de natuur -onderweg naar De Kaap– waarschijnlijk niks tegenkomen. En inderdaad, op station Maarn was verder niks (geen toilet en helaas ook geen fietsverhuur) en een uur lang kwam ik niks tegen. Ook geen coffee to go met mogelijkheid naar het toilet te gaan. Ophouden dus. En dat is vervelend. Het is ook niet eens goed.

Te weinig toiletten in de stad

In de stad is het misschien nog wel een groter probleem. In het centrum van een stad zorgt zomaar ergens urineren voor stank en overlast en is het echt niet wenselijk dat mensen zomaar hun behoefte tegen een muurtje gaan doen. Sterker nog, het mag niet eens. Binnen de bebouwde kom is wildplassen strafbaar en kun je een boete van 140 euro krijgen. Buiten de bebouwde kom, in de natuur, is wildplassen meestal niet strafbaar.

Toiletten in horecagelegenheden

In winkels zijn nog wel toiletten open, maar lang niet elke winkel heeft een toilet voor klanten, en nu door de gedeeltelijke lockdown de horeca gesloten is is toiletteren op veel minder plekken mogelijk. Bij sommige horecagelegenheden die wel voor afhaal geopend zijn kan het nog wel, maar niet bij allemaal. Vaak hebben ze nu alleen een ‘uitgifte’ en geen toiletmogelijkheid.

waar-is-een-toilet-in-de-stad

Met een baby, peuter of kleuter extra lastig

Toen ik vorige maand met mijn zoon in Delft was (maar niet in het winkelgebied) moesten we ook allebei nodig. Dat is vervelend. Je gaat (en mag) immers niet onder een bruggetje zitten. Als je dan met een net zindelijke peuter of kleuter rondwandelt is het nog lastiger. Of met een baby die de boel heeft ondergepoept, want reken maar, dat kunnen ze, tot hun rug en romper aan toe, haha.

Deze handige oplossing voor ouders die met een baby of dreumes op pad zijn en naar het toilet moeten, zag ik trouwens in Hong Kong.

toilet-met-baby

Toilet beschikbaar stellen

Nou kan ik me best voorstellen dat je als horecaondernemer dat soort mensen liever niet op je toilet hebt; mensen die alleen maar volgepoepte luiers, doordrenkte tampons of geurende Tena’s achterlaten, maar ja, we zijn allemaal mens en die luier voor ons kind of tampon voor ons zelf gebruiken we ook niet voor de lol. En die tampon verwissel je niet even achter een boom.

Een tampon verwissel je niet even achter een boom.

En los daarvan zul je maar gewoon nodig moeten. Dan is het gebrek aan toiletten niet fijn. Zeker in deze tijd -met de gesloten horeca- is het lastig. En mensen willen best betalen voor een toiletstop, dus er kan best nog aan verdiend worden.

Dure toiletten

Laatst moest ik in een park in Wassenaar 1 euro betalen voor een plasje en dat vind ik absurd veel (dus ik heb het opgehouden en gaf het in plaats daarvan uit aan een heerlijke bospaddenstoelensoep ‘to go’), maar hou je het echt niet meer dan is het fijn dat het kan.

Ook bij de uitgang van de Amsterdamse Waterleidingduinen aan de Zandvoort-kant was gelukkig een zaakje dat koffie verkocht èn waar je (voor 70 cent) naar het toilet kon. Na uren wandelen is dat zo’n opluchting!

Horeca én ontwikkelingslanden

Voor wie het krap heeft is een euro erg veel (ik vind een toiletstop boven de 50 cent eigenlijk te duur), maar ik denk dat er ook genoeg mensen zijn die die euro graag betalen als daarvan bijvoorbeeld de helft naar de noodlijdende horeca en de helft naar de bouw van sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden gaat. Heb je een goed idee meld het hier.

Mij als reisblogger in coronatijd steunen mag trouwens ook hoor; dat kan door iets via de banners of linkjes in dit blog of op de homepage te bestellen. 😉

Oproep tot meer openbare toiletten

Het is zonde als mensen in deze tijd, waarin het belangrijk is gezond en fit te blijven, en dus te blijven bewegen en op rustige momenten de natuur in te gaan, dat je dan niet naar het toilet kunt. En dus vraagt Wereld Toilet Dag daar dit jaar extra aandacht voor.

En tja, met een draagbaar toilet op je rug gaan lopen is ook weer zo wat. Hoewel het misschien nog wel een idee is voor in je kofferbak. Of ga jij voor de plastuit?


Wereld Toilet Dag roept op tot uitbreiding openbare toiletten tijdens coronacrisis

Op de website van Wereld Toilet Dag lees ik: ‘Jaarlijks op 19 november vraagt Wereld Toilet Dag wereldwijd aandacht voor problemen rondom sanitaire voorzieningen. Door de coronacrisis signaleert de organisatie dit jaar een nijpend tekort aan openbaar toegankelijke toiletten, zowel in grote steden als in buitengebieden. Daarom op deze dag de oproep aan gemeenten, bedrijven en horeca om toiletten beschikbaar te stellen.’

Winkels en toiletten

‘Doordat winkels open zijn, maar horeca gesloten, is in stadcentra een groot probleem ontstaan rondom sanitaire voorzieningen. En ook in buitengebieden, waar mensen fietsen of wandelen, is door sluiting van horeca geen mogelijkheid om gebruik te maken van een toilet. Dit raakt vooral kwetsbare mensen in de samenleving, zoals ouderen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen en mensen met maag-, lever-, darmproblemen. Van de laatste groep telt Nederland er ruim twee miljoen. Deze mensen durven veelal het huis niet meer uit.’

Coronabesmetting door toiletten?

Volgens het RIVM vindt besmetting met het coronavirus niet of nauwelijks plaats op toiletten waar de hygiëne en de coronamaatregelen in acht genomen worden. Dit vormt dus geen struikelblok.’ Daarom wordt vandaag, op Wereld Toilet Dag, zowel de horeca als de politiek opgeroepen om meer toiletten beschikbaar te stellen.

toilet-sarajevo

Dit toilet dat ik tijdens mijn reis over de Balkan op de foto zette in Sarajevo voelde een beetje vreemd. Je zit er zo verloren en ‘opvallend’.

World Toilet Day

World Toilet Day is een jaarlijks evenement dat officieel erkend is door de Verenigde Naties (VN). Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd dat 2,4 miljard mensen niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag! Dat is natuurlijk afschuwelijk!

Wereldwijd sterven meer dan 2.000 kinderen per dag aan diarree.

Diarree

Voor ons is diarree een vervelende aandoening. Als je echter niet beschikt over de juiste sanitaire voorzieningen kan diarree dodelijk zijn. Mede door de grote besmettelijkheid is diarree in de Sahara en Zuid-Azië een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen tot en met 5 jaar.

Toegang tot schone toiletten

De dag richt zich dan ook op het belang van goede sanitaire voorzieningen en toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. Met schoon drinkwater, zeep, toiletten en informatie zijn deze kinderen te redden. En dit jaar dus ook op meer toegankelijke toiletten in Nederland tijdens de gedeeltelijke lockdown in verband met de coronacrisis.

Vind jij ook dat er te weinig toiletten open zijn in Nederland tijdens deze gedeeltelijke lockdown?

9 gedachten over “Tekort aan toiletten in natuurgebieden en centrum van steden”

  1. Ik wandel veel en loop er regelmatig tegenaan dat toiletten gesloten zijn, zeker sinds corona haar intrede heeft gedaan. Gelukkig ben ik niet bang om wild te plassen en zijn er vaak genoeg plekjes waar dat even kan. Hoewel ik liever een toilet heb is dat vaak een oplossing voor dames als ik 😉

  2. Andrea Wieffering

    Hoi! Fijne blog dit! Er is een wc in de Kennemerduinen op het terrein van de begraafplaats. Een openbaar toilet! Begraafplaats Bloemendaal. 
    En ook de wc is open bij Koevlak bij het bezoekerscentrum. Gratis! 

  3. Als je in de Loonse en Drunense duinen wil gaan lopen, is er een prima to-go afhaalpunt mét toiletten, namelijk bij Herberg de Drie Linden. Ook voldoende parkeergelegenheid, goed geregeld daar.

    1. Dank je wel voor je reactie Anton. Dat is fijn te weten!
      Ik wil er een keer met het OV naartoe (als het officieel weer mag), maar dan is die kant niet handig volgens mij. Überhaupt is het met het OV naar de Loonse en Drunense Duinen een mijl op zeven geloof ik.

  4. De toiletten bij de eerste en tweede slag bij Rockanje zijn ook open daar kun je ook prachtige wandelingen maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven