Top 10 Weerribben Wieden: wat te doen in Nationaal Park Weerribben-Wieden (mijn tips!)

Top 10 Weerribben Wieden: wat te doen in Nationaal Park Weerribben-Wieden (mijn tips!)

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een zeer groot en uitgestrekt Nationaal Park in de Kop van Overijssel. Je kunt er volop fietsen tussen veengebieden, wandelen langs moeraslandschappen en lekker het water op! Je vindt er diverse schattige dorpjes om te ontdekken en leuke adresjes om gewoon te genieten van de rust en het Nederlandse landschap.

uitzicht-weerribben-wieden

leuk-adresje-weerribben-wieden

Wat te doen in Weerribben Wieden

De meest bekende plek in de Weerribben-Wieden is Giethoorn, maar wil je een dagje meer doen dan de ultieme toerist uithangen en juist graag de natuur in? Bezoek dan na de ‘canals’ in Giethoorn ook de ‘wetlands’ in de Wieden en Weerribben. Lekker in je eentje, gezellig samen of met de kinderen.

doen-weerribben-wieden

In dit blog lees je wat leuk is om te doen in Nationaal Park Weerribben Wieden en zie je foto’s die ik er maakte.

nationaal park-weerribben-wieden-tips

Waar ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden?

Nog even voor de oriëntatie: waar liggen de Weerribben Wieden? Nationaal Park Weerribben Wieden ligt in de Kop van Overijssel, ingeklemd tussen de provincies Flevoland, Friesland en Drenthe, in de regio die ook wel WaterReijk genoemd wordt. De meeste dorpjes en gehuchtjes in dit mooie gedeelte van Overijssel behoren tot de gemeente Steenwijkerland.

Het Nationale Park Weerribben-Wieden ligt in de Kop van Overijssel.

kaart-weerribben-wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Vroeger waren de Wieden en de Weerribben overigens twee aparte natuurgebieden, maar sinds 2009 vormen ze samen Nationaal Park Weerribben-Wieden. Nationaal Park Weerribben Wieden is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Hier zie je de ligging op de kaart.

moeras-weerribben-wieden

Natuur Weerribben Wieden

De natuur in de Weerribben-Wieden bestaat uit een landschap van meren, plassen, vaarten, rietlanden, moerasbossen, trilvenen en drassige gebieden vol vlinders en vogels. Het landschap is ontstaan door de activiteiten van turfstekers, vaarboeren, vissers, kooikers en rietsnijders. Je vindt er veel water en groen!

Ontdek mooie moeraslandschappen en veengebieden en geniet tussen het riet!

np-weerribben-wieden

Weerribben Wieden in 1 dag

Samen met een vriendin maakte ik op een typisch Hollandse zomerdag in juli vanuit Den Haag een roadtrip naar Giethoorn en Nationaal Park Weerribben Wieden. In 14 uur reden we meer dan 400 kilometer!

We reden lekker rond in het gebied, door allemaal leuke kleine dorpjes, ontdekten fijne adresjes aan het water en genoten ook nog van wandelingen in de natuur. We deden ontzettend veel!

We waren niet alleen in het bekende Giethoorn, maar ontdekten ook minder bekende plekken in Nationaal Park Weerribben Wieden en dat was zeker de moeite waard!

weerribben-wieden-tips

Tips Weerribben Wieden

Wil je ook op pad en leuke dingen doen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, maar ben je er nog nooit geweest? Dan heb je net als wij waarschijnlijk best veel vragen.

Waar moet je precies zijn in Weerribben Wieden, waar begin je en hoe kom je daar? En, waar kun je eventueel leuk overnachten in de Weerribben-Wieden, in een B&B, hotel, huisje, kleinschalige camping of ander bijzonder plekje?

mooiste-plaats-weerribben-wieden

Waar moet je naartoe in de Weerribben Wieden en waar kun je overnachten?

nationaal-park-weerribben-wieden

Mooie plekken en leuke activiteiten in Weerribben Wieden

Wat zijn mooie plekken in de Weerribben Wieden? Wat mag je niet missen in de Weerribben Wieden? Welke activiteiten, tips, aanraders en afraders heb ik verder nog voor een bezoek aan Weerribben Wieden?

ganzen-weerribben-wieden

Wat mag je niet missen in Nationaal Park Weerribben Wieden?

weerribben-wieden

TOP 10 WEERRIBBEN-WIEDEN

Hier is de top 10 dan eindelijk! Tien leuke dingen om te doen in de Weerribben-Wieden. Ga je dus nog lees dan zeker mijn tips voor de Weerribben-Wieden.

Nummer 1 mag je eigenlijk niet overslaan (tenzij je een gruwelijke hekel hebt aan toeristen en dagjesmensen), de rest staat in willekeurige volgorde. Daaronder staan zelfs nog extra tips voor wie op vakantie is in de omgeving van de Weerribben-Wieden en dus meer tijd heeft dan een dagje of weekendje Weerribben-Wieden.

giethoorn-blogger

  1. Giethoorn bezoeken

Giethoorn is natuurlijk dé trekpleister in deze contreien en die mag je uiteraard niet missen als je naar Overijssel gaat. Al decennia lang is dit één van de bekendste bezienswaardigheden in Nederland, zeker voor buitenlandse toeristen.

bruggetjes-giethoorn

Het kneuterige maar pittoreske Giethoorn moet je ook als Nederlander toch echt een keer gezien hebben vind ik. Ik was er als kind al en nam begin juli opnieuw een kijkje, zonder hordes Aziaten en Amerikanen.

Kneuterig, pittoresk en toeristisch Giethoorn.

De kanalen, de bruggen, de huizen met rieten daken, de hortensia’s en natuurlijk de vele bootjes maken er een pittoresk plaatsje van. Toeristisch, maar nog altijd fotogeniek. Leuk om rond te wandelen als het nog rustig is of onder de bruggetjes door te varen.

giethoorn-in-juli

Wil je iemand verrassen met een bezoek aan Giethoorn of de Weerribben-Wieden doe dan eens een belevenis cadeau, zoals een natuurtocht per boot. Dit kan voor 1 persoon, maar leuker is het natuurlijk om sámen met de rondvaart (prijs voor 2) mee te gaan. Een rondvaart met high tea bij de Rietstulp in Giethoorn kan ook. Dat is de boot die je hieronder ziet. Of verras je partner met romantisch met zijn tweetjes varen in een fluisterboot.

Wil je een traditionele punter, een sloep, kano of SUP board huren in Giethoorn, dan kun je op deze website over Giethoorn meer informatie vinden (en voor drukke dagen van te voren reserveren). Een blog met meer tips in Giethoorn volgt een andere keer.

Heb je geen eigen vervoer? Boek dan een dagtour naar Giethoorn!

boottocht-giethoorn

  1. Leuke dorpjes in de Weerribben-Wieden ontdekken

Behalve Giethoorn zijn er nog meer waterdorpen, zoals Dwarsgracht (op loopafstand van Giethoorn), Belt-Schutsloot en Wanneperveen. Het leuke is dat deze nog niet zo bekend zijn bij toeristen! Andere leuke plaatsjes in de Weerribben-Wieden zijn vestingstad BlokzijlVollenhove, Sint-Jansklooster, Kalenberg, Steenwijk en Zwartsluis.

vollenhove

Sommige plaatsjes zijn wat toeristischer en hebben een echt centrum of haventje, andere bestaan slechts uit enkele boerderijen, zoals Jonen. Ossenzijl, aan de noordkant van het Nationale Park, ligt op de vaarroute naar Friesland.

Leuke plaatsjes om te ontdekken of te passeren.

Ook zul je dorpjes tegenkomen met gekke namen, zoals Muggenbeet, Moespot, De Bult, Tuk, Blauwe Hand en Doosje. De meeste van deze plaatsjes zijn buurtschappen in de gemeente Steenwijkerland. Leuk weetje: Blauwe Hand verwijst naar de blauwe handen die werklieden vroeger kregen bij het uitladen van de koperhoudende turf.

muggenbeet-plaats

Dorpjes met grappige namen!

Wist je dat er ook een piepklein dorpje bestaat met de naam Nederland? Dit buurtschap ligt net ten zuiden van Kalenberg. Toen we dat ineens op de kaart zagen staan (onder het meerijden kijk ik altijd op Google Maps) móesten we daar natuurlijk even naartoe.

het-dorpje-nederland

Nederland, een plaatsje in Overijssel!

plaats-nederland

Je kunt net als wij met de auto langs al deze dorpjes toeren (ik reed met een vriendin mee met een cabrio, dus dat was genieten!), maar heb je wat langer de tijd, maak dan mooie fietstochten, dat is net wat fijner voor de natuur.

roadtrip-weerribben-wieden

  1. Fietsen in de Weerribben-Wieden

Vanwege de uitgestrektheid van Nationaal Park de Weerribben-Wieden leent het natuurpark zich perfect voor een leuke fietstocht. Er zijn volop fietspaden en fietsroutes in de Weerribben-Wieden en overal zie je fietsers voorbijkomen. Op verschillende plekken staan borden met fietskaarten, maar je kunt ook van te voren een route uitstippelen.

fietsen-weerribben-wieden

Is een lange fietstocht op een gewone huurfiets te vermoeiend voor je, huur dan een elektrische fiets. Wij zagen veel oudere stellen op e-bikes. Solexjes zagen wij ook, maar die wij vonden wij verschrikkelijk veel kabaal maken. Er kwam in de verte een groep jongeren langs en het geluid van zo’n solex verstoort echt de rust, dus hoe leuk het misschien ook lijkt, wat mij betreft is dit een no go.

Hier enkele voorbeelden van mooie fietsroutes in de Weerribben-Wieden:

Bestel eventueel de ANWB Fietskaart Kop van Overijssel:

Of de Falk fietskaart van de Kop van Overijssel en stippel zelf een mooie fietstocht door de Weeribben-Wieden uit!

fietskaart-weerribben-wieden

  1. Wandelen in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Lekker wandelen vind ik ook altijd fijn en dat gold ook voor de Weerribben-Wieden. Wel is een beetje voorbereiding in dit geval aan te raden. Wij deden spontaan een aantal korte wandelingen op diverse plekken in Nationaal Park de Weerribben-Wieden en terwijl de ene wandeling niet helemaal was wat we ervan verwacht hadden, was de andere juist wel heel leuk.

Eerst liepen we een ietwat saaie route over een pad waarbij je helaas het water net niet zag. Ook wandelden we een stukje door het Woldlakebos (de route is 3 km en je kunt er mooie libellen zien!) en tot slot nog een leuke korte wandeling vanuit het bezoekerscentrum in Sint-Jansklooster (een wandeling die ook heel geschikt is om met kinderen te doen).

dieren-weerribben-wieden

Ga je maar 1 dag zoek dan van te voren uit welke wandelroute in de Weerribben-Wieden je mooi lijkt. Er zijn diverse (rond)wandelingen mogelijk langs dijken, polders, weides, (wind)molens, moerassen, meren, rietlanden, ribben, bossen, bruggen, pontjes en uitkijkpunten.

LAW-Overijssel

In Nationaal Park Weerribben-Wieden vind je vele wandelroutes.

top-10-weerribben-wieden

Voor kinderen is niet alleen het Vlonderpad leuk (1 km), maar ook het Laarzenpad (3 km, met trekpontje dat je op mijn foto hieronder ziet). Ook is er nog een Kabouterpad. Goed te weten: Het Laarzenpad is van 15 maart tot 15 juli gesloten i.v.m. het broedseizoen.

Op je laarzen door de modder of speuren naar kaboutersporen.

trekpontje

Uiteraard staan er ook overal wandelpaaltjes, maar een wandelkaart van het gebied is wel een aanrader. Tip: bestel hier de gloednieuwe ANWB wandelkaart Weerribben Wieden:

Heb je langer de tijd of wil je een groter gebied ontdekken? Wandel dan een deel van het Stellingenpad. Een aantal etappes gaat door Nationaal Park Weerribben Wieden.

woldlakebos

  1. Kanoën, kayakken of suppen

Nationaal Park de Weerribben-Wieden is een paradijs voor kanoërs, kayakkers en suppers. Er zijn diverse kanoroutes in het hele gebied en er wordt ook volop aan suppen gedaan, stand up paddling. Een kano, kayak of sup board hoef je niet zelf te hebben; je kunt er op diverse plekken één huren.

kayakken-weerribben-wieden

Ga lekker de meren, kanalen en sloten op, rustig peddelend tussen waterlelies, kroos en riet of juist met weids uitzicht. In een kayak of kano ontdek je de Weerribben-Wieden heerlijk vanaf het water en waaien al je zorgen weg in de wind. Hier in de verte zie je 2 suppers:

suppen-weerribben-wieden

Kom je met je eigen sup of kano dan zijn er verschillende plekken waar je te water kunt gaan. Hier zag ik  bijvoorbeeld een parkeerplaats met kanohelling. Je roeit zo De Flodder op. Hier vind je een kanoroute door de Weerribben.

Tip: bestel de watervaste waterkaart van de Kop van Overijssel. Ideaal als je de Weerribben-Wieden vanaf het water wil ontdekken!

kano-of-kayak

  1. Bootje varen in de Weerribben-Wieden

Wat zeker ook een aanrader is in Nationaal Park de Weerribben-Wieden is gewoon varen! Het waterrijke Nationale Park leent zich hier uitstekend voor! Ben je niet zo sportief maar wil je wel het water op, dan kan dat met je eigen boot, maar ook met een rondvaartboot. Ook met een sloep of fluisterbootje kun je heerlijk genieten van de mooie omgeving.

Flodder-weerribben-wieden

Waar het in Giethoorn druk is op het water, merk je in andere delen van de Weerribben-Wieden dat je juist alle ruimte hebt. Of je nou zelf een bootje huurt of met een rondvaart mee gaat, het kan allemaal. Bij punt 1 zag je al wat tips. Ik zag bijna niemand met een mondkapje op in de boot, maar neem er voor de zekerheid één mee.

Dagelijks kun je vanuit Sint-Jansklooster (zie punt 7) en Ossenzijl met een excursiebootje naar de mooiste plekken van het Nationaal Park. Vaar bijvoorbeeld naar het verdronken dorp Beulake, dat ooit door noodweer getroffen werd. Overdekt varen in de Weerribben-Wieden kan ook; mocht er regen voorspeld zijn dan is dat fijn te weten.

verdronken-dorp-beulake

Ga mee met een rondvaart en ontdek het verdronken dorp Beulake!

boottocht-weerribben-wieden

  1. Bezoekerscentrum De Wieden (kids tip!)

Bezoekerscentrum De Wieden in Sint-Jansklooster is niet alleen een plek waar je informatie kunt krijgen over de Weerribben-Wieden, maar ook een heerlijk plekje om even bij te komen. Behalve thee drinken kun je er een leuke korte wandeling over een vernieuwd Vlonderpad maken, wat echt een aanrader is! Kinderen kunnen er spelen in de speeltuin van Oerrr. En varen kan er ook nog.

mooie-plekken-weerribben-wieden

Tijdens de wandeling over het Vlonderpad kom je langs een oud veenhuisje die je van binnen kunt bekijken. Zo pak je ook nog wat geschiedenis en cultuur mee!

weerribben-wieden-wat-te-doen

Of doe de wandeling over het Laarzenpad met het trekpontje (zie punt 4) .

laarzenpad

Met kinderen kun je hier makkelijk een dagdeel zoet zijn, maar ook zonder kinderen moet je hier zeker even naartoe gaan, om te varen, wandelen, informatie te verzamelen of gewoon thee te drinken, want de Theeschenkerij bij het bezoekerscentrum is echt een fijn plekje!

Schuitje varen, theetje drinken…

weerribben-wieden

  1. Leuke terrassen aan het water

Als je in zo’n waterrijk gebied bent is het natuurlijk sowieso leuk om af en toe lekker een terrasje aan het water op te zoeken. Niet alleen bij het adresje dat ik net al noemde of bij de sluis in Blokzijl, en natuurlijk in Giethoorn, maar ook waar wat meer ruimte is.

Een terrasje aan het water pakken!

Een aanrader is het terras van Café Geertien in Muggenbeet. Café Geertien zelf is een authentiek bruine café uit 1825, maar heeft een fijn groot terras aan het water. Alle tafeltjes staan gezellig in het gras en op voldoende afstand van elkaar. Je zit hier heerlijk (in de schaduw als je wil) met uitzicht op de voorbijvarende bootjes.

Of je nou koffie wil drinken, lekker wil lunchen of een gezellig borrelplekje zoekt, het terras van Geertien is echt een aanrader!

terras-aan-het-water-weerribben-wieden

Tip: je kunt ook overnachten bij Geertien! Meer tips staan verderop in dit blog.

overnachten-bij-hotel-geertien

  1. Vogels kijken vanuit de Twitterhut

Ben je een echte vogelliefhebber en kun je uren vogels spotten? Dan kun je je hart ophalen in de Weerribben-Wieden. Vogels zitten graag in dit laagveengebied, en dan natuurlijk vooral moerasvogels. Ga je in de periode april tot en met juni dan keren de broedvogels terug en valt er veel te zien. In de winter zie je er weer hele andere vogels, zoals ganzen en zwanen. Vlinders en libellen zie je er trouwens ook veel.
Hieronder zie je welke moerasvogels je zoal in de Wieden en Weerribben tegen kunt spotten:

moerasvogels

Om vogels te spotten zijn er speciale vogeluitkijkpunten. Op natuureiland Tiengemeten (geheimtip!) zag ik ze laatst ook al, maar ook hier heb je diverse vogelkijkhutten: Vogelkijkpunten Weerribben en Vogelkijkpunten Wieden.

wat-te-doen-weerribben-wieden

Wij bezochten de Twitterhut in natuurgebied Wetering Oost en West, een ‘nieuw’ natuurgebied tussen de Weerribben en de Wieden in.

Ik hoor je al denken: ‘Twitterhut?’ Is dat iets met Twitter? Ja en nee. Twitteren of tweeten betekent natuurlijk tjilpen en ja, het logo van Twitter is ook een vogeltje. Dus nee, deze hut heet geen Twitterhut om er eens lekker te gaan zitten twitteren, maar is een plek om vogels te kijken.

wat-te-doen-in-weerribben-wieden

Ik in de Twitterhut, één van de vogeluitkijkpunten in de Weerribben-Wieden.

vogelkijkhut-weerribben-wieden

Het is niet dat je deze plek nou echt niet mag missen, maar ook als je niks met vogels hebt is zo’n vogelspotplek een leuke onderbreking tijdens het fietsen of wandelen in de Weerribben-Wieden.

nationaal-park-de-weerribben-wieden

Turend uit de Twitterhut zie je niet alleen het bos (waar wij dus ook wandelden), maar ook een zwaluwenwand met gaatjes waar oeverzwaluwen een nestje in kunnen maken. Er staat een gedicht bij.

zwaluwenwand-twitterhut

Een andere uitkijktoren is uitkijktoren De Woldberg, bij Baars, vlakbij Steenwijk. Hier ben ik niet geweest. En dan is er nog de watertoren, die nu aan bod komt.

  1. De Watertoren beklimmen

Je mag Nationaal Park de Weerribben-Wieden eigenlijk niet verlaten als je het gebied niet minstens vanaf één uitzichtpunt hebt bewonderd. Het meest opvallende uitzichtpunt in het nationale park is wat dat betreft de watertoren van Sint-Jansklooster. Deze toren in de Wieden is 46 meter hoog (ruim 200 treden, geen lift!) en gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

weerribben-wieden-met-kinderen

Het beklimmen van de watertoren in De Wieden moet letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van de Weerribben-Wieden zijn. Je kunt de toren elke zaterdag op vaste tijden bezoeken, slechts op 4 tijdstippen en maar 8 mensen per keer.

Je kunt het boeken bij het bezoekerscentrum van de Wieden of online via de website van Natuurmonumenten: kaartje watertoren. De prijs is 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen. Ben je lid van Natuurmonumenten dan krijg je korting.

watertoren-wieden

Je parkeert bij het bezoekerscentrum en wandelt dan samen met de boswachter in 15 minuten naar de toren. Wij waren net te laat voor een bezoek, maar zagen eerder de toren wel steeds in de verte hoog boven alles uittorenen. Kijk maar op de foto hierboven.

Van bovenaf heb je natuurlijk een geweldig uitzicht!

Veel te doen in de Weerribben-Wieden

Nou, je ziet het al: je komt nog tijd te kort tijdens een dagje Weerribben-Wieden. Pas als je er bent merk je hoe uitgestrekt het gebied is en wat er eigenlijk allemaal kan aan activiteiten. Het is dan ook zeker leuk om er een nachtje of weekend te blijven of er toch nog een weekje vakantie in eigen land te boeken. Tips staan onderaan.

Wat te doen in de omgeving van de Weerribben-Wieden?

Verblijf je juist wat langer in de omgeving van Nationaal Park de Weerribben-Wieden of ben je er echt 1, 2 of misschien wel 3 weken op vakantie en kun je de 10 tips in dit blog al afvinken? Dan kan er nog meer hoor.

Pretparken in de buurt

Breng een bezoek aan tropisch Dierenpark Taman Indonesia in Kallenkotte, op de grens van Overijssel en Drenthe, ga naar Klimbos Avontuurlijk Paasloo, ontdek Netl de wildste tuin of ga bij mooi weer naar een heerlijk buitenbad (we reden er te snel langs om een foto te kunnen maken, maar het zag er goed uit). Regent het juist en weet je niet meer wat je met de kinderen aan moet dan is Monkey Town in Wolvega ook nog een optie.

Bezienswaardigheden buiten de Weerribben-Wieden

Ook iets verder weg valt overigens nog genoeg interessants ontdekken, o.a. in de Noordoostpolder, zoals Werelderfgoed Schokland, de Orchideeënhoeve in Luttelgeest (dat staat ook nog steeds op mijn lijstje), het Waterloopbos, de Schokkerhaven (en strand, hieronder) en het IJsseloog. Ga ook eens naar Urk of breng een bezoekje aan Museum Staphorst.

schokkerhaven

Tips voor jouw vakantie

Ga tijdens een langer verblijf of vakantie in de regio ook eens een dagje naar het gezellige Zwolle, de Friese steden, Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe of Nationaal Park Drents-Friese Wold.

1 dag Weerribben-Wieden

Heb je echt maar 1 dag in dit gebied? Dan raad ik aan ’s ochtends meteen naar Giethoorn te gaan (voordat het te druk wordt) en in de middag de natuur in de rustiger Weerribben-Wieden op te zoeken. Ben je liever eerst actief in de natuur, ga dan in de middag varen in Giethoorn (let op: het is er dan wel druk). Eindig op een lekker terras of bij een restaurant in één van de andere genoemde plaatsjes.

Overnachten in Weerribben-Wieden

Wil je alles ontdekken wat ik in dit blog genoemd heb dan raad ik je aan te overnachten in de Weerribben-Wieden. Er zijn genoeg fijne plekken om te verblijven in Nationaal Park de Weerribben Wieden.

Hieronder vind je leuke overnachtingstips in de Weerribben-Wieden!

bijzonder-plekje-weerribben-wieden

Leuke hotels, B&B’s en vakantiewoningen bij de Weerribben-Wieden

Er zijn volop B&B’s, hotels in en om de Weerribben-Wieden. Leuke tips zijn:

Tip: boek een culinair verblijf bij Michelinsterren restaurant en hotel De Lindenhof in Giethoorn!

Vakantieparken bij de Weerribben-Wieden

Uiteraard zijn er ook vakantieparken in en om de Weerribben-Wieden. Voor een vakantie met kinderen vind je dat misschien fijn. Sommige hebben luxe huizen en vakantievilla’s aan het water.

Enkele voorbeelden:

Wat dacht je van het centraal gelegen Chaletpark Kroondomein Giethoorn, met chalets aan het water?

overnachten-weerrribben-wieden

Campings Weerribben-Wieden

Behalve vakantieparken zijn er ook campings, ook mini campings als je van wat kleinschaliger houdt. Er zijn verschillende gemoedelijke kleine campings, zoals Turftente of ’t Waterhoentje en nog veel meer andere, ook bij het water. Ook Camping d’Hof is leuk voor watersporters.

Heb je geen eigen tent of caravan? Camping Kleine Belterwijde heeft trekkershutten. Camping Tussen de Diepen ook, direct aan het water.

Of kies voor Camping Netl, de wildste tuin! Hier kun je t/m 31 augustus 2020 naar de door hen opgezette pop up camping Kallumaan, met strandjes en een natuurspeelplaats. Het ligt in Kraggenburg (Noordoostpolder), maar vlakbij de Weerribben Wieden en ziet er leuk uit!

Ook ‘kamperen bij de boer’ kan op een aantal plekken. En er is ook een camperplaats in Giethoorn.

kleinschalige-camping

Bijzonder overnachten in de Weerribben-Wieden

Wil je geen bungalow, villa of hotel, maar hou je van iets aparters, zoals houten chalets, pipowagens of safaritenten? Dan is dit wellicht iets voor jou:

Allemaal bijzondere plekjes en leuke adresjes in de Weerribben-Wieden!

Steden in de buurt van de Weerribben

Verblijf je liever in een stad? Grotere plaatsen in de buurt van de Weerribben Wieden zijn Meppel en Emmeloord, maar ook Zwolle, Kampen, Heerenveen en Hoogeveen liggen niet zo gek ver weg.

Hoe ver is het naar de Weerribben Wieden?

Uiteraard kun je vanuit elke plek in Nederland naar de Weerribben-Wieden. Voor de een zal het niet zo ver rijden zijn, voor de ander is het een behoorlijke tocht. Vanaf Den Haag was NP de Weerribben-Wieden met de auto ongeveer 2 uur rijden, vanaf Amsterdam en Utrecht is het ongeveer anderhalf uur. Ga dus lekker vroeg op pad!

Waar is de ‘ingang’ van de Weerribben-Wieden?

Voor een bezoek aan de Weerribben-Wieden lijkt het eerst nogal een uitzoekerij waar je het beste naartoe kunt rijden of kunt verblijven als je meteen in een mooi gedeelte wil wandelen of het water op wil, maar het goede nieuws is dat er niet maar één mogelijkheid is, maar meerdere.

Er zijn meerdere ‘ingangen’ tot National Park Weerribben-Wieden en op verschillende plekken zie je dan ook borden langs de weg.

Met de auto door de Weerribben-Wieden

Je mag gewoon met de auto door de Weerribben-Wieden rijden. De Veneweg (N762) dwars over het water, via Ronduite, leek ons een mooie route toen we het op de kaart zagen, met aan je ene hand de Beulakerwijde en je andere zijde de Belterwijde, maar daar zag je helaas niet zoveel van.

Parkeren Weerribben-Wieden

Wat parkeren betreft is het slim eerst te kijken welk plaatsje je wil zien of welke activiteit je wil ondernemen. Het is niet zo dat er maar één parkeerplaats is en dat je van daaruit makkelijk het hele gebied kunt ontdekken, want daar is het te groot voor. Je moet dus kiezen, of, zoals wij deden, op verschillende plekken parkeren.

Met het openbaar vervoer naar Nationaal Park de Weerribben Wieden

Wie je met het openbaar vervoer naar de Weerribben-Wieden dan kun je de trein naar Steenwijk nemen en vervolgens met de bus naar Giethoorn of andere plaatsjes. Of huur een elektrische fiets in Steenwijk.

Wandelen of fietsen?

Wil je echt veel zien van Nationaal Park de Weerribben Wieden, ook diverse plaatsjes ontdekken en ben je er maar 1 dag, dan is vanwege de uitgestrektheid van het gebied fietsen handiger dan wandelen.

route-weerribben-wieden

Fietsveer

Er is in de zomer (tot eind oktober) bij Jonen een veerpontje voor fietsers, maar in verband met de coronamaatregelen is die momenteel alleen toegankelijk vanaf de kant van Blokzijl/Vollenhove. Het kost 1,20 (contant). Check dit zelf als je het wil.

Gratis te bezoeken Nationaal Park

Nationaal Park Weerribben Wieden is gratis te bezoeken. Je hoeft dus niet zoals voor Nationaal Park De Hoge Veluwe (waar ik ook onlangs was) een ticket te kopen. Wel betaal je uiteraard voor boottochten of enkele bezienswaardigheden.

Je kunt de Weerribben-Wieden het hele jaar bezoeken, maar nu in de zomer is het natuurlijk extra fijn met al dat water en zelfs in juli nog veel rust en ruimte.

weerribben-wieden-waar-naartoe

Bezoekerscentra en informatie

Behalve het lezen van dit blog met tips voor de Weerribben-Wieden is het handig om eerst/ook langs een bezoekerscentrum of toeristeninformatie te gaan. Giethoorn heeft een tourist info, maar ook elders in Nationaal Park Weerribben-Wieden zit een aantal bezoekerscentra.

In Sint-Jansklooster vind je het Bezoekerscentrum van de Wieden, wat ik sowieso al tipte. In Ossenzijl (aan de noordkant van de Weerribben) zit Buitencentrum Weerribben van Staatsbosbeheer en in Zwartsluis kun je terecht bij Sluuspoort.

Deze luchtfoto hing bij het leuke Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Sint-Jansklooster:

bezoekerscentrum-de-wieden

Websites Weerribben Wieden

Zoek je meer informatie online dan verwijs ik je naar de volgende websites over de Weerribben Wieden:

leukste-plekken-weerribben-wieden

Ik bezocht de Weerribben-Wieden gewoon zelf, omdat ik er al langere tijd nieuwsgierig naar was. Ik was er samen met een vriendin (met auto), die ik super dankbaar ben, want zonder haar had ik niet zoveel kunnen zien.

Een blog schrijven als deze kost veel tijd, dus hopelijk heb je iets aan de informatie en tips in dit blog gehad. Mocht je besluiten een overnachting te boeken dan ben ik er heel blij mee als je dat via de linkjes met accommodatietips in dit blog doet. Ik krijg dan (in de meeste gevallen) een heel klein percentage, maar het kost jou niets extra.  

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven