Tour door het zuiden van Lanzarote

Tour door het zuiden van Lanzarote

Lanzarote, wat een schitterend en bijna buitenaards mooi eiland! Naar welk deel van Lanzarote je ook gaat, er is genoeg te zien, maar een tour door het zuiden van Lanzarote moet je zeker doen! Of je het nou zelf doet of een excursie boekt, dit is echt een must do op Lanzarote! In het zuiden van Lanzarote zie je namelijk spectaculaire landschappen en werkelijk geweldige (veelal natuurlijke) bezienswaardigheden.

Het zuiden van Lanzarote

In het zuiden van Lanzarote zie je niet alleen de vulkanen in het onbeschrijflijk mooie Timanfaya National Park, maar ook andere mooie plekken. De natuur van Lanzarote is zo bizar gaaf! Bezoek highlights als Los Hervideros en de groene lagoon Charco de los Clicos bij El Golfo, maar zeker ook de bijzondere wijnstreek La Geria.

Een vakantie naar Lanzarote boek je o.a. bij TUI en de Vakantiediscounter! Of bekijk de tips onderaan.

Zelf op pad of…

Huur een auto via Sunnycars of TUI autoverhuur en bezoek het allemaal zelf, of boek een speciale excursie en zie de mooiste plekken van Lanzarote ook. Mocht je nog in de oriënterende fase zitten, lees dan onderaan de blog waar je kunt overnachten. Maar eerst zie je nu de hoogtepunten van het zuiden van Lanzarote!

Een trip met één en al natuurpracht!

bijzonder-mooie-natuur-lanzarote-canarische-eilanden

Zuid tour Lanzarote

Een dagtrip naar het zuiden van Lanzarote (of een tour in het zuiden als je er al zit) wordt door verschillende reisorganisaties aangeboden, zowel door Nederlandse en Belgische touroperators als door internationale bureaus waar je allerlei tourtjes en excursies wereldwijd kunt boeken. Op eigen gelegenheid al deze plekken ontdekken kan uiteraard ook, maar tijdens een tour zie je meer op één dag en krijg je veel meer informatie.

Op excursie langs de mooiste plekken in het zuiden

Zelf deed ik de Zuid tour met Lanzarote Experience Tours, een lokale reisorganisatie. Dat is echt dé tip voor een mooie tour op Lanzarote. In het Spaans heet de tour die ik deed Excursión Sur: Timanfaya y las Montañas del Fuego. In het Engels Southern Tour Lanzarote, Timanfaya vulcano trip.

De excursie kan ook in het Nederlands gedaan worden! Daarover strak meer. Hieronder zie je welke plekken en bezienswaardigheden we aandeden tijdens de trip in het zuiden van het eiland.

mooie excursie-tour-zuiden-lanzarote

5x zien tijdens een tour langs de mooiste plekken

in het zuiden van Lanzarote

De vulkanen van Nationaal Park Timanfaya

Ga je naar Lanzarote dan móet je Timanfaya zien. Dit is dé highlight van Lanzarote, een must see dus, en zo geweldig gaaf. Wij gingen er meteen als eerste naartoe waardoor het nog niet zo druk was, wat het er wel kan zijn! Het is namelijk dé highlight van Lanzarote. En dat snap je meteen als je het ziet. Wat een ongelofelijk bijzonder landschap!

Je mag hier niet op eigen houtje doorheen (althans, het mooiste deel niet), maar gaat met een bus door het ‘malpaís’ zoals dit vulkanisch landschap genoemd wordt. Dan nog is deze vulkaanroute, de ‘ruta de los volcanos’, langs vuurbergen en kraters onvergetelijk. De tocht is spectaculair met af en toe best wel scherpe haarspeldbochten en uiteindelijk een behoorlijke hoogte. Je hebt steeds een geweldig uitzicht op het ‘maanlandschap’ onderweg. Vooral als je net als ik voorin zit is het echt fenomenaal!

Timanfaya-excursie-lanzarote

krater-lanzarote

vulkaan-lanzarote

tour-zuiden-Lanzarote

Natuurfenomeen El Islote de Hilario

Dit hoort eigenlijk nog bij Timanfaya. Bij het door César Manrique ontworpen restaurant El Diablo heb je niet alleen een geweldig mooi uitzicht, maar vind je bovendien El Islote de Hilario. Hier kun je zien dat de vulkaan nog steeds actief is. Niet in de zin van dat hij op uitbarsten staat, maar omdat je de warmte nog kunt voelen. Een bosje takken dat een stukje onder de grond gehouden wordt vliegt spontaan in brand en boven de gaten in de aarde die in contact staan met het binnenste van de vulkaan kan op een grillplaat zelfs eten gekookt worden. Ook laten de medewerkers van het park zien wat er gebeurt als je water in de gaten gooit: als een geiser schíet het omhoog!

islote-de-hilario-spuitend-water-Lanzarote

koken-op-de-vulkaan

vuur-vulkaan-lanzarote

De groene lagoon: Charco de los Clicos

Ook heel bijzonder om te zien is de vulkaan El Golfo bij het Lago Verde (groene meer). El Golfo is een kustplaatsje in het zuiden van Lanzarote. Aan de rand van dit plaatsje, aan zee, vind je de (naar beneden gezakte) vulkaan en de groene lagoon. Dit kratermeer wordt ook wel Charco de los Clicos genoemd en is zo groen door algen. Een bijzonder gezicht zo vlak naast het zwarte strand en de oceaan.

Tour-zuiden-Lanzarote-groen-meer

Charco-de-los-Clicos-groen-meer-Lanzarote

wandeling-lanzarote

Klif en grot Los Hervideros

Direct bij het Lago Verde en El Golfo ligt ook Los Hervideros. Ik waande me even op Malta of Gozo, maar toch was het ook weer anders. Ruiger, robuuster, zwarter en toch ook die felle kleuren van de zee. Los Hervideros is een klif met een baai waar het water van de Atlantische Oceaan in een kom zit en soms ver vanuit de grot tegen de klippen omhoog opspat. De rotsformaties die je ziet en waar je tussendoor loopt bestaan uit lava.

Los-Hervideros-bezienswaardigheid-Lanzarote

Hervideros

mooie-natuur-lanzarote

Zoutmeer Salinas de Janubio

De zoutvelden (salinas) vond ik het enige iets minder interessante van de tour. Het zijn de belangrijkste zoutpannen van de Canarische Eilanden, en het is leuk om het even van een afstandje gezien te hebben, maar ik had er iets meer van verwacht. Je kunt niet bij de zouthopen zelf komen en juist dat had mij wel leuk geleken. Toch is het een bijzonder gezicht, die rechthoekige vakken in het landschap, met verschillende kleuren.

Salinas-de-Janubio-zoutvelden-Lanzarote

zout-lanzarote

Wijnstreek La Geria

De tour eindigt met een bezoek aan een bodega bij La Geria. La Geria is hét wijngebied van Lanzarote. Je ziet hier de zo typerende manier van wijnbouw op het eiland: druivenstruiken worden in kommetjes verbouwd. Deze halve cirkels zijn gemaakt van rotsjes van lavastenen (genaamd picón) en beschermen de druiven tegen de soms harde noordwestenwind.
Je bezoekt één van de wijnhuizen (ik bezocht bodega Rubicón) en uiteraard mag je de wijn ook proeven. Deze wijnstreek op Lanzarote heeft een denominación de origen, een DO-markering; je weet dus dat je met een kwaliteitswijn te maken hebt.

bijzondere-wijnbouw-op-lanzarote

wijngaarden-lanzarote

bodega-lanzarote

Allemaal must sees!

Op bijna al deze bezienswaardigheden wil ik nog een keer apart terugkomen, als ik de tijd heb. Ik heb zoveel mooie beelden en ik kan er nog veel meer over vertellen. Stuk voor stuk vond ik de bezienswaardigheden uit de tour zeer de moeite waard! Deze tour is dan ook echt iets wat je moet doen op Lanzarote!

Zijn er nog meer highlights in het zuiden van Lanzarote?

Ja, wat je ook echt niet mag missen is Playa Papagayo. Je kunt er zelf vanaf Playa Blanca helemaal naartoe wandelen. Het is een mooie hike, langs de verschillende Papagayostranden, tot aan Punta Papagayo, maar let op, de wandeling gaat niet over geasfalteerde paden, dus zorg dat je de juiste schoenen draagt. Heb je een auto dan hoef je niet het hele end te lopen, maar kun je bij twee van de stranden in de buurt parkeren. Of doe het middels een tourtje met een boot vanaf Playa Blanca.

Lanzarote Experience Tours

Lanzarote Experience Tours waar ik de zuidtour mee deed is een familiebedrijf. Het is van een moeder (Angela) en een dochter (Cristina). Alleen dat al maakt deze aanbieder aantrekkelijk en geeft ze een grotere gunfactor dan de grotere bedrijven die meer van het massawerk zijn. Ze zijn enthousiast, betrouwbaar en ervaren. Ze kennen iedereen, weten hoe het op Lanzarote werkt en maken geen commerciële stops.

Lanzarote-experience-tours-cristina

Kleine groepen

De groepen zijn maar klein, zodat het geen massa excursies zijn in grote bussen waarbij je aangekomen op de plek die je wilt zien steeds achter een groep mensen aanloopt of die de hele tijd in de weg lopen als je een foto wil maken. Je bent nooit met meer dan 20 mensen, meestal minder. Juist het kleinschalige karakter van Lanzarote Experience Tours is zo aantrekkelijk.

‘Your time is gold, even on vacation. Do not waste your time reading what to see, when and where to see it. Avoid the queues and know the beauty of the island. Know its history, its emblematic places and get endless information from our guides. They are the professionals!’

Veel zien in korte tijd

Zoals het hier boven staat is het. Kortom, met deze tour bespaar je tijd. Het regel- en uitzoekwerk word je uit handen genomen en je staat niet in de rij. Je komt op de mooiste plekken en krijgt interessante informatie te horen van de gids, die een echte professional is. Tegelijkertijd, dat vond ik, voelt het heel vertrouwd en close.
In 5 uur tijd zie je enorm veel en toch voelt het niet gehaast.

Wat kost deze excursie van Lanzarote Experience Tours?

Voor volwassenen kost de tour 49 euro. Voor kinderen van 2 tot 12 jaar 35 euro. Kinderen onder de 2 jaar mogen gratis mee. Weet je het nog niet zeker? Boek het dan toch, dan heb je in elk geval zekerheid. Tot een dag van te voren (minimaal 24 uur) heb je nog bedenktijd en kun je het eventueel nog gratis annuleren. Je ziet dat als je boekt. Check het even goed.

De tour lijkt ietsje duurder dan van andere aanbieders, maar vergis je niet, bij die anderen zijn er vaak meer bijkomende kosten of heb je weer niet het voordeel van kleinere groepen.

Zijn er nog bijkomende kosten?

Daar waar een entreeprijs geldt zit het al bij de tour in. Ook krijg je een flesje water. Alleen als je ook nog een ritje op een camello wil maken (geen kameel trouwens, maar een dromedaris) moet je daarvoor betalen. Dit is facultatief (ik deed het niet, ik had het in de Sahara wel eens gedaan), maar kost 6 euro als je het wel wil. Geef het dan wel even van te voren aan. Hieronder zie je heel veel kamelen (pardon, dromedarissen) bij elkaar. Op de rug van een dromedaris kun je zo een stukje van Timanfaya ontdekken. Leuk om te doen als je met kinderen naar Lanzarote gaat.

dromedaris-Lanzarote-kamelenrit

Op welke dag kun je de Zuid-tour doen?

De tour in het zuiden van Lanzarote is dagelijks te boeken. Dit in tegenstelling tot bij sommige andere aanbieders. Fijn, want wellicht heb je ook nog andere plannen. Weet je al wanneer je het zou willen doen, dan kun je het wel vastleggen, zodat het niet net vol zit als je het ter plekke pas beslist.

Waar start de tour? Word je opgehaald bij je hotel?

Wil je deze excursie ook boeken dan is het goed te weten dat je gewoon bij je bij je hotel of appartement wordt opgehaald. Je hoeft dus niet eerst nog een end te gaan reizen of op een totaal onbekende plek te gaan staan wachten maar hebt gewoon een pick-up. Ik werd opgepikt bij mijn accommodatie in Playa Blanca, maar ook als je elders op Lanzarote verblijft kunnen ze je oppikken.

Hoe lang duurt de tour?

De tour duurt van half 9 tot half 2. Het is dus geen volledige dagtour maar iets korter zodat je in de middag nog kunt relaxen als je dat wil. Eigenlijk is het een halve dagtrip. Check wel altijd welke vertrektijd aan je doorgegeven wordt en zorg dat je op tijd klaar staat op de afgesproken plek.
Lunch zit er niet bij, want als je terugkomt is het (Spaanse) lunchtijd. Je kunt eventueel iets kleins meenemen voor onderweg als je denkt het niet vol te houden.

Is de tour geschikt om met kinderen te boeken?

Deze tour in het zuiden van Lanzarote kan ook door gezinnen geboekt worden. Kinderen tot 12 jaar krijgen korting en kinderen tot 2 jaar zijn gratis. Wel moet je ze op verschillende plekken goed in de gaten houden. Voor wie met een baby reist: niet alles is met een kinderwagen te doen (zoals de paadjes van Los Hervideros), dus een draagzak meenemen is aan te raden. Met kinderen is deze reis fijner dan een reis met een hele grote groep zoals ook veel aangeboden wordt.
Een reis op maat laten samenstellen kan ook. Dit is ietsje duurder, maar daardoor ben je wel flexibeler en kan de trip op jouw wensen worden afgestemd.

Is de tour ook geschikt voor wie slecht ter been is?

Ben je slecht ter been of heb je geen goede conditie en twijfel je of de tour wel geschikt is? Je kunt het altijd even vragen. In principe hoef je tijdens deze tour geen lange enden te lopen. Alleen om bij Charco de los Clicos te komen moet je een klein stukje klimmen, over een paadje, maar dit is maximaal 5 minuten. Het er vlakbij gelegen Los Hervideros kun je vanaf de overkant bekijken. Wil je toch echt dichtbij, dan is de ondergrond wel oneffen en zijn goede schoenen een aanrader. Maar ook dot is weer maar een heel klein stukje. In Timanfaya hoef je je sowieso geen zorgen te maken, want dat bezoek je vanuit de bus. En bij La Geria is het voornamelijk het wijnhuis en het uitzicht.

la-geria-lanzarote

Privétours op Lanzarote

Je kunt deze rondreis (en de andere reizen die ze aanbieden) ook privé doen of speciaal een reis naar wens laten samenstellen. Dit kan fijn zijn als je al met een eigen wat groter gezelschap bent, specifieke dingen hebt die je wil zien (en eventuele niet wil zien) of als je bijvoorbeeld met kinderen reist. Het voordeel is ook dat je dan niet op anderen hoeft te wachten.

Eigen busjes

Ik werd rondgereden met een auto, omdat ik met Cristina alleen was, maar normaal hebben ze kleine busjes. Het goede nieuws is dat ze rond november hun eigen busjes krijgen. Zo zijn ze niet meer afhankelijk van wat ze kunnen huren maar hebben ze dit ook zelf onder controle. De bussen zullen zijn uitgerust met airco (die per persoon te reguleren valt) en uiteraard mooi nieuw zijn.

Tours in verschillende talen: ook in het Nederlands!

Lanzarote Experience Tours biedt tours en excursies aan in verschillende talen. In het Spaans uiteraard (zoals ik deed), maar ook gewoon in het Engels. Ze hebben ook een Nederlander in dienst die Nederlandse tours voor ze doet. Daarnaast is Cristina druk bezig met Duits; pas als ze alles perfect in het Duits kan vertellen wil ze dat er ook bij gaan doen. Op de site staat de informatie in het Engels, Duits, Frans en Italiaans.

Lanzarote-Experience-Tours-Timanfaya

Hele goede reviews op Tripadvisor

Ook als je op Tripadvisor kijkt zie je alleen maar goede reviews. Iedereen is laaiend enthousiast over Angela. Zelf was ik met haar dochter Cristina op pad en daar was ik ook superenthousiast over. Een ontzettend lieve, mooie en slimme meid die veel vertelde en echt wilde dat ik het naar mijn zin had.
De ontzettend positieve reviews zijn dan ook meer dan terecht. Zoals Cristina tegen me zei:

‘Mis clientes son como mis niños!’ (Ik zie mijn klanten als mijn kinderen)

Meer tours en excursies op Lanzarote

Lanzarote Experience Tours biedt behalve de zuidtour nog meer tours op Lanzarote aan waaronder:

-Lanzarote Grand Tour (Noord én Zuid Lanzarote bezoeken in 1 dag)
-Het beste van César Manrique (ook een aanrader!)
-Een zeiltocht naar het eiland Graciosa
-Dolfijnen spotten bij zonsondergang

grot-lanzarote

Wandelen op Lanzarote

Ben je gek op wandelen of actief hiken? Naast de excursies hebben ze ook mooie wandelingen. Hier zie je hikes met een duur van 4 tot 9 uur: wandelen op Lanzarote.
Doe je het liever op eigen gelegenheid? Schaf dan de Rother Wandelgids Lanzarote aan. Een klein maar handig gidsje. Het e-book met wandelingen op Lanzarote kan ook. Zelf wandelde ik o.a. langs de Papagayostranden.

Fietsen wordt er trouwens ook veel gedaan!

Excursies voor cruisereizigers

Ook voor mensen die met een cruise op Lanzarote aankomen bieden ze excursies aan. Vooral in oktober en november zijn er altijd veel cruiseschepen vertelde Cristina. Lees hier meer (alleen in het Spaans) over deze Excursiones para cruceros en Lanzarote. Fijn als je veel wil zien en geen gestress wil of je wel weer op tijd bij de boot bent. Daar zorgen zij voor.

Transfer vanaf de luchthaven van Lanzarote

Behalve de tours regelen ze ook transfers van de luchthaven Arrecife naar je accommodatie (als je geen pakketreis geboekt hebt en ook niet met de bus wil gaan). Dit betreft privé transfers en kan vanaf 40 euro per enkele reis.

Auto huren op Lanzarote

Wil je toch het liefst zelf rondreizen op Lanzarote, huur dan een auto, liefst meteen vanaf de luchthaven. Een huurauto boek je bijvoorbeeld via TUI autoverhuur of via het betrouwbare Sunnycars. Het voordeel van een auto huren op Lanzarote is dat de benzine er supergoedkoop is. Je betaalt bijna maar de helft van wat je in Nederland betaalt!

Zelf de highlights met een huurauto bezoeken

Heb je een huurauto (zie onder) dan kun je zelf de highlights bezoeken, maar heb je dat niet, dan is een tour ideaal. In korte tijd zie je ontzettend veel en wordt er ook nog eens heel veel verteld. Vaak hoor je meer dan je zelf in een reisgids Lanzarote gelezen zou hebben.

maanlandschap-lanzarote

Reisorganisaties die vakanties naar Lanzarote aanbieden

Heb je nog geen reis naar Lanzarote geboekt, maar ben je helemaal enthousiast geworden na het zien van wat voor moois Lanzarote te bieden heeft? Boek dan nu je vakantie! Ik zou als ik jou was gaan voor Playa Blanca, daar was ik erg enthousiast over (het komt nog uitgebreid aan bod!), maar er kan nog meer:

-Casas rurales en landhuizen op Lanzarote (hier staan echt wel hele mooie huizen bij!)
-Mooie adresjes van Eliza was here (inclusief vlucht, verblijf en autohuur): Eliza was here
-Vakanties van Corendon naar Lanzarote: Bezoek de adverteerder
-Vakanties van de Vakantiediscounter naar Lanzarote
-Follow the sun met Sunweb naar Lanzarote
-Met TUI naar Lanzarote

Het weer op Lanzarote: regenkans nihil

Of het nou je hoofdvakantie is of een vakantie tussendoor, het maakt eigenlijk niet uit, want het klimaat op Lanzarote is het hele jaar door fijn. Of het nou zomer, herfst, winter of lente is, Lanzarote kent zeer aangename temperaturen en heel veel zonneschijn. De kans op regen is er vrij klein, en van mei t/m september is de regenkans zelfs nihil. Perfect!

Temperatuur Lanzarote

In de zomer kan het warm zijn op Lanzarote, maar toch is het zelden zo heet als het in juli en augustus in Andalusië, aan de Costa del Sol of in landen als Griekenland of Turkije kan worden. In oktober is het nog heerlijk 25 graden, in november ook nog lekker zo’n 23 graden en van december tot en met maart ook nog steeds 20 graden of meer. In de meivakantie is het er ook heel fijn. Van december tot en met maart is het op Lanzarote gemiddeld nog zo’n 21 graden. De ideale plek dus om de Nederlandse kou te ontvluchten.

Lanzarote is een must voor zon- en natuurliefhebbers!

Timanfaya-Lanzarote

Lanzarote voor zon-, cultuur- en natuurliefhebbers

Sowieso is Lanzarote is een must voor zon- en natuurliefhebbers. Ook voor architectuur- en cultuurliefhebbers trouwens, maar daar kom ik een andere keer op terug. Meer informatie over Lanzarote vind je op de site van Turismo Lanzarote.

Wil je behalve het zuiden ook graag het noorden van Lanzarote ontdekken? Lees dan mijn blog over de highlights in het noorden van Lanzarote en eventueel mijn andere blogs over de Canarische Eilanden.

Tip: sla ook mijn top 10 mooiste eilanden van Europa niet over!

Ik maakte de tour op Lanzarote op uitnodiging van Lanzarote Experience Tours. Ondanks dat de tour voor mij betaald werd heb ik mijn eerlijke mening gegeven. De foto’s heb ik (behalve die waar ik zelf op sta) allemaal zelf gemaakt. Ik kan de tour echt iedereen aanraden. Het was werkelijk geweldig mooi!

17 gedachten over “Tour door het zuiden van Lanzarote”

 1. Ik zou heel graag eens een weekje gaan fietsen op Lanzarote. Dan zou het wel heel fijn zijn om ook zo’n tour te maken en wat meer van het landschap te zien.

 2. Wat een buitenaards landschap zeg, heel gaaf! Ik ben een aantal jaar geleden naar Tenerife geweest maar ik wil toch ook wel erg graag de andere Canarische Eilanden ontdekken. Ze zijn stuk voor stuk zo verschillend!

 3. Ziet eruit als een leuke tour Denise! Wij ontdekten deze plekken met een huurauto, maar kan me voorstellen dat een tour erg relaxt is en met 1 persoon waarschijnlijk ook een stuk goedkoper. Lanzarote is echt een prachtig eiland.

 4. Ik kan me nog herinneren dat er een aflevering van Bassie en Adriaan was met Lanzarote. Ik vond dat fascinerend als kind! 

  Nog steeds lijkt het me leuk, maar ik ben er nog niet geweest. De tour lijkt me erg leuk. 

 5. Ooit vond iemand Lazanrote tegen vallen, bleek dat die persoon 24/7 aan het resort zat. Want echt deze buitenaardse plek ziet echt mooi uit. 

 6. Wat een geweldig mooi landschap, wauw!! Ik had Fuerteventura eigenlijk hoger op mijn Spaanse-eilanden-wishlist, maar twijfel nu of ik Lanzarote niet hoger moet zetten.

  1. Volgens mij had ik een toilet in de bus, maar de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn niet heel lang en bij veel bezienswaardigheden zijn toiletten. In elk geval bij Timanfaya (voordat je de bussen van het park zelf in moet of als je terugkomt) en bij La Geria. Bij Charco de los Clicos, los Hervidores en het zoutmeer niet. Maar zelf moet ik ook altijd vaak en ik ben gewoon op die 2 plekken gegaan. In het noorden van Lanzarote heb je ook vrijwel overal toiletten bij de bezienswaardigheden. Sowieso bij alle bezienswaardigheden ‘van’ César Manrique.

 7. Pascale Sicot

  Hoi hoi
  Wat een mooie fotos.
  Ik ben vorige week teruggekomen. Heb genoten, maar mijn fotos zijn niet zo goed.
  Zou ik jouw fotos mogen gebruiken in mijn fotoboek
  En indien ja, hoe kan ik ze van je pagina pakken?

  Dankjewel alvast voor je reactie.

  groetjes
  Pascalle

  1. Beste Pascale, dat is leuk om te horen. Ik stuur niet zomaar foto’s op en eigenlijk mogen ze ook niet zomaar gebruikt worden. Als het puur voor je eigen album is kun je ze wel vanuit het blog opslaan, maar de kwaliteit is daar denk ik niet goed genoeg voor. Ik maak foto’s altijd expres kleiner, ook om stiekem gebruik ervan te voorkomen. Hopelijk kun je toch een mooi album maken met fijne herinneringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven