Vakantie en corona: wat te doen?

Vakantie en corona: wat te doen?

Stond je in februari net op het punt een vakantie of rondreis te boeken, had je dat net gedaan of zou je juist binnenkort weg gaan, breekt het corona virus uit. Ja, we wisten allemaal dat het in China speelde, maar lange tijd leek het een probleem ‘ver weg’.

Corona in Europa

Wie had gedacht dat het virus zich ook in Europa zo rap zou ontwikkelen? Steeds meer mensen zijn besmet of overlijden, elke dag weer worden meer vluchten gecanceld, worden vliegtuigen geweerd, skigebieden en bezienswaardigheden gesloten, vakantiegangers teruggehaald en regio’s of landen in lockdown gezet. Sommige landen mag je niet in of je moet verplicht in quarantaine.

Verplicht in quarantaine en totale lockdowns…

skigebieden-gesloten

Hamstergedrag en scholen dicht

Scholen zijn bijna overal dicht en ook hier in Nederland hebben veel mensen hun kinderen sinds vrijdag thuis (en vanaf maandag 3 weken!) en werken vanuit huis. Met het extreme hamstergedrag was de gekte in ons land pas echt toegeslagen.

Tip: Mondkapje bestellen? Op het blog ‘Een goed verhaal’ lees je over duurzame mondkapjes.

Italië

Nee, dan kijken we liever naar de beelden in Italië waar mensen er het beste van maken en vanaf hun balkons met de hele buurt gaan zingen.

Hoe zit het met je reis?

Maar goed, nu even to the point. Volg je Follow my Footprints al een tijdje dan ben je waarschijnlijk net zo dol op reizen als ik en is de kans groot dat je net als ik nog 1 of meer trips had staan dit jaar. Of misschien zou binnenkort wel eindelijk die ene droomreis werkelijkheid worden of was er een andere trip waar je je op verheugde.

Kun je nog op vakantie?

Kun je straks nog wel gewoon op vakantie? Veel vakantiegangers vroegen zich dat al af voor de wintersport, maar velen inmiddels ook voor de meivakantie. Of voor de zomervakantie zelfs al. Jij waarschijnlijk ook!

Tja, als door de gevolgen van de pandemie je reis gecanceld moet worden of als je nog niet weet of je straks wel kunt gaan is dat natuurlijk niet leuk.

Samen vooruit kijken

Weinig inkomsten

Ik kan nu natuurlijk gaan roepen dat er veel ergere dingen zijn, dat je blij mag zijn dat je (nog) geen corona hebt en dat vele mensen door de hele situatie geen of weinig inkomsten hebben (ja, ik ook en daar maak ik me echt zorgen over!), maar daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

De ontwikkelingen gaan ontzettend snel!

Je vraagt je waarschijnlijk vooral af wat je nu moet doen. Daar iets over zeggen is lastig, want de situatie verandert met de dag. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel! Steeds als ik dit blog online wilde zetten veranderde er weer wat. Wat ik een paar dagen geleden op wilde schrijven is nu alweer achterhaald.

Kaart met coronagevallen

Alles gaat snel dus. Ook het aantal besmettingen neemt in razend tempo toe. Hier zie je een kaart met besmettingen in Nederland.

Op de website van de WHO kun je ook continue een wereldkaart met het aantal bevestigde corona gevallen zien, alsmede het aantal coronagevallen per land.

Websites om te volgen

Ondanks dat veel nog onzeker is doe ik toch een poging je iets verder te helpen mocht je zelf niet weten waar je moet beginnen. Allereerst, houd de volgende websites sowieso in de gaten:

 • De website van de World Health Organization: WHO.
 • De website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: RIVM

Live blogs

Ook kun je diverse nieuwssites volgen. Volg bijvoorbeeld het live blog van NOS.nl. En check ook regelmatig Nu.nl als je dat nog niet deed.

Handige app en updates!

Heb je een reis gepland staan de komende weken of komende maanden download dan de reisapp van Buitenlandse Zaken en blijf op de hoogte van actuele reisadviezen. Het reisadvies per land kun je ook altijd vinden op de website Nederland Wereldwijd: reisadvies.

Informatieservice

Meld je daarnaast aan om direct een mail van BuZa te krijgen indien de situatie in het land waar jij naartoe wil (of nu bent!) verandert en een sms te krijgen in het geval van een crisis. Aanmelden kan via de informatieservice van Nederland Wereldwijd. Ik heb deze nu een paar dagen en vind het erg handig; je kunt meerdere landen invoeren en ja, ook ik heb dat gedaan.

informatieservice-buitenlandse-zaken

Ook kun je er via bovenstaande service voor kiezen je te laten registreren als je daadwerkelijk gaat zodat de betreffende ambassade weet dat je in het land bent.

Registreer je voor de informatieservice van Nederland Wereldwijd!

corona-buitenland

FAQ per land

Lees ook de veelgestelde vragen per land.

IATA

Besef dat elke dag meer landen beslissen om vluchten uit Nederland te weren. Welke landen vluchten en passagiers waar vandaan toestaan zie je op de website van IATA. Je kunt hier checken of je het land waar je naartoe wil in mag. Dit kan elke dag veranderen!

Verzekeraars

Check sowieso de voorwaarden van je reisverzekering en annuleringsverzekering. Uit een overzicht dat ik van Independer kreeg bleek dat de verschillen best groot zijn.

Sociale media

Heb je twitter (mijn accoount is @eventjes), dan kun je bepaalde hashtags volgen om op de hoogte te blijven. Besef wel dat iedereen alles kan schrijven, dus neem niet alles direct voor waar aan. Toch weet ik door twitter dingen vaak eerder dan dat het in het nieuws komt.

Hashtags die te maken hebben met het corona virus in Nederland zijn o.a.: #coronavirusNL #coronavirusNederland #Covid19NL. Inmiddels zijn ook #ikblijfthuis #thuiswerken en #scholendicht trending.

Tip: volg ook Follow my footprints op Facebook. Daar plaats ik nu regelmatig iets corona-gerelateerds. Iets wat nuttig voor je kan zijn of iets wat me bezighoudt omtrent reizen en corona.

Wat te doen?

Waarschijnlijk heb je naast bovenstaande websites en media zelf ook al veel gelezen, maar misschien nog niet alles en dus heb ik toch nog meer tips voor je. De tips zijn slechts ter informatie, ik heb immers ook de wijsheid niet in pacht en de situatie verandert supersnel. De uiteindelijke beslissing en verantwoordelijkheid wat je doet ligt bij jou. En zelfs dat gaat niet meer altijd op.

‘Ik ga gewoon!’

Ook al deden veel mensen in eerste instantie nogal laconiek over de situatie, inmiddels kun je niet meer gewoon roepen ‘Ik ga gewoon’. In veel gevallen kán het niet meer. Kan het nog wel, vraag je dan af of het nog verstandig is te gaan. En dan heb ik het dus vooral over reizen op korte termijn, vanaf nu tot laten we zeggen de meivakantie, maar met name eind maart en april.

Gewoon maar roepen ‘Ik ga gewoon!’ of ‘Ga gewoon!’ gaat in veel gevallen niet meer op.

Zomervakantie

Ga je pas in de zomermaanden op vakantie dan zou ik het nog even aankijken als ik jou was. De zomer is nog ver weg, dus maak je daar nog even niet druk om. Alleen als je bericht hebt gekregen kun je iets doen.

Uitgestorven stranden, maar straks kun je weer!

corona-reisbranche

Vertrek in maart, april of mei

Zou je echter in maart vertrekken dan gaan veel reizen niet door. Elke dag wordt er meer gecanceld. Heb je iets gepland staan met vertrek in april of mei check dan eerst de corona update op de website van je reisorganisatie. Ga niet direct bellen!

Ga je in mei op vakantie en heb je nog geen bericht gekregen dat iets niet doorgaat wacht het dan nog even af. Besef wel dat het nog onzeker is of het door kan gaan.

Waar moet je rekening mee houden als je op zeer korte termijn wel wil gaan?

Wil je deze maand nog wel gaan (als het überhaupt nog kan) realiseer je dan dat er een kans is dat je in quarantaine moet of dat een land in lockdown gaat. Niet alleen in Italië, maar ook in Spanje moeten mensen in veel gebieden binnen blijven en patrouilleert de politie op straat om te checken of iedereen de regels naleeft.

Steeds meer landen gaan in lockdown.

Als je niet meer terug kunt

Realiseer je dus dat als je wel gaat dat er een kans is dat je niet op tijd terug kunt. Vluchten worden geannuleerd of helemaal stopgezet of misschien kom je anderszins ‘vast’ te zitten. Zorg dus dat je niet in de knoop komt met je werk of (zoals in mijn geval) met de zorg voor je kinderen, vooral als alleenstaande ouder. Dan kun je geen risico’s nemen.

Ik ben echt niet van het bang maken, maar de kans dat het anders loopt is nu gewoon echt heel groot.

Twijfel je nog of wil je wijzigen of annuleren?

Dat je twijfelt is niet gek. Wil je een reeds geboekte reis wijzigen of annuleren? Lees hieronder verder.

Pakketreis geboekt, maar geen negatief reisadvies?

Een pakketreis naar een land waarvoor geen negatief reisadvies geldt kun je doorgaans niet uit jezelf kosteloos annuleren. Wil je je reis toch annuleren neem dan contact op met de reisorganisatie waar je geboekt hebt.

Voorwaarden verzekering

Check de voorwaarden van je reis- of annuleringsverzekering. Slecht een aantal verzekeringen dekt ook annulering naar een land met een oranje advies in plaats van alleen een rood advies. Bekijk de vergoedingen ivm corona per verzekeraar via Independer.

Lees ook wat de ANVR hier over zegt.

Geannuleerd

Momenteel is de situatie in een aantal landen dusdanig ernstig dat je er niet naartoe kunt en dus kunnen reizen met vertrek op korte termijn nu in veel gevallen omgeboekt worden of geannuleerd worden. Meestal kan dit kosteloos, maar check het!

Kun je je reis wijzigen in plaats van annuleren, doe dit dan. Heel veel bestemmingen zijn ook later in het jaar nog erg mooi!

Alleen bellen als het heel dringend is

Heb je een pakketreis geboekt? Neem alleen als het heel dringend is contact op met je reisorganisatie. Let op: het is op de meeste lijnen momenteel ontzettend druk en bij veel reisorganisaties en boekingssites kom je er niet doorheen of duurt het lang voordat je teruggebeld wordt. Toon begrip; er wordt echt hard gewerkt.

Niet bellen!

Veel reisorganisaties vragen inmiddels met klem niet zelf te bellen maar te wachten tot zij jou benaderen. Check of dat ook op de website van jouw reisorganisatie staat. Vrijwel elke reisorganisatie heeft op de homepage nu een Corona-melding. Klik daarop en lees hoe of wat.

vliegen-corona

Wat te doen met je geboekte reis?

Heb je bij een reisorganisatie geboekt? Globaal geldt: check -voordat je gaat bellen!- eerst of je zelf al een mail van ze hebt gekregen. Zo niet, wat heel goed kan, check dan de website van je reisorganisatie. Daar hebben ze op een speciale corona-pagina de belangrijkste informatie, de geldende regels, de laatste wijzigingen, de meest gestelde vragen en de al dan niet te nemen actie op een rijtje gezet.

Hier enkele voorbeelden van reisorganisaties of websites waar je wellicht geboekt hebt (let op, de data wijzigen steeds!):

 • TUI update corona: TUI annuleert tot en met 30 april 2020 alle reizen. Wel komt TUI met Omruilgarantie! Zowel voor reeds gemaakte boekingen als nieuwe boekingen kun je tot 1 dag voor vertrek zonder wijzigingskosten wijzigen! De voorwaarden lees je hier: omruilgarantie TUI.
 • Ook KRAS komt met een gratis omruilmogelijkheid. Check de pagina: Omruilgemak KRAS.
 • Corendon update corona: Corendon annuleert alle vakanties t/m 31 mei 2020. Voor reizen die door Corendon geannuleerd zijn ontvang je een tegoed.
 • Sunweb update corona: Sunweb annuleert alle reizen tot en met 15 april. Voor alle vakanties met vertrek vanaf 16 april blijft alles voorlopig ongewijzigd. Sunweb Group volgt hierin de adviezen van de autoriteiten op.
 • Eliza was here update corona: Ook Eliza was here heeft alle vliegvakanties met vertrek tot en met 15 april 2020 geannuleerd.
 • De Vakantiediscounter update corona: Of je nu naar Curaçao, naar Turkije of naar een hele andere bestemming zou gaan, je zit waarschijnlijk met veel vragen. Op de speciale corona-pagina lees je er meer over. De Vakantiediscounter meldt: ‘LET OP! Vertrek je na 3 april? Dan verzoeken we je om op dit moment even geen contact met ons op te nemen, maar dit vanaf 18 maart te doen. Wij focussen ons nu op reizigers die tot 3 april vertrekken.’
 • D-reizen update corona: Ook bij D-reizen wordt met man en macht gewerkt om alle klanten die reeds geboekt hadden of nu op reis zijn te helpen.

Update: op de website van de ANVR lees je meer over het Corona voucher dat mogelijk ook voor jou een oplossing kan zijn, zodat je op een later moment alsnog op vakantie kunt.

Samen vooruit kijken

Urgentie

Omdat het zo ontzettend druk is momenteel wordt bij de reisorganisaties nu vooral gehandeld op volgorde van urgentie. Een aantal reisorganisaties hanteert nu deze volgorde:

 1. Repatriëringen naar Nederland van gasten vanuit bestemmingen waar dat urgent nodig is
 2. Vertrekken binnen de 48u
 3. Vertrekken >48u
 4. Latere vertrekken en overige vragen

Ook al lijkt een reis met vertrek over een week voor jou heel urgent, wat heel begrijpelijk is, toch zijn er urgentere gevallen!

Prioriteit voor vakantiegangers die nu op vakantie zijn

Corendon verwoordt het heel goed: ‘Vanwege de huidige situatie is het hier zeer druk, vooral vanwege de vele telefoontjes die wij ontvangen van bezorgde reizigers die op dit moment al op vakantie zijn. We willen graag prioriteit kunnen geven aan deze bellers. Bovendien kunnen de medewerkers op het Contact Center u nu niet meer vertellen dan de informatie die op deze pagina van onze website staat. We excuseren ons dat we u niet van dienst kunnen zijn zoals u van ons gewend bent, maar onder de huidige uitzonderlijke omstandigheden is dat niet mogelijk.’

Buitengewone omstandigheden

Corendon schrijft: ‘De corona-epidemie is inmiddels uitgeroepen tot pandemie. Het gaat om een zeer uitzonderlijke situatie en wij kunnen niet langer uitsluiten dat u als reiziger (veel) hinder zult ondervinden tijdens uw reis of verblijf op uw bestemming. Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vinden wij het niet langer verantwoord om uw reis door te laten gaan, ongeacht uw bestemming.’

Losse vlucht

Heb je een losse vlucht geboekt voor vertrek in maart of april? Neem contact op met de airline of de boekingssite, tenzij er staat dat je af moet wachten.

KLM

Heb je bij KLM geboekt? De rebook policy van KLM vind je hier. Per land verschilt dit.  KLM is coulant, maar lees wel de voorwaarden.

Transavia

Heb je bij Transavia geboekt? Ook Transavia biedt inmiddels de mogelijkheid vluchten om te boeken naar een andere datum. Je leest er meer over op de speciale pagina op Transavia.nl: update coronavirus.

Op 14 maart om 18:00u zegt Transavia: ‘Heb je een vlucht geboekt die voor 23 april vertrekt? Dan kun je je vlucht (naar dezelfde bestemming) zonder wijzigingskosten verplaatsen naar uiterlijk eind oktober. Is je nieuwe ticket duurder dan je oorspronkelijke ticket, dan betaal je wel het prijsverschil.’ Per bestemming zijn er nog weer speciale voorwaarden. Let op, deze kunnen na publicatie van dit blog weer wijzigen, dus check de laatste info altijd zelf!

Ook heeft Transavia veel vluchten moet annuleren na aankondigingen van landen dat Nederlanders er momenteel niet naartoe mogen vliegen. Toegangsbeperkingen en vluchtannuleringen gelden momenteel voor o.a. Israël, Marokko, Cyprus en Italië. Let op! De data verschillen per bestemming, data kunnen wijzigen en er kunnen elke dag meer landen bijkomen! Update: Transavia annuleert alle vluchten van 23 maart tot en met 5 april!

Transavia zegt nu: ‘Als je vlucht is geannuleerd, krijg je van ons een e-mail. Hierin staat dat je een voucher krijgt ter waarde van het volledige bedrag van je boeking. Neem niet meteen contact op als je de mail nog niet binnen hebt. Dit kan door de drukte een paar dagen duren.’

Houd eventuele wijzigingen zelf in de gaten!

De veranderingen gaan zo snel dat ik je aanraad niet puur af te gaan op wat ik hier op 15 maart schrijf, maar dat je zelf het nieuws en wijzigingen in de gaten houdt! De ontwikkelingen gaan immers razendsnel!

Update Transavia: Lees ook: Transavia hervat vluchten in juni.

Schiphol

Op Schiphol.nl lees ik 16/3: ‘Scholen en kinderdagverblijven, maar ook eet- en drinkgelegenheden gaan  in heel Nederland dicht tot en met 6 april. Daarom zijn eet- en drinkgelegenheden op Schiphol ook gesloten. Wel kun je, als je op reis gaat, een leeg waterflesje meenemen. Deze kan bij een van de 90 watertappunten met kraanwater gevuld worden.’

vluchten-corona

In mei, juni, juli of augustus op vakantie

Voor iedereen die pas later of in de zomer op vakantie gaat:

 • Wacht het even af.
 • Ga niet nu met reisorganisaties of airlines bellen, die hebben momenteel hun handen vol aan iedereen die in maart of april zou vertrekken; m.a.w. laat de lijnen vrij voor mensen voor wie z.s.m. iets geregeld moet worden.
 • Check wel even hoe het zit met de annuleringskosten; die nemen namelijk meestal toe naarmate de reis dichterbij komt. Aan de andere kant is het zo dat als een reisadvies rood wordt je alsnog mag wijzigen/cancellen. Meestal draai je bij eerder annuleren zelf voor de kosten op. Slechts enkele verzekeraars dekken het. Bekijk de vergoedingen ivm corona per verzekeraar via Independer.

Moet je nog vliegen?

Moet je nog terugvliegen dan wil je natuurlijk weten welke hygiëne maatregelen er zijn. Is een mondkapje bijvoorbeeld verplicht? Nee. De hygiënemaatregelen die ook elders gelden gelden ook voor wie gaat vliegen:
– Schud geen handen en vermijd lichamelijk contact
– Was je handen regelmatig met zeep
– Hoest in de holte van je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes één keer en gooi ze dan weg

Corona maatregelen

maatregelen-corona

Is de lucht in een vliegtuig wel gezond?

Wellicht vraag je je af of het überhaupt nog verantwoord is te vliegen met zoveel mensen. Als het niet nodig is doe het dan niet. Moet je toch vliegen besef dan dat de lucht in de cabine continue ververst wordt met buitenlucht. Airlines zoals Transavia gebruiken HEPA-filters van ziekenhuiskwaliteit die 99,99% van de ziekteverwekkers vangen, waaronder COVID-19.

Info over het coronavirus per land

Informatie van de regeringen van diverse landen:

Vraag je je af wat je moet doen, hoe je nog terug komt en of je überhaupt nog terug naar Nederland kunt of zit je met andere vragen die wellicht al beantwoord zijn, check deze vragen over het coronavirus en reisadvies per land.

Reis verzetten of annuleren: hoe zit het met de vakantiedagen?

Wil je je vakantie verzetten naar een andere datum later in het jaar of kan je vakantie helemaal niet meer doorgaan, dan zit je wellicht ook met vragen over de vakantiedagen die je al had opgenomen. Mag je van je werk of je baas de reeds aangevraagde vakantiedagen cancellen? Hoe zit het daarmee? En wat als iedereen straks tegelijk op vakantie wil? Hoe moet je als werkgever of werknemer omgaan met dit probleem? Op die vragen geeft Aantjes Advocaten antwoord in het blog: Vakantiedagen en Covid-19.

Straks genieten we dubbel!

Hoe vervelend de situatie momenteel ook is, voor iedereen, waar dan ook, besef dat het tijdelijk is. We komen er doorheen en ook al is de reislust nu misschien een beetje gezakt, straks kan het weer! En als we beseffen dat alles niet zo vanzelfsprekend is als we altijd dachten, genieten we gewoon dubbel!

Het reisvirus gaat het echt weer van het coronavirus winnen!

Reisgids voor de voorpret

Laat je voorpret voor een vakantie wat later in het jaar dus niet bederven en schaf via de banner rechts op m’n blog alvast een reisgids aan of een mooi boek dat zich afspeelt in jouw land van bestemming.

Bestel een mooi (reis)boek om bij weg te dromen.

Voor wie nog geen vakantie geboekt had

Had je nog geen vakantie geboekt dan kun je nog even afwachten of besluiten om dit jaar eens in het najaar te gaan in plaats van het voorjaar of de zomer, als je dat nog te onzeker vindt. Zelf denk ik dat de ellende dan wel voorbij is, maar als je het zekere voor het onzekere wil nemen kun je voor de een vakantie in de herfst kiezen of voor een heerlijk warme bestemming in de winter.

Tip: boek een zonvakantie met vertrek in oktober of een lekker warme winterbestemming!

Zonvakantie in oktober of lekker weg in de winter

Een zonvakantie in oktober is ook heerlijk! En heb je wel eens aan de Algarve gedacht in het najaar? Ik was er zelf ook in de herfst in de Algarve! Of Ibiza in de winter?

corona-vakantie-boeken

Spaar door voor die écht bijzondere reis!

Of bewaar het geld voor een gezinsvakantie voor later en boek met het extra gespaarde geld eens een mooie verre rondreis met kinderen, een familiereis in een groep of individueel. Kijk voor het aanbod individuele familiereizen ver weg eens bij 333 Travel. Wil je met je gezin naar Azië? Bekijk ook de reizen van Asia Direct eens.

FOX heeft ook mooie familiereizen!

Boek een hotel dat je nog kunt cancellen

Durf je even geen grote reizen te boeken, maar wil je wel graag iets hebben om naar uit te kijken? Je kunt ook een los hotel boeken met gratis annuleringsmogelijkheid. Kijk per hotel of die mogelijkheid er is. Bij de een kan het wel bij de ander niet. Je vindt appartementen en hotels met gratis annuleringsmogelijkheid op Booking.com (klik!). Check waar het bij staat en boek dat. Dan kun je altijd nog kosteloos annuleren.

Booking.com

 

Boek een hotel of appartement zonder annuleringskosten!

Cocoonen

Als je dan toch veel binnen moet zijn de komende tijd, verwen jezelf dan met een lekker huispak of met iets anders. Bekijk de banners hier aan de zijkant van m’n blog of, als je op mobiel kijkt, onder de blogs op de homepage.

Boodschappen

Wil je liever zo min mogelijk de deur nog uit? Bestel je koffie of vitamines dan ook via de banners rechts op m’n blog.

En dan… wijn!

En na een dag thuiswerken met de kinderen om je heen die je ondertussen ook nog moet ondersteunen met hun online en offline huiswerk heb je ’s avonds wel een lekker glaasje wijn verdiend! Toch? Ik vind van wel! Bestellen maar dus!

Doe even die tv en al het nare nieuws uit en ga lekker ontspannend schilderen of met een tijdschrift op de bank. Je kunt het 1 maand gratis proberen! Ideaal! Of die eindelijk eens die leuke cursus die je altijd al wilde doen!

Blogs over bestemmingen

Blogs over mooie bestemmingen zullen ook gewoon weer volgen. Dat dat nu wat langer op zich liet wachten heeft ook te maken met het feit dat ik dit blog 600x heb aangepast en ik daarnaast o.a. met een blog bezig was over een bepaalde bestemming (inclusief een specifiek event) in april. Uiteindelijk vond ik het slimmer om die niet meer online te zetten, maar te wachten tot volgend jaar.

Aan dit blog kunnen geen rechten worden ontleend. De ontwikkelingen gaan zo snel dat elke zin die ik schrijf morgen alweer achterhaald kan zijn. Zorg dus dat je de belangrijkste bronnen zelf goed volgt.

2 gedachten over “Vakantie en corona: wat te doen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven