Vakantie Midden-Amerika met kinderen: zo kies je het juiste land!

Vakantie Midden-Amerika met kinderen: zo kies je het juiste land!

Overweeg je een vakantie Midden-Amerika met kinderen? Heb je al het een en ander gelezen en heb je inmiddels een paar favorieten, maar twijfel je nog welk land in Midden-Amerika nou echt het meest geschikt is voor een vakantie of mooie rondreis met kinderen?

De 3 landen die ik in dit blog noem zijn heel geschikt als je Midden-Amerika met kinderen wil bezoeken! Maar hoe maak je een keuze?

Welk land is leuker of mooier?

Kun je niet kiezen tussen 2 of 3 landen in Midden-Amerika en vraag je je af wat nou leuker is: Costa Rica of Mexico? Mexico of Cuba? Cuba of Costa Rica? Lees dan dit reisblog! Ik vertel je welke bestemming het beste past bij jouw wensen en jouw gezin. Dit blog helpt je dus bij je keuze, zodat jij straks weet welk land in Midden-Amerika het moet worden en waarom!

Midden-Amerika met kinderen

Cuba, Mexico en Costa Rica zijn sowieso prima landen voor een eerste keer naar Midden-Amerika. Of beter gezegd naar Latijns-Amerika, want Mexico hoort eigenlijk bij Noord-Amerika. Omdat Mexico door reisorganisaties toch vaak bij Midden-Amerika ingedeeld wordt, heb ik het daar voor het gemak ook even naartoe verplaatst.

Welk land is geschikt om met kinderen te bezoeken?

Natuurlijk wil je naar een land dat wel een beetje geschikt is om met kinderen te bezoeken. Dat zijn er meerdere, maar Costa Rica, Cuba en Mexico zijn dat sowieso. Naast een aantal populaire Aziatische landen zijn dit drie van de meest populaire landen voor een rondreis met gezin.

Mexico, Costa Rica of Cuba?

Ik bezocht alle drie de landen, tijdens drie afzonderlijke reizen, en ik kan ze in elk geval allemaal aanraden. Je kunt dus nooit écht verkeerd kiezen. Cuba, Mexico en Costa Rica zijn stuk voor stuk geschikte beginnerslanden, ook voor een reis met kinderen. Wel zijn ze alle drie heel verschillend!

Mexico, Cuba of Costa Rica? Ze zijn alle drie geschikt voor een rondreis met kinderen, maar wel alle drie heel verschillend!

midden-amerika-met-tiener

3 heel verschillende landen

Elk land afzonderlijk bezocht ik 2 weken of langer en in alle drie de landen maakte ik een rondreis. Uit ervaring kan ik zeggen waarom je voor het ene land moet kiezen of voor het andere, en wat het ene land in Midden-Amerika interessant(er) maakt of juist het andere. Is het de natuur, is het de cultuur, zijn het de stranden of misschien nog iets anders? Als je dat weet (en je eigen wensen in gedachten houdt) kun je beter kiezen.

Worden het de mooie nevelwouden en de ongerepte natuur van Costa Rica, het kleurrijke en muzikale Cuba met onvergetelijk Havana en het fijne Viñales of kies je voor de paradijselijke stranden en de Maya tempels in Mexico?

waar-naartoe-in-midden-amerika-met-kinderen

Populaire landen voor een rondreis met kinderen

Met name Costa Rica is erg populair voor een rondreis met kinderen. Ook in mijn omgeving zijn verschillende gezinnen met kinderen er naartoe geweest. En wat maakt Mexico en Cuba geschikt?

In opdracht van Better Places schreef ik een blog om je te helpen bij je keuze als je Midden-Amerika met kinderen wil bezoeken.

Vakantie Midden-Amerika met kinderen?

Ik was er zelf zonder mijn kinderen, al iets langer geleden, maar ik kan je er toch veel over vertellen. De verschillen weet ik nog goed en als ouder weet ik natuurlijk wel wat je ongeveer wil en wat belangrijk is. Ook kreeg enkele tips en foto’s van andere gezinnen.

midden-amerika-met-kinderen-blog

Midden-Amerika met kinderen: Cuba, Mexico of Costa Rica?

Welk land je ook kiest, ze hebben allemaal iets unieks! Elke bestemming is mooi, maar ze zijn wel alle drie weer heel anders. Hieronder kun je via de linkjes naar de blogs die ik schreef eerst lezen wat elk land bijzonder maakt en daarna vertel ik wat op een aantal punten de verschillen tussen deze landen zijn.

Blogs over Cuba, Mexico en Costa Rica:

midden-amerika-kinderen-rondreis

Overeenkomsten en verschillen Mexico, Costa Rica en Cuba

Zo, nu heb je denk ik wel een indruk gekregen van de 3 verschillende landen. Is er één land dat eruit schiet? Of kun je nu helemaal niet meer kiezen? Ik zet nog even wat afwegingen op een rijtje om de juiste keuze te maken voor jouw vakantie naar Midden-Amerika met kinderen.

De verschillen en de overeenkomsten:

Het reizen en het onderweg zijn

Als je in bovenstaande landen onderweg bent merk je ook de verschillen tussen de landen. In Costa Rica vond ik bijna elk traject mooi onderweg (ik bleef me vergapen aan alles) en in Cuba is eigenlijk ook alles interessant. Je ziet steeds weer iets aparts of opvallends.

Alleen in Mexico vond ik het onderweg zijn iets saaier qua landschap. Ik bezocht in Mexico echter alleen de regio’s Yucatan en Quintana Roo en ik denk als je ook richting Chiapas of zelfs helemaal naar Baja California dat het landschap veel mooier is. Maar dat laatste ga je met kinderen zeker niet doen, want dan heb je het over een paar duizend kilometer.

midden-amerika-cuba

Huurauto of openbaar vervoer

In zowel Cuba als Mexico en Costa Rica kun je goed met een huurauto op pad. Het openbaar vervoer is in Costa Rica ook goed, in Mexico en Cuba redelijk, maar niet heel frequent. Je kunt het in Cuba in combinatie met taxi’s doen. Voor het reizen met kinderen kan dit ook, maar wellicht vind je een huurauto dan toch net iets fijner.

De grootte: is het te doen?

Costa Rica is goed te bereizen. In 2 weken kun je hier echt veel zien zonder het gevoel te hebben heel veel gemist te hebben. In 3 weken helemaal! De afstanden zijn er niet zo heel groot.

Cuba is wel echt groot, vergis je daar niet in! Wil je echt alle interessante plaatsen op het eiland zien dan heb je zeker 2 weken nodig, liefst 3. En anders: keuzes maken! Met kinderen zou ik me dan richten op de westkant van Cuba. Dat is heel goed te doen.

Mexico is helemaal enorm groot. Ga je er met kinderen naartoe dan zou ik m persoonlijk op Yucatan en Quintana Roo focussen. Tot aan Oaxaca (en eventueel Puerto Escondido aan de kust) kan ook. Nog verder, tot aan Mexico stad, is ook een optie, maar besef wel dat dat al flink ver is, ook al ligt er boven Mexico stad nóg een heel groot deel. Om je een idee te even:

Oppervlakte Costa Rica: 51.100 km2
Oppervlakte Cuba: 109.884 km2
Oppervlakte Mexico: 1.973.000(!) km2
Oppervlakte Yucatan 39.524 km2 (en Quintana Roo 34.205 km2)

midden-amerika-met-gezin

Waar zijn de stranden het mooist?

De stranden vond ik het mooist in Mexico en Cuba. In Mexico en Cuba heb je echt witte stranden, echt met spierwit zand en superhelder zeewater. Bijna nergens anders vond ik de stranden zo mooi als in die twee landen, op het Thaise Koh Racha na. Oké, ik heb de Filipijnen en de Malediven nog niet bezocht, maar best veel stranden wél.

Costa Rica heeft ook heerlijke stranden, maar niet zo exotisch wit. Wel heeft Costa Rica leuke kustplaatsjes met een heerlijke chille sfeer. Voor golfsurfen is het wel weer heel leuk.

midden-amerika

In welk land is de natuur het mooist?

Qua natuurschoon wint Costa Rica met vlag en wimpel, zowel qua flora als qua fauna. De jungle, de nevelwouden, alles. In Mexico heb ik zelf wat minder mooie natuur gezien, maar het is er zeker wel. Lees de blog over Mexico maar. De cenotes zijn natuurlijk heel bijzonder en daarnaast heeft Mexico nog meer unieke natuurverschijnselen.

Op Cuba moet je voor mooie natuur vooral bij Viñales en Pinar del Río zijn. Dat is schitterend en mag je mijns inziens echt niet missen als je een rondreis door Cuba maakt!

Interessante cultuur en bezienswaardigheden

Qua cultuur wint Mexico wat mij betreft, met name door de vele mooie Maya tempels en de vele leuke stadjes en lokale markten, maar ook Cuba zal in de smaak vallen bij cultuurliefhebbers. Er zijn zoveel leuke en kleurrijke stadjes om te bezoeken!

Costa Rica heeft wat cultuur betreft niet zo veel te bieden. Hier moet je ècht voor de natuur zijn!

midden-amerika-met-kinderen

Waar in Midden-Amerika eet je het lekkerst?

In alle drie de landen at ik vooral veel rijst en bonen. Kip ook veel, maar ook vis. En op Cuba at ik de allerbeste kreeft ooit, en nog heel goedkoop ook. Op een boot bij Cayo Blanco was dat. Verder veel verse vruchten en sappen (vooral in Costa Rica). Voor vegetariërs is Costa Rica zeer geschikt. De vriendin met wie ik door Costa Rica reisde was ook vegetariër.

Qua smaak haalt de keuken van Midden-Amerika het wat mij betreft helaas bij lange na niet bij de Aziatische keuken, maar veilig is het doorgaans allemaal wel. Ik ben in Cuba en Costa Rica niet ziek geworden van het eten, in Mexico ook niet noemenswaardig.

eten-cuba-midden-amerika

Hygiëne en ziekte

Reis je met (kleine) kinderen dan vind je hygiëne uiteraard heel belangrijk. Dat vond ik persoonlijk in Mexico, Cuba en Costa Rica allemaal in orde. Het oogt allemaal schoner dan in veel Aziatische landen. Wel is het natuurlijk altijd slim een beetje op te letten.

Veiligheid Midden-Amerika

Misschien vraag je je vooral af of Midden-Amerika wel veilig is of wat het veiligste land is in Midden-Amerika. Zowel Mexico als Costa Rica als Cuba zijn op de website Nederland Wereldwijd geel gekleurd. Een geel reisadvies betekent: ‘Let op, veiligheidsrisico’s. Laat je hier echter niet door weerhouden als je graag wil gaan; dit staat namelijk bij heel veel landen. Ook Thailand is geel gekleurd en iedereen gaat daar gewoon naartoe.

Ik zeg niet dat er nooit iets kan gebeuren, je beslist uiteraard zelf, en natuurlijk moet je op bepaalde plekken of in bepaalde situaties op je hoede zijn, maar dat geldt overal, of je nou in Nederland bent, in Parijs of in Midden-Amerika. Check via Nederland Wereldwijd wel altijd even de actuele situatie.

Over het algemeen heb ik me in deze landen vrijwel altijd veilig gevoeld. (Je moet alleen niet de sleutel van je huisje bij de receptie achterlaten en pas ’s avonds laat terugkomen als de receptie al dicht is. Een nacht tussen het dierenrijk van Costa Rica doorbrengen is namelijk wél een beetje eng.)

midden-amerika-strand

Vliegduur

Qua vliegduur maakt het niet zo veel uit welk land je kiest. De vliegduur hangt meer van de maatschappij en het eventueel moeten overstappen af dan van de bestemming. Daar zit hooguit 1 uur verschil in. Mexico, Cuba en Costa Rica zijn alle drie zo’n 10 a 11 uur vliegen (als je een rechtstreekse vlucht neemt).

Wil je het milieu zo min mogelijk belasten en het voor jezelf en je kinderen zo relaxt mogelijk houden kies dan een directe vlucht zonder overstappen.

Tijdverschil

Welk land je in Midde-Amerika met kinderen ook kiest, het tijdverschil is vrijwel altijd 6 a 7 uur. Dit verschilt niet tot amper tussen de landen onderling, dus daar zou ik de keuze zeker niet van af laten hangen. Ik kan me sowieso geen jetlag herinneren in deze landen. Wellicht scheelde het omdat je voor Mexico, Cuba en Costa Rica naar het westen vliegt.

Heb je er wel last van, doe dan in het begin even rustig aan, maar probeer je wel zo snel mogelijk aan te passen aan de lokale tijd.

Seizoen en schoolvakantie

Je kunt ook beslissen welk land het wordt op basis van het beste seizoen of de vakantie waarin je weg kunt. Heb je kinderen onder de 4 ga dan vooral buiten de schoolvakanties! Dit is niet alleen aantrekkelijk omdat je een goed seizoen uit kunt kiezen qua weer, maar ook omdat het vaak enorm scheelt in de ticketprijzen! Benut dat dus en kies zo de beste periode uit om te gaan.

Verre reis in de kerstvakantie, meivakantie of zomervakantie

Heb je schoolgaande kinderen en zit je dus wél vast aan de schoolvakanties, dan zijn de kerstvakantie, de meivakantie en de zomervakantie de enige opties voor wie echt 2 weken wil rondreizen. Wil je langer dan 2 weken met de kinderen op reis dan moet het in de zomervakantie of anders toch korter.

Je bent niet de enige die met dit ‘probleem’ zit, heel veel gezinnen hebben er mee te maken. Verlof voor vakanties is heel moeilijk te krijgen en lukt maar in heel uitzonderlijke gevallen. Heb je werk waardoor je absoluut niet in de schoolvakantie weg kunt dan kun je een verzoek indienen voor verlof buiten de schoolvakanties.

Boek nooit een reis voordat je zeker weet dat je vrijstelling krijgt.

midden-amerika-strand-cuba

1 week naar Mexico of Cuba in de voorjaarsvakantie

De herfstvakantie en de voorjaarsvakantie zijn erg kort voor een vakantie naar Midden-Amerika, maar het kán natuurlijk wel. Voor een weekje chillen in Mexico met een uitstapje naar Chitzen Itzá of voor een zonvakantie op Cuba met een bezoek aan Havana kun je dat wel doen, maar voor een rondreis Cuba of Costa Rica is een week wel erg kort.

Twijfel je tussen de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie dan is de voorjaarsvakantie voor deze landen over het algemeen een betere periode dan de herfstvakantie.

Wanneer naar Midden-Amerika met kinderen?

Beste reistijd Midden-Amerika met kinderen

Oké, wanneer kun je het beste waar naartoe met kinderen die vast zitten aan de schoolvakanties?

  • Beste reistijd Cuba met schoolgaande kinderen: kerstvakantie (zelf was ik er in maart).
  • Beste reistijd Costa Rica met schoolgaande kinderen: kerstvakantie of anders de meivakantie (zelf was ik er in november, in het regenseizoen), maar ook veel mensen gaan in de zomervakantie omdat je dan wat langer de tijd hebt.
  • Beste reistijd Mexico met schoolgaande kinderen: kerstvakantie of voorjaarsvakantie (ik was er in juni, in de regentijd).

Reizen met kinderen in het regenseizoen

Pin je echter niet te erg vast aan de beste reistijd. Ook in het regenseizoen kun je soms prima reizen. Het kan dan juist ook extra mooi zijn. Kijk hier maar!

Het grote voordeel van de zomervakantie (wat niet voor elk land de beste periode is) is dat je wat langer kunt gaan. Wil je echter vooral veel dagen naar het strand dan zou ik wel voor de meest droge periode kiezen.

Waar naartoe met een baby, peuter of kleuter?

Met jonge kinderen (een baby, dreumes, peuter of kleuter, kortom kinderen van 0 tot 6 jaar) zou ik voor Mexico kiezen. Met name Yucatán is goed te doen voor gezinnen met jonge kinderen of als je met een baby reist. Je hebt er strandaccommodaties aan heerlijke zandstranden, de resorts zijn van alle gemakken voorzien en je kunt dagjes weg met een huurauto als je toch wat cultuur wil zien of iets anders wil bezoeken. Of reis rond langs een paar adresjes.

Ook Cuba kan, als je iets flexibeler bent. En wil je echt voor de natuur gaan dan kan Costa Rica ook echt prima met jonge kinderen. Met een baby zou ik Costa Rica minder snel kiezen, omdat het juist zo leuk is als kinderen de bijzondere dieren echt meemaken en kunnen spotten, zoals de zoon van Annemiek van der Valle op de foto hieronder.

midden-amerika-met-kinderen-natuur

Waar naartoe met kinderen in de basisschoolleeftijd?

Met kinderen van 6 tot 12 jaar zijn alle landen geschikt. Mexico en Costa Rica zijn qua activiteiten voor kinderen wel echt het leukst, maar wil je graag in deze fase naar Cuba dan kan dat ook prima.

Maak je een echte rondreis houd dan wel rekening met de grootte van het eiland. Wil je toch maar wil je niet te lang onderweg zijn met je kinderen doe dan sowieso lekker een paar dagen strand in Varadero (in een hotel met zwembad) of een rustiger badplaats en concentreer je verder op de westkant van Cuba met Havana en Pinar del Río/Viñales, wat wat mij betreft toch dé absolute must sees op Cuba zijn!

kinderen-midden-amerika

Waar naartoe met tieners of volwassen kinderen?

Met iets oudere kinderen, met name met tieners en volwassen kinderen, is Costa Rica heel gaaf. Onder de 10 jaar kan uiteraard ook prima, maar het is wel leuk als ze wat spannende dingen kunnen doen. Er is in Costa Rica zoveel te doen qua activiteiten in de natuur! Een reis naar Costa Rica zullen ze nooit meer vergeten!

Prijsniveau

Ik vond het alle drie niet echt goedkope landen. Ben je Zuidoost-Azië gewend dan is Midden-Amerika even schrikken. Althans, de landen die ik noem. Landen als Nicaragua, Guatemala, El Salvador en Honduras zijn een stuk goedkoper. Maar goed, met een beetje opletten en de juiste keuzes hoef je het niet te duur te maken. En denk maar zo: een reis die je nooit meer vergeet is ook veel waard!

contact-met-lokale bevolking-cuba

Duurzaamheid

Dan nog iets wat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt: duurzaamheid. Maak je graag verre reizen met je gezin, maar vind je duurzaam reizen ook heel belangrijk? Oké, dan is niet (ver) vliegen natuurlijk het beste, maar wil je toch gaan dan kun je ook op andere manieren je steentje bijdragen. Bij Better Places kun je niet alleen je vlucht compenseren, maar ook je reis ter plekke zo duurzaam mogelijk maken. Dit kan zowel in Costa Rica als in Cuba en Mexico.

better -places-midden-amerika

Casas particulares en eco lodges

Better Places heeft veel duurzame onderdelen in het programma, van het slapen in casas particulares in Cuba tot ecolodges in Costa Rica. Of een verblijf in het onlangs geopende Hotel con Corazón in Mexico. Dit zijn wel de plekjes die je vakantie extra bijzonder maken. Ook als je Midden-Amerika met kinderen bezoekt!

bijzondere-accommodaties-midden-amerika

Zelf je reis uitstippelen of een voorbeeldreis

Je kunt een rondreis met kinderen helemaal zelf uitstippelen, maar juist als je met je gezin reist of maar beperkt de tijd hebt vind je het misschien wel fijn als je weet dat een bepaalde route al vaker door gezinnen met kinderen is afgelegd en ook echt geschikt is. Een voorbeeldreis is dan ideaal als uitgangspunt. Per bestemmingsblog noemde ik al wat voorbeeldreizen.

Familiereis samenstellen

Via Better Places kun je in elk geval een prachtige familiereis naar Costa Rica, Cuba of Mexico samenstellen, of je nou een week, twee weken, drie weken of zelfs langer weg wil gaan. Voor alle bestemmingen hebben ze een voorbeeldroute voor je. Je weet dan dat de afstanden te doen zijn en dat de accommodaties kindvriendelijk zijn.

Weet jij inmiddels al welk land in Midden-Amerika met kinderen jouw favoriet is?

Weet jij inmiddels al welk land in Midden-Amerika met kinderen jouw favoriet wordt? Of heb je 1 of meer van deze landen in Midden-Amerika al bezocht en heb je nog een aanvulling waarom mensen juist voor dát land moeten kiezen? Of heb je tips voor de ideale reisroute? Laat het vooral weten!

Ik schreef dit blog in opdracht van Better Places. Het onderwerp was op verzoek, maar de tekst heb ik zelf geschreven, op basis van mijn eigen ervaring. De foto’s in dit blog zijn van mij en van de gezinnen die meewerkten aan de blogs over Costa Rica, Cuba en Mexico.

2 gedachten over “Vakantie Midden-Amerika met kinderen: zo kies je het juiste land!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven