Venetië anders: 40x doen en zien

Venetië anders: 40x doen en zien

Venetië is een stad als geen andere. Een stad die je móet bezoeken! Natuurlijk vanwege het Canal Grande, de Ponte Rialto, het Dogenpaleis en het San Marco plein, maar zeker ook vanwege de Joodse wijk, de wijnbarretjes, de eilanden in de lagune en nog veel meer. Venetië is echt een stad met een hele bijzondere en karakteristieke sfeer.

venetie-reistips

In dit Venetië-blog lees je niet alleen over de bekende bezienswaardigheden, maar ook over de wat minder bekende. Naast de gebruikelijke tips noem ik dus juist ook de wat originelere en minder voor de hand liggende dingen om te zien en doen in Venetië. Onderaan vind je nog wat handige en praktische wetenswaardigheden over de stad. Kortom, hier vind je jouw reisgids voor Venetië.

Tip: plan eens een citytrip Venetië in de winter, de herfst of de lente in plaats van de zomer. Ook dan is Venetië erg mooi! Check deze aanbiedingen naar Venetië. Het kan al vanaf 100-150 euro pp, inclusief vlucht en hotel!

Ik begin bij de highlights. Daaronder kom je ook andere plekken en activiteiten tegen. Behalve tips geef ik trouwens ook een paar anti-tips, afraders dus. Met een sterretje * geef ik aan wat mijn aanraders en persoonlijke favorieten zijn. In mijn ogen mag je die écht niet missen. Dat zijn dus de heuse must do’s.

venetie-canal-grande

40 dingen om te zien, doen & proeven in Venetië:

  1. Canal Grande *

Het Canal Grande is dé blikvanger van Venetië. Als een grote S in spiegelbeeld slingert het kanaal dwars door de stad. Waar vandaan je het kanaal ook ziet, de bedrijvigheid op het water blijft een mooi schouwspel: de snelboten, de gondeliers, de privébootjes, en niet te vergeten de prachtige gebouwen direct aan het water.

Een tochtje over het kanaal kan, van goedkoop tot duur; puur als manier om je snel door de stad te verplaatsen (met de vaporetti, de boten die dienst doen als openbaar vervoer), maar ook als tour. Het kanaal alleen maar oversteken is het voordeligst. Je doet dit met een traghetto, een pontje. Het kost 2 euro. Hotels bieden vaak tourtjes over het Canal Grande aan, meestal bij zonsondergang.

gondelier-canal-grande

  1. In een gondel door de kanalen

Hét beeld dat je waarschijnlijk bij Venetië hebt is dat van een ‘O sole mio’-zingende gondelier. Leuk natuurlijk, zo’n tochtje in een traditionele gondel, maar goedkoop is het niet. Als je niet onnodig veel geld uit wilt geven is het dan ook niet zo handig, hoewel je in de winter wel makkelijker kunt afdingen dan in de zomer. Om een idee te krijgen: je betaalt al snel minstens 40 euro in de winter en 60 in de zomer voor een kort tochtje door de kanalen.

Hier kun je een ticket voor een gondeltocht boeken voor slechts 25 euro.

gondel-venetie

3. Rialtobrug *

Over het Canal Grande lopen verschillende bruggen. De Ponte Rialto is de oudste en beroemdste brug van Venetië. Je moet hem gezien hebben, er onder door gevaren zijn of er overheen gelopen hebben. Vanaf de brug zie je de mooie huizen aan de waterkant, de terrassen vol toeristen en natuurlijk de watertaxi’s en gondels. Ook in het donker, met alle lichtjes erbij, is het mooi. Leuk weetje: de brug leunt op zo’n 12.000 palen!

rialto-brug

  1. San Marco plein *

Hét bekendste plein van Venetië is natuurlijk het Piazza San Marco. Napoleon noemde het ‘de mooiste salon ter wereld’. Het is een opvallend groot plein (ik was daar echt verbaasd over) met een aantal terrassen, veel toeristen, selfiesticksverkopende mannetjes en natuurlijk de beroemde duiven. Ook vind je hier de San Marco Basiliek en Campanile. Een drankje drinken (en zeker meer) op het San Marco plein is duur.

san-marco-plein

  1. Caffè Florian

Cappuccino drinken bij het oudste café ter wereld. Niet goedkoop, wel bijzonder. Het verhaal gaat dat Venetiaanse kooplieden de koffiebonen introduceerden in Europa en dat hier in dit café voor het eerst koffie werd gedronken. Al sinds 1720 zit het er en Casanova, Goethe en Wagner kwamen er al. Budgettechnisch gezien is Caffè Florian weliswaar een anti-tip, maar heb je genoeg te besteden en maakt het je allemaal niks uit dan kun je er natuurlijk op het terras gaan zitten. Kijk echter niet gek op als dat ene kopje koffie 10 euro kost. Moet je een beetje op je centen letten dan kun je beter iets in een zijstraatje drinken. Denk je: ja, maar ik bén nu in Venetië, op dit beroemde plein, en ik wil het gewoon, dan moet je het zeker doen, maar dan heb ik je in elk geval gewaarschuwd. Let op: ben je er deze zomer? Van 13 t/m 29 augustus 2016 is het café dicht.

cafe-venetie-beroemd

  1. Op de foto met de duiven op het San Marco plein

Leuk zo’n typisch plaatje, maar ook hier geldt een waarschuwing voor. Op het plein lopen mannen die je vriendelijk doch opdringerig benaderen met duivenvoer. Voor je er erg in hebt of zelfs als je het niet wil heb je al bijna duivenvoer (maïskorrels) in je handen. De duiven komen erop af (je reisgenoot denkt: ‘O, wat een leuk plaatje is dit!’) et voilà: kassa! Of je even 5 euro af wil rekenen. Het precieze bedrag weet ik niet meer, maar het is natuurlijk altijd te veel. Wil je het gewoon graag dan moet je het zeker doen (ze maken de foto voor je als je er met elkaar of als gezin op wil), en echt arm word je er ook weer niet van, maar het is dus niet zo maar om aardig te doen.

san-marco-duiven

  1. San Marco Basiliek *

Deze mooie basiliek ligt aan het San Marco plein. De architectuur is Romaans en Gotisch, maar het heeft ook Griekse en Byzantijnse invloeden. Er hoort ook een museum en schatkamer bij. De basiliek zelf is gratis. Open tot 17:00u, op zon- en feestdagen in de winter tot 16:00u.

Koop hier tickets voor een bezoek aan de Basilica San Marco (skip the line tickets!) met gids!

venetie-basiliek

Let op: als je erin wil, moeten je schouders bedekt zijn. Doe –als je er in de zomer bent- dus een T-shirt of bloesje in plaats van een topje aan of neem een sjaal mee. Binnen mag je niet fotograferen of filmen. Voor wie in de zomer niet in de lange rij wil staan één troost: alleen al van buiten is de basiliek mooi om te zien.

san-marco-basiliek-detail

  1. Campanile of…

Met zijn bijna 100 meter hoogte steekt de Campanile fier boven het Piazza San Marco uit. Je kunt deze toren beklimmen en van het mooie uitzicht over de stad genieten.

campanile

Mocht het erg druk zijn dan is er een rustiger en mooier alternatief: de klokkentoren van San Giorgio Maggiore. Vanaf de molo (kade) bij het San Marco plein kom je met de vaporetto op het eiland San Giorgio. Van bovenaf zie je goed hoe de stad is ingedeeld; handig aan het begin van je trip, zodat je een beetje overzicht hebt, of juist aan het eind om nog eens te recapituleren waar je allemaal geweest bent. Afhankelijk van de maand waarin je in Venetië bent is de Campanile open tot 19:00 dan wel 21:00u. In de winter tot 15:45u. Het kost 12 euro.

Venetië

  1. Piazzetta dei Leoncini *

Het pleintje dat aan het grote San Marcoplein ligt heet het Piazzetta del Leoncini, kortweg Piazzetta, pleintje. Hier ligt ook het Dogenpaleis. Op één van de pilaren op het plein zie je vlakbij het water de ‘Leeuw van San Marco’. Deze leeuw zou de toegang tot het San Marco plein bewaken. Vergeet dus niet om ook even omhoog te kijken. Zo tussen het San Marco en het water vond ik het een mooi stukje Venetië.

venetie-reisblog

  1. Dogenpaleis *

Duik de geschiedenis in in het Palazzo Ducale, het Dogenpaleis. Het ligt in het verlengde van het San Marcoplein, aan het Canale di San Marco. Ook al ga je niet naar binnen, zelfs van buiten is het paleis al prachtig om te zien, door de bijzondere gotische architectuur en de oosterse invloeden die je in de façade ziet. Vanuit het paleis kom je via de Brug der Zuchten, de Ponte dei Sosperi, bij de gevangenis uit (de voormalige kerkers). Wil je die bezoeken? Boek dan deze geheime tour!

Koop hier tickets voor een bezoek aan het Doge paleis (fast track!) en… een geheime tour!

dogenpaleis

  1. Riva degli Schiavoni

Wandel vanaf het San Marco en het Dogenpaleis naar het kanaal en maak dé foto van de blauwe gondels op de Riva degli Schiavoni. Op dit stuk tussen het San Marco en het Monumento Nazionale liggen er zo’n honderd!

gondels-venetie

  1. Rialtobuurt *

Een leuke buurt om doorheen te wandelen is de Rialtobuurt. Toeristisch, dat wel, en toch kun je als je een paar zijstraatjes neemt helemaal alleen zijn. De meeste toeristen zitten op de terrasjes aan de kade. Duik dus zeker iets verder het buurtje in, voorbij de toeristenkraampjes, en laat je verrassen.

venetie-winter

  1. Rialtomarkt

Aan de rand van de Rialtobuurt zit de Rialtomarkt. Het is maar een kleine markt, maar toch leuk om even gezien te hebben. De markt zit op het Campo della Pescheria, vlak bij de Rialtobrug, vrijwel aan het Canal Grande. Je vindt er groenten en fruit, maar ook vlees en natuurlijk vis. De kraampjes staan er dagelijks, behalve op zondag. Het is er meestal bedrijvig en erg druk, maar in de winter viel dat reuze mee. Wandel ook zeker even in de omgeving van de markt rond. Ik vond het een mooi stukje.

rialto-markt

  1. Mercato del Pesce

In de ochtenden kun je naar de Mercato del Pesce, de vismarkt, die direct aan de Rialtomarkt vast ligt. Alleen van dinsdag t/m zaterdag, van 8:00u tot 13:00u. Ben je slechts een weekendje in Venetië en wil je er per se een kijkje nemen, plan een wandelingetje over de vismarkt dan dus meteen op zaterdagochtend. Het kost niet veel tijd; de markt is maar klein, maar ligt leuk.

vismarkt-rialto

  1. Leuke cafeetjes op Campo San Giacomo di Rialto

Vakbij de Chiesa San Giacomo in de wijk San Polo, waar ook de Rialtobuurt ligt, vind je een pleintje waar je overdag een klein marktje hebt, maar waar het ’s avonds (in de winter althans) niet barst van de toeristen. En dat terwijl het vlakbij de Rialtobrug is. Ik ontdekte het per toeval.

wijnbar-venetie

Onder de mooie bogen aan dit pleintje vind je leuke barretjes en restaurants als Caffè Vergnano, Osteria Bancogiro en Al Mercà, waar de Italianen zelf ook graag komen.

leuke-bar-venetie

Ook leuk is Ancòra, hierboven. Hier zit het, op dit pleintje. Jonge -voor Venetiaanse begrippen- hippe Venetianen komen hier zelf ook. Niet ver er vandaan vind je ook All’Arco, de oude wijnbar Ai Do Mori en voor koffie Caffè del Doge. Tot slot kwam ik in deze buurt ook nog een leuk klein cocktailbarretje tegen. Jongeren drinken hier hun cocktail gewoon staand op straat.

cocktailbar-venetie

  1. Ghetto & Cannaregio *

Ghetto is de Joodse wijk van Venetië, in het stadsdeel Cannaregio. Vroeger woonde hier de Joodse gemeenschap, maar als je goed oplet –zeker op het Campo di Gheto Novo (Ghetto Nuovo)- zie je ze ook nu nog: de mannen met hun lange grijze baarden en hun keppeltjes op. Als je op de kaart kijkt, lijkt het alsof de buurt uit de route ligt, maar laat je daar niet door weerhouden.

cannaregio-venetie

Vanaf de Rialtobrug wandel je er in een kwartiertje a twintig minuten naartoe. Het is een mooi stukje authentiek Venetië en veel rustiger dan de buurt bij het San Marco plein en de Rialtobrug. Er hangt een beetje een mystieke of zelfs magische sfeer. Niet gek dus om juist hier je hotel te kiezen, zoals ik deed. Mijn (niet dure) hoteltip (aan een kanaaltje) geef ik onderaan de blog.

joodse-buurt-venetie

gheto-venetie

venetie-joodse-wijk

  1. Het eiland Murano

Neem je de boot dan kun je de eilandjes in de buurt ontdekken. Alleen al het varen over de lagune is best fijn, zeker als je buiten zit. Murano is het glasblazerseiland. Je herkent het eiland aan de vuurtoren. Onderaan de blog vind je meer informatie over het openbaar vervoer op het water. De boot boeken kan ook hier.

murano

  1. Het eiland Burano *

Niet te verwarren met Murano, hierboven, wat overigens ook veel toeristen trekt. Maar Burano is echt bijzonder! Het is een schattig en superfotogeniek dorpje met alleen maar gekleurde huizen. Erg leuk om doorheen te wandelen. De gevels zijn hier -in tegenstelling tot het vale van Venetië- echt felgekleurd. Echt een plek waar je vrolijk van wordt.

burano

Je hoeft er geen hele dag voor uit te trekken, iets van twee uurtjes daar is ook al leuk. Restaurants zijn er ook. Elk half uur gaat er een boot. De meeste mensen zitten binnen, buiten zijn slechts een paar stoeltjes. De tocht erheen duurt drie kwartier. Wil je meer weten over Burano en meer mooie beelden zien? Lees dan ook mijn blog over Burano-eiland en mijn blog over kleurrijke eilanden in Italië en elders in de wereld!

burano

  1. Torcello

Een ander eilandje is Torcello. Hier kun je een kathedraal en een kerk bezoeken. Ook dat kan gewoon op eigen houtje. Boek je liever een tour waarbij je meerdere eilanden in één keer aan doet? Ook dat is mogelijk.

varen-lagune-venetie

  1. Oudste casino ter wereld

Per toeval kwam ik het tegen toen ik een zijstraatje in liep: het casino van Venetië. Wat er bijzonder aan is? Het is het oudste casino ter wereld!

casino-venetie

  1. Paleizen

Venetië herbergt vele paleizen: de palazzo’s. Van binnen prachtig, maar ook van buiten al indrukwekkend. Op de foto zie je het Palazzo Labia.

Boek hier een ticket voor Palazzo Contarini of voor Palazzo delle Prigioni (tour tip!)

palazzo-Venetie

  1. Kerken

Bezoek je graag kerken (chiese) dan worden de volgende kerken vaak aangeraden: Santa Maria Gloriosa dei Frari, Santa Maria del Rosario (een jezuïetenkerk), le Zitelle op het eiland Giudecca, en Madonna dell’ Orto in Cannaregio. Zelf heb ik ze niet allemaal bezocht.

Boek hier een ticket voor een concert in de Chiesa di San Vidal of een bezoek aan de Chiesa di Santa Maria del Giglio.

  1. Kunst en musea

Voor de kunstliefhebber is de Galleria dell’Accademia een must visit. Je vindt hier schilderijen van grote Venetiaanse meesters. Hou je meer van modern dan kun je naar de Galleria Internazionale d’Arte Moderno: Ca’Pesaro. Ook is er een archeologische museum, een natuurhistorisch museum, een scheepvaartmuseum en daarnaast nog vele andere musea. Het Teatro Italia is niet meer in gebruik.

Tip: boek een bezoek aan het Leonardeo Da Vinci Museum of aan de Peggy Guggenheim Collection (fast track!)

teatro-venezia

  1. Parken en groen

Venetië is –in eerste aanbik- geen groene stad. Sterker nog, je ziet er amper bomen! Parken, grasvelden en speeltuinen ook niet. Althans, niet in het toeristische centrum. Wil je wel graag wat groen zien dan kun je naar de Giardini Pubblici aan de (zuid)oostkant van de stad of naar de Giardini Papadopoli aan de westkant, niet ver van het treinstation van Venetië (Santa Lucia). Daar vind je tóch nog meer groen dan je dacht.

  1. Shoppen in Venetië

Persoonlijk ben ik helemaal niet iemand die naar een stad gaat om te shoppen, ik wandel tien keer liever lekker rond, maar word jij er wel helemaal blij van en wil je iets bijzonders scoren, dan vind je in de buurt van het San Marco kleine boetiekjes met dure designermerken.

sieraden-italie

Behalve kleding vind je in Venetië ook zaakjes met sieraden, kunstnijverheid (veel glaswerk), traditionele souvenirs en andere dingen. Houd er wel rekening mee dat veel winkels tussen de middag vrij lang gesloten zijn. Supermarkten kom je overigens niet snel tegen. Je vraagt je dan ook werkelijk af waar de locals –behalve van de markt-  hun boodschappen vandaan halen.

souvenir-venetië

Wandel ook eens iets verder, bijvoorbeeld naar de Strada Nuova en winkelstraat Rio Terà San Leonardo.

shoppen-venetie

souvenirs-venetie

  1. Uit eten *

Er zijn plekken waar je de hoofdprijs betaalt, maar zoek je iets langer dan vind je ook kleinere restaurantjes waar het helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Toeristenmenu’s vallen meestal best wel mee (zo’n 15 euro, dus goedkoper dan een menu in Nederland) en wat je dan eet is best aardig.

restaurant-venetie

uit-eten-venetie

Een restaurant vinden waar je écht goed kunt eten en waar vooral de Italianen zelf komen vond ik in Venetië echter niet makkelijk, maar misschien heb ik niet lang genoeg gezocht of mijn huiswerk niet goed gedaan. Ik heb er in elk geval net iets minder bijzonder gegeten dan in andere delen van Italië. Later hoorde ik o.a. over dit restaurant: Corte Sconta. Heb jij nog een geweldige tip? Laat het weten bij de reacties.

  1. Paradiso perduto

Een ‘osteria’ (een bar annex restaurant) met de naam Paradiso Perduto, ‘Het verloren paradijs’. Dat klonk al goed. Het moest echt een begrip zijn in Venetië had ik gelezen en je zou er echt typisch Venetiaans kunnen eten. Ik ben er speciaal naartoe gelopen, maar helaas werd het toen ik er was net gerenoveerd. Voor zover ik het heb kunnen checken is het restaurant ook dit jaar het hele jaar dicht geweest maar is hij half augustus weer open gegaan. Check anders de Facebookpagina even. Paradiso Perduto ligt in de wijk Cannaregio, aan de Fondamenta della Misericordia.

paradiso-perduto

  1. Wijnbarretjes *

Bezoek zeker ook een wijnbar. Deze wijnbarretjes worden bácari genoemd. In Venetië vind je best veel bácari en enotecas, vooral in de joodse wijk. In Cannaregio zit Do Colonne.

enoteca-venetie

Leuker en nieuwer is Vino Vero, op de Fondamenta Misericordia. Zie de foto hieronder.

wijnbar-vinovero-venetie

Helemaal aan de andere kant van de stad zit het kleine Bacareto da Lele. En La Bottiglia is ook een bekende wijnbar. Zie verder ook punt 15. En o ja, op de luchthaven van Venetië zit ook nog een wijnbar.

wijnbar-luchthaven

  1. Cicchetti proeven

Wil je het echt typisch Venetiaans probeer dan de cicchetti. Je zou het Venetiaanse tapas kunnen noemen. Het zijn meestal stokbroodjes met iets kleins erop, of een ander klein hapje. Je eet het als aperitief. Vooral in de bácari zie je ze veel. Als ik héél eerlijk ben vind ik dat de Spanjaarden, en in het bijzonder de Catalanen, dit beter kunnen, maar het is wel leuk om uit te proberen.

ostaria

bar-cannaregio

  1. Food tour: cicchetti & wine

Je kunt ook een speciale cicchetti & wijn tour boeken. Je komt dan natuurlijk veel meer te weten en ontdekt misschien net weer andere geheime plekjes dan als je zelf op pad gaat. Dit kan o.a. bij Walks of ItalyFood Tours of Venice en bij Urban Adventures. Of ga voor een Wine Tour by Night.

wijnbar-ancora

  1. Kookcursus

Een ander idee, waarbij je zelf een wat actiever rol speelt, is een kookworkshop. De mogelijkheden vind je op Tripadvisor. Mocht je een Nederlandstalige food tour of kookcursus weten, bijvoorbeeld door iemand die al een tijd in Venetië woont, laat het weten bij de reacties. Ik kreeg hier een keer een tip over, maar ik kon het niet terugvinden.

  1. Casa del Parmigiano

Zelf culinair shoppen en iets lekkers maken kan natuurlijk ook. Zit je in een appartementje of wil je iets lekkers mee terug naar Nederland nemen, neem dan ook eens een kijkje in het Casa del Parmigiano.

casa-parmigiano

  1. Lokaal bier

Probeer ook eens een typisch Venetiaans biertje: Birra Venezia. Ben je een bierliefhebber? Dan moet je dit lokale bier uit Venetië natuurlijk geproefd hebben. Op de site van Birra Venezia las ik overigens dat sinds 2016 ook het Birra San Marco bestaat.

bier-venetie

  1. Gelaterias

Gelaterias en Italië, ze horen bijelkaar. Zelf was ik in de winter in Venetië, dus ik had meer behoefte aan iets warms, maar ze zijn er zeker. Wat de beste is? Dat mag je zelf gaan testen. Meld je het daarna even onderaan deze blog? Dat zou tof zijn.

proeven-venetie

  1. Zoetigheden

Dit geldt eigenlijk voor elke trip waar dan ook naartoe: probeer eens iets wat je nog niet kent. Zie je iets waarvan je denkt: hé, wat is dat? Koop het en probeer het gewoon. Of dat nou een onbekend drankje op de kaart is, een snack of iets zoets in een vitrine.

Vraag ‘Che cosa è?’, laat het je vertellen, en als je er niks van snapt, koop je het gewoon toch (misschien mag je wel even proeven) en ontdek je het gewoon zelf. Op de foto hieronder zie je sofficiona, oftewel nougat taart.

nougat-taart

  1. Campo Santa Margherita

Het Campo Santa Margherita schijnt een leuk en levendig plein te zijn waar veel jonge Venetianen komen. Helaas kwam ik er zelf niet aan toe, maar wellicht is het voor jou leuk om er ’s avonds een kijkje te nemen en een drankje te drinken als je met een vriendin of je partner in Venetië bent.

Venetie-tips

  1. Carnaval

Beroemd is natuurlijk het carnaval van Venetië. Jaarlijks in februari. In 2017 is het van 11 t/m 28 februari. Het is er dan wel duurder en uiteraard veel drukker, maar mocht je het bijzonder vinden om mee te maken, boek je verblijf dan ruim van te voren.

Een collega reisblogger ging er met carnaval naartoe en vond het toch goedkoper dan ze gedacht had. Wil jij ook gaan en wil je het betaalbaar houden? Lees hier haar tips voor een bezoek aan Venetië tijdens het carnaval.

Andere bekende feesten en festivals in Venetië zijn het filmfestival van Venetië en de Biënnale.

venetie-carnaval

  1. Fietsen in Venetië

Fietsen in Venetië? Dat klinkt niet echt logisch. En dat is het ook niet. Maar net buiten het centrum kun je fietsen over de lido’s, de landtongen in de lagune. Leuk in het late voorjaar of de zomer. Kijk bijvoorbeeld op de site van Venice Bike Rental. Zelf een fiets huren en het lido verkennen kan via Lido on bike. Er staan ook familiefietsen bij. Ik zou dit alleen doen als je wat langer in Venetië en/of omgeving bent.

Tip: je kunt ook met Baja Bikes fietsen in Venetië.

weerspiegeling

  1. Lekker ronddwalen *

Eigenlijk kan ik het niet vaak genoeg zeggen: dwaal lekker rond! De huizen in zachtroze, oranje, vaal rode en terrakleurige tinten langs de kanalen, de mooie architectuur, de vele bruggetjes, de doorkijkjes… Venetië is één groot openluchtmuseum. Wandel door smalle straatjes, dwaal langs de kanalen, neem zijstraatjes en verdwaal in de steegjes.

venetie-verlaten-pleintje

  1. Venetië bij nacht

Ook ’s avonds is Venetië bijzonder om doorheen te wandelen. De dagjestoeristen zijn weg, de rust is weergekeerd. Een leeg San Marco plein, verlaten kades, verliefde stelletjes en slechts een enkel bootje dat nog onder de Rialtobrug door tuft. Sfeervol en mooi.

venetie-by-night

Opvallend

Wat mij opviel in Venetië behalve het gebrek aan groen in de binnenstad, is dat je geen auto’s, bussen en scooters ziet. Niet zo gek ook, want een groot gedeelte van Venetië is voetgangersgebied. Aan de westkant van de stad zie je ze overigens wel.

Wat me ook opviel is dat er voor Italiaanse begrippen relatief weinig koffietentjes zijn (er zijn er genoeg hoor, maar minder dan ik uit andere steden gewend was), weinig trendy tenten, qua restaurants weinig andere keukens en qua winkels weinig bekende ketens. Allemaal helemaal niet erg, of fijn juist, maar die dingen vielen me op.

En dat Venetië eigenlijk helemaal niet zo duur hoeft te zijn als vaak beweerd wordt.

menu-venetie

Ook dit valt nog mee (een hoofdgerecht weliswaar 19 euro, maar een kwart liter wijn maar 4,50):

rekening-venetie

Tips & wetenswaardigheden:

Google Maps

Kijk van te voren of als je er bent zeker even op Google Maps hoe Venetië eigenlijk ligt. Je krijgt zo een goed beeld van de stad midden in de lagune. Ik had eigenlijk geen idee dat het zó lag!

Lees ook: Mooiste plekken Noord-Italië

Hotel boeken in Venetië

Ik zei het in de intro al even: ga juist in de winter eens naar Venetië. Oké, het is een beetje geluk hebben met het weer, maar de sfeer is dan wel extra mystiek. Een bijkomend voordeel is dat hotels in de winter stukken goedkoper zijn. Ook kun je dan veel makkelijker een hotel vinden op de mooiste plekjes. Zelf logeerde ik in hotel Ai Mori d’Oriente. Dit is te boeken via de Vakantiediscounter.

Aanbiedingen met Transavia zijn er ook best vaak. Heb je al een vlucht geboekt of kom je met de auto of trein, dan kun je dit (of een ander) hotel ook gewoon via Booking.com boeken. Qua kamer en uitzicht (als je een kamer aan de achterkant hebt) is Mori d’Oriente niet het tofste hotel ooit, maar het ligt in een leuke, mooie, net wat rustiger buurt, in de joodse wijk, waarvandaan je zo naar de bekende bezienswaardigheden loopt; en aan een kanaaltje waar je ‘s ochtends rustig je kopje koffie kunt drinken.

Citytrip Venetië boeken

Of boek één van de vele andere hotels in Venetië. Selecteer zelf even op wijk (bijvoorbeeld hartje Venetië, San Polo of Cannaregio) of op voorzieningen die jij belangrijk vindt, zoals familiekamers, wifi, zwembad of wat dan ook. Er zijn heel veel (ook mooiere!) hotels in Venetië. Boek hier een voordelige citytrip naar Venetië! Tip: je kunt ook met Bebsy naar Venetië.

Boek hier een voordelige citytrip naar Venetië!

hotel-venetie

Luxe in de lagune

Wordt Venetië je huwelijksreis of wil je iemand heel erg verrassen? Boek dan dit luxe verblijf met spa, heel romantisch op een klein eilandje in de lagune.

Hoe lang naar Venetië?

Uiteraard kun je in één dag best veel zien, maar zoals het met alle stedenreizen is: vaak kom je toch nog tijd te kort. Ik had 2 volle dagen en dat vond ik net te weinig. Twijfel je dus tussen twee of drie dagen? Ga er dan zeker drie. Boek in elk geval minstens 2 nachten. Wil je veel musea bezoeken of deze hele lijst afwerken? Dan zou ik er zeker 3 of meer doen.

Op vakantie in de omgeving van Venetië gaan kan natuurlijk ook. Er is genoeg te zien en te doen in Noord-Italië.

Vliegen naar Venetië

Verschillende airlines vliegen naar Venetië. Zelf vloog ik met Transavia. KLM, Alitalia en Easyjet vliegen er ook op. Het loont de moeite de speciale deals in de gaten te houden. Transavia gooit meerdere keren per jaar verschillende bestemmingen in de uitverkoop. Checken maar dus! Je kunt ook altijd vluchten zoeken via de banners aan de rechterkant van m’n blog. Dan kun je meer airlines vergelijken.

Vergeet tijdens je vlucht niet te genieten van het weergaloze uitzicht:

vlucht-venetie

Van de luchthaven naar het centrum van Venetië

Kom je met het vliegtuig dan vraag je je misschien af hoe je van de luchthaven van Venetië naar het centrum komt. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar op zich is het simpel. In de aankomsthal staan de mogelijkheden al aangegeven en kun je je kaartje al kopen. Vanaf Marco Polo airport wandel je vervolgens in tien minuutjes naar de kade met boten. Vervolgens ga je met de boot naar het stad.

De maatschappij waarmee je reist heet Alilaguna. Het kost 15 euro voor een enkeltje en 27 euro voor een retourtje. Ja, dat was even slikken, maar voor kinderen t/m 6 jaar is het wel gratis. Actuele prijzen kun je op de website checken.

boot-luchthaven-venetie

Afhankelijk van waar je hotel zit kun je er op verschillende plekken uit. Verblijf je in de Joodse wijk dan moet je met de blauwe lijn en dan eruit bij Fondamente Nove (afgekort F.te Nove); dat duurt maar een half uurtje. Andere stops –bijvoorbeeld het San Marco- duren iets langer. Als je op de kaart kijkt snap je waarom. Hier zie je alle stops van de linea blu: de blauwe lijn. Het kan ook zijn dat je de linea arancio moet hebben, de oranje lijn. Hier zie je hoe de andere lijnen van de Alilaguna lopen.

venetie-boot-water

Aerobus en Airport Shuttle Venetië

Met de bus kan overigens ook. Er is een Aerobus en een Airport shuttle. Het duurt een klein half uurtje en is iets goedkoper dan de boot. Maar bij Venetië hoort de boot er natuurlijk wel een beetje bij. De boot is bovendien het meest gebruikelijk.

boot-burano

Openbaar vervoer in Venetië

Het openbaar vervoer in Venetië speelt zich voornamelijk op het water af. Ook auto’s of taxi’s zie je niet als je in het toeristische deel van Venetië blijft. Op de site van de ACTV vind je alle lijnen en tijden van de waterbus in Venetië. Prijzen vind je hier: tickets.

waterbus-venetie

Met een kinderwagen of rolstoel naar Venetië

Venetië is niet geschikt (of in elk geval niet handig) voor mensen in een rolstoel, mensen die erg slecht ter been zijn of mensen met een kinderwagen. Steeds weer steek je kleine kanaaltjes over en dan moet je elke keer een paar traptreden op en af. Steeds tillen is niet relaxt. Italiaanse kindjes zag ik veel met stepjes. Loopt je kindje zelf? Let dan heel goed op. Bijna overal kan je net wandelende dreumes, of je net naar iets anders kijkende peuter of kleuter zo het water in vallen.

Ambulance op het water

O ja, en mocht je je zorgen maken hoe het moet als je een ambulance nodig hebt in het autovrije deel van Venetië? Die crost gewoon over het water naar je toe.

ziekenhuis-venetie

Trolleys verboden in Venetië?

Een paar jaar terug gingen er geluiden op dat Venetië trolleys wilde gaan verbieden, wegens de geluidsoverlast, maar dit is uiteindelijk niet doorgegaan. Het is dus niet zo. Je kunt gerust je rolkoffer meenemen naar Venetië.

venetie-gondels

Beste reistijd Venetië

Veel mensen bezoeken Venetië in de zomer, als het er op z’n drukst is. Ook het voorjaar kan het soms al aardig druk zijn. Denk daarom ook eens aan Venetië in de winter, zoals ik deed! Ik was er vorig jaar in januari. Heb je een zonnetje dan is het er hartstikke fijn. En ook wel bijzonder die sfeer, juist in de winter.

Overstromingen Venetië

Wel is het zo dat Venetië wel eens met overstromingen kampt. Dit kan dus gebeuren als je de stad in de herfst of winter bezoekt, maar de kans dat jij dat net hebt is natuurlijk niet zo heel groot. Overstromingen kwamen voor in december 2008, december 2009, oktober/november 2012 en november 2014. In januari 2015 zag ik de onderdelen voor loopbruggen dan ook nog klaar liggen. Als de nood aan de man is kunnen die snel worden opgebouwd zodat de bewoners en de toeristen zich alsnog door de stad kunnen verplaatsen zonder natte voeten te krijgen.

overstroming-venetie

Dagje Venetië

Verblijf je in de omgeving van de Po-delta, in Comacchio of Rosolina Mare, in toeristenplaatsen als Rimini of Lido di Jesolo, elders in Noord-Italië, of zelfs aan de kust van Slovenië of Istrië dan is een dagje Venetië natuurlijk ook erg leuk en niet ver weg.

Wil je echt veel zien, dan zou ik als ik jou was zeker ook nog een keer apart op stedentrip naar Venetië gaan. Juist vroeg in de ochtend of laat op de avond is Venetië magisch. Tijdens een dagtocht mis je dat net. Tip: kom met de trein.

kinderen-venetie

Venetië met kinderen

Vaak wordt gezegd dat Venetië niet de ideale stad is om met kinderen te bezoeken. Maar is dat wel zo? Familytravelblogger Tikva Looijen van Gezin op Reis testte het uit met haar man en dochtertje en schreef een blog over Venetië met kinderen. Je leest hierin tips waar je als gezin op citytrip naar Venetië wellicht wat aan hebt.

Lees ook: Dit zijn de mooiste plekken in Noord-Italië.

Italië met kinderen

Heb jij ook kinderen en ben je misschien nu al stiekem aan het oriënteren waar je volgend jaar naartoe wil in Italië, dan zijn er natuurlijk genoeg andere populaire plekken waar veel gezinnen naartoe gaan, zoals het Gardameer, het Comomeer en het Lago Maggiore. Lees voor nog wat ideeën en suggesties voor een gezinstrip naar Italië eventueel het blog Italië met kinderen van familytravelblogger Mireille Steegmans van Kleine Wereldreiziger en lees ook zeker mijn blog over Noord-Italië. Of bekijk de vele andere blogs die ik over Italië schreef:

Meer moois in Italië:

Blogger-hotel-venetie

Ik bezocht Venetië in januari 2015. Deze blogpost bevat enkele affiliate links. 

Ben ik nog iets leuks in Venetië vergeten? Laat het weten bij de reacties!

18 gedachten over “Venetië anders: 40x doen en zien”

  1. Ik gok dat je hier weer minimaal 40 uur in hebt zitten 🙂

    En het viel me nog mee, want op twitter dacht ik dat je serieus 40 bekende èn 40 onbekende dingen had verzameld. Ik dacht: die is gek. Maar gelukkig was het niet zo dat je 80 dingen had verzameld 😉 Daar had ik op zeker mijn aandacht niet bij kunnen houden…

    Ik heb nog wel een betaalbare, maar goede restauranttip, maar mijn reisgids waar ik die zelf in had geschreven zit ergens in een verhuisdoos #sorry 

    Wij waren er hartje zomer, met 3 kinderen en een buggy 🙂 Geen aanrader met al die bruggetjes, maar ik heb er alsnog goede herinneringen aan! Wij logeerden op een camping net buiten de stad, in een stacaravan. Vanaf daar kon je de bus nemen, was ook heel handig en betaalbaar. 

    Met kinderen in Venetië was best een uitdaging. Ze vonden bootje varen leuk, maar het vele rondlopen een stuk minder. We konden ze motiveren door ze elk uur een ijsje te beloven. Wij hebben dus echt àlle ijssalons van Venetië getest! Misschien zou ik daar eens een blog over moeten schrijven 😉

    Het was in elk geval leuk om weer even weg te dromen bij mijn Venetië-herinneringen dankzij jouw blog. Leuk! Dankjewel 🙂

    1. Haha, dat zou wel erg veel zijn. Aan 40 onbekende tips kom ik niet. 😉 Ja, ik weet nog dat jullie er in de zomer een keer naartoe gingen ja.
      Dank je wel!

  2. Jeetje, wat een tips zeg! Hier ben je wel even mee bezig geweest 😉 . Ik vond Venetië verrassend leuk. Het is hartstikke toeristisch maar er zijn nog zeker rustige plekjes en dat maakte het zo leuk. Dat gondelvaren vond ik echt zo fout. Mijn moeder wilde perse in een gondel dus liet ik mezelf overhalen. De prijs was echt absurd en vijftien minuten later stonden we weer op de kade, waarvan we tien minuten in de ‘file’ hebben gestaan. Nooit meer!

    1. Daar ben ik zeker lang mee bezig geweest ja.
      Oh, balen zeg, dat is inderdaad precies zoals je vaak hoort. In de winter zag ik geen drukte, maar ook toen was het nog prijzig.

  3. Jeetje, wat een complete lijst weer Denise! Hartstikke leuk. Zelf vond ik Murano en Burano erg mooi. Zo lekker kleurig! Kan me voorstellen dat dit zelfs in de winter prachtig is om te zien. Gave foto van die inktvis trouwens.

  4. Venetië.. wat een heerlijke stad toch! Ben er zelf één keer geweest, alweer zo’n 9 jaar geleden inmiddels! Maar de stad lijkt me eigenlijk in de winter ook wel heel mooi ja. Komt op het reislijstje!

  5. Ik wil heel graag met carnaval naar Venetië. De romantiek van de stad doet me denk ik niet zo veel, maar ik ben altijd wel in voor een leuk feestje.

    Uitgebreide tips, ik wist niet dat er zoveel te doen is.

  6. Ik was ooit één dag in Venetië in september, maar boy wat was het nog druk echt niet leuk meer. Tussen alle mensen door zag ik dat het een geweldig mooie stad was, dus mijn volgende trip is denk ik in de wintermaanden. Al die handige tips komen dan zeker van pas!

  7. Een reisgids voor Venetië is niet meer nodig, jouw artikel bevat alles al! Goed geschreven en reuze handig. Een ambulance op het water, dat heb ik eigenlijk nog nooit gezien. Wel heel handig is een stad als deze.

  8. Handig artikel! Ik ben al eens een dagje in Venetië geweest en vond het helemaal niks / extreem tegenvallen. In februari ga ik weer (als onderdeel van een soort multicity), wij gaan nu drie volle dagen en tijdens carnaval. Ik wil meer zien dan alleen de bekende hoogtepunten die wij zagen. In de zomer zag ik vooral mensen en rook het helemaal niet aangenaam. Nu zal het met carnaval vast ook druk zijn, maar hopelijk is de geur wat minder aanwezig :p

  9. Mooi artikel! Bij Venetië denk ik haast altijd aan hordes toeristen en immense drukte. Maar dit fenomeen heb je eigenlijk bij alle grootse steden. De Italiaanse stad ziet er wel prachtig uit!

  10. Merlijn Mokveld

    Kom er ook iets voor allergieën in verschillende landen?
    Ik heb anafilaxie, dus was het een vraag van mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven