Vierdaagse lopen in Spanje: Mallorca Walking Event

Vierdaagse lopen in Spanje: Mallorca Walking Event

Het Mallorca Walking Event komt eraan. En dat betekent: de Vierdaagse lopen in Spanje! Ben je een fanatiek deelnemer aan de Vierdaagse in Nijmegen, gewoon een fervent wandelaar of ga je graag op wandelvakantie? Schrijf je dan nu in voor het Mallorca Walking Event La Primavera en loop (net als ik) begin april eens een (stukje) Vierdaagse in het buitenland!

In verband met de coronacrisis kon het Mallorca Walking Event in 2020 en 2021 niet doorgaan. Wel is de datum voor het Mallorca Walking Event 2022 bekend: 14 tot en met 17 april 2022!

Wandelen op Mallorca

Ook als de combinatie wandelen en Mallorca je sowieso aanspreekt moet je blijven lezen. Ik vertel er meer over en laat weten waar je kunt boeken, ook als je niet aan de Vierdaagse in Spanje mee doet, maar zelf wil gaan.

De retro-foto’s in deze post maakte ik (lang geleden) zelf tijdens een vakantie op Mallorca. Over een paar maanden zul je op Followmyfootprints onder het kopje Spanje nieuwe foto’s van Mallorca zien, maar daarover straks meer.

Mallorca-kust
Uit de oude doos: de mooie kust van Mallorca in de jaren 80.

Wat en wanneer is het Mallorca Walking Event precies?

Het Mallorca Walking Event is een Spaanse wandelvierdaagse. Vorig jaar werd de Vierdaagse van Mallorca voor het eerst georganiseerd en dat was een succes. Honderden mensen wilden deze Vierdaagse in Spanje lopen en deden mee. Dit jaar is de tweede editie. Vier dagen lang –van donderdag 6 t/m zondag 9 april 2017- maak je prachtige wandelingen op Mallorca, het grootste eiland van de Balearen.

Hoeveel kilometer loop je?

Vanuit Paguera in de gemeente Calvià wandel je dagelijks een traject van 12,5, 20 of 30 kilometer. Vorig jaar kon je alleen kiezen tussen de 20 en de 30 kilometer, maar in 2017 kun je ook kortere wandelingen van 12,5 km doen. De routes van de verschillende afstanden vind je onderaan deze pagina. Ze kunnen door weers- of andere omstandigheden nog iets veranderen, maar sowieso komen zowel de kust als het binnenland met charmante dorpjes en de Serra de Tramuntana aan bod.

Huisje-op-Mallorca
Huisje dat ik tegenkwam tijdens een wandeling op Mallorca, 30 jaar geleden.

Serra de Tramuntana

Vooral de lange bergketen Serra de Tramuntana is schitterend. Dit indrukwekkende bergmassief heeft dan ook niet voor niets het predicaat UNESCO werelderfgoed gekregen.

Primavera: lente!

Voluit heet het wandelevenement Mallorca Walking Event La Primavera. Primavera betekent lente en als je gewend bent in Zuid-Europa te wandelen dan weet je vast wel dat het in de lente al heerlijk kan zijn rond de Middellandse Zee.

Het voorjaar is dan ook een ideale periode voor mooie wandelingen. De natuur staat volop in bloei, op de eilanden is het nog rustig en het is zeker niet te warm. De gemiddelde jaartemperatuur op Mallorca is ruim 18 graden, wat heel aangenaam wandelweer is. Ter vergelijking: in juli en augustus is het rond de 30 graden, in april rond de 18.

Voor wie is deze Vierdaagse van Mallorca geschikt?

Ben jij een serieuze wandelaar en wandel je graag meerdere uren per dag, dan is deze vierdaagse in Spanje zeker een aanrader. Of je nou een jonge health freak bent of een actieve senior, iedereen met wandelervaring of een goede conditie kan meedoen. Of je nou twintig, dertig of veertig bent. Als je de foto’s van vorig jaar bekijkt zie je dat er vooral ook erg veel fitte vijftigers en zestigers deelnemen.

Doe mee aan het Mallorca Walking Event!

Een mooie omgeving en lekker actief zijn in de natuur. Als je van wandelen houdt, wil je vast graag mee doen. Je kunt kiezen uit een pakket voor 4 dagen, maar een losse dag meedoen kan ook. Alleen een hotel boeken kan ook. Of juist een complete reis.

Inschrijven tot eind maart 2017

Wil jij meedoen aan het Mallorca Walking Event? Wacht dan niet te lang. Online inschrijven kan tot eind maart 2017. Lees hieronder verder over mogelijke pakketreizen speciaal in het kader van dit evenement.

Heb je fervent wandelaars in de familie of in je omgeving, wijs ze er dan ook op. Veel mensen willen misschien ook wel een Vierdaagse lopen in Spanje, maar weten alleen nog niet dat het bestaat. Via de social media buttons onderaan deze pagina kun je de blog gemakkelijk met anderen delen, bijvoorbeeld op Facebook.

Wandelreizen van Oad

De officiële touroperator van het evenement is Oad. Oad.nl biedt dan ook speciale wandelreizen naar het evenement op Mallorca aan. Je verblijft dan op loopafstand van het startpunt. Bij je reis krijg je bovendien een gratis 1-jarig lidmaatschap van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Wandelreizen naar andere bestemmingen vind je ook op hun site.

Tip: boek een compleet pakket inclusief inschrijving voor het evenement

De organisatie dringt er op aan een verblijf in één van de officiële hotels of bij de officiële touroperators te boeken om de kwaliteit en een goed verloop van het evenement te garanderen en de continuïteit van het event op de lange termijn te garanderen. Ze hebben niet als doel de prijzen zo hoog mogelijk te maken, maar wil de kosten van deelnemers drukken door juist lage prijzen aan te bieden.

Nogmaals, bij OAD kun je complete pakketten boeken. Zij bieden speciale wandelreizen omtrent het Mallorca Walking Event aan inclusief vlucht, verblijf, transfers en inschrijving voor het Mallorca Walking Event. Bekijk het hier: Wandelreizen. Er staan ook andere mooie wandelvakanties bij!

Los hotel en transfer

Heb je toch zelf een los hotel geregeld dan vind je hier (onderaan de pagina waar je op uit komt) meer informatie over een taxi of bus vanaf de luchthaven van Mallorca naar Paguera.

Praktische tips voor deelnemers aan het Mallorca Walking Event

Net als bij de Vierdaagse in Nijmegen is de Vierdaagse in Spanje niet alleen een sportief maar ook een gezellig gebeuren. Je komt steeds andere lopers tegen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je er helemaal alleen voor staat. Onderweg is op een aantal punten een medische post en er zijn mobiele toiletten. Wel is het verstandig je goed voor te bereiden. Enkele aandachtspunten meld ik hieronder.

Voorbereiding

 • Schrijf je op tijd in (let op: je inschrijving is persoonlijk, dus niet overdraagbaar)
 • Doe alleen mee als je een goede conditie hebt of er echt voor getraind hebt
 • Zorg dat je de juiste uitrusting/sportkleding hebt, maar vooral goede schoenen.
 • Vergeet niet om ook een zonnebril, hoofddeksel, regenjas, rugtas en zonnebrandcrème mee te nemen en iets om eventuele blaren te verzorgen.
 • Meer adviezen vind je hier.

Hoe gaat het ter plekke in zijn werk?

De wandelingen beginnen en eindigen op Plaza Torá, het plein bij de calle Ratolí in Paguera, tegenover het strand van Paguera. Dit is dus het start- en eindpunt van alle dagroutes.

Voor iedereen die zich heeft opgegeven is het belangrijk de startkaarten op woensdag 5 april op te halen, de dag voordat de vierdaagse begint. Dit kan tussen 14:00 en 17:00u in ‘The Walking Village’ van het event, naast de VVV in Paguera. De laatste mogelijkheid is op donderdagochtend tussen 8 en 9:00u.

Ga je meedoen, houd dan altijd zelf de laatste informatie in de gaten. Ik schrijf dit nu in februari, wellicht verandert er nog iets. Check de site van het Mallorca Walking Event.

Tips tijdens de Vierdaagse

 • Zorg dat je genoeg slaapt zodat je uitgerust van start gaat
 • Eet gezond, niet te vet en wees vooral niet te scheutig met de heerlijke Mallorcaanse wijnen
 • Drink genoeg water tussendoor en neem energierepen mee
 • Laat je lichaam bedenkt; in je blote bast rondlopen is niet de bedoeling
 • Wandelen met een kinderwagen of buggy mag niet
 • Het is geen wedstrijd, maar een persoonlijke uitdaging
 • Geniet!
Wandelen-op-Mallorca
Op mijn vijftiende maakte ik deze wandeling op Mallorca. Het Mallorca Walking Event heeft niet van dergelijke trajecten.

Een mooi hotel boeken op Mallorca

Wil jij ook een keer naar Mallorca en wil je dan het liefst in een mooi hotel niet te ver van de kust zitten en heb je wat te besteden, dan kun je luxe overnachten bij het prachtige Maritim Hotel Galatzo, in de omgeving van Paguera. Ook De Vakantiediscounter biedt dit schitterende hotel aan, inclusief vlucht. Op de foto’s zie je hoe mooi het is.

Op een rustig en niet toeristisch plekje op Mallorca verblijven

Het eiland een keer vanuit een rustige plek meer in het binnenland ontdekken kan ook. Boek dan een reis met autohuur er meteen bij zodat je een beetje kunt roadtrippen in Mallorca. Ook andere delen van Mallorca zijn namelijk zeker de moeite waard om te verkennen. Ontdek bijvoorbeeld eens het mooie en minder bekende noorden. Reisorganisatie Eliza was here heeft mooie plekken en kleinschalige verblijfsmogelijkheden op Mallorca.

Zelf wandelen op Mallorca

Wil je een keer wandelen op Mallorca, maar kun je niet aan het event deelnemen dan kun je verspreid over het eiland verschillende korte wandelingen doen, o.a. in de Serra de Tramuntana. Of maak er een echte wandelvakantie van en doe elke dag een stukje van een ‘langeafstandsroute’ zoals de route van Valldemossa naar Pollenca, de Ruta de Pedra (Dry Stone route, GR221, van 135 km, voor actieve wandelaars te doen in 8 dagen). Of de treinroute bij Sollér. Deze treinverbinding loopt van Palma de Mallorca naar Sollér. Ooit is deze spoorlijn gebouwd voor het vervoeren van olijven en citrusvruchten, maar nu is het treintje een toeristische attractie. Prijzen en tijden van het treintje vind je hier.

Yeah, ik mag als blogger meedoen aan het Mallorca Walking Event

En het goede nieuws is… Ik mag het evenement in april meemaken en dan ook een dag een bepaalde route van het Mallorca Walking Event meewandelen. Samen met een aantal andere bloggers vlieg ik naar Palma de Mallorca en verblijf ik op uitnodiging van Maritim Hotels 3 dagen op dit mooie eiland, bij Costa de la Calma, tussen Paguera en Santa Ponsa. Ik verblijf 2 nachten in Maritim Hotel Galatzo. Een droomplek! Wil je hier ook naartoe? De Vakantiediscounter biedt dit schitterende hotel ook aan, inclusief vlucht. Bezoek de adverteerder. Dat ziet er heerlijk uit toch?

Maritim Hotels

Maritim Hotels zit op veel plekken in Duitsland, maar ook in Egypte, Turkije, Malta, China, Mauritius en Spanje, waaronder dus op Mallorca. In 2019 opent ook in Nederland in Amsterdam-Noord ook voor het eerst een Maritim hotel.

Paguera en omgeving

Het toeval wil dat Paguera, de uitvalsbasis van het Mallorca Walking Event, precies tussen Puerto de Andraitx en Santa Ponsa in ligt, twee plaatsen op Mallorca waar ik respectievelijk 30 en 39 jaar geleden al was. (Help, ik word oud!). Paguera en de genoemde plaatsen liggen ten westen van Palma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca.

Mooie-baai-bij-Andraitx-Mallorca
De mooie baai waar mijn moeder, zusje en ik op uitkeken vanuit ons appartement, tijdens een vakantie in 1987…

Het Mallorca van de jaren 70 en 80

De foto’s van Mallorca in deze blogpost maakte ik 30 jaar geleden. De kopfoto was het uitzicht vanuit ons appartement. Voor wie het leuk vindt zal ik binnenkort eens in een aparte blog wat foto’s delen van het Mallorca van (bijna) 40 jaar geleden. Toen was ik er ook al.

Meer informatie over het Mallorca van nu

Wil je meer informatie over de omgeving waar je zit of naartoe zou willen op Mallorca, check dan de website van de Tourist Information van Mallorca of deze site met info over de Balearen (ook in het Engels, Frans en Duits).

Mallorca Walking Event op Facebook

Ga je meedoen aan de Vierdaagse van Mallorca of wil je op de hoogte blijven, volg het Mallorca Walking Event dan op Facebook, zowel de pagina zelf als het evenement. Als je dan toch bezig bent volg dan ook Follow my footprints meteen even op Facebook. Update: ik ben geweest!

Vierdaagse in Spanje

Ook in Marbella, in het zuiden van Spanje, aan de Costa del Sol, wordt een wandelvierdaagse gehouden. Deze Vierdaagse is in oktober.

Meer wandelvierdaagsen in Spanje en elders in het buitenland

Vorig jaar sprak ik op de Vakantiebeurs bovendien met iemand die de Vierdaagse van Suriname promootte. Ook in Suriname kun je dus een Wandelvierdaagse lopen.

Wandelen-vakantie

Meer mooie wandelgebieden in Zuid-Europa

Lees ook: Mallorca actief en anders: het andere Mallorca en Prachtig Ibiza in de winter!

8 gedachten over “Vierdaagse lopen in Spanje: Mallorca Walking Event”

 1. Die azuurblauwe baaien, die ik hier ook bij jou op de foto zie… die hebben me echt verrast op Mallorca. Ik vond sommige stranden haast Thais moet ik zeggen, zeker een aantal met wat groen er omheen, aan de Noordoost kant. Aan wandelen zijn we eigenlijk gewoon niet toe gekomen… misschien een volgende keer, als de kids ook wat groter zijn! Tof dat jij binnenkort Mallorca weer mag verkennen!!

  1. Ja, soms waan je je in Zuid-Europa inderdaad ineens in Thailand. Op ‘ons’ strandje op Zakynthos had ik dat ook.
   Ik snap best dat jullie niet aan wandelen toekwamen; maar leuk dat je toch veel hebt kunnen zien.
   Ja, dat is zeker tof!

 2. Wat tof zeg! Ik heb in 2015 de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Ik vond dit een heel toffe ervaring, maar ook slopend. Gelukkig zijn deze afstanden wat beter te doen, want ik zie mezelf niet snel weer 4×40 km lopen. Het lijkt me echt een toffe manier om het eiland te ontdekken!

  1. Ik heb geen idee. Op de website staat het nog niet. De voorjaarseditie is naar het najaar verplaatst dit jaar, dus ik denk dat ze vooral daar nu nog volop mee bezig zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven