Wat te doen in Vila Nova de Gaia bij Porto

Wat te doen in Vila Nova de Gaia bij Porto

Een citytrip Porto is niet compleet zonder een bezoek aan Gaia. Vila Nova de Gaia ligt aan de overkant van de Douro. Hier moet je zijn voor de porthuizen, de boottochten, de geheime hotspots en de beste views over Porto. De Ponte Luis I brug verbindt Vila Nova de Gaia met Porto.

Sandeman-gaia

stelletje-porto

Kade-douro

Hoe kom je in Vila Nova de Gaia?

Je komt in Vila Nova de Gaia via de Ponte Luis I. Of je nou lopend over de brug gaat, met de metro, met een taxi of met de toeristenbus, je bent er zo.

Juist wandelend de Ponte Luis I oversteken is extra leuk. Dit kan zowel over het lage deel van de brug, waar de auto’s rijden, maar ook bovenop, waar de metro gaat. Je wandelt dan op 45 meter hoogte!

Ponte-luis-porto

Wat is er allemaal te zien en te doen in Vila Nova de Gaia?

1. De portkelders

Veel mensen gaan naar Vila Nova de Gaia vanwege de porthuizen. Ben je een portliefhebber, vind je het leuk om port te gaan proeven of wil je wel eens weten hoe het precies gemaakt wordt, ga er dan zeker naartoe. De portkelders liggen aan de oever van de Douro. Al vanaf de kant van Porto zie je namen van de porthuizen op de daken staan.

Wij zouden eerst naar Sandeman gaan, maar gingen uiteindelijk naar Cálem. Cálem produceert al sinds 1859 port van superieure kwaliteit. Er is een klein museum van gemaakt waar je kort iets leert over de wijngaarden in de Douro-vallei. Tijdens een rondleiding leerden wij over het belang van zoete druiven, het toevoegen van brandy en hoorden we nog meer interessante wetenswaardigheden. Je krijgt enkele wijnvaten te zien (zelfs eentje met 57.000 liter erin!) en tot slot mag je proeven.

Je kunt Porto niet verlaten zonder port te hebben geproefd!

Calem-porthuis

Calem-rondleiding

portkelder-porto

calem-port-proeven

port-proeven

Extra tip: WOW: World Of Wine!

Porto-calem-port

2. Douro River cruise: een boottocht over de Douro

Wat ook veel mensen doen en wat er bij een bezoek aan Porto natuurlijk helemaal bij hoort is een tochtje met een boot over de Douro. Er zijn verschillende maatschappijen die dit aanbieden. De meeste boten vertrekken aan de kade in Gaia, vlakbij de portkelders. Wees dus slim en combineer die twee dingen.

Meer over deze boottocht lees je in een aparte blogpost.

river-cruise-Porto

boottocht-douro

Ponte-Luis-lopend

3. De kabelbaan: de Teleférico de Gaia

Ben je eenmaal in Vila Nova de Gaia dan valt ook meteen de kabelbaan op. Vanaf de kade zie je de cabines van de Teleférico af en aan gaan. Dit hebben wij niet gedaan, maar het uitzicht zal vast spectaculair zijn.

Een enkeltje kost 6 euro (kinderen van 5-12 jaar 3 euro). Retour 9 euro (kinderen 4,50).

Teleferico-de-gaia

Ramos-pinto

4. Mosteiro da Serra do Pilar: voor het mooiste uitzicht over Porto

Ben je niet zo van de kabelbanen, maar wil je wel mooi uitzicht, dan moet je naar het uitzichtpunt bij Mosteiro da Serra do Pilar gaan, op een heuvel, vlakbij de Ponte Luis I brug. Je herkent het klooster aan de witte ronde koepel. Vanaf het plein bij dit oude klooster heb je werkelijk een geweldig gaaf uitzicht over de stad, de Douro -met daarin de traditionele rabelo boten- en de brug.

Een mooie en romantische plek die gelukkig nog niet alle toeristen weten het te vinden. Het is er nog relatief rustig.

uitzicht-douro

mooi-uitzichtpunt-porto

mosteiro-da-serra-do-pilar

uitzichtpunt-klooster-gaia

liefdesslotjes-porto

mountainbiken-porto

mooiste-uitzicht-porto

5. Hotspot: de 360 rooftop terrace lounge van Porto Cruz

Blijf nog even in Vila Nova de Gaia om de zon onder te zien gaan. Dé plek voor een cocktail bij zonsondergang is de 360 graden rooftop terrace lounge op het dak van Espaço Porto Cruz. Je moet alleen net even weten dat het er zit. Deze rooftop bar zit boven het gelijknamige restaurant, net voorbij de portkelders en het pleintje bij Sandeman.

Meer foto’s en informatie vind je in deze blogpost: Porto Cruz: trendy rooftop bar en lounge terras in Gaia.

rooftop-terrace-porto

porto

Met kinderen naar Gaia

Ook met kinderen is het natuurlijk erg leuk om naar de overkant van de rivier te gaan. De wandeling over de brug zullen ze indrukwekkend vinden, maar ook het uitzicht vanaf de viewpoint bij het klooster. Een boottochtje is natuurlijk ook leuk en de kabelbaan al helemaal! Op de kade bij de porthuizen is bovendien nog een speeltuintje. Niet alleen Porto, maar juist ook Gaia is dus best heel kindvriendelijk!

speeltuin-gaia-porto

Sla Gaia dus zeker niet over! Wandel over de brug en ontdek het zelf!

wandelen-brug-porto

Wat is er nog meer te zien en doen in Porto?

Wat je allemaal nog meer kunt zien en doen in Porto lees je in de blog: Porto, highlights, tips en must sees. Ook Braga en Guimaraes in Noord-Portugal zijn een bezoek waard. Hierover lees je een keer in een aparte blogpost.

Porto-kerk-tegeltjes

Ik bezocht Porto en Vila Nova de Gaia op uitnodiging van Visit Porto, Visit Porto and North en Visit Portugal. De vlucht werd aangeboden door TAP Air Portugal. De transfers werden verzorgd door Top Travel & Tours.

Alle foto’s zijn zoals altijd door mij gemaakt. 

Meer blogs over Portugal lees je hier

1 gedachte over “Wat te doen in Vila Nova de Gaia bij Porto”

  1. Leuk om te zien. Veel en mooie foto’s en natuurlijk … port. Heerlijk! Ooit een portproeverij gedaan bij Gall&Gall, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met in het echt genieten. Op een fijne locatie. Ik ben tot nu toe alleen in Olhos d’ Agua geweest (wat ook heel erg fijn was). Op naar meer locaties in het mooie Portugal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven