vuurtoren-noordwijk

Vuurtoren Noordwijk bezoeken: klim omhoog, ontdek de historie en bewonder het uitzicht! 

De vuurtoren van Noordwijk. Wie Noordwijk aan Zee bezoekt, kan er niet omheen. Al snel zie je de witte vuurtoren hoog boven alles uittorenen. Wist je dat je de vuurtoren kunt bezoeken en dat het bijna een soort museum is? Klim omhoog, ontdek het verhaal achter de vuurtoren en bewonder het uitzicht. Ik ging je voor! 

Je kunt de vuurtoren op eigen houtje beklimmen, maar wil je alles over de historie van de vuurtoren weten dan is een speciale rondleiding ook een aanrader. Wie wil kan zelfs de vlag uithangen! 

noordwijk-meivakantie

Vuurtoren Noordwijk 

De zo karakteristieke vuurtoren van Noordwijk staat op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk aan Zee. Vlak aan zee uiteraard en dus is een bezoekje aan de vuurtoren goed te combineren met een dagje strand of een hapje eten aan zee.  

vuurtoren-van-noordwijk

De vuurtoren van Noordwijk bezoeken. Leuk om te doen!

uitzicht-vuurtoren

Vuurtoren Noordwijk bezoeken  

De vuurtoren van Noordwijk aan Zee is iedere zondag van 11:00u tot 16:00u te bezoeken. Voor slechts 3,50 kun je de vuurtoren beklimmen. Niet alleen het uitzicht is mooi, van binnen is het bijna een soort museum, dus het is nog leerzaam ook.

Update herfstvakantie:
Visit Noordwijk laat mij weten dat in oktober de vuurtoren ook op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur gratis te bezoeken voor kinderen van 0 tot 12 jaar (onder begeleiding van een betalende volwassene van18+). Zie hier nog een leuke Noordwijk-tip voor de herfstvakantie 2022.

mooi-uitzicht-noordwijk

Bekijk het hele blog, dan zie je niet alleen het uitzicht vanuit de vuurtoren, maar ook wat er ín de vuurtoren zoal te zien is. Onderaan staan nog meer tips!

vuurtoren-noordwijk-ervaring
noordwijk-vuurtoren

Vuurtoren bezoeken 

Een vuurtoren bezoeken stond al een tijd op mijn lijstje. De vuurtorens van Scheveningen, Noordwijk en Katwijk had ik al vaker op de foto gezet, en ook menig buitenlandse vuurtoren, maar ik was er nog nooit echt in of bovenop geweest. Aangezien de vuurtoren van Scheveningen al een tijdje niet meer te bezoeken is, zette ik mijn zinnen op de vuurtoren van Noordwijk. 

vuurtoren-in-noordwijk

Foto’s Noordwijk en omgeving 

Nadat Noordwijk Marketing mijn blog al eens in het vizier had gehad naar aanleiding van mijn foto’s van Nationaal Park Hollandse Duinen en mijn bezoek aan de bollenvelden in Noordwijk, had ik opnieuw contact met ze en gaf mijn wens aan: een bezoek aan de vuurtoren van Noordwijk. Begin mei was het zover. Ik bezocht hét hoogtepunt van Noordwijk: de vuurtoren! En jij kunt dit ook gewoon doen.  

De karakteristieke vuurtoren van Noordwijk is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.  

Vuurtoren ‘museum’ 

Voor dit blog kreeg ik een speciale rondleiding van een gids, maar ook als je zelf gaat kom je veel te weten. Terwijl je de draaitrap omhoog wandelt, wandel je eigenlijk door een klein museum. Overal hangen foto’s en attributen die met de geschiedenis van de vuurtoren te maken hebben. De trap omhoog wandelend kom je op elke verdieping dus steeds iets te weten.  

Het is dus niet puur een trap om bij de top te komen, maar meer dan dat. Want ook al kom je misschien vooral voor het uitzicht, uiteindelijk kom je best wel wat te weten. Op elke verdieping wordt een onderwerp uitgediept, over de geschiedenis, over de vuurtoren zelf en de Reddingsmaatschappij.  

Terwijl je de vuurtoren beklimt ontdek je dat het bijna een klein museum is! 

trap-vuurtoren

Trap vuurtoren 

De vuurtoren telt 108 treden en heeft 6 verdiepingen. Zonder de koepel is de toren 25,5 meter hoog. Best een klim dus, maar eigenlijk merk je dat amper. Het is veel ruimer dan ik me vanaf de buitenkant had voorgesteld. Ik dacht aan de trappen van een kerktoren (zoals de Haagse Toren), maar de schacht van de vuurtoren is breder. De trap is goed te belopen, stevig en niet te steil. Er is een trapleuning. 

Vuurtoren beklimmen 

Omdat er tijdens je ‘beklimming’ het een en ander te zien is sta je tussendoor stil en dus is het voor iedereen met een normale conditie totaal niet vermoeiend en prima te doen. Terwijl je omhoog wandelt kom je meer over de geschiedenis van de vuurtoren te weten.

Scroll voor het uitzicht verder naar onderen. Eerst duiken we al wandelend de geschiedenis in.  

vuurtoren-etages

Historische vuurtoren

De mooie witte vuurtoren van Noordwijk is een historische vuurtoren, ontworpen door architect Otto Jelsma. Het is een Rijksmonument en is eigendom van Rijkswaterstaat.

Tot 1920 was er nog geen vuurtoren. ‘Als vissers vroeger de zee op gingen,’ vertelt de gids me, ‘werd er een vuurtje gestookt. Vanaf zee konden ze dan zien waar ze ongeveer moesten zijn.  

In 1444 werd er -op de plek van het huidige Hotel Huis ter Duin– een vuurboet gebouwd voor de vissers. In weer en wind kreeg deze het soms zwaar te verduren en in 1716 werd de bijna 300 jaar oude vuurboet door de zee verzwolgen en moest er een nieuwe komen.  

geschiedenis-vuurtoren

Geschiedenis vuurtoren Noordwijk  

In 1921 werd begonnen met de bouw van de vuurtoren die twee jaar later in gebruik werd genomen. De vuurtoren zag er nog niet zo uit als nu, maar was destijds gemaakt van baksteen. Aan de binnenkant van de vuurtoren (beneden) kun je dit nog zien. Het probleem was echter dat zout en water daar makkelijk doorheen drongen en dus moesten ze er iets op bedenken: ze besloten de vuurtoren wit te pleisteren.  

Radiozendschip, reddingsstation en wippertoestel 

Aan de wand hangen informatieborden voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de vuurtoren, over een gestrand radiozendschip, over reddingsstations en wippertoestellen. Ik had überhaupt nog nooit van het woord wippertoestel gehoord moet ik bekennen, maar eind negentiende eeuw werden er langs de Nederlandse kust dergelijke lijn- en wippertoestellen (ook wel vuurpijltoestel genaamd) gebruikt. Met een soort ‘raket’ werd een pijl met een touw eraan over gestrande schepen geschoten om bemanningsleden te redden. Die moesten dan in een soort broek in een reddingsboei gaan zitten en werden zo over het water getakeld.  

vuurtoren-noordwijk-aan-zee

Het verslag van de vuurtorenwachter van de stranding van de King David in 1970.

verslag-vuurtorenwachter

Uitbouw vuurtoren 

Pas in 1953, het jaar van de Watersnoodramp, werd het uitbouwtje aan de vuurtoren gebouwd. Vanaf dat moment zat er altijd iemand in de uitbouw van de vuurtoren om de situatie in de gaten te houden: de zogenaamde lichtwachter. De laatste hoofdlichtwachter was Dirk van Dee, die er tot en met 1986 zat. Sindsdien is de vuurtoren onbemand, maar de lamp (waar we zo komen) werkt nog steeds. 

vuurtoren-architect
vuurtorenwachter

Verrekijker vuurtoren

De uitbouw zit aan de zeekant en heeft 5 ramen. In de uitbouw zie je allerlei apparatuur die vroeger gebruikt werd. Ook zie je een ouderwetse telefoon en een verrekijker. Kijk zeker ook even door de grote verrekijker.

vuurtoren-uitje

Patrijspoortjes 

Aan alle kanten van de vuurtoren zit een patrijspoortje. Wandel je nog één etage hoger dan kun je er doorheen kijken en leuke foto’s maken. Kijk je door het raampje aan de zuidkant van de toren dan zie je Hotel van Oranje, kijk je door het raampje aan de westkant dan zie je de zee.  

uitzicht-vuurtoren-noordwijk

REM-eiland

Ook zie ik nog een foto hangen van het REM-eiland. Dit rood met witte eiland ligt tegenwoordig in Amsterdam (je ziet ‘m in m’n blog over bizarre bezienswaardigheden in Nederland), maar lag vroeger voor de kust van Noordwijk.  

vuurtoren-uitzichtpunt

Uitzicht vuurtoren 

Wandel je nog een trapje op dan kom je bij het uitzichtpunt van de vuurtoren, bovenin het witte gedeelte op de foto hierboven. Hier kun je genieten van het fantastische uitzicht over zee, over de Noordwijkse duinen (de duinen van natuurgebied Hollands Duin, onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen) en zie je enkele strandtenten liggen. Ook zie je Katwijk en Scheveningen in de verte.

Het leuke is dat je niet achter glas staat, maar in de open lucht, waardoor je alles nog beter ziet.  

uitzicht-vuurtoren-van-noordwijk
uitzicht-noordzee
noorderstrand-noordwijk
uitzicht-noordwijk-aan-zee
strandtenten-noordwijk-vuurtoren

Noordwijk van bovenaf 

Kijk je aan de andere kant dan heb je uitzicht over Noordwijk. Woon je in Noordwijk dan is het natuurlijk leuk om je eigen huis te spotten en logeer je in Noordwijk dan is het leuk om op zoek te gaan naar je hotel in Noordwijk.  

noordwijk-vuurtoren-bezoeken

Wat zie je vanaf de vuurtoren van Noordwijk?  

Ik maak tegenwoordig bijna al mijn foto’s gewoon met mijn telefoon, maar voor het uitzicht had ik speciaal mijn camera even meegenomen om in te kunnen zoomen. Hieronder zie je de watertoren van Noordwijk en verschillende kerktorens, zoals de middeleeuwse Oude Jeroenskerk.  

Ik had verwacht vanaf de vuurtoren ook de mooie bollenvelden in de omgeving te kunnen zien, maar die zag ik maar een heel klein stukje, door in te zoomen met mijn camera. Op de foto rechtsonder in deze collage:

watertoren-noordwijk

Glazen koepel 

Als je omhoog kijkt, zie je dat de koepel van de vuurtoren rood is en van glas. Doorzichtig dus. De vuurtoren van Noordwijk is de enige vuurtoren in Nederland met een glazen koepel. Bij andere vuurtorens is het topje van de vuurtoren meestal rood of eventueel wit of groen.  

doorzichtige-koepel

Koepel vuurtoren 

Normaalgesproken kom je niet helemaal tot bovenin de koepel. Bezoek je de vuurtoren dan mag je niet hoger dan het uitzichtpunt waar ik net foto’s van liet zien, maar hang je de vlag uit (zie verderop in dit blog) dan mag je voorzichtig nog één etage hoger: naar de rode balustrade bij de koepel. Om bij de balustrade te komen moet je een rode ladder op en door een klein luikje klimmen. 

vuurtoren-op
vuurtoren-beklimmen
hollands-duin-noordwijk
vuurtoren-noordwijk
uitzicht-noordwijk

Balustrade vuurtoren 

Het is te gevaarlijk om iedereen naar de balustrade te laten gaan. Dit is dan ook niet standaard mogelijk. Het rode hek is ‘open’ en dus te link met kids. Je moet bovendien door een klein luikje, dus niet eens iedereen zou er doorheen passen. Voor dit blog mocht ik er wel even doorheen en naar de winderige balustrade om foto’s te maken. Zo kon ik het vuurtorenlicht écht van dichtbij zien.  

Vuurtorenlicht 

In de avond valt het vuurtorenlicht natuurlijk op. Ik ken het vuurtorenlicht van Scheveningen natuurlijk, maar het licht van de vuurtoren in Noordwijk schijnt anders dan die van de vuurtoren van Scheveningen, vertelt de gids me. In Scheveningen draait het vuurtorenlicht van oorsprong rond, in Noordwijk draait het licht niet, maar gaat het aan en uit.  

De lichthoogte is 33 meter boven zeeniveau en het licht was voorheen tot 32 kilometer zichtbaar! Tot hoe ver nu wordt nog gemeten. Er zit tegenwoordig een LED-lamp in, maar op de foto zie je de oude lamp nog naast de huidige lampenwisselaar staan.  

gordijn-vuurtoren

Seinpost 

Hoewel het vuurtorenlicht lange tijd van groot belang was voor zowel de scheepvaart als de luchtvaart, is het in verband met de navigatiesystemen van tegenwoordig niet meer echt nodig, maar vroeger moesten ze het met de seinen doen. Vliegtuigen uit Engeland konden door het lichtsein de luchthaven beter vinden.  

Vandaar ook dat best veel hotels of restaurants aan de Noordzeekust de naam Seinpost hebben. ‘Op die plekken heeft dan in vroeger tijden een sein gestaan’, vertelt de gids me.  

Windwijzer 

Vanaf het punt helemaal boven zie je ook de windvaan op de top van dichtbij die de windrichting aangeeft. Toch is de windwijzer niet het hoogste punt. De vlaggenstok komt namelijk nog hoger.  

vuurtoren-windvaan

Vlag vuurtoren 

Iedere dag hangt de vlag van de vuurtoren uit. Leuk om te weten is dat er verschillende formaten vlaggen beschikbaar zijn. Afhankelijk van het weer (bijvoorbeeld de wind) wordt bepaald welk formaat vlag die dag aan de vuurtoren hangt. Tot windkracht 7 kan de vlag uit. Wil je dat de vlag speciaal voor jou uithangt of zou je wel eens zélf de vlag uit willen hangen, kijk dan verder naar onderen in dit blog.  

vuurtoren

Renovatie vuurtoren 

In opdracht van Rijkswaterstaat is de vuurtoren van Noordwijk in 2018 opgeknapt. Er zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de schacht, de toren is weer mooi wit geschilderd en kreeg bovendien een beschermende laag, waardoor de vuurtoren langer mooi wit blijft. 
Hier zie je mij voor de mooie witte vuurtoren:

Vuurtoren Noordwijk open voor publiek 

De vuurtoren van Noordwijk is sinds 2019 opengesteld voor bezoekers. Dit is mede te danken aan de Stichting Kurt Carlsen die zich her al jaren hard voor probeerde te maken. Deze Noordwijkse stichting heeft als doel het behoud van de voormalige motorstrandreddingboot Kurt Carlsen, als belangrijk cultureel erfgoed van de vroegere vissersplaats en huidige badplaats Noordwijk, maar speelde dus ook een belangrijke rol bij de openstelling van de vuurtoren voor publiek. 

vuurtoren-van-noordwijk-bezoeken

Bezoekers vuurtoren 

Op een drukke zondag kan het zijn dat je even moet wachten voordat je naar binnen kunt. Op zondag 1 mei 2022 waren er meer dan 100 mensen op één dag geweest, vertelde de gids, dus dat was best veel. Er mochten toen 8 mensen tegelijk naar binnen. Of dat altijd zo is of vanwege de coronabeperkingen was weet ik niet. Ik dacht gewoon vanwege de veiligheid, omdat het anders te onhandig wordt om langs elkaar te lopen op de trap.  

Vuurtoren met kinderen 

Ook voor kinderen is het superleuk om de vuurtoren te bezoeken. Het is een stoer uitje, zo lekker hoog en nog leerzaam ook. Wel is het handig als je kind(je) een beetje trap kan lopen, zodat er geen ongelukken gebeuren. Een baby kan in de draagzak mee. Kleine kinderen moet je bij het uitzichtpunt bovenin even optillen anders zien ze het niet.  

Het was de bedoeling om samen met mijn tieners naar de vuurtoren te gaan (ook al zijn het al pubers, dit leek me leuk voor ze!), maar ze zagen de toch wat lange reis met het OV vanuit Den Haag niet zo zitten (1,5 uur vanuit Den Haag, wat ik zelf ook lang vind voor zo’n korte afstand) en dus ging ik alleen.  

Is er een lift in de vuurtoren? 

‘Een vraag die we nog al eens krijgen’, zei de gids, ‘is of er een lift in de vuurtoren is.’ Nee, er is geen lift. Je kunt dus alleen met de trap naar boven, net zoals de vuurtorenwachter dat vroeger zelf ook altijd moest. Met een rolstoel, rollator of kinderwagen kun je dus helaas niet omhoog.  

Een toilet is er ook niet. Ik ging zelf even bij de strandtent er vlakbij.

Kluisje 

Bij binnenkomst in de vuurtoren moet je tas in een kluisje. Een camera of telefoon kan uiteraard wel mee naar boven.  

Souvenir 

Wie wil kan na afloop een paar sokken met de vuurtoren erop kopen. Zelf merchandise maken van je gemaakte foto’s van de vuurtoren mag overigens niet! Het is dus niet toegestaan om zonder toestemming kalenders, trolleys met vuurtorenprints en allerhande woonartikelen van je vuurtorenfoto’s te maken.  

Prijs vuurtoren 

Wat kost een bezoek aan de vuurtoren eigenlijk? Zoals ik al zei kost een bezoek aan de vuurtoren 3,50 per persoon. Of je nou puur voor het uitzicht komt of toch even rustig op elke etage wat wil bekijken, de prijs is hetzelfde.  

Contant geld 

Zorg dat je contant geld bij je hebt of een opgeladen telefoon. Je kunt namelijk alleen cash betalen of met een Tikkie. Pinnen kan niet

vuurtoren-noordwijk-duinen

Openingstijden vuurtoren 

Je kunt de vuurtoren van Noordwijk bezoeken op zondag tussen 11:00u en 16:00u. Het kan in het voorjaar, de zomer en de herfst, maar niet in de winter. De vuurtoren is doorgaans open vanaf Pasen tot 1 november. Dit jaar tot en met zondag 30 oktober 2022.   

Wil je op een andere dag dan zondag, met een groepje, maak dan een afspraak voor een rondleiding. De contactgegevens staan op de website van Vuurtoren Noordwijk.  

vuurtoren-geopend

Rondleiding vuurtoren 

Wil je voor een familie-uitje of met een groepje vrienden of collega’s een speciale rondleiding op een andere dag krijgen dan kan dat. Je wordt dan onder deskundige leiding rondgeleid. Zelf vond ik dit zeker wat aan mijn bezoek toevoegen, omdat je net wat meer te weten komt dan als je zelf wat foto’s of attributen bekijkt. Wat jou in eerste instantie misschien niet zoveel zegt, komt ‘tot leven’ als de gids er wat meer over vertelt. Ook als je kind bijvoorbeeld een spreekbeurt over vuurtorens wil houden is zo’n rondleiding erg leerzaam.  

Rondleidingen door de vuurtoren worden vaak door Rick van der Niet gegeven, maar op het tijdstip dat ik er naartoe wilde (in de meivakantie) werd het door een speciale gids gedaan die er ook alles van wist. Via de website kun je een telefoonnummer en mailadres vinden om een rondleiding in de vuurtoren te regelen. Contactgegevens staan op de website Vuurtoren Noordwijk. Let op: plaats hierbij geen link(jes), want dan komt je mail in de spambox terecht. 

noordwijk-vanaf-vuurtoren

Vlag ‘n dag 

Ben je jarig of heb je iets te vieren dan kan speciaal voor jou de vlag worden uitgehangen. Dit kan maar voor één persoon per dag en kost 13,50. Na het uithangen van de vlag wordt er een felicitatie voor je op de Facebookpagina van @VuurtorenNoordwijk gezet. Wil je dit, wees er dan op tijd bij, want het is een succes! Veel mensen vinden het leuk om dit te doen. De vlag zélf ophangen kan ook, in combinatie met een rondleiding. Met een groepje kan dit vanaf 28 euro. 

Iets te vieren? Hang de vuurtorenvlag uit!

vuurtoren

Vuurtoren bezoeken en het weer 

Met een zonnetje en een strakblauwe lucht zoals ik had is het mooi om de vuurtoren te bezoeken, maar met een Hollandse wolkenlucht ook. Regen is natuurlijk net wat minder leuk voor de uitzichtfoto’s, maar van binnen blijft het ook leuk om even te zien. Een dreigende lucht is ook mooi voor foto’s.  
De foto met wat bewolking hieronder maakte ik een jaar eerder: 

vuurtoren-noordwijk-weer

Ga na je bezoek aan de vuurtoren niet meteen weg, maar neem nog een kijkje in Noordwijk of strijk lekker bij een strandtent neer, wat voor weer het ook is.

Strandtenten bij de vuurtoren 

Vlakbij de vuurtoren vind je verschillende strandtenten. Strandpaviljoen De Zeemeeuw ligt er direct voor. Er is een klein speeltuintje (wat fijn is als je Noordwijk met kinderen bezoekt), je kunt er even naar de zeemeermin kijken, een drankje drinken of naar het toilet, maar zelf liep ik nog even wat verder noordelijk. Daar vind je nog wat hippere beachclubs zoals B.E.A.C.H., Witsand, Tulum en De Koele Costa. Wandel je juist de andere kant op dan zie je o.a. Beachclub O

noordwijk-beach
vuurtoren-noordwijk-blog

Vuurtorenplein 

De omgeving van de vuurtoren en dan met name het Vuurtorenplein net ‘onder’ de vuurtoren is niet Noordwijks mooiste stukje. Om heel eerlijk te zijn schrok ik hier een beetje van. Vorig jaar al, toen ik er ook al was, en dit jaar weer. Het is echt een stukje vergane glorie. Van de gids begreep ik echter dat dit plein geen eigendom van de gemeente Noordwijk is, maar van een vastgoedaannemer en ze daar dus niet zelf over kunnen beslissen. Ideeën voor een herinrichting zijn er wel las ik.

Wellicht ken je het plein nog als je de badplaats Noordwijk vroeger vaker bezocht. Er was een wekelijkse markt. I.v.m. de naastgelegen bouwwerkzaamheden is deze zondagse toeristenmarkt nu op het Palaceplein. Wel kun je nog even buiten fitnessen op het Vuurtorenplein.  

vuurtorenplein-noordwijk

Janusfontein  

Het meest opvallend op het vuurtorenplein -los van de vuurtoren erboven- is het Janus-beeld met de (niet werkende) fontein. Ook al deed het beeld mij aan Mexicaanse of Zuid-Amerikaanse beeldjes denken, een beetje aan de Azteken of zo, het is de Romeinse God Janus. Onze maand januari komt van Janus. Het beeld is gemaakt door de Haagse kunstenaar Joop van Kralingen.  

janus-noordwijk

Fototentoonstelling bij vuurtoren 

Direct achter de vuurtoren zijn oude foto’s van Noordwijk te zien, o.a. van de Reddingsbrigade KNRM. Neem daar ook even een kijkje.  

fototentoonstelling-noordwijk

Wat is er in de buurt van de vuurtoren nog meer leuk om te zien?  

Kijk ook eens op de website Erfgoed Noordwijk. Ik zag er een folder van liggen toen ik de vuurtoren verliet.  

noordwijk-erfgoed

Bezienswaardigheden in de buurt van de vuurtoren 

Bezienswaardigheden in de buurt van de vuurtoren zijn er ook. Op nog geen tien minuutjes lopen van de vuurtoren vandaan vind je Museum Noordwijk. Het museum zit in een 350 jaar oude hoeve. Er is zowel een vaste collectie als wisselende tentoonstellingen. Het museum is op zondag geopend van 12:00u tot 16:00u en op dinsdag tot en met zaterdag van 10:00u tot 17:00u.  

Wil je nog meer historische plekken in Noordwijk zien? Via de website Visit Noordwijk is een speciale wandeling te downloaden. De wandeling start bij het Atlantikwall Museum in Noordwijk.  

Hoe kom je in Noordwijk?  

De meeste mensen komen met de auto naar Noordwijk, maar woon je niet te ver weg pak dan de fiets. Zelf reisde ik met de bus naar Noordwijk. Ik nam de trein naar Leiden en van daaruit bus 20. Bus 20 naar Noordwijk gaat aan de achterzijde van het station (westzijde), dus niet aan de centrumkant waar de meeste bussen gaan. 

Bus naar Noordwijk aan Zee 

Behalve met bus 20 (die ook door Oegstgeest en Rijnsburg komt) kun je ook met bus 385 naar Noordwijk. Dit kan vanuit Den Haag (dan zit je wel lang in de bus), Wassenaar, Katwijk of Sassenheim. Of met bus 90 vanuit Leiden, Katwijk of Lisse. Check wat voor jou handig is via OV9292 of gewoon via Google Maps.

Hotels bij de vuurtoren 

Overnachten in de buurt van de vuurtoren kan natuurlijk ook. Op het moment dat ik er was (begin mei) werd het direct naast de vuurtoren gelegen Beach hotel Noordwijk net afgebroken. Hier komt een deel van Hotel van Oranje te staan. Hotel van Oranje ondergaat momenteel een grootschalige renovatie en bouwt aan luxe appartementencomplex Residence van Oranje. Het hotel blijft tot ongeveer medio juni 2023 gesloten. Hieronder lees je meer tips!  

Hotels in Noordwijk 

Gelukkig zijn er genoeg andere hotels in Noordwijk aan Zee waar je terecht kunt: van een goedkoop hostel tot een privé appartement, B&B of zeer luxe hotel. Kijk zelf op Booking of hier: 

Zoek je iets kleinschaligs? Kijk zeker zelf even verder op Booking, want er staan ook B&B’s, ‘beach houses’ en andere accommodaties bij.  

noordwijk

Overnachten met uitzicht op de vuurtoren 

Wil je vlakbij de vuurtoren zitten èn vanuit je accommodatie uitzicht op de vuurtoren hebben kies dan voor één van onderstaande opties: 

noordwijk-van-bovenaf

Vakantieparken Noordwijk  

Huisjes, vakantieparken en campings in en om Noordwijk en Noordwijk aan Zee zijn er ook. Hier kun je een weekendje, midweek of vakantie in Noordwijk boeken:  

Met korting overnachten in Noordwijk 

Voordeeluitjes en Europarcs hebben regelmatig speciale aanbiedingen en arrangementen voor wie 1 of meer nachtjes wil boeken. Bekijk de mogelijkheden, aanbiedingen en diverse vakantieparken in de buurt van Noordwijk hier: 

Vuurtoren in het voorjaar 

Het is natuurlijk leuk om in de zomervakantie naar de vuurtoren te gaan, zeker ook met kinderen, maar woon je wat verder weg dan kun je ook tot het voorjaar wachten en je bezoek aan de vuurtoren combineren met een bezoek aan de Bollenstreek. Direct al in Noordwijk en Noordwijkerhout vind je bollenvelden, maar ook bij Voorhout, Teijlingen en Sassenheim en natuurlijk bij Hillegom en Lisse.  

Weet je zeker dat je dit tijdens de bloei van de bollenvelden wil boek dan nú alvast je accommodatie! Omdat het eind april – als de velden in bloei staan- ook nog meivakantie is is het er extra druk. Tips staan in de blogs hierboven. 

vuurtoren-bollenstreek

Overnachten in een vuurtoren of andere toren 

De architect van de Noordwijkse vuurtoren is Otto Jelsma. Leuk om te weten is dat de vuurtoren van Harlingen is door dezelfde architect ontworpen èn dat je hier in kunt slapen!  

Wil jij ook eens overnachten in een bijzondere toren? In een havenkraan, kerktoren, watertoren, uitkijktoren of ander soort toren? Kijk dan hier: Overnachten in een toren.  
 

Vuurtorens in Nederland 

De Nederlandse kust staat natuurlijk vol met vuurtorens. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland vind je vuurtorens, maar ook op de Waddeneilanden. Fotogeniek als ze zijn worden ze vaak vastgelegd, zowel door professionele fotografen als door vakantiegangers of wie gewoon een dagje of weekendje weg is. Ook worden ze vaak nagetekend. Hier zie je verschillende vuurtorens in Nederland op een vuurtoren poster.

Ben je dol op alles wat met vuurtorens te maken heeft? Verzamel dan alle vuurtorens van Nederland.  

vuurtorens-in-nederland

Rode vuurtoren of witte vuurtoren 

Veel vuurtorens zijn rood, maar zoals je ziet zijn er -net als in Noordwijk aan Zee- ook veel witte vuurtorens. Een aantal vuurtorens is te bezoeken, maar het merendeel niet. Hieronder zie je de vuurtoren van Scheveningen, die helaas niet meer te bezoeken is (nog niet zo lang geleden wel), maar hopelijk komt dat weer.  

vuurtoren-scheveningen

De rode vuurtoren van Scheveningen en de witte vuurtoren van Noordwijk.

vuurtoren-noordwijk-bezoeken

Meer blogs over de omgeving van Noordwijk 

De badplaats Noordwijk ligt in de Duin & Bollenstreek in Zuid-Holland. Noordwijk ligt tussen Zandvoort en Katwijk, maar ook Scheveningen is niet zo ver weg. Leiden is de grootste stad vlakbij Noordwijk, maar Den Haag is ook maar een half uur rijden.  

Ben je wat langer in de buurt of ben je op vakantie in Noordwijk dan kan ik je onderstaande blogs ook zeker aanraden:  

Foto’s vuurtoren Noordwijk

Alle foto’s van de vuurtoren in dit blog maakte ik zelf tijdens mijn bezoek aan Noordwijk. Ik vond het leuk om de vuurtoren vanuit verschillende perspectieven te fotograferen: niet alleen van binnen, van boven en van onderen, maar ook van een afstand, vanaf het Vuurtorenplein met tulpen ervoor en met het Janusbeeld ervoor, vanaf het strand met helmgras ervoor en zelfs met een muurtje met graffiti ervoor, zoals ik de vuurtoren van Noordwijk nog nooit in beeld had gezien. Ook maakte de gids nog even een foto van de vuurtoren met mij ervoor.  

vuurtoren-noordwijk-street-art

Ik fotografeerde de vuurtoren vanuit verschillende hoeken.

vuurtoren-van-noordwijk-beklimmen

Ik bezocht de vuurtoren van Noordwijk op uitnodiging van Visit Noordwijk en Vuurtoren Noordwijk. Ik kreeg de rondleiding gratis. Alle foto’s in dit blog maakte ik zelf.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *