Waar kun je schaatsen in Den Haag? (tips voor schaatsen op natuurijs)

Waar kun je schaatsen in Den Haag? (tips voor schaatsen op natuurijs)

Menigeen hoopte erop en ja, het kan nu echt: schaatsen op natuurijs in Den Haag! Wil jij ook schaatsen in Den Haag en vraag je je af waar dat kan? Lees dan dit blog met tips. Ik deel een aantal plekken en vijvers waar je kunt schaatsen in Scheveningen en Den Haag, ook onbekende schaatsplekken in Den Haag en grachten waar je (nog) niet kunt schaatsen.

Schaatsen in Den Haag

Zelf ben ik opgegroeid met schaatsen op de Ankeveense plassen en op de Vecht bij Weesp en Nigtevecht, dus dan is schaatsen in een stad als Den Haag wel even iets heel anders, maar het kan gelukkig wel! Hieronder zie je waar je moet zijn als je wil schaatsen in Den Haag, maar ook waar je níet moet zijn.

Update januari 2024: er komt weer een grote schaatsbaan in het Zuiderpark! En ook de Koeweide op Landgoed Ockenburgh wordt een tijdelijke ijsbaan. Grote kans dat er 10 januari geschaatst kan worden!

schaatsen-hofvijver

meerkoet-op-het-ijs

ijs-zuiderpark-den-haag

Waar kun je schaatsen op natuurijs in Den Haag? Je leest het hier!

schaatsen-den-haag

Waar kun je schaatsen in Den Haag?

Ik bezocht alle plekken zelf en per locatie zet ik erbij wanneer ik de foto maakte (11, 12 of 13 februari 2021) en hoe de situatie op dat moment was of nu is. Uiteraard kun je ook altijd op Instagram bij de locatie of hashtags kijken of iemand een recente foto heeft geplaatst. Volg Follow my Footprints daar dan meteen ook even, dat vind ik leuk.

Wees je er wel van bewust dat de situatie altijd kan veranderen. Waar je ’s avonds niet meer kunt schaatsen kan dat na een extra nachtje vorst soms weer wel, en waar je ’s ochtends nog makkelijk het ijs op kon, kan dat ’s middags soms niet meer.

Update 8 januari 2024: Je kunt binnenkort weer schaatsen in het Zuiderpark. Er wordt een mega ijsbaan gemaakt!

waterpartij-schaatsen-den-haag

hofvijver-bevroren

Hofvijver (centrum)

De mooiste plek om te schaatsen in Den Haag is natuurlijk op de Hofvijver, vlakbij het Binnenhof, midden in het centrum van Den Haag. De Hofvijver is een fotogenieke plek, sowieso al, maar met een laagje ijs al helemaal. Haagser kan het niet. Een vraag die dan ook vaak gesteld wordt is:

‘Is de Hofvijver al bevroren?’

Afgelopen zondag lag de Hofvijver nog helemaal open, maar inmiddels is hij inderdaad bevroren. Het was dan ook mijn bedoeling om er gisteren (12 februari 2021) te gaan schaatsen. Omdat ik het schaatsen wilde combineren met het schieten van extra mooie plaatjes, wilde ik dat rond zonsondergang gaan doen. In 2012 zag ik er al eens mensen ’s avonds schaatsen en dat zag er zo sprookjesachtig uit!

Helaas was ik al te laat, want iedereen die het nieuws gisteren gevolgd heeft weet dat meerdere schaatsers op de Hofvijver in de problemen zijn gekomen, het ijs niet af konden doordat het aan de zijkanten brak en de kanten vrijwel overal te hoog zijn, en er dus mensen naar het eilandje in de Hofvijver moesten vluchten.

Ik besloot alsnog te gaan om foto’s te maken. Niet als ramptoerist, maar nadat alle schaatsers al naar huis waren. Of er de komende dagen nog veilig geschaatst kan worden op de Hofvijver weet ik niet. Als ik Instagram bekijk lijkt het alsof er toch weer schaatsers op de Hofvijver zijn, ondanks de geplaatste hekken. Dit zijn mijn foto’s van gisteravond, na het voorval:

hofvijver-wak

bevroren-hofvijver

IJs op de Hofvijver. Mooie plaatjes levert het sowieso op!

eilandje-hofvijver

gesmolten-ijs-hofvijver

Hoe pittoresk schaatsen op de Hofvijver ook is, gezien de gebeurtenissen van gisteren raad ik je aan een andere plek op te zoeken.

hofvijver-12-februari-2021

De Hofvijver, gisteravond, nadat mensen door het ijs gezakt waren.

hofvijver-12-februari

Schaatsen bij de Waterpartij (Van Stolkpark en Scheveningse Bosjes)

Ook een erg mooie plek om te schaatsen in Den Haag -maar dan juist iets meer in de natuur- is bij de Waterpartij in Scheveningen, bij het Indisch monument. Je vindt deze schaatsplas met zijarmen tussen de Scheveningse Bosjes en het Westbroekpark in Scheveningen, aan het Ten Vijverpad, vlakbij de S200 en Madurodam.

Zelf stond ik hier enkele jaren geleden al op het ijs, toen mijn dochter nog een dreumes was, maar ook nu kan het weer. De 4 foto’s hieronder nam ik jaren geleden, daarna volgen foto’s van dit weekend!

schaatsen-waterpartij-den-haag

De Waterpartij is een mooie plek om te schaatsen in Den Haag!

natuurijs-den-haag

waterpartij-den-haag-schaatsen

schaatsen-den-haag

Update 13 februari 2021: Ik was er vandaag (zaterdag) in de middag. Het was veel drukker dan op de foto’s hierboven en vooral aan de randen niet betrouwbaar (in de middag), maar wel weer erg mooi. De sfeer was bovendien erg goed. Er waren veel expats viel me op. Ik hoorde continue andere talen om me heen; Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Indiaas, vanalles. Behalve geschaatst werd er ook gesleed. En er stond een tijdje een koffiekar.

mooie-plek-om-te-schaatsen-in-den-haag

schaatsen-waterpartij

waterpartij-foto-februari-2021

Drukte bij De Waterpartij.

natuurijs-scheveningen

waterpartij

waterpartij-den-haag

indisch-monument-den-haag

Indisch monument en klok bij de Waterpartij.

klok-indisch-monument

Ook op de zijarmen van de Waterpartij werd geschaatst, het water dat ‘onder’ de Duinweg loopt. Omdat het er zo heuvelachtig is was het een extra mooi gezicht vanaf de hogergelegen paadjes, zowel die vanaf het Indisch Monument naar links als vanaf de Ver-Huëllweg.

schaatsen-waterpartij-den-haag

schaatsen-duinweg-scheveningen

natuurijs-den-haag

Eén van de mooiste plekjes om te schaatsen in Den Haag!

schaatsers-ver-huellweg

schaatstips-den-haag

Schaatsen in het Westbroekpark (Scheveningen)

Het Westbroekpark in Scheveningen (vlakbij de Waterpartij die ik net noemde) is ook een goede plek om te schaatsen. Ik schaatste hier vanmiddag (zaterdag 13 februari 2021) zelf. Het was erg druk en aan de randen was het ijs niet meer overal even sterk. Wel waren mensen erg behulpzaam als iemand de kant op probeerde te klimmen. Zelf schaatste ik hier ook. Wat je hier ziet is de kant van de Haringkade. Die was beter dan de andere kant vertelde een andere schaatser.

schaatsen-westbroekpark-2021

westbroekpark-schaatsen

schaatsen-in-het-westbroekpark

Schaatsen in het Haagse Bos, bij de Koekamp en Clingendael

In het Haagse Bos werd vrijdag ook al geschaatst. Ik zag er op Instagram wat beelden van. Of het ook bij de Koekamp al kan weet ik niet. Misschien ga ik hier zondag even kijken en/of schaatsen.

Update 15 februari 2021: Ook bij de Koekamp kon het inderdaad! Ik was er zelf niet, maar klik op de link en je ziet een foto van iemand anders.

Ook in Clingendael kon het uiteindelijk!

schaatsen-natuurijs-scheveningen

Schaatsen in het Zuiderpark

Vrijdag 12 februari 2021 stapte ik voor het eerst weer op mijn fiets (wat nog best eng was) om even te kijken hoe het ijs in het Haagse Zuiderpark is. Op de meeste plekken in het Zuiderpark is het ijs nog níet veilig genoeg. Er zitten veel vogels, eenden en vooral ganzen, dus nog lang niet alles is dichtgevroren. De grote vijver nog helemaal niet.

Bij het vijvertje Villierskopje zag ik wel mensen schaatsen. Je vindt dit watertje tussen de Vreeswijkstraat en de Henriëtte Roland Holstweg, vlakbij snackbar Het Hapje. De kans is echter groot dat het hier vandaag (zaterdag 13 februari 2021) te druk wordt, dus als je wil gaan ga dan nú en niet pas later op de dag.

Update december 2022: er is een enorme schaatsbaan gecreëerd op het grote grasveld in het Zuiderpark. Foto’s en informatie: Schaatsbaan in het Zuiderpark.

Hier wat foto’s die ik gisteren, 12 februari 2021, in het Zuiderpark maakte.

schaatsen-zuiderpark-den-haag

schaatsen-in-den-haag-waar

Hier was het gisteren nog niet veilig genoeg.

natuurijs-den-haag

Slechts op een paar plekken kun je schaatsen in het Zuiderpark.

waar-kun-je-al-schaatsen-in-den-haag

vijvertje-zuiderpark

ganzen-zuiderpark

meertje-zuiderpark-bevroren-nee

vijver-zuiderpark

kun-je-schaatsen-in-het-zuiderpark

schaatsen-in-het-zuiderpark

schaatsen-kind-zuiderpark

schaatsen-zuiderpark

Ik zag een moeder die haar kind over dit ijs hieronder (iets voorbij Parkoers) liet lopen en dat zou ik persoonlijk niet doen.

onveilig-ijs-zuiderpark

Pas op: Sneeuwijs is meestal geen veilig ijs.

ijs-zuiderpark

Schaatsen bij het Rode Kruis plantsoen (rand Bomenbuurt en vlakbij Vogelwijk)

Achter het voormalige Rode Kruis ziekenhuis (Haga ziekenhuis) ligt het Rode Kruisplantsoen. Deze foto maakte ik donderdag vanaf de kant van de Rode Kruislaan. Kijk je de andere kant op dan kijk je in de richting van het water bij het Henry Dunantpad en het Professor Bosschapad. Ik liep zelf net aan de andere kant, maar hier kan het ook.

waar-schaatsen-in-den-haag

Schaatsen bij het Doctor Bastingpad (Bloemenbuurt)

Steek je vanaf de vorige locatie de Goudenregenstraat over dan kom je bij het Doctor Bastingpad. Dit zijn de vijvers bij de Segbroeklaan. Hier zag ik donderdag (11 februari 2021) de meeste schaatsers en er is best veel ruimte. Wel zag ik nog wat wakken met vogels aan de zijkanten, dus pas wel op. Wellicht is het nu, na nog 2 nachten vriezen, meer dichtgevroren.

Het Dr. Bastingpad loopt helemaal door tot net voorbij het Segbroekcollege (locatie Goudsbloemlaan).

schaatsvijver-den-haag

is-het-ijs-al-sterk-genoeg

ijs-den-haag-waar

ijshockey

segbroeklaan-schaatsen

schaatsen-dr-bastingpad

schaatsplas-den-haag-bastingpad

schaatsen-den-haag-segbroeklaan

schaatsen-natuurijs-den-haag

schaatsplekken-den-haag

Schaatsen bij de Segbroeklaan (of het Segbroekpark)

De foto’s hierboven maakte ik allemaal vlakbij de Segbroeklaan. Ik noem dit even apart, omdat dat je waarschijnlijk meer zegt dan het Doctor Bastingpad. Ook wordt dit wel het Segbroekpark genoemd. Deze foto’s maakte ik op het meest westelijke stukje ervan, bij het witte bruggetje naar de Segbroeklaan. Dit paadje over het bruggetje heet het Doctor van Dijkpad en ligt in het verlengde van het Blauwe Druifjespad.

dr-bastingpad-schaatsen

schaatsen-segbroeklaan

schaatsen-segbroeklaan-den-haag

Schaatsen bij de Stokroosstraat (Bloemenbuurt)

Op het plasje bij de Stokroosstraat zag ik ook mensen schaatsen. Niet ver daar vandaan ligt een slootje bij de Ranonkelstraat, maar daar was het ijs donderdag nog niet sterk genoeg. Wellicht nu wel.

schaatsen-stokroosstraat

Schaatsen bij het Museon (Statenkwartier)

Bij het Museon aan de Stadhouderslaan kon je meestal al snel schaatsen. In februari 2012 en in januari 2013 heb ik er met mijn kinderen geschaatst. Daar zijn deze foto’s van. Update 13 februari 2021: ik ben er vandaag langsgefietst en er werd nu niet geschaatst. Wel kun je hier de President Kennedylaan even oversteken want daar wordt wel geschaatst.

schaatsen-statenkwartier

schaatsen-stadhouderslaan

schaatsen-museon-oude-foto

Bij het Museon wordt dit jaar niet geschaatst.

schaatsen-museon-kunstmuseum

Schaatsen bij het Stadhoudersplantsoen

Bij het Stadhoudersplantsoen (er vlakbij) kan wel geschaatst worden. Update 13 februari 2021: Ter hoogte van het kerkje (Planet Jump) werd vandaag volop geschaatst.

schaatsen-planet-jump

schaatsen stadhoudersplantsoen

Op de plek waar ik eerder onderstaande sneeuwfoto maakte werd vandaag ook geschaatst, tussen de Stadhouderslaan en de Valeriusstraat.

onveilig-ijs

Schaatsen op de vijver bij de Alexander Gogelweg

Langs de Groot Hertoginnelaan loopt een watertje in de richting van de vijver bij de Alexander Gogelweg en de brug bij de Banstraat, de route die veel mensen richting de Scheveningse Bosjes nemen. Op 13 februari ging ik even kijken of daar al geschaatst kon worden, maar ook al waren er wel mensen op het ijs, het zag er niet betrouwbaar uit. Hier zie je een paar foto’s van zaterdag 13 februari:

alexander-gogelweg

onveilig-ijs-den-haag

Schaatsen in de Paleistuin

Zondag wandelde ik door de Paleistuin. De vijver aan de kant van de Koninklijke stallen was toen nog niet bevroren. Hoe het nu -bijna een week later- is weet ik niet.
Update 13 februari 2021 (avond) n.a.v. een reactie onder dit blog: vanmorgen kon er geschaatst worden op de vijver in de Paleistuin, maar vanmiddag was het afgezet, dus ik zou er niet vanuit gaan dat je hier zondag kunt schaatsen.

schaatsen-paleistuin

Zou er in de Paleistuin al geschaatst kunnen worden?

vijver-paleistuin

Natuurijs Den Haag

Ook Park Meer en Bos is denk ik mooi, maar of het daar al kan weet ik niet. Madestein kan ook, daar zijn ook redelijk wat watertjes. Net als de sloten bij natuurgebied de Uithof. Een andere tip is Leidschenveen.

Bij Landgoed Ockenburgh werd vlakbij het landhuis wel eens een groot stuk land onder water gezet zodat het een ijsbaan werd, maar in verband met de coronamaatregelen is dat dit jaar niet het geval. Wel zijn er nog enkele slootjes. Update 16 februari: zelfs op de lagune bij Kijkduin werd dit weekend geschaatst!

Het Westduinpark heeft ook een kleine duinplas, maar daar schaatsen lijkt me niet de bedoeling. Op de mooie duinplassen in Meijendel zal schaatsen niet mogen denk ik. Update: nee, schaatsen op duinplassen is verboden en bovendien gevaarlijk. Het zou me niks verbazen als de toegangswegen sowieso worden afgesloten dit weekend.

schaatsen-ranonkelstraat

Plekken om te schaatsen in Den Haag

Er zijn ongetwijfeld nog meer (geheime) plekken waar je kunt schaatsen in Den Haag. Ik ben niet overal geweest. Weet jij nog een plek? Laat het vooral weten bij de reacties.

ijs-scheveningen

Slootjes in Den Haag

Heb je jonge kinderen en gewoon een klein slootje in de buurt dan is dat ook al prima. Voor kinderen hoeft het niet per se ‘de mooiste plek’ te zijn. Bovendien is zo dicht mogelijk bij huis ook praktischer; moet je een keer naar het toilet dan kan dat gewoon.

Bovendien zijn ivm de coronamaatregelen te veel verplaatsingen nog steeds niet wenselijk, dus blijf zo dicht mogelijk bij huis als het kan.

Update schaatsen op natuurijs in 2022

Sinds vandaag -13 december 2022-  wordt dit blog ineens weer gelezen. Logisch, want we hebben een paar heel koude dagen in Nederland. De vraag is natuurlijk: kan er in Den Haag alweer geschaatst worden? Ik heb nog geen rondje gefietst, maar ik las net dat vanaf morgen (14 december 2022) een ijsbaan in de Lier open gaat. Het gaat om de schaatsbaan van ijsclub Hard Gaat-Ie in De Lier. De Lier ligt ten zuiden van Den Haag, niet ver van Delft. Er zullen echter vast nog meer schaatsbanen open gaan en slootjes bevriezen.

Goede plekken om te schaatsen in Den Haag

Weet jij meer goede plekken om te schaatsen op natuurijs in Den Haag? Lees je dit in december 2022 pas en heb je al ergens mensen zien schaatsen? Reageer dan!
Laat het weten bij de reacties, zodat anderen ook weten waar ze terecht kunnen en niet iedereen naar de plekken die ik noemde gaat, maar we het een beetje kunnen spreiden. Als je de hashtag #schaatsenindenhaag gebruikt als je iets post is het voor anderen ook snel vindbaar.

hofvijver-7-februari-2021

Waar kun je NIET schaatsen?

Puur in Google Maps kijken waar water is in Den Haag (of bij jou in de buurt) heeft niet altijd zin, want niet alles is bevroren. Het water tussen de Koningin Emmakade en de Waldeck Pyrmontkade is nog niet dichtgevroren. Ook wandelde een paar keer langs het Verversingskanaal bij de Conradkade en de Suezkade (hieronder) en daar kun je zoals je ziet ook niet schaatsen. Ook op het gedeelte tussen de Electriciteitsfabriek en de Verademing niet. Of het moet wel heel snel dichtvriezen nog, maar dat verwacht ik niet.

verversingskanaal

Schaatsen op het Verversingskanaal kan nog niet.

conradkade-den-haag

Schaatsen op de grachten?

Op de gracht bij de Valkenboskade en de gracht langs de Soestdijksekade kan niet geschaatst worden. Ook bij de Noordwal en de Veenkade kon dat de afgelopen dagen nog niet. Zondag stroomde hier nog gewoon water. Dit hieronder was de Valkenboskade donderdag.

valkenboskade

Uithof

Lukt het je niet om nog te gaan schaatsen in Den Haag, bijvoorbeeld omdat je geen schaatsen meer hebt kunnen bemachtigen, omdat je in quarantaine zit of omdat je moet werken? Of ben je gewoon als de dood om door het ijs te zakken? In de Uithof kun je natuurlijk ook altijd schaatsen!

drukte-op-het-ijs

Pas op voor wakken en onbetrouwbaar ijs!

waar-kun-je-veilig-schaatsen-in-den-haag

Lees dit hieronder nog even.

ijspret-den-haag

Belangrijk te weten als je gaat schaatsen

-Vrijwel nergens is het ijs in Den Haag 100% veilig, dus pas op en neem geen risico’s.
-Ga niet schaatsen als het ergens echt te druk is.
-Reis niet met het OV als het niet nodig is, maar ga lopend als dat kan.
-Breek geen arm of been, dat kunnen de ziekenhuizen er momenteel niet bij hebben.
-Vertel je kinderen/tieners/pubers niet stoer te doen door onbetrouwbaar ijs op te gaan.
-Kleed je lekker warm aan.
-Ga bij voorkeur vroeg (als je dit weekend gaat) of juist aan het eind van de dag, als de meeste schaatsers alweer naar huis zijn.
-Houd er rekening mee dat er alsnog plekken afgesloten kunnen worden wegens drukte.

mag-ik-ook-meedoen

Geniet ervan!

ijs-den-haag

Zoals ik al schreef zijn niet alle schaatslocaties in Den Haag veilig. Follow my Footprints is dan ook niet aansprakelijk voor eventuele ongelukken

De foto’s in dit blog maakte ik met mijn iPhone XR. Ook de kopfoto! Wil je ook een iPhone aanschaffen? Een refurbished iPhone is stukken voordeliger dan een nieuwe. Ik heb er goede ervaringen mee!

Heb je veel aan dit blog gehad? Volg Follow my Footprints dan ook op Facebook, Twitter en Instagram en mis nooit meer een tip in Den Haag, in Nederland of straks weer lekker in het buitenland!

10 gedachten over “Waar kun je schaatsen in Den Haag? (tips voor schaatsen op natuurijs)”

 1. Ik heb het meteen zelf even gecheckt, maar bij het Museon wordt momenteel niet geschaatst. Wel kun je hier de President Kennedylaan oversteken. Bij het kerkje (Planetjump) voor wordt wel geschaatst! 

 2. Leuke actuele input! 
  Zelf vandaag bij de Waterpartij geweest, slecht ijs maar wel gezellig! De kleinere vijver aan de achterkant was het leukst. 
  Ook inderdaad bij het Segbroekparkje is het heel gezellig!

  1. Beste Anke, dank je wel voor je reactie. Ja, ik ben het met je eens. Het ijs was erg slecht, vooral aan de zijkanten. Wel vind ik het er heel mooi. De kleinere vijver ook inderdaad.

 3. Hoi Denise, vanochtend vroeg liep ik langs de paleistuinen en werd er geschaatst. Toen Lotte en een vriendinnetje er begin vd middag waren, hingen er allemaal rood/witte linten om de vijver. Geen idee wat de reden was, ijs te dun, toch te druk of WA had er last van…;-)

  1. Ha Linda, dank je wel, dat is goed te weten. Haha, WA zal het vast wel leuk vinden juist vermoed ik.
   Ik zal in het blog even naar je reactie verwijzen.

 4. Hoi Denise! Het ijs is inmiddels (bijna) weg, maar ik kan nog een extra tip meegeven. De grote vijvers van Madestein waren zondag heel rustig en hadden ontzettend goed ijs. Voor mij 20 minuten fietsen maar absoluut de moeite waard! Die ga ik de volgende keer zeker weer proberen.

  1. Dank je. Daar was ik zondag ook bijna nog naartoe gegaan! Een vriendin wilde daar gaan schaatsen. Ik had alleen niet zoveel tijd ivm werk aan een nieuw blog dat nog wachtte (en nu bijna af is), dus het werd een wandeling in de buurt.
   Mochten we nog eens ijs in Den Haag krijgen, dan zal ik het zeker ook proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven