Waar naartoe in Bari als het regent

Waar naartoe in Bari als het regent

Waar kun je naartoe in Bari als het regent? In dit blog lees je mijn tips! Ik had onverhoopt een middag regen in het juist zo leuke Bari en moest zelf ook iets bedenken. In plaats van lekker rondzwerven in het zonnetje werden het andere activiteiten. Genoeg persoonlijke Bari tips bij regen dus!

blog-bari-regen

Ontdek de prachtige havenstad Bari!

bari-in-de-regen

Bari bij regen…

weer-bari-voorjaar

Schuilen in Bari

Daar sta je dan, schuilend onder een poort in Bari. Dikke regendruppels spatten uiteen op de straatstenen. Toeristen dribbelen in poncho’s voorbij. Weggedoken onder paraplu’s proberen ze toch nog een glimp van de Sint-Nicolaasbasiliek op te vangen.

regen-bari

Het kan je overkomen, als je pech hebt. Mij overkwam het ook, terwijl ik als reisblogger juist graag het heerlijk zonnige zuiden van Italië wilde laten zien, waaronder het prachtige Bari!

waar-naartoe-bij-regen-in-bari

Het weer in Bari

Normaalgesproken is het in deze tijd van het jaar (al ver in mei) veel mooier weer, zeiden de Italianen zelf al. Dat had ik weer. Het weer was wat wisselvallig en de donkere lucht hing al een tijdje dreigend boven me. Ik had me er niet door laten weerhouden op pad te gaan. De eerste ochtend hier in Bari niet (hier zie je mooie foto’s), en ook deze laatste dag niet. Ik moest en zou zoveel mogelijk van Bari zien.

bari-regen

Regen in Bari

Totdat het plotseling ècht heel hard begon te regenen. Toeristen spurtten zich naar een droog plekje. Onder de vele waslijnen aan balkons, die bij regen afgedekt worden door grote lappen plastic, is het redelijk schuilen, maar daar liep ik toevallig net niet.

regen-in-bari

Waar kon ik snel naartoe?

Ik dook onder een boog, de boog bij de Sint-Nicolaasbasiliek, met aan de ene kant de zee en aan de andere kant Bari Vecchia, de mooie oude binnenstad van Bari. Vanaf hier was het bekijken van toeristen in de regen een onverwacht mooi schouwspel.

Het bekijken van toeristen in de regen was een onverwacht mooi schouwspel.

Over de Largo Papa Urbano II spoedden steeds meer mensen toe. De een zuchtend, de ander lachend, het merendeel berustend en rustig afwachtend. Mensen raakten met elkaar aan de praat. Dat is dan ook wel weer gezellig. Je hoort verhalen die je zonder de regen niet gehoord had.

bari-zon

Regendruppels schitterden in het zonlicht.

regen-en-zon-in-bari

Ook de parapluverkoper was er als de kippen bij en deed goede zaken.

bari-in-mei

Maar oké, en nu?

Een beetje balen is het natuurlijk wel. Want wat wil je in Bari doen? Je wil heerlijk door de steegjes van het oude centrum dwalen, een fietstour doen (dat is sowieso altijd een aanrader!) en natuurlijk gewoon genieten op een terrasje. En je wil lekker ergens buiten lunchen en van het goede Italiaanse leven genieten. La dolce vita. Toch?

orecchiette-vrouw-bari

Als je je al een beetje ingelezen had had je waarschijnlijk ook de orecchiette-vrouwen (de vrouwen die op straat -in het straatje hieronder- verse orecchiette pasta maken) al op je lijstje staan. Over orecchiette kon je al lezen in mijn blog over lokale gerechten uit Puglia.

plastic-hoes-was-bari

Plannen bijstellen

Maar ja, als het regent ziet alles er helaas net even anders uit en is niet elke activiteit geschikt. Enigszins van je a propos gebracht vraag je je misschien af wat je nu dan kan doen, want dit had je niet gepland. Nou, geen nood, er kan nog genoeg. Ik ontdekte het voor je! Hieronder lees je mijn tips bij regen in Bari.

Tip: blijf vrolijk, want zelfs met regenachtig of wisselvallig weer is Bari prachtig!

weer-in-bari

Waar naartoe in Bari als het regent?

Blijf niet op je hotelkamer, in je B&B of AirBnB, maar ga gewoon op pad! Hier kun je naartoe als het regent in Bari:

Basilica di San Nicola: de Sint-Nicolaasbasiliek

Ook als je niet zo van kerken en kathedralen houdt, is er toch wel één die je echt moet zien en dat is de basiliek van de Heilige Nicolaas. Hij ligt in Bari Vecchia, het oude deel van Bari. Ik stond er al vlakbij, dus het was de ideale plek om naartoe te vluchten.

san-nicola-basiliek-bari

basilica-san-nicola-bari

De binnenkant van de basiliek is sowieso erg mooi. Vooral het plafond is prachtig!

plafond-san-nicola-bari

Toen ik er op zondag was was er net een dienst gaande (zoals je op de foto hieronder ziet), maar daar mag je gewoon bij zijn. De entree is gratis. O, en de paus is er vorig jaar ook geweest trouwens.

mis-san-nicola-bari

In de Basilica di San Nicola kun je bovendien de kist zien met de overblijfselen van Sint Nicolaas. Van de echte Sinterklaas dus! De heilige relikwieën van San Nicola zijn lang geleden van het in het huidige Turkije gelegen Myra naar Bari overgebracht.

Oké, je ziet ze verder niet, maar wel zie je het beeld van San Nicola. Het beeld komt ook wel eens buiten, zoals begin mei, tijdens het Festa San Nicola dat groots gevierd wordt in Bari. Ook nu zag je daar nog overal aankondigingen van hangen.

san-nicola-bari

Je kunt ook de kathedraal van Bari nog bezoeken, ook ik heb daar een kijkje genomen, maar die is minder indrukwekkend dan de Basilica di San Nicola.

Bezoek de mooiste kerken en kathedralen, in elk geval de San Nicola basiliek!

toeristen-in-bari

Castello Svevo

Het opvallend grote kasteel Castello Svevo kom je ongetwijfeld ook tegen in Bari. Het ligt aan de rand van de oude stad en is met slecht weer absoluut een bezoek waard.

Het is geen kasteel waar je overal helemaal op en in mag (dan kun je beter andere kastelen in Puglia bezoeken), maar een kasteel dat vooral voor tentoonstellingen wordt gebruikt, en ik moet zeggen, die waren meer dan verrassend.

waar-naartoe-in-bari-blog

Bezoek een tentoonstelling in Castello Svevo! Dé plek om naartoe te gaan in Bari als het regent.

bari-regen-tips

Ik bezocht er een expositie van Pippo Oriani en van Giuseppe Carta, maar het meest bijzonder was toch wel de expositie over Sinterklaas! Ja, ik noemde hem net al even, maar Bari staat echt bekend om deze heilige Nicolaas, San Nicola dus, die er niet alleen voor de kinderen is, maar die ook nog eens de patroonheilige van de stad is!

Update 2022: Deze expositie is er niet meer.

In een superleuke tentoonstelling (leuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen) krijg je een inkijkje in de viering van Sinterklaas in diverse landen. Ontzettend leuk!

doetips-bari-regen

sinterklaas-expositie-bari

Buiten regende het, binnen hoorde ik Sinterklaasliedjes, even had ik een wel heel andere Bari-ervaring dan de bedoeling was geweest, maar ik moet zeggen: het was erg leuk!

waar-naartoe-in-bari-als-het-regent

Afgelopen zondag kon je in verband met Internationale Museumdag gratis naar binnen, maar normaal betaal je voor dit kasteel 9 euro. Jongeren tussen de 18 en de 25 jaar betalen 3,50 en voor kinderen tot 18 jaar is de entree gratis.

De openingstijden zijn zeer ruim: van 8:30 tot 19:30u.

expositie-bari

De expositie van Pippo Oriano is nu afgelopen, maar er zal snel weer een andere voor in de plaats komen. De expositie met de beelden van Giuseppe Carta (waarvan je buiten de rode pepertjes al ziet, je zag ze op 1 van de foto’s hierboven) zou maar tot eind april 2019 duren, maar is verlengd!

Toen ik het kasteel verliet was de zon spontaan weer gaan schijnen.

tentoonstellingen-bari

Teatro Margherita

Ook een opvallend gebouw in Bari is Teatro Margherita. Het ligt aan de Lungomare, in de haven van Bari, bij de (voormalige) vismarkt, maar ook vlákbij Piazza del Ferrarese en de oude stad.

Regent het, dan hoef je je zeker niet te vervelen, want er is momenteel een expositie van World Press Photo! De beroemde World Press Foto expositie is natuurlijk altijd mooi en meer dan de moeite waard! Nog t/m 23 juni 2019 kun je er naartoe.

Bezoek de World Press Photo expositie in Teatro Margherita!

world-press-photo-2019

Ben je later dit jaar in Bari kijk dan zelf wat voor nieuwe expositie er in Theatro Margherita is. Er is ook een grote Van Gogh expositie geweest, dus het zijn zeker niet de minste! Absoluut het checken waard dus!

teatro-margherita

Mooie foto’s maken

Toch de regen trotseren en je vermaken met het maken van bijzondere foto’s is ook een optie. De vele witte lappen plastic over de was die aan balkons hangt maken de anders zo fotogenieke straatjes van Bari net wat minder mooi, maar ga op zoek naar andere dingen. Ik vond het ondanks het weer heerlijk om foto’s te maken!

Ook met ander licht, zoals ’s ochtends vroeg:

regen-in-bari

Vooral als het net droog is nadat het geregend heeft kun je vaak supermooie plaatjes schieten. Kijk eens goed, kijk eens anders: kijk bijvoorbeeld naar de weerspiegeling van gebouwen in grote plassen regen, zoals deze foto die ik nog bij het Teatro maakte.

teatro-margherita-bari

Het mooie Teatro Margherita weerspiegeld in een regenplas!

Wisselen zon en regen elkaar af of komt het allemaal tegelijk? Kijk dan of je een regenboog ziet. Het geeft je foto’s net die extra dimensie!

regenboog-bari

Shoppen

Shoppen is natuurlijk ook altijd nog een optie als het regent. Misschien is er net ergens uitverkoop (SALDI) of wellicht zoek je iets bijzonders of gewoon een leuk souvenir. Souvenirs vind je vooral in de oude stad, kleding juist meer tussen het oude centrum en het station in.

toeristisch-straatje-bari

souvenir-bari

Sla zeker de Via Sparano da Bari niet over; het is de winkelstraat die vanaf het station en het ‘park’ bij Piazza Umberto in een rechte lijn naar de oude stad loopt. Waarom ik die noem? Je ziet er namelijk een opvallend mooi Art Nouveau gebouw: Palazzo Mincuzzi. In het oude paleis zit momenteel Benetton.

shoppen-bari

Lokale of trendy koffietentjes ontdekken

Duik om te schuilen eens een gewoon simpel koffietentje in en kijk hoe het lokale leven eraan toe gaat; hoe de Italianen doen, wat ze zeggen, hoe ze gebaren, elkaar begroeten, etc. Het is altijd weer leuk om te zien. Verwonder je bovendien over hoe ontzéttend goedkoop de koffie is. Een espresso (caffè) heb je voor 70 of 80 cent. Een cappuccino meestal voor 1,50.

Wil je juist liever naar een wat hipper koffiezaakje waar meer jongeren komen? Ga dan naar het ‘modernere’ deel van de stad, vlakbij het station. Hier vind je de wat meer trendy koffietentjes. Er zitten er meerdere niet ver van elkaar.

koffie-bari

Lekker eten

Neem als het regent vooral extra de tijd voor het eten. Ga heerlijk uitgebreid lunchen op een leuk plekje in Bari Vecchia, het oude deel van Bari. Je vindt veel restaurantjes bij Piazza Mercantile en in het straatje Via Re Manfredi, maar kijk zeker ook of je zelf nog iets leuks tegenkomt.

Bestel wat je lekker lijkt. Tip: begin rustig en bestel later eventueel meer, want de porties in Puglia zijn vaak erg groot! Ik heb me er ook een aantal keer op verkeken. Of deel lekker wat met z’n tweetjes.

antipasti-bari

Aan de wijn

Ook later op dag zijn er genoeg plekjes waar je voor een mooi glas wijn uit Puglia terecht kunt. Een ‘Primitivo’ bijvoorbeeld. Primitivo mag misschien simpel klinken, maar het is een heerlijke wijn. Maar andere wijnen uit Puglia zijn vaak ook goed.

stedentrip-bari

Bestel er wat lekkere bruschette, crostini of bijvoorbeeld een tagliere met allemaal lekker kazen uit Puglia bij.

waar-naartoe-regen-bari-blog

Ik heb verschillende plekjes ontdekt. Eén ervan is Mercantile Nove, op piazza Mercantile.

citytrip-bari

Kookcursus of pasta workshop

Je kunt natuurlijk ook een kookcursus of pasta workshop volgen als daar nog plek op is, maar kijk goed naar de prijzen. Online worden soms echt belachelijk dure workshops aangeboden. Ook als je via Transavia geboekt hebt (waar ik ook graag mee vlieg) krijg je soms als je net bent aangekomen een mailtje met tours die je kunt boeken van Get Your Guide en ja, ook ik boek daar wel eens wat, maar echt, er staan soms wel echt absurde bedragen bij (van meer dan 100 of meer dan 200 euro), dus denk een beetje na. Dit is alleen interessant als je met een groep bent, en soms staat er ook bij ‘per groep’, maar soms ook niet! Soms wordt het ook per persoon berekend. Ik zou zeggen: meer dan 50 euro pp moet je hier voor een dag(deel) mijns inziens niet aan uitgeven.

eten-bari

Of informeer ter plekke naar een geschikte food tour. Langs 1 plek kom je dan sowieso: de orecchiette-vrouwen.

waar-naartoe-in-bari

Toch fietsen

Regent het een beetje, maar niet de hele tijd? Ga dan tóch fietsen. Wij Nederlanders zijn wel wat gewend toch? Als het regent krijg je een poncho of mag je -als je het echt niet ziet zitten- gratis verzetten of annuleren. Maar het regent meestal toch niet onophoudelijk.

De tours worden helaas (nog) niet in het Nederlands aangeboden, maar wel in het Engels en Duits. Er is een late ochtend- en een namiddagtour: 11:30u en 15:30u.

fietsen-bari-regen

donkere-lucht-bari

bari-tips-bij-regen

Bari tips bij regen

Nou, je zult je heus vermaken dus. Ga je nog, bewaar dit blog dan voor de zekerheid, dan weet je wat je kunt doen mocht het onverhoopt regenen in Bari.

buiten-zitten-terras-bari

Regent het vaak in Bari?

Was je net van plan een weekendje Bari te boeken en twijfel je nu? Niet doen! Niets is zo veranderlijk als het weer. Vandaag (27 mei 2019) is de regenkans 100%, maar de dagen erna wordt het tussen de 20 en de 25 graden met een lekker zonnetje.

Ga je in de zomer, dan zou ik me er al helemaal geen zorgen over maken. Juli is de droogste maand in Bari. Meer dan een buitje is het dan vaak niet, net als overal.

bari-weer

Bari in de lente, zomer, herfst of winter

Bari is hoe dan ook de moeite waard in elk seizoen, of het nou zomer, herfst, lente of winter is. In de winter is het er gemiddeld 12-13 graden, in de zomer tegen de 30 graden. Wil je Bari in de herfstvakantie bezoeken of volgend jaar in de meivakantie naar Bari? Dan is het rond de 20 graden. Maar soms ook warmer hoor!

Meestal is het in mei zo rond de 23 graden in Bari. Perfect dus!

Begin maart was ik ook al in Puglia en had ik juist schitterend weer! Nu in mei had ik een beetje pech, maar de zon was toch nog af en toe te zien en dan geniet je extra! En juist die combinatie van donkere luchten én zon maakten Bari prachtig!

bari-bij-regen

Bari, een mooie stad aan de Middellandse Zee.

het-weer-in-bari

Bari bij de top 10 ‘Best in Europe’!

Bari is echt een leuke stad! Een heerlijke havenstad die steeds leuker wordt! Vrijdag kreeg ik toevallig een mailtje van Lonely Planet met het bericht dat ze Bari afgelopen week hebben gekozen als 1 van de top 10 bestemmingen van Best in Europe 2019! Reden genoeg om snel te gaan dus!

waar-naartoe-in-bari

Puglia ontdekken vanuit Bari

Vanuit Bari kun je de regio Puglia ontdekken. Hier lees je meer blogs over Puglia. Ik ben er inmiddels al 3x geweest!

-Puglia 20 jaar geleden
-Wandelen in Puglia
-Lekker eten in Puglia

waar-naartoe-als-het-regent

Veel plezier in Bari als je er nu bent of nog naartoe gaat!

6 gedachten over “Waar naartoe in Bari als het regent”

  1. Het eerste wat ik zou doen op een regenachtige dag in Bari: eten! Het eten in Puglia is zo ontzettend lekker. Ik had trouwens niet gedacht dat de nonna’s met hun orecchiette in de regen nog buiten zouden zitten.

  2. Als het regent zijn de kleuren van je foto’s zo veel mooier dan in het harde zonlicht van de zomer! En die primitivo wijn is excellent! Wij namen zelfs een hele krat mee naar huis. En hij blijft lekker ?!

  3. Altijd balen als je zulk slecht weer hebt en het gaat regenen. Maar inderdaad: blijf altijd vrolijk en je moet er gewoon het beste van maken. Leuk dat je een blog deelt met tips voor slecht weer in Bari. Wij hadden in Rome heel veel regen, gelukkig hadden wij in 2 droge dagen al best veel gezien en konden wij in de regen richting het Vaticaan. Scheelt weer!

  4. Hé, wat jammer dat je regen trof in Bari. Wel tof die regenboog! En je vermaakte je prima met het op de foto zetten van toeristen met paraplu 😉 Gelukkig is er veel te doen in Bari als het regent. Zelf pasta maken, dat wil ik ook nog graag eens leren!

  5. Jammer van de regen in Bari, maar de foto’s zijn er niet minder op geworden. Het lijkt me een prachtige plek om naartoe te gaan. Mocht het dan ook slecht weer zijn gaan we ons gewoon tegoed doen aan het heerlijke eten en drinken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven