Wandelen langs de kust bij ’S Agaro en Sa Conca

Wandelen langs de kust bij ’S Agaro en Sa Conca

Wandelend langs de kust bij S’Agaro en Sa Conca lijkt de drukke Costa Brava ineens heel ver weg. Bij S’Agaró, een iets rustiger plaats tussen Sant Feliux de Guixols en het drukke Platja d’Aro kun je een stukje van de Camí de Ronda lopen en zomaar ineens één zijn met de natuur.

Laat je het strand Platja de Sant Pol bij S’Agaró achter je, dan is er rust aan de kust, of je nou in noordelijke of zuidelijke richting wandelt. Ik heb beide routes gedaan, maar in deze blogpost neem ik je mee op de wandeling richting Platja d’Aro. En dan vooral het korte, maar mooie traject rond S’Agaró.

kust-s'agaro

Wandelen Costa Brava: de Camí de Ronda

Wandeling van Platja de Sant Pol naar Sa Conca

De wandeling vanaf Platja de Sant Pol naar Sa Conca is een makkelijke wandeling langs de kust. Ideaal voor beginners die een klein stukje van het mediterrane kustpad willen doen, zeker als je niet een echt wandeltype bent, als je kleine kinderen bij je hebt, als je niet zo goed ter been bent of als je nog jong bent maar een dikke kater hebt van het feesten in Platja d’Aro. Het zou zomaar kunnen.

bogen-camino-ronda

Meer een promenade dan een hiking pad

Dit stuk van de Camí de Ronda is eigenlijk meer een soort promenade in plaats van een hiking pad, maar absoluut de moeite waard. Je wandelt in een heerlijke groene omgeving met pijnbomen en baaitjes met helder blauw-turkooizen water. De kust is op veel plaatsen rotsig (het heet niet voor niets ‘de woeste kust’), maar het pad is makkelijk begaanbaar.

Mooie natuur én architectuur

Behalve een natuur- en kustroute is het eigenlijk ook een beetje een architectuurroute. Langs het wandelpad zie je chique witte huizen uit het begin van de twintigste eeuw, de tijd van het Noucentisme, een Catalaanse culturele beweging uit die tijd, als reactie op het modernisme.

huizen-kust-catalonië

Veel tweede huizen

’S Agaró is sowieso een wat rijker en ‘eleganter’ dorp dan bijvoorbeeld het noordelijker gelegen Platja d’ Aro. Je vindt er dan ook veel tweede huizen van welgestelde Catalanen, vele gebouwd door de Catalaan Ensesa samen met de architect Masó i Valentí.

Costa-Brava-kust

Camí de Ronda

De route maakt onderdeel uit van de Camí de Ronda (in het Spaans camino de ronda), wat vroeger een smokkelroute was. De douane heeft het pad aangelegd om de smokkelaars in de gaten te houden. Dit pad, de GR92, die nog veel verder langs de Costa Brava loopt, wordt ook wel het Sender del Mediterrani genoemd, het mediterrane pad.

Een klein stukje wandelen

Verblijf je in S’Agaro of aan Platja de Sant Pol en wil je echt maar een klein stukje doen, dan kun je gewoon een rondje maken. Het is in minder dan een uur te doen, met veel fotostops of kleine kinderen misschien iets langer. Een ideaal traject voor wie hier in de plaatsjes in de buurt vakantie houdt en gewoon een stukje wil wandelen. Lunchen vlakbij kan ook.

Eenvoudige route

Wil je doorlopen tot aan Sa Conca dan is het ook in een uur te doen, maar dan moet je nog terug. Voor de meeste mensen zal dit geen probleem zijn, voor ervaren wandelaars al helemaal niet, het is echt een hele lichte route.

Je hoeft dus niet übersportief te zijn of hike ervaring te hebben. Dit deel van de Camí de Ronda is voor iedereen te doen. Het is een relaxte wandeling en de route wordt goed aangegeven. Als je het kustpad volgt kun je niet anders dan wat logisch is. Toch zal ik hieronder de route nog even stap voor stap weergeven, mét de bijbehorende foto’s zodat je alvast ziet wat voor moois je kunt verwachten.

Camí de Ronda in Google Maps

Kijk je op Google Maps dan zie je dat dit stuk pad van de Camí de Ronda de Carrer Josep Ensesa heet, genoemd naar de man die hier samen met de architect Masó i Valentí vele huizen langs deze route bouwde.

ensesa-cami-de-ronda

De route stap voor stap…

Wij begonnen de route vlakbij hotel S’Agaro en hotel La Gavina aan de (noord)oostkant van het 800m lange strand Platja de Sant Pol. Hier begint direct vanaf het strand het pad langs de kust. Terwijl andere mensen de mooie heldergroene zee in gaan starten wij met onze wandeling.

meisje-zee

Het pad loopt als het ware in een bocht om het uitstekende stukje land heen, de Punta d’en Pau, met aan je linkerhand pijnbomen en aan je rechterhand de rotsachtige kust. Meteen hier al is het mooi en kan ik het niet laten foto’s te maken.

helder-water-costa-brava

zeewater-cami-de-ronda

Het heldere water…

middellandse-zee

De rotspartijen bij de kust…

cala-del-barco

Heerlijk wandelen…

Camí-de-ronda

wandelpad-kust-s'agaro

Vanaf hier kun je in de verte al het strand van Platja de Aro zien, een lang strand van ruim 2 km. Even daar voorbij ligt Palamós. Het strand dat je hier áchter de wandelaars ziet is PLatja de Sant Pol.

kustpad-wandelen

Elk stuk van de Camí de Ronda is mooi…

meeuw-gavina

De rotsen in het water worden vanwege de vele meeuwen die je er ziet ook wel Seagull Island genoemd.

costa-brava

Om het hoekje kom je bij Cala del Barco, een heel klein baaitje.

kust-catalonie

Soms loop je een stukje onder mooie bogen door.

bogen-s'agaro

doorkijkje-kust

Even verderop maakt de weg twee hoeken van 90 graden, maar het is meteen duidelijk hoe je moet lopen, je kunt namelijk niet anders.

wandelen-zeezicht

wandelroute-costa-brava

GR92-kust-costa-brava

Senya Blanca

Het meest bekende huis langs de route is Senya Blanca, het witte huis vlakbij de bogen waar je vanzelf langs komt. Het werd in 1924 gebouwd. In 1949 werden de llotja (loggia) en de tuin erbij aangelegd. Masó streed er altijd voor het traditionele karakter te behouden, dus ook na zijn dood is dat getracht en gelukt. Eigenlijk ziet het er nog steeds uit zoals toen.

detail-senya-blanca

Prachtig!

llotja-senya-blanca

wandelen-sa-conca

Achter de muren bevinden zich zwembaden van luxe villa’s die miljoenen waard zijn. Veel rijke Barcelonezen hebben hier in S’ Agaró een tweede huis, waar ze doorgaans de maanden juli en augustus in doorbrengen.

palmboom-costa-brava

Al deze private houses hebben een deur naar het kustpad. De huizen zijn wit, als eerbetoon aan de vissers die hier vroeger woonden in hun vissershuizen. Ook al liggen ze achter muren, je kunt er wel een glimp van opvangen.

huis-s'agaro

Miramar-s'agaro

We passeren Cala dels Carnissers dat je niet echt als baai zou herkennen, dan Casa Miramar, en wat verderop de Punta de Cala Pedrosa.

punta-pedrosa

Voorbij dit punt waar de rotsen weer wat verder uitsteken in zee kom je bij Cala Pedrosa, een ‘bekend’ baaitje. Persoonlijk vond ik de baai niet heel bijzonder, maar mocht je daar een duik willen nemen, dan kan dat. Het strandje is ongeveer 20 meter breed en 15 meter diep. Op de foto hieronder zie je het vanaf een punt iets verderop.

Cala-Pedrosa

Masó (die in 1935 overleed) bouwde naast de vele huizen die hij voor anderen maakte in deze baai zijn eigen huis. Zijn familie woont er nog steeds. Veel oude onderdelen en authentieke stenen zijn in het huis verwerkt.

villa-cala-pedrosa

plantje

zee-costa-brava

Iets verderop heb je uitzicht op de rots Esculls de la Font en wandel je dan nog iets verder dan kom je bij een (kaal) pleintje met een uitzichtpunt. Niet zo verwonderlijk heet het pleintje dan ook Plaça Mirador.

mirador-camino-ronda

mirador-GR92

Hier vandaan kun je verder langs de kust lopen langs weer een rots in het water, langs Cala de Vaques en uiteindelijk naar Sa Conca. Ver is het niet.

route-sa-conca

Sa Conca

Sa Conca is een strand in een baai van zo’n 400 meter lang en 40 meter breed in een natuurlijke omgeving. Het ligt 2 km van het dichtstbijzijnde dorp vandaan, maar je kunt er wel met de auto komen en parkeren. Er zijn ook wc’s en douches. Wil je hier een duik nemen, dan kan dat uiteraard. Het zand is ietsje grofkorreliger dan dat van Platja de Sant Pol en in de zomer is er een lifeguard. Ook kun je er iets te drinken kopen (wellicht niet in elk seizoen).

wandelen-sa-conca

Plaça Mirador

Wil je niet helemaal doorlopen tot aan Sa Conca dan kun je vanaf het uitzichtpunt bij Plaça Mirador binnendoor teruglopen. Op Plaça Mirador  staat een soort stenen prieeltje dat je direct herkent. Het doet eerder een beetje Grieks dan Catalaans aan.

mirador-uitzicht

La Gavina

De kortste route terug is over de verder niet zo interessante Avinguda Conca totdat je, via een iets glooiend stuk weg, bij het beroemde Hostal La Gavina aankomt, wat overigens zeemeeuw betekent. Niet zo gek, want je bent onderweg vast een paar zeemeeuwen tegengekomen, zittend op een rots of scherend over zee.

hostal-gavina

La Gavina was vroeger overigens hét meetingpoint van belangrijke personen uit de Catalaanse cultuur. Meer over dit hotel lees je in deze blogpost met tips voor mooie hotels aan de Costa Brava.

strand-platja-sant-pol

Parkeren en/of bus

Verblijf je niet in S’Agaro of in de buurt van Platja de Sant Pol dan is het handig te weten dat je bij Platja de Sant Pol kunt parkeren. Als je vanaf het strand over de carrer Josep Ensesa in een rondje wandelt kun je hier weer terugkomen en nog nagenieten aan het strand. Zit je in Platja d’Aro, dan kun je met de bus naar Platja de Sant Pol.

Trek gekregen na het wandelen? Hier kun je eten.

gezin-zee

Platja de Sant Pol

Het is een strand met fijn zand, het is er niet snel diep, dus ook fijn met kleine kinderen. Er zijn wat faciliteiten een paar restaurants (oa La Taverna del Mar, waarover een andere keer meer) en in de zomer enkele chiringuitos (strandtentjes). Er is een ‘boulevard’ van houten planken, en je kunt ligbedden, parasols en beachhuts huren (het kan zijn dat dit laatste alleen voor locals is) of iets van watersport doen, zoals kajakken of suppen.

suppen-costa-brava

Het makkelijkste stuk van de Camí de Ronda

Wat je hierboven gezien hebt is het makkelijkste stuk van de Camí de Ronda. De route is prima in elk seizoen te doen. Ben je een actieve wandelaar die de hele langeafstandsroute doet, dan zul je dit stukje erg eenvoudig vinden, maar ook als ongeoefende wandelaar is het een relaxte wandeling. Het pad is deels geplaveid, deels gravel-achtig, en zonder echte bobbels. Wel zijn er hoogteverschillen, maar niet extreem. Af en toe kom je een paar traptredes tegen, die met een kinderwagen niet ideaal zijn, maar als je een paar keer tillen niet erg vindt kan het. Een rolstoel is in verband met de trapjes iets lastiger.

wandelpad-s'agaro

De GR 92, het kustpad langs de Middellandse Zee

Zoals ik al zei maakt de Camí de Ronda (in het Spaans Camino de Ronda) onderdeel uit van de GR 92, het coastal path dat ook wel het sender del mediterrani genoemd wordt, oftewel het mediterrane pad. Hier vind je de complete route van de GR-92.

Camí de Ronda: ruta lineal vs ruta circular

De Camí de Ronda heeft een ruta lineal (de route langs de kust, in totaal 43 km, voor actieve wandelaars) en een ruta circular (een ronde van 140 km totaal, voor de echt fervente wandelaars). De ruta lineal kun je in een paar dagen tot een week doen. Voor de ruta circular heb je echt minstens een week nodig.

Andere routes langs de kust

Zelf liep ik 1 traject in het binnenland en 3 trajecten langs de kust, ook het iets ruigere traject ten zuiden van Platja de Sant Pol. Twee van deze kusttrajecten waren mooier dan deze (alleen had ik daar net wat grijzer weer). Deze route naar Sant Feliu (die nog steeds relatief eenvoudig is) verschijnt een andere keer in een aparte blogpost. Wil je écht heftig hiken en klimmen dan moet je de Via Ferrata hebben.

Meer informatie over de Camí de Ronda

Meer informatie over de Camí de Ronda vind je hier in het Spaans en hier in het Duits. Niet in het Engels vreemd genoeg, wel ook in het Catalaans. Zij verkopen ook een aparte gids en kaart/plattegrond van de Camí de Ronda. De Camí de Ronda op Facebook volgen kan ook. Handig als je nog in de oriëntatiefase zit en niet zo goed weet welk traject nou het mooist is. Ze plaatsen vaak mooie foto’s.

Meer informatie over andere wandelroutes in Catalonië (ook in het binnenland en de bergen) vind je in deze gratis Catalunya hiking guide.

Wandeluitrusting voor de Camí de Ronda

De route die je op de foto’s ziet kun je onvoorbereid en op je slippers doen, maar ga je echt langere stukken van de Camí de Ronda lopen, zorg dan dat je fijne wandelschoenen en andere wandelattributen hebt. Zoek je nog iets speciaals? Hier vind je alles, van wandelsandalen tot fleece vesten en waterflesjes:

catalaanse-vlag

Waar overnachten?

Verblijven kan hier: hoteltips aan de Costa Brava. Vliegen doe je op Girona, dat is handiger dan Barcelona. Vanaf Girona gaan bussen. Girona zelf is ook de moeite waard trouwens.

costa-brava

Ik wandelde over de Camí de Ronda als onderdeel van de blogtrip ‘Where the Mountains meet the coast’, een blogtrip in het kader van TBEX, georganiseerd en uitgevoerd door het Patronat de Turisme van de Costa Brava en Girona. Alle foto’s in deze blogpost zijn zoals gewoonlijk allemaal door mij gemaakt.

kust-costa-brava

Meer blogs over Catalonië en de Costa Brava

Het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië / Een schitterend hotel midden in de natuur / Citytrip Barcelona of Gerona / Is Lloret echt zo erg? / Een luxe hotel in Lloret de Mar / Op naar TBEX Costa Brava / Sant Jordi: de dag van het boek en de roos / Lekkere restaurants in Catalonië

Meer blogs over Spanje

Las Canteras / Hacienda Zorita / Spaans wijnen proeven / Leuke dingen om te doen met kinderen in Valencia / Streetart in Barrio del Carmen / Leuk lunchplekje in Valencia / Oasys in de woestijn van Tabernas / Reisfoto’s Spanje / Een bijzonder gebouw in Las Palmas / Gran Canaria heeft meer dan strand alleen / Flamenco en meer in het Zuiderstrandtheater / Actief op Mallorca

Meer blogs over mooie wandelgebieden

Langs de dorpen van de Cinque Terre / Van de Peloponnesos tot het binnenland van Gran Canaria / Ten noorden van Benidorm / De Azoren / Mallorca / Mallorca Walking Event / Apulië

Meer blogs over mooie mediterrane kusten

Het beroemde Navagio Bay / De mooiste stranden van Sardegna / Prachtige verblijfsadressen op Griekse eilanden / Santorini in 50 mooie beelden / Grappig dorpje aan schitterende baai / De Côte d’Azur in februari / Paradijsje op Zakynthos / De kust net ten noorden van de Cinque Terre / Hotel aan de kust in Kroatië / De mooiste Turkse kust / Het kustpad wandelen tussen Vernazza en Monterosso

19 gedachten over “Wandelen langs de kust bij ’S Agaro en Sa Conca”

  1. WAUW! Ik vind de kust van Spanje altijd veel te massaal en toeristisch (bij Malaga vond ik dat niet erg trouwens), maar dit is werkelijk prachtig. Fijn ook dat het een wandelroute is waar je geen ‘hiker’ voor hoeft te zijn, dan is het voor mij ook nog te doen, haha!

    1. Leuk dat ik je verrast heb. Mensen hebben echt een totaal vertekend beeld van de Costa Brava, en ook van de Costa Blanca en andere costa’s trouwens. Ja, aan beide kusten vind je supertoeristische plaatsen, maar ook een hele mooie natuurlijke omgeving als je maar nét iets verder kijkt.

  2. Mooi zeg! Ik kan me voorstellen dat je foto’s bleef maken! Ik ben net begonnen met suppen, maar in zo’n omgeving moet dat helemaal fantastisch zijn. Mooie route.

  3. Ik ben nog nooit in Spanje geweest, vooral omdat het grootste deel van Spanje vol zit met toeristen. Ik ga dit zeker opschrijven, een wandeling langs de prachtige kusten en een rustig plekje! De uitzichten die je onderweg tegenkomt zijn ook prachtig!

    1. Dat denken mensen die nooit in Spanje geweest zijn vaak valt me op, maar het grootste gedeelte van Spanje zit juist NIET vol toeristen; het zijn maar een paar steden en plekken aan de costa’s waar veel toeristen komen, maar er zijn zúlke mooie natuurgebieden ook! En zoveel mooie dorpjes! Spanje is groot hoor! En mooie eilanden, ook rustiger eilanden…

  4. Wat leuk om dit alles te zien !!  We zijn een paar jaar geleden naar tossa de mar geweest en dat was ook zo mooi , om over de rotsen ,en langs de zee met goede wandelpaden te lopen , en nu willen we graag naar playa d’ore of S’Agore !, 
    Fijn dat ik nu weet dat het daar ook zo mooi en goed te lopen is !
    ,geweldige mooie foto’s !!,bedankt!, 

  5. Hallo Denise, inderdaad een prachtige wandeling. Kom al vele jaren in S’agaro en wandel deze route dan meerdere keren, op verschillende tijdstippen. De route is trouwens flink aangepast door hellingbaantjes te maken langs de traptreden. Ook is er halverwege, bij het prieel, een traplift naar de weg.

  6. Gracias voor dit artikel. We hebben deze heerlijke wandeling gemaakt en volop genoten van het uitzicht en een duik genomen in een baaitje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven