Het historische stadje Weesp is een gezellig stadje niet ver van Amsterdam. Deze prachtig aan de Vecht gelegen vestingstad is mijn geboortestad. Tijdens een wandeling door Weesp, langs mooie huizen, hotspots en bezienswaardigheden, nam ik een duik in het verleden.
Wil jij het pittoreske en authentieke Weesp ook eens (her)ontdekken en eindigen op een fijn terras aan het water? Met dit blog geef ik je alvast een indruk.
Bezoek Weesp en maak kennis met mijn geboortestad!
Weesp
Weesp is een levendig stadje aan het water. De historische binnenstad van Weesp telt ruim tweehonderd rijksmonumenten, waaronder niet alleen de Grote Kerk, maar ook mijn geboortehuis op de Nieuwstad!
Weesp heeft molens, forten, vuurliniehuisjes, grachtenpanden, eeuwenoude gevels, verrassende kerken, onverwachte kunstwerken, leuke lokale winkels en gezellige terrassen en restaurants. Ga je mee?
Ik neem je mee naar het Weesp van nu, vermengd met een vleugje jeugdsentiment.
Vestingstad Weesp
‘Welkom in de vesting Weesp’ staat er op een bord vlakbij de binnenstad. De vesting Weesp? Ja, Weesp is een vestingstad! Vanwege de centrale ligging aan de Vecht, op de grens van Utrecht en Holland, had Weesp eeuwenlang een belangrijke verdedigingsfunctie. Het vlakbij Weesp gelegen Naarden geniet veel meer bekendheid als vestingstad, maar het vooral bij ‘bootjesmensen’ bekende Weesp is ook de moeite waard.
Weesp is een gezellig vestingstadje dat minder bekend is dan Naarden, maar ook een rijke geschiedenis heeft.
Stelling van Amsterdam en Hollandse Waterlinie
Weesp maakte onderdeel uit van de Oude en Nieuwe Hollandse waterlinie en van de Stelling van Amsterdam. Aan de zuidoostkant van de stad is de aarden omwalling daar nog van over, maar ook de ronde forten spreken tot de verbeelding: Fort Ossenmarkt in het centrum van Weesp en Fort Uitermeer erbuiten. Hierboven zie je Fort Uitermeer.
Wandelen in Weesp
Misschien trein je al jaren voor je werk langs Weesp of stap je er dagelijks over, maar heb je het nooit een kans gegeven. Het uitzicht vanuit het station van Weesp, aan de centrumzijde, nodigt nou ook niet bepaald uit om verder te kijken. Doe je dat toch dan zul je verrast zijn. Binnen 5 minuten ben je in de gezellige binnenstad van Weesp.
Ga ook eens wandelen in Weesp!
Charmant stadje
Het authentieke Weesp heeft meer te bieden dan je misschien dacht, dus dat wil ik je graag laten zien, maar eerst iets over de geschiedenis van Weesp, want zonder die geschiedenis zou Weesp niet de charme hebben die het nu heeft.
Op zoek naar het Weesp van weleer in een typisch Hollands stadje.
Geschiedenis Weesp
Al in de twaalfde eeuw werd Weesp -toen nog Wesepe, Wispe of Wesopa- voor het eerst in geschriften genoemd en in de veertiende eeuw kreeg Weesp stadsrechten. In de vijftiende eeuw stond Weesp bekend om de lakenweverijen, maar later brachten vooral bierbrouwerijen en ook brandewijn- en jeneverstokerijen welvaart.
Na een periode van armoede kwam Weesp pas weer in de negentiende eeuw tot bloei door de komst van cacaofabriek Van Houten. Menig Weesper werkte er of is opgegroeid met de geur van cacao.
Weesper genotmiddelen
Het leukste en beste verhaal over de geschiedenis van Weesp lees je op de website van de Weesper stokerij Anker. Ik weet niet wie het geschreven heeft, maar dit valt niet te evenaren. Wat een heerlijk levendig en toegankelijk stuk! De eerste twee zinnen trekken je meteen het verhaal in: ‘Sodom, Gomorra, Weesp? Nou nee, maar het stadje is wel degelijk op genot gebouwd.’ Als je dat leest, wil je direct meer weten, toch?
‘Het zijn de genotmiddelen die Weesp groot hebben gemaakt. Bier, jenever, sigaren, brandewijn en chocolade; onder hun invloed heeft deze parel aan de Vecht haar glans gevonden,’ staat op de website van Anker Weesp.
Update 11 mei 2021: het mooie artikel over de geschiedenis van Weesp is geschreven door Nico van Wijk werd mij op Twitter verteld.
Een bezoek aan Weesp is zeker de moeite waard: vanwege de geschiedenis, de gezelligheid en de Weesper genotmiddelen die de stad bloei brachten.
Mijn Weesp
Voor mij persoonlijk is Weesp een stad vol herinneringen. Ik ben er geboren (ja, ik ben een Weespermop!) en zowel de familie van mijn vaders kant (Miltenburg) als van mijn moeders kant (Recker) kwam er vandaan. Geboorte en dood, verdriet en vreugd, alles maakten we er mee, en nog steeds.
Ik ben een Weespermop!
Ondanks dat ik al bijna 25 jaar in Den Haag woon en tussendoor in wereldsteden als Barcelona en Bangkok woonde, is Weesp de stad waar mijn roots liggen. Veel familieleden wonen er nog steeds, zowel in Weesp zelf als in andere plaatsen in een niet al te grote straal eromheen.
Mijn geboortehuis op de Nieuwstad in Weesp was een wijnwinkel geworden zag ik (WorldWideWine outlet) en inmiddels -update- heet het Het Fietshuys. Allebei wel toepasselijk.
Geboortestad Weesp
Weesp is de stad waar ik nog jaren voor familiebezoek en uitgaan te vinden was, ook toen we al lang in Ankeveen en Nigtevecht woonden. Door de Keurslagerij, de carnaval en wedstrijdzwemmen kwamen we er nog. Ook als tiener was ik nog meerdere keren per week in Weesp om te zwemmen, even naar het Kruidvat te gaan, fotorolletjes te laten ontwikkelen, boeken bij de bibliotheek te halen of een ijsje te halen bij Nelis.
Historische stad
Dat Weesp een historische stad is besefte ik indertijd nog niet echt of het boeide me nog niet zo veel. Uitgebreid details van oude gebouwen bewonderen, foto’s maken of de historie in te duiken deed ik niet. Nee, zo zag ik Weesp helemaal niet. Weesp was gewoon Weesp. Toch probeerde ik er deze keer eens met reisblogger-ogen naar te kijken.
Weesp was voor mij altijd gewoon Weesp. Toch probeerde ik er nu eens anders naar te kijken.
Pas nu ik wat ouder ben, zie ik wat een prachtige panden er in mijn geboortestad staan.
Weesp in de jaren 70, 80 en 90
Weesp was het alledaagse, het soms wat saaie, maar ook het ‘vrije’ en het feestelijke. De Sluis- en Bruggenfeesten, in het weekend dansen in The Londoner (eind jaren 80), drinken en sjansen bij Toeters & Bellen (wat later) en soms een tijdje een vriendje uit Weesp.
Begin jaren negentig was voor ons, meisjes uit Nigtevecht (een dorp waar iedereen je kende) Weesp de plek waar net wat meer gebeurde, ook al studeerde ik inmiddels al in Amsterdam. Totdat ook Weesp mijn wereld niet meer was en ik andere wegen wilde bewandelen. Echt de wereld in, nog meer reizen! Naar Azië en andere bestemmingen ver weg.
En toch, na het zien van meer dan 50 landen, waardeer ik wel weer meer wat er altijd al was, maar waar ik als jongvolwassene geen oog meer voor had: de schoonheid van mijn geboortestad Weesp. En niet alleen míjn geboortestad trouwens, ook BN’er Wendy van Dijk is er geboren.
Het mooie oude centrum van Weesp.
Het Amsterdam van vroeger
Midas Dekkers, al jaren woonachtig in Weesp (en afwisselend in het Overijsselse Heino), zei twee jaar geleden in een interview met Patrick Meershoek in Parool: ‘Weesp deed me een beetje denken aan het Amsterdam van vroeger. Heel veel leuke dingen die in Amsterdam verdwenen zijn, waren hier nog te vinden.’ En dat snap ik wel. Weesp heeft best een bijzondere sfeer!
Weesp is een stadje met een authentieke sfeer en een interessante historie.
Wandeling in Weesp
Sinds ik in Den Haag woon, kom ik steeds minder in Weesp. Afgelopen zomer, in september, op een mooie nazomermiddag, besloot ik er -na een afspraak in de buurt- spontaan weer even naartoe te gaan, in mijn eentje, en op mijn gemak rond te wandelen en met mijn telefoon her en der wat te fotograferen.
Weesp: niet zo bekend, maar zeker een wandeling waard!
Wandelen in Weesp
De geschiedenis van vestingstad Weesp zie je terug in de forten, molens en monumentale huizen. Die maken Weesp extra mooi. Maar vergeet ook de Vecht niet! Gewoon lekker op of aan het water zijn en al wandelend of fietsend de omgeving van Weesp verkennen is zeker de moeite waard.
Op de bezienswaardigheden die ik tijdens mijn wandeling in Weesp tegenkwam, kom ik nog terug in een apart blog, maar aan de hand van de foto’s in dit blog krijg je alvast een indruk van Weesp, van gewone straatbeelden tot fijne terrassen en restaurants!
Update: Wat te zien en doen in Weesp: tips en bezienswaardigheden in Weesp!
Omdat het een beetje veel werd, plaats ik de beste tips voor een bezoek aan Weesp in een apart blog met de titel ‘Wat te doen in Weesp’ (dat blog volgt later deze week!), maar hieronder ontdek je ook al het een en ander.
Ik wandelde langs gezellige terrassen en mooie plekken in Weesp.
Heel veel woonhuizen in Weesp zijn een rijksmonument.
Ik wandelde, keek, fotografeerde en genoot!
De (witte) Groenebrug over de gracht en ‘De Kom van Weesp’…
Eén van de kerken vanuit de Hoogstraat gezien.
Wandel zelf ook eens rond en laat je verrassen.
Let op details…
Bewonder bijzondere huizen.
En mis het stadhuis niet!
Wandelen in Weesp
Wil je net als ik een wandeling in Weesp maken en zo het centrum van Weesp ontdekken? Dan kun je -op basis van de tips en bezienswaardigheden in Weesp– gewoon zelf een rondje door Weesp wandelen, maar je kunt ook een vaste route lopen als je dat fijner vindt. Hier vind je wat routes voor een wandeling in Weesp:
- Wandeling Rondje Weesp
- Wandeling Verken Vesting Weesp
- Waterlinieommetje Weesp
- Audiotour Weesp
Wandel langs mooie plekken in Weesp, zoals de Theetuin hieronder.
Wandelen in de omgeving van Weesp
Wil je niet zo zeer de binnenstad, maar juist de omgeving van Weesp ontdekken, dan staan hier wat ideeën voor wandelingen vanuit Weesp:
- Wandelen naar Fort Uitermeer (altijd te bezichtigen, ook nu, en het Paviljoen is ook weer open)
- Wandelen naar Muiden
- Wandelen naar Abcoude en Fort Abcoude
- Wandelen naar Nigtevecht, Fort Nigtevecht en Fort Hinderdam
- Groene Wissel Weesp
- NS-wandeling Weesp, Gein en Vecht
- Wandelroutes rond Weesp via Komoot
- Wandelroutes via Wandelnetwerk Noord-Holland
Wandel langs de Vecht in Weesp.
Wandel de stad uit of ga varen met het blauwe vuurliniehuisje: de ‘Welkom in Weesp’-boot.
LAW Weesp: Floris V pad
Ook Lange Afstand Wandeling (LAW) het Floris V pad komt langs Weesp. Etappe 1 van deze LAW loopt van Amsterdam naar Weesp (16,5 km) en etappe 2 van Weesp naar Kortenhoef (21km). Dat is ook leuk om te doen natuurlijk!
Maar… vergeet ook het belangrijkste niet: na al dat wandelen is het de hoogste tijd voor een drankje op een terras!
Terrassen in Weesp
Eén van de sterke punten van Weesp zijn ook de gezellige terrassen. Gelukkig zijn ze weer open en laten we hopen ook snel weer in de avond, want laten we eerlijk zijn: een drankje op een terras op een mooie zomeravond is toch wel ultiem genieten, zeker als je lekker aan het water kunt zitten. In Weesp kan dat zowel aan de Vecht als aan de gracht, of zoals hieronder bij de sluis en De Kom van Weesp.
Wil je vanaf je terras zo je bed in kunnen rollen, boek dan alvast een nachtje bij Het Hart van Weesp, in het centrum van Weesp. Meer overnachtingstips volgen in mijn volgende blog!
Een drankje op een terras op een mooie zomeravond is toch wel ultiem genieten, zeker als je lekker aan het water kunt zitten.
Wat zijn leuke terrassen in Weesp?
Wil je middenin het centrum aan het water zitten, kies dan voor terrassen als Toeters & Bellen (op de foto hierboven), Bloom (ook al te zien op één van de eerste foto’s in dit blog),’t Heertje, Aaltje of hotspot Wispe, waar ik zo bij ‘Unieke borrelplekken’ op terugkom. Zoek je een terras vlakbij het station, maar wel aan het water, dan is ’t Helletje een optie!
Ook leuk is de Eendracht op Het Grote Plein bij het stadhuis (zie ook ‘Uit eten in Weesp’), wat overigens geen echt plein is, maar toch leuk qua sfeer. Zit het vol? Er schuin tegenover zit ’t Hoekje. Nog een tip: restaurant Het Weesperplein in de Slijkstraat heeft een tuin met terras achter. En kijk ook zeker even langs de gracht op de Nieuwstad, in de Hoogstraat of in de Slijkstraat.
De Schalkse (op de foto hieronder) vond ik zelf altijd fijn, omdat je er wat rustiger zit, heerlijk op het terras aan de Vecht. Het ligt vlakbij het fort op de Ossenmarkt. Aanrader!
Hieronder zie je achtereenvolgens De Schalkse, Bloom, Aaltje en La Ruelle.
Terrassen aan het water in Weesp.
Een mooie zomeravond in september.
La Ruelle heeft een mooie gevel vind ik.
Cafés in Weesp
Na je wandeling in Weesp op een frisse of regenachtige dag lekker het café in mag momenteel niet, maar lees je dit blog in de herfst pas, dan is alles hopelijk weer een beetje normaal en kan het wellicht wel. Ouderwets de kroeg in! Het was me nooit zo opgevallen, maar Weesp schijnt in verhouding tot het aantal inwoners een behoorlijk groot aantal cafés te hebben.
Midas Dekkers, die ik aan het begin van dit blog al even aanhaalde, zei hier over de cafés in Weesp: ‘Ik ben een groot liefhebber van bruine cafeetjes. In Weesp trof ik een disproportioneel aantal bruine kroegen. Ik voelde me meteen thuis. Ik woon op vier minuten lopen van het station, maar op weg van de trein naar huis moet ik wel vier goede cafés zien te trotseren.’
Hopelijk mogen de cafés en restaurants snel weer open, want dat maakt Weesp nóg gezelliger!
Zoals ik eerder al zei, kwam ik vroeger wel bij Toeters en Bellen, maar er zijn meer namen die ik me herinner, ook al kwam ik daar zelf zelden, zoals ’t Helletje en De Natte Krant. Die laatste bestaat niet meer, maar ik vond het altijd wel een mooie naam voor een café. Andere bars en cafés in Weesp zijn Café Bijna Thuis en de Heksenketel. Ik vergeet er vast nog een paar, ik ken ze ook niet allemaal meer!
Naast ouderwetse kroegen krijgt Weesp steeds meer trendy plekken valt me op.
Proeflokaal Wispe is dé hotspot in Weesp!
Unieke borrelplekken op historische locaties
Twee plekken in Weesp verdienen qua bijzondere historische locatie een aparte vermelding en dat zijn: het Proeflokaal van Brouwerij Wispe in de Laurentiuskerk en Paviljoen Uit & Meer bij Fort Uitermeer.
Brouwerij Wispe zie je op de foto’s hierboven en onder. Het zit in de Laurentiuskerk in het centrum van Weesp. Vroeger was dit nog gewoon de Rooms-Katholieke kerk. Het is de kerk waar mijn ouders trouwden, waar we uitvaarten meemaakten en… de kerk waar ik gedoopt ben! Met doopwater hoor, niet met bier. 😉
Borrelen in een kerk is natuurlijk wel bijzonder!
Borrelen in een historische setting!
Ook genieten: lekker lunchen aan de Vecht bij Fort Uitermeer!
Uit eten in Weesp
Uit eten gaan -als alles straks weer open is- kan ook goed in Weesp. Het meest recent was ik met familie bij De Eendracht in Weesp, hoewel ook dat ongemerkt alweer een paar jaar geleden is, met Kerstmis. Ze waren toen nog niet zo lang open.
Ook vierden we eens Kerst met familie bij BLOOM kitchen & bar, wat toen volgens mij nog een andere naam en eigenaar had. Het is prachtig gelegen in het centrum van Weesp, aan het water, in een erg mooi achttiende-eeuws monumentaal pand. In mijn herinnering was het ook van binnen heel authentiek, met stenen, maar op Instagram zie ik dat helaas niet terug. Of ik moet me vergissen.
Bij Rubens op Herengracht 33, waar nu restaurant Aaltje zit, aten we ook wel eens, volgens mij ook met Kerst. Ook gingen we hier boven vroeger dansen in het weekend, in de Londoner. Het was dé discotheek van Weesp destijds. Pas nu lees ik dat het een oud graanpakhuis was.
Lekker eten bij de Eendracht in Weesp, in het oude ABN-AMRO gebouw.
Chinees in Weesp
Toen ik nog kind was, in de jaren 70 en 80, was vooral ‘de Chinees’ je van het: Tong Ah, het restaurant op de hoek waar je Weesp binnen rijdt. Het bestaat nog steeds! Destijds ietwat oubollig en traditioneel, nu veel mooier en een ruime keuze wat ‘asian cuisine’ betreft, met ook sushi, Thais en andere Aziatische gerechten. Ook hier ben ik jaren geleden nog eens terug geweest met familie, ook met Kerst.
Griekse of Italiaanse restaurants in Weesp
De Italiaan en de Griek in Weesp waren vroeger ook al geliefd. Het Griekse restaurant Niki zit in een mooi pand wat eerder in dit blog al voorbij kwam. Het trendy ogende Passata en het eveneens populaire La Base bestonden indertijd nog niet. Ik kwam ze nu tegen. Voor een ‘echte’ Napolitaanse pizza in Weesp kun je daar terecht, bij La Base. Liever pasta? Dan moet je bij Passata zijn.
Het hippere Passata en La Base bestonden indertijd nog niet.
Het Amsterdam van vroeger en nieuwe Weespers
Midas Dekkers vond Weesp leuk omdat het op het Amsterdam van vroeger leek. Het oprukkende toerisme en de komst van nieuwe bewoners ziet hij echter met lede ogen aan. ‘Het is één grote yuppenbrigade,’ zei hij twee jaar geleden al in het al eerder aangehaalde interview in Parool.
Naast de echte Weespers zijn er inderdaad veel nieuwe Weespers, vooral sinds de bouw van Leeuwenveld en Weespersluis, in de nieuwe wijk aan de rand van Weesp, de Bloemendalerpolder, waar steeds meer Amsterdammers neerstrijken. In mijn tijd waren die nieuwbouwwijken er allemaal nog niet, alleen Aetsveld. Ik weet zelfs nog dat de wijk Aetsveld gebouwd werd!
Door nieuwbouw terug naar de prehistorie
Wat wel mooi is aan bouwwerkzaamheden is dat er zo nu en dan nog eens iets uit de prehistorie naar boven komt. Bij de aanleg van de nieuwbouwwijk Weespersluis zijn bijvoorbeeld tientallen veeneiken ontdekt uit de late prehistorie en de Romeinse tijd. De veeneik is een boom die hier 3.000 jaar voor Christus al stond, las ik in het Weespernieuws. Dat is toch wel bijzonder. Maar… het belangrijkste verleden van Weesp is het vestingverleden en natuurlijk chocola en drank!
Bezienswaardigheden en overnachtingstips Weesp
Hopelijk heb je zin gekregen om vestingstad Weesp eens een dagje of middagje te gaan ontdekken. Lees voor een nog betere indruk van Weesp binnenkort ook mijn andere blog met bezienswaardigheden in Weesp, leuke sportieve activiteiten en bijzondere overnachtingstips in en om Weesp.
Wil je het volgende blog over Weesp niet missen? Volg me dan op Facebook!
Wordt Weesp de allermooiste vestingstad van Nederland?
O ja, en dan was er nog die verkiezing van ‘De mooiste vestingstad van Nederland’. Ik denk niet dat Weesp in de top 5 mooiste vestingstadjes eindigt (er zijn immers zoveel mooie vestingsteden in Nederland!), maar tussen die 50 vestingsteden die in het boek van ANWB zullen verschijnen verdient het zeker een plekje!
Maak ook een wandeling in Weesp en oordeel zelf!
Weesp is een fraai stadje dat nog niet bij iedereen op het vizier stond, maar hopelijk nu wel. Niet alleen door dit blog natuurlijk, maar ook door de verkiezing van de ANWB waarbij Weesp in de top 40 mooiste vestingsteden staat, krijgt het extra bekendheid.
Of Midas Dekkers daar zo blij mee is, betwijfel ik. In het interview van twee jaar geleden dat ik net al een paar keer aanhaalde zei hij: ‘Weesp is altijd de grote onbekende gebleven. Daardoor heeft het zich zo lang kunnen handhaven in al zijn schoonheid en aantrekkelijkheid.’
Wordt Weesp te populair?
Midas Dekkers vreest -zo staat in het zeer lezenswaardige interview van Patrick Meershoek in Parool– dat over een kleine 10 jaar heel veel dingen die de eigenheid van Weesp uitmaken, verdwenen zullen zijn en dat het helemaal onder de voet wordt gelopen. Laten we hopen dat dat niet zo is.
Dus mensen: ga er niet naartoe! 😉 Of stiekem toch, maar niet allemaal tegelijk. En áls je gaat, heb dan respect voor wat Weesp is en vooral ook was. Het Weesp van weleer. Dat wat Weesp Weesp maakt. Want juist dat maakt het bijzonder.
‘Ga niet naar Weesp!’
Facebookpagina Weesp
Woonde je zelf vroeger in Weesp en wil je graag herinneringen ophalen? Dan zul je je zeker vermaken met deze twee Facebookpagina’s over Weesp:
Heb je ook een verleden in Weesp en wil je daar weer wat van terug zien? Deze 2 Facebookpagina’s zijn één en al jeugdsentiment.
Dagelijks vind je hier foto’s van Weesp en herinneringen aan hoe Weesp was en hoe het nog altijd in Weesper harten voortleeft. Een genot om naar te kijken voor iedereen die al wat ouder is.
Wil je het volgende blog over Weesp (of andere blogs!) niet missen? Volg Follow my footprints dan op Facebook! Kom je uit Weesp en ken je me nog van vroeger, dan kun je me ook privé volgen.
Weesp op tv
In de serie De K van Karlijn op Net5 waren veel beelden van Weesp te zien, maar ook worden er deze maand tv-opnames gemaakt voor de nieuwe televisieserie: Tweede Hans. Nog tot en met 28 mei 2021 wordt er gefilmd aan de Utrechtseweg.
Wil je dus juist graag de huisjes van de Vuurlinie en de molens zien dan zou ik een ander moment kiezen. Om drukte te vermijden of te voorkomen dat je niet overal bij kunt zou ik dan niet in mei, maar in juni naar Weesp gaan. Eind van de maand komt ook koningin Máxima nog naar Weesp!
Boek over Weesp
Ben je geïnteresseerd in de recente geschiedenis van Weesp dan kun je dit boek aanschaffen.
Plattegrond Weesp voor aan de muur
Woon je in Weesp of heb je iets met Weesp, dan vind je het misschien leuk om een plattegrond van Weesp aan de muur te hangen:
Dit boek is wellicht ook leuk om te lezen of cadeau te doen:
Informatie Weesp
Meer over Weesp lees je op Welkominweesp.nl (de website van de VVV van Weesp) en op Visit Gooi en Vecht. Een blog met bezienswaardigheden, activiteiten en overnachtingsmogelijkheden in Weesp volgt binnenkort nog in mijn andere uitgebreide blog met tips in Weesp! Wil je niet wachten? Boek hier alvast een hotel, B&B of andere overnachting in Weesp of omgeving.
Andere blogs over Nederland die je wellicht interesseren:
- Vestingstadjes in Nederland
- Henschotermeer, het mooiste meer van Midden-Nederland
- Marken, Volendam en de Zaanse Schans
- De Amsterdamse Waterleidingduinen
- Wat te doen in Zandvoort
- Uitjes met kinderen in Nederland
- Alle blogs over Nederland
Overnachten in Nederland
- Bijzonder overnachten met kinderen
- Uniek slapen in Amsterdam
- Hotel op de Pier in Scheveningen
- Leuke adresjes voor 2 personen
- Natuurhuisjes in Nederland
Dit blog bevat enkele affiliatelinks naar BOL.com en één naar Booking.com. Bestel je via zo’n link iets wat ik promoot (of iets totaal anders wat je toevallig nodig hebt of tegenkomt, of waar je wil verblijven) dan krijg ik een heel klein beetje commissie en dat is fijn. Voor jou maakt het qua prijs niets uit, maar ik ben er -als reisblogger in coronatijden- weer een beetje mee geholpen. Een blog schrijven als deze deed ik met plezier, maar kost ontzettend veel tijd, dus leuk als je -nu of later- iets via zo’n linkje aanschaft!
De foto’s in dit blog maakte ik in september 2020. De foto’s van Fort Uitermeer, de theetuin en het rijtje vuurliniehuisjes zijn door mijn moeder Anneloes Recker gemaakt. De foto van het Wispe-biertje is door mijn vader Henny Miltenburg gemaakt. De foto’s mogen niet zomaar elders gebruikt worden. Dit blog delen mag uiteraard wel! Graag zelfs!
Wat toevallig, ik ben ook geboren/getogen in Weesp & Ankeveen en ging in Den Haag op.mezelf wonen
Dank je wel voor je artikel. Weesp was zo’n plek waarvan we weleens gehoord hadden…maaar eigenlijk niets vanaf wisten.
Wat een aangename verrassing was het. Ik dacht in een uurtje zijn we wel klaar…maar er is zoveel te zien en we hebben zulke aardige mensen ontmoet…dat we er met een gemak een middag hebben doorgebracht.
Wat een groene vestingstad en volgens mij – samen met den Bosch- de meeste grachten binnen in een vestingstad.
Het was prachtig weer en alle ei kels waren dicht…dus veel mensen zullen het water opgegaan. Want de stad was zo heerlijk rustig.
Proeflokaal witse was een echte parel. Mooi, hip en lekker.
Fort uitenmeer lag toch op de terugweg…. dus die ook nog even meegepakt. De vlinders waren bezig aan hun parings-dans-vlucht. Heel bijzonder.
Ik ben je ontzettend dankbaar want Weesp is met stip binnen te komen in de top 5 leuke ontdekkingen in Nederland.
Wat leuk om te horen Nancy! Ik was een beetje bang dat ik het door mijn Weesper wortels geromantiseerd had, maar ik ben blij te lezen dat jij het als vreemde ook echt heel leuk vond!
Mooi te horen! Fijn dat je genoten hebt!
Weesp is geweldig! Ik ken het omdat mijn familie uit de Vechtstreek komt. Als kind kwam ik hier in de jaren 60 en 70 regelmatig De familie van moeders kant komt uit Nigtevecht. Mijn moeder is er geboren . In de Dorpsstraat staan nog een paar huisjes die mijn grootvader zelf ontworpen en gebouwd heeft. Een oudtante is ooit dienstmeisje geweest op buitenplaats Zwaanwijck.
Bijna ieder jaar maak ik daar een fietstocht en doe ik de geboorteplaatsen aan van al mijn grootouders; Kortenhoef, Vreeland, Baambrugge, Nigtevecht en Weesp pak ik dan altijd even mee.
Voor mij het mooiste stukje Nederland!
Dankjewel voor je interessante blog!
Ha Marjon, wat leuk! Ik ben opgegroeid in Nigtevecht (vanaf m’n 8e woonde ik er) en de naam Griffioen ken ik nog wel ja. Ik had alleen nooit de link met jou gelegd. Wat leuk ook dat je grootvader er huizen heeft ontworpen. Wij hebben ook nog in de Dorpsstraat gewoond! En Zwaanswijck was zo’n plek die altijd tot de verbeelding sprak.
Voor mijn zijn de plaatsen die je noemt ook verbonden met mijn jeugd. Ankeveen ook nog.
Inmiddels woon ik al 30 jaar in Den Haag, maar ben nog steeds verknocht aan mijn geboorteplaats. Via een website op FaceBook leer ik veel nieuws kennen, maar ook veel ‘ouds’. Jouw blog is een uitstekende weerspiegeling van alle mooie en leuke plekken on Weesp. Mijn complimenten voor de foto’s! Ga binnenkort weer eens terug naar Weesp om de oude én nieuwe sfeer te herproeven.
Beste Ben, wat leuk om te horen!
Veel plezier als je terug gaat.