zandtouch-elvenhoeve

Warm zand behandeling bij de Elvenhoeve

In de winter kan ik er intens naar verlangen. Warmte. De zon op mijn huid. Warm zand onder mijn voeten. Ontspannen. Ècht ontspannen. Gelukkig werd ik door wellness center De Elvenhoeve gevraagd om een ‘warm zand behandeling’ te ondergaan, een soort warmtetherapie. Kwam dat even mooi uit!

Kleinschalig wellness centrum

In kleinschalig wellness centrum De Elvenhoeve op de grens van Zuid-Holland en Utrecht worden zogenaamde TouchTreatments gegeven. De Elvenhoeve is niet te vergelijken met de grote wellness resorts. Het is niet massaal, maar juist heel kleinschalig.

Er is alle aandacht voor je en je kunt echt tot rust komen. Door de persoonsgerichte benadering voelt het als een privé wellness centrum. Een plek waar je dus niet bang hoeft te zijn dat je de overbuurman, een ex of een ouder van school tegenkomt.

lavendel-bad

Touch Treatments: een uniek concept

Het wellness center werkt met unieke en hoogwaardige behandelingen die je niet zomaar overal tegenkomt: de zogenaamde Touch Treatments, waarover zometeen meer.

kleinschalig-wellness-center

Welke behandeling kiezen bij welke klacht?

Je kiest de behandeling die perfect bij jou past. Een behandeling waar jij je het best bij denkt te voelen en waar je echt behoefte aan hebt, zodat je optimaal resultaat bereikt. Maak je je druk om rimpels of juist om donkere kringen onder je ogen? Heb  je een gespannen nek of pijn in je rug of schouder? Ben je vermoeid of voel je je onrustig? Heb je hoofdpijn of spanningsklachten? Heb je behoefte aan warmte, wil je nieuwe energie of gewoon alleen maar RUST? Gewoon heel even weg uit het hectische leven van alledag? Voor bijna elke klacht of wens is wel een behandeling geschikt.

relax

Goed om te weten

De behandelaars zijn in staat te voelen ín het lichaam en kunnen daardoor blokkades, verklevingen en zwaktes vinden en verhelpen. De behandelingen worden niet volgens een vaste volgorde geleerd, maar vanuit doelen.

Voor de behandeling worden er eerst wat vragen met je doorgenomen: of je medicijnen slikt, of je ooit geopereerd bent, of je onder behandeling van een specialist bent, etc. Allemaal om de behandeling zo veilig, prettig, goed en doelgericht mogelijk te kunnen geven en ervaren.

massagebank

Welke behandelingen zijn er?

Wellness Center De Elvenhoeve werkt zoals gezegd met Touch Treatments. Er zijn spierbehandelingen, huidbehandelingen en therapeutische behandelingen. Momenteel bieden ze de Deep TissueTouch, de PeelTouch, de BindweefselTouch (met gebruik van ijs!), de Shiatsu GelaatTouch (met drukpuntenmassage), de BodypeelTouch, de Klassieke Touch, SportTouch, Fascia Touch (met behulp van cups), de FaciemTouch, en de Warm ZandTouch aan. Er komen nog nieuwe treatments aan, waaronder de Ofura en de Hammam Touch!

Bijzondere behandelingen genoeg dus. Hier kun je ze nogmaals bekijken. Ik ging voor de Warm ZandTouch.

Warm-ZandTouch-Elvenhoeve

Zandstranden

Zoals je waarschijnlijk inmiddels wel weet hou ik intens van warmte, van echt warm weer, liefst altijd boven de 25 graden, en van zon, zee en strand, zowel in Nederland als in het buitenland. Het strand is altijd een fijne plek, van Las Palmas tot Nice, van Griekenland tot Turkije, en van Sardinië tot Cuba.

Niet om hele dagen op te liggen bakken, maar wel om op je blote voeten even overheen te wandelen, het zand tussen je vingers door te laten glijden of een drankje te drinken met uitzicht op zee. Vooral als het dan ook nog een hele zwoele avond is. Gelukkiger kun je me niet maken.

Ik-hou-van-het-strand

Behoefte aan warmte en ontspanning…

Zandstrand

Verlangen naar warmte

Juist nu, in de koude wintermaanden, kan ik daar éxtra naar verlangen! Wanneer heb ik eigenlijk voor het laatst warm zand onder mijn voeten gevoeld? Veel zand gezien heb ik nog wel, maar echt gevoeld? In Thailand niet, en in Alicante en op het strand van Villajoyosa ook niet. In Griekenland wel! In september, op Sithonia.

Op de site van De Elvenhoeve staat:

Jaarlijks reizen miljoenen mensen naar zuidelijke stranden om van het warme zand te genieten, het lichaam te regenereren en indicaties succesvol te behandelen. De huidige technologie maakt het ons mogelijk deze warmtetherapie het hele jaar door op elke gewenste plek ter wereld te brengen.

zon-zee-strand

Warmte therapie

Ik koos dan ook niet voor niets voor de warm zand treatment, een soort warmtetherapie. Want als ik ergens naar kan verlangen dan is het wel naar warmte. En dus mag ik plaatsnemen op een zandbank. Een grote massagetafel gevuld met zand. Geen gewoon zand, maar kwartszand. En nog verwarmd ook. Op dat bed lig je niet alleen maar te liggen, maar krijg je een speciale behandeling.

De ideale warmte therapie

warm-zand-touch

Wat is de Warm ZandTouch precies?

De Warm ZandTouch wordt gegeven in een thermisch zandbed dat gevuld is met 225 kilo kwartszand. Het bijzondere aan dit zand is dat het warmte vast kan houden en langzaam weer kan afgeven. De droge en milde warmte van het kwartszand onder en om je lichaam zorgt ervoor dat je snel ontspant. Tijdens deze intensieve ontspanning worden je hart en bloedvaten niet belast.

warm-sand-touch

Zakjes verwarmd zand

Op je lichaam worden zakjes met verwarmd zand geplaatst. Het lijken een soort kruidenzakjes en ze voelen als zachte minikruikjes. Deze warmtestempels versterken de warmte van het zandbed en worden tijdens de behandeling steeds verplaatst. Zowel de voor- als de achterkant van je lichaam komt aan bod, en zowel je romp als je benen en armen.

Je wordt afgedekt om heerlijk warm te blijven en steeds wordt een stukje opengeslagen waar je op dat moment behandeld wordt, met die warme zakjes zand dus.

zandzakjes

Massage

De zakjes worden niet alleen op je lijf gezet, je wordt er ook mee gemasseerd. En dat voelt heerlijk! Het zijn lekker zachte zakjes, niet ruw of zo. Op gegeven moment voel je niet eens meer of je nou gemasseerd wordt met zandzakjes of handen, zo fijn warm voelt het aan. Je krijgt zo in je hele lichaam een heerlijk intens gevoel van warmte. Je voelt het echt van binnen.

kwarts-zand

Hoe warm wordt het?

Wordt het niet erg warm? Nee, helemaal niet. Het voelt gewoon heerlijk warm, maar absoluut niet te. Je ligt niet te zweten of zo. Het is niet zoals een sauna, het is gewoon een warme behandeling die je intens verwarmt. Een cosy gevoel, behaaglijk, alsof je lekker onder een warm dekentje ligt (dat lig je deels ook) en dat is alleen maar héérlijk.

warm-egypte

Traditie uit het oude Egypte

Deze warmzandbehandeling bestaat al eeuwen. Al in het oude Egypte werd deze medische therapievorm toegepast. Daar waren zandbaden heel gebruikelijk. Ook in het Marokkaanse Merzouga schijnt dit wel eens gedaan te worden. Je ligt dan echt ingegraven in het zand. Ik ben in Merzouga geweest, maar ik heb het niet gezien. Zit een zandbad in de woestijn er even niet in dan is deze behandeling ideaal. Dan kun je daarna weer dromen over mooie bestemmingen.

egypte

Word je bij de behandeling (niet) ingegraven in het zand?

Misschien vraag je je af of je bij deze behandeling dan net als in het oude Egypte wordt ingegraven in het zand. Het antwoord is nee. Je ligt gewoon op het zand en wordt behandeld met zakjes zand. Zowel het zand waar je op ligt als het zand in de zakjes is heerlijk warm.

Je ligt ook niet met je blote lijf in het zand, maar op een handdoek die in dat zand ligt. Het voelt veel zachter dan als je normaal op het strand ligt.

wandelen-op-het-strand

Moet je in je blootje?

Nee. Je mag tijdens de zandbehandeling in je blootje liggen als je dat fijn vindt, maar je mag ook je slipje of onderbroek aanhouden, net wat je zelf het prettigst vindt. Je hoeft ook niet in je blootje door de kamer te lopen, want je kleed je om in de verkleedruimte en trekt daar een badjas aan (die je van het centrum krijgt) en badslippers. Omdat er verder (haast) niemand tegelijk met jou in het centrum is heb je alle privacy.

warmte-behandeling

Speciale zandbank, speciale therapie

De Warm Zand Touch is een therapievorm die niet zomaar door iedereen gegeven kan worden. Therapeuten moeten in het bezit zijn van zo’n speciaal warm zandbed en ze moeten de behandelmethode weten. Op de site Green Touch Education lees je er meer over.

luxe wellness

Voor wie is de Warm Zand Touch geschikt?

De Warm Zand Touch is o.a. aan te raden als je overspannen bent, een burnout hebt gehad, als je het moeilijk vindt om te ontspannen, als je behoefte hebt aan echt diepe ontspanning, als je last hebt van vermoeidheidsverschijnselen en als je het vaak koud hebt.

Deze speciale zandtherapie helpt niet alleen om in een stressvolle periode tot rust te komen, maar ook om dieper liggende blokkades op te heffen. Daarnaast bevordert het ook nog eens de afvoer van afvalstoffen.

sfeervol-wellness-resort

Niet praten maar genieten

Om echt tot rust te komen en stilte en ontspanning te ervaren wordt er niet gepraat. Het is niet de bedoeling uitgebreid gesprekken te gaan voeren, maar juist even niks zeggen en relaxen. Tenzij er iets is wat niet goed voelt, dan moet je het natuurlijk wel even aangeven.

Zet je telefoon uit (echt uit, zodat je ook de trilfunctie niet meer hoort zoals ik had) en geniet.

Een momentje voor jezelf

warm-zandtouch

Bloggen over mijn ervaring

Als blogger vond ik het lastig ondertussen geen aantekeningen te kunnen maken waardoor de woorden die me te binnen schoten voor mijn blog als een mantra in mijn hoofd bleven zitten. 100% relaxen als je er voor je werk bent kan dan dus niet, maar heel erg genieten wel. Want, die aangename warmte aan en om je lijf, en de massage op zich is gewoon pure verwennerij.

Het was zelfs zo heerlijk dat ik na de behandeling het liefst had willen blijven liggen of op het zandbed had willen blijven slapen. Ik moest er niet aan denken straks na de autorit met mijn collegablogger naar Den Haag nog op de fiets door de kou te moeten.

kleinschalig-wellness-resort

Wat kan er nog meer?

Naast een behandeling kun je ook nog voor 12,50 iets kleiners bijboeken zoals het epileren of verven van je wenkbrauwen, het verven van je wimpers of haartjes op je bovenlip verwijderen.

Een kuur van een halve dag kan ook.

elvenhoeve-buiten

Kun je ook naar buiten?

Met mooi weer kun je ook nog lekker buiten zitten op de loungebank met uitzicht op het polderlandschap.

kleinschalig-wellness-centrum

Privé de wellness-kamer afhuren

In combinatie met een van de touch treatments kun je voor 40 euro ook helemaal privé de kamer met wellness faciliteiten afhuren. Je hebt dan de bubbelbaden, regendouches, het warme zandbed en de infrarood sauna een uur lang tot je beschikking.

kaarsjes-bij-bad

Thee en water drinken

Vóór de behandeling werden we overigens welkom geheten met een heerlijk kopje thee en een plakje spekkoek. Daarna kreeg ik nog een glaasje water met steranijs. Sowieso is het goed om –vooral ook na een behandeling- veel water te drinken. Alcohol van te voren is niet slim, en ook erna kun je het beter een dagje laten.

Aziatische-thee

Preventie

De touch treatments werken preventief en zijn dus bedoeld voor het behoud van een gezond lichaam en een ontspannen geest . Wacht dus niet tot het al te laat is. Vaak gaan mensen pas een dagje wellness plannen als ze écht niet meer kunnen, als ze tegen een burnout aan zitten of al overspannen zijn, als ze pijn voelen en overbelaste spieren hebben van werk, sport of tillen. Maar juist als je eerder relaxmomenten neemt en regelmatig echt ontspant (hoor wie het zegt, ha ha) kun je erger voorkomen.

behandelkamer-Elvenhoeve

Laat jij je vaak masseren?

Zelf heb ik in mijn leven hooguit 5x een echte massage gehad. Los van massages van vriendjes dan (mannen die je dan ineens gaan masseren, wat natuurlijk heel lief is, en heel fijn, maar die massages zijn doorgaans niet voor je algehele gezondheid bedoeld). Maar echte massages? Zelden. Een keer in Thailand, een keer in Laos en hooguit 2x in Nederland.

Ik ken mensen die zoiets minstens een paar keer per jaar doen, maar ik gunde het mezelf nooit. Ik had er geen geld voor of ik bewaarde dat geld dan toch weer voor andere dingen. Maar nu kreeg ik het en voelde ik wat het met me deed. En pas dan (of als er iets mis gaat) besef je eigenlijk pas weer hoe belangrijk de zorg voor je lichaam is.

zakjes-warm-zand

Als herboren

Als herboren zitten we op de bank van het wellness centrum. Het heeft ons goed gedaan, maar nu is het toch echt afgelopen. We krijgen nog een flesje water mee en duiken dan de donkere en ijskoude februarinacht weer in. Het is na negenen maar even zijn we alle besef van tijd kwijt. Alsof we even op minivakantie zijn geweest. Dat willen we wel vaker natuurlijk. Jij ook?

thee-drinken-loungen

Anti-veroudering

Ouder worden we allemaal. Dat is niet erg, het hoort bij het leven. Zo ook de tekenen van ouderdom. Heb je er ‘last’ van, dan hoef je niet meteen aan de botox, maar kunnen verschillende behandelingen, zoals de Peel Touch en de Deep Tissue Touch, je helpen het huidverouderingsproces van je gezicht en decolleté te vertragen. La Colline (op de foto hieronder) is een Zwitsers antiverouderingsmerk dat wordt gebruikt wordt bij de Deep Tissue Touch.

Colline-beauty-treatment

Cadeaubon

De Elvenhoeve heeft ook cadeaubonnen. Dus had je nog geen cadeau voor je vriend, vriendin, man of vrouw voor Valentijnsdag (of lees je dit pas als het bijna kerst is of als je partner, vader, moeder, dochter, zoon of zus bijna jarig is), dan weet je nu wat je moet kopen.

Je lijf is belangrijk!

pantoffels

Wie zit er achter de Elvenhoeve en de Touch-behandelingen?

Het kleinschalige wellness centrum wordt gerund door Monique Borsboom en Josan van der Meer. Zij hebben in Nederland zusterbedrijf de GreenTouch Education ontwikkeld waarmee ze ook anderen weer opleiden in de verschillende Touch Treatments.

Monique-Borsboom

Waar hebben ze het zelf geleerd?

Monique en Josan deden hun kennis en ervaring op in het Verre Oosten: de grondslag van de diepe weefselmassage leerden ze in Singapore, de grondslag van de shiatsu in Japan en cupping (oftewel vacuümtherapie, ook een alternatieve geneeswijze) in China. Daarnaast deden ze in Duitsland veel kennis op over bindweefselmassages. Beide dames waren gisteren aanwezig. Josan deed de SandTouch en Monique de ShiatsuTouch.

In 2011 won De Elvenhoeve overigens ook nog de prijs ‘Beautysalon van het jaar’.

Makeup tafel

Wat kost het?

Een behandeling bij de Elvenhoeve kan tussen de 72,50 en de 92,50. De warm zand touch die ik kreeg (75-90 minuten) kost normaal 90 euro. Een klassieke touch (spiermassage) van een uur kan voor 72,50. Je kunt ook kuren doen van meerdere weken (van bindweefsel- tot spier- en gelaatskuren). Bekijk hier de volledige tarievenlijst.

wellness-zuid-holland

Cadeaubon

Tip: verras je Valentijn met een bezoekje! Een heerlijk relax-cadeau waar bijna iedereen wel behoefte aan heeft. Je kunt alleen gaan, maar ook met zijn tweetjes. Met zijn tweetjes kun je tegen betaling (bij een behandeling) zelfs een uur lang de wellnessfaciliteiten privé gebruiken.

wellness-kleinschalig

Waar ligt De Elvenhoeve?

Wellness Centre De Elvenhoeve ligt in een heerlijk landelijk gelegen hoeve, rustig in de polder, tussen Haastrecht en het mooie Oudewater, met uitzicht over de weilanden. Adres: Provincialeweg Oost 69, 2851 AB, Haastrecht. Het ligt op de grens van Utrecht en Zuid-Holland, niet ver van Gouda vandaan. Om een duidelijker beeld te geven; het ligt midden in de cirkel Utrecht, Nieuwegein, Vianen, Dordrecht, Capelle, Rotterdam, Zoetermeer, Alphen, Nieuwkoop en Maarssen. Nog dichterbij liggen Gouda, Waddinxveen, Bodegraven, Woerden, Harmelen, Montfoort, Schoonhoven en enkele dorpen.

Ben je dus op zoek naar een kleinschalig wellness centrum in Zuid-Holland of Utrecht dan is dit de plek. Parkeren is gratis.

kleinschalif-wellness-Elvenhoeve

informatie-Elvenhoeve

Is het ook bereikbaar met het openbaar vervoer?

Hoewel het het handigst is om hier met de auto naartoe te gaan (ik kon meerijden) gaat er ook een bus. Voor zover ik begreep gaat die vanaf Gouda ieder half uur en ’s avonds ieder uur. Check zelf de tijden even als je het van plan bent en neem het ruim.

Met het openbaar vervoer vanuit waar ik woon in Den Haag zou ik er anderhalf uur over doen, terwijl het met de auto maar 40 minuutjes is.

wellness-centrum-elvenhoeve

Openingstijden

De Elvenhoeve is dagelijks geopend van 9:30 tot 17:30u, behalve op dinsdag. Op maandag en donderdag kun je ook in de avond terecht. Je kunt er alleen op afspraak naartoe. Contactgegevens staan op de site van De Elvenhoeve.

Je hoeft er geen dag vrij voor te nemen; een paar uurtjes, in het weekend of een avondje kan ook.

Elvenhoeve-wellness

Zijn er meer plekken in Nederland waar ik zo’n warm zand therapie kan doen?

Deze behandeling is zo uniek dat het nog vrijwel nergens gedaan wordt. Er schijnt alleen een plek te zijn in het oosten van het land, tegen de Duitse grens aan, waar het ook kan.

beauty-experience

Wellness blogger

Enige maanden geleden werd ik via twitter benaderd door Naomi Smits. Zij vroeg of ik dit centrum samen met een andere blogger uit wilde proberen. Ik wist meteen wie ik moest vragen: Henriette Bokslag, een collega reisblogger die ook nog een wellnessblog runt: Wellness Spots. Ze had net als ik de laatste tijd ook veel op haar bordje gekregen, dus als ik het iemand gunde was zij het wel.

Eigenlijk wilden we de behandeling nog voor de drukke decembermaand plannen, maar dat lukte door onze volle schema’s niet meer. Maar nu wel dus. Zij deed de Shiatsu Gelaat Touch (een ‘natuurlijke botox’) en was net zo enthousiast als ik. Op Wellness Spots zul je daar dus binnenkort meer over lezen.

shiatsu-behandeling

Ben jij ook altijd druk met je werk, je gezin of andere dingen? Lijkt het jou ook wel wat om lekker op te warmen en te ontspannen in het warme zand? Of heb je een andere behandeling gezien die je wel wat lijkt? Gun het je zelf of vraag het cadeau.

Elvenhoeve-zand-touch

Ik bezocht Wellness centrum De Elvenhoeve op uitnodiging van De Elvenhoeve zelf. Desondanks heb ik mijn eerlijke mening gegeven. De foto’s heb ik zoals altijd zelf gemaakt.

Verlangen-naar-zon-en-warmte

Dit vind je misschien ook leuk

Zand & zen in de Sahara

De woestijn vanuit de lucht

Naar de zon in de herfst

Mooie plekken voor je volgende vakantie

Gran hotel Monterrey & Spa

Kleinschalig overnachten in Toscane

Een heerlijk hotel in de Catalaanse natuur

Bijkomen bij Thermae 2000

Luxe suites op De Pier met zeezicht

Zwoele zomeravonden op het strand

3 gedachten over “Warm zand behandeling bij de Elvenhoeve

  1. Henriette

    Wat uitgebreid Denise maar heerlijk! Ik droom al helemaal weg bij je warme zand verhaal en kan niet wachten op de zomer;)! Dank voor het noemen, ik zit nog even in de relax fase maar binnenkort alles over de Shiatsu op Wellness Spots;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *