Wat te doen in Madrid met kinderen: de leukste tips!

Inhoudsopgave

Wat te doen in Madrid met kinderen: de leukste tips!

Barcelona is een populaire stad om met kinderen te bezoeken, maar ook de hoofdstad Madrid is een leuke stad om met kids naartoe te gaan! Ik was er al eens geweest, maar afgelopen zomer bezocht ik Madrid opnieuw met mijn zoon van 8 en dochter van 11, tijdens het interrailen door Spanje. We hadden 2 en een halve dag om de stad te verkennen en genoten volop.

Madrid met kinderen

Wil je op citytrip naar Madrid met kinderen? Madrid is heel geschikt voor gezinnen. Of je nou met een baby, dreumes of peuter naar Madrid wil of met schoolgaande kinderen of tieners, het kan allemaal en voor elke leeftijd is er wel wat te doen. Ook als ouder alleen met kids kun je prima naar Madrid.

hostel-bij-plaza-mayor

eten-madrid-kinderen

Waarom naar Madrid?

Madrid is natuurlijk de hoofdstad van Spanje, dus dat alleen al maakt het interessant om er een keer naartoe te gaan, maar het is ook echt een mooie en zeker ook kindvriendelijke stad. Madrid heeft veel parken, pleinen, bezienswaardigheden en leuke activiteiten voor kinderen, je eet er lekker en met een zonnetje erbij is het al helemaal genieten! In dit reisblog lees je mijn tips voor een bezoek aan Madrid met kinderen.

vervoer-madrid-kids

Tip: Hotels (ook het hostal waar ik met de kinderen sliep) staan verderop in dit blog! Moet je dus nog boeken? Bekijk het dan even. Wil je meteen je vlucht en hotel in één boeken? Kijk dan hier of hier.

stedentrip-kinderen-madrid

Kindvriendelijke tips Madrid

De Madrid-tips hieronder zijn allemaal gezinsvriendelijke tips. Sommige dingen zijn met name leuk voor kinderen, andere activiteiten zijn voor iedereen leuk. Wat moet je zeker zien en doen in Madrid? Welke parken zijn leuk? Wat voor kindvriendelijke activiteiten zijn er in Madrid? Wat zijn aanraders in Madrid voor gezinnen? Het komt allemaal aan bod.

Wat moet je zeker doen in Madrid?

madrid-met-kinderen-vervoer

Leuk voor kinderen in Madrid

Ik vertel wat mijn kinderen zelf leuk vonden om te doen in Madrid en wat je verder nog kunt doen als je Madrid met je kinderen bezoekt. Uiteraard heb ik in die paar dagen niet álles kunnen doen, maar van wat we gedaan en gezien hebben zie je foto’s (alle foto’s heb ik gemaakt) en daarnaast lees je extra tips en soms een leuk weetje.

Wij vonden het in elk geval ook heerlijk om gewoon lekker rond te wandelen en sfeer te proeven.

moeder-alleen-met-kinderen-madrid

Wat te doen in Madrid met kinderen?

Naar het Retiro park

Wat je ook gaat doen in Madrid, een wandeling door het Retiropark hoort er wel echt bij, zeker met kinderen. Het Parque del Buen Retiro is van oudsher hét park van Madrid en ook de Madrilenen zelf komen er ook graag. Er is veel groen, er zijn wandelpaden, aparte bomen, enkele beelden, een speeltuintje, een paar terrasjes en een grote vijver waar je een roeibootje kunt huren.

hardlopen-in-madrid

speeltuin-madrid

Bootje varen

Wat mijn kinderen het leukst vonden in Madrid was het bootje varen in het Retiro park. Je kunt voor drie kwartier een roeiboot huren of mee met de iets grotere boot die op zonne-energie over het water vaart. Wat mij betreft is dit echt een top tip met kids als het mooi weer is. Lekker bezig zijn en toch is het ook een ontspannen activiteit. Het kost je slechts 6 euro per bootje waar je met het hele gezin in kan. Je mag drie kwartier varen en dat is precies genoeg.

madrid-met-kinderen-reisblog

kindvriendelijk-madrid

De mooiste pleinen van Madrid ontdekken

Met kinderen is het ook altijd fijn om wat pleinen te bezoeken. Soms lopen er wel veel mensen, maar er rijden meestal geen auto’s en er is eigenlijk altijd wel wat te zien. Ontdek zelf ook eens kleine pleintjes.

Must sees zijn natuurlijk de meest bekende pleinen: de Plaza Mayor en de Puerta del Sol. De Plaza Mayor is mooier en meer afgeschermd en dus fijner met kleine kinderen, langs de Puerta del Sol rijden nog wel auto’s en bussen. Op de Plaza Mayor kun je even pauze nemen, op de Puerta del Sol alleen even kijken. Ze liggen vlak bijelkaar.

Puerta del Sol

Op de Puerta del Sol valt koning Carlos III (Karel de Derde) op het paard op, maar ook El Oso y El Madroño, het standbeeld van de beer en de aardbeienboom. Het is het symbool van de stad.

Ook leuk om te weten is dat je op de Puerta del Sol een tegel hebt met het geografisch nulpunt van Spanje. Of het exact het midden is blijft de vraag, maar het is leuk om er even een foto te maken.

puerta-del-sol-plein-madrid

Kijk ook even omhoog naar de klok van de Casa de Correos op het plein (op de foto hierboven). Dit is namelijk de plek waar de Madrilenen altijd Oud en Nieuw vieren. Iedereen komt hier op Nochevieja (Oudejaarsavond) samen om af te tellen en ook het druiven eten gebeurt er nog. Leuk om mee te maken! Ik heb zelf een Spaanse jaarwisseling op Ibiza meegemaakt.

madrid-zomer

Plaza Mayor

Van de Plaza Mayor (op de foto’s hieronder) heb je ongetwijfeld wel eens eerder een foto gezien. Het is een groot bekend plein in Madrid, met mooie gebouwen en ronde bogen. Het plein stamt uit de Habsburgse periode en ligt in het centrum van Madrid.

In vroeger tijden werd het plein voor vanalles gebruikt: van stierengevechten en ruitertoernooien tot markten, feesten en zelfs openbare executies. Ook werden er bruiloften gevierd van het koningshuis.

Tegenwoordig komen mensen er gewoon graag samen, zowel Spanjaarden als toeristen. Je ziet ook hier een standbeeld van een koning op een paard (Felipe III, Filips de Derde), straatartiesten, verklede figuren zoals Minnie Mouse en Mister Bean, portrettekenaars en vooral veel restaurants, terrasjes en toeristen.

reisblog-madrid-met-kinderen

Voetballen in Madrid

Mijn 8-jarige zoon wilde steeds voetballen (mijn dochter ook trouwens) en dus liet ik ze dat af en toe even doen, o.a. op de Plaza Mayor. Het zal wel niet helemaal de bedoeling zijn, maar zolang je kind anderen niet voor de voeten loopt, geen ballen over terrastafeltjes schiet en het een beetje rustig houdt kan het wel. En hij had een bal van Real Madrid, dat scheelde. Met een bal van FC Barcelona had hij wellicht minder vrienden gemaakt.

madrid-met-kinderen

Tip: Plan je bezoek aan Madrid met kids niet té vol, maar ga af en toe ook even lekker op een terrasje zitten en geniet. Er is altijd wel iets wat de aandacht trekt. En kinderen vermaken zich meestal toch wel.

denise-reisblogger

Ik vond het heerlijk om er in de zomer met de kinderen te zijn. Het was ook ’s avonds nog zo heerlijk warm, dat was echt genieten!

Palacio Real: het koninklijk paleis

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in Madrid is het Palacio Real, het koninklijk paleis in Madrid. Het is een enorm groot gebouw met een paar duizend(!) kamers. Het paleis ziet er alleen al van buiten mooi uit, maar is van binnen ook indrukwekkend. Het is extra leuk als je met je kinderen de wisseling van de wacht kunt meemaken.

koninklijk-paleis-madrid

Het Prado

Met kinderen die al een beetje in kunst geïnteresseerd zijn is het Prado natuurlijk een must. Het is hét museum van Madrid en zelfs één van de meest bekende musea ter wereld. Eigenlijk mag je het niet missen. Het Prado heeft een enorme kunstcollectie en bestaat al sinds 1819. Dit jaar bestaat het 200 jaar!

Je kunt er prachtige schilderijen bewonderen van bekende schilders uit Spanje, Italië, België, Nederland en andere landen, zoals Rembrandt, Bosch, Breughel, Rubens, Goya, El Greco, Vélazquez, Caravaggio en vele andere beroemde schilders.

prado-met-kinderen

Prado met kinderen bezoeken?

Met een peuter of kleuter zou ik het persoonlijk nog niet doen. Zelf moest ik qua tijd die ik had voor het Prado of het park kiezen en tja, als het dan aan de kinderen ligt wordt het het park. En ik moet eerlijk bekennen, ik wilde ook het liefst lekker buiten zijn. Het Prado loopt niet weg en ik wil daar eigenlijk gewoon nog eens rústig kijken. Het is zó groot!

Mocht ik nog eens naar Madrid gaan als ze ouder zijn dan ga ik het Prado ‘verplicht’ stellen.

Van te voren tickets bestellen?

Wel kan het erg druk zijn als je het Prado wil bezoeken; met name de rij om naar binnen te gaan is vaak lang. Weet je zeker dat je wil gaan dan kun je van te voren tickets bestellen, ook skip the line tickets. Let er daarbij wel op of er een gids bij zit (of niet) en in welke taal. Misschien vind je het fijner om zelf met je kinderen rond te lopen.

De rij was op maandagochtend eind juli zowaar helemaal niet lang, maar dat is regelmatig anders.  Ook tijdens de gratis openingsuren aan het eind van de dag is het vaak dringen. Wil je er per se naartoe en niet te veel geld uitgeven dan is dit wel handig te weten natuurlijk: het Prado is gratis te bezoeken tussen 18:00u en 20:00u ’s avonds en op zon- en feestdagen tussen 17:00u en 19:00u ’s avonds.

madrid-met-kids

Bernabeu

Met kleine voetbalfans bezoek je als het maar even kan natuurlijk het stadion van Madrid: Bernabeu. Ik heb het niet gedaan omdat wij vlak ervoor het stadion van FC Barcelona al bezocht hadden, maar ben je puur op citytrip naar Madrid dan is dit zeker leuk. Een klasgenootje van mijn dochter is er in de kerstvakantie met haar vader, moeder en broer geweest. Als je het goed uitkient zou je natuurlijk ook naar een wedstrijd van Real Madrid kunnen gaan.

real-madrid

Tip: boek een voetbalreis naar Spanje!

bernabeu-madrid-kids

Templo de Debod

Een verrassende bezienswaardigheid in Madrid is de Debod tempel: een oude Egyptische tempel! Is dat nep? Nee, het is echt. Vroeger stond de tempel bij Aswan, in de Nijlvallei in Egypte. Vanwege de bouw van de grote Aswandam moesten sommige tempels verplaatst worden. De tempel is toen vanuit Egypte naar Spanje overgebracht.

Met de toeristenbus (waarover zo meer) kom je er ook langs. Voor kinderen is het natuurlijk best leuk om een echte Egyptische tempel te zien zonder in Egypte zijn. Deze foto maakte ik vanuit de hop on hop off bus, maar deze foto’s online van Templo Debod (klik) zijn natuurlijk mooier.

debod-madrid

Hop on hop off bus in Madrid

Omdat het in Barcelona zo’n succes was besloot ik in Madrid ook een dagje voor de toeristenbus te gaan: de rode hop on hop off bus. Je komt langs bekende pleinen en mooie gebouwen, zoals de kathedraal van Madrid, het koninklijk paleis en nog veel meer. Er zijn 2 routes: Historische Madrid en Modern Madrid. Je mag ze allebei nemen. De moderne komt ook bij het stadion van Real Madrid.

vervoer-madrid-met-kinderen

Je kunt zo vaak uitstappen als je wil, tussendoor iets bezoeken of even bekijken en daarna gewoon weer de volgende bus nemen. Ze gaan frequent. Met kinderen vind ik dat leuker dan onder de grond met de metro en het is natuurlijk ook ideaal als de kinderen niet te ver willen of kunnen lopen.

hop-on-hop-off-madrid

In Madrid was het ook nog eens een stuk goedkoper dan in Barcelona. Voor baby’s en kinderen tot en met 5 jaar is het gratis, voor kinderen van 6 t/m 15 jaar kost het 10 euro voor een hele dag (onbeperkt gebruik) en voor volwassenen 21 euro.

Wil je 2 dagen met de hop on hop off dan is het relatief nog goedkoper. Je betaalt slechts een paar euro extra; voor kinderen is het dan 13 euro (slechts 3 euro meer voor een hele dag extra!) en voor volwassenen 25 euro voor 2 dagen. Het zijn de rode bussen van Madrid City Tour. Je kunt het ter plekke regelen of van te voren boeken via Guide & Go.

Het is een leuke en leerzame excursie!

Bijkomend voordeel is dat het niet alleen handig en leuk is, maar ook nog eens heel leerzaam. Je krijgt een gratis koptelefoontje en hoort in de taal die je wil informatie over waar je allemaal langs komt. Mijn kinderen luisterden er geïnteresseerd naar en dat vind ik leuk. Ik heb het idee dat het zo beter bleef hangen dan wanneer ik het ze zelf had verteld, want dan is het toch eerder zo van ‘Jahaaa…’

Ook kom je langs Plaza Cibeles, een mooi plein in Madrid, met een fontein het stadhuis.

plaza-de-cibeles

Fietstour in Madrid

Een fietstour is ook leuk en ideaal als je in korte tijd veel wil zien. Met kinderen die goed kunnen fietsen of met volwassen kinderen kun je dit doen. Ik durfde het nog niet aan in mijn eentje met 2 kinderen, maar het kan wel. Het wordt onder andere aangeboden door Baja Bikes.

Ga bijvoorbeeld voor de kinderfietstour ‘Madrid met kids op de fiets’. Het is niet alleen maar voor kinderen, maar wel een kindvriendelijke excursie die leuk is voor gezinnen met kinderen. De fietstour is met een Nederlandse gids! Kinderzitjes voor kleuters zijn gratis. Voor kinderen die zelf fietsen geldt er kinderkorting.

palacio-real-kids

Je fietst met je kinderen langs de highlights en bezienswaardigheden van Madrid. Je komt o.a. langs het Koninklijk Paleis (hierboven), de Almudena Kathedraal (op de foto hieronder), de Casa de Campo, het Prado museum (wat ik al noemde), het Reina Sofia Museum, de Plaza Mayor en de Puerta del Sol (die ik ook al noemde), het Retiro Park, Plaza Cibeles en de Puerta de Alcala. De Nederandstalige tour vertrekt om 10:00u ’s ochtends en duurt 3 uur.

almudena-kathedraal

Segway tour Madrid

Wil je een beetje een originele activiteit als je met je gezin naar Madrid gaat? Doe dan eens een segway tour; dat is een leuke manier om samen met je tiener of pubers de stad te verkennen. Met kinderen vanaf 10 jaar kun je zo’n segway tour doen. Er zijn verschillende tours van 1 uur, 2 uur of 3 uur. Een helm dragen is verplicht. Als je zwanger bent kun je het beter niet doen.

Je kunt het ook boeken via Guide & Go. Zij melden dat het voor kinderen vanaf 8 jaar kan (wat mij persoonlijk net een beetje jong lijkt) en met een minimale lengte van 1.35m. Het is een 1,5 uur durende tour en je kunt kiezen uit verschillende tijdstippen. Je hoeft dus niet per se vroeg op.

segway-tour-madrid

BBike of fietstaxi

Ook kun je een ‘gezinsfiets’ huren (een BBike, waarop je zelf met je gezin fietst) of met een rickshaw mee van bijvoorbeeld Urban Safari. Zij hebben ‘tuk tuk’ tours door het Parque Retiro en andere plekken in Madrid. Ik vond dat echter absurd duur, dus ik heb het niet overwogen, maar misschien vind je het leuk. Ik wilde het wel vermelden.

madrid-met-gezin

Shoppen in Madrid

Met iets oudere kinderen vind je het misschien leuk om te gaan shoppen in Madrid. Ben je (of is je dochter bijvoorbeeld) een vintage fan, dan moet je naar de hipsterwijk Malasaña. Een bekende winkelstraat is de Calle de Fuencarral tussen de wijken Malasaña en Chueca in. Strijk zeker even neer op Plaza dos de Mayo.

Maar ook elders in Madrid kun je uiteraard shoppen, zowel bij de bekende ketens als bij duurdere winkels, bijvoorbeeld aan de noordkant van de Puerta del Sol en in enkele zijstraten van de Gran Vía. En soms kom je onverwacht iets grappigs tegen.

wandeling-madrid-met-kinderen

Flamencokleding kopen

Tip: Met kleine kinderen is het leuk om tijdens je bezoek aan Spanje even op zoek te gaan naar leuke kleding voor de verkleedkist. Veel meisjes (en jongetjes, weet ik uit ervaring) vinden het leuk om een flamencojurk te dragen. Ook flamencoschoentjes en andere verkleedkleding kun je hier vinden, in allerlei maten, zowel kindermaten als voor volwassenen. Koop het dan niet (zoals hier) direct bij de toeristische highlights, maar in een winkeltje of op een marktje wat verder van de bezienswaardigheden vandaan.

shoppen-in-madrid

Mercado de San Miguel

Ook leuk om even te gaan kijken of om er iets te eten (mee te nemen) is de Mercado de San Miguel. Het is een overdekte markt. Hij is niet zo heel groot en je vindt er geen kleding of zo, maar alleen eten en drinken, maar het is wel een begrip in Madrid.

markt-madrid-met-kinderen

El Rastro: de bekende vlooienmarkt van Madrid

Al sinds jaar en dag is er elke zondag een vlooienmarkt in Madrid. El Rastro heet het en het is heel groot, met ontzettend veel kraampjes. De markt is zowel populair bij toeristen als bij de Madrilenen zelf. Je vindt er vanalles: van oude meuk tot souvenirs, en van huisraad tot kleding.

onbekende-wijken-madrid

Onbekende wijken in Madrid ontdekken

Ook is het leuk om minder bekende wijken te ontdekken. Ik deed dat ook met mijn kinderen. Vaak vind je juist in dit soort wijken goedkope adresjes om iets te eten of drinken en kom je onverwacht street art of iets ander leuks tegen. Laat je gewoon verrassen!

street-art-madrid

Barrio de la Latina

Zo ontdekte ik ‘per ongeluk’ met de kinderen de leuke Barrio de la Latina, ten zuidwesten van het centrum van Madrid, maar nog wel op loopafstand. We zagen er veel street art, dronken iets op een leuk plein en ontdekten er nog een overdekte markt, de Mercado de la Cebada, die net dicht was.

mercado-de-la-cebada

Maar er is nóg veel meer te doen voor kinderen in Madrid! Ook voor kleuters!

Casa de Campo

Het Retiropark noemde ik al, maar zoek je nóg een plek voor wat verkoeling, even rust, een plek om te picknicken of een plek in Madrid waar de kinderen lekker kunnen rennen? Dan moet je naar Parque Casa de Campo, een heel groot park aan de westkant van Madrid. Het park begint achter het Koninklijk Paleis en heeft veel te bieden:

Zoo, Parque de Atracciones & Teleférico

Er is een dierentuin (Zoo & Acquarium de Madrid), een attractiepark (Parque de Atracciones, zo heet het ook echt letterlijk) en een kabelbaan. Een ritje met de Teleférico wordt veel gedaan in Madrid. Ik heb één kind dat niet zo van hoogtes houdt, dus het kon niet, maar anders had ik het zeker gedaan.

Tip: maak een ritje met de kabelbaan!

Faro de Moncloa

Minder bekend, maar ook een optie, is het bewonderen van het uitzicht over Madrid vanaf de 100 meter hoge uitkijktoren Faro de Moncloa.

Madrid Río Park

Ook niet zo bekend bij toeristen, maar meer bij locals is Parque Madrid Río. Het ligt aan de rivier, aan de zuidkant van Madrid, in het district Arganzuela, maar loopt door tot aan de westkant van de stad, tussen de Casa de Campo en de Campo de Moro door.

De rivier heet de Manzanares. Langs de oevers is van alles gecreëerd zodat je er lekker kunt fietsen, hardlopen, skaten, skateboarden, picknicken, etc. Ook zijn er speelplekken voor kinderen, zoals glijbanen (toboganes) en klimdingen (El Esqueleto), en een stadsstrand. Madrid Río is nog relatief nieuw; het is geopend in 2011. Ben je wat langer in Madrid, dan kun je dit doen. Hier zie je een plattegrond (mapa Madrid Río) met wat waar is.

Parken in Madrid

Behalve Parque Buen Retiro, Casa de Campo en Madrid Río zijn er nog meer parken en plekken met gras, bomen of groen in Madrid, zoals de Parque del Oeste (waar je die Moncloa toren hebt waar ik het al over had), Parque de la Montaña (het park bij de Debod tempel waar ik al over vertelde) en Plaza de España.

Ook vlakbij het Palacio Real (het koninklijk paleis, dat ik net al noemde) heb je mooie tuinen: de Jardines de Sabatini. Ook vind je hier de Jardines Lepanto en (achter het paleis, iets naar beneden) de Campo del Moro tuinen.

parken-in-madrid

mooie-tuinen-madrid

Leuke musea voor kinderen in Madrid

Madrid heeft behalve het beroemde Prado uiteraard nog veel meer bezienswaardigheden en musea, zeker ook voor kunstliefhebbers, van het Reina Sofia tot het Thijssen museum, maar niet alles is helemaal 100% kidsproof, ook al heeft het Thijssen wel ook activiteiten voor kinderen.

Zelf wilden wij echter graag buiten zijn, maar wil jij juist wel veel musea ontdekken dan zijn de musea hieronder wellicht leuke tips.

Musea in Madrid die leuk zijn voor kinderen!

Ook als je een dagje slecht weer treft of als je een paar uur niet weet wat je moet doen als het regent in Madrid, dan is het goed te weten dat je in veel ‘kindermusea’ terecht kunt. Er zijn best een aantal aardige musea om met kinderen naartoe te gaan in Madrid, met kids tussen de 6 en de 12 jaar, maar enkele zeker ook als je met je peuter of kleuter in Madrid bent!

MNCN

Het MNCN, oftewel het Museo Nacional de Ciencias Naturales (museum van de natuurwetenschappen) is wellicht het meest interessant en het meest leerzaam. Er zijn speciale activiteiten voor kinderen. Je kunt het combineren met een bezoek aan Bernabeu, want het ligt op de route.

Museo Ferrocarril (Spoorwegmuseum) en Museo Naval (Scheepvaartmuseum)

Ook kun je (als het regent) eventueel het scheepvaartmuseum (Museo Naval) bezoeken, maar het spoorwegmuseum (Museo Ferrocarril) lijkt me dan iets leuker voor gezinnen.

Museo del Aire (Vliegtuigenmuseum)

Minder bekend is het Museo del Aire, ofwel het Museo de Aeronautica y Astronautica, een ‘museum’ bestaande uit verschillende hangaars met vliegtuigen en helikopters; voor de echte vliegtuigfans. Het ligt wel net aan de rand van Madrid, dus je moet er wel de tijd voor hebben.

Museo de Ratón Pérez

Vlakbij ons hostal ontdekte ik via Google Maps per toeval Kindermuseum Casita Museo de Ratón Pérez, een klein museumpje dat misschien leuk is met jonge kinderen. Ratón Pérez is een muisje dat vergelijkbaar is met onze tandenfee. Hier zie je iets meer van het ‘museum’. Toen wij er langs liepen was het dicht.

Museo de Cera: wassenbeeldenmuseum

Ook een optie is het Museo de Cera. Het wassenbeeldenmuseum in Madrid telt meer dan 450 wassen beelden. Dit kun je met wat oudere kinderen doen die al wat geschiedenis hebben gehad of die al wat breder ontwikkeld zijn en weten wat bekende Spaanse personen zijn. Wel is er ook een kinderafdeling met bekende figuren van tv en uit sprookjes, zoals Roodkapje, er zijn acteurs, en sporters als Nadal en Iniesta.

Planetarium

Of ga naar het Planetario, het planetarium van Madrid. Het ligt niet zo ver van het spoorwegmuseum vandaan (wat ik net ook al noemde), dus je zou het kunnen combineren. Bij het planetarium zijn er speciale ‘talleres infantiles’, workshops (werkplaatsen) voor kinderen van 6 tot 8 jaar en voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

Extra Madrid tips met kids

Wil je nog meer Madrid tips met kids? Check dan voordat je gaat ook de ‘Agenda Infantil’ (de agenda met kinderactiviteiten) van de Turismo de Madrid.

Nog meer kinderactiviteiten in en om Madrid!

doen-in-madrid-met-kind

Attractieparken net buiten Madrid

Ook zijn er verschillende attractieparken in Madrid. Ik ben zelf niet zo van de attractieparken, ik vind het leuker om echt iets te doen wat bij het land hoort én sommige liggen net te ver buiten het centrum, maar wil je het wel dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor natuurpark Faunia (voor kleine dierenliefhebbers), voor waterpretpark Aquopolis of het Warner Brothers Themapark: Parque Warner.

attractiepark-madrid

Multi Aventura Park

Ook leuk voor kinderen is het Multi Avontura Park bij Parque Europa, in het plaatsje Torrejón de Ardoz, net buiten Madrid. Ik ben hier niet geweest, maar er is wel ontzettend veel te doen qua leuke en sportieve activiteiten.

Je kunt er onder andere trampoline springen, mini golfen, bootje varen, boogschieten, laser gamen, paintballen, pony rijden, klimmen of in zo’n doorzichtige bal over het water lopen. Hier zie je alle activiteiten in het multi avonturenpark.

Ook zie je in Parque Europa allemaal nagebouwde bezienswaardigheden uit Europa zoals de Eiffeltoren, de Trevi Fontein, het Atomium en Nederlandse molens. Grappig!

El Escorial

Wil je een half dagje de stad uit dan kun je ook het Escorial bezoeken. Het Escorial is een groot complex dat uit meerdere gebouwen en een monument bestaat, ongeveer een half uur rijden buiten Madrid. Ik ben lang geleden bij deze bekende bezienswaardigheid geweest; ik vond het klooster mooi en het lag prachtig, maar het mausoleum waar Franco begraven lag, in de Valle de los Caídos (de Vallei der Gevallenen), voelde eng. Ik vond het een heel kil monument met al dat gladde marmer (althans, dat herinner ik me) en met dat grote kruis.

Toevallig wordt net nu binnenkort het stoffelijk overschot van Franco opgegraven. De overgebleven familie van de dictator moet van de Spaanse regering een nieuwe begraafplaats zoeken.

Don Quichote Experience

Ben je wat langer in Madrid dan kun je ook de Don Quijote Experience doen, een dagtrip van 11 uur naar La Mancha (de geboorteplaats van Don Quichote), naar Belmonte, Mota del Cuervo en het dorpje El Toboso. Onderweg maak je meerdere stops bij o.a. een wijngaard met uiteraard een wijnproeverij (leuk voor de papa’s en mama’s) en een lunch bij een mesón, een eenvoudige maar typisch Spaanse taverne. Het is een behoorlijk prijzige, maar ongetwijfeld leuke tour. Kinderen krijgen korting.

Met de trein Madrid uit

Het is ook leuk om zelf de stad uit te gaan en de trein te nemen in Spanje. Ook ik reisde met de kinderen van en naar Madrid met de trein. Vanuit Córdoba naar Madrid en vanaf Madrid naar Barcelona. Alleen het station van Madrid (Atocha) is al mooi. Er is zelfs een botanische tuin met mooie palmen en tropische planten in het station! Er is een klein terrasje voor (binnen). Je kunt naar Atocha met de metro of met de stoptrein vanaf station Sol.

trein-madrid-sol-cercanía

Mooie steden en plaatsen in de buurt van Madrid bezoeken

Heb je tijd over? Bezoek dan nog enkele steden in de buurt, zoals Segovia, Avila, Toledo of Aranjuez. Ik vond Segovia en Avila (twee steden die ik langer geleden, in combinatie met Madrid en Salamanca bezocht) ook erg mooi!

Liever georganiseerd? Toledo kun je ook als halve dagtrip boeken via Guide & Go. Je gaat dan met de bus en kinderen onder de 6 jaar mogen gratis mee. Ook naar Segovia en Avila kun je een tour boeken.

Vervoer in Madrid

Sommige dingen kun je lopend doen (een deel van de bezienswaardigheden ligt op loopafstand van elkaar), andere zijn net iets te ver en handiger met de metro of (nog handiger) met de toeristenbus. Ik ben afgelopen zomer in Barcelona ontzettend fan geworden van de toeristenbus, iets waar ik me normaal een beetje voor zou schamen, maar het is echt ideaal. Want laten we eerlijk zijn: het is eigenlijk gewoon heel erg praktisch.

Hop on hop off

Zo’n hop on hop of gaat langs alle bekende bezienswaardigheden en je kunt er zo vaak uit als je maar wil. Onderweg hoor je ook nog eens heel veel interessante informatie en met mooi weer zit je heerlijk in de openlucht. Niks mis mee! En kinderen vinden zo’n bus bijna altijd leuk! Dus in Madrid deden we het weer.

prijzen-hop-on-hop-off-madrid

Metro in Madrid

Met de metro kan uiteraard ook. Dat is goedkoper. Wel heb je in Madrid dan eerst een pasje nodig wat je kan opladen: een TTP. Je kunt dat ter plekke bij een metrostation kopen. Hier lees je meer over de metro in Madrid en over de soorten kaartjes. De multi card is het handigst daarmee mag je ook in ander vervoer. Ook is deze kaart niet persoonlijk. Kinderen onder de 4 hebben geen metrokaartje nodig. Kinderen onder de 6 reizen ook gratis met de metro, maar hebben wel een kaartje nodig.

Een medewerkster op metrostation Sol vertelde me dat je geen los enkeltje meer kunt kopen (dat wilde ik, gewoon een sencillo), maar dat je dus een opwaardeerkaart nodig hebt. Later las ik dat je wel gewoon een los kaartje kunt kopen. Het kost 1,50. Ook kun je kaartjes voor 10 ritjes kopen.

metro-madrid-sol

Tourist Travel Pass

Ben je van plan veel met het openbaar vervoer te reizen en veel bezienswaardigheden af te gaan an kun je ook een speciale Madrid pas voor toeristen kopen (de Madrid Tourist Travel Pass) waarmee je 1 of meer dagen gratis met het openbaar vervoer kunt. Check wel even of dat zin heeft. Maak je weinig gebruik van de metro dan haal je het er niet uit. Zelfs een keer een taxi is dan voordeliger (voor een niet al te lang ritje), zeker met een heel gezin. De metro komt ook lang niet overal.

tips-madrid-met-kinderen

Fiets huren in Madrid

Op de fiets de stad verkennen kan ook. Overal zie je fietsen die je kunt gebruiken en elders weer kunt parkeren. Check wel even hoe het werkt of huur ze anders bij een speciale fietsverhuur. Mijn kinderen klommen een paar keer op de fietsen, maar ik vond het eerlijk gezegd nog net iets te eng om in mijn eentje met 2 kinderen door Madrid te gaan fietsen.

Een fietstour boeken (zoals ik eerder al tipte) kan ook. Dan zit er begeleiding bij en kom je langs alle highlights.

fietsen-in-madrid

Waar eten in Madrid?

Eten kan op honderden plekken in Madrid, dus dat hoeft niet moeilijk te zijn. Tapas zijn sowieso leuk om te eten en er zit altijd wel wat bij wat kinderen ook lusten. Je kunt in restaurants eten, met mooi weer lekker ergens op een pleintje, of als de warmtelampen aan zijn op een terrasje ergens, in overdekte markten (ook leuk!) of in je eigen hotel of appartement.

Ik vind het altijd leuk om een leuk plekje uit te zoeken, de ene keer is dat iets typisch Spaans, de andere keer een meer toeristische plek op een plein, omdat ik het ook heel leuk vind om mensen te kijken en de kinderen het leuk vinden als ze even lekker op een plein kunnen spelen.

eten-in-madrid

leuke-citytrip-met-kinderen

Kies je voor het bekendste plein van Madrid, de Plaza Mayor, dan weet je dat je meer betaalt dan nodig is, maar je betaalt dan ook voor de plek. Let wel op. Bestel op toeristische plekken nooit iets als je de prijzen niet weet.

Maar ook gewoon in een ‘onbekend’ zijstraatje eten is leuk. In de zomer zijn er terrasjes genoeg. En natuurlijk eten we altijd Spaans. Nou ja, bijna altijd. 😉

italiaans-eten-in-madrid

Ontbijten in Madrid (ook met kinderen)

Verblijf je net als ik in een hostal (zie onder) zonder ontbijt? Geen nood. Ook voor een goedkoop ontbijtje kun je prima in Madrid terecht. Met churros natuurlijk, en stokbrood met tomatenprut, olijfolie en ham. Het vrij simpele pan con tomate (ook wel pitufo con tomate) vonden ze eigenlijk altijd lekker.

Bij de bekende Spaans keten 100 montaditos ontbijt je voor zo’n 2 euro per persoon. Heerlijke tapas hebben ze er uiteraard ook.

ontbijt-madrid

eten-spanje-met-kinderen

Waar overnachten met kinderen in Madrid?

Zelf vind ik het altijd fijn om heel centraal te zitten. Ik vind het leuk als je meteen middenin het oude centrum zit, in het historische deel van de stad, op loopafstand van bekende bezienswaardigheden en met terrasjes en pleinen om de hoek. Daar word ik blij van.

Als je aan het eind van een dag sightseeën nog met de metro naar de rand van de stad of een buitenwijk moet vind ik dat gewoon minder leuk, vandaar mijn keuze. Wellicht geef jij meer om een riant appartement dan om locatie, voor mij gaat locatie boven comfort, ook met kinderen. We hadden zelfs nog een balkonnetje!

uitzicht-hostel-bij-plaza-mayor

Goedkoop overnachten met kinderen in Madrid

Natuurlijk zorg ik wel dat het geschikt is voor kinderen. Dat was dit ook. Ik heb het gekozen vanwege de súperligging (beter kan bijna niet). Het is een pension of hostal en heeft dus 3-persoonskamers, geen 4-persoonskamers: Hostal Mayor in Madrid. Niet luxe, maar prima vond ik. Natuurlijk had ik best een hotel met zwembad op het dak willen hebben (ook die vind je in Madrid), maar je kunt nou eenmaal niet alles hebben.

madrid-met-kinderen-overnachten

goedkoop-overnachten-madrid

Hotel in Madrid met kinderen (tips!)

Wil je liever een luxer hotel of ga je met een baby of peuter naar Madrid, dan wil je misschien net iets meer comfort. Kies dan bijvoorbeeld voor het NH Collection Madrid Gran Vía. Of het Melia Madrid Princesa, met familiekamers tot max 3 personen. Catalonia Gran Via staat ook goed bekend. En ook hotel Mayorazgo heeft met goede reviews van gezinnen en heeft ook vierpersoonskamers.

overnachten-met-kinderen-in-madrid

Suites met prachtig uitzicht

Of ga voor het schitterende Jardines de Sabatini (Apartosuite Sabatini Gardens) met ontzettend mooi uitzicht op het Koninklijk Paleis. Ze hebben hier ook 4-persoonskamers voor als je met een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen bent. Er zijn suites/ appartementen met kitchenette. Of zoek zelf verder via Booking.com.

Wauw, echt even kijken; wat is dit een gave plek!

Hoe lang naar Madrid?

Wij waren 2 en een halve dag in Madrid. Twee dagen is wel echt het minimum aantal dagen dat je moet gaan, liever 3 of eventueel 4 dagen. Er is genoeg te doen. Als je met jonge kinderen reist gaan dingen soms net iets minder snel of is het soms een beetje veel om te veel bezienswaardigheden achterelkaar te doen. Neem er dus lekker de tijd voor als je die mogelijkheid hebt, bijvoorbeeld in een vakantie. Wel zijn vluchten vaak net iets goedkoper buiten de schoolvakanties, dus met jongere kinderen zou ik zeker buiten de schoolvakanties gaan, hoewel dit geen must is.

madrid-met-kinderen-zomer

Een weekend naar Madrid met de kinderen

Kun je niet zo lang? Ook in een weekend kun je uiteraard naar Madrid. Ook als je maar 2 dagen hebt kun je uiteraard genieten van het feit dat je even lekker in Spaanse sferen bent. Maar zoals je inmiddels ontdekt hebt kun je ook makkelijk een week vol maken in Madrid (en omgeving).

Madrid met een baby of peuter

Ga je met een baby of peuter naar Madrid en vraag je je af of je over wel makkelijk met een kinderenwagen kunt komen? Het antwoord is ja. Op heel veel plekken in Madrid kun je makkelijk met je kinderwagen of buggy wandelen. Op pleinen liggen wel vaak kleine keitjes of klinkers, dus dat wandelt wat lastiger met een buggy, maar het is echt niet onmogelijk; alle Spanjaarden doen het ook gewoon.

Er zijn veel brede stoepen, parken en andere plekken waar je prima met een wagen uit de voeten kunt. Uiteraard kun je altijd een draagzak meenemen, maar het is geen must.

buggy-madrid

Vliegticket Madrid

Tickets naar Madrid zijn meestal niet zo duur, zeker niet als je lang van te voren boekt en een beetje flexibel bent. Je kunt als er een mooie vliegtarieven zijn meteen een ticket kopen. Wil je nu nog in de voorjaarsvakantie gaan dan kost het je zo last minute minimaal 175 euro voor een retourtje. Je hebt dan wel een rechtstreekse vlucht.

Ga je een keer tussendoor in maart of begin april (als je niet vast zit aan de schoolvakanties) dan kan het voor 135 euro. In de meivakantie rond de 200 euro. Maar dat had dus flink goedkoper gekund als je er eerder bij was geweest.

In de zomervakantie is het juist weer goedkoper om naar Madrid te gaan. Dan kost een ticket tussen de 100 en de 150 euro, ook met KLM. Eind september vlieg je rond de 100 euro, en in de herfstvakantie of later kan het voor 100 euro of minder dan 100 euro retour. Eind december of met Oud en Nieuw naar Madrid? Tickets boek je nu nog voor 100 euro per persoon! Zelf boek ik mijn tickets meestal via Skyscanner.

Madrid met Barcelona combineren

Overweeg ook eens om Madrid met Barcelona te combineren. Je denkt misschien dat het ver weg ligt, maar met de snelle AVE-trein ben je er in 3 uurtjes! Je kunt dan in een week vakantie (bijvoorbeeld de voorjaarsvakantie of herfstvakantie) 2 steden bezoeken! Vlieg heen naar de ene stad en terug vanaf de andere en boek daartussen een treinreis (of korte vlucht).

Mijn kinderen vonden Barcelona ietsje leuker omdat daar net iets meer kon en omdat je het strand ook hebt, maar beide steden waren zeker de moeite waard voor een stedentrip met kids.

Citytrip Madrid boeken

Soms kan in plaats van alles los boeken een pakketje ook interessant zijn. Bekijk dus zeker ook even wat de touroperators in het aanbod hebben. Je boekt een stedentrip bijvoorbeeld bij TUI hier of Kras. Kijk voor een goedkope stedentrip ook zeker even bij de Vakantiediscounter.

kindvriendelijk-hotel-madrid

Het weer in Madrid

Wij waren er met zomerse temperaturen (en ja, het was behoorlijk warm), maar eigenlijk kun je Madrid het hele jaar door bezoeken. Er is genoeg te zien en te doen, zowel bij heel mooi en warm weer zoals wij hadden als bij wat minder mooi, regenachtig of kouder weer.

Update juli 2019: wie weet is het straks weer zo warm in Madrid dat er net toevallig een watergevecht wordt gehouden! Zoals nu: watergevecht Madrid.

Het kan in de winter ook best koud zijn in Madrid, maar daar is momenteel niks van te merken. Ik dacht ik kijk voor de zekerheid even en het wordt komend weekend zelfs 24 graden! Dat is uitzonderlijk voor februari! Het weekend erna is het weer 17 graden. Wel is het vrij zonnig de komende tijd.

madrid-met-dochter

Wanneer naar Madrid

Dus of je nou voor de voorjaarsvakantie, de meivakantie, de herfstvakantie, de kerstvakantie of -zoals wij- voor de warme zomervakantie kiest (waarbij 30 graden of meer normaal is), het kan allemaal. Het kan er in de winter fris zijn (soms heb je je winterjas echt nodig), maar de zon schijnt er ook best veel en dan is het al snel terrasjesweer, welke maand het ook is. Hoewel ik het in de zomer wel écht heel fijn vond.

Tips citytrip met kids

En verder: neem op tijd pauze als je een stad met kinderen bezoekt. Veel grote steden zijn best overweldigend, en hoewel ik dat in Madrid eigenlijk heel erg mee vond vallen, is het voor kinderen vaak toch wel intensief. Worden ze hangerig trek je dan even terug in je accommodatie of zoek een park of rustig plein met een terrasje op.

citytrip-met-kids

Dan hebben ze snel weer energie:

kids-tips-madrid

Eerste keer Madrid

Ondanks de warmte (we bezochten Madrid in juli) hebben we toch nog veel gezien en gedaan. Ik was er tijdens mijn studie al eens geweest (ik was toen aan het eind van de herfst of aan het begin van de winter in Madrid) en heb toen ook al een aantal hoogtepunten gezien, maar voor mijn kinderen was het de eerste keer in Madrid en dat is heel goed bevallen!

wat-te-doen-in-madrid-met-kinderen

Mijn kinderen vonden Madrid heel leuk! En ik ook! Madrid met kinderen bezoeken is een aanrader dus!

2 gedachten over “Wat te doen in Madrid met kinderen: de leukste tips!”

  1. Het lang geleden dat ik in Madrid was. Veel tekort toen ook nog eens. Het is dat ik komende zomer al Valencia en de Balearen op het programma heb staan, want naar Madrid wil ik altijd nog eens terugkeren. Heerlijke stad.

  2. Madrid is echt een super leuke stad.
    Los van de stad Madrid, kan ik je ook nog de volgende uitstapjes aanbevelen die heel eenvoudig bereikbaar zijn met het openbaar vervoer: Toledo (30min met de trein), El Escorial (45min met de bus), Manzanares (45min met de bus).
    Misschien is ons navigatiesysteem voor de metro van Madrid ook wel handig:
    https://www.metrocazar.com/madrid/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven