Wat te doen in Napels en omgeving

Wat te doen in Napels en omgeving

Een bezoek aan Napels en omgeving, het staat op de wishlist van velen. Vanwege de levendige stad, de Vesuvius in de verte (of van dichtbij), Pompeï en Herculaneum, maar zeker ook vanwege de Amalfi-kust, het schiereiland bij Sorrento, het Pad van de Goden, het eiland Capri, Ischia en het kleurrijke Procida!  

Omgeving Napels 

Na het ietwat rauwe maar niet te missen Napels is de omgeving een picture perfect paradijs! Instaproof plaatsjes als Amalfi, Positano, Atrani, Ravello en Vietri sul Mare wil je gewoon gezien hebben! Ja, net als Cinque Terre, Santorini, Mykonos, Toscane, Rome, Parijs, de Cote d’Azur en de stranden van Sardinië is de Amalfikust één van de populairste bestemmingen op Instagram en niet voor niets, het is er ook zo mooi! Verderop in dit blog lees je alle tips in de omgeving van Napels. 

De kust bij Napels 

Een roadtrip in de lente langs de kronkelende kust, een boottrip in de zomer met spectaculaire uitzichten op alle pittoreske plaatsen die zo prachtig tegen de bergwand liggen geplakt of met de hydrofoil of ferry naar een fotogeniek eilandje, ja, daar dromen velen van! Ik lang geleden al en dus ging ik, maar nu ga ik weer, voor meer! Al jaren wil ik terug en nu gaat het eindelijk gebeuren, samen met mijn kinderen. 

Napels ‘99 versus Napels ‘22 

Na mijn eerste bezoek aan Napels en omgeving in 1999 ga ik kijken hoe het er nu is. Napels ‘99 versus Napels ‘22 dus. En ook de omgeving weer! Hoewel ik me destijds had voorgenomen een volgende keer met warmer weer terug te gaan en met meer bloemen in bloei, kon ik in oktober toch niet wachten en boekte een nieuwe reis naar Napels, mét m’n tieners, in de voorjaarsvakantie, begin maart. Qua weer een gokje, maar in Italië zijn is altijd fijn!  

Update: Vrolijke nieuwe foto’s van Napels met mijn pubers vind je hier en hier.

Hoe lang naar Napels? 

Het liefst was ik natuurlijk een volle week weg gegaan, maar aangezien ik altijd met een door de rechter vastgelegde vakantieverdeling zit waarbij de vakanties bij helfte zijn verdeeld en overleg helaas niet mogelijk is, moet ik het met minder doen. En dus plande ik een reis van donderdag tot zondag. Ook al hartstikke leuk natuurlijk!

Tip: Ik boekte het los, maar een stedentrip Napels kun je ook boeken via Bebsy of de Vakantiediscounter.

Drie dagen Napels 

Drie volle dagen Napels en omgeving. Dan konden we toch nog veel doen. Al snel besefte ik dat het wederom te weinig is voor alle plannen die ik eigenlijk had en voor al het leuks wat ik al jaren wil. Campanië heeft immers zoveel te bieden! En dus moeten we alsnog keuzes maken.  

Wat te doen in Napels 

Alleen al in Napels kun je heerlijk drie dagen verdwalen. In de centro stórico natuurlijk, het historische centrum van Napels, maar zeker ook in de Quartieri Spagnoli, de Spaanse wijk. Hier zie je het echte Napolitaanse leven.

Tijdens mijn eerste bezoek aan Napels in 1999 sliep ik al in de wijk, bij een Italiaan en zijn Nederlandse vriendin thuis (onderstaande foto maakte ik vanuit hun huis), en nu overnacht ik er met mijn tieners weer, op twee verschillende plekken. Vooral op de B&B waar we de eerste nacht zitten verheug ik me enorm. Update: Dit was onze view

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is napels.jpeg
Quartieri Spagnoli in 1999

Leuke wijken in Napels 

Niet alleen de centro storico en de Quartieri Spagnoli bezocht ik 23 jaar geleden al, ook de wijk Vomero, op de heuvel, verkende ik al. Voor het uitzicht natuurlijk, maar ook om uit te gaan. Ook toen was dat al een ‘geheimtip’. Tegenwoordig worden ook de wijken Chiaia (waar ik al was) en Rione Sanità veel getipt. Daarnaast zijn er nog meer wijken en straten in Napels om te ontdekken.  

Wijken vol steegjes waar frisse was het vuil verbloemt.

Fotogenieke straatjes in Napels 

Door de beroemde Spaccanapoli wandelde ik al, de lange smalle straat die de stad doorsnijdt (zoek op de kaart o.a. naar de Via San Biagio del Librai) en ook slenterde ik al door de bekende Via San Gregorio Armeno, maar er zijn nog meer leuke straatjes en zijstraatjes waar ik weer naartoe wil, ook steegjes vol trappen tegen de heuvel aan, vlakbij onze accommodatie. En tegenwoordig is ook de street art niet te missen natuurlijk! Ik heb al wat bekende murali op m’n lijstje staan. 

Update: Lees dit blog over muurschilderingen van beroemde vrouwen in Napels.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is leuke-straatjes-napels.jpeg
Fotogenieke straatjes in het Napels van 1999.

Bekende bezienswaardigheden in Napels  

Tijdens mijn eerste keer Napels poseerde ik al bij Monastero di Santa Chiara, een klooster met mooie zuilen, en in de beroemde overdekte Galleria. Behalve Castel Sant’Elmo op de heuvel zie je ook het imposante Castel dell’Ovo al van verre, vooral ook als je de ferry neemt.  

Kerken en kapellen, zoals de Duomo en de Cappella Sansevero, en musea en andere bezienswaardigheden zijn er ook, of doe een fietstour in Napels, maar gewoon rondwandelen is ook leuk! Over de Piazza del Plebescito, de Lungomare, door de Quartieri Spagnoli, over de Pignasecca markt of waar dan ook! 

Wandel je liever niet in je eentje rond, boek dan een rondleiding door de Spaanse wijk en over de Pignasecca markt.

Dagelijks leven in Napels 

Waar Rome een waar openluchtmuseum is, is Napels dat ook, maar dan weer heel anders. Niet zo zeer de gebouwen, maar het dagelijks leven doen je verrassen. Ook zonder het bezoeken van bezienswaardigheden is er genoeg te zien in deze ietwat spannende stad die net als het Siciliaanse Palermo een rauw randje heeft, maar des te meer intrigeert. De Maradona mural gaan we sowieso opzoeken.  

Napels ondergronds 

Regent het? Dan duiken we ondergronds, in Napoli Sotteranea. Sowieso lijkt me dit gaaf! De Catacombes van San Gennaro en San Gaudioso ook, de Galleria Borbonica of het Cimitero delle Fontanelle. En de architectonisch wel heel toffe metrostations natuurlijk, zoals metrostation Toledo.  

Tip: tickets voor bekende bezienswaardigheden in Napels koop je hier.

Wat te zien in Napels 

Eigenlijk wil ik alles zien wat ik al genoemd heb en nog meer, maar keuzes, keuzes! O, en pubers niet te vergeten, die hebben sowieso een heel ander idee van wat leuk is tijdens een citytrip. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat door de stad banjeren? Die doen het liever rustig aan, even chillen op de kamer, shoppen en natuurlijk… pizza! Hier zie je enkele nieuwe foto’s van Napels met mijn pubers in maart: 

napels

Pizza in Napels 

In 1999 bezochten we bekende pizzeria’s in Napels waar mensen toen al voor in de rij stonden (zoals Di Matteo, waar Clinton ook was geweest), maar ook een leuk wijnbarretje en vele terrassen op verstopte pleinen, zoals Piazza Bellini. Ik werd meegesleurd naar Napolitaanse vrienden en we gingen uit tot in de late uurtjes. Om de volgende ochtend toch weer vroeg op te staan.  

Napels ontdekken 

Onze energie om alles te zien en te doen was grenzeloos, zowel overdag als ’s nachts. We haalden zelfs de krant. Het artikel vind je bij In de Media. Deze keer begínnen we al met een kort nachtje, want we staan om 3 uur op om op tijd op Schiphol te zijn.    

Napels en omgeving 

Ben je van plan een ticket of citytrip naar Napels te boeken dan raad ik je alvast aan zo lang mogelijk te gaan. Voor de stad zelf kan een lang weekend wel, maar wil je ook veel de omgeving zien dan heb je aan een week nog niet genoeg. Er is zóveel moois vlakbij Napels te zien! 

Naar Napels? Ga langer dan je van plan was. Er is zóveel moois vlakbij Napels te zien! 

Waar was ik in 1999?  

In 1999 bezocht ik Pozzuoli, Amalfi en Positano, passeerde ook Vietri sul Mare en ging met de veerboot naar Capri, maar nu ga ik terug, met mijn kinderen om nog meer te zien. Wil je ook de omgeving van Napels ontdekken dan lees je hier alvast wat tips:  

Capri 

Een bezoek aan Capri is een geliefd uitstapje vanuit Napels. Met de boot vaar je er naartoe en al snel ben je in een andere wereld. Het bergachtige eiland is superleuk om te zien en mis ook zeker het uitzichtpunt niet.  

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is capri-1999.jpeg
Capri 1999

Ischia en Procida 

Behalve naar Capri kun je ook naar Ischia en Procida. Ischia is wat groter en in de zomer superdruk, maar Procida is pas écht een pareltje! Ik kan het nu wel verklappen: Procida is dé reden dat ik deze hele citytrip geboekt heb. Je ziet het eiland op de kopfoto, die ik voor 1x niet zelf gemaakt heb, maar over een paar dagen wél!  

Procida is in 2022 culturele hoofdstad van Italië!

Al sinds ik een paar jaar geleden foto’s van dit kleurrijke eilandje zag, van Marina Coricella, wil ik er naartoe. Of onbewust eerder al. Het is namelijk het eiland van Il Postino, een práchtige film die ik in mijn studententijd zag toen ik net Italiaans als bijvak volgde op de universiteit. Misschien is mijn liefde voor Italië daar wel écht mee begonnen.  

doen in napels omgeving

Update: Hier zie je enkele van m’n nieuwe foto’s van Procida. Meer foto’s zie je hier en in het jaaroverzicht bij maart, maar ook in mijn blog over kleurrijke eilanden in Italië èn andere landen.

Wil je de ferry niet zelf regelen (zoals wij deden), maar ga je liever met een tour mee boek dan een dagtrip Procida. Een dagtrip Ischia kan ook.

omgeving napels

Pompeï, Herculaneum en de Vesuvius 

De meeste mensen reizen echter de andere kant op, richting Pompeï of het dichterbij gelegen Herculaneum in Ercolano Scavi, wat niet zo ver van Napels centrum ligt, ‘onder’ de Vesuvius. Pompeï ligt er juist net voorbij. Nadat ik deze must sees vorige keer niet gezien heb wil ik het nu wél graag doen, liefst Herculaneum, maar mijn pubers zijn nog niet overtuigd dat Pompeï bij de opvoeding hoort. Ik vind van wel, maar het is ook hun vakantie en hun leven is al druk genoeg. Bovendien heb ik ook nog andere plannen en we kunnen nou eenmaal niet alles. Er is zoveel interessants te zien in Napels!

Wil je Pompeï en Herculaneum allebei zien? Kijk dan hier.

Castellamare di Stabia en Monte Faito 

Ook op m’n lijstje stond de kabelbaan naar de Monte Faito, vanaf Castellamare di Stabia, maar die gaat helaas niet in de winter, dus dat blijft op de to do list staan. Maar… er zijn nog meer mooie plekken in Campanië en zeker op het schiereiland bij Sorrento (Sorrentina) en aan de Amalfikust.  

Sorrento 

De eerste echt bekende badplaats ten zuiden van Napels is Sorrento. Het is het stadje van de citroenen of beter gezegd van de limoncello! Hou je daar van (ik wel, ik dronk het op mijn verjaardag nog) dan mag je Sorrento natuurlijk niet missen. Vanuit Napels kun je er met de trein naartoe. Wie weet doen we dat dit weekend wel! In dat geval zal ik hier later verse foto’s toevoegen.  

Tip: je kunt vanuit Napels een dagtrip naar Sorrento en de Amalfikust boeken.

Amalfikust: Amalfi, Sorrento en meer mooie stadjes 

Het meest tot de verbeelding sprekend in de omgeving van Napels is de Amalfikust, de kust bij het stadje Amalfi. Amalfi en Sorrento bezocht ik in de jaren 90 al. Op m’n foto die ik net op Facebook plaatste zie je de kathedraal van Amalfi. Vooral Sorrento vond ik práchtig, dus daar zou ik wel terug willen, maar er zijn nog meer van dit soort plaatsjes vol kleurrijke huizen tegen de bergwand aan.

Ja, hier vind je de mooiste plaatsjes aan een kronkelende kustweg!

Aantrekkelijke plekken zijn kustplaatsjes als Atrani, Minori en Maiori (bekend van het Sentiero dei Limoni), het fotogenieke Vietri sul Mare (ook op mijn foto’s, maar niet in het fotogenieke centrum helaas) en het landinwaarts gelegen Ravello met een wel heel gaaf uitzicht! Maar ook minder bekende zoals Praiano en andere plaatsjes.  

Salerno 

Salerno ligt wat strategischer en werd bekend door het televisieprogramma B&B Vol Liefde. En masse vond Twitterend Nederland iets van Debbie, ik ook, maar ze deed het mooi wel, een bestaan opbouwen in Zuid-Italië. Leuk om hier eens zelf rond te wandelen natuurlijk. Salerno is bovendien een handige uitvalsbasis voor de Amalfikust.  

Sentiero degli Dei 

Het Sentiero degli Dei, het Godenpad of Pad van de Goden, staat ook al járen op mijn lijstje. Deze wandeling zou ik dolgraag een keer willen doen, maar moet denk ik toch nog even wachten. Voor nu is het te lastig om het te combineren met mijn andere plannen, ook omdat het startpunt vanuit Napels zonder auto niet supersnel te bereiken is. Een nachtje in de omgeving overnachten is dan net wat handiger.  

Het Pad van de Goden staat al een tijd op mijn bucketlist!

Pozzuoli 

Wil je niet te ver weg dan ligt vlakbij Napels het plaatsje Pozzuoli. Ik bezocht het in 1999. Het is er fijn rondwandelen en alleen al hier is best het e.e.a. te zien, zoals het amfitheater en de Solfatara vulkaan in de Campi Flegrei, een veel minder bekende vulkaan dan de Vesuvius, maar nog altijd actief. Tot bij de kraterwand kun je sinds een ongeval enkele jaren geleden niet meer komen (voorheen wel), maar in de omgeving wandelen kan nog steeds; ook daar ruik je de vulkaan en kun je modder zien borrelen. 

Ga je liever niet alleen? Je kunt ook een tour boeken naar de brandende velden en het centrum van Pozzuoli.

Ook tussen Pozzuoli en Napels is nog genoeg te zien trouwens, zoals Capo Miseno en Piscina Mirabillis, maar ook het schiereilandje Nisida, de onderwaterwereld van Parco Sommerso bij Baia en de wijk Posillipo. 

Campanië 

Uiteraard heeft Campanië -de regio waar Napels ligt- nog meer te bieden dan dit. Campania is meer dan Napels en de Amalfikust. Plaatsen als Caserta (met het Koninklijk Paleis) en de archeologische parken bij het oude Paestum, maar ook natuurgebieden en onbekende stukjes kust.  

Weekendje Napels 

Nee, Napels èn omgeving heb je niet even in een weekendje gezien. Wie alles wil zien kan er gerust twee weken of langer naartoe. Verblijf dan op verschillende plekken of net buiten de stad en besef dat het er in de zomermaanden wel erg druk is! Heb je wat meer te besteden dan kun je er wel op hele gave plekjes overnachten. Dat uitzicht…! 

Napels 1999 

De foto’s die je op Facebook zag zijn van het Napels van 1999. Ik werkte destijds voor het Rough Guide promotieteam. Haha, nou niet echt hoor, maar zo lijkt het. Maar goed, je had nog geen smartphone dus je was blij met een papieren reisgids. En met de tips van een local natuurlijk, want ik liep echt een paar dagen mee in het lokale Napolitaanse leven.  

Fotograferen in de jaren 90 

Een digitale camera had ik ook nog niet. Ik had een fortotoestel met rolletjes. En dus moest ik zuinig zijn met de foto’s die ik maakte. Niet op elke straathoek 6 foto’s of 300 per dag, maar hooguit een paar. Voor een reis door vijf regio’s had ik slechts 2 rolletjes mee.  

Napels 2022 

Er zal vast een hoop veranderd zijn, maar tegelijkertijd ook weer niet. De ziel van de Spaanse wijk blijft hetzelfde en de Amalfikust blijft prachtig om te zien. En ook de Vesuvius torent nog steeds boven alles uit.  

Wat wel of niet lukt de komende dagen weet ik nog niet, maar ik zal dit blog bij terugkomst met verse foto’s vullen.

Update: Blogs volgen nog, maar hier en hier alvast foto’s met mijn kinderen in Napels!

Informatie Napels en omgeving 

Ben je op zoek naar informatie over Napels en omgeving dan kun je natuurlijk Googelen, blogs lezen en op Instagram kijken, maar er zijn ook websites van mensen die in Zuid-Italië wonen, zoals:  

Meestal verzamel ik vanalles of sla websites op en heb vervolgens (net als nu weer) geen tijd om alles nog te lezen en doe het ter plekke alsnog op gevoel. Dat vind ik toch het fijnst. Dan mis je wel eens een bezienswaardigheid, maar ontdekt zelf weer andere leuke dingen. Met een app rondwandelen is niet mijn ding. 

Reisgids Napels en omgeving 

Een aanrader is ook het boek Mijn Napels; van Saskia Balmaekers, bekend van het Italië-blog Ciao Tutti. Ik heb het boek al sinds het uitkwam in huis en toch kwam het er steeds niet van er rustig in te gaan lezen. Zonde, want volgens mij staat er veel moois in! Dat moet dus mee! Maar of ik er nog aan toe kom…  

napels en omgeving

Time to Momo Napels en omgeving

Ook kun je kiezen voor de Time to Momo reisgids, met wandelingen in verschillende wijken én tips in de omgeving van Napels:  

Vliegen naar Napels

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Napels, waaronder Transavia, waar wij mee vliegen. Het fijne aan Napels is dat de luchthaven vlakbij de stad ligt, dus ook als je geen auto hebt ben je er relatief snel.

Van de luchthaven van Napels naar de stad

Een taxi kost ongeveer 30 euro als je het via een accommodatie laat regelen, maar je kunt ook makkelijk met de airportbus, de Alibus, en daarna nog een metro of een stukje lopen. Ook ik doe het met de kinderen met het openbaar vervoer.

Huurauto Napels en omgeving

Het is fijn om een auto te huren op de luchthaven van Napels. Regel dit van te voren, bijvoorbeeld via Sunnycars. Besef wel dat het verkeer in Napels superchaotisch is en dat de kustroute in de zomermaanden erg druk kan zijn en dus lang duurt. Neemt niet weg dat het wel fijn is om met een huurauto op pad te gaan.

Tip: Eliza was here biedt tegenwoordig ook Campanië aan. Dan zit je huurauto er al bij!

Openbaar vervoer Napels en omgeving 

Heb je geen rijbewijs dan kun je ook met het openbaar vervoer op pad. De Alibus vanaf de airport en in de stad zijn er metro’s, bussen en funiculars. Wil je de stad uit dan kan dat met de trein of ook weer met de bus. Wil je Napels overslaan dan kun je vanaf de luchthaven een relatief snelle bus naar verschillende plaatsen pakken. Langs de Amalfikust rijdt tussen de stadjes ook een bus, maar die doet er een stuk langer over. Ik hoop hier toch weer een stukje van te zien.  

Waar overnachten? 

Wil je aan de kust overnachten dan is de kant van Sorrento voordeliger dan de kant van Amalfi en Positano. Ook dat is niet goedkoop, maar in de buurt van Vico Equense en Meta heb ik wel vaker wat gezien. Wil je dit in de zomer wacht dan niet te lang, want met name in augustus is het er vaak poepiedruk!  

Losse accommodatie (hotel, appartement, huisje of B&B) boek je eenvoudig via Booking: 

Een stedentrip Napels kun je ook boeken via Bebsy of de Vakantiediscounter.

Napels en Amalfikust in het voorjaar 

Het voorseizoen heeft als nadeel het onvoorspelbare weer, het feit dat nog niet alles open is en dat de boten langs de schilderachtige plaatsjes langs de Amalfikust nog niet gaan, maar als voordeel dat het er veel rustiger is. En met koel weer onderneem je ook meer. Al die trappetjes en glooiende wegen loop je toch liever met 13 dan met 33 graden, niet? Ehm, nou ja, met 23 graden had van mij ook had gemogen, haha. Maar voor het wandelen van het Pad van de Goden is niet te heet wel fijn.  

Temperatuur Napels maart

Ik had gehoopt dat het warmer weer zou zijn begin maart. Met Puglia nog in mijn achterhoofd, waar ik een paar jaar terug al heerlijk buiten kon lunchen in het zonnetje is het er dit jaar nog fris en heeft het zelfs net gesneeuwd in Puglia. Maar goed, ik ga naar Campanië en het blijft altijd een gok, maar citroenen zie je er al wel! Is het niet langs het Sentiero delle Limone dan wel in Sorrento, hét plaatsje van de Limoncello!  

Ik ga dus alsnog niet met warm weer, maar als het fris is. Nu, begin maart. Als de zon maar een beetje schijnt. In Nederland voelde het vandaag ook ineens lenteachtig met dat zonnetje. 

Il sole! O sole mio!! 

Meer over Zuid-Italië  

  • Lees ook mijn blog over Zuid-Italië (mijn eerste keer Zuid-Italië; in mijn eentje, met bus en trein naar het diepe zuiden)
  • Hou je van Napels dan moet je ook echt een keer naar het Siciliaanse Palermo. Dat kan als citytrip, maar tijdens een langere vakantie meer van Sicilië met een huurauto ontdekken is ook zeker een aanrader.
  • Uiteraard kun je ook van Napels helemaal tot in de teen van Italië afzakken en dan met de veerboot naar Sicilië. Zo zie je nóg meer van Zuid-Italië.

2 gedachten over “Wat te doen in Napels en omgeving”

  1. Wij waren in de herfst in Napels en omgeving, dat is ook een hele fijne periode. De zee is nog warm en het is niet zo druk meer als in de zomer. Leuk dat je er bent terug geweest, wil ik zeker ook een keer doen.. een volgende keer kijk je toch weer met andere ogen. Pompeï vond ik trouwens enorm indrukwekkend, zou er zeker nog een tweede keer gaan kijken ook, maar snap dat je pubers andere prioriteiten hadden. 🙂

  2. Leuk om te lezen en handig ook, want wij gaan in de meivakantie een weekje die kant op 🙂 We hebben 3 nachten in Napels en 4 nachten in Sorrento voor de Amalfikust en Capri. Ik ben zo benieuwd. Leuk dat je nu na zoveel jaar weer terug bent geweest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven