Wereldkampioenschap Zandsculpturen: alle zandsculpturen in beeld

Wereldkampioenschap Zandsculpturen: alle zandsculpturen in beeld

Als je in Den Haag woont kan het je bijna niet ontgaan zijn. De afgelopen weken hebben verschillende internationale kunstenaars gewerkt aan de mooiste zandsculpturen van de wereld.

World Championship Sand Sculpting

Het World Championship Sand Sculpting, oftewel het Wereldkampioenschap Zandsculpturen, is dit jaar dus in Nederland, in Den Haag. De winnaars van het WK Zandsculpturen zijn inmiddels bekend maar je kunt alle kunstwerken nog tot 19 augustus bewonderen. Bijna de hele zomervakantie dus nog! Ik ging uiteraard ook even en laat je de mooiste zandsculpturen, de winnende kunstwerken en details van de beelden zien.

zandsculpturen

Zandsculpturen Den Haag

Je vindt de zandsculpturen overigens niet op het strand van Scheveningen of Kijkduin, wat je misschien zou verwachten, maar in het centrum van Den Haag.

De sculpturen staan op het mooie statige Lange Voorhout, vlakbij hotel Des Indes, de Denneweg, Escher in het Paleis, de Koninklijke Schouwburg, theater Diligentia, Museum de Gevangenpoort en de Hofvijver.

zandsculpturen

WK Zandsculpturen

De deelnemende landen aan het WK Zandsculpturen zijn Japan, Singapore, de Verenigde Staten, Mexico, Rusland, Groot Brittannië, Ierland en Tsjechië.

Nederland zelf staat er ook met een zandsculptuur, maar omdat Nederland gastland is mocht het niet meedingen naar de prijzen.

Feest Aan Zee

Het Wereldkampioenschap Zandsculpturen is één van de evenementen in het kader van Feest Aan Zee waarover ik volgende week nog een apart blog schrijf. ‘Feest Aan Zee’ zijn alle festiviteiten rond het feestjaar ‘200 jaar badplaats Scheveningen’. Volgende week lees je nóg meer leuke tips voor deze zomer!

De sculpturen zijn onderdeel van de programmering van Feest Aan Zee, het feestjaar in Den Haag in het kader van 200 badplaats Scheveningen.

feest-aan-zee-zandsculpturen

Thema

Het thema van de wedstrijd was dan ook ‘200 jaar zee, zand en…’. De toevoeging ‘en…’ geeft de zandkunstenaars de vrijheid om op hun eigen manier uiting te geven aan ‘200 jaar Zee, Zand’.

De artiesten hebben zich o.a. laten inspireren door Van Gogh, Dalí en Picasso, maar ook door nieuwe dimensies uit de wereld van kunst en wetenschap.

zandsculpturen

Sommige kunstwerken zijn net beelden!

Soms zijn het net beelden zo glad ziet het zand eruit. En soms vraag je je af hoe iets in hemelsnaam kan blijven staan door de aparte vorm. De meeste zandsculpturen zijn wel 4 of 5 meter hoog.

Hoe maak je zo’n zandsculptuur?

De kunstenaars die de zandsculpturen maken doen dit meestal niet als leuke hobby erbij, maar echt professioneel en dat is te zien. Dit maak je niet even na. Sowieso lukt het je niet met zomaar wat zand; de kunstenaars gebruiken er speciaal zand voor. Per sculptuur gebruiken ze zo’n 40.000 tot 60.000 kg zand.

Leuk om te lezen zijn de Veelgestelde vragen over zandsculpturen.

Alle zandsculpturen op een rijtje

Hieronder zie je de zandsculpturen op volgorde vanaf de kant van hotel Des Indes. Eén sculptuur staat vlakbij het Escher Museum (het zandsculptuur dat door een Nederlandse kunstenaar gemaakt is), de rest staat onder het prachtige felgroene bladerdek op het Lange Voorhout.

Ik laat ze eerst allemaal zien, ook aparte details, en onderaan laat ik zien welke nummer 1, 2 en 3 zijn geworden. Ook zal ik onderaan zeggen welke ik zelf het mooiste vond.

zandsculpturen

Zandsculptuur Nederland

Het Nederlandse zandsculptuur is gemaakt door de 37-jarige Maxim Gazendam (Pure Maxim) die al vele schitterende zandsculpturen maakte. Het zandsculptuur dat hij gemaakt heeft beeldt het verleden en de toekomst uit. Je ziet o.a. een Scheveningse vissersvrouw.

zandsculpturen

zandsculpturen

Zandsculptuur Verenigde Staten

De creatie van de VS vind ik prachtig! Het ziet er bijna als een stenen beeld uit. Het is gemaakt door de in Amerika wonende Thomas Koet en heet: ‘Nieuwe dimensies verkennen.’ Check ook zijn website: Sandsational.

zandsculpturen

zandsculpturen

Zandsculptuur Japan

Het zandsculptuur dat door Katsu Chaen, een Japanse kunstenaar, is gemaakt heet ‘Bijinga Japonisme’. Hieronder zie je eerst de voorkant en dan de achterkant (die ik iets minder vond).

zandsculpturen

zandsculpturen

zandsculpturen

Zandsculptuur Ierland

Wel erg goed vond ik ‘Ondenkbaar’ van de Ier Fergus Mulvany. Prachtig! Deze Ierse kunstenaar won vorig jaar het EK Zandsculpturen en deed vaker mee aan EK’s, maar nu dus aan het WK.

 

zandsculpturen

zandsculpturen

Zandsculptuur van Tsjechië

De creatie van Tsjechië heet ‘Guernica – Picasso opnieuw bekeken’ en is gemaakt door Radovan Živný.

zandsculpturen

Zandsculptuur Rusland

De piramidevormige ‘Droom veroorzaakt door de vlucht van een bij’ is gemaakt door Ilya Filimontsev uit Rusland.

zandsculpturen

zandsculpturen

zandsculpturen

zandsculpturen

Zandsculptuur Groot-Brittannië

Een zandsculptuur dat mij erg aan Rollie van Bob de Bouwer doet denken is ‘De weg vanaf Scheveningen’. Dit knappe kunstwerk is gemaakt door Baldrick Buckle uit Engeland.

zandsculpturen

zandsculpturen

Kijk die details!

zandsculpturen

Zandsculptuur Singapore

‘Nieuwe dimensies van schoonheid’ is het werk van JOOheng Tan uit Singapore.

zandsculpturen

zandsculpturen

zandsculpturen

Zandsculptuur Mexico

En tot slot ‘Liefde voor altijd’ van de Mexicaan Benjamin Probanza. Een erg mooi zandsculptuur. Deze deed mij het meest.

zandsculpturen

zandsculpturen

zandsculpturen

zandsculpturen

zandsculpturen

love-forever

De winnaars van de zandsculpturen wedstrijd

Half juni zijn de winnaars bekendgemaakt. De nummer 1, 2 en 3 zijn:

1. ‘De weg vanaf Scheveningen’ van Baldrick Buckle uit GB:

zandsculpturen

2. ‘Bijinga Japonisme’ van Katsu Chaen uit Japan:

zandsculpturen

3. ‘Nieuwe dimensies verkennen’ van Thomas Koet uit de VS:

zandsculpturen

Zelf vond ik die van Mexico het mooist. Maar die Ierse intrigeerde ook.

De sculpturen worden verlicht in het donker

Toen ik de foto’s maakte stonden de lampen net aan terwijl het nog licht was. Ik heb geprobeerd die net uit beeld te houden. Het mooist is het denk ik als je net een ander tijdstip uitkiest of juist in het donker als ze echt verlicht zijn.

zandsculpturen

Gratis doen in de zomervakantie

De zandsculpturen zijn nog te bezichtigen tot 19 augustus. Het is gratis. Leuk dus om in de zomervakantie een keer een kijkje te komen nemen, ook met kinderen. Op aanvraag zijn speciale rondleidingen mogelijk.

De zandsculpturen bekijken

Speciaal voor de zandsculpturen helemaal vanuit Groningen, Maastricht of de Achterhoek naar Den Haag komen zou ik niet doen, maar woon je niet zo ver weg dan is het zeker leuk om even te komen kijken. Dus ben je in de buurt van Den Haag of toevallig toch net in de stad, fiets of wandel dan zeker even langs het Lange Voorhout en bekijk de mooiste creaties. Je hebt ze nu hier al gezien, maar zelf kijken is natuurlijk leuker.

Weekendje Den Haag

Woon je niet in Den Haag? Combineer je bezoek aan de zandsculpturen dan met een dagje Den Haag of een dagje Scheveningen. Of maak er lekker een weekendje weg van! Hier lees je meer Scheveningen tips.

Hier schreef ik al veel tips voor een weekendje Den Haag of Scheveningen.

Bereikbaarheid Zandsculpturen met de auto

Het Lange Voorhout ligt vlakbij het Binnenhof en de Haagse binnenstad. Kom je met de auto via de Utrechtsebaan Den Haag binnen, volg dan de borden ‘centrum’. Parkeren kan o.a. in parkeergarage Interparking Museumkwartier aan het Korte Voorhout. Je kunt ook al parkeren onder het Malieveld. Vanaf daar loop je in 5 minuten naar het Lange Voorhout.

Met het OV naar de Zandsculpturen

Reis je met het openbaar vervoer naar Den Haag, dan kun je er vanaf Station Den Haag Centraal lopend naartoe (10 minuten), of tram 1 of 9 nemen. Kom je aan op Station Den Haag HS, neem dan tram 1 of 9 (richting Scheveningen strand). Kijk, daar gaat de tram:

zandsculpturen

Toegankelijkheid met kinderwagen of rolstoel

Het Lange Voorhout is een soort pad van zand en schelpen en is goed toegankelijk met een kinderwagen, rollator of rolstoel. Op dunne hakjes loop je er niet zo lekker.

Hier vind je de website van Zandsculpturen Den Haag. Je kunt daar ook meer lezen over de deelnemende kunstenaars.

Meer zandsculpturen

Behalve een WK Zandsculpturen is er ook een (jaarlijks!) EK Zandsculpturen. Dat is in Zandvoort. Ook in andere plaatsen in Nederland zijn wel eens zandsculptuurwedstrijden en festivals, bijvoorbeeld in Garderen.

Wist je trouwens dat je rond Kerst op Gran Canaria ook ieder jaar een maand lang zandsculpturen kunt bewonderen? Je ziet ze hier, zandsculpturen op het strand van Las Palmas.

Alle foto’s in dit blog maakte ik zoals altijd zelf. Krijg jij ook al zin om er foto’s van te gaan maken?

1 gedachte over “Wereldkampioenschap Zandsculpturen: alle zandsculpturen in beeld”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven