Werken in het buitenland: vakantiewerk, vaste baan of ander bestaan

Werken in het buitenland: vakantiewerk, vaste baan of ander bestaan

Werken in het buitenland. Voor velen is het een droom. Ik deed het. Sterker nog, ik doe het nog steeds vaak. Droom jij ook van een baan in het buitenland? Een tijdelijke of vaste baan of zelfs een compleet nieuw bestaan? Een job als expat of juist als digital nomad?

Of je nou op zoek bent naar vakantiewerk, vrijwilligerswerk, een stage, freelance werk, een baan op Schiphol, werk in de reisbranche of echt een functie bij een groot bedrijf in het buitenland, ik help je een stukje verder met tips, ervaringen, vacatures en websites.

werken-in-het-buitenland

Werken in het buitenland

Wat zijn de mogelijkheden? Welke banen in het buitenland zijn er allemaal? In principe kan er natuurlijk ontzettend veel. In dit blog laat ik je zien wat voor soort werk, (goed) betaald of onbetaald, voor een paar weken, een paar maanden of langer, zoal kan.

Van 16 tot 65+

De blog is interessant voor jongeren die nog niet zo goed weten wat ze willen, maar wel graag een tijdje naar het buitenland willen, maar ook voor dertigers of veertigers die willen werken in het buitenland, of vijftigers of zestigers die stiekem al jaren iets anders zoeken en nu eindelijk voor een bestaan in het buitenland kiezen.

Buitenlandervaring

Of je nou voor kortere of langere tijd naar het buitenland gaat, woon- en werkervaring opdoen in een ander land is super leerzaam én heel leuk. Het is iets waar je je leven lang iets aan hebt, op allerlei fronten. Zelf heb ik ook ervaring met werken in het buitenland, zowel voor langere als voor kortere tijd en zowel vrijwillig als in dienst van een werkgever. Je leert er vaak niet alleen een taal, maar nog veel meer.

werken-in-het-buitenland

Wat voor werk deed ik zelf in het buitenland?

Ik werkte op een reisbureau in Bangkok, als au pair in Barcelona, als privé docent (Nederlands in Barcelona en Engels in Bangkok) en als vrijwilliger op een project om bergpaden te renoveren in Spanje. En uiteraard ben ik als reisblogger ook vaak aan het werk in het buitenland, maar mijn basis ligt nu gewoon in Nederland.

Waarom ik na een jaar in het buitenland toch besloot terug te gaan naar Nederland lees je hier.

Leuk werk in het buitenland

Maar goed, jij wil dus graag weg of denkt erover, en dat moet je ook zeker doen! Ik begin hieronder met ideeën voor jongeren en tijdelijk werk, vertel daarna over reisbloggen en freelancen in het buitenland, vervolgens over expatbanen en andere mogelijkheden om in het buitenland te werken (en wonen) en daarna over banen in de reisbranche waarvoor je vaak naar het buitenland kunt. En tot slot nog over werken op Schiphol.

Computer algemeen

Gap year: een tussenjaar

Ben je nog jong (of is je zoon of dochter nog jong en ben je voor hem/haar aan het kijken) en wil je (of hij of zij) wel gaan studeren maar eerst nog een tussenjaar nemen? Dat kan. Ik kan het iedereen aanraden. Ik had keihard mijn best gedaan voor het VWO en was het leren even helemaal zat. Ik wist zeker dat ik wilde studeren, maar het was even genoeg geweest. Ik wilde iets van de wereld zien! Uiteindelijk ben ik als au pair gaan werken. Je leest er meer over onder het kopje ‘Over mij’.

Ready For Gap Year? - I Am NOMAD®

Of zou je juist wel naar een High School in het buitenland willen?

Naar een High School in het buitenland

Aan de slag als als au pair

Door als au pair te gaan werken kun je op een goedkope manier in het buitenland wonen. Je werkt in het buitenland, maar het voelt veilig om bij een gezin te wonen. Dat kan fijn zijn voor jou, of misschien vinden je ouders dat een fijn idee. Ik deed het op mijn achttiende, via Exis, maar dat bestaat niet meer. Kijk, zo ging dat toen. Je kreeg een getypte brief dat je geplaatst was en nog een brief met wat info en dat was het.

Een jaar lang was ik au pair in wereldstad Barcelona. Het is super leerzaam op heel veel fronten. Je leert een familie, veel vrienden, een stad en een vreemde taal kennen, maar ook jezelf. Ik had dat zeker niet willen missen!

au-pair-buitenland

Het kan uiteraard in heel veel landen. Au pair in Frankrijk kan, maar via Activity International kun je ook als au pair in Amerika, Canada, Australië of Nieuw-Zeeland werken!

Als au pair in Amerika, Canada, Australië of Nieuw-Zeeland werken! Of… in Chili, China of IJsland!

Via Travel Active kun je als au pair in Europa werken (in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië), maar ook als au pair in Chili, China of IJsland, landen waar je zelf waarschijnlijk nog niet aan gedacht had! Als je het leuk vindt kun je van te voren natuurlijk alvast de taal leren.

Tip: Je kunt het ook voor 1 of 2 maanden als au pair werken, in de zomervakantie, als zomer au pair.

Au Pair Expert

Wat tegenwoordig ook bestaat is au pair expert. Als Au Pair Expert heb je een opleiding afgerond waarbij kinderen centraal staan en heb je al enige relevante werkervaring. Denk aan opleidingen als SPW, SPH, Kinderfysiotherapie, Pedagogiek, Orthopedagogiek, Logopedie voor kinderen, Jeugdzorg, Kinderopvang en de Pabo. Daardoor mag je meer verantwoordelijkheid dragen en werk je meer uren dan als gewone au pair. Ter compensatie krijg je meer zakgeld.

Wil jij ook als au pair aan de slag? Het slimst is het om dit wel via een officieel bureau te doen. Kijk eens naar de mogelijkheden via TravelActive of Activity International.

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Een tijdje vrijwilligerswerk doen in het buitenland is natuurlijk ook een optie. Vaak krijg je je verblijf en eten vergoed en in ruil daarvoor help je mee met wat er gebeuren moet. Met vrijwilligerswerk in het buitenland maak je je nuttig en heb je daarnaast of daarna vaak de kans nog wat van het land te zien.

Wat dacht je van druiven plukken, helpen met de oogst, iets met dieren, natuurbeheer, in het onderwijs, de gezondheidszorg, de bouw of sport? En dan het liefst ver weg? Werken in Suriname, Sri Lanka, Indonesië, Thailand, Zambia of Zuid-Afrika? Kijk anders eens op de site van Activity International. Daar staan nog veel meer mogelijkheden en landen op. Je kunt ook nog kijken op de site van Travel Active.

Werken met dieren in het buitenland

Ga met dieren werken in het buitenland! In het mooie Afrika bijvoorbeeld! Dieren observeren, dieren verzorgen en nog veel meer, in Zuid-Afrika, Namibië, Tanzania, Thailand, de Seychellen of Costa Rica. Of ga net als Jacomijn van Safe & Healthy Travel vrijwilligerswerk doen in Kenia. Zij deed het in Tsavo East National Park.

Werken in Kenia, Tanzania, Zambia, Zuid-Afrika of de Seychellen!

Boerderijwerk of horecawerk

Ben je nog jong en wil je de wijde wereld in, maar heb je niet veel budget? Combineer reizen dan met werken. Eerst ga je ergens werken in het land dat je graag wil zien en dan van het geld dat je verdiend hebt aansluitend op reis. Met Work & Travel combineer je boerderijwerk of horecawerk met reizen.

Wil jij de wijde wereld in, avonturen beleven, kennis maken met andere culturen, nieuwe mensen leren kennen en buitenlandse werkervaring opdoen?

Op een camping werken in het buitenland

Je kunt natuurlijk ook een tijdje op een camping gaan werken. Van april t/m oktober (het hele kampeerseizoen) of alleen in het hoogseizoen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je een tijdje bezig te houden met het vermaak van campinggasten, met sportieve activiteiten, maar ook gewoon met het hele reilen en zeilen op een camping zelf.

Hier vind je de vacatures bij Vacance Select en Select Camp, als tentenbouwer, regio assistent, technisch medewerker of camping medewerker. Of ga met je eventuele partner en wordt campingkoppel! De foto hieronder maakte ik overigens gewoon op een mooie camping in Frankrijk.

werken-in-het-buitenland

Als animator werken

Ook kun je een tijdje als animator in het buitenland werken. Dit kan o.a. bij hotels, resorts, campings en vakantieparken. Voor kinderen of voor volwassenen. En soms als showdanser(es). De vrouwen hieronder werkten bij een resort in Turkije.

Hier vind je leuke tijdelijke banen in de animatie, in verschillende landen rond de Middellandse Zee. Of het voor deze zomer nog lukt weet ik niet, maar wellicht kun je het in 2019 of 2020 doen.

werken-in-het-buitenland

Werken als propper

Ben je er een ster in om mensen over te halen naar een bepaalde bar of discotheek te gaan? Dan kun je ook als propper aan de slag. Vooral jongeren die zelf ook van een feestje houden zal dit aanspreken. Met name op bekende bestemmingen in Spanje en Griekenland is hier vaak vraag naar. Denk maar aan Lloret, Kos en Mallorca.

Werken in het buitenland: als propper of animator!

werken-in-het-buitenland

Vakantiewerk in het buitenland (ook kleinschalig!)

Kijk voor vakantiewerk in het buitenland (of een stage in het buitenland) ook zeker eens op de website Wereldwerk. Er zijn diverse mogelijkheden, op kleinere campings, maar er kan nog meer. Ze hebben bijvoorbeeld ook bemiddeld voor werk op een duikschool en zelfs eens bij een sledehondenbedrijf.
Op de website kun je lezen hoe anderen het hebben ervaren. De ervaringen vind je onder het kopje Werkervaring Buitenland. Meer weten? Neem zelf contact op voor de mogelijkheden.

Vrijwilligerswerk via het SIW

Zelf heb ik -samen met een vriendin- in mijn studententijd twee weken vrijwilligerswerk gedaan via het SIW: Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten. Het bestaat nog steeds en ze hebben projecten in 70 landen!

Ik deed dit werk in de bergen bij de Penyagolosa, in een natuurpark in de buurt van Castellón de la Plana, een stad aan de kust van Spanje die gek genoeg haast niemand kent terwijl het niet zo heel ver boven Valencia ligt.

Samen met ‘voluntarios’ (vrijwilligers) uit Italië, Frankrijk, Polen, Tsjechië en Spanje logeerden we ‘in the middle of nowhere’ in tenten en moesten we bergpaden renoveren. Met bijlen, grote scharen en ander materiaal wandelden we dagelijks uren door de bergen om de overwoekerde en niet meer duidelijk aangegeven paden weer begaanbaar en wegbewijzeringen te schilderen om ze weer vindbaar te maken.

Het was soms heel zwaar, maar een erg leuke ervaring! Omdat het met zoveel anderen was hielp je elkaar er doorheen. Uren liedjes zingend door de bergen wandelden we dan met z’n allen terug.

Leuke en nuttige projecten in 70 landen!

werken-in-het-buitenland

Bloggen of vloggen over een wereldreis

Misschien ga je op wereldreis en denk je ‘Hé, ik word reisblogger, want iedereen wil lezen wat ik meemaak’. Dat kan. Als travel blogger (wat ik fulltime doe) schrijf je over reizen, maar vergis je niet: een blog bijhouden kost enorm veel tijd. Eigenlijk is dat er bijna niet ‘even’ naast te doen. Voor de lol wel, maar niet als je er een goedlopend blog van wil maken. Dat is echt een kunst op zich. En vloggen ook trouwens. Dat moet je ook een beetje liggen.

Doe een thuisstudie professioneel bloggen of leer de beste vlog-kneepjes tijdens een cursus vloggen!

Travelblogger

Op Flaironline vertelde ik al eens wat je als reisblogger zoal doet. De meeste bloggers die dit doen doen dit net als ik voor hun eigen site, maar soms ook doen ze het met meerdere mensen of voor een groot platform.

Ik heb mijn eigen reisblog waar ik alleen zélf voor schrijf (ook de foto’s maak ik altijd zelf). Follow my footprints is niet alleen mijn blog maar ook mijn bedrijf. Ik sta ermee ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Met een reisblog kun je zowel werken in Nederland als werken in het buitenland.

werken-in-het-buitenland-reisblogger

Verdiensten met een reisblog

Word je reisblog veel bezocht (zoals die van mij, de (unieke) bezoekersaantallen per maand vind je hier), dan word je ook regelmatig uitgenodigd op persreizen of blogreizen. Verdienen doen de meeste bloggers met affiliatelinks (lezers kopen dan iets via je blog of boeken een reis via een link op je blog (bijvoorbeeld van Dé Vakantiediscounter of Eliza was here), maar ook met banners (je ziet ze aan de zijkant van m’n blog) en gesponsorde blogs.

Reisbloggen ziet er voor buitenstaanders wellicht uit als een ‘droombaan’, maar het is gewoon keihard werken en heel veel uren maken. Veel volgers of veel bezoekers vanuit Google krijg je niet voor niets! En ook als je al veel bezoekers hebt blijft het keihard werken, altijd. Ook al ziet het werk van een reisbloggers er voor buitenstaanders vaak heel relaxt uit, het grootste deel van de tijd ben je met andere dingen bezig dan met reizen.

Reisbloggen is veel meer dan het reizen op zich en daar iets over schrijven.

Influencer

Als travelblogger ben je tevens influencer. Maar ook als instagrammer kun je influencer zijn. Er zijn instagrammers met ontiegelijk veel volgers. Eén van Nederlands bekendste reizende instagrammers is denk ik wel Travel Tom Tom. Tom Grond (zoals hij echt heet) is een dertiger met ogenschijnlijk een droombaan. Nee, wacht, het ís een droomjob. En toch denk ik dat hij verrekte hard werkt.

Wil jij ook influencer worden? Doe de studie digital influencer!

Digital Nomad

Een term die je de laatste jaren ook heel vaak hoort is digital nomad. Een digital nomad is iemand die reizen en werken combineert. Of eigenlijk niet eens altijd reizen in de zin van maar door reizen; als digital nomad kun je namelijk ook maandenlang op een bepaald eiland of bestemming bivakkeren, maar zonder echte vaste woon- of verblijfplaats.

Het werk dat een digital nomad doet kan hij of zij in principe overal doen, locatieonafhankelijk dus, maar is meestal hetzelfde als freelance werk. Digital nomads zijn vaak ondernemers. Als ze een eigen bedrijf hebben betreft dit vaak online werkzaamheden, vandaar de term digital, maar het kan vanalles zijn.

Op die manier kun je, als je het goed aanpakt, inderdaad in het buitenland leven en dat is natuurlijk wel heel leuk. Maar vergis je niet; het ziet er natuurlijk altijd super aantrekkelijk uit, zo’n laptop op een exotische plek, maar de meesten zullen toch ook gewoon binnen werken of gewoonweg heel veel uren werken.

De onzekerheid of het niet hebben van een echte eigen plek kan je ook opbreken. Het is een manier van leven waar je tegen moet kunnen, maar uiteraard kun je het ook een jaar of een paar jaar doen.

Freelancen in het buitenland

Als freelancer of zzp’er kun je op die manier aan de slag als tekstschrijver, copywriter, fotograaf, filmmaker, vertaler, websitebouwer, SEO-specialist, online marketing specialist, instagram specialist, online coach, consultant of maar net waar jij goed in bent. Er zijn nog wel meer beroepen denkbaar waarmee je freelance kunt werken in het buitenland.

Doe een cursus webdesigner of SEO-specialist en help mensen vanuit welk land je maar wil.

werken-in-het-buitenland

Als expat werken in het buitenland

Uiteraard zijn er ook mensen die niet voor zichzelf werken maar die als expat naar het buitenland worden uitgezonden door een bedrijf of die zelf gesolliciteerd hebben naar een functie bij een buitenlandse werkgever. In beide gevallen gaat het vaak om de betere banen; het zijn vaak goed betaalde functies. Word je door een werkgever in het buitenland gestationeerd dan wordt er vaak vanalles voor je geregeld en hoef je niet alles helemaal zelf uit te zoeken.

Veel expats wonen een paar jaar op 1 plek (vaak zo’n 3 a 4 jaar) en worden dan weer ergens anders heen gestuurd. Ook veel gezinnen met kinderen doen dit, of stellen die later, in het buitenland, kinderen krijgen. Kinderen gaan vaak naar internationale scholen en soms woon je op een compound, maar niet altijd.

Kinderen raken vaak gewend aan zo’n manier van leven en weten op gegeven moment ook niet beter. Vaak ga je om met mensen die dezelfde levenswijze hebben en vinden in die zin in de expatwereld ook weer steun en begrip bijelkaar. Expats vind je overal ter wereld: in de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Singapore, MaleisiëThailand, Australië, Spanje, etc.

Behalve zelf expat zijn bestaan er ook functies als expat adviseur of expat specialist. Je helpt dan andere expats.

Computer algemeen

werken-in-het-buitenland

Een baan in de zorg, de horeca of het onderwijs in het buitenland

Overigens gaat het niet alleen maar om banen in het bedrijfsleven, bij NGO’s of ambassades. Ook als huisarts kun je in het buitenland werken, of als fysiotherapeut. Of in het onderwijs of de horeca. Op vacaturesites worden regelmatig koks, barmannen, barvrouwen of bedienend personeel gevraagd.

En ook voor het onderwijs worden regelmatig leerkrachten gezocht om les te geven op scholen in het buitenland. Met name op Aruba en Curaçao worden best vaak Nederlandse docenten gevraagd voor verschillende scholen, richtingen en beroepsopleidingen.

Lijkt docent op Aruba of Curaçao je wat?

TEFL halen en Engelse les geven

Wat je ook kunt doen is je TEFL-certificaat halen (Teaching English as a Foreign Languahe) en dan Engelse les gaan geven. Niet privé, zoals ik heb gedaan, maar echt voor de klas, officieel. Denk niet ‘O, ik kan Engels, dus dat papiertje haal ik even’, ik ken 4 mensen die het gedaan hebben en die er kei- en keihard voor gestudeerd hebben. Je haalt dat dus niet ‘eventjes’. Met je TEFL op zak kun je solliciteren bij bepaalde scholen en je kunt zelfs nog allerlei vervolgcursussen doen.

De mensen die ik ken waren allemaal al wat ouder toen ze het deden (rond de dertig of ouder) en hebben les gegeven (en geven nog steeds les) in Thailand, Cambodja, Vietnam en Duitsland.

Een eigen Bed & Breakfast beginnen of camping runnen

Er zijn natuurlijk ook altijd mensen die er van dromen ooit een Bed & Breakfast te beginnen in het buitenland. Of die een camping in het buitenland willen starten. Een B&B of camping beginnen in Italië of Frankrijk, of heel ergens anders.

Ook dat kan uiteraard. Je hele hebben en houwen hier in Nederland opgeven en je droom achterna jagen. Het avontuur tegemoet. We kennen natuurlijk allemaal de televisieprogramma’s als Helemaal ’t Einde en Ik Vertrek, maar ondanks de vele tegenslagen waar je mee te maken kunt krijgen (van lekkages en bureaucratie tot echtelijke ruzies en kinderen die heimwee hebben) redden veel mensen het toch.

Zou jij wel een eigen B&B willen beginnen? Volg de cursus Start je eigen Bed & Breakfast!

Wereldvrouwen

Op Facebook bestaat een groep genaamd Wereldvrouwen. In deze groep vind je allemaal Nederlandse vrouwen die in het buitenland wonen, soms met een partner, soms met een gezin en soms alleen. Soms werkt alleen de partner, maar vaak ook werken ze zelf ook in het buitenland, samen of ze doen allebei iets anders.

In principe is de Facebookgroep Wereldvrouwen bedoeld voor wie echt in het buitenland woont. Woon je dus al in het buitenland of ben je echt al heel ver met je planning om te gaan werken in het buitenland dan kun je er lid van worden. Ik beheer het overigens niet, dus ik ga daar verder niet over, maar je kunt het eens opzoeken.

Bijzondere banen in het buitenland

Er was in die Facebookgroep met wereldvrouwen een keer een topic over wat iedereen doet in het land waar ze wonen en dat was ontzettend leuk en verrassend om te lezen. Er stonden veel bezigheden bij die je niet direct bedenkt.

Uit dat topic kwamen zóveel leuke banen naar voren. Het waren lang niet alleen maar eigenaren van bed & breakfasts of campings, of ‘gewone’ expats, maar vanalles! Diverse vrouwen bleken een eigen duikschool te hebben, anderen deden iets als ontwerper of binnenhuisarchitect en eentje was zelfs geitenherder. Maar ook ‘gewone’ banen in een winkel, een verzorgend beroep of ander werk in het buitenland.

Stage in het buitenland

Ook een stage (internship) in het buitenland is natuurlijk superleerzaam én heel leuk. Je kunt je oriënteren via AIESEC, Abroad Internships of het Stagehuis. Ik heb geen ervaring met deze instanties, dus op scholen rondvragen is ook verstandig. Of zoek via het Nuffic een beurs of stage in het buitenland. Je kunt hier ook terecht als je onderzoek wilt doen in het buitenland.

Zelf kreeg ik tijdens mijn studie aan de Universiteit in Nijmegen ook een beurs om onderzoek te doen in het buitenland. Ik deed onderzoek naar Catalaans Nationalisme in Barcelona. Ook leerde ik er aan de universiteit Catalaans bij!

Wil jij ook naar een niet zo voordehand liggend land of een regio met een aparte taal? Bekijk dit overzicht eens en leer nog voordat je gaat een vreemde taal.

Baan in de reisbranche

Als je denkt aan banen in het buitenland denk je misschien ook snel aan een baan in de reisbranche. Er zijn inderdaad veel beroepen in de reiswereld denkbaar waarvoor je regelmatig in het buitenland bent. Als reisleider of host(ess) natuurlijk, maar ook als inkoper of product manager.

Tip: doe de online studie reisleider worden!

Een inkoper bezoekt vaak diverse bestemmingen, hotels en appartementen om te kijken wat geschikt is voor het aanbod van de betreffende reisorganisatie. Hier moet je echter wel voor zijn opgeleid. Niet iedereen kan dat zomaar gaan doen.

Kijk eventueel bij deze vacatures in het toerisme voor diverse banen in het toerisme, zoals: product manager, medewerker customer service, online marketeer, etc.

Leuke banen in het toerisme!

Werken als reisadviseur of travel consultant

In de tijd dat ik in de reisbranche werkte stikte het nog van de reisbureaus. In elke winkelstraat had je er wel één en vaak zelfs meerdere, van verschillende touroperators. Tegenwoordig zijn dat er veel minder en moet je ze echt zoeken, maar er zijn ook mobiele reisadviseurs en zelfstandig reisadviseurs die bij je langs kunnen komen of die online vakanties voor je kunnen boeken. Vaak denken mensen dit zelf wel te kunnen, maar zie je door de bomen het bos niet meer (iets wat ik van veel mensen hoor, juist omdat het online aanbod zo groot is), dan kan een travel counsellor je vaak juist heel goed helpen. Travel consultant zijn is een leuk beroep en het voordeel is dat je af en toe op studiereis mag. Dat zijn natuurlijk de krenten uit de pap. Ik vond dat in de tijd dat ik bij NBBS-reizen werkte ook altijd heel leuk.

Werken op een reisbureau hoeft niet altijd fulltime, maar kan soms ook al voor 16 of 20 uur. Via de NHA kun je je SEPR halen, Vakbekwaamheid voor het Reisbureaubedrijf. Zo ben ik ook ooit begonnen, gewoon erbij, naast mijn studie aan de universiteit.

Steward, stewardess, purser of piloot

Als steward, stewardess, purser of piloot reis je uiteraard ook veel en ben je vaak in het buitenland. Je kunt solliciteren bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Soms hebben airlines hun eigen interne opleiding om steward(ess) te worden. Om piloot te worden moet je uiteraard een hele intensieve opleiding volgen. Dit kan bijvoorbeeld via de KLM Flight Academy. Dit zijn de toelatingseisen om piloot te worden.
Vroeger was steward of stewardess zijn nog aantrekkelijker dan nu; vaak bleef je wat langer op de plek van bestemming en had je ook echt best veel tijd om ter plekke nog wat te ontdekken. Natuurlijk kan dit nog steeds, maar ik begreep dat het wel korter is geworden. Toch is het een ideale manier om werk en buitenland te combineren.

werken-in-het-buitenland

Een leuke baan op Schiphol

Wellicht spreekt het je ook aan om op Schiphol te werken. Het is natuurlijk leuk om in zo’n dynamische en internationale omgeving tussen de reizigers te werken en er zijn veel meer banen denkbaar dan alleen steward of stewardess of verkoopmedewerker in een winkel of horecagelegenheid op Schiphol.

Banen op Schiphol waar je nog niet aan gedacht had!

Bekijk de vacatures op Schiphol maar eens dan zie je dat er nog tal van banen mogelijk zijn op de luchthaven, op alle werk- en opleidingsniveaus, zoals: luchthavenbeveiliger, orderpicker, projectmanager, trekkerchauffeur, taxichauffeur, nachtpendelchauffeur, receptionist, keukenassistent, fitness instructeur, verpleegkundige, logistiek medewerker, fietskoerier, klusjesman, administratief medewerker, bagagemedewerker, parkeerbeheerder, vliegtuigschoonmaker, projectleider, financial controller, hostess of hoofd interne communicatie. Er kan vanalles. Solliciteren maar!

Werken als fitness instructeur, vliegtuigschoonmaker, bagagemedewerker, luchthavenbeveiliger of fietskoerier op Schiphol.

Banen in Nederland waarvoor je vaak op reis moet

Er zijn natuurlijk ook zat banen in Nederland waarvoor je vaak op reis moet. Ik ken best veel mensen (mannen vooral) die voor hun werk vaak naar het buitenland moeten;  voor gesprekken, onderhandelingen of om iets persoonlijk ter plekke te checken of managen.

Zelf werkte ik enkele maanden op de zakenreisafdeling van FMO (de Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden) en boekte toen ook veel reizen voor collega’s die naar projecten in het buitenland moesten.

Maar ook als je bij een NGO werkt of in het bedrijfsleven, bij Shell of waar dan ook, kan het zijn dat je vaak op pad bent voor je werk, maar dat je je basis wel gewoon hier in Nederland hebt.

Emigreren?

Vroeger had iedereen het over ‘emigreren’ als je naar het buitenland verhuisde. Tegenwoordig hoor je dat woord steeds minder valt me op. Niet iedereen emigreert ook echt, voor sommige mensen is het maar tijdelijk. Er zijn ook mensen die pas op latere leeftijd gaan emigreren en niet meer echt gaan werken in het buitenland, maar gewoon van hun oude dag gaan genieten in Spanje of waar dan ook.

Heb je emigratieplannen? Leer dan nu alvast de taal!

Regel je zaakjes goed

Wil je (al eerder) echt voor langere tijd of voor onbepaalde tijd naar het buitenland? Lees je dan wel goed in, ook over fiscale aspecten, gezondheidszorg, etc. Als je geen adres meer hebt in Nederland kun je bepaalde opgebouwde rechten verliezen.

Als je als expat naar het buitenland wordt gestuurd heeft een bedrijf vaak al veel ervaring met dit soort verhuizingen naar het buitenland en krijg je vaak hulp met bepaalde zaken. Heb je echter helemaal zelf werk gevonden of creëer je je eigen werk dan moet je veel dingen helemaal zelf uitzoeken en regelen. Lees je dus goed in.

Handige site met veel informatie

Jongeren kunnen eens een kijkje nemen bij de JoHo Company. Dit bestaat al sinds ik jong was. Je kunt online kijken maar ook bij één van filialen langsgaan in Den Haag, Leiden, Utrecht, Amsterdam of Groningen.

Boeken over werken in het buitenland

Dit zijn er maar een paar. Er zijn er nog veel meer. Zoek zelf op Bol.com verder naar nog meer boeken en e-books over wonen en werken in het buitenland.

werken-in-het-buitenland

Blogs over mijn leven en werk in Thailand

Computer algemeen

Zou jij wel een tijdje in het buitenland willen werken, een baan willen waarbij je vaak in het buitenland bent of digital nomad willen zijn? Of is er een plek waar je graag naartoe zou willen emigreren? En wat lijkt jou nou de ideale baan of bezigheid in het buitenland?

11 gedachten over “Werken in het buitenland: vakantiewerk, vaste baan of ander bestaan”

  1. Wat heb je ontzettend veel tips! Het lijkt me erg leerzaam om in het buitenland te wonen en werken. Misschien gaan wij het ooit nog wel eens doen. Dan zoek ik graag een land op met beter weer dan in Nederland 😉

  2. Leuk om te lezen! Ik wilde na mijn havo ook in het buitenland werken, had verschillende folders aangevraagd. Helaas moest je overal minimaal 18 voor zijn.. toen ik 2 jaar later oud genoeg was had mijn leven een andere wending genomen. ? Nu denk ik er ook weleens over om bv een jaar in het buitenland (India?) Te wonen en werken.. maar vind dat nog niet zo makkelijk met de kids. Want.. hoe krijgen die hun onderwijs, wat doen ze overdag? En we hebben een koophuis, dat we echt niet kwijt willen.. lastig dus.. wie weet komt het er ooit van.

    1. Hi, ik heb zelf geen TEFL-certificaat gehaald, ik gaf gewoon privéles. Maar wil je officieel op een school lesgeven, dan moet het wel. Je kunt zelf Google-en. Ook kun je het informeren bij enkele van de organisaties die ik genoemd heb.

  3. Hoi Denise, Volgend jaar 50 en het begint inderdaad nu ook te kriebelen bij me. Ik reis al veel in de vakantie maar mijn droom is wel wonen en werken als het kan met dieren of in de reiswereld. Maar ja hoe pak je dat aan als je een vaste baan hebt en een koophuis. Verder geen familie waar ik rekening mee moet houden maar wil niet alle schepen in nederland verbranden. Moet ik misschien een bepaalde opleiding gaan volgen om daar makkelijker aan een baan te komen. Ben ik niet te oud … al met al veel vragen waar ik mee zit hoe ik dit moet aanpakken. Heb al veel van de wereld gezien en voorkeur gaat uit naar azie en Afrika

    1. Ja, dat zijn lastige beslissingen hè? Het dromen erover is fijn, maar als je het echt gaat doen komt er best veel bij kijken. Echt persoonlijk advies kan ik je niet geven, maar misschien kom je via de linkjes in m’n blog toch wat verder. Veel succes en wie weet komt het er toch nog van! Als je het echt wil, ga ervoor!

    2. Hoi Natasja, ik ben 51 en ik ga het doen, verhuizen naar het buitenland. Wat mij helpt is een plan maken. Wat kan ik? Welk beroep kan ik daar doen? Een cursus nodig als aanvulling? Onderzoek het, dan weet je of het haalbaar is. Dat is wat ik doe, en gaan, ja over een paar jaar. Eerst nog wat leren, ik heb straks ook een inkomen nodig. Succes en geef je dromen niet op.

      1. Hee alexandra wat gaaf bij mij blijft het ook zo in mijn hoofd zitten zou graag in contact komen met je kan ik je volfen of mailen .. ik ben secretaresse van beroep maar hoe onderzoek je dat ?? Welk land ?? Maakt me niet uit mits het maar zon heeft spanje, afrika vindt ik te gek ga dit jaar naar namibie en het liefst iets met dieren maar daar geen opleiding voor.. als ik je kan volgen hoor ik dat graag .

  4. Peter Brands

    Mensen, DOEN!
    Zelf een tijdje reisleider geweest. Mooie gebieden (vooral buiten de standaard toeristische gebieden) gezien, levenservaring opgedaan, genoten ondanks het vele “werken”. Mooie (locale) mensen ontmoet en geholpen.
    Mooie verhalen Denise! Top!

  5. Leuk om te lezen. Ik droom al heel lang van verhuizen naar en dus ook werken in het buitenland. Ik bleef altijd twijfelen, nu 51 jaar oud heb ik besloten ‘ik het ga doen’. Niet gelijk, eerst goed onderzoeken, er komt veel bij kijken. De kennis die ik op doe, deel ik in mijn blog. Jouw verhaal inspireerd, kijk verder er is veel mogelijk. Heerlijke oppepper.

    1. En Alexandra? Is het gelukt? Ik zit nu in de fase van onderzoeken, maar kom er niet uit ?. Moeder van 3 pubers, dus niet flexibel. Eens per maand op pad lijkt mij de oplossing. Maar ja… Hoe??? Wat??? Ben benieuwd naar je verhaal.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven