Wie is de Mol in Toscane: Vall d’Orcia, Florence, Elba en…

Wie is de Mol in Toscane: Vall d’Orcia, Florence, Elba en…

Is Wie is de Mol in Toscane dit jaar? Ja! Zaterdag 5 september 2020 begint bij AVROTROS op NPO1 de eerste jubileumuitzending van ’20 jaar Wie is de Mol’ en inmiddels is bekend dat dit extra seizoen van Wie is de Mol in Italië is opgenomen. En het leuke is: ik herken verschillende plekken!

Update oktober 2020: ja ja, ze gaan inderdaad naar Elba! Lees hier mijn tips voor Elba! En ook bezochten ze Bolgheri, o.a. dit restaurant in Bolgheri!

Wie is de Mol in Tsjechië

Update januari 2021: inmiddels is WIDM-seizoen 2021 van start gegaan. Het is deze zomer coronaproof opgenomen in Tsjechië. Ik ben zelf ook in Tsejchië geweest, dus ik ga het uiteraard weer volgen! Wie is de Mol in Tsjechië dus! Hieronder lees je over Wie is de Mol in Toscane:

Wie is de Mol in Italië

In het speciale jubileumseizoen van Wie is de Mol 2020 krijgen tien oud-deelnemers een herkansing de mol te ontmaskeren. De ex-kandidaten starten hun zoektocht naar de Mol in het prachtige Italië, maar waar in Italië precies?

Waar speelt het jubileumseizoen 2020 zich precies af?

wie-is-de-mol-toscane

Wie is de Mol in Toscane

Zodra je in de teaser van ’20 jaar Wie is de Mol’ de cipressen in beeld ziet weet je het al: dit is Toscane! Meteen herkende ik het Toscaanse landschap, het schitterende Val d’Orcia en de stad Florence.

Maar… ik herkende nog meer!

jubileumseizoen-wie-is-de-mol

Tip: Boek hier de leukste kleinschalige adresjes in Toscane.

Filmpje Wie is de Mol 2020

Bekijk het filmpje van het jubileumseizoen met de Fiat 500-tjes en ik vertel je zo -na wat algemene informatie- welke plekken ik nog meer herkende! Ook een eiland!

Corona in Italië

Ik hoor je al denken: ‘Maar wanneer is dat jubileumseizoen opgenomen dan?’ De opnames van ’20 jaar Wie is de Mol’ hebben uiteraard al plaatsgevonden ver voordat de covid-19-ellende in Europa en vooral ook in (Noord-)Italië begon. Ik denk dat er in de herfst al gefilmd is, of begin van de winter, dus het zal geen anderhalvemeter-‘Wie is de Mol’ worden. Of, zoals in Italië geldt: 1 meter.

Na alle ellende van het coronavirus in Italië en de lange lockdown is het fijn voor Italië dat er weer even een andere kant van het land getoond wordt en het straks toch weer even positief in de spotlights staat.

wie-is-de-mol-italie

Waarom Toscane?

Voor dit extra seizoen van WIDM ter ere van het 20-jarig jubileum van het programma (ja, Wie is de Mol bestaat echt alweer 20 jaar!) strijken de kandidaten dus neer in Toscane. Waarom Toscane? Nou, omdat hier de oorsprong van de Renaissance ligt.

Renaissance

Renaissance betekent letterlijk (zoals iedereen hopelijk uit zijn schooltijd nog wel weet) ‘wedergeboorte’. Het stamt af van het Italiaanse ‘rinascita’. In plaats van Reniassance wordt er in Italië gesproken van Rinascimento.

Vanwege die ‘wedergeboorte’ zou Toscane de ideale regio zijn om de 10 oud-deelnemers, met de wetenschap van toen, opnieuw jacht te laten maken op de Mol.

wie-is-de-mol-in-toscane

Val d’Orcia

De deelnemers van Wie is de Mol beginnen aan het spel in Val d’Orcia, een mooi stukje van Toscane, tussen Florence en Rome. Van daaruit zullen ze verschillende plekken in Toscane ontdekken.

Deze route door Toscane zullen ze waarschijnlijk niet nemen. Nee, juist de kleinere weggetjes zoals hierboven maken Toscane zo mooi, langs cipressen, borgo’s, fattoria’s en tenuta’s waar je zelfs kunt verblijven, heerlijk landelijk en authentiek. Kijk maar eens: hier vind je de leukste adresjes in Toscane!

Wil je zelf een keer een mooie autorondreis door Toscane of andere Italiaanse regio’s maken? Kijk hier dan eens: autorondreis Toscane. Of hier. Of check deze actieve autorondreis in Toscane. Of deze prachtreis: Italië van west naar oost.

20-jaar-WIDM

Renaissance in Italië

‘Tijdens hun zoektocht naar de Mol gaan de kandidaten langs de geboorteplaatsen en belangrijke bouwwerken van de grote meesters van de Renaissance,’ lees ik in het persbericht. Naar Florence dus sowieso; Florence is immers de bakermat van de Renaissance.

wie-is-de-mol-renaissance

Wie is de Mol in Florence

Het bizarre toeval wil dat mijn eerste solo bezoek aan Florence precies in de maand viel waarin Wie is de Mol ooit begon: in november 1999! Als twintiger was ik met de bus van Nederland naar Florence gereisd, om na een bezoek aan de stad (met uiteraard ook een bezoek aan de beroemde Galleria dell’Accademia) door te reizen naar Zuid-Italië.

Het bizarre toeval wil dat mijn eerste solo bezoek aan Florence precies in de maand viel waarin Wie is de Mol 20 jaar geleden begon: in november 1999!

Hier zie je mijn toegangskaartje voor de Galleria dell’Accademia in Florence van destijds. Een prijs in Italiaanse lires in plaats van euro’s nog! In november 1999 was het, de startmaand van de allereerste uitzending van Wie is de Mol ooit.

galleria-dell-accademia

Michelangelo, Caravaggio en Leonardo da Vinci

In het persbericht over ’20 jaar Wie is de Mol’ las ik dat de deelnemers langs de geboorteplaatsen en belangrijke werken van Michelangelo, Caravaggio en Leonardo da Vinci gaan. Waar moeten we dan precies aan denken? Dat wordt niet gezegd, maar wellicht komt iets van onderstaande aan bod. Ja ja, ik heb m’n huiswerk gedaan.

Geboorteplaats Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, zoals Michelangelo voluit heet, werd geboren in Caprese. Caprese Michelangelo is een dorp in de provincie Arezzo (dat bij Toscane hoort), niet ver van de plaats Arezzo. Het dorp is vernoemd naar de wereldberoemde beeldhouwer.

Bekende werken van Michelangelo in Florence

Wat zijn de bekendste werken van Michelangelo? De David van Michelangelo is één van de meest bekende beeldhouwwerken die iedereen denk ik wel kent. Het marmeren beeld van David is te zien in Florence, gewoon buiten, bij het Palazzo Vecchio.

Het originele beeld staat in de Galleria dell’Accademia. De kopfoto en de foto hieronder maakte ik daar. In de Galleria zijn nog meer kunstwerken van Michelangelo en andere kunstwerken uit de tijd van de Renaissance te bewonderen.
Ook de bibliotheek bij de Basilica San Lorenzo (waar de boekencollectie van de Medici te vinden is) is door Michelangelo ontworpen.

david-van-michelangelo

Michelangelo in Rome

Niet alleen in Florence, maar ook in Rome zie je werk van Michelangelo terug. De Piazza del Campidoglio op de Capitolijn in Rome (op mijn foto hieronder) is bijvoorbeeld door Michelangelo ontworpen.

piazza-del-campidoglio-rome

Michelangelo in Vaticaanstad

Ook zie je zijn werk terug in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. En ook in de Sint-Pieter, ook in Vaticaanstad, is de beroemde Pietà van Michelangelo te zien.

Lees ook: Zien en doen in Vaticaanstad.

Geboorteplaats Leonardo da Vinci

Behalve Michelangelo kennen we natuurlijk ook allemaal Leonardo da Vinci. Leonardo da Vinci werd geboren in het kleine dorpje Anchiano, een paar kilometer van Vinci. Hij heette eigenlijk Leonardo di Ser Piero, maar omdat uit de buurt van Vinci kwam werd hij later Leonardo ‘da Vinci’ genoemd (‘da Vinci’ betekent ‘uit Vinci’). Vinci ligt vlakbij Florence. Je kunt ook overnachten in Vinci.

De omgeving van Vinci is een mooie plek om te overnachten. Hier vind je een vakantiehuis, villa, B&B of agriturismo in Vinci.

Geboortehuis van Leonardo da Vinci

In Anchiano kun je het geboortehuis van Leonardo da Vinci bezoeken: Museo Leonardiano. Ik vermoed dat de kandidaten van Wie is de Mol hier ook naartoe zullen gaan. Het huis alias museum ligt in elk geval schitterend. Kik hier maar op Instagram. O, en volg mij dan meteen ook even hier op Instagram.

Werk van Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci was niet alleen kunstenaar maar ook schrijver, tekenaar en wetenschapper. Hij was schilder, beeldhouwer, architect, ingenieur, natuurkundige, anatomist, filosoof en wat al niet meer. Een waar genie dus. Hij schilderde de beroemde Mona Lisa (die in Parijs hangt) en het Laatste Avondmaal, maar maakte ook vele tekeningen en ontwerpen voor nieuwe apparaten en allerlei machines.

Zijn de WIDM kandidaten ook zulke genieën en zo veelzijdig?

Geboorteplaats Caravaggio

En dan Caravaggio… De schilder Caravaggio werd bij zijn geboorte Michelangelo Merisi genoemd (niet te verwarren met dé Michelangelo die ik net al noemde) en werd later vernoemd naar zijn geboortedorp Caravaggio. Caravaggio was dus van oorsprong een plaatsje in Noord-Italië, niet ver van Bergamo en Milaan. Dat is het nog steeds, maar ook de schilder heet daardoor zo.

Tip: wil je overnachten in Caravaggio? Huur een agriturismo of villa in de buurt van Caravaggio.

Bekende werken van Caravaggio

Werk van barokschilder Caravaggio vind je niet alleen in de Uffizi in Florence (waaronder zijn beroemde werk Bacchus), maar ook in Rome, onder andere in de Santa Maria del Popolo op Piazza del Popolo in Rome. Ook vind je werk van Caravaggio in Het Louvre in Parijs en het Prado in Madrid.

Tip: tijdens een fietstour in Rome fiets je ook over dit plein. Ook leuk om te doen met kinderen!

Caravaggio

Caravaggio was zeer getalenteerd, hij was één van de grootste kunstenaars van zijn tijd, maar leidde wel een turbulent leven. Hij is slechts 39 jaar oud geworden en woonde niet alleen in Rome, maar ook op diverse andere plekken in Italië.

Caravaggio op Malta

Ook woonde hij een tijdje op Malta, waar hij tot de Orde van de Maltezer Ridders toetrad, maar daar werd hij uitgegooid en gevangen genomen, waarop hij naar Sicilië wist vluchten. Op Sicilië maakte hij nog een aantal grote werken. Aan het eind van zijn leven vluchtte hij naar Napels, Zuid-Italië.

Het beroemde schilderij De onthoofding van Johannes de Doper kun je bewonderen in de St. Johns Co-Kathedraal in Valletta op Malta, waar ik je in dit blog over Valletta al een keer kort liet binnenkijken.

Foto’s maken van het schilderij (dat zich in een aparte ruimte in de kathedraal bevond) mocht helaas niet, maar de kathedraal zelf zie je hieronder. Ben je een keer in Valletta dan moet je die echt zien!

st-johns-co-cathedral-valletta

Renaissance in Pisa

Renaissancewerken vind je overigens ook in andere plaatsen, zoals Pisa. Behalve de Toren van Pisa (wat ook een bouwwerk uit de tijd van de Renaissance is) is natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof Galileo Galilei daar geboren. Ook dat zou wel bij Wie is de Mol passen. Of reizen ze in hun Fiat500-tjes naar Pistoia of Prato? Het kan allemaal.

Gaan de WIDM kandidaten naar Pisa, Pistoia, Prato of… Portoferraio?

wie-is-de--mol-jubileum

De Medici

Dat ze in 20 jaar Wie is de Mol iets met de Medici gaan doen kan ook bijna niet missen. Geld speelt immers altijd een rol bij WIDM en de Medici staan bekend als een machtige en invloedrijke familie. Ze waren de grondlegger van het internationale bankwezen.

De dynastie van de Medici speelde een grote rol in Toscane. Ze hebben van 1434 tot 1734 geregeerd over Florence en ook een tijd over het hertogdom Toscane. Zouden de kandidaten van ’20 jaar Wie is de Mol’ de ‘route’ van de Medici volgen, vanuit de Mugello regio tot aan de Toscaanse eilanden en het schiereiland?

De Medici zijn belangrijk geweest voor het bankleven (de pot?), de kunst en architectuur.

Pitigliano en de Terme di Saturnia

Wat me ook wel erg mooie bestemmingen in Toscane lijken, juist ook voor Wie is de Mol, zijn Pitigliano en de Terme di Satrunia, beide meer in het zuiden van Toscane. Pitigliano (ook wel ‘La Città del Tufo’ genaamd) is een hele bijzondere stad die me een beetje aan het eveneens heel bijzondere Matera doet denken. En de Terme di Saturnia zijn natuurlijk ook een uniek stukje natuur in Toscane.

Overnachten bij Agriturismo ‘De Mol’?

En zullen ze overnachten in Agriturismo La Talpa? Talpa betekent immers mol. Of ligt dit wel erg voor de hand? Agriturismo La Talpa ligt hier in elk geval ook in de buurt! In Marsiliana, niet ver van Manciano, op de route van het prachtige Pitigliano naar Albinia.

Dit zou wel heel voor de hand liggend zijn: slapen bij Agriturismo ‘de Mol’?!

Grosseto en Monte Argentario

De agriturismo ligt in de provincie Grosseto, ten zuidoosten van de stad Grosseto. Vlakbij vind je het plaatsje Orbetello op een langwerpig schiereilandje in de lagune en het grotere schiereiland Monte Argentario (met de plaatsen Porto Santo Stefano en Porto Ercole) dat je hier op mijn foto ziet. Ik nam de foto een keer vanuit het vliegtuig, toen ik naar Sicilië vloog. Ook Elba zie je liggen.

monte-argentario

Alleen Toscane?

Of zouden er behalve Toscane nog meer delen van Italië aangedaan worden? En zo ja, welke locaties dan? Ook in Rome, Venetië en Milaan vind je immers Renaissancistische bouwwerken en kunst, maar of ze daar ook nog naartoe gaan? Ik heb geen idee.
Dat Vall’Orcia, Florence en Portoferraio (Elba) erin zitten lijkt me in elk geval zeker.

Elba zei je? Hoezo?

Wie is de Mol op Elba

Toen ik het filmpje voor de tweede keer bekeek, zag ik niet alleen het Toscaanse landschap en de stad Florence, maar spotte ik ook Elba!

Nog nergens heb ik er bij de reacties op het filmpje op social media iemand over gehoord, maar na het zien van de teaser zag ik het overduidelijk, ook al kwam het maar een fractie van een seconde voorbij: de stad Portoferraio op Elba waar ik vorig jaar nog met de kinderen was!

Ineens zag ik Portoferraio voorbij flitsen in het promofilmpje!

wie-is-de-mol-elba

Wie is de Mol in Portoferraio

In de 20e seconde van het filmpje (is het toeval dat dit de 20e seconde is?) zie je het uitzicht vanaf Forte Falcone op Forte Stella in Portoferraio, met de vuurtoren. De Medici forten (Fortezze Medicee) passen natuurlijk perfect in het Wie is de Mol plaatje!

Update oktober 2020: lees ook mijn blog over Portoferraio mét de locaties uit Wie is de Mol erbij!

Forte Falcone en Forte Stella

Hier zie je andere foto’s van dezelfde plek. Ook al lijkt de vuurtoren anders, het is echt Forte Stella in Portoferraio. Links (wat je niet op de foto ziet) ligt een supermooi strand waar ik ook ben geweest en wat je op de foto’s in dit blog over Elba ziet.

Leestip tussendoor: Elba met kinderen. Zó leuk!

Hier (op mijn eigen foto) zie je Portoferraio vanaf de andere kant:

wie-is-de-mol-portoferraio

Het huis van Napoleon

Behalve het fort zie je op de beelden van AVRO TROS ook nog net een heel klein stukje van Villa Mulini, het gele huis van Napoleon, wat je op de foto hieronder ook ziet. Met een beetje fantasie zie je enkele van de kandidaten hier gewoon lopen…

wie-is-de-mol

Treintje door oude mijn

En zag ik in het filmpje nou ook het treintje door La Miniera di Calamita nog? Dat weet ik niet zeker, er zijn vast meer van dat soort treintjes door oude mijnen, maar een spannende Wie is de Mol-locatie is het wel!

Italiaans eiland

Elba is trouwens echt heel anders (én veel kleiner) dan Sardinië (met zijn schitterende stranden en leuke dorpjes) en het diverse Sicilië (waar je heerlijk kunt roadtrippen vanuit het toffe Palermo of Catania), maar ook zeker de moeite waard! Het hoort tot de Toscaanse archipel en is echt een parel met supermooie stranden. En prachtig bergachtig ook!

Wie is de Mol in Toscane: op het vasteland én het eiland Elba!

Op welke bestemmingen in Italië is Wie is de Mol in 2020 nog meer?

Heb jij een idee naar welke bestemmingen in Italië de kandidaten van Wie is de Mol nog meer allemaal zullen gaan? Herken je specifieke plaatsen of locaties uit het filmpje? Meld het hieronder bij de reacties of bij deze post op de Facebookpagina van Follow my footprints.

Of zouden ze naar nog meer landen gaan? Ik denk het niet, maar in het persbericht las ik: ‘De ex-kandidaten starten hun zoektocht naar de mol in het prachtige Italië.’

Zou het jubileumseizoen niet alleen in Italië, maar in nog meer landen zijn?

Wie zijn de kandidaten van 20 Jaar Wie is de Mol?

Zoals je merkt interesseert mij vooral de locatie, maar wat jij waarschijnlijk wil weten is: Wie zijn de tien kandidaten van deze speciale jubileumreeks van Wie is de Mol?! Dat is nog de vraag.

De namen van de kandidaten blijven dit keer geheim tot de eerste uitzending in september. Wel is bekend dat het tien oud-deelnemers zijn. Het zijn BN’ers.

20-jaar-wie-is-de-mol

Snelle afvallers of oud-mollen?

Zijn het deelnemers die andere jaren snel zijn afgevallen en die je het daarom nu extra gunt? Of nemen oud-mollen het tegen elkaar op? Ik hoop dat eerste, hoewel het natuurlijk ook wel leuk is om te zien hoe een mol zich als kandidaat gedraagt.

Wie doen er mee aan ’20 jaar Wie is de Mol?’

De enige zekerheid die we momenteel hebben is dat Rik van de Westelaken de presentator weer zal zijn.

Kandidaten jubileumseizoen Wie is de Mol (update!)

Update september 2020: Inmiddels is de nieuwe serie van WIDM gestart en zijn de kandidaten bekend. Dit zijn de deelnemers van het Wie is de Mol jubileumseizoen, met daar achter het jaar waarin ze eerder aan WIDM meededen: Nikkie de Jager (2019), Ron Boszhard (2018), Horace Cohen (2011), Tina de Bruin (2020), Peggy Vrijens (2006), Patrick Martens (2008), Tygo Gernandt (2014), Nadja Hüpscher (2007), Jeroen Kijk in de Vegte (2017) en Ellie Lust (2016).

Tina is helaas al afgevallen. Jammer, want ik vond haar wel leuk.

Populair programma

Het bij veel televisiekijkers zeer geliefde Wie is de Mol is hoe dan ook een ontzettend populair programma, dat weten we allemaal. Elk jaar weer is het een ware kijkcijferhit en nu het in Italië is zal er zeker weer veel naar gekeken worden.

Ook op social media en met name op Twitter wordt er altijd op los getwitterd en gespeculeerd als #WIDM weer begonnen is. Dat zal in september en het najaar straks niet anders zijn!

Ik hou (niet) van Wie is de Mol

Om eerlijk te zijn was ik zelf niet direct vanaf het eerste begin fan van Wie is de Mol. Integendeel: lange tijd vond ik het maar een lawaaierig schreeuwprogramma waar ik alleen maar gestrest van werd. Ja, ik zeg het maar eerlijk. Ik hou bovendien niet van liegen en bedriegen en vond het allemaal veel te gehaast en druk.

Ik snapte dan ook niet waarom miljoenen mensen dit wel leuk vonden. Het was ongeveer het tegenovergestelde van Boer Zoekt Vrouw, nog zo’n populair programma, maar daar viel ik juist weer van in slaap en werd ik juist onrustig van hoe lángzaam het ging.

Wie is de Mol volgen

Áls ik al eens naar Wie is de Mol keek was het vooral vanwege het land (nieuwsgierig naar de bestemming of genietend van de mooie omgeving) en niet vanwege het spel. In 2016 twitterde ik dit.  Het was toen in de Dominicaanse Republiek.

Wie is de Mol in Georgië

Pas vanaf Georgië (wat toen echt nog één van de minder bekende landen in Europa was) ben ik Wie is de Mol echt gaan volgen, als één der laatste Nederlanders, haha.
Al die miljoenen Nederlanders konden toch geen ongelijk hebben?

Gezellig tv-avondje

Toen mijn kinderen het ineens ook per se wilden zien maakten we er altijd een gezellig tv-avondje van en wilde ik het ineens ook niet meer missen. Eindelijk was ik om! Pas als je je gaat verdiepen in het spel wordt het leuk en samen kijken was nog leuker. Eindelijk snapte ik de magie van het spel.

De mol ontmaskerd

Toen Wie is de Mol in China afgelopen winter op tv te zien was, zat ik er echt goed in. Wekenlang zat ik op één kandidaat: Rob. Oké, 100% zeker wist ik het natuurlijk niet, maar ik vertrouwde het niet. Op één filmpje zei Rob iets zó ongeloofwaardig dat ik echt niet langer twijfelde. In februari twitterde ik:
‘Al weken denk ik dat het Rob is. Zoals hij nu ‘Ik ben door het oog van de naald gekropen’ zei; ik geloof er niks van.’ #widm2020 #widm
En ja, hij was het!

Wie is de Molletje spelen

Het jaar dat Wie is de Mol in Colombia was wilden de kinderen regelmatig Wie is de Molletje spelen en dus trokken we vaak lootjes met z’n drietjes. Eén van ons was dan de mol, maar we wisten niet wie. Ik bedacht dan vaak allerhande opdrachten waarbij we lekker konden mollen. Zo speelden we ons eigen Wie is de Mol spel in Nederland.

Waar heeft Wie is de Mol zich afgespeeld?

Wie is de Mol heeft al in heel veel landen plaatsgevonden waaronder Australië, Schotland, Portugal, Canada, Indonesië, Argentinië, Thailand, Mexico, Noord-Ierland, Jordanië, Japan, El Salvador, Nicaragua, IJsland, Spanje, Zuid-Afrika, Hongkong, de Filipijnen, Sri Lanka, Dominicaanse Republiek, Verenigde Staten, Georgië, Colombia, China en nu dus Italië.

20-jaar-wie-is-de-mol

Moltalk

Net als voorgaande keren kun je elke week direct na de uitzending van Wie is Mol op NPO1 naar NPO3 zappen voor de live nabeschouwing van WIDM. Vanuit VondelCS presenteren Rop Verheijen en Marlijn Weerdenburg dat en kan er weer volop gediscussieerd en gespeculeerd worden over het gedrag van de deelnemers en de opdrachten. Samen met oud-deelnemers wordt er dan elke keer weer over complotten en theorieën gepraat en worden tweets en app-statistieken van de kijkers onder de loep genomen.

Wie is de Mol App

Ook dit jubileumseizoen kun je weer meespelen in de Wie is de Mol?-app, waar je poules kunt aanmaken om zo samen met familie en vrienden de Mol te ontmaskeren. Ik heb het nog nooit gedaan, maar misschien nu dan eindelijk eens.
Vanaf dit jubileumseizoen heeft de app overigens een nieuwe feature, las ik. Naast het inzetten van punten op kandidaten die jij verdacht vindt, kun je dit seizoen extra punten verdienen door zelf ook een vraag uit de officiële test van de laatste aflevering te beantwoorden.

De vernieuwde Wie is de Mol?-app is vanaf eind augustus 2020 beschikbaar in de App Store.

Wie is de Mol Podcast

Ook is er bij dit jubileumseizoen een officiële Wie is de Mol?-podcast die gepresenteerd wordt door Annemieke Schollaardt. In deze podcast hoor je exclusieve interviews met de afvallers en krijg je een klein kijkje achter de schermen.

Molboekje

Daarnaast is er dit jubileumseizoen een speciale gouden editie van het Molboekje, met veel interviews en oud-Mollen aan het woord. Je kunt hier al je aantekeningen in noteren om zo de Mol te ontmaskeren. Wil je het molboekje bestellen? Kijk hier: molboekje jubileumseizoen 2020.

Wie is de Mol in Italië

Een WIDM-expert ben ik zeker niet. Ik weet meer van Italië dan van Wie is de Mol, maar ik vind het nu wel écht leuk en verheug me op de nieuwe reeks uitzendingen. Dus… ben jij net als ik zo iemand die er nooit van hield? Er is nog hoop! Probeer het nog eens en wie weet ben jij straks ook fan! Helemaal nu ’20 jaar Wie is de Mol’ zich in het voor veel mensen zo geliefde Italië afspeelt.

toscane-wie-is-de-mol

Zonsopkomst onderweg in Toscane, vorig jaar.

Blogs over Toscane

Als je het leuk vindt kun je hieronder wat van mijn blogs over Toscane lezen, mocht je op korte termijn nog die kant op willen. Toscane is één van de meest tot de verbeelding sprekende regio’s van Italië en één van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Italië, zeker onder Nederlanders.

Leuke dingen om te zien en doen in Toscane met kinderen
Restaurants in Bolgheri (update: nieuw geschreven blog in oktober 2020)
Wat te doen op Elba?
Wat te doen in Portoferraio?
Een droomhuis boeken in Toscane
Glamping in Toscane
Mooi adresje in Toscane
Met de auto van Pisa naar Castagneto Carducci
Zonsondergang in Pisa in de winter
Toscane, één van de meest romantische regio’s in Italië

Vlakbij de kust van Toscane vind je dit soort bossen…

widm-toscane

Blogs over Italië

Door de coronacrisis zag ook ik het bezoek aan mijn blogs over Italië drastisch inzakken, terwijl mijn blogs over met name Cinque Terre, Sardinië en Toscane het juist altijd zo goed hadden gedaan. Gelukkig trekt het inmiddels weer een beetje aan. Ik zou zeggen kijk zeker eens wat ik zoal over Italië en Toscane schreef.

Tip: lees hier al mijn blogs over Italië.

Italiëkenner

Als toch best wel een Italiëkenner vind ik het in elk geval heel leuk dat Wie is de Mol tijdens deze speciale jubileumeditie dit jaar in La Bella Italia is of in elk geval begint. Ik hou van Zuid-Europa en met name Italië is echt wel één van mijn favorieten. Ik had Italiaans niet alleen als bijvak op de universiteit tijdens mijn studie Mediterrane Studies, maar ik schrijf er ook hier op mijn reisblog vaak over en ben er al vaak geweest.

Vorig jaar was ik zelfs vijf keer in Italië! Van de sneeuw in Valle d’Aosta in het noorden en de eeuwige stad Rome tot de prachtige plaatsjes in Puglia en het bijzondere Basilicata in het zuiden. En op het eiland Elba in Toscane dus!

Vorig jaar was ik 5x in Italië!

Mooie autorondreis door Italië

Wil je zelf een mooie autorondreis door Toscane of andere Italiaanse regio’s maken? Kijk dan hier eens: autorondreis Toscane. Of hier. Of check deze actieve autorondreis in Toscane.

Meer mooie autorondreizen door Italië vind je bij TUI! Wat dacht je van de autorondreis Italië van west naar oost? In deze prachtige en veelzijdige individuele rondreis zit o.a. de Bloemenrivièra, Cinque Terre, Pistoia, Lucca, Florence, Val d’Orcia, de Marche en de Riviera del Conero. Een supermooie combinatie!

Maak zelf ook eens een mooie rondreis door Toscane of Italië!

Met je eigen auto Toscane ontdekken kan natuurlijk ook. Check dan zeker ook de mooie accommodatie van Eliza was Here in Toscane! Heerlijk landelijk! Er staan zulke leuke adresjes bij!

widm-toscane-italie

20 jaar Wie is de Mol op tv

‘20 Jaar Wie is de Mol?’ is vanaf zaterdag 5 september op televisie. Elke zaterdag om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.
Moltalk begint uiteraard ook 5 september. Elke zaterdag om 21.30 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Filmpje en foto’s in dit blog

Het filmpje in dit blog is van de makers van Wie is de Mol. Ik maakte enkele screenshots van het filmpje (de foto’s met het logo) en heb toestemming van AVROTROS deze in dit blog te gebruiken. De overige foto’s maakte ik zelf.

Ik schreef dit blog op 29 juli 2020 op basis van wat er nu bekend is en wat ik zelf ontdekt heb. Als blogger weet ik niet meer dan jij als kijker.

5 gedachten over “Wie is de Mol in Toscane: Vall d’Orcia, Florence, Elba en…”

  1. Ik kijk echt uit naar het nieuwe seizoen en vind het zo leuk dat het in Italië is. Italië is geweldig. Ik ben alleen in Florence geweest, de rest van de Toscane heb ik helaas nog niet gezien. Ben benieuwd welke mooie plekken we precies te zien krijgen en wie de deelnemers worden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven