Witte Schotse Hooglander gespot! Waar in Nederland kun je blonde hooglanders zien?

Witte Schotse Hooglander gespot! Waar in Nederland kun je blonde hooglanders zien?

Afgelopen weekend spotte ik voor het eerst de zeldzame witte Schotse Hooglander. Wauw, wat een gaaf beest! Tijdens een wandeling in een ander natuurgebied had ik al wel eens een ietwat rossig blonde hooglander gezien, maar zo’n lichte Schotse Hooglander nog niet. Wat een beauty, deze blondine!

Wat mooi, een witte Schotse Hooglander!

westduinpark-witte-schotse-hooglander

Witte Schotse Hooglander

In dit blog zie je foto’s van de witte Schotse Hooglander (foto’s die ik uiteraard zelf gemaakt heb) en vertel ik meer over deze lichte variant. Is het een albino of toch niet? Waar zag ik deze bijzondere Schotse Hooglander en waar in Nederland kun je ze nog meer spotten? Wat is belangrijk om te weten als je naar ze op zoek wil gaan? Je leest het in dit blog.

witte-hooglander-duinen-westduinpark

Waar in Nederland kun je witte Schotse Hooglanders spotten?

blonde-schotse-hooglander-westduinpark

Schotse Hooglanders in het Westduinpark

In natuurgebied Westduinpark, het bos- en duingebied bij het Haagse Zuiderstrand, zijn -net als in veel andere Nederlandse natuurgebieden- al jaren Schotse Hooglanders te zien. Ik wandel of fiets er vaak, dus de zwarte en oranjebruine hooglanders kom ik ook zo nu en dan tegen. Ik heb er dan ook al tientallen foto’s en filmpjes van.

Tips voor het Westduinpark vind je overigens hier: De mooiste plekken in het Westduinpark.

Bijzondere Schotse Hooglander

Dat er tegenwoordig ook een witte Schotse Hooglander in het Westduinpark rondwandelt ontdekte ik onlangs toevallig door Instagram. ‘Wat bijzonder!’, dacht ik meteen. Een witte hooglander in ‘mijn’ Westduinpark! De plek waar ik zo vaak kom en zo graag een wandeling maak!

Huh, er liep ineens een zeldzame witte Schotse Hooglander in mijn favoriete natuurgebied!

witte-schotse-hooglander-den-haag

Zeldzame witte hooglander

Het dier blijkt in het najaar te zijn overgezet uit recreatiegebied De Uithof, het natuurgebied bij de Uithof, waar ik in mei en juni ook al Schotse Hooglanders had gespot (zie de foto hieronder), maar de witte variant was ik tijdens mijn wandelingen in het Westduinpark (of waar dan ook) nog nooit tegengekomen.

schotse-hooglanders-uithof

De witte grazer is van de Uithof naar het Westduinpark overgebracht.

blonde-schotse-hooglander-in-de-duinen

Favoriete natuurgebied aan zee

Afgelopen weekend besloot ik na de drukke thuisonderwijsweek even in mijn eentje naar zee te fietsen. Mijn zoon ging voetballen en mijn dochter wilde chillen, dus ik greep mijn kans en dook de Hollandse Duinen weer eens in. Ik wandelde naar De Vulkaan, mijn favoriete uitzichtpunt in het Westduinpark.

Even over de duinen en de zee staren doet altijd goed, ook al ziet het er in de winter veel minder mooi uit dan in het voorjaar en de zomer.

De wind in mijn haren, een voorzichtig zonnetje op mijn gezicht. Even genieten van het uitzicht over de zee en de duinen bij Den Haag.

wandelen-duinen-den-haag

Schotse Hooglanders spotten

Vanaf de top van De Vulkaan spotte ik pardoes de kudde hooglanders! En hé, de witte was er ook bij! Als een kind zo blij rende ik het zandpad af naar beneden in de richting van de hooglanders. Vlakbij het geasfalteerde wandelpad dat door de duinen loopt was een groepje Schotse Hooglanders lekker aan het grazen. Mensen zo klein als mieren liepen er omheen.

Als een kind zo blij rende ik het zandpad af naar beneden!

wandelen-duinen-kijkduin

Blonde Schotse Hooglander fotograferen

De zwarte en roodbruine Schotse Hooglanders liep ik deze keer voorbij, ik moest en zou de witte fotograferen! Voorzichtig liep ik naar haar toe. Althans ik denk dat het een ‘haar’ was. Ik kon aardig dichtbij komen, ook al is het altijd oppassen geblazen, de dieren kunnen immers onvoorspelbaar reageren.

witte-schotse-hooglander

Coupe corona

De lichtgekleurde hooglander lag rustig in de duinen. Haar blonde haren hingen voor haar ogen. Ook al oogt het een beetje als ‘coupe corona’, bij Schotse Hooglanders is dit geen uitzondering. Integendeel, veel Schotse Hooglanders hebben lang haar en ja, dat hangt regelmatig voor hun ogen.

Foto’s blonde Schotse Hooglander

Met mijn iPhone legde ik de blondine vast. Ze poseerde zo mooi tussen de struikjes en het groene mos. Helemaal blij en opgeladen door deze onverwachte ontmoeting fietste ik een half uur later weer naar huis.

Maar dat was nog niet alles! Toen ik zondag even iets in Kijkduin wilde fotograferen zag ik de lichte hooglander weer!

schotse-hooglanders-laan-van-poot

Naar Kijkduin fietsen

Zondag fietste ik weer door het Westduinpark, naar Kijkduin. Het was er druk, veel drukker dan normaal. Op de terugweg besloot ik af te slaan, de vele fietsers en wandelaars links te laten liggen en grotendeels een andere route terug te fietsen, over de Laan van Poot deze keer. Niet dwars door het park dus, zoals ik meestal doe, maar lángs het park. ‘Park’ klinkt overigens alsof het klein is, maar dat is het niet; het is een behoorlijk groot natuurgebied!

hooglander-bos-westduinpark-wandelen

Laan van Poot

Tot mijn grote verbazing zag ik de Schotse Hooglanders ineens op een totaal andere plek dan waar ik ze normaal zie. Aan de straatkant! Meestal tref ik ze ergens middenin de duinen aan, langs de paden richting de strandtenten of bij het gedeelte waar het bos overgaat in de duinen, maar nu graasde een groepje Schotse Hooglanders tussen de dennenbomen, vlakbij de weg.

schotse-hooglanders-in-het-bos

Bij de ingang aan de Laan van Poot, ter hoogte van de Kwartellaan stonden ze. Daar had ik ze nog nooit gezien! En de witte was er ook weer bij!

Hé, de Schotse Hooglanders stonden bij de Laan van Poot!

zeldzame-witte-schotse-hooglander

Schotse Hooglanders in het bos

Snel zette ik mijn fiets op slot en hupte naar de grazende kudde. Normaal lopen ze vrij rond, maar omdat hier de straat bijna begint, stond er een hek van draad omheen. Meer mensen maakten foto’s en waren net als ik verbaasd ze hier te zien. Wat tof om ze ook eens tussen de naaldbomen te fotograferen! Ook al bleef ik zelf toch maar buiten de omheining.

schotse-hooglanders-fotograferen

De witte hooglander kwam nog dichterbij.

white-highland-cow

Wat een beauty, deze witte hooglander!

witte-schotse-hooglander-duinen

Filmpje witte Schotse Hooglander

Ik was vooral blij dat de witte er weer bij was! Was het eigenlijk wel dezelfde hooglander als de dag ervoor? Deze leek jonger en nog witter! Ik begroette de hooglander en maakte er een paar eenvoudige filmpjes van.

Wat leuk dat ik de witte hooglander wéér tegenkwam! Of was het een andere?

Blond of wit?

Of het er nou één is of twee, wat een mooi dier deze witte hooglander! Of moet ik blond zeggen? ‘Een blanke Schotse Hooglander’ opperde een andere wandelaar. Wat was nou eigenlijk de juiste benaming voor deze ‘witte’ hooglander?

witte-schotse-hooglander-den-haag

Blonde Highland cow

Ik besloot even te googelen op blond, blank, wit en lichtgekleurd. Ook in het Engels zocht ik naar highland cows en highland cattle. Zowel ‘blonde Scottish Highlander’ als ‘white Scottish highlander’ (of beter gezegd ‘highland cow’) komt veel voor, dus het kan waarschijnlijk allebei. De witte variant is nog net wat witter dan de blonde. Hoewel de camera waar je de foto mee maakt soms ook uitmaakt. Op mijn telefoon lijken ze wat geler.

schotse-hooglander-witte-vacht

Albino hooglander?

‘Is het een albino?’ vroegen sommige volgers toen ik deze foto plaatste. Op Nature Today lees ik dat de blonde variant geen albino is, maar net als de rode en zwarte variant een natuurlijke kleur, ook al komt wit wel het minst voor.

Nee, de witte hooglander is geen albino.

witte-schotse-hooglander-spotten

En de zwarte Schotse Hooglander dan?

Van oorsprong zijn Schotse Hooglanders overigens zwart, maar toen koningin Victoria in de negentiende eeuw de Schotse Hooglanden bezocht zei ze een voorkeur voor rode hooglanders te hebben en gaf opdracht tot het fokken van oranjebruine hooglanders. Zo kwamen er steeds meer hooglanders in de kleur die we tegenwoordig het meest zien, ook in Nederland, één van de landen waar ze naartoe zijn gebracht.

Zeldzame Schotse Hooglander

Een witte of blonde hooglander is nog steeds redelijk zeldzaam, maar niet uniek. Ook al zijn er niet veel witte Schotse Hooglanders in Nederland te vinden, je kunt ze toch in een aantal provincies spotten. Waar precies?

Witte Schotse Hooglanders in NP Veluwezoom

Een kleine 10 jaar geleden al werden in Nationaal Park Veluwezoom bij Rheden (waar je ook de mooie Posbank vindt) witte kalfjes geboren. Vier jaar geleden ook nog. Of hier nog steeds witte hooglanders rondwandelen weet ik niet, want recente foto’s kan ik niet vinden, maar laat het vooral bij de reacties weten als dat zo is.

Er zijn nog meer plekken in Nederland waar je witte Schotse Hooglanders kunt spotten.

Witte Schotse Hooglander in Drenthe

Tevens las ik over de geboorte van een wit kalfje in Drenthe, een jaar geleden, bij natuurgebied het Hijkerveld, vlakbij Nationaal Park Drents Friese Wold. En ook één in Gasteren, bij Nationaal Landschap Drentsche Aa. Ook bij de Mepper Hooilanden kun je een witte Schotse Hooglander tegenkomen.

Waar in Nederland komen witte Schotse Hooglanders voor?

Witte Schotse Hooglander in Brabant en Limburg

Ook in Brabant werd afgelopen zomer nog een wit kalfje geboren te midden van een kudde bruine Schotse Hooglanders, in natuurgebied De Kuilen, niet ver van Mill. Al googelend zag ik ook foto’s van witte hooglander kalfjes in de Schinveldse bossen, in Zuid-Limburg. En ook bij de Asseltse plassen bij Roermond kun je een witte Schotse hooglander zien.

Slechts heel af en toe wordt er een wit kalfje geboren.

Witte Schotse Hooglander in Noord-Holland

Je vindt Schotse Hooglanders niet alleen in graslanden en bossen, maar ook vaak in de duinen. Niet alleen in de duinen bij Den Haag, in het Westduinpark, in Zuid-Holland, maar ook in Noord-Holland komen witte Schotse Hooglanders voor.

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland loopt een witte hooglander. Niet ver daar vandaan, in de Amsterdamse Waterleidingduinen (waar je vooral veel herten kunt spotten!) kun je ook een blondje tegenkomen vertelde iemand bij de reacties op Instagram. Zelfs op Texel loopt een wit exemplaar zag ik.

De zeldzame witte Schotse Hooglander vind je op een aantal plekken in Nederland.

Belted hooglander of belted galloway

In natuurgebied het Twiske, vlakbij Zaandam is zelfs een Schotse Hooglander met een witte band te zien. Dat is ook bijzonder! Update maart  2021: in Wassenaar kwam ik zwart met witte ‘belted galloways‘ tegen en in Scheveningen, toen ik Meijendel uit fietste een bruin met witte! Lakenvelders dus, maar dan anders!

Wit kalfje

Een mixje of kalf in een heel andere kleur dan de ouders is dus geen uitzondering. Tegen Omroep Brabant vertelde de boswachter over de geboorte van een wit Schotse Hooglandertje: ‘Het witte kalfje blijft waarschijnlijk niet altijd wit. Ze verharen, ze hebben een zomervacht en een wintervacht. Dus je zult zien dat hij over een paar jaar gewoon bruin is.’

Maar net zo bruin als de roodbruine hooglanders lijkt me niet eerlijk gezegd.

Er zijn dus verschillende kleuren vacht mogelijk en na verloop van tijd kan de kleur iets veranderen.

Eerst blond, dan donker?

Misschien is het net als bij mensen bedenk ik me. Let maar eens op hoeveel jonge kinderen hartstikke blond haar hebben terwijl hun ouders donkerblond of vaak zelfs bruin haar hebben. Daar is echt niet altijd een hoogblonde buurman of andere stiekeme scharrel aan te pas gekomen. Mijn eigen zoon was op zijn eerste ook lichtblond en nu harstikke donker.

Toch zijn er maar weinig echt lichte Schotse Hooglanders, dus het blijft bijzonder ze te spotten.

Lichte Schotse Hooglander bij Lentevreugd

In natuurgebied Lentevreugd waar ik in december was, bij Wassenaar, graast ook een lichte variant, maar die neigde toch een beetje naar oranje. Ik zou dat dus eerder een rossige Schotse Hooglander dan een blonde Schotse Hooglander noemen. Toch is ook deze wel bijzonder, want hij is opvallend lichter dan de roodbruine hooglanders. Je ziet ‘m op de foto’s hieronder.

blonde-hooglander

Deze lichte Schotse Hooglander in natuurgebied Lentevreugd neigt meer naar rossig.

lichte-schotse-hooglander-lentevreugd

Schotse Hooglander in natuurgebied Lentevreugd bij Wassenaar.

lentevreugd-hooglander

Belangrijk!

De rossige Schotse Hooglander die ik bij Lentevreugd in Wassenaar en de witte die ik in het Westduinpark zag waren al niet zo klein meer, maar zie je ergens een kalfje (een jonge Schotse hooglander), blijf dan uit de buurt!

Aai het kalfje niet, hoe schattig deze er ook uit ziet, want de moeder is heel beschermend en je wil echt geen volwassen hooglander achter je aan hebben. Houd dus afstand. En met afstand bedoel ik in dit geval niet 1,5 meter, maar liefst zelfs 25 meter!

Zie je een kalfje? Aai deze absoluut niet en houd afstand!

Schotse Hooglanders in het Westduinpark spotten

Wil je de witte Schotse Hooglander in het Westduinpark zien dan moet je geluk hebben. Überhaupt om de hooglanders te zien. Je kunt ze weliswaar op verschillende plekken in het Westduinpark tegenkomen, maar het zijn er geen tientallen, dus soms kom je ze niet tegen. Ik kom ze ook vaker níet dan wel tegen.

Het duingebied tussen Scheveningen en Kijkduin is best een groot natuurgebied en ze bewandelen een groot deel van de duinen tussen de haven van Scheveningen en de badplaats Kijkduin. De ene keer zitten ze dichtbij Duindorp, de laatste tijd zie ik ze vaker bij de Vogelwijk, wat zuidelijker dus.

Waar is de ingang van het Westduinpark?

Het Westduinpark hoort bij Den Haag, is onderdeel van het toekomstige Nationaal Park Hollandse Duinen, en heeft verschillende ingangen. Niet 2 of 3, maar meer dan tien! Je vindt zowel ingangen aan de kant van Duindorp, als aan de rand van de Vogelwijk, als aan de kant van Kijkduin, bij het NH Atlantic hotel.

Kijkduin

Wil je je bezoek aan het Westduinpark combineren met Kijkduin? Wacht dan nog een paar maanden. Momenteel wordt er nog hard aan de ‘make over’ van Kijkduin gewerkt, dus nu word je er niet echt vrolijk van. Kom je voor het strand en de duinen dan kan het wel.

Parkeren in Kijkduin

Er is een gloednieuwe parkeergarage aan de zuidkant van het Westduinpark, bij Nieuw Kijkduin, maar dit is wel erg prijzig: 1,75 voor 30 minuten, oftewel 3,50 per uur. Een dagkaart kost 25 euro.

Met tram of bus naar het Westduinpark

Zodra het weer mag kun je natuurlijk ook met de trein deze kant op komen. Vanaf station Den Haag HS (Hollands Spoor) is tram 12 het handigst. Stap uit bij de eindhalte Markenseplein, in Duindorp. Daar wandel je direct de duinen in.
Vanaf station Den Haag Centraal kun je met bus 24 naar Kijkduin en er vanaf die kant in wandelen.

Tip: kom zodra het weer mag met de trein naar Den Haag en fiets vervolgens naar het Westduinpark.

Op de fiets

Kom op de fiets naar het Westduinpark of, als je niet in Den Haag woont, huur eens een fiets en fiets van Scheveningen naar Kijkduin en terug, of omgekeerd. Het fietspad loopt evenwijdig aan zee en het is een mooie heuvelachtige fietsroute langs de kust.

Hotel bij het Westduinpark

Zoek je een hotel bij het Westduinpark? Vanaf het NH Atlantic hotel in Kijkduin wandel of fiets je zo het Westduinpark in en dus ook Nationaal Park Hollandse Duinen waar het onderdeel van uitmaakt. Ideaal! Hier vind je nog meer tips in Hollandse Duinen.

Witte Schotse Hooglanders zoeken

Zoek je overigens op Instagram naar witte of blonde Schotse hooglanders, dan vind je er niet veel. Ik keek bij de hashtag #witteschotsehooglander, #wittehooglander, #blondeschotsehooglander of #blondehooglander, maar dat leverde niet veel op. Zelfs in het Engels niet, zoekend op #whitehighlandcow of #whitehighlandcattle. Het blijft dus wel bijzonder als je er één ziet!

Weet jij zelf nog een plek waar lichtblonde of witte Schotse Hooglanders te zien zijn, laat het dan vooral weten bij de reacties.

1 gedachte over “Witte Schotse Hooglander gespot! Waar in Nederland kun je blonde hooglanders zien?”

  1. Een paar weken terug spotte ik in Nationaal Park Zuid-Kennemerland een blond exemplaar. Vond het ook heel bijzonder. Leuk om te lezen dat ze toch wel vaker voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven