Zakynthos: 2 miljoen olijfbomen op 1 eiland

Zakynthos: 2 miljoen olijfbomen op 1 eiland

Zakynthos, een eiland vol olijfbomen! Wist je dat er op Zakynthos zo’n 2 miljoen olijfbomen groeien? Twee miljoen! Niet zo gek dus dat je ze overal ziet. Ook ik dwaalde met de kinderen eindeloos tussen olijfbomen door. We zagen de oudste olijfboom van het mediterrane gebied, bezochten een ecologische olijfoliefabriek, proefden de heerlijkste olijfolie en schommelden aan een olijfboom.

schommelen

Olijfbomen bij Agios Sostis

Op Zakynthos kun je heerlijk tussen olijfgaarden vol olijfbomen dwalen. Als we van onze accommodatie naar het plaatsje Agios Sostis wandelden, of naar een restaurantje in de buurt, zag je ze overal. Geen straf, want wat zijn ze mooi!

Olijfbomen-Koukla

Wandelen tussen de olijfbomen…

geitjes

Zakynthos-singleparent

Olijfoliefabriek op Zakynthos

Tijdens een tour op Zakynthos die ik de laatste dag van de vakantie met de kinderen maakte vertelde gids Lydia meer over de olijfbomen op Zakynthos. We brachten een bezoek aan het Aristeon Olive Press Museum, een ecologische olijfoliefabriek. Je vindt het museum bij het plaatsje Lithákia.

Aristeon Olive Press Museum

Sommige dingen die tijdens de tour verteld werden wist ik al, andere nog niet. In en om de olijffabriek kwam ik er nog meer over te weten. En de kinderen (beide olijfolieliefhebbers) ook. Wie weet inspireert het ze nog eens voor een spreekbeurt…

museum-olijf-zakynthos

De olijven van Zakynthos

Olijfbomen dragen het ene jaar vruchten, het andere jaar niet. De olijvenoogst is meestal in november. Toen wij er begin mei waren hingen er geen olijven in de bomen maar kon je de droge bloemetjes ervan nog zien.

De kleur van de olijven

Aan de boom zijn de olijven eerst groen, als ze ouder worden worden de olijven op Zakynthos (niet overal is dat zo) donkerrood of zwart en dan vallen ze van de boom af. De olijfsoort van Zakynthos is vrij klein. Omdat ze weinig vruchtvlees hebben worden ze vooral voor olie gebruikt.

Plukken en persen

Het mooie is dat er slechts drie dagen tussen het plukken en het persen zit. Hoe vers wil je het hebben? In de ecologische olijffabriek wordt er vervolgens olijfolie van gemaakt en als je er als bezoeker bent kun je het hele proces bekijken, zoals het nu gaat en zoals het vroeger ging.

museum-zakynthos

olijfboom-museum

Hoe werd vroeger olijfolie gemaakt?

In de 18e eeuw werden de olijven namelijk gemaald met grote maalstenen met een houten paal eraan; aan die balk zat een ezeltje vast dat rondjes liep. Later kregen ze machines van metaal en konden dus nog grotere maalstenen gebruikt worden.

Ariston-Zakynthos

olijfoliefabriek

olijfoliefabriek-Zakynthos

Extra vergine olijfolie

Al snel kwam men erachter dat als je het pulp verwarmt dat er dan meer olie uit komt. De kwaliteit ervan werd daardoor echter wel minder. Uiteindelijk bleek 22 graden hiervoor de ideale temperatuur te zijn, dus werd dat de temperatuur van de eerste koude persing, oftewel de extra vergine olijfolie.

filmpje-productie-olijfolie

De beste olijfolie

In de fabriek in Lithákia worden aan de olijven ook nog andere vruchten en kruiden toegevoegd, zoals citroen (citroenbomen zie je ook overal op het eiland), sinaasappel of verse knoflook. In zijn geheel gaan die erin; het lijkt alsof er zomaar achteloos af en toe een citroen of sinaasappel bij gegooid wordt, maar de hoeveelheden zijn natuurlijk wel secuur uitgerekend. Uiteindelijk mondt dit uit in de beste olijfolie.

vakantie-met-kinderen-zakynthos

Olijfolie proeven

Tja, en als je er dan bent dan wil je dat natuurlijk ook proeven! Verschillende soorten olijfolie stonden al klaar. Op de foto hierboven zie je mijn 6-jarige zoon die zich dat geen twee keer laat zeggen. Met een stukje home made bread kon je proeven welke je het lekkerste vond.

Iets kopen is niet verplicht, maar zoek je nog een souvenir dan is het natuurlijk altijd leuk wat heerlijke olijfolie mee naar huis te nemen.

olive-oil-zakynthos

Olijfolie als souvenir

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb standaard verschillende soorten extra vergine olijfolie in huis; op het moment heb ik een Portugese, een Spaanse en een Italiaanse en ik heb nu al spijt dat ik niet toch ook een Griekse heb meegenomen. Zowel ik als de kinderen zijn er namelijk dol op; ze eten het niet alleen in de sla, maar ook over de pasta en zelfs gewoon op brood.

olive-press

Olijffabriek Aristeon op Zakynthos

De olijffabriek Aristeon ligt bij Lithákia, in het zuidelijke binnenland van Zakynthos, niet ver van Koukla en bekende kustplaatsen als Agios Sostis, het (erg) toeristische Laganas; ook is het niet ver van Kalamaki, de luchthaven en Zakynthos-stad.

Gratis uitje

De fabriek is gratis te bezoeken. Je hoeft er geen uren voor uit te trekken, in een uurtje heb je het wel gezien, maar het leuk en leerzaam uitje! De openingstijden heb ik even nagevraagd en vermeld ik zodra ik bericht heb.

Dagtour Zakynthos

Je kunt er zelf naartoe, maar je kunt de fabriek ook als onderdeel van een dagtrip bezoeken zoals ik met de kinderen deed. Wil je meer weten over deze tour en wat je op zo’n dag allemaal nog meer ziet, wacht dan de volgende blog af.

Tja, en die olijfbomen… daar krijg je gewoon geen genoeg van:

schommel-boom

Schommelen aan een olijfboom…

olijfboom-zakynthos

Zakynthos-olijfboom

Schommel aan een olijfboom op Zakynthos

Heb je kinderen en ga je met ze op vakantie naar Zakynthos? Dan willen zij vast ook wel even schommelen aan een olijfboom, zoals je op de foto’s zag. Dat kan bij het plaatsje Anafonitria. Tip: combineer dat met een bezoek aan het uitzichtpunt bij Navagio Beach. Dat wil je écht niet missen!

Dat wil je echt niet missen!

Oudste olijfboom van het mediterrane gebied

Wil je de oudste olijfboom van het Middellandse Zeegebied zien? Bezoek dan het bergdorpje Exochora. Daar staat een olijfboom van meer dan 2.000 jaar oud! Een foto daarvan verschijnt in de blog over de eilandtour Zakynthos Toen & Nu.

Wil je een vakantie naar Zakynthos boeken?

 • Bij Corendon vind je goedkope vakanties naar Zakynthos.
 • Losse autohuur op Zakynthos kun je o.a. regelen via Sunnycars.
 • Vooral Eliza was here heeft hele mooie plekjes op Zakynthos. Bij hen zit je auto er al bij.
 • Ook Bebsy biedt reizen naar Zakynthos aan.

9 gedachten over “Zakynthos: 2 miljoen olijfbomen op 1 eiland”

 1. Jeroen Vroegop

  Leuke jou berichtgeving over zarkynthos, wij zijn hier vorig jaar (april-mei) geweest, en gaan dit jaar terug in de zomer (april-mei viel tegen, omdat er nog weinig te doen was).
  Ik hoop dat je nog meer leuke verhalen schrijft, het is altijd leuk om tips van andere mee te nemen op vakantie.

 2. Weer een hele leuke ( en leerzame) blog met prachtige foto’s.Ik vind het ook altijd leuk om te zien hoe iets gemaakt word en wat kan je zoon toch lekker smullen  🙂 

 3. Wel super interessant om zo’n fabriek te bezoeken en helemaal leuk en lekker dat je de verschillende soorten olijfolie mag proeven. Die schommel onder de olijfboom is trouwens heel uitnodigend, ik zou er zelf ook wel willen schommelen! 

 4. Ziet er heerlijk uit! Ik krijg eerlijk gezegd ook geen genoeg van olijfbomen. Die landschappen zijn zo heerlijk om zien! Het lijkt me trouwens wel echt eens leuk om er in november te zijn als de olijven echt rijp zijn. Ik heb dat nog nooit gezien! En ook het persen zou ik wel eens graag willen zien, al moet ik er dus snel bij zijn na het plukken. Leuke info! 

 5. Ik word echt helemaal enthousiast na het lezen van jouw blogs over Zakynthos. M’n reismaatje wil in de herfstvakantie naar Griekenland, misschien moet ik dat maar eens serieus overwegen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven