Zien en doen in Vaticaanstad: Sint-Pieter, musea, tours en tips

Zien en doen in Vaticaanstad: Sint-Pieter, musea, tours en tips

Tijdens je citytrip Rome nóg een land bezoeken? Dat kan. Vaticaanstad is namelijk een land op zich. Het kleinste land ter wereld! Vanuit het historische centrum van Rome wandel je er zo naartoe. Je vindt er beroemde bezienswaardigheden en het staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Een bezoek aan Vaticaanstad is een must als je in Rome bent!

sint pieter-en-vaticaanse-musea

Wat te doen in Vaticaanstad

Of je nou op audiëntie bij de Paus wil, de indrukwekkend mooie Sixtijnse Kapel wil bewonderen, ‘alle’ Vaticaanse musea wil bezoeken of van het uitzicht vanaf de koepel van de Sint-Pieter wil genieten, het kan allemaal. Verstoppertje spelen tussen de pilaren of gewoon in het zonnetje zitten, sfeer proeven en alle mensen op het Sint-Pieterplein bekijken is ook leuk. Ga er zeker even kijken!

Tips Vaticaanstad

In dit blog lees je eerst wat achtergrondinformatie over Vaticaanstad, een kort persoonlijk stukje, dan wat je er kunt zien en doen, welke dagen (niet) handig zijn, hoe je er komt en ook nog wat praktische zaken, extra tips en dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat. Tussendoor zie je de foto’s die ik er maakte toen ik er in de voorjaarsvakantie met mijn dochter was.

Wat is er te doen en te zien in Vaticaanstad, hoe kom je er en wat moet je weten voordat je gaat?

Tours, tickets en rondleidingen

Ook vertel ik iets over entreeprijzen, tours en tickets. Je kunt hieronder als je wil een tour met Nederlandstalige gids boeken of zelfs speciale tickets kopen voor rondleidingen buiten de openingstijden!

Onderaan dit blog kun je speciale tickets kopen voor rondleidingen buiten de openingstijden!

wachttijden-vaticaanstad

Enclave in Italië

Vaticaanstad (op zijn Italiaans Città del Vaticano) is een onafhankelijke staat met ongeveer 1.000 inwoners. Het Vaticaan ligt als het ware ‘in’ Rome, of beter gezegd: Rome ligt er omheen. Het is een enclave in Italië.

Ook al is het het kleine staatje ter wereld het heeft wel een eigen bestuur, een eigen politie, eigen brandweer en een eigen leger (de Zwitserse Garde).

Het kleinste land ter wereld!

De Paus

Paus Franciscus is het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk en staatshoofd van Vaticaanstad. Hij zetelt in het Pauselijk Paleis, dat ook wel het Apostolisch Paleis genoemd wordt. Voor gelovige christenen is het Vaticaan één van de meest heilige plaatsen ter wereld, maar ook niet-gelovigen kunnen er uiteraard naartoe. Doe dat ook echt!

Waar ligt Vaticaanstad?

Vaticaanstad ligt vlakbij de Tiber en op loopafstand van bekende bezienswaardigheden in Rome zoals het Piazza Navona en het Pantheon, en nog dichterbij, Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht) dat direct aan de oever van de Tiber ligt, aan de kant van Vaticaanstad. Iets verderop in dit blog vind je een kaartje.

Ook als je niet van plan bent de Sint-Pieter of de Sixtijnse kapel en de musea van binnen te bezoeken, moet je zeker even een kijkje nemen in Vaticaanstad.

Via della Conciliazione

Als je aan komt wandelen over de Via della Conciliazione zie je de Sint-Pieterbasiliek al in de verte. Een erg mooi gezicht is dat! De Sint-Pieter is de grootste kerk ter wereld en iedereen wil ‘m zien of even over het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad wandelen. Heel veel mensen zullen tegelijk met jou dezelfde kant op wandelen of net terugkomen, want ga je naar Rome dan ga je ook naar Vaticaanstad.

Vanaf de Via della Conciliazione heb je al heel mooi zicht op de Sint-Pieter!

sint-pieter-vaticaanstad

Vaticaanstad bezoeken

Bijna iedereen die naar Vaticaanstad komt wil de Sint-Pieter en de Sixtijnse Kapel bezoeken. Ik was er al eens geweest en heb toen uitgebreid alles van binnen bekeken en bezocht, echt úrenlang, met gids, maar nu ik met mijn dochter in Rome was wilde ik er toch weer naartoe.

Laatste zondag van de maand gratis naar de Vaticaanse musea

We waren de laatste zondag van de maand in Rome (op m’n verjaardag!) en dan zijn de Vaticaanse musea gratis (niet als je jarig bent, maar op die laatste zondag), dus dat was de ideale kans om er toch even te gaan kijken. Natuurlijk ben je dan niet de enige…

Tip: Iedere laatste zondag van de maand kun je de Vaticaanse musea gratis bezoeken!

Als het anders loopt dan gepland…

Het plan was dus om extra vroeg op pad gaan. Ware het niet dat mijn dochter de avond ervoor hoge koorts kreeg. Toen de klok 12 uur sloeg (hoera, ik was jarig!) was ze net wakker geworden en was ik druk bezig koude doekjes op haar hete hoofd te leggen. Om 7 uur opstaan om vroeg bij de Sint-Pieter te zijn? Dat werd ‘m denk ik niet. Ik besloot haar maar te laten slapen zolang ze nodig had.

Toen ze wakker werd begon ze voor me te zingen, wat superlief was. Ze was nog warm maar wilde wel mee. Redelijk bijtijds zaten we toch nog aan ons eenvoudige Italiaanse ontbijt met zoetigheden. Ze had zelfs nog een lieve tekening voor me gemaakt!

Wat eerst zien?

Uiteindelijk gooide ik de volgorde van alles wat we deze dag wilden doen alsnog om. Ik besloot dat we lekker rustig zouden gaan wandelen in plaats van haasten om de highlights te zien. Ik was jarig, zij was niet fit, we waren lekker op stedentrip, wat maakte het eigenlijk ook allemaal uit? We waren niks verplicht en eigenlijk wilde ik gewoon lekker samen genieten!

Het Pantheon en de poesjes

Vanaf ons hotel liepen we naar het Pantheon (waar we na een tijdje wachten in de rij niet verder mochten omdat er net een mis was, dus gelukkig kreeg we tijdens de fietstour door Rome nog een tweede kans) en vanaf daar wandelden we naar ‘de poesjes’ bij Largo di Torre Argentina (een kattenopvang tussen de ruïnes), wat ze heel leuk vond!

Naar Vaticaanstad

We stopten even op het mooie Piazza Navona en na een wandelingetje door een paar leuke straatjes staken we uiteindelijk pas rond half 1 de brug over de Tiber over naar Vaticaanstad. Het zondagse praatje van de Paus hadden we toen net gemist, maar ik vond het belangrijker dat ze zich weer goed voelde.

Antico Caffè en Leonardo Da Vinci Experience

Over de Via della Conciliazione wandelden we richting het Sint-Pietersplein. We zagen een terrasje (behorend bij Antico Caffè San Pietro, met overigens hele slechte reviews op Tripadvisor), een busje waar snacks en drankjes uit verkocht worden, wat kioskjes met souvenirs, en het Leonardo Da Vinci Museum.

Pizza in het zonnetje

Onderweg hadden we een puntje pizza gekocht (een langwerpig stuk krijg je in Italië, geen driehoek, en als je een goed adresje hebt knippen ze een stuk voor je af in plaats van snijden) en omdat ze gelukkig alweer een beetje trek had aten we die zittend op een stoepje op. Het zonnetje scheen, we keken naar alle mensen die voorbij wandelden en genoten.

via-della-conciliazione

Cameraploegen op het Sint-Pietersplein

Bij het Sint-Pieterplein aangekomen zagen we cameraploegen vanwege de misbruiktop die net van 21 t/m 24 februari 2019 had plaatsgevonden; een conferentie over seksueel misbruik binnen de kerk en het beschermen van kinderen tegen seksueel misbruik door priesters, paters, bisschoppen en kardinalen. Niet zo gek dus dat er nog pers aanwezig was.

pers-vaticaan

Sint-Pietersplein

We wandelen het grote Sint-Pietersplein op: het Piazza San Pietro. Een indrukwekkend plein dat maar liefst 240 meter breed en 340 meter lang is. Op het Sint-Pieterplein zie je niet alleen de machtige Sint-Pieter basiliek, de grootste kerk ter wereld, met zijn mooie koepel, maar ook een grote obelisk, fonteinen en aan weerszijden lange rijen pilaren: de zuilengalerijen.

Op het plein is het bijna altijd druk, maar omdat het zo enorm groot is stoort dat niet en heb je toch nog het gevoel veel ruimte te hebben. Kinderen rennen er achter duiven aan, meeuwen pikken koekjes, verliefde stelletjes maken selfies bij de (niet werkende) fonteinen en mensen zitten er lekker in het zonnetje op de stoep of tegen een zuil.

Kinderen rennen er achter duiven aan, verliefde stelletjes maken selfies bij de fonteinen en mensen zitten er lekker in het zonnetje tegen een zuil.

vaticaanstad-met-kinderen

vaticaanstad-peuter

meeuw-st-pieter-plein

sint-pieter-plein-kleuter

bisschoppen-vaticaan

De zuilengalerij: de colonnade

Wat ook direct opvalt zijn de lange rijen pilaren die bij de Sint Pieter horen. Het zijn er heel veel! Stuk voor stuk zijn de zuilen ook nog eens heel groot: 20 meter hoog en dik anderhalve meter doorsnee. Vijf jaar geleden zijn ze gerestaureerd.

Je kunt er zonder kaartje gewoon onderdoor en doorheen lopen. Leuk voor kinderen om verstoppertje te spelen, maar vooral ook ideaal voor het schieten van bijzondere foto’s. Ik deed het 25 jaar geleden al (bekijk dit blog over leuke citytrips maar, onder het kopje Rome) en nu weer. Vooral als je echt tussen de rijen pilaren gaat staan geeft het een mooi effect.

vaticaanstad-foto's

met-tiener-naar-rome

sint-pieter

De obelisk

Ook zie je op het Sint-Pietersplein een obelisk. Het is een Egyptische obelisk en hij is in totaal (met het kruis dat erop staat erbij) maar liefst 40 meter hoog. Het is niet die enige obelisk die we tijdens onze citytrip zagen, in Rome staan er meerdere. Sterker nog, Rome is de stad met de meeste obelisken ter wereld!

obelisk-sint-pietersplein

De fonteinen

Behalve de obelisk zie je op het Sint-Pietersplein ook 2 fonteinen uit de 17e eeuw. Nadat de eerste er al stond ontwierp Bernini een tweede fontein om de symmetrie op het plein terug te brengen. Helaas waren de fonteinen niet aan toen wij er waren. Ik heb even in het Italiaans gegoogeld en las dat de paus dit in 2017 besloten heeft om niet onnodig water te verspillen.

Op zich een goede reden, maar het is wel mooi als ze nog een keer aan gaan. Op instagram zie je soms foto’s met werkende fonteinen, maar die zijn dus oud.

fontein-sintpietersplein

Hier zie je een mooi detailfoto die ik van het hek om de oude fontein maakte:

detail-fontein-sintpietersplein

Lange rij wachtenden

Wat je ook bijna altijd ziet op het plein is een rij wachtenden om de Sint-Pieter binnen te gaan. Ook wij zagen dat bij aankomst al, dus hingen we eerst gewoon nog wat rond. We wandelden rustig over het hele plein en keken daarna hoe het er inmiddels voor stond met de wachtrij. Die bleek nog altijd lang; al die mensen wilden natuurlijk de Sint-Pieter van binnen bewonderen.

Tijdens openingstijden van de Sint-Pieter zul je bijna altijd een rij wachtenden op het plein zien.

wachtrij-sint-pieter-vaticaanstad

Sint-Pieter

De Sint-Pieterbasiliek is de grootste kerk ter wereld en werkelijk indrukwekkend. Hij is gebouwd in de 16e eeuw en wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. De Sint-Pieter is gratis te bezoeken. Doe dat ook echt, want het is echt de moeite waard. Niet alleen van buiten, maar juist ook van binnen is hij prachtig! De koepel van de Sint-Pieter heeft een diameter van bijna 60 meter en van binnen ruim 40 meter en is mooi om te zien.

sint-pieter-plein

Het enige nadeel: je bent niet de enige die er naartoe wil. Er staan vaak lange rijen. Van mijn eerste bezoek kan ik me niet herinneren in de rij te hebben gestaan (in november was dat destijds), maar nu viel het me extra op. En het was pas februari! Wel zat er redelijk wat beweging in de rij, dus het ziet er vaak erger uit dan het is.

Heb je echt geen zin om in de rij te gaan wachten of ga je in het hoogseizoen dan kun je van te voren een skip the line ticket kopen, een ticket waarbij je niet in de rij hoeft te staan. Het is niet altijd nodig en best prijzig, maar het kan. Verder naar onderen kom ik hier op terug. Lees ook de andere tips onderaan nog even!

skip-the-line-rome

Wel of niet naar binnen?

Na ons rondje over het plein was de rij helaas langer geworden in plaats van korter en m’n nog altijd licht koortsige dochter had geen puf in de wachtrij te gaan staan. Jammer, maar wel begrijpelijk en eigenlijk ook geen drama. Ik hád het al eens gezien en zij komt in haar leven heus ook nog wel een keer in Rome.

vaticaanstad-bezoeken

Mensen kijken

Omdat ze toch weer moe was (iets wat voor een fanatieke sportster als zij niet normaal is) besloten we lekker tegen een pilaar te gaan zitten en naar de mensen in de rij te kijken. Ook dat was een leuk tijdverdrijf. We kregen wat chipjes van een Indische dame in een lange sari die naast ons zat en vonden het wel best zo, hoe graag ik haar de Sint-Pieter ook van binnen had willen laten zien.

Het enige wat ik jammer vond was dat we nu ook het uitzicht vanaf de koepel van de Sint-Pieter misten (wat ik wel echt op mijn lijstje had staan), maar ook die loopt niet weg.

trolley-sint-pieter

vaticaanse-mus

vaticaanstad-wat-aan

meeuw-en-duiven-vaticaanstad

Het uitzicht vanaf de koepel

Ben je in de Sint-Pieter dan kun je ook nog naar het dak. Ik had dat dit keer héél graag willen doen, maar mijn dochter was gewoon echt nog niet fit genoeg. Hopelijk heb jij wel de kans. Heb je geen hoogtevrees beklim de vele traptreden en geniet van het prachtige uitzicht over het Sint-Pietersplein met in de verte de Tiber en Rome!

Om het uitzicht vanaf de koepel te kunnen zien moet je overigens wèl betalen. Ga je lopend naar boven dan zijn het 551 treden en kost het je 8 euro. Ook kun je met de lift tot aan het ‘terras’ en dan het laatste stuk lopend. Dan kost het 10 euro. Dat zijn alsnog 320 treden, maar het schitterende uitzicht is je beloning. Het kan al vanaf 8:00u ’s ochtends tot 17:00u (of 18:00u) ’s middags.

Beklim de koepel van de Sint-Pieter, dan is dit je uitzicht!

koepel-sint-pieter

Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse kapel (in het Italiaans Cappella Sistina) is de beroemde kapel met het schilderwerk van Michelangelo en is echt ontzettend mooi om te zien. Het is een immens groot schilderij (of meerdere eigenlijk) tegen de muren en het plafond van de kapel aan.

Ik vond het destijds (als 21-jarige) erg indrukwekkend om door de hal te lopen en omhoog te kijken. Het was groter dan ik gedacht had en je ziet echt schitterende schilderingen en fresco’s. Een bijzonder gezicht!

De Sixtijnse Kapel mag je niet missen als je voor het eerst in Rome bent!

Zoekend tussen mijn foto’s kon ik geen foto van de Sixtijnse kapel vinden, terwijl hij zo mooi was! Ik snapte er niks van, maar ineens wist ik het weer: je mág er helemaal geen foto’s van maken! Dat is nog steeds zo. Ook filmen is verboden. Doe je het wel dan kun je een boete krijgen.

Verboden te fotograferen of filmen!

De openingstijden staan hieronder bij de musea. De Sixtijnse Kapel is namelijk een onderdeel van de Vaticaanse Musea. Op deze plattegrond zie je waar de Sixtijnse Kapel te vinden is (naar links, relatief dichtbij de ingang): plattegrond Vaticaanse Musea (inclusief Sixtijnse Kapel).

Hier zie je wel foto’s van de Sixtijnse kapel.

Vaticaanse Musea

De Vaticaanse musea (Musei Vaticani) bestaan uit meerdere musea waar je makkelijk een hele dag zoet kunt zijn, of zelfs meerdere, zeker als je een ware kunst- en cultuurliefhebber bent. Het is namelijk ontzettend groot! Heb je echter beperkt de tijd dan kies je natuurlijk vooral voor de Sixtijnse Kapel die ik net al noemde, maar er is nog veel meer te zien.

Er zijn verschillende routes mogelijk en je kunt vele duizenden schilderijen, beelden en andere kunstschatten bewonderen, zoals La Galleria delle Carte geografiche (de Kaartengalerij met topografische kaarten van Italië), het Pio Clementino museum, de Stanze di Rafaello, het Egyptisch Museum en natuurlijk de beroemde wenteltrap. Ook is er een binnentuin.

Bezoek je Rome met kleine kinderen dan zou ik de Vaticaanse musea overslaan en alleen de Sint-Pieter doen, maar met wat oudere kinderen die al wel interesse in kunst hebben kun je er zeker naartoe gaan. Via de website van de Vaticaanse Musea kun je alvast een beetje kijken wat er allemaal is. Koop geen kaartje via de site maar lees dit blog eerst verder.

Hier zie je de openingstijden van de Sixtijnse kapel en de Vaticaanse musea. Het is van maandag t/m zaterdag open van 9:00 tot 16:00u (en om 18:00u sluit het museum echt). Wat echter bijna niemand weet is dat je ook buiten de openingstijden naar binnen kunt als je dit van te voren regelt. Je leest daar zo meer over.

Goed te weten is dat de Vaticaanse musea op zondag dicht zijn, maar de laatste zondag van de maand wél open zijn en dan gratis te bezoeken zijn. Tot 14:00u kan het, maar de kassa sluit om 12:30u. Wel is het op die gratis zondag extra druk, dus ga zo vroeg mogelijk! Zet de wekker, neem onderweg ergens een cappuccino en een cornetto (een croissant) en hup, ga ernaartoe voordat de massa komt.

plattegrond-vaticaanstad

Vaticaanse Tuinen

Behalve de Vaticaanse Musea kun je ook de tuinen erbij bezoeken. Hiervoor moet je dan wel een aparte tour boeken. Met een open bus rij je er in 3 kwartier doorheen.

De Zwitserse garde

Het Vaticaan wordt bewaakt door de Zwitserse garde. Je herkent ze aan hun nogal aparte gekleurde pakken. Met een beetje geluk kun je misschien net de wisseling van de wacht van de Zwitserse Garde meemaken. Hier zie je er een filmpje van, gemaakt door George van Pelt (die ik overigens niet ken):

Romulus en Remus

Na ons bezoek aan Vaticaanstad wandelden we weer terug naar Rome. Op de hoek van de Via della Conciliazione en de Via San Pío X keek ik -wachtend bij het stoplicht- toevallig omhoog en spotte Romulus en Remus en de wolf nog op een gevel. Ze worden gevoed door de wolvin, de Lupa Capitolina.

Het is geen officiële bezienswaardigheid maar heb je kinderen bij je dan is het leuk ze er even op te wijzen en het verhaal van Romulus en Remus erbij te vertellen. Volgens de Romeinse mythologie zijn Romulus en Remus de stichters van Rome.

romulus-en-remus-wolvin

Vaticaanstad op zondag: de Paus zien

Op zondagen kan het extra druk zijn op het Sint-Pieterplein, zeker rond twaalven. De paus spreekt dan om 12:00u vanuit het raam van zijn werkkamer in het pauselijk paleis het publiek toe. Ben je er ook op zondag maar net iets eerder dan wij dan kun je dus zelf naar de zegen van de paus kijken. Het is gratis.

Heb je dit meegemaakt, reageer dan onderaan de blog. Ik ben benieuwd of het dan erg druk is!

Ik was er ook op zondag, maar net iets later. Het was weliswaar druk, maar het was niet zo dat het héle plein vol stond of zo, totaal niet. Het is een heel groot plein. Ik zag wel heel veel mensen teruglopen toen wij gingen.

sint-pieter-vaticaan-zondag

Bijzondere dagen in Vaticaanstad

Dagen waarop het wel heel erg druk is op het Sint-Pietersplein zijn natuurlijk de dagen waarop de Paus het volk toespreekt: met Kerst en Pasen. De paus spreekt dan het Urbi et Orbi uit, zijn traditionele zegen over de stad en de wereld. Je hebt het ongetwijfeld vaker op tv gezien: het hele plein ziet dan zwart van de mensen. Wel bijzonder om mee te maken natuurlijk, maar met kinderen zou ik dat niet doen in die drukte.

vaticaanstad-zondag

Op audiëntie bij de paus

Wist je trouwens dat je ook echt op audiëntie kunt gaan bij de paus? Dit is op woensdagochtend. Wil je dit dan moet je het wel van te voren regelen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus ik durf niet precies te zeggen hoe het werkt. Wel moet je oppassen voor mensen die dit zogenaamd voor je willen regelen.

Filmpjes van audiënties die geweest zijn kun je hier terugzien: audiënties Paus Franciscus in 2019.

Lange rijen bij de Sint-Pieter

Tegenwoordig is het vaak zo ontzettend druk bij de Sint-Pieter en de Vaticaanse musea dat de moed je misschien van te voren al in de schoenen zinkt. Die ellenlange rijen, daar wil niemand in staan. Ik heb ook echt enorme rijen gezien, maar toch leek het vrij vlot te gaan allemaal. Er zat eigenlijk steeds wel beweging in de rij. Ik heb er een (heel kort) filmpje van gemaakt waarop je dat ziet:

Hoe voorkom je de lange wachtrijen?

In de zomermaanden zal het echter nog wel een stuk drukker zijn dus houd daar rekening mee. Soms is het niet anders, maar je kunt wel met een aantal dingen rekening houden om te zorgen dat je een zo kort mogelijke rij treft:

  • Reis niet in de drukste maanden (de winter is relatief ‘rustig’, half januari tot half februari is de rustigste periode, juli en augustus de drukste periode, ook Pasen is druk)
  • Ga heel vroeg of juist aan het eind van de dag
  • Koop van te voren een skip the line ticket, een ticket waarbij je niet in de rij hoeft te staan. Dit kan met audioguide.

Skip the line betekent dat je niet in de rij tussen de gewone wachtenden hoeft te staan en dus voorrang krijgt of dat je soms door een aparte ingang naar binnen mag. Zelf heb ik dit nog nooit ergens gedaan, omdat ik überhaupt niet graag alles plan van te voren, maar soms móet je wel een beetje plannen. Met een skip the line ticket ben je in elk geval sneller binnen. Sommige mensen vinden het ideaal, volgens anderen is het niet nodig. Het verschilt denk ik per seizoen en tijdstip.

Als je het doet doe het dan van te voren en niet bij een straatverkoper.

skip-the-line-st-pieter-ja-of-nee

Eigenlijk kost de security de meeste tijd. Als je hier eenmaal staat ben je er vlakbij:

ingang-sint-pieter-rome

Wat kost het een bezoek aan Vaticaanstad?

Vaticaanstad op zich is gratis te boeken. Daar bedoel ik gewoon buiten rondlopen mee. Ook dan zie je al best veel. Ook de Sint-Pieter is gratis te bezoeken.

De Vaticaanse Musea met onder andere de Sixtijnse kapel kosten wel geld. Voor een skip the line ticket (niet in de rij staan) betaal je (afhankelijk van waar je het koopt) tussen de 30 en de 35 euro. Voor kinderen (6 t/m 17 jaar) tussen de 20 en de 25 euro. Kinderen onder de 6 gratis. Dit is zonder gids. Meer mogelijkheden noem ik zo.

wat-te-doen-in-vaticaanstad

Sint-Pieter met gids bezoeken

De Sint-Pieterbasiliek op zich is gratis, maar wil je de basiliek met een gids bezoeken (Engels of Duitstalig), dan kan dat ook. Je hoort dan meer én je mag via een speciale ingang naar binnen. In drukke maanden kan dat zeker fijn zijn! St. Pieter met gids bezoeken? Ook dat kan!

Een privétour door de Sint-Pieter kan ook; niet in het Nederlands, maar in het Engels.

foto's-vaticaanstad

Tickets Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel

Een kaartje aan de kassa kopen is het goedkoopst. Dit kost 17 euro voor volwassenen, 8 euro voor kinderen van 6 t/m 17 jaar en is gratis voor kinderen t/m 5 jaar. Het is de entree alleen, dus geen tour. Het kan zijn dat je hier lang voor in de rij moet staan. Soms maar een kwartier, soms een uur en in drukke maanden vaak langer!

Via de site van de Vaticaanse Musea kun je ook online een kaartje kopen. Dan betaal je 4 euro extra.

Voor gezinnen met kinderen is er een speciale audiotour voor families. Deze is echter in het Engels: de Family Tour Vatican Museums (voor kids van 5 tot 12 jaar). Alleen als je kinderen Engels kunnen is dat leuk anders zou ik het niet doen.

Wil je niet in de rij staan en liever een speciaal ticket koop dan via onderstaande banner skip the line tickets voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel. Zolang niet iederéén een skip the line ticket koopt (nee, dat doet inderdaad niet iedereen) scheelt dit inderdaad. De kosten? Momenteel (terwijl ik dit schrijf) voor volwassenen 33 euro. Kinderen (6 t/m 17 jaar) 25 euro.

Vroege tours vóór de reguliere openingstijden

Je kunt ook een extra vroege tour boeken, om 8 uur ’s ochtends al! Je hebt dan een uur voor openingstijd al toegang tot de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de St. Pieter. Het is niet goedkoop, maar je hebt dan geen last van de drukte!

Vaticaanse musea en Sixtijnse kapel bezoeken op vrijdagavond (tip!)

Op drukke of warme dagen kun je ook voor de late toegang kiezen. Dit kan alleen in de zomermaanden (meivakantie t/m herfstvakantie) en alleen op vrijdagavond. Je gaat dan om 19:00u (na de normale sluitingstijd) nog bij de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel naar binnen en krijgt een rondleiding! Het kan alleen met een speciale tour.

Tours in het Nederlands

De meeste tours zijn in het Engels of in meerdere talen mogelijk, maar niet allemaal in het Nederlands. Wil je alles goed begrijpen, dan is het toch wel fijn om het gewoon in het Nederlands te horen, zeker als je niet zo goed Engels kunt of met kinderen bent.

Hieronder zie je enkele tours in Vaticaanstad met Nederlandse gids. Het is ietsje duurder dan in het Engels. Bijkomend voordeel is sowieso wel dat je niet in de rij hoeft te wachten. Er zijn verschillende tours mogelijk die erg op elkaar lijken, maar net weer even anders zijn.

Tijdens de tour die ik zag bezoek je de Sint-Pieter en het Sint-Pietersplein, het Vaticaans museum, de Sixtijnse Kapel, de tapijtengalerij, de kaartengalerij en antieke beelden van Apollo.

Voor volwassenen kost het 62 euro, voor kinderen 46, voor kinderen t/m 6 jaar is het gratis. Identiteitsbewijs meenemen!

Vaticaan rondleiding met Nederlandse gids

Tijdens deze tour bezoek je Sint Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein, de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse kapel, de zaal van de dieren, de Laocoöngroep, het torso van Belvedere, het bad van Nero, de galerij van Vlaamse wandtapijten, de galerij van de kaarten, het beroemde beeldhouwwerk de Pietà van Michelangelo en de Baldakijn van Bernini. Na de tour kun je op eigen gelegenheid de koepel van de basiliek beklimmen als je dat wil (lift niet inbegrepen, trap wel).

Deze tour kost 64 euro voor volwassenen en 50 voor kinderen. Gratis voor kinderen onder de 7 jaar. Identiteitsbewijs meenemen!

De reviews over deze tours zijn erg positief!

sint-pieterplein-op-zondag

Kortingskaart Rome, Vaticaan, openbaar vervoer en hop on hop off bus

Ook kun je eventueel een OmniaCard kopen met nog meer voordelen voor je bezoek aan Rome en Vaticaanstad. Zoek naar de ‘Rome Vaticaan pas’. De OMNIA kaart voor Rome en het Vaticaan geeft je toegang tot het Vaticaan Museum, Sixtijnse kapel en de St. Pieter Basiliek. Gratis Hop-on Hop-off bus tour, korting op vele andere bezienswaardigheden en gratis openbaar vervoer.

Meer leuke tours en tickets in Rome

Get Your Guide biedt nog veel meer leuke tours en mogelijkheden voor het van te voren kopen van tickets aan. Bekijk alle bezienswaardigheden, passen en mogelijkheden via de banner hieronder.

Scroll je naar beneden dan zie je alle mogelijkheden qua tours, tickets en rondleidingen in Vaticaanstad. Check voordat je iets boekt wel altijd in welke talen het kan.

Duizelt het je al? Dat snap ik. Ik vond het ook een hele uitzoekerij!

rij-sint-pieter-rome-februari

Zet het even op een rijtje

Duizelt het je al? Dat snap ik. Ik vond het zelfs als reisblogger zo’n uitzoekerij dat ik er chagrijnig van werd en het liefst helemaal niks meer van te voren wilde boeken, maar in de drukke maanden raad ik dat wel aan. Kom je er niet uit? Zet alles dan even rustig op een rijtje en neem op basis daarvan een beslissing:

-Wat wil je per se zien? Sint-Pieter, Sixtijnse Kapel en/of de rest van de Vaticaanse musea?
-Op welke dagen ben je in Rome?
-Welke dag kun je naar Vaticaanstad?
-Wil je vroeg of laat of rond lunchtijd?
-Vind je het erg om in de rij te staan? (variërend van een kwartier tot anderhalf uur)
-Wil je op eigen houtje of wil je een rondleiding?
-Moet die rondleiding in het Nederlands zijn of mag een andere taal ook?
-Hoeveel geld heb je te besteden?
-In welk seizoen ga je?
-Wil je zekerheid of juist vrijheid en neem je de gok?

ziek-in-rome

Vragen die je misschien nog hebt en leuke weetjes over Vaticaanstad:

Tot slot heb je misschien nog een paar vragen over Vaticaanstad. Ik beantwoord ze hieronder.

Weke taal spreken ze in Vaticaanstad?

De officiële taal van Vaticaanstad is het latijn, maar je ziet en hoort er overal gewoon Italiaans. Ook met Engels kun je er uiteraard terecht.

Welke munt heeft Vaticaanstad?

Ondanks dat Vaticaanstad geen lid van de Europese Unie, maar je kunt er wel gewoon met euro’s betalen. Wist je dat er speciale euro’s met de paus erop bestaan? Kleine kans echter dat je die ergens als wisselgeld zult terugkrijgen als je iets koopt. Muntenverzamelaars betalen er flink geld voor!

Kun je pinnen in Vaticaanstad?

Pinnen kan gewoon in Vaticaanstad. Er zijn meerdere ATM’s. Zorg wel dat je ook cash bij je hebt. Althans, ik vind dat zelf altijd een fijn idee mocht je ergens niet kunnen pinnen, automaten niet werken of als je ineens ergens alleen cash kunt betalen.

Heb je een paspoort nodig als je naar Vaticaanstad gaat?

Ga je van Rome ‘de grens over’ naar Vaticaanstad dan hoef je je paspoort niet mee te nemen. Een kopie kan natuurlijk altijd, maar je hoeft ‘m nergens te laten zien. Wel kan het handig zijn een paspoort of ID mee te nemen als je met kinderen reist en bij de entree van de musea hun leeftijd wil/moet aantonen, bijvoorbeeld om te bewijzen dat je kindje 4 of 5 jaar is (en nog geen 6) of dat je puber 16 of 17 is (en nog geen 18). Dat scheelt aardig wat euro’s. Voor tours is dit soms verplicht!

Leuk weetje: er bestaat een Vaticaans paspoort.

Upcoming trips van de Paus

Niet zo relevant, maar gewoon leuk om te weten. Bloggers zeggen vaak wat een ‘upcoming trips’ zijn, maar de paus ook! Hier kun je zien welke reizen de paus op de planning heeft staan: reizen van de Paus. Franciscus’ eerstvolgende reis is naar Marokko.

Soms kan het handig zijn dit te weten. Zo was ik zelf eens gelijk met de Paus in Istanbul en kon toen door hem de Blauwe Moskee niet bezoeken. Maar goed, nu dwaal ik af.

Wat meenemen naar Vaticaanstad?

Neem behalve dat eventuele paspoort (zie boven) iets te drinken mee voor tijdens het wachten (ook weer niet te veel), bescherm jezelf tegen de zon of eventueel de regen (maar geen lange paraplu’s, alleen kleintjes) en neem eventueel iets te lezen mee. Het is hét moment om je reisgids eens echt te lezen.

Wat mag niet mee naar binnen?

Scherpe voorwerpen, grote rugzakken en lange paraplu’s mogen niet mee naar binnen. Zorg dus dat je geen mesje of schaartje of iets dergelijks in je tas hebt, want dat ben je dan kwijt. Videocamera’s mogen ook niet! Je tas gaat door de scan. Hier lees je meer over wat wel/niet mee mag naar de Vaticaanse musea en de Sint-Pieter: Useful information for visitors.

Met grote rugzak of trolley naar Vaticaan

Ben je al uitgecheckt en kun je je bagage niet bij je accommodatie achterlaten dan kun je het meenemen. Er is een gratis garderobe. Heb je geen zin om te sjouwen dan kun je het van te voren hier kwijt: Luggage Storage Vatican City.

Wat moet je aan?

Ga je in de zomermaanden? Korte broeken of korte jurkjes/rokjes kun je beter voor een andere dag bewaren. Kleed je netjes: geen blote schouders, blote buik of blote knieën. Doe verder lekkere schoenen aan; geen hakken, dat loopt sowieso niet lekker op die kleine keitjes.

Ga bedekt gekleed: geen blote schouders, blote buik of blote knieën!

Kun je met een kinderwagen de Vaticaanse musea in?

Kinderwagens en buggy’s mogen niet mee naar binnen. Je kunt ze achterlaten bij de ingang. Met een baby is een draagzak dus wel handig. En ga dan sowieso voor een skip the line ticket, want eerst lang wachten met een kindje in de draagzak en dan nog uren rondlopen is een beetje te veel van te goede.

buggy-baby-peuter-sint-pieter

Toilet en babyverschoonplek

Zorg dat je voor vertrek naar het toilet bent geweest. Op zich logisch, maar reis je met kinderen dan weet ik als ouder uit ervaring dat je dit soort dingen vaak tegen je kinderen zegt en het vervolgens zelf in de haast vergeet.

Eenmaal binnen in de Vaticaanse Musea kun je uiteraard gewoon naar het toilet. Ook zijn er in het museum meerdere plekken waar je je baby kunt verschonen.

Iets eten of drinken in het museum

In het museum zijn een paar plekken voor koffie of lunch: zowel cafetaria als een selfservice restaurant.

waar-ligt-vaticaanstad

Hoe kom je bij Vaticaanstad?

Zoals ik al zei kun je prima lopend naar Vaticaanstad. Vanaf veel bekende plekken in Rome is het als je goed ter been bent prima te doen. Vanaf Piazza Navona is het ongeveer 20 minuten. Vanaf het Pantheon 25 minuten a een klein half uurtje.

Ga lekker lopend naar Vaticaanstad!

moeder-dochter-rome

Met de metro naar Vaticaanstad

Je kunt ook met de metro naar Vaticaanstad. Wij hebben de metro niet eens gebruikt (de lijnen lopen net echt handig langs de bezienswaardigheden), maar wil je dit wel dan moet je metrolijn A hebben. De halte is Ottaviano. Vanaf daar moet je nog wel een stukje lopen.

Met de hop on hop off naar Vaticaanstad

Met de bus naar Vaticaanstad kan ook. Een handige manier is de hop on hop off bus (als je van plan bent meerdere bezienswaardigheden op dezelfde dag of in een paar dagen te bezoeken). Er zijn er meerdere (echt belachelijk veel, je weet soms gewoon niet meer welke je moet kiezen).

Heen waren we lopend gegaan, maar na ons bezoek namen we de rode hop on hop off bus van City Sightseeing. Onderweg krijg je informatie (via koptelefoontjes) in o.a. het Engels en Duits. Je kunt deze bus nemen vanaf bijvoorbeeld Termini of het Colosseum, maar er zijn nog meer bekende stops.

BANNER BUS

Voor een bezoek aan het Vaticaan stopt hij bij de brug naar Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht), aan de centrumkant van de straat op de Lungotevere Tor di Nona. De halte heet Vaticano. Zie je dit dan moet je eruit (de bus stopt ietsje voorbij de Engelenburcht):

castel-sant-angelo-rome

Deze foto nam ik de dag ervoor, toen we er al langs gekomen waren, maar nu waren we dus lopend. Ook is er een die de brug nog over gaat; op die bus staat Vaticaanstad ook nog groot genoemd. Maar nodig is dat niet.

Kijk, hier zie je de Sint-Pieter al in de verte:

van-rome-naar-vaticaanstad

Je kunt hier oversteken, over de Ponte Sant’Angelo:

engelenburcht-rome

Of, zoals wij deden, hier, over de Ponte Vittorio Emanuele.

brug-naar-vaticaanstad

Overnachten in Vaticaanstad?

Nodig is het niet, maar misschien vind je het idee wel leuk om een nachtje in Vaticaanstad te slapen. Of nou ja, er vlákbij. In Residenza Paolo VI bijvoorbeeld. Voor als je iets bijzonders zoekt. Op 1 minuut van de Sint Pieter. Wellicht een idee als je extra vroeg in de rij wil staan of als eerste voor de deur wil staan.

Of zoek zelf iets anders vlakbij: hotels en appartementen vlakbij Vaticaanstad. Klik wel even door naar de kaart. Je kunt beter et aan de andere kant van de Tiber zitten (dichtbij de andere bezienswaardigheden) dan ten noorden van Vaticaanstad.

Hier vind je meer hotel in Rome. Ik verbleef in hotel Erdarelli. Relatief eenvoudig en al wat ouder, maar op zich prima en qua locatie wel supercentraal.

Een glimp van de Sint-Pieter vanuit de airportbus

Heb je helemaal geen tijd gehad om Vaticaanstad te bezoeken maar reis je toevallig wel met de SIT Bus Shuttle van Roma Termini naar luchthaven Fiumicino? Dan met je goed opletten, want dan kun je vanuit de bus nog een blik op de Sint-Pieter werpen. Ik had dat totaal niet verwacht, maar toch leuk nog even.

sit-bus-shuttle-fiumicino-vaticaanstad

Ik bezocht Vaticaanstad 2x. De eerste keer was 25 jaar geleden. Ik was er toen als 21-jarige met mijn moeder die destijds bij de KRO werkte. We waren met een groep KRO’ers mee op een ledenreis en hebben alles toen uitvoerig bestudeerd. Nu, afgelopen februari, was ik er met mijn eigen dochter. Omdat ze een beetje ziek was hebben we niet alles van binnen gezien, maar toch erg genoten.

Ben jij er al eens geweest? In welke maand was dat, wat heb je gezien en hoe lang moest je wachten?

9 gedachten over “Zien en doen in Vaticaanstad: Sint-Pieter, musea, tours en tips”

  1. Wat ik erg leuk vond, net even dat extra tintje aan het bezoek aan Vaticaanstad, was het bezoek aan de Nederlandse begraafplaats Campo Santo. Als je je paspoort laat zien aan een soldaat van de ZG mag je naar binnen. Volgens mij alleen toegankelijk voor Nederlanders, Belgen en Duitsers. Aan de linkerkant van de St. Pieter is de ingang.

  2. Mooi hè? Ik ben er onder andere door de Romereizen met school al vaak geweest. Het is ook leuk om een kaartje te sturen vanuit Vaticaanstad, met een Vaticaanstadpostzegel en een Vaticaanstadstempel! De Vaticaanse musea bezoeken zonder al te lang in de rij te staan lukt vaak als je ongeveer anderhalf uur voor sluitingstijd naar binnen gaat. Halverwege de koepel is een winkeltje waar je rozenkransen kunt kopen die geweid zijn door de Paus!

    1. Ha Jennifer! Wat een leuke tips! Ja, tof dat jij er vaak door je werk bent geweest. Dat van dat kaartje voeg ik misschien nog wel als tip toe. En je andere tip ook. Dat ga ik binnenkort doen. Dank je in elk geval.

  3. Vorige week geweest en het is precies zoals je schrijft. Wij hadden geen zin om aan te sluiten in de lange rij om de St Pieter te bezoeken maar hebben wel via internet skip the line tickets gekocht voor de Vaticaanse musea. Het was er verschrikkelijk druk en geen pretje om in die drukte de musea te bezoeken! Vooral door de groepen vonden wij en de drukte als je afdaalt via de trappen naar de Sixtijnse kapel. Vreselijk! Het heeft mij verbaasd dat er geen mensen onwel werden in die drukte! We zijn wel blij dat we toch een indruk hebben gekregen.

    1. Goh, jeetje, ja, en dan te bedenken dat het pas maart is. Het zal eer de komende maanden nog wel drukker zijn. Of wellicht doen ze een maximum aantal mensen tegelijk, dat kan ik me ook voorstellen. Als ik nog eens zou gaan kies ik misschien wel voor zo’n iets duurdere rondleiding buiten de openingstijden om.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven