Ziplinen op de Pier: I did it!

Ziplinen op de Pier: I did it!

Ziplinen op de Pier in Scheveningen. I did it! Vanaf de 55 meter hoge bungy toren aan het eind van De Pier vlieg je hoog in de lucht met harde snelheid over zee, langs het reuzenrad naar het begin van De Pier. En dat is heel gaaf! Het leek me doodeng, maar het was superleuk! Wil jij ook zippen? Bekijk hier de foto’s, lees over mijn ervaring met het ziplinen en wat je moet weten voordat je Zip Holland bezoekt.

Ziplinen op De Pier? Jij? Hoe kwam dat zo?

Eigenlijk hou ik helemaal niet van enge dingen. Nou ja, het ligt eraan wát voor enge dingen. In m’n eentje op reis gaan vind ik niet eng, alleen uitgaan vind ik ook niet eng, maar dingen als achtbanen en bungee jumpen vind ik wél heel eng.

Om eerlijk te zijn dacht ik al die keren dat ik op de Pier of in Scheveningen was en de Zipline zag (en er wel foto’s van maakte) nooit: ‘Dát wil ik nog eens doen!’

En toen kreeg ik ineens een mailtje van een PR-bureau of ik het een keer wilde doen en zei ik zomaar ja. Ik zei ja! Wat bezielde me?

In een vlaag van verstandsverbijstering had ik ja gezegd.

Zenuwachtig voor het zippen

Tot het zo ver was probeerde ik er maar vooral niet aan te denken. Pas eergisteren begon ik me wat ongemakkelijk te voelen. Ging ik dit écht doen? Waarom? Voor wie? Ja, voor m’n blog, maar dan nog.

Ik stelde mezelf gerust met de gedachte dat het heus wel goed kwam, dat het goed was om eens iets te doen wat ik eigenlijk niet durfde en probeerde er verder vooral níet aan te denken.

Gisteren werd ik vroeg wakker. Te vroeg. Ik was zenuwachtig. Echt best wel zenuwachtig! Omdat ik nog een ander blog af moest schrijven probeerde ik er niet aan te denken totdat ik moest gaan.

pier-scheveningen

Lunch, een rondje in het reuzenrad en dan bungee jumpen of ziplinen op de Pier

We zouden eerst een lunch hebben, dan een ritje in het reuzenrad maken (de SkyView) en dan gaan bungee jumpen of ziplinen. Zippen dus!

bloggers-lunch-pier

Slecht weer

Het weer zag er niet echt aantrekkelijk uit. Het regende in de ochtend volgens mij nog en het was koud. Zou het wel door gaan? Ja hoor, het ging door!

Bloggerevent

Ik was overigens niet de enige die het ging doen. Er waren meerdere bloggers en instagrammers uitgenodigd. Eentje kende ik al, Henriette, een ander had ik wel eens bij de opening van een restaurant gezien, maar de rest niet, wat me verbaasde. Meestal kom je veel dezelfde gezichten tegen.

We schoven aan aan een lange tafel bij Veni Vidi Pizza. Eerst maar eens lunchen! Dat was niet verkeerd.

pizza-scheveningen

Onophoudelijk werden er heerlijke pizza’s met flinterdunne bodem neergezet.

veni-vidi-pizza

Mistig

Even kwam de zon door en werd het zelfs strakblauw, maar op het moment dat we richting de toren van de bungee jump en de zipline gingen was het ineens weer bewolkt. En mistig! Maar eigenlijk maakte die mist het juist wel heel gaaf! Een beetje mysterieus zelfs!

De bungeejumpers mochten eerst. Daarna was het tijd voor de zipliners.

bungee-jump-scheveningen

Wauw, dapper! Zelfs nog met selfiestick erbij…

Reuzenrad

Terwijl de andere bungee jumpers sprongen, maakten wij alvast een rondje in het reuzenrad: the SkyView. Ook heel leuk en echt een aanrader! Ik maakte o.a. onderstaande foto, maar ik zal er een andere keer nog meer foto’s van laten zien.

reuzenrad-pier

Het harnas gaat aan, de kabels en riemen worden vastgemaakt

De crew, een stel leuke stoere gasten, hielp ons met alle riemen en kabels. Zelf hoefde je eigenlijk alleen maar je benen door het juiste gat te steken. Daarna de riemen om je schouders en -klik klik klik- de jongens zorgden ervoor dat alles op de juiste wijze vast zat.

zipline-zipholland

zipline-tuigje

ziplinen-blog

Haren vast

O ja, onze haren moesten nog wel even vast. Een staart is niet genoeg, nee, liever een knot. Of je moet je haar echt in je jas stoppen.

De scenario’s die ik voor me zag van mijn lange haren die ergens tussen bleven zitten probeerde ik snel weer uit mijn gedachten weg te werken.

spannende-ervaring

De bungy toren op

Met het groepje dat het zou gaan doen liepen we de hoge toren op. En die is hoger dan hij in eerste instantie lijkt. Ik was er uiteraard al vaker op geweest maar nu met het ziplinen in gedachten was het toch wel even een andere ervaring.

ziplinen-vanaf-de-pier

zipline-crew

Koud!

Boven was het koud. Heel koud. Een koude wind vooral. Eigenlijk was dat maar goed ook, want je dacht meer aan de kou dan aan hoe eng het eigenlijk was wat we gingen doen.

Sommigen stonden nog wat te hannesen met camera’s en selfiesticks, of waren in dubio: of jezelf goed vasthouden of dat ene spectaculaire filmpje maken.

Henriette Bokslag maakte onderstaande foto waarop ik bijna aan de beurt ben. Ik sta er niet op m’n mooist op, maar leuk als herinnering. ‘Tuigje’ om, knot in, handschoenen aan en bijna gaan…

ziplinen-pier

Ik maakte ook nog even een foto van Henriette:

zipline-ervaring

Foto’s maken tijdens het zippen

Ik besloot niet te filmen en geen foto’s te maken tijdens het ziplinen. Ik wilde m’n telefoon of camera niet kwijt en het optimaal beleven. Vanaf de Pier werd er gelukkig toch door iemand uit de groep gefotografeerd. Wel maakte ik foto’s voordat we gingen, vanaf de toren. Eerst van de 2 andere meiden, die je hieronder ziet, en daarna waren wij aan de beurt.

madelon-glow-zipline

ziplinen-scheveningen-pier

enge-dingen-doen

Met z’n tweetjes tegelijk ziplinen vanaf de Pier

Je kunt met z’n tweetjes tegelijk als je wil, maar ook alleen als je alleen bent. Met tegelijk bedoel ik geen duosprong ofzo, je hebt allebei gewoon je eigen zipline en zit niet aan elkaar vast, maar puur het tegelijk in de lucht hangen dus. Naast elkaar. Er zijn namelijk twee kabels.

Zelf de stap zetten…

Toen de hekjes van de meiden voor ons open gingen moest ik wel even slikken. Vooral toen bleek dat je zelf moet ‘springen’ (of beter gezegd moet gaan ‘hangen’) en geen duwtje krijgt en ook niet automatisch gewoon ineens gaat. Op de een of andere manier had ik dat verwacht. En niet dat ik zelf die stap moest zetten. Brrr….

Nou ja, weet je, eigenlijk was ik niet eens zo zenuwachtig meer. In de ochtend thuis vond ik het veel enger!

ziplinen-vanaf-bungy-toren

Als het hekje opzij geschoven wordt…

Oké, totdat het hekje ook voor jouw neus wordt opengeschoven en je er inderdaad écht staat, op dat randje. Dat was wel even slikken. Maar toch, het was lang niet zo eng als ik gedacht had. Terwijl het heel hoog is!

Deze foto van het ziplinen (en die daaronder) maakte ik nog van de meiden voor ons.

ziplinen-pier-scheveningen

Vliegen met 70 kilometer per uur!

Het was inmiddels zo mistig dat je het eindpunt niet kon zien. Bijna was het zover en zouden we met 70 kilometer per uur 350 meter ver gaan ziplinen, hoog boven de golven!

Ja hoor, we mogen!

3, 2, 1…

Go!

Daar gaan we!

Wiiieeeehoeeeeee… wauwwwwwww…. Wohhhhh… wat was dit gaaaaaaaafffff!

ziplinen-op-de-pier

Ziplinen op De Pier: wat was het tof!

Het was helemaal niet eng, het was gaaf! Ik gooide m’n arm los (dat mocht) en genoot.

En terwijl ik daar vloog dacht ik nog even zal ik m’n telefoon nog pakken, maar dat heb ik toch maar niet gedaan. Het ging zo snel.

Hier zie je een filmpje van het ziplinen! Ik hang aan de rechterkant (van voor af gezien links), het dichtst bij de Pier. Je ziet het vertrek, het vliegen en de ‘landing’ aan het eind van De Pier. Het filmpje is gemaakt door Henriette, die je hier in beeld ziet.

ziplinen-pier-scheveningen

Hoe rem je?

Eigenlijk was het eind het engst. Van te voren hadden we de instructie gekregen dat we boven het Cubaanse tentje met de palmboom onze benen wijd moest doen en ons hoofd opzij moesten houden. Aan het eind knalt de katrol namelijk tegen een soort stopknoop en dan wil je niet met je hoofd tegen het ijzer van je tuig komen. We deden het keurig.

Met een flinke zwieper vlieg je vervolgens nog wel even de lucht in, maar dan is het voorbij.

Wauw, wat was het cool! Ik had nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden!

Ik had helemaal geen gek gevoel in mijn buik gehad ofzo. Dat verwacht je namelijk een beetje, zo’n naar gevoel in je buik, maar dat was helemaal niet zo!

Hard

‘Wat gingen jullie hard!’ zei iedereen die ons langs had zien vliegen. De jongens van de Zipline zelf zeiden het zelfs. Hard? Ik vond het wel meevallen eigenlijk. Het voelde helemaal niet als 70 km per uur. Maar gaaf was het wel! Het was echt zo tof!

Ik had het wel nog een keer willen doen!

Opdoemen uit de mist

Dat het niet zulk mooi weer was maakte echt helemaal niet uit. Oké, iets warmer is fijner, maar voor de beleving maakt het niet uit. En zo uit die mist op komen doemen heeft juist ook wel wat.

Het was echt heel leuk!

Hou je van spannende dingen of wil je je zelf eens uitdagen doe het dan eens. Je durft meer dan je denkt!

Wat kost ziplinen op de pier?

Het is niet heel goedkoop, maar dat is ook niet zo gek natuurlijk. Je doet wel echt iets bijzonders. Het is snel voorbij, maar onvergetelijk! Het is wel echt een bucketlistdingetje.

De prijzen:

Zip Ride Volwassenen: 35 euro
Zip Ride Kids (<16): 30 euro

Online tickets kopen kan ook. Dan krijg je korting.

Heb je een actiecode voor het ziplinen dan kun je die ook op de site invullen.

Een gekocht ticket is 1 jaar geldig. Wel is het slim om van te voren even een tijdstip te reserveren (telefonisch of via de mail). Het is niet verplicht, maar kan voorkomen dat je lang moet wachten.

Als ze onverhoopt vanwege het weer dicht zijn op de dag dat je gereserveerd hebt laten ze dit ’s ochtends voor 11.00 uur weten middels een bericht op de website of Facebook.

prijzen-tickets-zipline-en-bungee-jump-scheveningen

Ziplinen met een groep

Wil je met een grote groep ziplinen (minimaal 15 personen) dan graag telefonisch reserveren. Ook leuk als bedrijfsuitje, teamuitje of voor een vrijgezellenfeest.

Toestemming voor kinderen onder de 18

Kinderen onder de 18 hebben toestemming van hun ouder(s) nodig. Een briefje met een toestemmingsverklaring meenemen mag of ouders moeten er zelf bij zijn. Sowieso moeten volwassenen ook even een formulier invullen in het hokje van de Zipline.

Op welke dagen kun je zippen?

De openingstijden variëren per seizoen. In de zomer, van de meivakantie t/m de herfstvakantie, kan het elke dag van 12.00 tot 18.00u en in het weekend van 11.00 tot 20.00u.
In de winter alleen in het weekend, van 11.00 tot 18.00 uur. Exacte tijden vind je hier: openingstijden zipline Scheveningen.

Website, adres en telefoonnummer Zip Holland

Zip Holland zit op de Pier. De Pier ligt aan de boulevard, vlakbij het overdekte winkelcentrum de Palace Promenade en het Kurhaus. Het adres is:

Strandweg 150
2586 JW Den Haag
+31 (0)70 221 1521
info@zipholland.nl

Maar, maar, maar…

Zit je nog met vragen? Geen probleem. Ik zal hieronder wat vragen beantwoorden die je mogelijk hebt. Lees het sowieso even door, ook wat kleding, haren en camera’s betreft.

Zit je wel goed vast?

Ja, je wordt heel goed vastgemaakt. Er lopen riemen tussen je been door, om je middel en om je schouders. Verder zit het tuigje ook echt goed aan het katrol, en het katrol uiteraard goed aan de kabel.

Is het echt wel veilig?

Ja, de zipline in Scheveningen is gekeurd door het Europees erkende instituut ERCA (European Rope Course Association). De instructeurs hebben een speciale opleiding gedaan.

zipline-pier

Moet je nog iets speciaals aan qua kleding?

Je kunt gewone kleding aan en je jas gewoon aanhouden. Een iets langere jas is ook geen probleem. Een lange strakke rok kan niet, maar dat bedenk je waarschijnlijk ook niet. Een heel kort rokje lijkt me ook niet lekker zitten. Überhaupt worden rokken en jurken afgeraden. Een broek is het fijnst.

Doe ook geen loshangende sjaal om. Hoofddoekjes kunnen, maar moeten wel goed vastgemaakt worden.

Vallen je schoenen niet uit?

Je gaat natuurlijk niet op slippers. Zorg dat je geen schoenen, instapschoentjes of laarzen hebt die vrij los zitten (zoals kaplaarzen wel eens kunnen zitten). Verder kan eigenlijk alles.

Tot welk gewicht mag je ziplinen?

Ziplinen kan vanaf 30kg, maar ook nog als je maximaal 120 kg weegt. Er staat een weegschaal.

Kom je niet in het water terecht?

Nee, je komt niet in het water terecht. Je hangt er heel ver boven.

Word je opgevangen?

Ja, onderaan staat weer zo’n stoere, knappe jongen die je netjes ‘opvangt’ en helpt om het ‘harnas’ weer uit te doen nadat je na aankomst op de Pier op een trapje bent gestapt. Dit spreekt allemaal voor zich als je aankomt.

bungee-jumpen-ziplinen

Wat als het regent, onweert of hard waait?

Bij erg slecht weer kan het zijn dat het niet door gaat. Als het echt hard regent, als er veel wind staat of bij onweer is Zip Holland soms gesloten. Je kunt even bellen van te voren.

Mag je een camera mee?

Je mag een camera mee, maar alleen als die om je pols kan hangen of op een andere manier vast zit. Dit geldt ook voor een selfiestick. Een telefoon los in je hand mag dus niet!

Als je een camera vasthoudt kun je je verder maar met één hand vasthouden. Het risico is dat je dan een beetje draait, maar je moet proberen recht te blijven, met name vanwege het einde waarbij je ineens stopt.

Worden er ook door iemand daar nog foto’s gemaakt?

Toen wij er waren was het volgens mij niet, maar er schijnt een fotograaf te zijn, dus vraag dat even na.

Mag je ziplinen als je zwanger bent?

Ik heb er niks over gelezen, maar het lijkt mij niet verstandig te gaan zippen als je zwanger bent.

Mag je handschoenen aan?

Ja, als het koud is is het wel slim om handschoenen aan te doen.

Mag je met los haar ziplinen?

Nee, lange haren moeten in een staart en liefst zelfs in een knot. Eventueel kun je je staart in je jas verstoppen, maar liefst een knot, dus neem een elastiekje en eventueel iets van een klemmetje mee.

Kun je ergens veilig je tas achter laten?

In het huisje van Zip Holland aan het eind van de Pier zijn kleine kluisjes om waardevolle spullen in te doen.

kluisjes-bungy-jump

Meer blogs over De Pier:

scheveningen-regen

Meer blogs over Scheveningen:

pier-scheveningen

Samen met een aantal andere bloggers mocht ik het ziplinen op de pier uitproberen op uitnodiging van De Pier en Zip Holland. Het was echt heel gaaf om mee te maken! Doen dus!

Zou jij wel eens willen ziplinen op de Pier? 

16 gedachten over “Ziplinen op de Pier: I did it!”

 1. Ziet er echt superleuk uit! Achtbanen vind ik wel erg leuk, bungeejumpen lijkt me helemaal niets… Maar misschien is ziplinen dan een goede tussenweg! 🙂 Goed en praktisch beschreven ook! 😉

 2. Stoer hoor dat je het gedaan hebt. Lijkt me een toffe ervaring die ik zeker een keer wil meemaken. Tijdens onze rondreis door Amerika wilde ik gaan ziplinen maar het is er uiteindelijk niet van gekomen. Wellicht een keer in Scheveningen.

 3. Wat tof! Ik wist helemaal niet dat ze daar een zipline hadden hangen, toch maar eens wat beter opletten de volgende keer dat ik in Scheveningen ben. Ik vind dit soort dingen van tevoren altijd heel tof om te doen, maar als ik daar dan eenmaal sta… brrr! Dat je zelf dat stapje moet zetten zou ik ook heel eng vinden. Dan toch liever parachutespringen, dan heeft in ieder geval de instructeur de controle 😛

  1. Brrrrr, parachutespringen zou ik dan weer nooit durven! Dit is echt veel minder eng hoor! En zelfs dat stapje valt toch mee. Je gaat eigenlijk gewoon hangen.
   De zipline is er sinds 2017, dus misschien was ie er nog niet toen jij er was?

 4. Brrr…stoer hoor! Ik zie me dit toch niet zo snel doen ? wel leuk dat de Pier nog steeds bestaat en ook weer een doel heeft. Het blijft toch een soort van monument. Kan me geen voorstelling van Scheveningen maken zonder de Pier!

  1. De Pier is echt superleuk. Er zijn ook zoveel leuke plekjes om te zitten met geweldig uitzicht. Ook binnen juist, dus ook met minder weer. Ik ben echt fan.
   Misschien het zippen toch eens proberen? Als ik de uitnodiging niet had gekregen had ik het uit mezelf ook nooit gedurfd, maar het viel echt mee!

 5. Tof hè! Heb dit vorig jaar gedaan en vond het zo ontzettend leuk. Wil dit jaar weer gaan maar dan wil ik het wel filmen. Ging toen nog niet en ze hadden toen ook foto’s gemaakt omdat ik het zo graag wilde. Zat toen nog niet in het pakket. Zeker aanrader om te doen als je een beetje avontuur wilt. 

  1. Ja, ik ben je blog tegengekomen. Die wordt vast veel gelezen, of niet? Als je googelt via Google Images (wat ik zelf vaak doe) kom je ook al snel je foto tegen. Die van jou dichtbij, die spreekt aan.

  1. Ik heb het ze maar niet verteld. Ze waren (volgens de gewone regeling) bij hun vader en ik wilde niet dat ze zich zorgen zouden maken. M’n zoon zou het nooit doen, m’n dochter misschien eerder. Ik laat het ze nog wel zien hoor. 😉

 6. Waar ik me over verbaas is de volgorde van de activiteiten, haha.. eerst lunchen en dan dit soort adrinaline-activiteiten. Dat is ook bij het bungee jumpen helemaal goed gekomen? 🙂 Goed van je dat je toch in staat was zelf die eerste stap te zetten daar boven, dat lijkt me idd het lastigst.

  1. Haha, ja, dat dacht ik ook toen ik het programma zag, maar het waren luchtige pizza’s, dus dat viel mee. Alleen de flessen wijn op tafel zijn niet open gegaan. 😉
   Ja, dapper hè?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven