In september al je zomervakantie voor volgend jaar boeken?

In september al je zomervakantie voor volgend jaar boeken?

Ineens zie ik het aan alle kanten: mensen die al bezig zijn met hun zomervakantie. Wát?! De zómervakantie? Nú al?! Bij de eerste die er eind augustus over begon dacht ik: doe normaal, ik wil het niet weten, we zijn net terug!

Maar dit weekend zag ik het ineens ook in verschillende Facebookgroepen: ‘We zijn al aan het rondkijken voor de zomer.’ Of ‘We hebben het plan om…’ En weer een ander ‘Ik ben me aan het oriënteren op de vakantie voor volgend jaar…’

Alsof met de omslag van het weer de waanzin was toegeslagen….

zomervakantie-boeken-frankrijk   

Op de foto hierboven zie je camping en vakantiepark Domaine du Colombier van Yelloh!      

Zomervakantie boeken

‘Die zijn niet wijs!’ dacht ik eerst. Maar ik vergiste me. Zíj bleken niet gek, kennelijk was ík gek. Er blijken namelijk echt al veel mensen te zijn die nu al iets zoeken voor komend jaar. En dan bedoel ik niet voor de voorjaars- en de meivakantie (wat nog begrijpelijk is), maar ook al voor de zomervakantie! Ook van diverse lezers kreeg ik er al vragen over.

Lees ook: Dit zijn de mooiste eilanden van Europa! & Reisorganisaties, reistips en reisblogs!

Gezinsvakantie

Vooral gezinnen zoeken al. Ze blijken niet alleen al een specifiek land in gedachten te hebben, maar met name ook al concreet accommodatietips te zoeken. Niet zomaar een kindvriendelijk resort, maar iets specifieks: een geschikt hotel met tieners in Spanje, een hotel met een waterpark, een leuk adresje in Frankrijk of campings in Italië. (Dit is een mooie!)

Tip: bij Allcamps krijg je nu al vroegboekkorting!

Naar autovakanties en kampeervakanties wordt al veel gezocht, maar ook op vliegvakanties wordt al georiënteerd. Er gaan meer mensen naar hotels met grote glijbanen dan je denkt.

Tja, je kunt natuurlijk nu al een leuke autovakantie of heerlijke zonvakantie voor juli of augustus boeken, naar een mooi eiland in Europa… Of lees eerst rustig verder.

zomervakantie-italie-2019

Op de foto hierboven zie je het kindvriendelijke strand van San Vito lo Capo.

Boeken voor de zomervakantie

Nu al een vakantie boeken voor volgend jaar zomer? Als blogger vind ik het leuk hoor dat mensen al zoeken, maar als normaal mens merkte ik dat ik me opgejaagd voelde. Een beetje geïrriteerd zelfs.

Ja, ik vind het fijn als iemand door mijn site enthousiast raakt en een leuke vakantie boekt, ik moet er immers van leven, maar het lijkt wel of het steeds vroeger ‘moet’. Vorig jaar viel het me in november al op, nu dus nog eerder. Het is nog niet eens oktober!

Nu al boeken voor de zomervakantie??!

Boeken we steeds vroeger?

Ik heb er geen officiële cijfers van, maar zou het echt zo zijn dat we dat steeds vroeger doen? Jutten we elkaar zo niet op? En werk ik hier met dit blog niet ook nog eens aan mee? Hopelijk wordt het geen trend. Een deel open laten en wat vrijheid heeft ook zijn charme. Ik vond het afgelopen zomer toen ik ging interrailen met de kinderen best eng maar ook wel weer leuk dat we nog niet wisten waar we zouden belanden. Op de bonnefooi reizen was een behoorlijke uitdaging, maar lukte wel.

Lastminutes

Eigenlijk zou ik op dit moment liever nog wat last minutes delen in plaats van bezig zijn met de zomervakantie. Maar… Inmiddels zijn er alweer volop vroegboekkortingen!

Liever promoot ik nog wat last minutes!

zomervakantie-2019

Hierboven zie je het heerlijke en prachtige Lanzarote.

Moeten we echt al met volgend jaar bezig zijn?

Het jaar is nog lang niet voorbij en op veel plekken rond de Middellandse Zee is het nog heerlijk weer! Zelfs in Nederland was het begin vorige week nog hartstikke lekker. En een beetje nagenieten is ook leuk. ‘Moeten’ we echt alweer met volgend jaar bezig zijn?

Waaróm allemaal zo vroeg? Is het de angst straks niks te hebben?

Laatboeker

Zelf ben ik meestal een laatboeker: los van het feit dat ik altijd denk ‘Je weet nooit hoe je leven er tegen die tijd uitziet’, kan ik echt máánden zoeken. Tientallen sites bekijken, aanbiedingen doorspitten, vanalles uitzoeken. Ik kan me echt ongans googelen.

Zelf kan ik echt máánden zoeken. Tientallen sites bekijken, aanbiedingen doorspitten en werkelijk totáál verschillende dingen vergelijken om vervolgens uiteindelijk nog niet beslissen.

Eindeloos naar een vakantie zoeken

Ook kan ik werkelijk totáál verschillende dingen vergelijken om vervolgens uiteindelijk nog niet te beslissen. Ik kan gewoon erg slecht kiezen. Wat dat betreft is het een wonder dat ik ooit Reisadviseur van het jaar ben geweest, want ik zou nu éindeloos zoeken voor mensen en met zestig voorstellen komen.

Heb je nog geen idee wat je wil? Bekijk m’n blog vol reisinspiratie voor jouw vakantie!

zomervakantie-waar-op-vakantie

Vroegboekers

Maar niet iedereen is zo. Sommige mensen weten heel goed wat ze willen en gaan doelgericht op zoek. Vaak zijn dit ook de mensen die vroeg boeken: ze willen ofwel exact die ene camping of dat resort. Maar ook voor mensen die juist veel keuze willen hebben, die de beste prijs willen of die een hele waslijst aan wensen en eisen hebben is het slim om vroeg te boeken.

Voor mensen die veel keuze willen hebben, die de beste prijs willen of die een hele waslijst aan wensen en eisen hebben is het slim om vroeg te boeken.

Vroeg boeken voor de schoolvakanties

Met name de mensen die vast zitten aan de schoolvakanties boeken steeds vroeger lijkt het. Zelf zit ik natuurlijk ook vast aan de schoolvakanties, net als miljóenen(!) Nederlanders, maar sommigen zijn wat georganiseerder dan ik.

Iets boeken voor de schoolvakantie

Ver van te voren een vakantie boeken? Veel mensen plannen daadwerkelijk al drie kwart jaar of zelfs een jaar vooruit. Daar waar mijn agenda (ik ben nog van de ouderwetse papieren agenda’s) begin januari eindigt en het leven daarna nog één groot vraagteken is, maken anderen al plannen voor volgend jaar of zelfs voor het jaar daarna!

Daar waar mijn agenda begin januari eindigt en het leven daarna nog één groot vraagteken is, maken anderen al plannen voor volgend jaar of zelfs het jaar erop!

Voorjaarsvakantie

Niet alleen voor de zomervakantie zijn mensen al weer bezig, maar ook voor andere vakanties. Oké, die komen eerder, maar ook dat vind ik vroeg. Voor velen is de voorjaarsvakantie al in kannen en kruiken. ‘De wintersport? Ja, die hebben we al geboekt!’ Ze zeggen er nog net niet ‘duh’ bij. Of ‘Uiteraaaaerd’.

Meivakantie

Maar ook voor de meivakantie (‘Nou, we hadden het er pas over, we wilden eigenlijk wel eens naar…’) is er vaak al vanalles geregeld. Heb jij ook plannen in de meivakantie? Overweeg eens een citytrip Spanje in de meivakantie. Ik deed het in de zomer (je ziet mijn kinderen hieronder), maar in mei is het er nog net niet te warm. Of wordt het toch een lekker eiland?

citytrip-zomervakantie

Vaak op vakantie

Opvallend is dat iedereen steeds vaker weg lijkt te gaan. In mijn omgeving zijn het niet alleen mijn single vriendinnen die vaak op vakantie gaan, maar ook steeds meer gezinnen met kinderen gaan meerdere keren per jaar op vakantie. Nog even naar een mooi eiland tussendoor? Ja, waarom niet? Niet iedereen heeft vliegschaamte.

Ook lijken ze steeds vaker ver weg te gaan. En dan bedoel ik niet zo zeer naar mega all inclusive resorts in Turkije of de kindvriendelijke resorts aan de Rode Zee, maar echt ver.

zomervakantie-kinderen

Verre reis met kinderen

Ik ken een aantal gezinnen met schoolgaande kinderen die elk jaar een verre reis maken. Deze zomer zag ik ze uitvliegen naar verre oorden als Thailand, MaleisiëSri Lanka , Indonesië (met name Bali) en Costa Rica, toch wel zo’n beetje de vijf meest populaire bestemmingen voor een verre reis met kinderen.

Zomervakantie of wintersport?

Ook gaan veel mensen én op zomervakantie én op wintersport. Het hoort erbij, het wordt elk jaar gedaan en kennelijk kan het allemaal. Op de school van mijn kinderen gaat bijna de helft van de klas! En zelfs tussendoor vaak nog een keer, bijvoorbeeld in de meivakantie of herfstvakantie, lekker naar een Zuid-Europees eiland, bijvoorbeeld naar een mooi plekje van Eliza was here.

Zomervakantie of wintersport? Ze doen het allebei!

1x op vakantie

Voorzichtig probeer ik mijn kinderen soms uit te leggen dat dat niet ‘normaal’ is. Het is léuk als het kan, maar het is niet ‘de norm’. Heel veel mensen kunnen maar één keer op vakantie. Ik kan ook niet elke vakantie met ze weg. Nee, zelfs niet als reisblogger.

zomervakantie-catalonie

Goedkoop op vakantie

Toch loont het om alle deals goed in de gaten te houden en creatief te zijn met wat er kan. Zo deelde ik laatst nog een stuk op Facebook over een alleenstaande moeder die samen met haar 7-jarige dochter echt heel vaak op reis gaat.

Ook jij kunt dat doen!

Als je niet aan de schoolvakanties vast zit kun je sowieso echt nog vaak heel goedkoop weg! Niet alleen naar bestemmingen dichtbij, maar ook ver weg.

vakantie-2019

Vakantie plannen

Hoe dan ook, al die vakanties moeten een keer gepland worden, of je nou 1x gaat of 4x, korter of langer. De ‘grote vakantie’ blijft vaak toch wel de vakantie waar veel mensen het langst mee bezig zijn.

Vakantie zoeken eind december

Traditioneel is januari de maand waarin veel mensen hun vakantie boeken, maar met kerst begint het grote zoeken. Althans, tijdens de kerstdagen wordt er vaak al over gesproken en ergens in de tweede week van de kerstvakantie zie je ineens dat er driftig gezocht wordt.

Bezoekersaantallen schieten omhoog

Zijn november en de eerste drie weken van december doorgaans ‘drama’ wat de bezoekersaantallen van veel reisblogs betreft (iedereen is dan immers veel te druk met sinterklaas en kerst, met gedichten en kerstdiners), pas eind december schiet het altijd ineens weer omhoog.

Vakantie boeken in januari of februari

Als blogger kan ik die tendens natuurlijk goed zien. Ook dat er uiteindelijk in januari en vooral februari veel geboekt wordt. Dat gebeurt namelijk onder andere via mijn blog. Het hele jaar door schrijven van waardevolle content, ervoor zorgen dat je blogs gevonden worden in Google, en het plaatsen van al die linkjes, wat altijd heel veel tijd kost, werpt dan ineens zijn vruchten af.

Boek jij trouwens iets via zo’n link in één van mijn blogs (zoals deze met vakanties rond de Middellandse Zee) dan krijg ik een heel klein percentage en daar ben ik natuurlijk superblij mee.

Meeste boekingen in februari!

zomervakantie-italie

Als je iets speciaals wil

Maar goed, dat mensen er dus zo vroeg bij zijn snap ik ook wel weer. Je wil de meest bijzondere camping in Frankrijk, dat speciale vakantiepark met die mooie ligging in Italië, dat ene populaire resort met glijbanen in Turkije of dat écht unieke plekje in Portugal.

Die ene bijzondere camping, dat kleinschalige adresje of dat populaire resort met glijbanen, we willen niet net achter het net vissen.

zomervakantie-leuk-plekje

Een hotel waar je niet aan vast zit

Via Booking.com kun je hotelovernachtingen overigens ook boeken als je nog niet zeker weet of je gaat. Veel hotels kun je later nog cancellen. Vaak nog tot 48 uur van te voren. Check altijd de voorwaarden even. De meeste hotels hebben verschillende tarieven. Een lage prijs voor als je zeker te weten gaat (en die je dus niet kunt cancellen) en een iets hogere prijs waarbij je nog wel kosteloos kunt annuleren.

Hotel boeken via Booking.com

Hotels van Booking.com kun je overigens altijd via mijn site boeken, via de banner of via linkjes die je toevallig tegenkomt, zoals deze hierboven, of het nou om een los nachtje in Nederland of een hele vakantie gaat waarbij je meerdere hotels op verschillende plekken wil boeken. Als je graag op mijn blog komt voor inspiratie dan vind ik het alleen maar fijn als je dat doet. Voor jou kost het namelijk helemaal niets extra’s!

Ook kun je altijd op Trivago kijken.

Goedkope vlucht boeken

Ook vluchten kun je lang van te voren soms heel goedkoop boeken. Je wil die ene vlucht boeken voordat de ticketprijzen omhoog gaan. Toch blijft het een ondoorzichtige wereld. Soms is driekwart jaar van te voren goedkoop, soms is juist een maand of 3 van te voren weer gunstiger. Het is lastig in te schatten. Meestal stijgen de prijzen alleen nog maar naarmate je dichter bij vertrek komt; soms gaan ze nog stunten, maar doorgaans niet op het allerlaatst, dan kun je alleen maar blij zijn met wat er toevallig nog is.

Losse tickets in het hoogseizoen

Zit je aan het hoogseizoen (en dan vooral aan de schoolvakanties) vast dan is vroeg boeken ook voor vluchten meestal het verstandigst. Met name voor losse tickets betaal je voor populaire periodes soms echt absurde prijzen. Tickets naar bijvoorbeeld Malaga of naar een Grieks eiland zijn dan vaak erg duur. Niet alleen in juli en augustus, maar ook in juni en september.

Ja, ook ik heb in de zomervakantie wel eens last minute supergoedkope tickets naar bijvoorbeeld Ibiza gezien, maar vind dan nog maar eens accommodatie…

Pakketreis in plaats van losse vlucht

Vaak denken mensen dat losse vluchten boeken en daar zelf accommodatie bij zoeken het goedkoopste is (dat kan inderdaad!), maar dat is lang niet altijd het geval. Vaak kun je nog beter een pakketje boeken! Een zonvakantie naar Griekenland is regelmatig goedkoper dan een los ticket naar diezelfde bestemming. Ook voor bestemmingen ver weg kan dat zo zijn. Naar Bali bijvoorbeeld. Maar ook naar Sri Lanka heb ik dat destijds gehad.

Vroegboekkorting vliegvakanties en autovakanties

Het voordeel van vroeg boeken is natuurlijk dat er vaak vroegboekkortingen gelden. Met name op zonvakanties (vliegvakanties), maar ook bij rondreizen, autovakanties, campings met huurtenten, glampings en meer.

zomervakantie-griekenland

Vakantie boeken met vroegboekkorting

Wil je gebruikmaken van vroegboekkorting dan moet je dus wel vroeg boeken. Hoe langer van te voren hoe hoger de korting. Maar ben je weer té vroeg, zoals nu, dan heeft nog niet elke reisorganisatie het. Sterker nog, bij sommigen zijn nog niet eens alle prijzen zijn bekend.

Wil jij het liefst toch zo spoedig mogelijk boeken? Lees hier welke reisorganisaties al vroegboekkortingen hebben voor je vakantie volgend jaar.

Zomervakantie

Voordat je boekt moet je uiteraard exact weten wanneer de schoolvakanties vallen en of je in die periode bijvoorbeeld van je werk weg mag. Of wellicht moet je als je kinderen hebt nog met je eventuele ex een vakantieverdeling overeenkomen.

Check altijd goed de date van de zomervakantie en kijk goed onder welke regio je valt: regio noord, regio midden of regio zuid. Zuid-Holland klinkt bijvoorbeeld als regio zuid, maar is regio midden. Welke regio vroeg vakantie heeft of juist laat wisselt per jaar.

Bouwvak

Wellicht ook handig om dan meteen te weten is wanneer de bouwvakvakantie is. Ook daarvoor geldt een regio noord, een regio midden en een regio zuid. Wel is het altijd ergens eind juli en begin augustus.

Campings op tijd boeken

Op zich is het algemeen bekend dat je sommige populaire campings al heel lang van te voren moet boeken, zoals deze mooie camping in Italië (wat eigenlijk meer een vakantiepark is). Sommige mensen boeken bepaalde campings meteen bij het weggaan alweer.

Bij Allcamps krijg je nu al vroegboekkorting!

zomervakantie-camping-italie

Laten we elkaar niet opjutten

Maar laten we elkaar niet opjutten. Het is septémber! Veel mensen zíjn nog op zomervakantie. Als iederéén er nou gewoon wat langer mee wacht…

Wat vind jij?

Eerst de herfstvakantie

Tot dit weekend stond mijn hoofd nog niet eens naar herfst. Bizar hoe dat in één weekend kan veranderen. Ineens was het koud, nat en winderig. De ideale tijd om een herfstvakantie te boeken zou ik zeggen.

Zelf heb ik nog geen idee hoe de herfstvakantie er uit gaat zien. Ik weet alleen dat ik de tweede helft van de vakantie de kinderen heb, dus een week met ze weg kan sowieso niet. We zijn bovendien ‘net’ terug en niet alles kan. Ik geniet nog na van de laatste vakantie.

In de herfstvakantie ga ik waarschijnlijk alleen wat dagjes met ze weg. Wil jij dat ook? Hier vind je tips voor leuke dagjes weg. Toch nog op een bijzonder plekje logeren? Kijk naar deze originele overnachtingen met kinderen.

Zomervakantie

En die zomervakantie? Als je zekerheid wil kun je inderdaad nu boeken, maar anders… Rustig aan hoor. Ben jij al jaren laat en komt het altijd goed dan is er geen reden om het nu ineens helemaal anders te gaan doen. Tenzij het late boeken je al jaren stress oplevert. Dan is wel op tijd boeken en voorpret hebben een stuk leuker.

Ben jij blij als het geregeld is?

vakantievoorpret

Vragen van lezers

Ik krijg overigens best vaak vragen van lezers, via privé berichten op Facebook of via de mail. Ook nu alweer voor volgend jaar. Misschien ook wel van jou! Hoe graag ik iedereen ook wil helpen met het vinden van de ideale vakantie, met inmiddels gemiddeld meer dan 50.000 unieke bezoekers per maand (in augustus zelfs meer dan 70.000!) krijg ik zoveel vragen, soms hele specifieke, dat ik niet overal op kan antwoorden. Dat kost simpelweg teveel tijd. Update 2021: Bijna 100.000 unieke bezoekers!

Zoekopdracht

Ik wil best helpen en adviseren over iets wat ik zelf al gedaan heb, of vragen beantwoorden die specifiek met een blog te maken hebben, maar soms wordt het ook voor mij een complete zoekopdracht en dan is het een ander verhaal. Iedereen adviseren gaat ten koste van mijn andere werkzaamheden. Als je genoeg verdient is dat niet erg, maar ik heb mijn tijd ook hard nodig!

Een reis uitzoeken is een tijdrovende klus!

Dat je dus soms avonden aan het zoeken bent naar een vakantie is helemaal niet gek! Dat doe ik zelf ook. Een reis uitzoeken is nou eenmaal een tijdrovende klus. En het is best lastig een keuze te maken uit het aanbod aan vakanties dat er tegenwoordig is. Echte reisadviseurs bestaan niet voor niets ook nog steeds.

Stel je vraag

Dus sorry als ik je niet altijd kan helpen, je vraag pas laat zie of zelfs gemist heb. Hopelijk kun je toch genoeg informatie uit mijn blogs halen! Stel je vraag anders bij de reacties, dan kunnen ook andere lezers erop reageren. Je weet nooit tot welke leuke ontdekkingen je zo nog komt!
Of reageer op dit blog via Facebook! Via social media kun je elkaar soms nog beter helpen!

Succes met boeken voor volgend jaar, of je dat nou nu al doet of over een half jaar pas.

Vakantie boeken

Nou ja, en verder hoop ik natuurlijk dat je je laat inspireren door alle blogs die ik al geschreven heb, van Spanje en Portugal tot Italië en Griekenland (landen die ik heel vaak bezocht heb), maar ook vele andere landen. Of bekijk hier welke bestemmingen Lonely Planet tipt!

Laat je inspireren door mijn reisblogs!

Foto’s in dit blog

De foto’s in dit blog maakte ik zoals altijd allemaal zelf. Van boven naar onder maakte ik de foto’s in/op Mallorca, Zuid-Frankrijk, Sicilië, Lanzarote, Nederland (in m’n eigen achtertuin), Madrid, in het vliegtuig naar Griekenland, Catalonië, de Canarische eilanden, Toscane, Sicilië, Zakynthos, wederom Toscane en tot slot Andalusië.

Blogs die handig zijn als je een vakantie wil boeken

Wellicht kunnen behalve de bestemmingsblogs onderstaande blogs je ook een stukje verder helpen bij het boeken van een vakantie:

Ben jij een extreme vroegboeker? Of boek je doorgaans in januari of februari? Of juist pas op het allerlaatste moment? Ik ben benieuwd!

3 gedachten over “In september al je zomervakantie voor volgend jaar boeken?”

  1. Wij boeken in de zomer voor de volgende zomer. Al jaren. Eerst omdat we voor ons gezin van 7 voldoende kamers wilden. Nu omdat we een aangepaste woning met zwembad willen voor onze gehandicapte zoon.

  2. Poeh.. dit is al wel heel vroeg maar ik moet zeggen dat ik toch al wel regelmatig nadenk over waar ik heen wil gaan komende zomer. We zijn momenteel bezig met de aankoop van een huis, dus tegen die tijd zal ik waarschijnlijk ook druk aan het klussen zijn. Even afwachten wat het budget toelaat dus.. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven