Zomervakantie 2021: inreisbeperkingen, wachten op uitslagen, QR-codes… Komt het allemaal wel goed?

Zomervakantie 2021: inreisbeperkingen, wachten op uitslagen, QR-codes… Komt het allemaal wel goed?

Nou mensen, poeh, na een paar lastige weken waarin ik het even niet meer allemaal kon bolwerken, ben ik er weer! Voor veel mensen is de zomervakantie begonnen. Die vakantie waar we allemaal zo’n behoefte aan hadden en zo naar uit keken. Onbezorgd genieten en uitrusten of juist eindelijk weer eens lekker zorgeloos rondreizen na al die lockdowns.

Op vakantie?

Terwijl sommige mensen zonder problemen al lekker op vakantie zijn en alles hartstikke mee lijkt te vallen, moeten anderen op het laatste moment nog omboeken of missen een vliegtuig door een verlate testuitslag, ontbrekende formulieren, niet werkende codes en wat al niet meer. Ook met de auto is het voor een aantal landen een stuk minder relaxt dan het aanvankelijk leek.

En dat terwijl ons beloofd was dat we deze zomer toch echt wel weer ‘gewoon’ op vakantie konden. Het zag er gunstig uit en iedereen kreeg weer hoop! Een groot deel van de Nederlanders koos het zekere voor het onzekere en boekte toch nog iets in Nederland (een natuurhuisjevakantiepark, originele accommodatie of hotel), maar velen hoopten nu eindelijk echt weer naar het buitenland te kunnen. Ik ook. Aangezien er in de loop van de zomer immers alleen maar méér mogelijk zou zijn, was dat niet zo gek gedacht. Hoera, steeds meer landen kleurden geel of groen; we konden eindelijk weer lekker op pad!

Maar nee, zo’n zorgeloze zomer is het nog niet!

Plotseling veranderende inreisregels

Waar je je andere jaren druk maakte over een vergeten bikini, lekkende shampoo of een kapotte koffer, hebben we er in 2021 heel wat kopzorgen bij. Testuitslagen die niet op tijd binnen zijn, plotseling veranderende inreisregels, onduidelijke voorwaarden van verzekeringen en een papierwinkel waar je niks van snapt.

Terwijl Limburg overstroomde, kleurde Nederland rood op de Europese kleurenkaart en kregen steeds meer landen ineens toch weer een oranje reisadvies van Buitenlandse Zaken.

O nee!

Waar konden we ineens wel of niet naartoe?

Wie zich al maanden op de Canarias of de Balearen verheugde kreeg op het allerlaatste moment te horen dat het niet doorging of moest alsnog omboeken. De Balkan-landen konden ineens wél weer, maar Cyprus niet meer. En naast Lissabon kleurde de Algarve alsnog oranje en later de rest van het vasteland van Portugal ook, alleen Madeira (tip!) en de adembenemend mooie Azoren gelukkig niet.

Groen reisadvies

Welke landen zijn groen? Italië, Oostenrijk, Slovenië, Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Malta, IJsland, Noorwegen… Waar de inreisregels voor het ene land gunstig zijn, zijn ze voor andere landen alsnog superstreng! Voor Noorwegen moet je zelfs volledig gevaccineerd zijn en anders mag je er alleen naartoe als je familie gaat bezoeken of er gaat studeren.

Zelfs een groen reisadvies blijkt geen vrijbrief voor een zorgeloze vakantie, want ook dan gelden in de meeste gevallen nog inreisbeperkingen en verscherpte maatregelen.

Iets anders boeken

Mijn eigen vakantie met de kinderen naar Turkije (de vakantie van vorig jaar nog!) was vanuit de reisorganisatie inmiddels ook gecanceld, dus had ik lang naar een betaalbaar alternatief gezocht. Bulgarije? Het staat op mijn lijstje, maar van de hotels die ik zag werd ik niet bepaald blij. Noord-Macedonië dan? Of met de kinderen naar Jordanië wat zowaar geel was geworden? Ik keek zelfs naar Curaçao, maar met z’n drietjes werd dat veel te duur.

Naar Italië?

Of toch naar het heerlijke Italië! In Italië zag het er qua reisadvies allemaal gunstig uit en ik word daar altijd zo blij van! Met het woord ‘pizza’ in gedachten zei mijn 11-jarige zoon meteen ja, hoewel mijn 14-jarige dochter liever iets nieuws en spannenders wilde.

Na 101 bestemmingen in zowel het noorden als het zuiden van Italië te hebben uitgeplozen waar je met treinen of boten gemakkelijk alle kanten uit kon en ik ons er al helemaal zag lopen (ik ben er al zo vaak geweest, maar ik wil er nog zoveel meer zien!) besloot ik ineens toch voor Griekenland te gaan.

Een heerlijk Grieks eiland!

Grieks eiland

Naar Santorini, Zakynthos, Kos, Samos, Lesbos, Corfu, Paxos, Mykonos en Syros was ik al geweest, dus werd het een ander eiland. Niet een eiland dat bovenaan mijn lijstje stond, maar wel één waar ik nieuwsgierig naar was en waar genoeg te zien is: Rhodos! Ik was blij dat ik eindelijk iets gevonden had! Een kamer met zeezicht ook nog. De verplichte temperatuurcheck bij de receptie namen we wel op de koop toe.

Maar… de maatregelen veranderen steeds!

Restaurants in Griekenland

Een dag nadat ik de vakantie geboekt had kwam het nieuws naar buiten dat je in Griekenland en Frankrijk ongevaccineerd geen restaurant meer in kunt. Nou is dat laatst niet zo erg als het toch lekker warm is. Wij Nederlanders houden juist van buiten eten in het buitenland, toch? Lekker op een terrasje, in een leuk dorpje of aan een strandje. Heerlijk juist!

Voor de komende twee weken zie ik in elk geval alleen maar zonnetjes en 30 graden of meer staan en tegen de tijd dat wij gaan (half augustus) ben ik zelf lang genoeg gevaccineerd (ik heb vrijdag de tweede prik gehaald), dus als het onverhoopt toch regent kan ik binnen zitten en naar mijn kinderen zwaaien die dan onder een paraplu op het terras zitten, haha. Grapje hoor.

Terras Frankrijk

Frankrijk ging nog een stapje verder en besloot ineens dat vanaf 1 augustus zelfs een terrasje pakken zonder test (coronapas) niet meer kan. Nou, dan is de lol er voor veel mensen wel vanaf. Een museum kan de massa wel missen, maar een terras? Wat balen zeg! Ondertussen was ik al wéken met blogs over Frankrijk bezig (die ik komende week eindelijk af wilde maken), dus ook wat dat betreft was dit zonde.

Zonder terras is voor velen de jeu er wel af.

Natuurlijk kun je ook voor je tent, op je balkon, op het strand of in de riante tuin van je Franse
villa gaan zitten, gewoon genieten in een gite, maar een terrasje geeft nou net wat jeu aan je dag.
Later werd bekend dat na protesten in Frankrijk de regels voor de coronapas toch weer versoepeld zijn en de pass sanitaire voor kinderen van 12 t/m 17 jaar níet nodig is zoals je op Nu.nl kunt lezen.

Volg je het nog?

Erewoordverklaring Frankrijk

Staat Frankrijk op je planning dan ben je er nog niet. Frankrijk vraagt namelijk niet alleen om je coronabewijs, maar ook nog om een ander papiertje: een erewoordverklaring. Een erewoordverklaring? Ja, daar had ik de eerste keer ook overheen gelezen toen ik de regels voor Frankrijk las (waar mijn kinderen nu met hun vader onderweg naartoe zijn). Ik zal vast niet de enige zijn. Ik denk dat menig Nederlander deze Déclaration sur l’honneur d’absence de symptômes d’infection par la COVID-19 bekeek en besefte dat een beetje Frans op school toch wel handig was.

Ook breken we ons en masse het hoofd over ingewikkelde formulieren, weten niet dat ze mee moeten of vergeten het.

Onzekerheden

Nou, als je alles maar meteen even regelt, komt het goed toch? Als reisblogger zou ik inderdaad het liefst roepen dat zodra je maar geboekt hebt de voorpret begint en dat alles meevalt en je toch gewoon een heerlijke vakantie zult hebben (en dat is waarschijnlijk ook zo!), maar de werkelijkheid is dat veel onzeker is.

De vele veranderingen voelen voor veel mensen niet zo fijn aan.

Vakantieplannen wijzigen

Had je na lang dubben een mooie vliegvakantie geboekt, veranderen de reisadviezen weer. Menigeen wijzigt de vakantieplannen, niet één keer, maar meerdere keren, zit zuchtend achter een beeldscherm, krijgt reisorganisaties niet te pakken (want ja, natuurlijk hebben die het verschrikkelijk druk!) en ziet dat testtijden en testlocaties in de buurt vol zitten.

En moeten we nou een PCR-test of een antigeentest doen?

Moment van afname

Menigeen rekent zich suf op welke dag en welk tijdstip getest moet worden en ik merkte dat zelfs niet iedereen weet of het nou om het moment van testen (testafname) of om het moment van de uitslag gaat. Logisch natuurlijk dat het om het testmoment gaat, maar je kunt ‘testuitslag van max 24 uur oud’ ook anders lezen.

Komt de uitslag van een test nog wel op tijd, hoe maak je die QR code van je testuitslag en hoe krijg je een bewijs op papier?

Zonder mobiel op reis?

Waar zouden we tegenwoordig nog zijn zonder mobiele telefoon of printer? Om maar te zwijgen over powerbanks. Ja, want je telefoon moet natuurlijk niet net leeg zijn als je eindelijk die beruchte QR code moet laten zien. Of, ook al zo fijn, zoals ik bij de vaccinatie van mijn dochter had toen ik op mijn iPhone de mail met de afspraak wilde laten zien: ‘Dit bericht kan niet worden weergegeven’. Dan baal je dat je niet even iets uitgeprint had.

Ik ga op reis en ik neem mee: een mobiele telefoon, een powerbank en voor wie ruimte heeft nog een draagbare printer ook, haha.

24 uur ipv 72 uur

Als je die test dan toch gedaan hebt en die felbegeerde uitslag eindelijk binnen hebt (check je spambox!) en alles voor elkaar hebt, blijken de regels voor Frankrijk nét weer te zijn aangepast en kun je weer opnieuw testen, want help, waar je in het geval van een vakantie naar Frankrijk eerst 72 uur de tijd had na testen, is de test nu nog maar 24 uur geldig. Een antigeentest gaat snel, maar de uitslag van een PCR-test duurt al bijna 24 uur en inmiddels heb ik genoeg verhalen gelezen van mensen bij wie het veel langer duurde!

Je kunt nog steeds weg, maar makkelijker wordt het er niet op.

Continue veranderende berichten

De aangescherpte regels om landen binnen te komen, het gedoe met testen en al die continue veranderende berichten, gek word je ervan! Waar we zo naar verlangd hadden wordt zo toch weer onzeker. En dat willen we nou juist niet; het wás al zo’n lastig jaar!

Zelfs al heb je je nog zo goed voorbereid, een dag later kan alles weer anders zijn.

Het zal vast in veel gevallen goedkomen, dus ga niet allemaal je vakantie cancellen (integendeel!), maar wat ik nu schrijf is wel wat onder de mensen leeft. Voor veel mensen is reizen überhaupt al spannend en dit maakt het er niet makkelijker op. Ik merk dat zelf ook, terwijl ik reizen altijd alleen maar leuk vond.

Vliegvakantie

Andere jaren vloog ik vaak (hier zie je waar ik in 2019 en in 2018 zoal was) en reisde ik regelmatig in mijn eentje zonder te weten waar naartoe precies en zonder van te voren te weten waar ik zou slapen. Ook met de kinderen vond ik het leuk om op de bonnefooi te reizen, met de trein, wat ik heel graag nog eens wil doen. Maar ga je vliegen dan is een pakketreis van bijvoorbeeld TUI of Sunweb nu gewoon verstandiger, want dan word je in principe gerepatrieerd als dat nodig is en mag je omboeken bij een oranje reisadvies. Let op: dit geldt niet bij elke reisorganisatie!

Met de auto op vakantie?

Als ik een auto had gehad, was ik dit jaar met de auto op vakantie gegaan, maar dat kan in mijn geval niet. Vliegen moet weer kunnen, hoewel het me in mijn eentje wel 10x makkelijker lijkt dan met 2 kinderen met een andere achternaam. Altijd al, maar nu helemaal. Waarom lees je verderop in dit blog.

Eén of twee keer gevaccineerd?

Het goede nieuws is wel: ben je twee keer gevaccineerd dan lijken er meer deuren te openen. En hoe langer hoe beter. Met mijn dochter reisde ik donderdag nog speciaal naar Rotterdam op en neer voor haar eerste vaccinatie, aangezien in Den Haag op korte termijn geen plek was.

Zelf zag ik mijn tweede vaccinatie bijna aan mijn neus voorbij gaan toen ik fietsend naar het Cars Jeans Stadion (op en neer ‘eventjes’ bijna 20 kilometer fietsen) ineens ontzettende last van mijn slokdarm kreeg. Normaal heb ik dit eens in de zoveel weken ’s nachts een paar uur (heel naar is dat, want door de pijn op je borst lijkt het dan alsof je een hartaanval krijgt), maar nu ineens overdag. Een teken dat de stress erg hoog zit de laatste tijd.

Vaccinatie kind van 12

Maar ook al is het fijn dat reizen makkelijker wordt als je volledig gevaccineerd bent, de meeste mensen die met kinderen reizen zijn nog niet allemaal twee keer gevaccineerd, zeker de kinderen niet. Mijn zoon wordt 21 augustus 12, maar pas na zijn twaalfde verjaardag mag hij een afspraak maken. Dus dat wordt pas na de vakantie.

De tweede vaccinatie van mijn 14-jarige dochter is ook pas eind augustus. Veel scholieren moeten straks dus zonder hun tweede vaccinatie weer naar school. En dat terwijl ik denk: laat die thuisonderwijs-ellende er straks niet wéér zijn, want dat trek ik echt niet meer.

PCR-testen regelen

Afgelopen week schoot ik regelmatig wakker in bed, denkend aan alles wat ik nog moest regelen, niet alleen voor mijn eigen vakantie met de kinderen, maar ook voor die met hun vader. Hun vader eiste dat IK de PCR-testen voor zijn vakantie met de kinderen regelde, dus ook daar was ik weer druk mee. Tijd om er nog bij te werken was er niet meer. Mijn hoofd liep al weken over.

Testlocaties vol

Testlocaties in de buurt zaten vol (wat me niet verbaasde, want elke keer als ik naar Albert Heijn loop zie ik de rij bij het testlokaal) ook al was ik er op tijd bij, dus fietste ik met de kinderen naar een testlocatie aan de andere kant van de stad.

CoronaCheck app

Ondertussen zorgde ik voor de juiste apps op de telefoons van de kinderen, waaronder natuurlijk de CoronaCheck app en maakte ik me druk om DigiD’s die nog aan mijn telefoonnummer gekoppeld zijn, wat totaal niet handig is als ik niet zelf met ze mee op reis ga.

Druk druk druk

Tussen alle afsluitende activiteiten van school en andere feestjes die ze nog hadden door ging ik met de kinderen naar de kapper en de tandarts en moest zorgen dat de juiste kleding droog zou zijn terwijl het die dagen net stortregende en ik geen droger heb. De stress kwam mijn oren uit (waarom lijken anderen nooit gestrest?) en ondertussen had ik al buikpijn bij het idee de kinderen drie weken niet te zien.

Ik miste ze nu al!

Drie weken zonder kinderen

Vrijdagavond knuffelde ik m’n lieve schattebouten nog één keer en zaterdagochtend zijn ze via Duitsland naar Frankrijk vertrokken. Het voelde gek, vooral omdat mijn dochter dit jaar heel veel extra bij mij was geweest en ik zelden het huis nog alleen had gehad, maar het nu ineens stil was.

Door het overstromingsgebied

Sindsdien hoorde ik anderhalve dag niks meer. Terwijl hun vader altijd via Venlo Duitsland inrijdt (vroeger al) en ze precies door het overstromingsgebied moesten (als dat überhaupt nog kon), kwamen berichtjes niet meer aan.

Dobberden ze ergens rond? Dat schiet dan toch door je hoofd.

Test max 24 uur oud

Ondertussen kwam zaterdag -toen ze net weg waren- het nieuws naar buiten dat je voor Frankrijk ineens die test van max 24 uur oud moest kunnen laten zien. Dat gingen ze dus niet redden, aangezien ze onderweg nog in Duitsland zouden slapen. En dan nog! Ik stelde me zo voor hoe het er ondertussen in honderdduizenden andere Nederlandse huizen (en auto’s) aan toe ging.

Wéér testen? Dat is niet wat je er -te midden van de inpakstress met twee stuiterende kinderen om je heen- nog bij kunt hebben.

Opnieuw testen

Mensen die keurig getest hebben omdat ze afgelopen weekend naar Frankrijk wilden rijden, de koffers klaar hadden staan, nog op de uitslag wachtten en alweer een nieuwe afspraak moesten maken, omdat ze anders die 24 uur niet halen. En dat er dan geen afspraken meer in te plannen zijn. Pffft, wat een gedoe.

Ik zou graag zeggen: mensen maak je allemaal niet druk het komt vast goed, maar het werd wel steeds lastiger nu.

Wegrijden voordat je de uitslag hebt

Überhaupt is die 24 uur bijna niet haalbaar, als de uitslag vaak langer dan de officiële 24 uur duurt. Dus je moet al wel wegrijden voordat je de uitslag hebt. Of toch voor een duurdere sneltest gaan. Of een antigeentest, wat vaak ook mag. Daar heb je de uitslag wel sneller van.

Geen controles

Aan de andere kant lees ik dat vrijwel niemand de afgelopen dagen gecontroleerd is bij de grens, maar of dat de komende dagen nog steeds geldt? Per 18 juli worden de grenscontroles immers verscherpt. En hé, de eisen zijn er niet voor niets, dus testen zou ik sowieso even doen als je dat nog niet gedaan had. Zelf vind je het immers ook fijn als ánderen netjes getest zijn.

De uitslag

Alle moeite die ik heb gedaan is in elk geval voor niets geweest. Ondanks dat de kinderen niks meer met hun testuitslag konden omdat ze pas maandag (gisteren inmiddels) Frankrijk in reden, wachtte ik zaterdag nog wel op de mail met de link naar de uitslag. En die kwam. In mijn spambox. Beide kinderen negatief gelukkig. Er zal maar ineens een positief resultaat tussen zitten!

Tip: check of je mail over de uitslag niet in je spambox zit!

Zoals beloofd stuurde ik ophaalcodes door, met uitleg hoe ze het allemaal met die app moesten doen en wat de nieuwe eisen waren, maar vanaf het moment dat ze ter hoogte van het overstromingsgebied waren, hoorde niets meer. Helemaal niets.

Ik hoorde niets meer. Helemaal niets.

Berichten kwamen niet aan

Berichten naar de kinderen kwamen sinds zaterdagochtend niet meer aan, ook al had ik ze op het hart gedrukt bereikbaar te blijven, stonden er bij hun vader wel gewoon twee vinkjes en hadden ze allebei een powerbank bij zich. Anderhalve dag waren ze niet online en dat is nou niet echt ‘des pubers’ zullen we maar zeggen. Want pubers willen wifi.

4G onderweg

Om wifiproblemen voor te zijn -zeker in deze ingewikkelde tijden waarin we nog contact zouden hebben over de test, omdat de code naar míjn mail/telefoon zou komen en er wellicht ook nog iets met mijn eigen vakantie met de kinderen zou zijn- had ik ze gezegd dat ze met onze bundel overal op de 4G konden, zelfs onderweg in Zwitserland. Ondanks dat het geen EU-land is, zit Zwitserland er bij Vodafone bij. Turkije ook trouwens, terwijl dat bij andere providers niet zo is.

Camping onderweg

Volgens de kinderen zouden ze twee nachten op een camping in Zuid-Duitsland slapen waar ze andere jaren ook onderweg overnachtten. Een paar jaar geleden noemden ze die naam en heb ik me -op basis van hun fonetische uitspraak- suf gezocht welke camping dat dan moest zijn.

Een hartje!

Zondag om 15:45u stuurde mijn zoon -nadat ik 30 uur niks meer had gehoord- ineens een hartje en de vraag: wat is de code? Hij belde haastig en zei dat ze even op een andere camping waren, maar welke wist hij niet. Hun vader antwoordde nog steeds niet op mijn berichten. Kennelijk liet hij het de kinderen oplossen met die codes.

Eigenlijk hadden ze er met de nieuwe regel dat de PCR-test voor Frankrijk (waar ze daarna naartoe gingen) nog maar 24u geldig was i.p.v. 72u niets meer aan, maar beter iets dan niets.

Welke code heb je nodig?

‘Welke code heb je nodig?’, appte ik terug. De verificatiecode, de ophaalcode of de pincode van je DigiD? Die laatste twee had ik al lang gestuurd, ook naar hun vader, de verificatiecode kwam echter weer op míjn telefoon, omdat ík de testen had geregeld. Super handig allemaal. Not.

Super handig allemaal. Not.

Verificatiecode CoronaCheck app

Stuur anders een screenshot, schreef ik. Inmiddels kwam op mijn telefoon per sms weer een code van de testlocatie binnen omdat de kinderen vanuit Duitsland probeerden in te loggen. ‘Dit is de verificatiecode voor in de CoronaCheck-app. Deze code is 5 minuten geldig’ las ik. Hup, snel stuurde ik het door.

QR code maken

Omdat ik de uitslag vanuit hier zélf al had bekeken met een andere verificatiecode wist ik niet of zij dat ter plekke ook nog konden doen, maar dat kon kennelijk wel. ‘En als je dan de QR-code maakt moet je kiezen voor internationaal’.

‘Als het niet lukt moet papa een plek zoeken waar hij kan printen.’ Ook die link naar een print als bewijs had ik al lang naar hem doorgestuurd, maar goed.

Nieuwe test

En voor de zekerheid ook nog maar de mededeling dat hij gezien de plotseling strengere eisen een nieuwe test moest regelen om Frankrijk in te mogen! Maandag rijden ze via Zwitserland (het meer van Genève) Frankrijk in, schreef ik toen dit blog nog niet af was, naar zijn appartement in de Franse Alpen. Maar of hij daarvoor nog een sneltest of antigeentest met ze doet? Ik vrees van niet.

Handig te weten

Mocht je zelf trouwens n.a.v. een test nog zo’n QR-code op een telefoon willen maken? Wij bleken dus maarliefst drie codes nodig te hebben om die ene QR-code te kunnen krijgen (maar dit geldt gekgenoeg niet voor iedereen en niet voor elke testlocatie):

-Een verificatiecode van 6 cijfers (5 minuten geldig)
-Een ophaalcode voor de testuitslag (een lange code bestaande uit cijfers en letters)
-Een pincode van 5 cijfers (voor DigiD)

Onhandig

Zo’n verificatiecode die maar 5 minuten geldig is is super onhandig als je kinderen al in het buitenland zitten waar ze zelf in die coronacheck app die QR code moeten maken en je alles via whatsapp aan ze probeert uit te leggen. Het is hoe dan ook handiger als je als ouders nog bijelkaar bent, goed contact hebt of als degene die gaat het gewoon zelf goed regelt.

Het lukte de kinderen om met mijn hulp op afstand de QR-code te maken!

Welk telefoonnummer en mailadres doorgeven?

Misschien is jouw situatie weer anders en het ligt er ook aan of je bij het maken van de afspraak voor de test het telefoonnummer en mailadres van jezelf, van je ex of van je kind doorgeeft. En of je kind een telefoon heeft, een DigiD heeft (aanvragen duurt ook een paar dagen!), eventueel ook nog de DigiD-app heeft en of het eigen telefoonnummer en mail van je kind daaraan gekoppeld zijn, of die van jou.

Heeft je kind geen telefoon dan kun je via coronacheck.nl een papieren testbewijs opvragen en uitprinten.

Franse grens over

Nou, hopelijk reizen ze vanmiddag (dit schreef ik maandag) de Franse grens over en is alles in orde. Met of zonder nieuwe test, met of zonder controle. Na al die moeite zou je bijna balen als je geen controle krijgt.

Wandelen in de Alpen

Over het wandelen in de Alpen maak ik me gelukkig niet zo’n zorgen meer. Toen ze nog klein waren wel, zeker met een oudere vader; we schelen immers 20 jaar. Laatst zei mijn dochter gelukkig: ‘Ik ken al die routes in de bergen inmiddels uit mijn hoofd: naar het geitendorp, naar het meer, naar Morzine; alleen die naar Zwitserland niet.’ Een hele geruststelling.

Test en controle

Update: Mijn dochter appte maandagmiddag gelukkig dat ze in de Franse Alpen zijn aangekomen. Die extra benodigde test had hun vader niet meer gedaan en ze zijn niet gecontroleerd (bij de grens aan het meer van Genève).

Nee, dan de reis naar Griekenland nog…

PLF-formulier

Niet alleen de eisen voor Frankrijk, ook die voor Griekenland leveren behoorlijk wat stress op. Ga je naar Griekenland dan moet je niet alleen je CoronaCheck app met de QR-code van je vaccinatie, test of herstelbewijs bij je hebben, maar ook nog een gezondheidsverklaring en de QR-code van het Passenger Locator Form (PLF). Dat online PLF-formulier moet je op tijd invullen; minimaal 24 uur van te voren, anders mag je niet mee! De een zegt dat je het niet té lang van te voren moet doen, de ander zegt juist wél zo snel mogelijk.

Hoe zit het als je met kinderen reist? Moet het apart of samen? Ook mij duizelt het al snel.

Eén PLF per gezin of apart?

Reis je met kinderen dan kun je als gezin op één formulier las ik eerst en zo lijkt het ook als je dit leest: ‘One PLF should be submitted per family’. Maar… mijn kinderen hebben een andere achternaam dan ik en dan kun je geweigerd worden lees ik op de site van Sunweb:

‘Advies: vul het formulier zo snel als mogelijk, maar uiterlijk 24 uur voor vertrek in. Zo weten we zeker dat jij het formulier op tijd hebt ingevuldDaarnaast blijkt het invullen per gezin/huishouden foutgevoelig. Je moet te allen tijde kunnen aantonen dat je één huishouden bent.

Als je beide een andere achternaam hebt, dan kan je hierdoor worden geweigerd. We raden je daarom aan om voor alle volwassenen het formulier per persoon in te vullen. Vul kinderen samen in op het formulier bij de ouder met dezelfde achternaam.’

Komt het allemaal wel goed?

Als ik dit lees krijg ik alweer stress, want die ouder met dezelfde achternaam gaat in mijn geval niet mee (aangezien we al 10 jaar uit elkaar zijn) en mijn kinderen hebben een andere achternaam dan ik.

Ik Google en vraag het op forums, maar ik kom er niet uit: de een zegt het moet apart, de ander zegt het moet op 1 formulier.

Mijn 11-jarige zoon kán echter niet apart las ik, aangezien mijn zoon nog geen testbewijs of vaccinatiebewijs heeft als we gaan. Zucht. Dus hij moet toch samen, maar dan wel bij een ouder met dezelfde achternaam. Hoe dan? Ik ben alleen en heet anders!

Moet ik hun vader nog even uitnodigen in augustus ‘gezellig’ mee te gaan? Pffft.

Mensen die niet mee mogen vliegen

Zorgen om niks? Nee! Ondertussen lees ik bijna dagelijks over mensen die op Schiphol staan en niet mee mogen wegens een fout ingevuld formulier, met weer net andere situaties. Even opnieuw invullen op Schiphol en dan is het opgelost? Nee, dat kan niet, want het moet minimaal 24 uur voor vertrek en die benodigde QR-code krijg je pas de nacht voor vertrek rond middernacht per e-mail.

Die benodigde QR-code krijg je pas de nacht voor vertrek rond middernacht per e-mail. Hoe spannend wil je het maken voor mensen?

Update eind juli: de QR-code die je na het invullen van het PLF-formulier krijgt komt direct. Je hoeft dus niet meer tot het laatst in spanning te zitten. Check wel je spambox, want bij mij stond hij daarin.

Wat moet ik doen?

Het is een smak geld en ik wil niet dat de hele vakantie straks in het water valt en ik al mijn geld kwijt ben. Maar niemand die met 100% zekerheid kan zeggen hoe je het moet doen als ouder alleen met een kind van 11 (zonder testbewijs) en 14 (met testbewijs) en verschillende achternamen. Toch samen? Of mijn zoon dan ook maar laten testen? Of zaai ik dan juist verwarring?

Mail Sunweb

Ik heb de reisorganisatie gemaild en krijg direct een automatische reactie: ‘Helaas kunnen we jouw email niet in behandeling nemen. Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen hier.‘ Ja, maar daar staat mijn vraag niet bij! Ik ben in het verleden 3x met Sunweb op vakantie geweest en dat was hartstikke leuk, maar dit is niet fijn.

Bellen? Kom er maar eens ergens doorheen. Dus nu heb ik het maar via whatsapp geprobeerd, dat kon ook, maar wanneer ik antwoord krijg? Natuurlijk hebben ze het gigadruk, dat snap ik ook wel, en er zijn vast mensen met dringender vragen, maar dit moest zo snel mogelijk stond er, dus ik moet het wel weten.

Pffft, adem in, adem uit…

Update: uiteindelijk hebben ze m’n berichtjes gelukkig beantwoord. Mij werd aangeraden dan toch samen met kinderen op 1 formulier te gaan, maar wel een bewijs mee te nemen dat we één huishouden zijn en een toestemmingsbriefje van de andere ouder. Aangezien ik het gezag alleen heb, heb ik zoals gewoonlijk weer een uittreksel uit het gezagsregister aangevraagd (wat ik altijd meeneem) en ook nog drie uittreksels van de BRP (15 euro p.p.) om het adres van ons drietjes aan te tonen en ook die heb ik inmiddels gekregen.

Kleurcodes Griekenland

Zul je zien dat ik het straks eindelijk weet en braaf heb ingevuld en dat dan ons eiland alsnog oranje wordt, want hoe vaker ik naar het Covid-kaartje met kleurcodes in Griekenland kijk, hoe meer er oranje is. Op Mykonos (ook een heel gaaf eiland!) geldt inmiddels een tijdelijk muziekverbod van een week en een avondklok, maar dat is eigenlijk meer een ‘nachtklok’, dus zelf daar zou ik wel mee kunnen leven. Het is misschien alleen maar fijner!

Update: Op de Europese kaart is Rhodos (waar we naartoe gaan) weliswaar donkerrood geworden, maar het reisadvies vanuit Nederland is aangepast. Alle landen in Europa hebben nu code groen of code geel, dus je kunt er gewoon naartoe. Wel gelden er nog steeds extra maatregelen per bestemming èn moet er vanuit gele bestemmingen getest worden om terug te mogen vliegen (als je nog niet volledige gevaccineerd bent).

Doemscenario’s

Als ik ’s ochtends heel vroeg wakker ben (zoals vaak de laatste tijd) zie ik allemaal doemscenario’s voor me. Dat we geweigerd worden op de vlucht, omdat er toch iets mis is gegaan met dat formulier en dus met de QR-code en ik al mijn geld kwijt ben, dat op de dag van vertrek één van de kinderen verkouden is, dat mijn telefoon het ineens niet meer doet, dat mijn zoon met vliegangst niet naast me kan zitten in het vliegtuig (stoelen boeken kan in ons geval pas vlak voor vertrek!) of dat uitgerekend wij degenen zijn die er bij aankomst alsnog worden uitgepikt voor die random extra PCR-test en dat we in quarantaine moeten. Of dat er straks überhaupt haast niks kan, want ik hoopte toch echt wel dat we lekker op pad kunnen daar, eventueel zelfs nog naar een ander eiland, wat mag als mijn tieners ter plekke een zelftest doen geloof ik, dus ook die moet ik nog regelen en meenemen.

Update: ik heb inmiddels stoelen kunnen boeken voor de heenreis. Het bleek (bij Transavia, als pakket van Sunweb) vanaf 14 dagen voor vertrek te kunnen. De terugreis kan hopelijk over een kleine week ook.

Interrailen

Toen ik met de kinderen in Spanje ging interrailen had ik van te voren ook allerlei doemscenario’s in mijn hoofd, maar dan weer hele andere. In gedachten zag ik ons al met onze rugzakken op donkere creepy stationnetjes tussen de vagabundos slapen omdat alle accommodatie ter plekke vol zou zitten, maar uiteindelijk ging alles gewoon goed en was het de tofste vakantie ooit.

Update begin augustus: toen er dit weekend ook op Rhodos bosbranden waren, dacht ik wel even ‘O nee, ook dat nog!’, maar gelukkig is het (voor zover ik begrepen heb) onder controle. Wel is er nog een hittegolf, maar dat vind ik niet erg.

Het komt goed, toch?

Dus ook nu zal alles heus weer goed komen (toch? toch? toch?), maar ik merk dat ik er totaal niet gerust op ben, waarschijnlijk omdat ik al zo lang op mijn tandvlees loop. Ik moet steeds bijna hyperventileren. En als dat gebeurt denk ik: o nee, ik heb toch geen benauwdheidsklachten?

Soms breekt het me op dat ik altijd alles alleen moet doen. Dat ik niemand naast me heb die zegt ‘ik regel het wel’, ‘ik doe dit wel even’ of ‘het komt goed schat’.

Als ouder alleen voelde ik me de afgelopen dagen (weken!) op heel veel fronten in de steek gelaten. Hopelijk ga ik in augustus gewoon heel erg genieten met m’n kinderen in Griekenland. En jij hopelijk ook op jouw gewenste bestemming.

Lekker reizen zonder gedoe, dát wil ik!

Na dit hele verhaal over de aanloop naar het reizen deze zomer, waarvan iedereen in Nederland vast wel een persoonlijke variant heeft, heb ik meer dan ooit behoefte aan een weekje zonder zorgen. Gewoon lekker op pad zijn in een mooi land, want daar word ik toch altijd het meest gelukkig van.

Hopelijk wint mijn avontuurlijke ‘blij op reis’-kant het snel weer van mijn stresskippen-kant.

Een klein stemmetje in mijn hoofd zegt: ga gewoon eerst nog even lekker alleen weg. Nu kan het! Op de een of andere manier lijkt dat veel minder ingewikkeld. Zal ik? Of ga ik gewoon braaf aan het werk, aan al die honderden blogs die ik nog wil schrijven?

Bereid je voor!

Het komt vast allemaal goed deze zomer, met jou, met mij, met iedereen. Bereid je goed voor, check regelmatig wijsopreis.nl, geef je op voor de informatieservice van BZ, zorg dat je alles op orde hebt en heel veel plezier!

Geniet van deze zomer, waar dan ook en hoe dan ook!

Europa in september

Hoe ziet de kaart van Europa er in september uit en wat hebben we elkaar tegen die tijd allemaal te vertellen over onze vakantie? Ik, jij, je vrienden, familie, kinderen, iedereen! Waar zijn we geweest en viel het allemaal mee? Ik ben benieuwd!

Deel hieronder vooral je positieve ervaringen in het buitenland de komende weken zodat al die mensen die er nu toch een beetje tegenop zien weer iets meer vertrouwen krijgen. Deel je tips en ervaringen, of je nu met de auto, de trein of het vliegtuig weg bent. Waar ben je, wat doe je, wat ging makkelijk, wat viel mee, waar is het leuk? Vertel het!

Update 1 september: Het is allemaal goed gekomen mensen. Rhodos was superfijn! Ik mis het nu alweer!

De kopfoto van dit blog maakte ik overigens in Spanje

4 gedachten over “Zomervakantie 2021: inreisbeperkingen, wachten op uitslagen, QR-codes… Komt het allemaal wel goed?”

  1. Wat een gedoe ook omdat de vader niet meewerkt.
    Maar als de kinderen nu al 3 weken op vakantie zijn in het buitenland, waarom in deze omstandigheden dan ook nog naar Griekenland?Ben zelf kind van gescheiden ouders en vond het verschrikkelijk de godganse vakantie weg te zijn. 3 weken met de een, spullen wassen en hup weg met de tweede ouder. Ik wilde thuis tussen mijn eigen spullen zijn na 3 weken iedereen gemist te hebben. Niet weer naar een onbekende omgeving gesleurd worden. Zeker in deze moeilijke tijd kan je misschien makkelijker, nu ze weg zijn, in je eentje even twee weken ergens gaan uitrusten in het buitenland. De drie weken voor de school weer begint is er thuis toch wel wat te organiseren. Veel minder stress. Ga je lekker weg in de herfstvakantie. De wereld is momenteel ingewikkeld, en reizen is helemaal moeilijk zoals je in je blog beschrijft. Ik houd erg van reizen maar ik heb voor mezelf besloten dat ik het nu maar even laat zitten. Hopelijk wordt de.wereld ooit weer normaal. Ik wens je veel sterkte de komende tijd.

    1. Herkenbaar verhaal…Vraagje: hoe is het nu afgelopen met het PLF formulier? Mijn dochter heeft namelijk ook een andere achternaam. Ik hoor het graag!

      1. Beste Hester, uiteindelijk zeiden ze dat we toch bijelkaar op 1 formulier kunnen, mits ik maar echt kan aantonen dat we 1 huishouden zijn. Ik heb dus ook 3 uittreksels uit de BRP aangevraagd. Ook heb ik een uittreksel uit het gezagsregister (ik heb in m’n eentje gezag), maar daar staat geen adres op.
        Met volwassen kinderen moet het wel apart begreep ik.
        Mijn zoon apart kon sowieso niet omdat hij 11 is (o de heenreis) en nog niet gevaccineerd is en niet getest hoeft te worden (voor de heenreis). Maar mijn dochter zet ik er dus toch ook op.
        Ik ga het formulier morgen echt invullen. De code komt tegenwoordig eerder schreef iemand, dus niet pas de nacht ervoor.

    2. Cleo, je vult iets in wat niet zo is. Ze zijn 2 weken met hun vader in het buitenland en ik ga maar 1 week en expres niet meteen erna. Vorig jaar ben ik in de zomer slechts 2x 2 dagen met ze weggeweest, gewoon in Nederland.
      Een situatie die je schetst zie ik bij best veel gescheiden ouders, maar ook ik vind dat niet ideaal voor kinderen.
      In herfstvakantie kan ik maar kort weg met ze, omdat die altijd 50-50 moet.
      Zelf nog weg gaan leek mij nu juist niet verstandig, kost ook weer geld en ik moest hier ook gewoon veel doen, hoe graag ik ook gewild had.
      Ik verheug me dus echt heel erg op het weekje weg met de kinderen en zij zelf ook echt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven