Over mij

Over mij

Wie is die ‘Follow my Footprints’ eigenlijk? Wie zit er achter dit blog over reizen en vakanties? Nou, dat ben ik, Denise Miltenburg, wonend in Den Haag. Ik ben de oprichter van reisblog Followmyfootprints.nl en schrijf alle blogs voor je! Hieronder lees je meer over mij als reisblogger, als reiziger en een beetje privé.

Let op: Deze pagina moet nog geüpdatet worden!

denise-reisblogger-kinderen

Life is a journey…

De tijd vliegt, maar mooie reisherinneringen blijven altijd bij je. Het backpacken van vroeger, naar verre bestemmingen en paradijselijke eilanden, het wonen in het buitenland en kennismaken met vreemde talen en culturen, de all inclusive vakanties met kleine kinderen, de vele stedentrips, zowel solo als samen, de blogreizen, het interrailen met de kinderen en andere mooie reizen rond de Middellandse Zee en ver weg, naar vele eilanden en steeds weer nieuwe bestemmingen.

Levens veranderen, maar het verlangen op reis te gaan en de zoektocht naar de allermooiste plek, dat blijft. Steeds wil ik wéér. Er valt nog zoveel te ontdekken!

Ik heb geen auto, riante badkamer, afwasmachine of droger. Ik hoef niet in de duurste merken te lopen of de nieuwste gadgets te scoren, ik ga liever op reis! Naar een stad, een nieuw land, een onbekende streek met mooie natuur. Nieuwe plekken zien, daar word ik heel blij van!

Genieten? Dat doe ik in de zomer in de hangmat in mijn tuintje of met de kinderen picknickend op het strand. Maar ook met een goede koffie of een glas wijn op een terras. Maar bovenal geniet ik… op reis!

Wil je meer weten over mijn achtergrond en hoe het allemaal zo gekomen is? Lees dan verder.

Reisblogger Denise Miltenburg

Au pair in Barcelona

barcelona-cafe-zurich

Na het VWO meteen studeren? Welnee! Ik wilde weg, wat van de wereld zien! Vanuit het kleine dorp Nigtevecht met 1300 inwoners belandde ik in 1990 als au pair in wereldstad Barcelona! Ik kwam terecht bij de familie Casanova (serieus!) en had een hele gave tijd. Niet vanwege het au pair zijn op zich maar vanwege het leven eromheen. In mijn vrije tijd volgde ik cursussen ‘Geografía de España’ en ‘Lengua y cultura populares’ aan de Universiteit van Barcelona, gaf Nederlandse les en ontdekte de bekende bezienswaardigheden, de leukste buurten en bovenal… het nachtleven van Barcelona.

Mediterrane Studies

syrie-libanon-grensNa mijn propedeuse Spaans aan de Universiteit van Amsterdam koos ik bijna voor Europese Studies, totdat ik in Nijmegen Bedrijfscommunicatie ontdekte. Na een jaar switchte ik naar Mediterrane Studies aan de KUN, met meer aandacht voor landen en culturen. Daar werd ik blij van! Daar lag mijn hart! ‘Ancient and Medieval Mediterranean Worlds’ heet de studie aan de Radboud Universiteit tegenwoordig.

Alleen maar met landen en culturen bezig zijn, van Zuid-Europa tot Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Niet specifiek op toerisme gericht, wat mensen vaak dachten, maar breder, van politie en economie tot antropologie en cultuur. En talen!

Onderzoek doen in Barcelona

scriptie-catalonieIk vond Spanje zo leuk (‘Spanje? Je bent helemaal niet in Spanje! Je bent in Catalonië!’) dat ik er in 1996 nogmaals naartoe ging, voor een paar maanden nu slechts, om onderzoek te doen voor mijn afstudeerscriptie van Mediterrane Studies.

Ik was nieuwsgierig naar de invloed van ouders, school en peers (vrienden) op de ontwikkeling van Catalaans nationalistische gevoelens onder jongeren in Barcelona.

Omdat de geïnterviewden het vaak vertikten castellano te spreken studeerde ik ook nog 10 uur per week Catalaans aan de Universiteit van Barcelona. Ook ging ik veel op pad om meer van Catalunya te ontdekken.

NBBS-reizen

egeische-kust-turkijeHet schrijven over reizen kwam niet uit de lucht vallen. Jarenlang ben ik reisadviseur geweest. Ook al had ik een universitaire titel (master), na mijn afstuderen wilde ik het liefst zoveel mogelijk reizen. Een baan bij een reisbureau leek me daarom nog niet zo’n gek idee.

Het werd NBBS-reizen, een begrip destijds. Bevlogen collega’s, weinig standaard pakketten, veel net even andere bestemmingen en reislustige klanten die zelf ook veel gezien hadden. Ik deed de opleiding in Leiden en verhuisde naar Den Haag, waar ik jarenlang op de Frederik Hendriklaan werkte.

Het was keihard aanpoten voor weinig geld, maar ik kon wel doen waar ik van hield: met reizen bezig zijn en vaak weg gaan! Naar Europa, maar ook naar Azië en Zuid-Amerika, ook al was het soms maar kort. Ondanks een vaste baan was ik minstens 5x per jaar op reis en vaak ver weg.

De beste reisadviseur van Nederland

In 1998 werd ik door vakblad Reisrevue uitgeroepen tot beste ‘Reisadviseur van het jaar’. Van heel Nederland! Dat ik in mijn vrije tijd álles las over reizen en bestemmingen, elk tv-programma of mooie documentaire over reizen of verre landen keek, en er hele mappen vol mooie plekken en informatie over alle werelddelen op na hield, was dus niet alleen een uit de hand gelopen hobby, en ook niet héél gek (Google en reisblogs bestonden immers nog niet), maar ik barstte inmiddels wel van de parate kennis over de gekste bestemmingen en dat wierp nu echt zijn vruchten af. Zie de foto’s bij In de media.

Overspannen

relax-fotoIk werkte echt keihard! Ik ging heel ver voor mensen. Maar zoals dat gaat met iemand die alles geeft wat erin zit, het is een keer op. Na een periode van overspannenheid moest het echt anders. Ik was op. Niet één keer, maar 2 jaar later weer.

Die juiste balans? Ik worstel er nog steeds mee en blijf maar over mijn grenzen heen gaan. Ja, de grens over gaan is leuk, maar niet álle grenzen. 😉

Werken in Bangkok

‘Dát wil ik!’ dacht ik toen ik een vacature in Bangkok zag, bij de agent van NBBS reizen (waar ik toen nog werkte). Meteen begon mijn hart te bonken. Dit was gaaf, hier wilde ik voor gaan! Ik wist het meteen. Ook al was ik nog niet volledig hersteld, dit was wat ik wilde. Het was weliswaar een baan voor 6 dagen per week, maar in Thailand zou het me vast beter af gaan. Ik solliciteerde en… Ik werd het! Ik zegde mijn baan en huis in Nederland op en ging ervoor: werken in Bangkok!

Wonen in Bangkok

wonen-bangkok

Ook al vond ik Bangkok de 1e keer dat ik er was vooral een vieze stinkstad, dit was een superuitdaging! ‘Veel mensen willen het, maar jij doet het gewoon!’ hoorde ik vaak. Klopt. Maar het is echt een kwestie van gewoon dóen. Zeker als je nog geen kinderen hebt. De boel opzeggen, ticket kopen en ineens is het zover. Dan woon je in een houten huisje vlakbij de Chao Praya in Bangkok en ga je elke dag met een pontje en achterop de motortaxi door het drukke Thaise verkeer naar je werk. Zes dagen per week werkte ik bij Vieng Travel. Gelukkig heb ik desondanks heel veel van Thailand gezien.

Meer dan 40 landen

stempels-paspoortIk ben geen landenverzamelaar hoor. Die mensen heb je: die puur voor het afvinken gaan. Even snel nog een landje erbij pakken. Leuk natuurlijk, dat snap ik best, ik zie ook graag net weer een nieuw land en zal dat als ik de kans heb ook zeker doen, maar het is geen doel op zich. Ik kom in sommige landen ook héél graag terug. Niet één keer, maar veel meer dan 10x, zoals in Spanje, Frankrijk of Italië. Ook in landen als Portugal, Griekenland en Turkije ben ik stuk voor stuk minstens 5x geweest, omdat er altijd nog méér te ontdekken valt. Wat dat betreft blijf ik echt een fan van de Mediterranée. Er zijn zoveel mooie plekken rond (en in!) de Middellandse Zee en in de landen daar niet ver vandaan.

Azië

Maleisie Tioman eilandOok al hou ik van de Middellandse Zee, ver weg is natuurlijk helemaal heel gaaf. Als ik de kans had zou ik het veel vaker doen. Mooie herinneringen heb ik aan reizen naar Thailand, Laos, Myanmar, Sri Lanka, Indonesië, Nepal, Maleisië en Singapore.

Als je Azië eenmaal voor het eerst ontdekt hebt wil je meer, en meer. Omdat het er fijn reizen is, niet duur en heerlijk eten. En bovenal, omdat de natuur er zo overweldigend mooi is. Azië leent zich bij uitstek voor het echte reisgevoel.

Van Noord-Afrika tot Zuid-Amerika

cuba-followmyfootprintsVan Midden-Amerika hou ik ook. Dat ik Spaans spreek maakt het extra leuk om daar rond te reizen. Ik was in Mexico, Costa Rica, Cuba en Venezuela, maar er staan er zeker nog een paar op mijn lijstje.

In Noord-Afrika (Marokko, Tunesië en Egypte) was ik 5x, in Senegal (West-Afrika) 1 x, maar ook landen als Jordanië, Libanon en Syrië vond ik heel bijzonder!

Publicaties

Sinds 2003 verschenen diverse reisreportages en foto’s van mij in printuitgaven en online. Ik schreef verhalen voor ‘Reis om de wereld’, werkte mee aan ‘Te gast in Thailand’ en schreef twee hoofdstukken voor het boek Hoe word ik wereldreiziger (o.a. ‘Literaire wereldreizigers’), waar inmiddels de 5e druk al van uit is.

Er stond een aantal ikjes van mij op de achterkant van het NRC en columns in o.a. Nieuwe Revue en De Pers. Ook had ik een tijdje een vaste column in een Haagse buurtkrant. Daarnaast won ik diverse foto- en schrijfwedstrijden.

De afgelopen jaren schreef ik columns en reisverhalen voor iPad magazine Hip & Hot Magazine en de site Hipenhot.nl. Het meest actief was ik voor de populaire vrouwensite VrouwOnline.nl (die er helaas mee gestopt is) en daarna heb ik nog een tijd geblogd voor Flair. Zie denisemiltenburg.nl voor voorbeeldwerk en publicaties.

hip-en-hot     boek-wereldreiziger     te-gast-in-thailand

Heel veel blogervaring

Bloggers zijn er zat. Bloggers met meer dan 15 jaar blogervaring zijn zeldzaam. Ik blog al sinds 2003 en heb ruim 8 jaar voor VrouwOnline.nl geblogd. Helaas heeft Sanoma moeten besluiten met VrouwOnline te stoppen. Ondertussen heb ik wel heel wat blogkilometers gemaakt. Al in 2010 schreef ik mijn duizendste blogpost! Kun je het je voorstellen?

Behalve voor Flair blog(de) ik ook (wisselend) voor andere grote sites, met name reissites, zoals de dé Vakantiediscounter, SunwebExpediaVerkeersbureaus.info, en DenHaag.com.

Eigen bedrijf

denise-miltenburg-travelwriterOp 1 juni 2014 ben ik officieel voor mezelf begonnen met Follow my footprints, mijn ‘reis- en schrijfbedrijf’. Bij de Kamer van Koophandel sta ik ingeschreven als freelance reisjournalist, columnist en blogger.

Die stap kwam niet uit het niets. Al jaren heeft alles wat ik doe met reizen en schrijven te maken. ZZP’er zijn trok me altijd al. Nu is het eindelijk zo ver: ik ben zelfstandige! (Wat in combinatie met het alleenstaande moeder zijn niet altijd meevalt, maar laten we het daar maar niet over hebben. ;-))

Reizen en fotografie in de familie

Eigenlijk zat het allemaal al in de familie. Mijn opa was piloot bij de KLM. Samen met mijn oma reisde hij heel wat af. Op 24 februari 1972 zaten ze net op een cruiseschip ergens in de Cariben. Mobieltjes bestonden nog niet. Internet ook niet. Met een fax brachten mijn ouders hen op de hoogte van een heuglijke gebeurtenis: ‘Geboren. Dochter Denise. Alles goed.’

poolgebied-reisfotosIk groeide op in Weesp, Ankeveen en Nigtevecht, stuk voor stuk mooie plaatsen, maar als kind wilde ik al snel vooral wég!

Ook mijn moeder zoekt graag mooie bestemmingen uit. Zij fietste in Laos, maakte een rondreis in Egypte, ontmoette haar vriend op wintersport en vindt het ook altijd leuke nieuwe plekjes te ontdekken, de net wat minder voor de hand liggende bestemmingen als Kefalonia, Ithaki, Calabrië en Ischia. En onlangs ging ze naar Vietnam.

En mijn vader? Die reisde als fotograaf naar Afrika en Azië, naar Amerika en Antarctica. Hij maakte de mooiste fotoreportages, in de tropen en de poolgebieden.

8 talen

vreemde-taal-lerenIk had niet eens zo’n talenknobbel, maar in de loop der tijd leerde ik 8 talen. Niet gewoon een paar woordjes Grieks of Turks, nee, écht een taal leren: naast Nederlands was dat Engels, Spaans, Italiaans, Frans, Duits, Catalaans en Thai. Allemaal talen die ik ook echt spreek, of beter gezegd, sprák. Catalaans (de taal waarin ik de interviews voor m’n scriptie deed) en Thai (ja, ik kon me echt verstaanbaar maken!) zijn heel diep weggezonken. M’n Italiaans was ooit ook veel beter (ik heb als bijvak zelfs 24 studiepunten Italiaans gehaald, inclusief Professioneel vertalen!)

M’n Engels is oké, maar absoluut niet top, m’n actieve Frans zo zo en vooral m’n Duits vind ik echt belabberd. Maar m’n Spaans? Dat raak ik niet meer kwijt!

Den Haag en Scheveningen

De Staat Den HaagWeg gaan is leuk, maar thuis, om de hoek, in de stad of richting strand vind je ook tal van leuke plekjes. Heerlijke restaurants, relaxte strandclubs, hippe hotspots, kleurrijke markten of een bijzonder internationaal festival, borrel of party. Ook daar hou ik van, dus ook dat zul je hier tegenkomen.

Extra leuk dus om Follow my footprints te volgen als je zelf ook in de buurt woont, maar ook handig als je eens een dagje of weekend weg wil naar het Scheveningse strand, Den Haag of een andere stad.

Met kinderen op reis

Jippe Akyaka TurkijeMet kinderen hoeft het reizen natuurlijk niet op te houden. Toen de kinderen nog heel klein waren zag ik om me heen veel mensen die (ineens) voor een vakantie in Nederland, Duitsland of Noord-Frankrijk kozen. Maar weinig jonge gezinnen namen het vliegtuig. Ik heb dat met de vader van mijn kinderen altijd wel gewoon gedaan.

Inmiddels ben ik sinds 2011 alleenstaande ouder. Single mama van Bo (2007) en Jippe (2009). Maar ook dan hoeft het niet op te houden. De afgelopen jaren ging ik in mijn eentje met de kinderen naar o.a. Tunesië, Egypte, Turkije en Griekenland, en maakte een gave (trein)rondreis door Spanje. Je leest het op m’n blog!

Mét kinderen is reizen soms best een uitdaging maar vaak ook juist extra leuk. Je beleeft alles door de ogen van je kind, dat maakt het extra waardevol en vaak veel verrassender. Ik zal er nog veel over publiceren.

Zonder kinderen op reis

Omdat de kinderen gewoon naar school moeten en ze ook af en toe bij hun vader zijn, reis ik ook regelmatig zonder ze. Zonder kinderen op reis is natuurlijk ineens tien keer makkelijker en je kunt meer.

Solo ontdek ik vaak nieuwe landen of ga juist voor de zoveelste keer terug naar Italië of Spanje omdat er altijd nog zoveel meer te ontdekken valt. Van lekker rondwandelen en oneindig veel foto’s maken word ik heel gelukkig!

Of je nou twintiger, dertiger, veertiger, vijftiger of zestig plus bent; solo, single parent, een gezin of gezellig samen, ga gewoon lekker op reis!

zeytouna beach

Alles is reizen

Reizen is voor mij meer dan de reizen die ik maak(te) of de vakanties die ik boek. Reizen zit in alles. Het is overal, het zit in mijn vezels. Of het nou om boeken, films, muziek, lekker eten of mijn huis gaat, ik hou van alles wat met reizen te maken heeft. Ik droom erover, overdag en ’s nachts.

Waar ik van hou? Zon en vooral warmte, houten huisjes, mooie natuur, lekker eten en steeds weer nieuwe en onbekende plekken ontdekken…

denise-bo-jippeVan strandtenten met exotische namen tot filmhuisfilms die zich in een bepaald land afspelen. Van de palmbomen in mijn huis tot de hangmat in mijn tuin. Van mooie foto’s tot spreuken over reizen. Ik word er blij van!

Of, zoals ik in een interview met vakblad Reisrevue in 1998 al zei: ‘Reizen maakt me gelukkig.’

Zo simpel is het. En zo is het nog steeds.

Nou, nu weet je wel even genoeg over mij toch? Ik wens je veel plezier op mijn blog. Hopelijk word je er blij van, inspireert het je en heb je er iets aan. Leuk als je me blijft volgen en af en toe eens reageert.

Reizen hoeft niet duur te zijn

Ik speur altijd naar mooie deals en laat graag zien dat gave plekken haalbaar zijn, als je maar goed zoekt.

Reizen hoeft niet duur te zijn!

De ene keer zit je in een best wel luxe resort, de andere keer in een leuk hotelletje en weer een andere keer gewoon heerlijk in een houten huisje aan het strand. Ben je een keer iets tegengekomen, promoot je iets of bied je zelf iets aan waarvan je denkt : ‘Dát zou Denise leuk vinden!’ of ‘Dát moeten meer mensen weten!’ stuur me een berichtje via de mail of het contactformulier.

Wander & wonder…

Dwaal rond, in de wereld en op mijn reisblog. Bekijk al mijn ontdekkingen en ontdek zelf nog meer.

Reageer, share en kom terug voor meer verrassingen.

Follow my footprints online

Volg je me ook op je social media kanalen? Ook als er geen nieuwe blogs verschijnen staat daar vrijwel dagelijks iets nieuws. Leuk dus om te volgen!

Follow my footprints op Facebook
Follow my footprints op Twitter
Follow my footprints op Instagram
Follow my footprints op Pinterest (hier moet ik meer aan doen).

En deel zoveel je kunt! Dat is altijd fijn. Daar help je m’n reisblog mee én anderen.

Alvast een fijne reis!

Myanmar

Op mijn 30e verjaardag, in Bagan, Myanmar, 2002.

follow-my-footprints-denise-venetie

Venetië, januari 2015.

Follow my footprints

6 gedachten over “Over mij”

 1. Marja Molengraaf

  Hallo Denise,
  Wat een reiservaring heb je!
  Ben je ook in Bosnië en Herzegovina geweest? Wat waren je ervaringen?
  Wij hopen daar deze zomer naar toe te gaan en hopelijk kun je alvast een voorproefje geven?

  Groet, Marja

  1. Hoi Marja, ik zie nu pas dat er ineens een reageermogelijkheid onder de ‘Over Mij’-pagina staat. Dat was aanvankelijk niet zo. Daar is dus iets misgegaan, maar wat je vraag betreft: ja, daar ben ik geweest. Het is zowel wat de steden als wat de natuur betreft een prachtig land!
   Ik was erg onder de indruk van Sarajevo (heftig verleden, maar ook zo gezellig en leuk oosters) en natuurlijk mag je Mostar ook niet missen. Maar ook het onderweg zijn is er al prachtig. In dit blog zie je wat foto’s onderweg: https://www.followmyfootprints.nl/daarom-wil-je-op-vakantie-naar-de-balkan/ Daarnaast wil ik nog steeds over heel veel plekken die ik er bezocht schrijven, maar dat wil ik van nog zoveel bestemmingen. Alvast heel veel plezier gewenst!

  1. Wat leuk om te horen! Fijn dat het na al die jaren nog steeds een toffe plek is. Ik zag dat het linkje naar de website niet meer werkte, dus dat heb ik even aangepast.
   Veel plezier weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven