Fidel Castro en de Cubaanse leuzen

Fidel Castro en de Cubaanse leuzen

Fidel Castro. Gisteren overleed hij. In verband met zijn overlijden zocht ik mijn foto’s en mijn dikke map met aantekeningen die ik op Cuba maakte op. Wie op Cuba geweest is weet dat je overal leuzen ziet. Over Cuba, het socialisme, het kapitalisme en de revolutie. Naast een afbeelding van Fidel Castro op muren en boeken zag je vooral veel beeltenissen van Che Guevara.

Leuzen

Hieronder toon ik foto’s met leuzen en afbeeldingen van El Comandante en El Lider, zoals Che Guevara en Fidel Castro respectievelijk genoemd werden. Op een enkele foto staat ook Camilo Cienfuegos, ook een belangrijke figuur in de Cubaanse revolutie.

Een blik op de revolutie en de politieke geschiedenis van Cuba via street art, leuzen en billboards die ik in het Cubaanse straatbeeld zag.

leus-tegen-het-kapitalisme
Vrij vertaald: ‘In Cuba zal geen kapitalisme komen.’
viva-cuba-libre
‘Viva Cuba Libre!’
che-en-het-volkslied-van-cuba
Che Guevara en het Cubaanse volkslied
che-guevara
Vrij vertaald: ‘Che, de ongeschonden ridder die niet bang is.’
che
Che.
cubaanse-militairen
Cubaanse militairen.
cubaanse-vlag
De Cubaanse vlag.
de-cubaanse-ster
De ster die je ook in de vlag en altijd op de pet van Che terug ziet.
straatbeeld-cuba
Vrij vertaald: ‘Je voorbeeld leeft nog. Zijn ideeën zullen altijd blijven bestaan.’
queremos-que-sean-como-che
Fidel wil dat iedereen zoals Che Guevara is.
street-art-cuba
Socialistische street art in 2003.
fidel-castro-op-muur
Fidel Castro en Camilo Cienfuegos op een muurschildering.

Che Guevara

Als je dit zo gezien hebt en iedereen het maar over Fidel Castro en zijn broer Raúl Castro heeft, vraag je je misschien af hoe het eigenlijk met Che Guevara zat.

Che Guevara is al bijna 50 jaar dood (hij overleed in 1967), maar speelde ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Cuba. Velen zagen hem als held, anderen juist helemaal niet.

Che Guevara werd in Argentinië geboren, studeerde medicijnen in Buenos Aires, en tourde tijdens een vakantie een keer op de motor door Latijns-Amerika. In Mexico ontmoette hij Raúl Castro, de broer van Fidel, de man die inmiddels alweer sinds 2006 de leider van Cuba is. Omdat Che Guevara veel dezelfde ideeën had als Fidel Castro besloot hij lid te worden van de guerrillabeweging van Fidel.

Revolutie

De bedoeling was om een revolutie te bewerkstelligen, maar dat mislukte. En dus trokken Che en consorten de bergen in en verzamelden nieuwe leden, zoals intellectuelen, maar ook mensen van het platteland. Che Guevara werd vanaf dat moment el comandante genoemd.

In 1958 deden ze een nieuwe poging tot een revolutie en deze keer lukte het. Dictator Batista vluchtte en vanaf 1959 nam Fidel Castro de macht over in Cuba.

Dictator

Fidel was een dictator die geen tegenspraak duldde. Geen fijne man dus. Dissidenten sloot hij op. Tot 2006 was hij de leider van Cuba, maar wegens gezondheidsredenen moest hij stoppen. Zijn broer Raúl nam zijn taken over en zit er nog steeds. Raúl Castro is inmiddels 85.

Fidel Castro overleed gisteren, op 90-jarige leeftijd.

cubaanse-boeken
Boeken op een marktje in Oud Havana, o.a. over Fidel Castro.
cuba-denise
Ik in het Cuba van 2003.

Tijdens mijn bezoek aan Cuba had ik gesprekken met verschillende Cubanen. Officieel mochten ze niks zeggen (niet openlijk kritiek uiten op de regering in elk geval), maar toch vertelden ze me over het leven in Cuba. Hierover een keer meer in een aparte blogpost. 

Rondreizen door Cuba | FOX.nl

3 gedachten over “Fidel Castro en de Cubaanse leuzen”

  1. Prachtige serie foto’s Denise, leuk zoals je altijd de actualiteit benut om een mooie post te maken! En die arme Fidel… na een leven lang tegen het kapitalisme strijden overlijden op Black Friday. 😉

  2. Mooie foto’s!

    Ik verwacht dat de Cubanen nog moeten wachten tot de dood van Raul. En zelfs daarna zal het nog een lange tijd duren voordat alles anders is. En wees eerlijk. Zouden we dat willen? Ja voor de mensen daar wel. Maar Cuba staat voor mij bovenaan mijn reislijst door de natuur, cultuur en prachtige kleuren die het land rijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven