Rondreis Jordanië: 8-daagse groepsreis of singlereis

Rondreis Jordanië: 8-daagse groepsreis of singlereis

Een rondreis Jordanië! Ik ga het doen! Jordanië staat al heel lang op mijn bucketlist, vanwege Petra en Wadi Rum, twee plekken die ultiem tot de verbeelding spreken. Tijdens een rondreis van 8 dagen reis ik langs de highlights van dit bijzonder mooie land. Niet alleen, maar met een groep. Een groepsreis naar Jordanië is het dus!

Rondreis Jordanië met een groep

Wil jij ook op groepsreis naar Jordanië? Lees dan zeker verder. Of je nou met TUI, FOX, Kras, Djoser, Baobab, Sawadee of Shoestring op reis wil, mooie rondreizen Jordanië zijn er genoeg.

Groepsreis Jordanië

Voordat ik reisorganisaties noem die rondreizen naar Jordanië aanbieden, eerst nog wat overwegingen die mee kunnen spelen bij het kiezen van de juiste reis: een groepsreis Jordanië of individueel naar Jordanië.

Ga jij straks echt op reis naar Jordanië?

Een groepsreis Jordanië of op eigen houtje door Jordanië trekken

Ik reis vaak alleen en ongeorganiseerd, maar deze keer reis ik in een groep. Ongeorganiseerd reizen heeft voordelen: je hebt meer vrijheid welke route of accommodatie je kiest, kunt alles helemaal lekker zelf bepalen en kunt ergens langer blijven als het leuk is. Een georganiseerde individuele rondreis kan ook fijn zijn. In dat geval heb je niet met anderen te maken, maar is de reis zelf wel voor je geregeld.

Waarom met een groep en niet individueel?

Toch heeft een georganiseerde reis ook voordelen. Het voordeel van een georganiseerde rondreis met een groep is:

 • je ziet vaak meer in korte tijd (ideaal als je maar 1 week hebt)
 • je hoeft niet alles van te voren zelf uit te zoeken en uit te stippelen, wat vaak best veel tijd kost
 • ook ter plekke ben je geen tijd kwijt met uitzoeken hoe je ergens komt, wat iets kost, of iets wel open is of waar je kunt slapen, maar je kunt optimaal van de reis en de plek genieten
 • er wordt onderweg en bij bezienswaardigheden veel verteld; meer dan je meestal in je eigen reisgids of snel even online leest
 • je staat er niet helemaal alleen voor en hebt andere mensen om je heen wat veilig kan voelen of gewoon gezellig kan zijn

Hoe lang rondreizen in Jordanië?

De meeste georganiseerde rondreizen naar Jordanië duren 8 dagen. Jordanië is een relatief klein land en in een week tijd kun je veel zien. Enkele reisorganisaties gaan iets langer, bijvoorbeeld 9 dagen, 10 dagen of 12 dagen. Soms wordt Jordanië aangeboden in combinatie met Israël. Zie bijvoorbeeld deze Rondreis Israël & Jordanië van Kras (update 2021: je vindt deze rondreis van Kras nu bij TUI) of deze reis van 15 dagen Israël & Jordanië van Djoser.

rondreizen-van-kras

Singlereis of niet?

Binnen de categorie groepsreizen zijn er ook nog speciale singlereizen. Op singlereizen gaan mensen mee die in hun eentje geboekt hebben, maar ook bijvoorbeeld 2 vriendinnen of vrienden die samen boeken maar allebei single zijn. Overigens hoef je officieel niet single te zijn; er kunnen ook mensen mee gaan die wel een partner hebben, maar die alleen reizen. De meesten zullen echter niet alleen alleengaand maar ook alleenstaand zijn.

Als single met een groepsreis mee

Zitten de singlereizen vol of komen de data net niet uit dan kun je als single ook gewoon met een gewone groepsreis mee. Zelf ga ik ook niet met een speciale singlereis mee. Gewone groepsreizen worden niet alleen door stellen geboekt, maar ook door vrienden of vriendinnen, ouders met volwassen kinderen of mensen alleen. Meestal kun je tegen een toeslag een 1-persoonskamer boeken voor de hotels onderweg.

Welke reisorganisatie kies je als je een rondreis naar Jordanië wil boeken?

Er zijn verschillende reisorganisaties die rondreizen Jordanië aanbieden. Onderling verschillen ze een beetje qua sfeer en publiek. Ook de leeftijden variëren. Soms zijn er wel speciale leeftijdscategorieën, zodat je als twintiger of dertiger niet tussen de vijftigplussers zit, maar er zijn ook reisorganisaties waar zowel pubers mee gaan (met hun ouders die bijvoorbeeld veertiger zijn), maar ook 65+ ers. Het kan dus heel divers zijn.

Reisorganisaties die groepsrondreizen aanbieden

Wil je een groepsreis Jordanië boeken dan kun je bij verschillende reisorganisaties terecht. Sommige organisaties zijn echt specialist op het gebied van rondreizen (vaak ook met name naar verre bestemmingen), maar er zijn ook grote reisorganisaties die behalve zonvakanties ook groepsreizen aanbieden. De ene reis is iets avontuurlijker dan de andere, of iets kleinschaliger dan de andere.

Leeftijd deelnemers rondreizen

Check zelf of er iets over leeftijden bij staat. Kras heeft het imago dat er vaak ouderen mee op reis gaan, maar biedt ook groepsrondreizen aan speciaal voor ‘jongere’ reizigers tot 45 jaar.
Vaak kun je ook zien of er al door anderen geboekt is: door welk geslacht en van welke leeftijd.

Welke route door Jordanië?

De meeste reisorganisaties maken ongeveer hetzelfde rondje. Naar Petra en Wadi Rum gaat iedereen, alsmede naar een aantal andere bekende plekken waarover zo meer. Vaak verschillen alleen de hotels, en soms de facultatieve excursies. In vrijwel elke reis zit ook een nachtje in een bedoeïenentent in de woestijn inbegrepen.

Welke plaatsen bezoek je tijdens een rondreis Jordanië?

In een rondreis Jordanië zitten sowieso Wadi Rum (de woestijn) en Petra (de rozerode rotsstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat), maar ook Amman (de hoofdstad van Jordanië, waar je op vliegt), Jerash, Um Qais, Madaba, Mount Nebo, de Desert Castles, de Kings Highway en de Dode Zee worden vrijwel altijd bezocht.

Verder ook de kruisvaardersburcht van Shobak en Siq-al-Berid (Little Petra). En soms de Wadi Mujibkloof nog. Een nacht in de woestijn zit er ook vrijwel altijd bij, en soms een jeeptour of eten met locals. En vaak ook Aqaba nog, maar niet altijd!

Vergelijk de reisprogramma’s eventueel zelf. De dag-tot-dag-programma’s staan meestal gewoon online. Reisorganisaties waar je kunt kijken noem ik zometeen.

Kosten rondreis Jordanië

De prijs van een rondreis Jordanië hangt af van de periode die je kiest en de reisorganisatie. Bij de ene verblijf je in iets luxere accommodaties en bij de andere juist wat eenvoudiger. Maar meestal zijn het middenklasse hotels. Ga niet puur op prijs af, soms komen er nog kosten bij. Bij de een zitten er meer maaltijden bij dan bij de ander. Vaak betaal je ook nog best wat voor facultatieve excursies, fooien, etc. Toch is een groepsreis uiteindelijk meestal wel aantrekkelijk qua prijs.

rondreizen-van-kras

Groepsreis Jordanië boeken: gewone groepsreis of singlereis

Bij de volgende reisorganisaties kun je een groepsreis Jordanië boeken:

singlereis-jordanie

Familierondreizen

Overigens zijn er ook nog Familierondreizen (zoals de Familie groepsreis Woestijnsprookjes) en zelfs Familierondreizen speciaal voor single parents.

Met Kras naar Jordanië

Zelf ga ik met Kras.nl (nu onderdeel van TUI) op pad. Ik had niet gedacht dat ik dat ooit zou doen, maar de reviews zijn goed en het is een manier om veel te zien in korte tijd. Ik was het liefst met Shoestring gegaan, maar dat kwam niet goed uit of zat al vol.

Het gaat me om de bestemming en niet zo zeer om de groep, maar soms kan het toch heel gezellig of inspirerend zijn met anderen. Op persreizen ben ik ook vaak positief verrast en heb ik het vaak heel leuk gehad, júist omdat je met anderen was. Alleen reizen doe ik ook graag (dan kan ik lekker zonder commentaar een paar duizend foto’s maken en ik wil toch altijd meer zien en veel meer doen op een dag dan anderen), maar hoe het nu zal zijn… Ik ga het zien!

rondreis-jordanie

Zelf boeken

Wil je alles helemaal zelf doen dan is het best lastig om (alles bijelkaar opgeteld) onder de prijs van een groepsreis te blijven, tenzij je echt heel low budget reist. Kijk maar eens naar de prijzen van losse vliegtickets, hotel in Jordanië en bijvoorbeeld autohuur in Jordanië (tip: boek bij Sunnycars). Losse componenten kunnen ook oplopen. Zeker als je voor een auto met chauffeur gaat, wat ook gebruikelijk is in Jordanië.

Wil je het toch graag op eigen gelegenheid doen? Prima natuurlijk! Ook dat snap ik uiteraard goed! Individueel kan het overigens ook georganiseerd, bijvoorbeeld via Isropa.

Losse hotels in Jordanië

Losse hotels en appartementen boeken in Jordanië kan via de volgende links:

Waar moet je verder aan denken als je naar Jordanië gaat of wat wil je wellicht nog weten?

Reisadvies Jordanië

Mocht je je afvragen of Jordanië wel veilig is dan kan ik je geruststellen. Er geldt geen negatief reisadvies voor Jordanië. Uiteraard moet je niet naar de grensgebieden met Syrië en Irak reizen en demonstraties en dergelijke vermijden. Kom je daar niet dan is het momenteel op zich een veilige vakantiebestemming. Het reisadvies van Jordanië vind je op de site Nederland Wereldwijd: reisadvies Jordanië.

Als het onveilig was ging ik er uiteraard niet naartoe. Na mijn reis zal ik je laten weten of het ook echt 100% veilig voelde om rond te reizen in Jordanië.

Buurlanden

Jordanië grenst behalve aan Syrië en Irak ook nog aan Israël en Saoedi-Arabië. Ook grenst het aan de Golf van Aqaba die weer aan Egypte grenst.

Oppervlakte en inwoners Jordanië

De oppervlakte is 89.342 km2. Jordanië is daarmee ongeveer 2,2x zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 6,4 miljoen mensen in Jordanië (update: inmiddels ongeveer 7 miljoen), waarvan een deel Palestijnen en veel Syrische vluchtelingen. De belangrijkste godsdienst is de islam, maar er wonnen ook joden en christenen en dit gaat vreedzaam.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Jordanië is 1 uur. Het is in Jordanië 1 uur later dan in Nederland.

Taal Jordanië

In Jordanië wordt Arabisch gesproken.

Geld Jordanië

De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse dinar.

Visum Jordanië

Voor Jordanië heb je een visum nodig. Boek je een groepsrondreis lees of informeer dan even goed of dat in jouw geval voor je geregeld wordt of dat je dat zelf moet doen.

Check ook altijd ruim op tijd de geldigheid van je paspoort. Je paspoort moet sowieso nog 6 maanden geldig zijn bij terugkomst in Nederland.

vaccinatie-jordanie

Inentingen Jordanië

Informeer bij de GGD, reisprik.nl, Meditel of het LCR welke inentingen je nodig hebt voor Jordanië. Als je een afspraak maakt weet je het precies en wordt het meteen gedaan. Ik ben in maart al gegaan, want ik zag dat mijn DTP vaccin ‘verlopen’ was.

Meestal worden de volgende inentingen aangeraden:

 • Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
 • Vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Je krijgt Havrix of Avaxim.
 • Blijf je langer dan 3 maanden dan ook Hepatitis B (Engerix) en eventueel Rabiës (hondsdolheid).
 • Een gele koorts vaccinatie als je net uit een gebied komt waar gele koorts voorkomt.
 • Malaria komt niet voor in Jordanië.

Let op: Slik je chronisch maagtabletten (zoals ik) dan wordt ook een inenting tegen buiktyphus aangeraden. Ik heb dit voor de zekerheid gehaald.

Ga er niet te laks mee om; in de meeste gevallen krijg je reisvaccinaties gewoon vergoed. Check bij je verzekeraar waar je in jouw geval terecht kunt.

Klimaat en beste reistijd Jordanië

Het voorjaar is een mooie tijd om Jordanië te bezoeken. In mei is het er wel warm, maar nog niet zo heet als in de zomer. Ook regent het dan niet, terwijl het in de winter wel flink kan regenen en (in de woestijn) zelfs erg koud kan zijn.

Temperatuur Jordanië

De temperatuur kan behoorlijk schommelen, maar doorgaans is het er nu (begin mei) gemiddeld tegen de 30 graden, afhankelijk van waar je bent. Als ik nu voor komende week op Weeronline kijk zie ik bij Amman de ene dag 21 graden en de andere dag 33. Dat is nogal een verschil! Kijk ik bij Madaba dan zie ik zelfs 23 tot 36 graden, bij Petra 23 tot 35 graden en bij Wadi Rum 28 tot 37 graden. Maar eigenlijk vind ik al die temperaturen heerlijk! Oktober schijnt ook een mooie tijd te zijn, en begin november nog.

Vliegduur Jordanië

De vliegduur naar Jordanië is ongeveer 5 uur. De nationale luchtvaartmaatschappij van Jordanië is Royal Jordanian. Vlieg je met RJ (zoals ik) dan vlieg je rechtstreeks naar Amman.

Kleding Jordanië

Nu ik vandaag moest pakken dacht ik natuurlijk: wat moet ik nou eigenlijk aan in Jordanië? Meestal denk ik alleen wat zit lekker (en staat ook nog een beetje), maar voor een land als Jordanië is het slim rekening te houden met de lokale gewoonten en gebruiken. Nou hoef je er als vrouw niet als een Jordaanse vrouw bij te gaan lopen (ook al zien die er in de steden waarschijnlijk ook gewoon trendy uit), maar een beetje respect is wel op zijn plaats.

Blote schouders en blote benen zijn niet altijd slim en niet respectvol. Zorg dus dat je iets bij je hebt wat wat langer is, tot over je knieën. En neem sowieso een sjaal of doek mee die je eventueel om je schouders of, indien nodig, om je hoofd/haar kunt slaan. Dat doe ik ook. Lees eventueel ook het blog van Diana over kledingadviezen voor op reis: Gepaste kleding op reis.

Loslaten

Ik heb de kinderen gisteren na een paar best wel enerverende dagen (mijn dochter brak haar teen, wat echt superzielig is, want het is zo’n sportster!) los moeten laten en volgens de vakantieregeling naar hun vader gebracht (ik zie ze de dag na terugkomst meteen weer; het laatste weekend van hun vakantie zijn ze weer bij mij) en ik heb gisteren gewoon gewerkt (als je een eigen blog hebt ben je eigenlijk nooit klaar), dus ik moet de knop nog even om zetten, maar ik verheug me er wel enorm op!

Jordanië op social media

Wil je weten hoe het me vergaat in Jordanië volg me dan op 1 of meer van de volgende social media kanalen. Ik zal een aantal keer iets posten. Uiteraard volgen er daarnaast blogs na terugkomst.

Tip: Lees hier meer blogs over bestemmingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika!

Kopfoto

De kopfoto van dit blog is overigens niet in Jordanië maar in Marokko gemaakt, enkele jaren geleden. Ik ben het zelf, tijdens een studiereis in Marokko, met voornamelijk reisagenten. Ik schreef toen o.a. dit artikel over Marokko, voor een iPadmagazine. Meer lees je hier op Follow my footprints onder het kopje Marokko. NB: Noch in Marokko noch in Jordanië hoef je zo bedekt over straat te gaan hoor.

Staan Petra en Wadi Rum in Jordanië ook op jouw bucketlist?

6 gedachten over “Rondreis Jordanië: 8-daagse groepsreis of singlereis”

 1. Superleuk! Ik ben vorig jaar in Jordanië geweest en heb daar een 11-daage roadtrip gemaakt. Ik heb er zulke goede herinneringen aan. Het is echt een prachtig land. En Petra is inderdaad zo indrukwekkend als ik verwacht had, en misschien zelfs wel indrukwekkender. Ik ben er daarom zelfs twee dagen geweest. Heel veel plezier deze reis.

  1. Leuk! Ja, Petra heeft ook mijn verwachtingen overtroffen. Ik had me nooit goed gerealiseerd dat het veel meer is dan dé foto doe je altijd ziet. Wij hebben er een hele lange dag doorgebracht en ontzettend veel gezien; en met een klein groepje ook nog een mooie ‘hike’ gedaan, maar ik had er inderdaad graag nóg een dag doorgebracht. Blogs volgen binnenkort! Hier staan al wel wat mooie foto’s: https://www.facebook.com/followmyfootprints.nl

 2. Ook met kinderen is Jordanië heel goed te doen. Mijn kinderen waren 5 en 8 toen we in de meivakantie 11 dagen door dit prachtige land reisden. We hadden vooraf alles geboekt. Een individuele rondreis met privé chauffeur. De mensen zijn enorm dankbaar dat je hun land bezoekt. En met kinderen waren ze blijkbaar niet gewend want Nora en Ivar kregen overal cadeautjes. Voor wat betreft de veiligheid? Ik heb me niet vaak veiliger gevoeld dan in Jordanië. Het is een beetje net als Zwitserland in Europa. Een vreemde eend. Helaas hebben ze, vooral ook in de toeristenindustrie, last van alle onrust in de landen om Jordanië heen. Dat zorgt voor een slechter imago. Heel, heel onterecht. Veel plezier Denise! Ik volg je ook nu weer graag! 

  1. Dank je voor je reactie Gaby. Het is precies zoals je zegt! Mensen associëren Jordanië met de rest van het Midden-Oosten en laten het daarom de laatste jaren links liggen en dat is zo ontzettend zonde en ook onterecht. Het is zo’n ontzettend mooi land. Op de luchthaven en in het vliegtuig heb ik meerdere gezinnen met kinderen gezien.

 3. Ha Denise,
  Ik lees dat je de groepsreis naar Jordanië via Kras hebt gedaan. Ik kijk daar nu naar, kan je wat van je ervaringen delen?

  1. Het is mij erg goed bevallen. De groep was heel divers (twintigers die met hun ouders mee waren tot een kwieke dame van 83 in haar eentje). De gemiddelde leeftijd is bij Kras wel relatief hoog, maar ik vond het allemaal erg leuke mensen. Vijf mensen hadden net als ik alleen geboekt (ik had niet de speciale single reis), de rest waren stellen of bijv een moeder met dochter.
   Ik vond de opbouw van de reis erg goed, echt naar de hoogtepunten Petra en Wadi Rum toe, en dan nog lekker naar de Dode Zee. Je maakt lange dagen (een vol programma!) maar daardoor zie je wel enorm veel. Ik vond het geweldig! Veel plezier als je gaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven