De mooiste plekken van Jordanië: bezienswaardigheden en hoogtepunten

De mooiste plekken van Jordanië: bezienswaardigheden en hoogtepunten

Jordanië, wat een onwijs mooi, mysterieus en betoverend land! Eén van de mooiste landen die ik gezien heb. De culturele hoogtepunten en bezienswaardigheden, maar zeker ook de woestijn en de landschappen onderweg waren onvergetelijk! Jordanië heeft diepe indruk op me gemaakt en mijn verwachtingen ver overtroffen. Lees hier over de mooiste plekken van Jordanië en ga ook! Jordanië is veilig, relatief dichtbij en een absolute must see!

de-mooiste-plekken-van-jordanie

Bezienswaardigheden en hoogtepunten Jordanië

Begin mei 2018 heb ik in 8 dagen tijd alle belangrijkste highlights gezien en zelfs nog meer dan dat. Ik maakte deze reis: de 8-daagse rondreis cultuurschatten van Jordanië. Het was echt een prachtige route door Jordanië. Wil jij ook op reis naar Jordanië om de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Jordanië ontdekken? Je kunt ook een 12-daagse groepsrondreis of een 8-daagse familiereis boeken! Of kijk bij Sawadee of Djoser.

Ik heb een paar duizend foto’s gemaakt waarvan ik er nog heel veel wil delen. Hieronder zie je alvast enkele mooie foto’s en een overzicht van de mooiste plekken van Jordanië.

Reis je liever individueel? Boek dan een fly drive Jordanië!

rondreis-mooiste-plekken-jordanie

Mooiste plekken Jordanië

Hoogtepunten als Petra, het wondermooie Wadi Rum en de Dode Zee wist je waarschijnlijk wel te noemen, maar er zijn nog op zijn minst 10 andere niet te missen bezienswaardigheden en mooie plekken in Jordanië die ik echt even wil tippen. De 5 allermooiste bezienswaardigheden van Jordanië heb ik een sterretje (*) gegeven, maar de andere zijn ook echte must sees!

Petra *

Het hoogtepunt van een reis door Jordanië is Petra. Petra is de beroemde rozerode rotsstad van de Nabateeërs en dé bezienswaardigheid van Jordanië. De mysterieuze stad lag jaren lang verborgen achter een kloof, staat op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco en was te zien in de film Indiana Jones and the Last Crusade.

Onvergetelijk is het moment waarop je, wandelend door de kloof, tussen de hoge rotswanden door ineens de machtige Al-Khazneh ziet opdoemen, de beroemde schatkamer.

petra-schatkamer

Deze schatkamer is het bekendste bouwwerk van Petra. Het ziet eruit als een tempel, maar het is een tombe en is één van de top Jordanië bezienswaardigheden!

hoogtepunten-jordanië

Ook al zie je altijd vooral deze Khazneh op foto’s, Petra is nog veel meer dan de schatkamer alleen! Verspreid over het immense terrein van Petra zijn verschillende mooie overblijfselen te zien, waaronder een theater, een klooster en schitterende koninklijke graftombes.

royal-tombs-petra

Ik was verrast door de onwaarschijnlijk mooie en bizarre kleuren zandsteen in de rotsen.

rotstombes-petra

petra-mooiste-plek-jordanie

reisblog-jordanië

jordanie-kloof

Maar ook de omgeving is fabuleus! Petra is veel groter dan ik gedacht had! Je kunt hier echt uren wandelen (of klimmen) in een prachtig landschap. Uiteraard heb ik dat ook gedaan. Wil je meer zien? Op de Facebookpagina van Follow my footprints kun je meer foto’s van Petra bewonderen.

jordanië-hoogtepunten

Overnachten kan niet in Petra zelf, maar in Wadi Musa, het plaatsje er vlakbij. Vanaf een aantal hotels (ook die waar ik sliep) loop je in een paar minuten naar de ingang van Petra. Restaurantjes vind je er ook.

wadi-musa-petra

lekker-eten-in-jordanie-mezze

Sommige hotels hebben een dakterras waar vandaan je prachtig uitzicht hebt op de zonsondergang. Wadi Musa bezoek je niet vanwege het plaatsje op zich, maar echt vanwege Petra.

zonsondergang-petra-jordanie

Wadi Rum *

Nog zo’n absoluut hoogtepunt is de Wadi Rum woestijn! Een onwerkelijk mooie woestijn die vaak gezien wordt als één van de mooiste woestijnen ter wereld. Wadi Rum is meer dan zand alleen; juist de schitterende rotsformaties maken het zo bijzonder! Het oranje zand, de prachtige omgeving, het is onvergetelijk.

jordanie-mooiste-reiservaringen

Wadi Rum is ook bekend van de film Lawrence of Arabia.

bezienswaardigheden-jordanië-wadi-rum

wadirum-rondreis-jordanie

jordanië-jeepsafari-wadirum

jeeptour-mooiste-plekken-jordanie

mooiste-woestijn-ter-wereld

Cross met een jeep door het oranje zand, door kloven, diep de woestijn in, tot aan Burdah Rock Bridge, slechts 25 km van de grens met Saoedi-Arabië.

burdah-rock-bridge-wadirum-jordanie

mooiste-plekken-jordanië-wadi-rum

Geniet van vergezichten, maak een vuurtje in de open lucht en drink thee met bedoeïenen.

thee-drinken-woestijn-wadi-rum

Maak een ritje op een dromedaris, bewonder de zonsondergang of sta juist op voor de zon opkomt.

mooiste-plekken-van-jordanie-wadi-rum

Wadi Rum voelt als een sprookje.

jordanie-reisblog

sunset-wadi-rum

zonsopkomst-woestijn-jordanie

Slapen doe je in een bedoeïenentent in een desert camp of gewoon onder de sterrenhemel.

desert-camp-jordanie

tentenkamp-woestijn-jordanie

desert-camp-wadi-rum

tentenkamp-wadirum

Dode Zee *

Ook de Dode Zee moet je zeker bezoeken. De Dode Zee is het laagste punt op aarde met zo’n hoog zoutgehalte dat je er zonder moeite in blijft drijven. Lekker dobberen is dus een must do! Smeer je ook zeker even in met de modder uit een modderpoel aan de oever. Laat het tien minuten drogen (het gaat een beetje kriebelen) en spoel het dan af in zee. Je krijgt er niet alleen een superzachte huid van, maar het geneest ook nog eens heel veel huidziektes.

modder-dode-zee

dode-zee-jordanie

drijven-dode-zee

De Dode Zee ligt tussen Israël en Jordanië in. Vanaf de Dead Sea Highway, een prachtige route in Jordanië, zie je het zout aan de oever al. Aan de Dode Zee liggen enkele hotels waar je kunt verblijven.

Combineer je Israël met Jordanië dan kun je ook aan de Israël-kant de Dode Zee bezoeken. Blogger Jessica schreef daar een blog over. Lees het reisblog: ‘Een bezoek aan de Dode Zee in Israël.’

dead-sea-highway-jordanië

Amman *

Sla ook zeker de hoofdstad Amman niet over! Amman is een historische stad met erg mooie bezienswaardigheden. De citadel op een heuveltop mag je echt niet missen.

citadel-amman

Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad. Pas dan zie je hoe enorm groot Amman is.

mooiste-plekken-jordanië-amman

Beklim ook zeker het oude Romeinse amfitheater. Ook dat ligt prachtig!

mooiste-plekken-rondreis-jordanië

Behalve een oude stad met historische bezienswaardigheden is Amman ook een moderne stad. Overnacht je in Amman ontdek dan zeker de restaurants, clubs, barretjes en rooftopbars in het bekende Rainbow Street. Hier zie je alvast wat foto’s van Amman.

Tip: Transavia vliegt rechtstreeks naar Amman! Boeken kan hier: met Transavia naar Amman. Of zoek je ticket via Tix.nl. Met name in november kan dit vaak erg voordelig!

amman-jordanie

De selfies die ik in de moskee maakte zijn allemaal echt heel stom, maar wellicht deel ik die apart nog een keer. Leuk was het in elk geval wel met z’n allen in de lange gewaden die we aan moesten.

moskee-amman

Jerash *

Mocht je denken alleen in Griekenland, Italië en het Turkse Efeze écht mooie overblijfselen uit de klassieke oudheid te vinden zijn, dan heb je Jerash nog niet gezien. Jerash zou in de vierde eeuw voor Christus gesticht zijn door Alexander de Grote en kwam tot bloei in de Griekse en Romeinse hoogtijdagen. In de negentiende eeuw is het herontdekt.

mooiste-plekken-jordanie-jerash

Jerash ligt in het noorden van Jordanië en is één van de best bewaarde klassieke steden ter wereld! Het was veel groter dan ik gedacht had en het heeft mij zeer verrast! Je ziet een forum, theaters, tempels, vele zuilen en nog veel meer.

jerash-jordanie

Jerash moet je zeker zien als je naar Jordanië gaat. Het is absoluut een bezienswaardigheid die je niet mag missen in Jordanië. Bekijk hier alvast wat foto’s die ik in Jerash maakte.

mooiste-plekken-jordanië-jerash

Umm Qais

Voordat we naar Jerash gingen bezochten we de archeologische opgravingen van Umm Qais. Je vindt de opgravingen en ruïnes van Umm Qais bij wat vroeger de Hellenistische stad Gadara was. Er liep een belangrijke internationale karavaanroute en de stad werd veel door schrijvers, dichters en filosofen bezocht.

umm-qais-mooiste-plekken-jordanië

Bezienswaardigheid Umm Qais ligt helemaal in het noorden van Jordanië, in het noordwesten eigenlijk, en wordt helaas best vaak door toeristen overgeslagen. Ook al wordt afgeraden de grensgebieden met Syrië te bezoeken, en ligt Umm Qais vlakbij Israël en Syrië (hemelsbreed slecht 10 kilometer), toch kun je Umm Qais prima bezoeken. Ik heb me er geen moment ook maar enigszins onveilig gevoeld.

Umm Qais ligt erg mooi. Bij helder weer heb je zicht op de Golan hoogvlakte, het meer van Galilea en de Jordaanvallei. Op de foto hieronder zie je een Syrische vluchtelinge die uitkijkt over de Golan hoogvlakte. Er waren nog veel meer Syrische vluchtelingen die een uitje maakten, ook veel kinderen. Ze waren allemaal zo lief en enthousiast en wilden allemaal met ons op de foto. Op instagram zie je mij op de foto met 3 Syrische meisjes.

syrische-vluchtelinge-golan

Mount Nebo

Mount Nebo is ook zo’n legendarische plek. Vanaf deze berg zou Mozes, zo zegt men, het Beloofde Land hebben gezien. Ik bezocht Mount Nebo met heel gek weer, er stond een enorm harde wind en we hadden geen helder zicht, maar het was een bijzondere plek om te bezoeken, vooral ook door de ligging en het uitzicht. Juist dat maakte het voor mij ook één van de hoogtepunten van Jordanië.

mooiste-plekken-jordanie

Bij helder weer heb je zicht op het meer van Tiberias, Bethlehem, Jeruzalem, Ramallah, Jericho, Hebron en nog meer bekende plaatsen in Israël en de Palestijnse gebieden.

mount-nebo-jordanië

Het weer deed een beetje gek (meestal is het beter weer), maar mooi was het wel.

mooiste-plekken-jordanie-rondreis

Mount Nebo kun je gemakkelijk bezoeken vanuit Madaba, een plaatsje waar relatief wat meer toeristen komen dan op andere plekken, enerzijds omdat het vrij dichtbij de internationale luchthaven van Amman ligt en anderzijds gezien de grotere christelijke gemeenschap waardoor alcohol makkelijker verkrijgbaar is.

Kruisvaarderskasteel Shobak

De burcht van Shobak mag je ook niet missen. Dit oude kruisvaarderskasteel ligt te midden van een weergaloos gaaf landschap. Wat een ruige natuurpracht! De route er naartoe is alleen al mooi. Via een weggetje loop je vervolgens naar boven en kun je door de ruïnes van het oude kasteel wandelen. Met name vanaf de torens (en erin) is het uitzicht adembenemend. Ook weer een must see!

burcht-van-shobak

bezienswaardigheden-jordanie

shobak-kings-highway-jordanie

Onderweg, naar de burcht van Shobak:

mooie-route-jordanie-kings-highway

Woestijnkastelen

Behalve de kruisvaarderskastelen staat Jordanië vooral ook bekend om de woestijnkastelen. Deze zogenaamde ‘desert castles’ stammen uit de tijd van de Omayyaden die in de zevende en achtste eeuw heersten. De kastelen dienden destijds als vesting, jachtpaviljoen, badhuis, ontmoetingsplaats of rustplaats voor de karavanserai. Je kunt je bijna niet voorstellen dat deze karavanen soms wel uit duizenden dromedarissen bestonden!

Ik bezocht maar liefst drie desert castles in Jordanië: Qasr Kharana (Kharraneh), Qusayr Amra (Amra Castle) en Qasr al-Azraq (Azraq Castle). De kastelen zijn alle drie totaal anders, dus allemaal een bezoek waard! De ene doemt ineens in de middle of nowhere op en lijkt niet zo bijzonder totdat je er ‘in’ bent, in de tweede kun je mooie fresco’s zien en de laatste ziet er echt als een kasteel uit, maar heeft weer heel andere stenen, kleuren en bouwstijl dan de andere twee.

mooiste-plekken-jordanie-desert-castle

mooiste-plekken-jordanië-rondreis

De woestijnkastelen zijn ook leuk om te bezoeken als je met kinderen naar Jordanië gaat. Ben je met een peuter of kleuter hou ze dan wel in de gaten, want sommige doorkijkjes zijn best hoog en er staan vrijwel nergens hekken voor, dus ze kunnen soms zo naar beneden vallen. Ik ben van plan over de woestijnkastelen nog eens een apart blog te publiceren. Hier zie je alvast enkele foto’s.

mooiste-plekken-jordanie-woestijnkasteel

Kings Highway

Maak je op eigen gelegenheid een rondreis door Jordanië rij dan zeker een stuk over de Kings Highway. Kruisvaarders, pelgrims, Romeinen en Nabateeërs gingen je voor. De Kings Way is dé weg die dwars door de hooglanden van Jordanië loopt tot onder Petra waar de weg bij Ar-Rajif samenkomt met de Desert Highway verder richting zuiden.

Rijdend over de Kings Highway zie je weergaloos mooie landschappen. Onderweg kom je ‘langs’ enkele van de reeds genoemde bezienswaardigheden, maar ook de route zelf is al bezienswaardig genoeg. Ik genoot ervan! Dat mensen hun ogen dicht doen op zo’n mooi traject, daar begrijp ik niks van! Ik bleef maar fotograferen en was het liefst 10x gestopt onderweg.

mooiste-plekken-jordanie-route

De Kings Way is echt een mooie route als je richting Petra en Wadi Rum (verder zuidelijk) gaat. De weg verbindt enkele van de mooiste plekken van Jordanië. Heb je haast dan kun je voor de Dead Sea Highway kiezen die iets westelijker parallel loopt aan de Kings Highway, langs de Dode Zee, maar ik zou aanraden ze allebei te nemen: één heen en één terug, zoals wij het met de bus deden.

Een auto huren in Jordanië kan via Sunnycars. Hierboven zie je de Kings Highway, hieronder het uitzicht langs de Desert Highway.

desert-highway-jordanie

Wadi Mujib

Wadi Mujib is een vallei in Jordanië in een berglandschap waar je spectaculaire trekkings kunt doen. Reizend met de bus over de Kings Highway ben ik er langsgekomen, maar voor een trekking was geen tijd. Het lijkt me wel echt schitterend om te doen zo door het water in die kloof!

wadi-mujib-jordanië

Siq al-Berid: Little Petra

Little Petra is, zoals de naam al doet vermoeden, een kleine versie van Petra. De ‘kloof’ waar je doorheen loopt is veel korter dan die in Petra zelf, maar toch zie je onderweg een aantal mooie overblijfselen, façades en -als je even omhoog klimt- een fresco met bloemetjes.

Als je Petra al bezocht hebt word je hier niet meer zo door geraakt, maar toch had ik het niet willen missen. Het kost niets en neemt niet veel tijd in beslag, dus het is toch leuk om er even naartoe te gaan.

jordanie-siq-al-berid

jordaniër-little-petra

Wat een bezoek aan Klein Petra sowieso al de moeite waard maakt is de route ernaartoe. De weg van Petra naar Klein Petra (binnendoor) is onwijs mooi!

mooiste-route-little-petra-jordanie

Madaba

Madaba is een relaxt stadje vlakbij de luchthaven van Amman. Er zijn wat winkeltjes, restaurants en enkele hotels. Sommige reizigers kiezen ervoor om in Madaba te verblijven in plaats van het drukke Amman. Ook ik verbleef er een paar nachten. Madaba behoort misschien niet tot de allermooiste plekken van Jordanië’, maar het is wel een plaatsje waar je je snel thuis voelt. Ik had gelezen dat het een toeristisch stadje was, maar ik vond het nog best wel authentiek.

Madaba staat bekend als de mozaïekstad, omdat hier in de Sint Joris kerk (St George’s Church) een 6e-eeuws vloermozaïek te zien is dat de landkaart van Palestina voorstelt. Het is de oudste landkaart van Palestina. De mozaïekvloer lag eeuwenlang onder de ruïnes van de Grieks-Orthodoxe kerk. Oorspronkelijk was de kaart meer dan 15 bij 6 meter.

oudste-kaart-palestina

In Madaba vind je een paar leuke restaurants. Voor wie van een drankje houdt is een bijkomend voordeel van een verblijf in Madaba dat hier meer Christenen wonen (een derde van de inwoners is Christen, twee derde moslim) en er dus op meer plekken alcohol verkocht wordt. Zowel naar elkaar als naar reizigers toe zijn de mensen hier tolerant waardoor er een prettige sfeer hangt.

madaba-jordanie

madaba-jordanië

Een groepsreis naar Jordanië

Misschien vraag je je af met wie ík eigenlijk in Jordanië was. Ik was met Kras naar Jordanië. Zelf had ik -zonder auto- nooit in korte tijd zóveel kunnen zien. Vanaf Amman gaan wel bussen, maar niet overal kun je met het openbaar vervoer komen. Deze reisroute had ik anders nooit in zo’n korte tijd kunnen afleggen.

Update: de reizen van Kras vind je nu bij TUI. Dit is de reis die ik maakte: 8-daagse rondreis cultuurschatten van Jordanië.

De reis van Kras (TUI) was scherp geprijsd en bijzonder goed georganiseerd. Vooral ook de volgorde en opbouw van de reis was perfect. We werkten echt naar het hoogtepunt toe en aan het eind was er tot slot de ‘cooling down’ aan de Dode Zee, waar het -na ongeveer alle weertypes gehad te hebben- goddelijk warm was en we, na het zien van al het moois en de vele indrukken die we tijdens de reis hadden opgedaan, een middag konden ontspannen.

Leuke groep

Ook de groep was erg leuk; heel gemêleerd en van alle leeftijden, met veel lieve en grappige mensen. Veel stellen, maar ook singles en gezinnen met volwassen kinderen. Veel mensen uit het onderwijs ook, omdat de reis in de meivakantie viel. Ik heb echt genoten en veel meer gelachen dan als ik echt solo op reis ga.

Wil je ook een groepsreis Jordanië boeken? Het kan via TUI, Sawadee of Djoser. Via TUI kun je ook een 12-daagse groepsrondreis of een 8-daagse familiereis boeken!

Vol programma

‘Dit wordt geen reis om uit te slapen,’ zei Salem, de reisleider, meteen de eerste dag al. En hij hield woord. Elke dag vroeg op om de dag ten volle te benutten. Heerlijk juist, lekker bijtijds op pad en zoveel mogelijk zien. Daar word ik blij van! Kan ik dat niet, dan word ik toch alleen maar onrustig. Perfect dus!

De reis van je leven

Toen ik van de week ‘De reis van je leven’ op tv zag, een ontroerend programma, dit maal in Jordanië, precies op de plekken waar ik geweest was, wist ik weer dat ik er goed aan gedaan had. Om me heen zie ik genoeg mensen die ineens ziek worden of niet meer weg kunnen. Jij in jouw omgeving wellicht ook. Dus maak die reis van je leven nu. Je leeft maar één keer.

Het hoeft niet veel te kosten en het is maar waar je prioriteit aan geeft

Mensen zeggen wel eens dat ze zo’n reis niet kunnen betalen. In werkelijkheid zijn dat er maar weinig. Het is maar waar je prioriteit aan geeft. Zelf leef ik van het minimum, ik heb vrijwel geen spaargeld en ik kan het ook, net. Behalve voor de kinderen en af en toe eens een feestje of wijntje met een vriendin, geef ik vrijwel nergens geld aan uit. Ik koop zelden kleding, schoenen of wat dan ook voor mezelf, ben al jaren niet naar de kapper of schoonheidsspecialiste geweest, geef niks om sieraden, koop geen dure verzorgingsartikelen, ben niet lid van een sportclub, heb geen auto, geen huisdieren, rook niet en ik koop nooit iets voor in huis. Dan kan het dus wél. Oké, ik zou al die andere dingen ook wel willen, maar soms moet je kiezen, en ik ben blij dat ik het gedaan heb. Hier zie je mijn blije reisgezicht.

reisblogger-denise-jordanie

Jordanië promoten

Natuurlijk ben ik eigenlijk altijd aan het werk. Ik maakte meer foto’s dan wie dan ook, maakte aantekeningen en postte tussendoor op social media. Ik kan het niet laten. Mooie plekken laten zien voelt echt als een missie. En Jordanië verdient het dubbel en dwars om meer onder de aandacht te komen. Ik heb mijn best daar in elk geval voor gedaan en zal dat ook de komende tijd nog doen. Superleuk dus als jij de blog op Facebook of waar dan ook zou willen delen!

wat-te-doen-in-jordanië

Voor wie is Jordanië geschikt?

Jordanië is een land voor cultuurliefhebbers (voor wie van historie en archeologie houdt), maar zéker ook voor landschap- en natuurliefhebbers! Voor wandelaars en avontuurlijke reizigers ook vooral, maar ook gewoon voor gezinnen. Wil je niet zoveel bezienswaardigheden bezoeken in Jordanië, maar liever alleen maar relaxen aan de Dode Zee of in Aqaba, ook dat kan.

Een reis naar Jordanië boeken

Stiekem hoop ik natuurlijk dat jullie ook alles willen zien en nu allemaal een reis naar Jordanië boeken. Eén iemand heeft dat al gedaan zag ik! Dank je wel! Reis je liever individueel? Boek dan een fly drive Jordanië!

Zoek je alleen een vlucht naar Jordanië? Dat kan via Tix.

Wil je een groepsreis Jordanië boeken dan kan dat ook via Sawadee of Djoser. Ben je met z’n tweetjes dan boek je deze reis al vanaf iets meer dan 800 euro per persoon, afhankelijk van de maand waarin je naar Jordanië wil gaan. Let op: in de winter kan het in Jordanië soms koud zijn! Bij de Dode Zee en Aqaba is het wél bijna altijd aangenaam.

mooiste-plekken-rondreis-jordanie

Hoe lang naar Jordanië?

Ik was 8 dagen in Jordanië. Veel reizigers doen dat en op zich leent het land zich prima voor een rondreis van een week. De highlights zie je dan sowieso. Als reisroute kun je de plekken aanhouden die ik genoemd heb, maar dan precies in omgekeerde volgorde, zoals ik het zelf ook gedaan heb. Dan reis je echt stap voor stap naar de hoogtepunten toe.

Als je wil kun je ontzettend veel zien in korte tijd, zeker met een georganiseerde reis naar Jordanië. Wil je het wat rustiger aan doen, ga dan iets langer.

1 of 2 weken Jordanië

Als je de kans hebt en het bijvoorbeeld liever op eigen houtje wil doen dan zou ik iets langer gaan. Ik had zelf bijvoorbeeld best graag een extra dag in Petra gehad, een extra dag in Wadi Rum en een nacht in Amman, en daarnaast had ik ook graag een trekking willen doen bij Dana Nature Reserve, het grootste natuurreservaat van Jordanië. Misschien Ajlun of Salt ook nog. En als afsluiter had ik dan ook zeker nog naar Aqaba willen gaan. Zo kun je in plaats van 1 week dus ook makkelijk 2 weken zoet zijn. Of gewoon een keer terug gaan. 😉

Kijk voor een reis naar Jordanië ook eens bij 333 Travel!

hoogtepunten-jordanie

Is Jordanië veilig?

Veel mensen denken dat Jordanië niet veilig is omdat het aan het door oorlog geteisterde Irak en Syrië grenst, maar daar merk je helemaal niets van. Jordanië is juist een politiek stabiel land, waar verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar leven en waar je prima naartoe kunt op vakantie. Rondreizen door Jordanië is gewoon veilig. Ook word je niet continue aangeklampt zoals in sommige andere Arabische landen. Afgezien van enkele jongens in Petra met van die kohlrandjes om hun ogen die ik niet helemaal vertrouwde zijn de mensen over het algemeen heel lief.

Update november 2023: Ondanks de verschrikkelijke oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook (Palestina) kun je veilig naar Jordanië reizen. Het reisadvies is geel. Houd het advies in de gaten, vermijd samenscholingen en geniet verder van het mooie land!

rondreis-jordanie

Eén van de veiligste landen van het Midden-Oosten

Samen met Dubai, Qatar en Oman is Jordanië al decennia één van de veiligste landen van het Midden-Oosten. In Frankrijk gebeurt meer! Laat je door onrust in de regio dus niet weerhouden om dit schitterende land te bezoeken. Jordanië is juist een oase van rust. Ik heb me echt geen moment onveilig gevoeld.

mooiste-plekken-bezienswaardigheden-jordanie

Is Jordanië toeristisch?

Tot en met 2010 ging het heel goed met het toerisme in Jordanië. Jaarlijks kwamen er zo’n 800.000 toeristen naar het land. De afgelopen 7 jaar nam het aantal reizigers dat Jordanië bezoekt af tot slechts 350.000 per jaar. Dat is zo zonde! Veel Jordaniërs hebben hun winkel, restaurant of tourbureautje moeten sluiten. Zelfs grote hotels! Alleen bij de schatkamer in Petra vond ik het nog toeristisch, verder niet.

rondreis-jordanie

Het toerisme in Jordanië

‘Het is de grootste zorg van Koning Abdullah’ zegt Salem, onze gids, een Jordaniër die vloeiend Nederlands spreekt en die, omdat hij met een Nederlandse getrouwd is, vrijwel elke nuance en elk grapje snapt.

Salem (niet de man op de foto) is blij dat wij gekomen zijn. Net voordat we afscheid nemen zegt hij:

‘Ik wil jullie namens de toeristensector bedanken, namens iedereen die direct of indirect aan jullie vakantie heeft bijverdiend.’

Wat een enthousiaste gids was hij, en wat wist hij ontzettend veel ins en outs te vertellen. ‘Ik heb de kans gekregen over mijn land en cultuur te vertellen. Dat is een eer voor mij.’

jordanie-toerisme

Recente reisgids Jordanië

Wil je Jordanië op eigen houtje verkennen in plaats van met een groepsreis, dan is een goede reisgids wel zo prettig. Ik vind het sowieso altijd fijn een reisgids van papier bij me te hebben. Je leest net wat meer informatie over alle bezienswaardigheden in Jordanië en ook praktische tips.

Bestel hier een recente reisgids Jordanië:

lonely-planet-jordan

Ga ook naar Jordanië!

Ga dus juist nu en ontdek de mooiste plekken van Jordanië. Het is er veilig en op de meeste plaatsen totaal niet druk. Afgezien van hoogtepunt Petra was Jordanië één van de minst toeristische landen waar ik de afgelopen jaren geweest ben. Terwijl het juist zo ontzettend veel te bieden heeft!

Tip: Transavia vliegt rechtstreeks naar Amman! Boeken kan hier: met Transavia naar Amman. Of zoek via Tix een vlucht naar Jordanië!

mooiste-plekken-van-jordanië

Jordanië, een waanzinnig mooi land dat een plekje in mijn hart heeft gekregen!

14 gedachten over “De mooiste plekken van Jordanië: bezienswaardigheden en hoogtepunten”

  1. Jeroen Vroegop

    Mooie blog weer Denise, lijkt me Idd een gaaf en adembenemend land om te bezoeken. Wat echte moeilijk blijft is de keuze tussen een reflex (zo’n) vakantie of een reis zoals deze……

    1. Je kunt het combineren door er lekker nog een paar dagen Aqaba aan vast plakken. Of je focussen op Petra, Wadi Rum, de Dode Zee en Aqaba.

  2. Salem Abu Rumman

    Denise ik dank je hartelijk voor de bijzondere beschrijving van de reis & voor promten Jordanië in zeer vriendelijke , Professionele manier .
    Met vriendelijke groet uit zonnig Jordanië

    Salem Abu Rumman

    1. Wat lief dat je reageert Salem! Nogmaals bedankt voor al je mooie verhalen en kennis. Er zullen nog meer blogs volgen. Veel succes in elk geval met de volgende groep!

  3. Wauw! Ik begrijp wel waarom je een paar duizend foto’s gemaakt hebt. Waanzinnig. Die kleuren van het zandsteen ook, sprookjesachtig! Je voelt je in Wadi Rum echt een beetje als Yasmine uit Alladin. Mooi.

  4. Jaa leuk! Ik ga in juli/augustus naar Jordanië. het lijkt me echt een prachtig land, op de foto’s ziet het er erg mooi uit. Ik ben vooral benieuwd hoe de temperatuur in hartje zomer zal zijn.. 

    1. Gelukkig wist ik niets van die verhalen. Ik zou me daar niet zo’n zorgen over maken. De kans dat zoiets gebeurt is wel heel klein. Het is echt zo’n mooi land! En anders met een groepsreis mee gaan, dan is de kans dat zoiets gebeurt toch kleiner.

  5. Esther van Dam

    Ik ga met een vriendin in dec .2019.Het staat al zolang op mn bucketlist .We gaan een week op eigen houtje .We slapen in een tent bij /in Wadi rum .We landen in akaba.Tips zijn welkom…..

  6. Dag Denise,
    Mijn man en ik zouden zelf willen rijden in Jordanië. Denk je dat dit aan te raden is?
    We zouden Jordanie eventueel combineren met Libanon!
    Bedankt voor je schitterende blog!!
    Pascale

    1. Beste Pascale, ik weet dat dit best veel gedaan wordt (ook door mensen met jonge kinderen zelfs), dus dat kan zeker. Het is niet extreem druk op de wegen. Qua manier van rijden zag het er minder spannend uit dan in Zuidoost-Azië of zelfs Sicilië. En sommige trajecten, met name richting zuiden, zijn wel echt ontzettend mooi!
      Libanon is ook prachtig. Mocht je een auto willen huren en naar beide landen willen dan zou ik wel goed informeren bij de verhuurmaatschappij of je met de auto de grens over mag. Succes met plannen in elk geval en bedankt voor het compliment! Mocht het er allemaal van komen laat hier dan na terugkomst vooral weten hoe het was. Ik ben benieuwd!

  7. Dag Denise,

    Mijn vriendin en ik zijn van plan om in november naar Jordanië te gaan. Wij willen daar een auto huren, maar nu na het lezen van jouw blog twijfel ik het. Zouden we in 8 dagen veel kunnen zien? En, is het veilig voor 2 dames daar rond te reizen? Alvast bedankt voor jouw tips.

    Trouwens, jij hebt een mooi blog! Dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven